Dodaj do ulubionych

Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiecki...

11.09.04, 09:03
Niech Niemcy nie przypominają łaskawej pomocy przy naszym wejściu do Unii,
Wszyscy chętni weszli i bez niemieckiej pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: Bolo A ja Niemcow nie lubie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 09:53
      ... i tyle.Wymordowali mi pol rodziny i nic tego nie zmieni.
      • Gość: gad cholerny Re: A ja Niemcow nie lubie IP: *.crowley.pl 11.09.04, 10:08
        no ja też iCH nie lubię...
        • Gość: politolog uliczny kim jest ten ciul pawelka ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 12:03
          kim jest ten ciul ze mial siłe przebicia i doprowadzil do politycznego napiecia
          miedzy PL a Niemcami ?? teg zgreda niemcy powinni we wlasnym gronie
          wyeliminowac a nie czekac bezczynnie na reakcje PL...

najgorsze jest to ze na opolszczyznie 90% ludnosci to pawelki...
          • Gość: Andrzej Re: kim jest ten ciul pawelka ?? IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:05
            "najgorsze jest to ze na opolszczyznie 90% ludnosci to pawelki..." co to
            sa "pawelki" ?

• Gość: Maciek Pawelka to pierd0lony, obłudny, obleśny szwab IP: *.tmp1-4-8-106-234.tmp1.dsl-verizon.net 11.09.04, 17:37
              Przeciez jak to sie czyta to mozna ataku dostać na piramidalna przewrotność
              tego świnskiego ryja:
              "Szef Pruskiego Powiernictwa, Rudi Pawelka powiedział, że wypędzenie Polaków z
              Gdyni było jedynie "krótkotrwałym wysiedlenem". Po wojnie Polacy mogli wrócić
              do swoich domów - podkreślił Pawelka"
              • Gość: PAN Z WARSZAWKI Re: Pawelka to pierd0lony, obłudny, obleśny szwab IP: *.chello.pl 11.09.04, 19:25
                ...PO WOJNIE WARSZAWA ( Z ZAŁOŻENIA AUTORSTWA HITLERA ) TEŻ MIAŁA BYĆ PIĘKNYM
                MIASTEM : STARÓWKA Z 10 TYŚ. NADZORUJĄCYCH NIEMCÓW I 800 TYŚ. PRACUJĄCYCH
                DLA NICH POLAKÓW ( W OBOZIE KONCENTRACYJNYM NA OBRZEŻACH STARÓWKI
                { WARSZAWY }).
              • Gość: Obserwator Re: Pawelka to pierd0lony, obłudny, obleśny szwab IP: 80.51.255.* 14.09.04, 01:58
                A Sienkiewicza czytałeś ??? Nie powinieneś się dziwić. To jest typowa krzyżacka
                obłuda!!!
          • Gość: ups Re: kim jest ten ciul pawelka ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 15:05
            Trzeba dodać jak tanio sprzedali skórę setek robotników przymusowych i więźniów
            obozów - wystarczy zobaczyć co się dzieje w Fundacji Pojednanie. To kpina i
            jałmużna za cierpienia i katorżniczą pracę dla Rzeszy. Ale jak wiadomo Fundacja
            to Fundacja - 2/3 funduszy załapali urzędnicy - resztą niespiesznie obdzielono
            poszkodowanych i to na tyle opieszale aż połowa wymarła a teraz od
            spadkobierców RP żąda podatku itp. OCHYDA!!!!
            • Gość: wojtek Jesteś oburzony? IP: *.ztpnet.pl 11.09.04, 16:02
              A ile dostali Polacy przymusowo rąbiący lasy syberyjskie?
              • Gość: Jasio Re: Jesteś oburzony? IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 16:23
                Swieze i czyste powietrze na Syberii pozwala traktowac wyjady, ktore masz na
                mysli, jako wczasy lecznicze.
          • Gość: Castor Re: kim jest ten ciul pawelka ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 23:17
            Mieszkam na Opolszczyźnie i uwierz mi że wszyscy tu mają gdzieś te sprawy.
            Najgorsze szuje które jątrzą po Polskiej stronie są na Górnym Śląsku. Ci niby
            polacy najabardziej opluwają Polskę
        • Gość: Andrzej Re: A ja Niemcow nie lubie IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:03
          "no ja też iCH nie lubię" no i jak mamy ta przyszlosc wybudowac, jak
          taki "idiota" z drugim sie znajdzie?
          • Gość: Obserwator Re: A ja Niemcow nie lubie IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:02
            A łudzisz się, że jakąś przyszlość z nimi możemy budować ???
        • Gość: aRT A JA NIE LUBIE AROGANCKICH POLACZKOW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.04, 13:04
          • Gość: tubi Re: do ARTa volksdeutscha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 22:08
            Nie lubisz "Polaczków"? jednakowoż z faktu, że sformułowałeś swojego posta po
            polsku wnioskuję, że taki z ciebie Niemiec jak z koziej d...y trąba. Wiesz co
            to takiego Selbsthass? nienawiść do samego siebie.. właśnie to zaprezentowałeś.
            Aż tak cię rodowici Niemcy gnębią, że sam siebie jako Polaka nienawidzisz?
          • Gość: . Re: A JA NIE LUBIE AROGANCKICH POLACZKOW IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:11
            To po jaką cholerę się tu pchasz, brunatne ścierwo ?
          • Gość: Dolmetscher Re: A JA NIE LUBIE AROGANCKICH w BRD IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.04, 12:11
            sie sind Arschloch, und vielleicht noch ein Hurensohn dazu
            • Gość: carry Re: A JA NIE LUBIE AROGANCKICH w BRD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:34
              Ludzie, "Polaczek" to jest w Niemczech nazwa polskiego renegata,który udaje
              teraz niemca. Rdzenni Niemcy ich nie znoszą, bardziej niz ossich.Tacy jak on
              odreagowuja to w wyzwiskach na nas itd. To nic nowego, wielu z nich to
              krzyżówki rusko-ssmańskie, pochodżaą głównie ze Szczecina i Górnego Śląska (rok
              urodzenia często 1946)
              • Gość: Obserwator Re: A JA NIE LUBIE AROGANCKICH w BRD IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:05
                A tu masz rację. jeden szwab mój znajomy chwalił się raz, że poderwał taką fajną
                niemkę ze wspomnianych terenów o takich wspaniałych skośnych oczach....
          • Gość: bernard to spadaj z polskiego forum IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 13:10
            niemiecka szmato
            • Gość: 901093838 bernardynek IP: *.g.pppool.de 12.09.04, 19:23
              niemickie szmaty sa kwalitatywnie lepsze od polskich, hehe
              • Gość: gyu Re: bernardynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:36
                spadaj POLACZKU !
          • Gość: qwerty Re: A JA NIE LUBIE AROGANCKICH POLACZKOW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:27
            No ja tez nie lubię Polaczków, ale kocham Polaków. Co sie tu wpier....sz? Nie
            masz ojczyzny p,,,, Polaczku.
        • Gość: Rob Re: A ja Niemcow nie lubie IP: 193.17.84.* 13.09.04, 12:40
          A ja Niemców lubię
      • Gość: Andrzej Re: A ja Niemcow nie lubie IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:00
        "i tyle.Wymordowali mi pol rodziny i nic tego nie zmieni" ale kto??? a co bylo
        sredniowiecze?! kto kogo mordowal? (wojny krzyzowe) , a co jest dzisiaj, co
        robia amerykanie w iraku???!!! pomysl tylko, nasz klub ziemski nie skladasie
        tylko z niemiec i polski.
        • Gość: wojtek Re: A ja Niemcow nie lubie IP: *.ztpnet.pl 11.09.04, 16:07
          Jak możesz porównywać to co robili Niemcy w Polsce (np. 6/7 sierpnia na Woli
          wymordowano nie mniej niż 30 000 lodności cywilnej, szpitale (pacjentów +
          personel), zakonników), z tym co robią Amerykanie. Gdyby jedynym występniem
          NIemców w Polsce było fotografowanie nagich więźniów na Pawiaku, nie
          ponieślibyśmy 6 000 000 strat w ludnośći.
        • Gość: Obsewator Re: A ja Niemcow nie lubie IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:07
          Tyle tylko, że z Arabami nie graniczymy, z Niemcami niestety tak.
      • Gość: antykwas Re: A ja Niemcow nie lubie IP: *.czestochowa.cn.net.pl 11.09.04, 14:22
        ja skurwysynów nie tylko nie lubię ale nie znoszę ,nie mają kurwy prawa głosu w
        tej kwestii ale ten głos niestety podnoszą, przy biernej postawie naszych
        dycydentów.
    • Gość: PiKo Re: Czy aby niemieckie to ziemie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 10:07
      Nazwiska najbardziej agresywnych "wypędzonych" - to Hubka, Czaja, Pawelka,... -
      widać jak na dłoni - że ten Śląsk, Pomorze i Mazury - to rdzennie niemieckie
      ziemie - na których Polacy znaleźli się wyłącznie przez widzimisię Stalina (!?)
      Ekspansywność niemiecka i kolonizacyjna, pruska mentalność - jak widać pozwala
      Niemcom na wybiórcze traktowanie historii. Czyżby kolonizacja ziem należących
      do chrześcijańskiego, uznanego w Europie (przez papieża i cesarza) państwa
      Polskiego - a nie dzikich plemion "walczących o ogień" - była czymkolwiek
      usprawiedliwiona.
      • Gość: Obserwator Re: Czy aby niemieckie to ziemie ? IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:09
        Tak była usprawiedliwione siłą...
    • Gość: Barska Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.lublin.mm.pl 11.09.04, 10:15
      Jak dzieci...Po co otwierac i tu,i tam puszke Pandorry?
      • Gość: kaspera to porażka zarówno dla Polski jak i Niemiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 10:27
        Dla mnie osobiście to porażka zarówno dla Polski jak i Niemiec. Rozdrapywanie
        ran może jedynie zaszkodzić obu stronom. I tak stosunki polsko - niemieckie nie
        są obecnie (po wojnie w Iraku) rewelacyjne. A tego typu wybryki - zresztą bez
        wiązących skutków prawnych - mogą tylko wzmóc niechęć do Polaków za granicą i
        rozbudzić nienawiść do Niemców w Polsce.
        Składam Kondolencje.
        • Gość: Andrzej Re: to porażka zarówno dla Polski jak i Niemiec IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:10
          masz racje !!!!!
        • Gość: Polocoktowiec Re: Coraz bardziej sami zadrażniamy stosunki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 15:53
          ...a to do rosjan a to do niemców. Jak tak dalej pójdzie to i do czechów.
          PRZECIEŻ TO NASI SĄSIEDZI.

Z PRAWDZIWYMI SĄSIADAMI MĄDRY SĄSIAD ( NIE POLAK GŁUPEK Z LPR ) ŻYJE W ZGODZIE
          NAWET CZASEM COŚ TRZEBA STRACIĆ BY W PRZYSZŁOŚCI ZYSKAĆ.

A PAMIĘTAJ MĄDRY ZYSKUJE DWA RAZY, A GŁUPI TRACI DWA RAZY ( DLA GIERTYCHA ).
          • ossey Re: Coraz bardziej sami zadrażniamy stosunki ... 11.09.04, 16:10
            Jetes bardzo niesprawiedliwy bo za ta idiotyczna deklaracja glosowalo 100% -1
            poslow obecnych na sali.
            Ale przeciez zblizaja sie wybory i trzeba pokazac ,jakim jest sie "patriota"
            Czytajac tutaj posty mam wrazenie ze znajduje sie w domu wariatow.
            Tyle debilizmu, bezmuzgowia na tak niewielkiej stronie chyba nigdziej juz nie
            spotkam.
            Oj debilny jest ten narod, debilny i nic juz go nie jest wstanie wyleczyc!!!
            Poslow rowniez!!!
            • Gość: . Re: Coraz bardziej sami zadrażniamy stosunki ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:02
              ossey napisał:

> Jetes bardzo niesprawiedliwy bo za ta idiotyczna deklaracja glosowalo 100% -1
              > poslow obecnych na sali.
              > Ale przeciez zblizaja sie wybory i trzeba pokazac ,jakim jest sie "patriota"
              > Czytajac tutaj posty mam wrazenie ze znajduje sie w domu wariatow.
              > Tyle debilizmu, bezmuzgowia na tak niewielkiej stronie chyba nigdziej juz nie
              > spotkam.
              > Oj debilny jest ten narod, debilny i nic juz go nie jest wstanie wyleczyc!!!
              > Poslow rowniez!!!

Schlałeś się, czy to u ciebie normalny stan ?
          • Gość: Obserwator Re: Coraz bardziej sami zadrażniamy stosunki ... IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:17
            Aa tak masz całkowitą rację!!! W 1939 roku były też głosy, by Niemców nie drażnić.
      • Gość: ziggy NIEMCY TO NIE LUDZIE, NIEMCY TO MORDERCY LUDZI. IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 20:29
        NIEMCY TO NIE LUDZIE, NIEMCY TO MORDERCY LUDZI.
        • Gość: Obserwator Re: NIEMCY TO NIE LUDZIE, NIEMCY TO MORDERCY LUDZ IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:18
          Niestety niemasz racji!! Niemcy to tez ludzie!!!
      • Gość: Viktor Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dsl.telesp.net.br 12.09.04, 08:06
        Jestem bardzo rozczarowany glupota poslów, ich populistyczna, skandaliczna
        postawa, pachnaca bardzo niesmacznie w integrujacej sie Europie. Nikt nie
        zapomnina o polskich stratach, cierpieniach i tragediach. Nie wolno nam jednak
        ubiegac sie o cos co zostalo uznane za przepadle. Niemcy zrobili psikusa nam
        Polakom domagajac sie zwrotu mienia. Caly Swiat widzial paradoks tego zadania.
        My jednak, zamiast zachowac sie godnie, odszczekujemy w sposób prymitywny tym
        samym jezykiem. Hola Panowie Poslowie! Troche rozumu, troche dystansu do
        prowokacji, troche klasy! Jestescie wybrani aby gwarantowac rozwój naszego
        narodu, jego dobrobytu, jego dumy. Nie wybralismy Was abyscie byli komornikami
        naszych krzywd, zebrakami cicho gotujacymi swoje prywatne interesy wyborcze.
        Wstyd mi za Was, wiedzac doskonale ze nie przysparzacie nam chwaly, dobrego
        imienia ani gwarancji na dobrobyt Polaków. Takie awanturnicze odezwy, spienione
        szczezenie zebów, szczucie przeciw rozsadkowi, nam Polakom nie pomoze w niczym!
        Róbcie swoja prace w sposób bardziej cywilizowany, broncie nas od prowokacji
        Niemców domagajacych sie reparacji (osmieszonych swa wlasna prepotencja), ale
        nie mieszajcie nas w tym samym blocie. Wara od nasze godnosci szanowni Poslowie!
        • Gość: Polak Viktor nie jest Polakiem-patrz IP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 23:40
        • Gość: Lidka Ale cyrk !!! Czarno widze przyszlosc Polski !!! IP: *.cybernet.ch 13.09.04, 16:29
          Ale cyrk !!!

Polak jednak potrafi...

Przynajmniej wyszlo szydlo z worka:
          Polska jest nieodpowiedzialnym i niepowaznym krajem.

Trudne dziecko Europy ?!

Na wlasne zyczenie ?!...

• Gość: Obserwator Re: Ale cyrk !!! Czarno widze przyszlosc Polski ! IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:24
            Wg. jednego z historyków angielskich poglądy w Europie zachodniej wyglądały
            właśnie tak: kilka państw narodowych powstałych po pierwszej wojnie światowej to
            grzeczne dzieci, zaś kilka nie. Do takich niegrzecznych należała minn. Polska i
            Irlandia - kraje, które potrafiły walczyć o swoją niepodległość. Tak masz raje
            jesteśmy "niegrzecznymi dziećmi" europejko !!!
            • Gość: Gargamel Re: Ale cyrk !!! Czarno widze przyszlosc Polski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 02:31
              Śmiało możesz do Polski i Irlandii dodać Czeczenię... też ich lekceważy świat.
      • Gość: Obserwator Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:12
        Jaką puszke gościu pomyśl zanim coś napiszesz. Ktoś wydaje gierkę w której
        Polacy rozpętują wojnę, ktoś promuje ją jako w 100% zgodna z realiami
        historycznymi. Ktoś inny kupuje ją swoim niemieckim pociechom... Ty niczego nie
        kumasz !!!
    • Gość: PiKo Re: Dziwię się Niemcom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 10:27
      ...że są tacy niecierpliwi. Jestem Dolnoślązakiem - i widzę co się tu na Dolnym
      Śląsku dzieje. Wszystko co jest tu wartościowe - już od paru lat wykupili
      Niemcy. Polacy pełnią jedynie funkcje marionetkowych wspólników lub
      administratorów. Niemcy rozbudowują tutaj na coraz większą skalę -
      infrastrukturę - i naprawdę za 10 lat - powtórzy się średniowieczna
      wielopłaszczyznowa germanizacja tych ziem - gdzie przekupiono polskie elity a
      my zwykli obywatele zaczniemy być - jak przed wiekami - rugowani,
      dyskryminowani, spychani na peryferia. A po 50-latach będą to już "rdzennie
      niemieckie ziemie". Niecierpliwość Pawelki (jakie piękne germańskie nazwisko) -
      to tylko zimny prysznic dla Polaków i krecia robota dla "cichej, pruskiej
      wody". Polska jak zwykle obudzi się za pięć dwunasta, zajmie ostre, histeryczne
      stanowisko i rzuci się jak Rejtan - wychodząc w świecie na warchoła i
      kłótliwego głupka. No cóż - jeśli nie potrfimy ze swego narodu wyselekcjonować
      inteligentnych, sprytnych i podstępnych polityków z wyobraźnią - może się
      okazać, że trzeba będzie kiedyś przelewać krew. Trudno.
      • Gość: pak Re: Dziwię się Niemcom... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 13:13
        Moze przynajmniej przestanie tak tam cuchnac.
        Niemcy maja smykalke do porzadkowania. Zamiast narzekac pomoz.
        • Gość: . Re: Dziwię się Niemcom... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:09
          Gość portalu: pak napisał(a):

> Moze przynajmniej przestanie tak tam cuchnac.
          > Niemcy maja smykalke do porzadkowania. Zamiast narzekac pomoz.

Cuchnie tam gdzie ty wleziesz. Zastanów się nad tym.
      • Gość: Andrzej Re: Dziwię się Niemcom... IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:23
        "..- jeśli nie potrfimy ze swego narodu wyselekcjonować
        inteligentnych, sprytnych.." ; uwazasz sie za takiego? to dlaczego ......
      • Gość: rberger Re: Dziwię się Niemcom... IP: 141.10.64.* 11.09.04, 17:56
        nazwisko pawelka jest tak samo niemieckie jak npbyly premier polski massner
        czyposlowie polskiego sejmu wassermann czy ministrowie hausner,kleiber
        itdktorzy nosza piekne staropolskie nazwiska.kolego z tego nic nie wynika,ty
        zyjesz w sredniowieczu.a wlasnosc prywatna jest swieta. pozdrowienia.
      • Gość: . Dziwię się cymbałom IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:07
        Gość portalu: PiKo napisał(a):

> ...że są tacy niecierpliwi. Jestem Dolnoślązakiem - i widzę co się tu na
        Dolnym
        >
        > Śląsku dzieje. Wszystko co jest tu wartościowe - już od paru lat wykupili
        > Niemcy. Polacy pełnią jedynie funkcje marionetkowych wspólników lub
        > administratorów. Niemcy rozbudowują tutaj na coraz większą skalę -
        > infrastrukturę - i naprawdę za 10 lat - powtórzy się średniowieczna
        > wielopłaszczyznowa germanizacja tych ziem - gdzie przekupiono polskie elity a
        > my zwykli obywatele zaczniemy być - jak przed wiekami - rugowani,
        > dyskryminowani, spychani na peryferia. A po 50-latach będą to już "rdzennie
        > niemieckie ziemie". Niecierpliwość Pawelki (jakie piękne germańskie
        nazwisko) -
        >
        > to tylko zimny prysznic dla Polaków i krecia robota dla "cichej, pruskiej
        > wody". Polska jak zwykle obudzi się za pięć dwunasta, zajmie ostre,
        histeryczne
        >
        > stanowisko i rzuci się jak Rejtan - wychodząc w świecie na warchoła i
        > kłótliwego głupka. No cóż - jeśli nie potrfimy ze swego narodu
        wyselekcjonować
        > inteligentnych, sprytnych i podstępnych polityków z wyobraźnią - może się
        > okazać, że trzeba będzie kiedyś przelewać krew. Trudno.

Zapisałeś się już do LPR-u ? Jeżeli nie to zrób to szybko. Poglądy masz już
        elperowskie.
    • Gość: zib Sprawa reparacji załatwiona? IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 11:20
      Skoro niemcy uwazają ze sprawę za załatwioną,to może łaskawie przypomną kiedy,w
      jaki sposób to załatwili(niemcy)oraz jakie poniesli z tego tytułu wydatki.
      Natomiast do utrzymania dobrych stosunków potrzebna jest wola obu stron,słowa
      głupka schredera "że rząd rzeszy nie będzie popierał prywatnych roszczeń" nie
      oznaczaja nic,zwłaszcza w kontekście finansowania przez ten sam rząd rzeszy
      organizacji p.steinbach-czyzby finansowanie było oznaką "niepopierania"?
      • silesius Re: Sprawa reparacji załatwiona? 11.09.04, 12:12
        Gość portalu: zib napisał(a):

> Skoro niemcy uwazają ze sprawę za załatwioną,to może łaskawie przypomną
        > kiedy,w jaki sposób to załatwili(niemcy)oraz jakie poniesli z tego tytułu
        > wydatki.

Sposob (rowniez reparacji wojennych dla Polski) okreslono w Poczdamie, wydatki
        to lepiej okresla panstwa administrujace strefami okupacyjnymi, tzn. USA, GB,
        Francja, ZSRR, ktore byly adresatami tych wydatkow. Ze znanych mi oszacowan
        bylo to okolo poltora biliona dolarow w walucie i ruchomosciach. Na dalsze trzy
        i pol biliona dolarow szacuje sie korzysci gospodarcze sasiadujacych panstw
        Europy wskutek ograniczenia drastycznymi przepisami gospodarki niemieckiej,
        tzn. stlumienie jej konkurencyjnosci konkurencji (np. dziesiecioletni zakaz
        prowadzenia istotnych badan naukowych, ograniczenia NRD itd. itd.) To
        oczywiscie tylko niepelny szacunek.
        Ile Polska otrzymala powinna zgodnie z ustaleniami poczdamskimi wyjasniac z
        ZSRR lub jej prawnym nastepca, Rosja.
        Nb. stwierdzenie Sejmu, ze Polska nie otrzymala wystarczajacych reparacji wbrew
        pozorom uderza nie w Niemcow, lecz w Rosje, ktora miala rozliczyc sie z Polska
        ze swych udzialow w reparacjach.
        Warto przy okazji takich rozwazan pamietac, ze czesc ziem niemieckich oddanych
        w Poczdamie pod administracje polska byla wylaczone z obowiazku reparacyjnego,
        oraz wiedziec, ze rekwirowanie z mienia prywatnego na rzecz reparacji bylo
        niezgodne z ustaleniami poczdamskimi i prawem miedzynarodowym.

Silesius
        • Gość: gina Re: Sprawa reparacji załatwiona? IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 12:48

Artykul mowi, ze Polski rzad zrzekl sie reparacji wojennych w 1953 r.
          oczywiscie polski komunistyczny rzad zrobil to pod naciskiem ZSRR ale przeciez
          PRL byla podmiotem prawa miedzynarodowego a IIIRP jest jej prawnym nastepca.
          Nie ma mozliwosci zakwestionowac tej decyzji. w 1989 r. mozna bylo odciac sie
          od PRL i uznac ja za niebyla ale to ozaczaloby , ze np. wszystkie tytuly
          naukowe uzyskane przed 1989 r sa uznane za neiwazne. Niestety rzekomy patrotyzm
          np. barci Kaczynskich, Gieremkio itd okazal sie niewystarczajacy. Ich tytuly
          naukowe okazaly sie dla nich wazniejsze. Prywata jak zwykle.
        • Gość: Zagłębiak Silesius jest folksdojcz klika zNiemiec,a pudziesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 00:41
      • Gość: Andrzej Re: Sprawa reparacji załatwiona? IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:32
        "..słowa
        głupka schredera "że rząd rzeszy nie będzie popierał prywatnych roszczeń.."
        ;no "głupka" to chyba za wysoko dla ciebie (prosze inteligentniej) do schredera
        nie mozesz sie ani porownac!!!
        • Gość: zib Re: Sprawa reparacji załatwiona? IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:20
          Kazdy sadzi według siebie,ktos kto dla jednego jest głupkiem,dla innego może
          byc niedosciłym wzorcem intelektu i mądrości,gratuluję trzezwego spojrzenia na
          własne mozliwości.
    • Gość: Stanislaw Mackowia Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: 195.94.213.* 11.09.04, 11:51
      Tenże, cytowany Berliner Zeitung pisze o rezygnacji Polski z reparacji w 1953 r
      oraz o przejęciu tej rezygnacji przez Wielkie Niemcy w wyniku połączenia
      Niemiec w 1990r.To tak, jakby Niemcy były kontynuatorką NRD a nie RFN wchłonął
      NRD. O takim spojrzeniu GW nie ma odwagi napisać?! Historię Niemcy znów piszą
      po swojemu, a tak a propos gdzie byli nasi "wielcy" negocjatorzy przed wejściem
      do UE, eby sprawę załatwic w Traktacie Akcesyjnym. Czasem wydawać by się mogło,
      że niektórzy z negocjatorów, w tym ci o niemieckobrzmiących nazwiskach to może
      Niemiecka piąta kolumna? A do tego na co czeka Sejm -trzeba natychmiast nie
      uchwałą lecz Ustawą uwłaszczyć wszystkich na dotychczasowym "użytkowaniu
      wieczystym" na tzw Ziemiach Odzyskanych, po drugie Ustawą wyłączyć jurysdykcję
      jakichkolwiek sądów spoza Polski, aby ich wyroki tu nie obowiązywały - tak
      przecież zrobił dla swych Obywateli nasz nowy, wielki brat USA. I tak dalej,
      chyba, że nasze władze to w całości "piąta kolumna". No i na litość Boską,
      przestańcie drażnić Rosję, bo kto będzie nas bronił przed niemieckim Drang nach
      Osten? Ameryka?
      • silesius Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec 11.09.04, 12:18
        Gość portalu: Stanislaw Mackowia napisał(a):

> A do tego na co czeka Sejm -trzeba natychmiast nie uchwałą lecz Ustawą
        > uwłaszczyć wszystkich na dotychczasowym "użytkowaniu wieczystym" na tzw
        > Ziemiach Odzyskanych,

Administrator cudzego mienia moze jedynie oddawac administrowany przedmiot w
        umowne uzytkowanie, nie ma jednak mocy prawnej do zmiany wlasnosci.
        Inaczej mowiac, darowac mozna wlasne ale nie cudze.

>po drugie Ustawą wyłączyć jurysdykcję jakichkolwiek sądów spoza Polski,

A Polske wylaczyc ze swiata, no nie. Dobry pomysl?

> aby ich wyroki tu nie obowiązywały - tak przecież zrobił dla swych Obywateli
        > nasz nowy, wielki brat USA. I tak dalej, chyba, że nasze władze to
        > w całości "piąta kolumna". No i na litość Boską, przestańcie drażnić Rosję,

Sejm juz to pierwszorzednie zrobil, stwierdzajac, ze Polska nie otrzymala
        wystarczajaco reparacji. Zaspokojenie polskich roszczen lezalo w obowiazku ZSRR.

> bo kto będzie nas bronił przed niemieckim Drang nach Osten? Ameryka?

No przeciez. Ktozby inny?

Silesius
        • Gość: STANISLAW-PYRLANDI Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: 195.94.213.* 11.09.04, 12:46
          Hola, Panie Silesius, masz już podwójny paszport, chcesz więcej? Chcesz oddania
          niemcom ziem, jak napisałeś (wrednie!) administrowanych - a wiesz, to zdobycz
          wojenna za wojnę wytoczona Polsce i Światu przez Niemcy! Po drugie Ameryka nie
          wyłączyła się ze świata, tylko broni swoich i to jedyne -oprócz potencjału
          ludzkiego, za co można ją chwalić. Wiem, chcesz niemieckich, amerykańskich i
          innych wyroków na Polskę, na mój kraj, ale nie uda ci się Hanysie!
          • Gość: Jurek.K cham, co mu: STANISLAW-PYRLANDI IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 13:50
            Gość portalu: STANISLAW-PYRLANDI napisał(a):
            - a wiesz, to zdobycz wojenna za wojnę wytoczona Polsce i Światu przez Niemcy!
            ... nie uda ci się Hanysie!

posluchaj bezmozgi chamie, zeby nie bylo watpliwosci, - moja rodzina tez
            ucierpiala od niemcow w wyniku drugiej wojny swiatowej, wiec nie natywaj mnie
            zaraz jakims volksdeutschem, jak to twojego pokroju o ludziach innego pogladu,
            na ruecz jakas, robic lubia.
            nie ty, chamidlo jedne - bedziesz wyznaczal rodzaj i jakosc "zdobyczy
            wojennych" a ,ze: wyrazanie obelzywych opini na temat innych ludzi w zwazku z
            przynaleunascia do innej narodowosci, kultury, rasy czy religii, - to juz, -
            chamie prostacki - powinienes sie juz dowiedziec.
            • Gość: Jurek.K Re: cham, co mu: STANISLAW-PYRLANDI IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 13:52
              ...nie jest w cywilizowanych krajach tolerowane.
            • Gość: STANISLAW-PYRLANDI Re: cham, co mu: STANISLAW-PYRLANDI IP: 195.94.213.* 11.09.04, 14:02
              Możesz nauczyć się czytać -nie pisałem nic o volksdeutsch'ach ale -jak mówi
              polskie przysłowie "uderz w stół a nożyce sie odezwą", do tego niec a nic nie
              rozumiem z tego co napisałes w swej "polszczyźnie' Staraj się że zacytuję -
              bezmózgi!
            • Gość: . cham, co mu: Jurek.K. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:45
              Takiego popisu chamstwa jak ty, nikt tutaj nie wykazał. Czyli przyganiał kocioł
              garnkowi.
          • Gość: Andrzej Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:54
            "..Ameryka nie
            wyłączyła się ze świata, tylko broni swoich.."; albo broni siebie na pastwe
            innych (np.polska) hmmmmm....
        • Gość: . Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:36
          silesius napisał:

> Gość portalu: Stanislaw Mackowia napisał(a):
          >
          > > A do tego na co czeka Sejm -trzeba natychmiast nie uchwałą lecz Ustawą
          > > uwłaszczyć wszystkich na dotychczasowym "użytkowaniu wieczystym" na tzw
          > > Ziemiach Odzyskanych,
          >
          > Administrator cudzego mienia moze jedynie oddawac administrowany przedmiot w
          > umowne uzytkowanie, nie ma jednak mocy prawnej do zmiany wlasnosci.
          > Inaczej mowiac, darowac mozna wlasne ale nie cudze.

Szkoda, germański cwaniaku, że twoi idole, brunatnui nadludzie, o tym nie
          wiedzieli w latach II wojny, bezprawnie mordując, torturując, rabując,
          wysiedlając i okradając.

> >po drugie Ustawą wyłączyć jurysdykcję jakichkolwiek sądów spoza Polski,
          >
          > A Polske wylaczyc ze swiata, no nie. Dobry pomysl?
          >
          > > aby ich wyroki tu nie obowiązywały - tak przecież zrobił dla swych Obywat
          > eli
          > > nasz nowy, wielki brat USA. I tak dalej, chyba, że nasze władze to
          > > w całości "piąta kolumna". No i na litość Boską, przestańcie drażnić Rosj
          > ę,
          >
          > Sejm juz to pierwszorzednie zrobil, stwierdzajac, ze Polska nie otrzymala
          > wystarczajaco reparacji. Zaspokojenie polskich roszczen lezalo w obowiazku
          ZSRR
          > .
          > > bo kto będzie nas bronił przed niemieckim Drang nach Osten? Ameryka?
          >
          > No przeciez. Ktozby inny?
          >
          > Silesius

Historia zna rolę Związku Sowieckiego w II wojnie. Często bardzo niechlubną.
          Ale nawet tam nie znaleźli się tacy skurwysyni jak Pawelka, Steibachowa,itp.,
          którzy by z katów i zbrodniarzy robili ofiary.
          • Gość: Leszek Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.ists.pl / *.ists.pl 11.09.04, 23:20
            To dobrze, ze Sejm podjal taka uchwale, moze Niemcy poczuja sie mnie pewnie i
            wszystkim na dobre to wyjdzie. Ale Ty sie nieco zapedziles. Silesius wcale nie
            uwaza nazistow za swoich idoli, natomiast w Rosji nader czesto publicznie i
            bezkarnie pochwala sie pana z wielkimi sumiastymi wasami - kata Polski
      • Gość: gina Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 12:56
        Draznic Rosje. Towarzyszu chyba zartuejecie?

Towarzystu Mackiewicz macie na mysli taka sama obrone jak w 1939 r? 17 wrzesnia
        sowieci tez nas ratowali. Dlatego wymordowali naszych oficerow, zeby ich Niemcy
        nie zlapali? Czy slyszales zeby Wehrmacht wymordowal polskich oficerow z
        kampanii wrzesniowej?
        A wywozka polskiej ludnosci z kresow na Kazachstan i Syberie?`To tez byla
        ewakuacja prawda . Juz w 1940 r?

Juz wole niemiecki Drang nach osten niz ruska okupacje.

Podczas okupacji nimieckiej jezeli siedziales cicho , nie byles w ruchu oporu
        to Niemcy nic do ciebie nie mieli a sowieci? niby wyzwoliciele i ludnosc
        cywilna mordowamil , gwalcili kobiety i okradali ludzi z zywnosci-
        • Gość: STANISLAW-PYRLANDI Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: 195.94.213.* 11.09.04, 13:46
          Jesteś ofiarą czy efektem "ruskiego gwałtu"? Baiden.
          • Gość: Jurek.K Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 13:55
            Gość portalu: STANISLAW-PYRLANDI napisał(a):
            Jesteś ofiarą czy efektem "ruskiego gwałtu"? Baiden.

Szczyt prostactwa i chamstwa sad

• Gość: STANISLAW-PYRLANDI Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: 195.94.213.* 11.09.04, 14:09
              To chyba wypowiedź gloryfikujacą niemieckąa agresję należy tak ocenić, nie
              uważasz Waszeci? Cała reszta to już tylko konsekwencje 1 września.
          • Gość: Andrzej Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 14:00
            czy to jest takie wazne? prawde napisala, a to boli... co???
        • Gość: . Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 22:58
          Gość portalu: gina napisał(a):

> Draznic Rosje. Towarzyszu chyba zartuejecie?
          > Towarzystu Mackiewicz macie na mysli taka sama obrone jak w 1939 r? 17
          wrzesnia
          >sowieci tez nas ratowali. Dlatego wymordowali naszych oficerow, zeby ich Niemcy
          > nie zlapali? Czy slyszales zeby Wehrmacht wymordowal polskich oficerow z
          > kampanii wrzesniowej?

Zdarzało się bardzo często, tylko nie w taki spektakularny sposób. Nawet
          profesorów (a więc cywili) mordowali bez skrupułów.

> A wywozka polskiej ludnosci z kresow na Kazachstan i Syberie?`To tez byla
          > ewakuacja prawda . Juz w 1940 r?
          > Juz wole niemiecki Drang nach osten niz ruska okupacje.

Wart Pac pałaca.

> Podczas okupacji nimieckiej jezeli siedziales cicho , nie byles w ruchu oporu
          > to Niemcy nic do ciebie nie mieli a sowieci? niby wyzwoliciele i ludnosc
          > cywilna mordowamil , gwalcili kobiety i okradali ludzi z zywnosci-

Skąd ty taką wiedzę czerpałaś ? Z Goebelsa ? A o wysiedlaniu ludnoścvi cywilnej
          przez Niemców np. z Zamojszczyzny nie słyszałaś ? O pacyfikacjach ludności
          cywilnej też nie ? A o przymusowej germanizacji dzieci, wywożonych do Reichu ?
          A ...
        • Gość: SZP Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.icpnet.pl 12.09.04, 09:41
          A nie wiesz durniu, że w każdym wielkopolskim i pomorskim miasteczku zaraz po
          wejściu Niemcy we wrześniu 1939 roku na rynku urządzali publiczną egzekucję
          miejscowych nauczycieli, lekarzy, księży, ziemian, działaczy Polskiego Związku
          Zachodniego, harcerzy, byłych powstańców wielkopolskich?!!! Nie wiesz o mordach
          na jeńcach popełnionych przez Wehrmacht w 1939? Nie wiesz o bombardowaniu
          Wielunia? Nie wiesz o wymordowaniu tysięcy pacjentów szpitali psychiatrycznych
          (wg hitlerowskich nadludzi to była eutanazja, nb. bardzo dziś moden słowo)? Nie
          wiesz o akcjach AB, Sonderaktion, Intelligenzaktion? Przejedź się do lasów koło
          Obornik albo Chodzieży, tam są większe nekropolie niż Katyń, Charków i Miednoje
          razem wzięte!
          Ale ty tego nie wiesz, zapewne dla ciebie Wehrmacht to dzielni chłopcy we
          wspaniałych Messerschmittach i Tygrysach, co?
      • Gość: Andrzej Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 13:46
        "..przecież zrobił dla swych Obywateli nasz nowy, wielki brat USA.." co zy
        jeszcze robisz w europie? SPR... bo ciebie tutaj nie potrzebujemy; najlepiej z
        toba do iraku!!!
        • Gość: StanislawMackowiak Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: 195.94.213.* 11.09.04, 13:52
          Nie umiesz czytać, jestem przeciw wszelkim wielkim braciom, natomiast jedyne
          co, to USA umie bronic swych obywateli np za dwie wieże na razie zdemolowali
          Afganistan, Irak - a nastepni juz czekaja w kolejce. Szkoda, ze jeszcze nie
          zbombardowali ... tu wpisz ci chcesz?!
          • Gość: steku Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.09.04, 22:31
            i cale szczescie bo gdyby nie zdemolowali, tepy buraku, to za pare lat
            talibowie z afganistanu i slonce z bagdadu zdemolowaliby kilka okolicznych
            panstewek. wtdy np. wspaniala rosja zechciala by sie tym zajac a jakich tam
            maja fachowcow wszelkiej masci latwo sie mozna przekonac (Kursk, Bieslan,
            Czeczenia). w tym czasie francja i niemcy niesmialo by cos tam wtracaly ze jak
            to tak ze moze by tak troche inaczej nie przestajac jednoczesnie lizac ruskiego
            tylka
        • Gość: steku Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.09.04, 22:26
          ciezko cie sluchac niemiecki przydupasie. pewnie jeszcze uwazasz wolna i w
          pelni demokratyczna Rosje, ktorej tak pieknie lize dupsko ten pajac schroeder
          za najlepszego partnera POlski? kolejny lewacki cwiercinteligent milosnik
          przesocjalizowanych hamulcowych niemiec, adorator zafajdanej rosji i pies
          szczekajacy na USA
      • Gość: Z Stalin nas zmusił Myśmy z niczego nie zrezygnowali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 00:49
        Nie byliśmy w 1953 roku suwerenni. Teraz jako suwerenny kraj domagamy się
        odszkodowań.
        Niemcy spalili nam w 1945 roku nasz dom, gospodarstw, zabili inwentaż.
        Ukradli nam obrazy, dywany, meble i odzież.
        Potem zabili mojego dziadka, a wcześniej przez 5 lat wyzyskiwali kontrybucją i
        zmuszali do niewolniczej pracy całą naszą rodzinę.
        Na kopanie okopów stryjów wywieźli a potem do niewolniczej pracy w Niemczech.
        Podobnie było ze wszystkimi krewnymi.
        Stracili zdrowie.
        Niech Niemcy zapłacą nam za to wszystko skoro Rząd RFN uważa się za
        spadkobiercę III Rzeszy.
        I skoro Niemcy mają czelność domagać się od nas odszkodowań.
        Hańba Niemcom!
        Wstyd!
        • Gość: legalista Re: Stalin nas zmusił Myśmy z niczego nie zrezygn IP: *.3miasto.net / *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:48
          Niestety, III RP jest w sensie międzynarodowoprawnym sukcesorką PRL i musi
          stosować sie do układów i umów międzynarodowych zawartych w latach 1945 - 1989.
          PRL była podmiotem prawa międzynarodowego i państwem członkowskim ONZ (podobnie
          jak póżniej np. Kongo, Ghana, Albania itd.). Dura lex, sed lex, miła Pani.
    • Gość: Yoozeck Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.129.62.117.tisdip.tiscali.de 11.09.04, 12:10
      To jest rzeczywiscie genialne posuniecie polskiego sejmu. Do tej pory wiekszosc
      Niemcow nie wiedziala, kto to jest pani Steinbach i czego ona wlasciwie chce.
      Dzisiaj "trafi ich piorun z jansnego nieba", gdy przeczytaja w gazetach, ze
      Polska "nagle" chce odszkodowania za wojne ... Kto z nich to zrozumie?
      • silesius Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec 11.09.04, 12:20
        Gość portalu: Yoozeck napisał(a):

> To jest rzeczywiscie genialne posuniecie polskiego sejmu. Do tej pory
        wiekszosc
        >
        > Niemcow nie wiedziala, kto to jest pani Steinbach i czego ona wlasciwie chce.
        > Dzisiaj "trafi ich piorun z jansnego nieba", gdy przeczytaja w gazetach, ze
        > Polska "nagle" chce odszkodowania za wojne ... Kto z nich to zrozumie?

Dzialania Preußische Treuhand staja sie wobec tej uchwaly Sejmu nie budzacymi
        moralnych zastrzezen.

• Gość: Andrzej Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 14:03
        "..Kto z nich to zrozumie.." no wlasnie... kto?
    • Gość: Ja, Polak Polska - Niemcy i wspólna historia IP: *.atm2-0-1111047.0x50c5d30a.odnxx7.customer.tele.dk 11.09.04, 12:14
      Sadze, ze za Die Welt mozemy powtórzyc: "W jednoczącej się Europie głosy
      wysuwające roszczenia nie mogą uzyskać przewagi" - cyt. za "Die Welt"

I uzupelniajac wypowiedz za GW:
      Pozostaje jedynie nadzieja, że tak polski jak i niemiecki rząd pozostanie na
      stanowisku, iż roszczenia obu stron są bezprzedmiotowe.
    • Gość: czasomierz Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.09.04, 12:19
      Wysiedlenie Polaków z Gdyni to było "krótkotrwałe wypędzenie"? Wojna
      też "krótko trwała"? Za Blitzkrieg Niemcy nie odpowiadają!
      • Gość: Lui Hipokryzja IP: *.zaczek.ds.pw.edu.pl 11.09.04, 12:34
        Niedługo Niemcy wystawią Żydom rachunek za gaz
        • Gość: . Re: Hipokryzja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 23:05
          Gość portalu: Lui napisał(a):

> Niedługo Niemcy wystawią Żydom rachunek za gaz

Bardzo trafne spostrzeżenie. Świetnie ddaje hipokryzję pogrobowców Hitlera.
          Tych z tego forum również.
    • Gość: Henryk Sikora Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.aster.pl 11.09.04, 12:19
      Pani Angelika Schwall-Dueren nie powinna uważać, że Niemcy zrobili coś
      nadzwyczajnego pod adresem Polski, popierając jej wejście do UE. To leżało w
      interesie Niemiec, w interesie Polski i w interesie Europy. To poparcie Niemiec
      było czymś oczywistym i naturalnym, więc będę wdzięczny jako obywatel polski i
      obywatel Europy aby, zwłaszcza prominentni politycy niemieccy nie wyciągali
      czegoś co ich tylko kompromituje. Niech Pani Schwall-Dueren nie zapomina, że
      Niemcy w zamian za swoje zbrodnie podczas II wojny światowej dostały w
      prezencie plan Marshalla i jest ich psim obowiązkiem wspierać teraz tych,
      którzy byli pozbawieni w wyniku niemieckiej zbrodniczej wojny tego wsparcia.
      Dobrze by było gdyby media niemieckie oraz koła polityczne raczyły zauważyć, że
      polska opinia publiczna w przeważającej większości opowiada się za "zerową
      opcją", czyli zaniechania z jakichkolwiek roszczzeń ale wymaga to ze strony
      niemieckiej uregulowań prawnych. Dotąd dopóty Niemcy nie wezmą na siebie
      obowiązku, prawnie uregulowanego, zadośćuczynnienia wszelkim odszkodowaniom dla
      przesiedleńców to sprawa będzie jątrzyć i bdzie psuć wzajemne relacje. Jeżeli
      się Niemcom wydaje, że zmuszą Polskę do zamknięcia ust, poprzez swoje znaczenie
      polityczne i gospodarcze to bardzo się mylą. Racje moralne są po stronie
      Polski i chyba żaden Niemiec zdrowy na umyśle tego nie kwestionuje. Proszę Was
      zatem drodzy sąsiedzi Niemcy abyście się opamiętali i nie podgrzewali sytuacji
      tylko jak najszybciej uregulujcie te sprawy odszkodowań tak jak sobie polska
      opinia publiczna życzy. Leży to w naszym wspólnymm interesie i cłej Europy,
      chyba , że marzy Wam się następna, tym razem IV Rzesza???
      • silesius Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec 11.09.04, 12:25
        Gość portalu: Henryk Sikora napisał(a):

> Niech Pani Schwall-Dueren nie zapomina, że Niemcy w zamian za swoje zbrodnie
        > podczas II wojny światowej dostały w prezencie plan Marshalla

Nie powinniscie uciekac do tego faktu jako usprawiedliwienia zacofania polskiej
        gospodarki wobec niemieckiej. Plan Marshalla dla Niemiec oznaczal okolo 6,3
        miliardow dolarow (po przeliczeniu na dzien dzisiejszy, wowczas bylo to ok. 1,3
        miliarda) i byla to jedynie pozyczka, spolacona wraz z procentami w latach
        szescdziesiatych. Kwota ta byla mniejsza od samych kosztow utrzymania sil
        okupacyjnych ponoszonych oczywiscie przez Niemcy, wiec nawet wlal-wylal nie
        mozna tu powiedziec.
        • Gość: Henryk Sikora Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.aster.pl 11.09.04, 12:43
          Silesius, dziękuję za wyjaśnienia bo tak naprawdę to nnie znam szczegółów
          Planu Marshalla. Jakokolwiek by jednak nie spojrzeć i jakkolwiek by niie
          oceniać, to Niiemcy wyszli de facto zwycięsko z tego piekła które rozpętali.
          Niie można skupiać się na ocenie, czy była to pożyczka w ramach Planu Marshalla
          czy pomoc. Należy pamiętać o faktach czyli o tym że w wyniku zbrodniczej
          awantury niemieckiej zycie straciło 50 mmilinów ludzi i zrunjnowano dorobek
          wielu narodów. Takie były efekty zbrodniczej wojny niemieckiej. Tak między
          bogiem a prawdą, to Niemcy powinni przez 1000 lat odpracowywać wobec innych
          narodów szkody które wyrządzili podczas II wojny światowej. Dlaczego 1000?
          Ponieważ marzyła im się 1000-letnia Rzesza. Polska jest wspaniałomyślna
          ponieważ niie chce reperacji wojennych ale pod waarunkiem, że nie będą
          formułowane bezczelne rządania odszkodowań. Rozpatrywanie problemu o jakies
          tam zapisy prawa międzynarodowego jest bezsensowne. Prawo tworzą
          koniunkturalnie ludzie. Pamiętajmy o faktach, czyli o morzu zbrodni,
          pamiętajmy ale twórzmy razem wspólną przyjacielską przyszłość, pamiętajmy tylko
          dlatego aby nic takiego się nie powtorzyło.
        • Gość: qwerrt Jasne ze nie tylko Plan Marshalla, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 20:38
          ...a te dobra zrabowane indywidualnie przez rycerzy wehrmachtu Polakom i
          Żydom,kosztowności, złote zęby wyrwane pomprdowanym to co...wyparowały ?? Są w
          niemieckich rodzinach do dziś. Kur....a cud gospodarczy! Cuda to były - z gówna
          i trupów mydło dla Polaków.
      • Gość: Gina Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 13:07
        Przeciez rzad niemiecki odcial sie od zadan wysuwanych przez Pruskie
        Powiernictwo. Chcesz zeby rzad niemiecki zabronil swoim obywatelom wnoszenia
        skarg do miedzynarodowych trabunalow? To by dopiero oznaczalo IV Rzesze. Koniec
        Panstwa Prawa. Polski zaburzan zaskarzyl wlasna Ojczyzne w Strasbourgu i
        wagral. Czy Pansto Polskie powinno zabronic skladania pozwow wlsanym
        obywatelom? Pare lat temu byly grecki krol zaskarzyl Grecje o
        przywlaszczenie jego osobistego majatku i wygral. Grecja musila mu wyplacic
        odszkodowanie.
        Jezeli mozna skarzyc wlasny kraj to czemu nie inny?
        Prawatna osoba moze zaskarzyc kogo chce i gdzie chce i chwala Bogu bo to jest
        demokracja.
        • Gość: . Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 23:15
          Gość portalu: Gina napisał(a):

> Przeciez rzad niemiecki odcial sie od zadan wysuwanych przez Pruskie
          > Powiernictwo. Chcesz zeby rzad niemiecki zabronil swoim obywatelom wnoszenia
          > skarg do miedzynarodowych trabunalow? To by dopiero oznaczalo IV Rzesze.
          Koniec
          >
          > Panstwa Prawa. Polski zaburzan zaskarzyl wlasna Ojczyzne w Strasbourgu i
          > wagral. Czy Pansto Polskie powinno zabronic skladania pozwow wlsanym
          > obywatelom? Pare lat temu byly grecki krol zaskarzyl Grecje o
          > przywlaszczenie jego osobistego majatku i wygral. Grecja musila mu wyplacic
          > odszkodowanie.
          > Jezeli mozna skarzyc wlasny kraj to czemu nie inny?
          > Prawatna osoba moze zaskarzyc kogo chce i gdzie chce i chwala Bogu bo to jest
          > demokracja.

Jesteś taka głupia czy udajesz głupotę ? Niemcy chcą zadośćuczynieneia od
          Polaków a nie od swojej ojczyzny, prawnej spatkobierczyni III Rzeszy.
          A Polak domagał się od Polski ? Na tym polega zasadnicza różnica,żeby Niemcy
          przejęły wszelkie zobowiązania wobec własnych obywateli. Nie widzisz różnicy ?
      • Gość: Andrzej Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 11.09.04, 14:14
        "..którzy byli pozbawieni w wyniku niemieckiej zbrodniczej wojny tego wsparcia.
        Dobrze by było gdyby media niemieckie oraz koła polityczne raczyły zauważyć, że
        .." ; a o rusach jusz zapomniales ??(katyn!!!)
      • Gość: . Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 23:07
        Bardzo rozsądny głos p.H.Sikory.
        Pzdr.
    • Gość: jurcio A dobrze Szwabom, mój dziadek przed wojną miał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 12:38
      manufakturę w Warszawie na Ciasnej, teraz niech potomkowie zbrodniczych
      winowajców zrekompensują straty. Obowiązkiem uczciwego człowieka jest odważnie
      stawić czoło nie bacząc na przewagę wroga. Gratuluję polskiemu sejmowi i jako
      obywatel, którego rodzina została wymordowana w Geccie popieram reparacje.
      • Gość: 234 a moj dziadek mial noge z drzewa IP: *.g.pppool.de 11.09.04, 14:40
        to staw czolo robocie, palancie i odbuduj sam ta manufakture
        • Gość: . a moj dziadek mial noge z drzewa, a ty masz łeb.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 23:20
          ...drewniany.

Gość portalu: 234 napisał(a):

> to staw czolo robocie, palancie i odbuduj sam ta manufakture

Ty podły skurwysynu masz czelność tak pisać ? A potem ty i twoi koledzy z nowym
          fiirerem przyjdą i zburzą. Tak ?
          • Gość: 234 fiirery nisko lataja dzisiaj IP: *.g.pppool.de 12.09.04, 17:17
            > Ty podły skurwysynu masz czelność tak pisać ? A potem ty i twoi koledzy z nowym
            >
            > fiirerem przyjdą i zburzą. Tak ?

przyjde zeby ci pieniadze pozyczyc na odbudowe.
            a co to jest ten "fiirer", jakies nowe slowo na komornika?
            • Gość: Żyd-Polak Re: fiirery nisko lataja dzisiaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:56
              No. Widzicie treść sie nie zmieniła tylko terminologia jest bardziej
              ekonomiczna, chcecie nas ekonomicznie zalatwić, h... na te twoja kase, swoja
              drogą ile jej masz ? Pewnie jestes oszczedny, to zafunduje ci miesieczną
              kuracje w Tworkach, jak chcesz to kolegom także.
    • Gość: bkk Agite Szabes IP: *.crowley.pl 11.09.04, 12:43
      pozdrawiam w dniu Szabasu i życzę radosnego świętowania wcoraz węższym gronie.
    • Gość: szpion pawelka to ruski agent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 12:50
      to logiczne chyba
    • Gość: JanKo Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.radio.rzeszow.pl 11.09.04, 13:02
      Nie oddamy ani guzika na mundurze!
      JanKo
    • Gość: pak Od IIWW minelo juz 60 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 13:08
      Po co wywolywac stare demony? Nie dosym mamy problemow? Zamiast wypominac dawne
      krzywdy wezcie sie ludziska do roboty.
      Wspolczesni Niemcy nie sa juz niczemu winni a jezeli ktos zna ich choc troche
      lepiej to wie, ze IIWW zyje w ich swiadomosci o wiele silniej niz sie nam
      wydaje.
      O ile my Polacy nie mamy problemow z powiewaniem nasza flaga, dla wielu Niemcow
      widok ich wlasnej spontanicznie wywieszonej (chocby w trakcie mistrzostw swiata
      w pilce noznej) jest powodem do niepokojow - obawiaja sie czy aby nie budzi
      sie "zly duch przeszlosci". Niemcy pamietaja o IIWW i nie ma powodu im tego
      przypominac. Pani Steuber w Niemczech prawie nikt nie zna.
      Wydaje mi sie rowniez niepokojace, ze za kazdym razem kiedy notowania partii
      ida w dol szuka sie tematu zastepczego i stara sie nakarmic spoleczenstwo czyms
      w miare lekkostrawnym ale na tyle nosnym zeby bylo o czym mowic przez kilka
      tygodni.
      Jeszcze niedawno rzad w chwilach kryzysu rzucal ludziom papieza. Tym razem sejm
      posunal sie jednak za daleko.
      Ile razy Niemcy maja powiedziec przepraszam? Kiedy bedziemy wystarczajaco mocno
      przepraszani zeby do nas to dotarlo? Tak mozna bez przerwy.
      Najgorsze jest jednak to, ze nam to na pewno w niczym nie pomoze - stracimy i
      czas i energie i sasiadow.
      W imie czego?
      • Gość: P.K. fakty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.04, 13:39
        Zgadzam sie 100%!

Dodaje pare faktow:

Niemcy maja 82 miliony obywatelow.
        "Preussiche Treuhand" ma tylko okolo 1000 czlonkow.

Natychmiast polski sejm jednoznacznie zada raparacje...

Bundestag ma okolo 650 czlonkow.
        Pani Steinbach jest tylko jedna osoba.

Tyle sie mowi o jakies grze computerowej.
        Sie nazywa "Panzers". Produkowala ja firma wengierska.
        Ale polski ambasador w niemzech protestowal...
      • Gość: steku Re: Od IIWW minelo juz 60 lat IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.09.04, 22:41
        widzisz klopot w tym czy mowienjie przepraszam x razy wystarczy. ta wojna to w
        koncu najciemniejsz karta naszej cywilizacji a zbrodnie narodu niemieckiego
        byly straszne. a teraz ta kwestia roszczen wyszla z ich strony co jest dowodem
        albo impotensji umyslowej albo moralnej. a poza tym organizacja pani Steinbach
        dostaje rzadowe pieniadze.
        • Gość: pak Re: Od IIWW minelo juz 60 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 23:24
          Zbrodnie narodu Niemieckiego byly straszne a to co zrobili podczas IIWW to
          jedna z najciemniejszych kart historii - masz zupelna racje.
          Ale z tym nikt nie polemizuje.
          Organizacja pani Steuber jest sponsorowana z pieniedzy publicznych na takiej
          samej zasadzie, na jakiej jest sponsorowana kazda organizacja dzialajaca w
          systemie demokratycznym.
          Demokracja daje nam bowiem swobode wyrazania swoich pogladow. Nieuniknione jest
          jednak pojawianie sie roznego rodzaju ekstremistow. Jezeli zabronimy im, musimy
          zabronic i innym. Jezeli zaczniemy zabraniac zerwiemy z demokracja.

Mieszkalem i pracowalem w Niemczech przez kilka lat. Mialem dobra prace,
          zpotkalem wielu wspanialych ludzi, zarowno Niemcow jak i nie-Niemcow. Nie
          mialem nigdy z nikim zadnych problemow i gdyby nie pewne zmiany zostalbym tam
          pewnie jeszcze z pare lat.
          Musze powiedziec, ze zaden narow w Europie nie nosi na sobie takiego pietna jak
          Niemcy. Oni chorobliwie potrzebuja swiadomosci, ze im juz wyboczono. Wygladaja
          na twardzieli ale sami przyznaja, ze jedna z najwazniejszych rzeczy jest dla
          nich to zeby inni ich lubili. To nie sa moje wrazenie, wiem to z rozmow z
          kolegami z pracy i spoza pracy.
          Prawda jest to, ze nasza historia zostala wypaczona i po czesci zatajona.
          Prawda jest jednak to, ze i w Niemczech cos drgnelo i zaczeli sie coraz bardzie
          interesowac swoim wschodnim sasiadem. My musimy to zainteresowanie podtrzymywac
          ale ostatnie dzialania naszego sejmu to z cala pewnoscia nie jest krok w dobrym
          kierunku.
          Mozemy oczywiscie sie na nich wypiac i chciec byc przepraszani przez kolejne 50
          lat. Problem polega jednak na tym, ze nie jest do dobra droga. Mysle, ze
          najwyzszy czas schowac te niezdrowa dume i wziac sie do roboty. Czas ucieka ale
          swiadomosc i ciagle wypominanie ze to glownie z winy Niemcow jestesmy tak
          bardzo do tylu, niczego nie zmieni.
          Mysle, ze komentowanie szumu medialnego narobionego wokol tej gry komputerowej
          uraga inteligencji wiekszosci forumowiczow.
          • Gość: veritas Re: Od IIWW minelo juz 60 lat - IP: *.net81-67-28.noos.fr 12.09.04, 00:40
            Cale szczescie ze jeszcze ktos tak normalnie mysli jak Ty - bo juz zaczynalem
            tracic nadzieje czytajac poprzednie "zlote mysli". Potwierdzam te obserwacje -
            sam widzialem.
          • Gość: Henryk Re: Od IIWW minelo juz 60 lat IP: *.aster.pl 12.09.04, 09:27
            "Pak", piszesz, że Niemcy "chorobliwie potrzebuują świadomości, że im
            wybaczono". Spieszę Ci donieść, że ja im napewno wybaczę ale za 935 lat, jak
            minie 1000 letnia rocznica rozpoczęcia wojny w imię utworzenia 1000 letniej
            Rzeszy. Wiec jeszcze kilka lat a odpuszczę im te winy.smile) Niestety ale muszę
            Cie poinformować, że nie dowierzam moim zachodnim sąsiadom i uwazam, ze jezeli
            spuściłoby się ich ze smyczy to zabawiłyby się Helmuty w IV Rzeszę, im to we
            krwi płynie.
          • Gość: qweety Tu nie chodzi o przeprosiny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 22:10
            Co daje słowo przepraszam, nawet oficjela w oficjalnym miejscu? Niewiele.
            Istota jest w mysleniu ludzi. Zwykłych ludzi. Czy oni tak myslą naprawde jak
            piszesz, moze tak ale tylko chyba jakieś "wyzsze sfery". Ale wysmiewaja sie
            mimo to z Polaków, moze to jest potrzebne im do jakiejs kompensacji
            psychicznej. Sejm moze zareagował zbyt nerwowo, ale w wypowiedzi Schroedera w W-
            wie było zawoalowane przyzwolenie na prywatne skargi o odzyskanie majątków w
            Polsce, a chetnych jest wielu, podobno rzad niemiecki chce zwrotu rekompensat
            ktore wypłacił wypedzonym i co ich rozwscieczyło. Dmuchanie na zimne nie jest
            moze madre ale nie zaszkodzi, jestem o tym przekonany.
      • Gość: Henryk Re: Od IIWW minelo juz 60 lat IP: *.aster.pl 12.09.04, 09:20
        "Pak", Ty kompletnie nic nie rozumiesz wiec nie powinieneś zabierać głosu.
      • Gość: Obserwator Re: Od IIWW minelo juz 60 lat IP: 80.51.255.* 14.09.04, 02:33
        Choćby nawet po to, by nigdy nie zapomnieli jakie koszty ponieśli za wywołanie
        tej wojny. Kto jest zdolny do stawiania obozowk koncentracyjnych jest zdolny do
        wszystkiego. Im bardziej wbiją sobie do głów, że takie historie jak bezczelne i
        niezasadne roszczenia nie przejdą bez echa tym lepiej. Swoją drogą ciekawe czy
        ktoś w Niemczech zadaje sobie pytanie co szanowna pani, która tak płacze na
        losem biednych wypędzonych Niemców robiła w okolicach Gdyni i z jakim oddziałem
        wermachtu przybył tam jej tatuś. Sam osobiście bym ich z tych okolic wypędził!!!
    • Gość: PAN Z WARSZAWKI NIECH RZĄD POLSKI JUŻ DZIŚ SKŁADA POZWY... IP: *.chello.pl 11.09.04, 13:29
      Niech niemieckie świnie ( które są nam winne 640 mld $ oraz są winne śmierci 6
      mln Polaków ) nie czują się zbyt pewnie. Szanse na wygranie spraw są żadne.
      Ale przynajmniej możemy pokazać tym germańskim oprawcom , że nie damy pluć
      sobie w twarz i nie pozwolimy na siłę zmieniać historii XX wieku.

A jeśli chodzi o mniejszość niemiecką, która chce niepodległości Śląska, albo
      nawet jego przyłączenia do Niemiec ( już dziś w niektórych polskich
      miejscowościach ludność niemiecka zastępuje nazwy miast i ulic niemieckimi
      tablicami ) - to niech jej członkowie się dowiedzą, że na ziemiach polskich nie
      są mile widziani i najlepiejby było, gdyby się z tąd wyprowadzili.
      To samo dotyczy dwóch posłów z mniejszości niemieckiej. Należy wykreślić z
      konstytucji zapis o możliwości zasiadania w parlamencie posłów reprezentujących
      niemiecki naród katów.
      • Gość: Europejczyk Re: NIECH RZĄD POLSKI JUŻ DZIŚ SKŁADA POZWY... IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 14:17
        Szanowny Panie z Warszawy.Przed takimi PANAMI man stracha. Nie chce Pana
        urazic,ale jak na "Pana" to troche za mala. Idiota pasuje lepiej:
        Z powazaniem.
        • Gość: PAN Z WARSZAWKI Re: NIECH RZĄD POLSKI JUŻ DZIŚ SKŁADA POZWY... IP: *.chello.pl 11.09.04, 14:29
          ale jak na "Pana" to troche za mala. Idiota pasuje lepiej:

Europejczyk, ale chyba taki z cygańskiej rodziny ( może nawet z ukraińskiej -
          kompleks akcji " wisła " ). W języku polskim nie potrafi poprawnie pisać, a
          nazywa kogoś idiotą.

Bez poważania.
      • Gość: Oberschlesier !! Jakie ziemie polskie,zlodzieje obludne !!!. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.04, 15:11
        Cos ukrasc i nie oddac nieznaczy ze jest juz na wieki twoje.
        • Gość: alich Wszystkie ziemie do Laby sa slowianskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.04, 15:41
          Prastare ziemie piastowskie - Slask i Pomorze sa integralna czescia Polski i
          pozostana nia po wieki wiekow. Niemieccy zbrodniarze, kaci Slowian, powinni
          wycofac sie za Labe, na pierwotne germanskie tereny. Niemieccy zlodzieje
          oddadza jeszcze slowianski Branibor!
          • Gość: polak Re: Wszystkie ziemie do Laby sa slowianskie IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.04, 16:25
            no takie polskie to te ziemie juz nie sa, sa europejskie naucz sie buraku z lasa myslec po nowemu
        • Gość: markus Re: Jakie ziemie polskie,zlodzieje obludne !!!. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 21:14
          a jakie niemieckie coz to jest 200lat w porownaniu z tysiacem???
        • Gość: . Re: Jakie ziemie polskie,zlodzieje obludne !!!. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 23:28
          Gość portalu: Oberschlesier !! napisał(a):

> Cos ukrasc i nie oddac nieznaczy ze jest juz na wieki twoje.

Nie wiesz faszysto co to są ziemie polskie ? To do szkoły, do nauki, tępaku.
          Masz na myśli te wszystkie skarby kultury narodowej, te wszelkie dobra
          zrabowane z całej Europy przez III Rzeszę ? Rzeczywiście powinni oddać albo
          spłacić.
          • slawbor Pozdrowienia dla Sikory 12.09.04, 15:56
            Z calego serca popieram pana Henryka Sikore. Nic dodac nic ujac, przeczytajcie
            (przede wszystkim pieniacze) jego posty jeszcze raz. Pozdrowienia dla Pana
            Sikory.
        • Gość: XYZ.doOberschlesie Re: Jakie ziemie polskie,zlodzieje obludne !!!. IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 04:45
          I znow sie odwzwales VOLKSDEUTSCHU, zaluje ze jeszcze zyjesz. powiem ci tak po
          POLSKU ty jestes PSI HUJ. LADNIE ci teraz....
      • ossey Re: Glupota nie zna granic 11.09.04, 15:28
        A ty pewnie juz szbelke zdjeles ze sciany tyko konika z glowki trudno wyjac.
    • Gość: jan Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.09.04, 13:47
      A teraz kolej na Wilno i Kowno, a potem Lwów i Zaolzie - przecież to wszystko
      nasze i nam się należy !!!
      • Gość: Obludnicy zlodziej No prosze tam z pretensjami a od Niemcow wara !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.04, 15:12
        • Gość: . Re: No prosze tam z pretensjami a od Niemcow wara IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 23:32
          Nareszcie się podpisałeś jak należy : obłudnik złodziej. Gratuluję samokrytyki.
      • Gość: . Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.04, 23:30
        Gość portalu: jan napisał(a):

> A teraz kolej na Wilno i Kowno, a potem Lwów i Zaolzie - przecież to wszystko
        > nasze i nam się należy !!!

Dobrze się czujesz ? Czy to normalne u ciebie ? Współczuję.
    • sebasr Rudi Pawelka powiedział, 11.09.04, 14:04
      że wypędzenie Polaków z Gdyni było jedynie "krótkotrwałym wysiedlenem". Po
      wojnie Polacy mogli wrócić do swoich domów - podkreślił Pawelka.
      Ciekawe, czy Niemcy planowali koniec wojny w ten sposob, ze Polacy wracaja do
      swoich domow???
      Czy nie mozna by zaplacic Mosadowi za odstrzelenie tego pajaca?
      • Gość: bando zlodzieji !! polscy zlodzieje miotaja sie w wypowiedziach !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.04, 14:52
        te dobro ktore nam skradliscie,juz zdazyliscie rozpierdolic tak jak wasza
        gospodarke,a teraz ciule szukaja winnych,oj,oj,polskie
        ciemnoglowy,nagodupce,srakotuki i guptoki.
        • Gość: alich bekarty esesmanow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.04, 15:45
          Z wlasciwa sobie buta i bezczelnoscia germanski zlodziej slowianskich ziem
          probuje odwrocic kota ogonem. Przyjdzie na was czas bekarty esesmanow!
          • Gość: Nazistowska polska bekarty mordercow Slaska belkocza i mordowac chca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.04, 16:21
        • Gość: koles Liz dalej dupe niemcom IP: *.nyc.rr.com 11.09.04, 21:13
          Zrobiles sie jak ta wstretna niemiecka swinia. Dostawales wyplate w markach
          (teraz w euro) i sie juz tobie we lbie poprzewracala. Pamietaj jednak gdzie sie
          urodziles...
          • Gość: edi Re: Liz dalej dupe niemcom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.04, 00:19
            > ... Pamietaj jednak gdzie sie urodziles...

pod polska administracja i poddany polonizacji?...
        • Gość: XYZ.do VOLKSDEUTSC Re: polscy zlodzieje miotaja sie w wypowiedziach IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 05:02
          SLUCHAJCIE volksdeutsche na czele z waszym bylym policiantem R. Pawelka i E.
          STEINBACH czujecie KASE, ale nic z tych rzeczy.
        • Gość: Castor Re: polscy zlodzieje miotaja sie w wypowiedziach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:16
          Jestem pewien że to pisze ktoś kto pochodzi z Górnego Śląska tylko tam zieją
          nienawiścią do Polski. Polacy z Katowic od siedmiu boleści.
    • Gość: magda Re: Relacje o uchwale Sejmu na czołówkach niemiec IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 14:21
      Zgroza ludzie jak się czyta wasze posty. Czy Polacy nigdy nie potrafią się
      dogadać z sobą? Po co się kłócicie, po co obrażacie? Nie możnaby wprowadzić
      jakiejś kultury dyskusji. Moje zdanie jest takie: przerażająca jest uchwała
      sejmu, ale inaczej być nie może.Strzelamy z armat do wróbla? Może i tak. Tylko
      tysiąc ludzi jest w Powiernictwie Pruskim? Może i tak. Ale w głowach milionów
      Niemców jest poparcie dla działań Pawelki. Jesli Schroeder nie zabroni mu
      działalności jaką prowadzi (a dał mu przeciez przyzwolenie w swoim przemówieniu
      podczas obchodów rocznicy Powstania) to zle z nami bedzie.
      Wiem , co pisze bo mam bardzo bliskie kontakty z Niemcami,zwyklymi ludzmi, nie
      po uniwersytetach, pracujacymi w Polsce i w Niemczech, spotykam się z nimi na
      codzien i wprawdzie nigdy otwarcie nie mowia o poparciu dla Pawelki czy
      Steinbach, to mozna to wyczytac miedzy zdaniami.
      • Gość: Ciemnoglowy.! Supper!! Nareszcie Niemcy przestana wam pomagac !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.04, 14:48
        Niemcy rozumia pomalu ze z polska pokojowo sie zyc nieda.
        • Gość: alich My od hitlerowcow pomocy nie przyjmiemy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.04, 15:48
          Zadamy naszej wlasnosci. Powtarzam: ZADAMY!