Dodaj do ulubionych

Koniec Patriarchatu Moskiewskiego na Ukrainie,

08.03.22, 15:04
niezrozumiałe stanowisko Watykanu.

Długo myślałem nad tytułem wątku. Idzie mi o przedstawienie szczątkowych (tylko takie mam) informacji o religijnym wymiarze tej wojny.

www.petycjeonline.com/apel_do_papiea_franciszka_o_jednoznaczne_i_czytelne_poparcie_ukrainy_w_wojnie_z_rosj_o_wolno
www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/patriarcha-moskiewski-zszokowa%C5%82-%C5%9Bwiat-jest-odpowied%C5%BA-prymasa-polski/ar-AAULOaI?ocid=msedgntp

Obserwuj wątek
    • pijatyka Re: Koniec Patriarchatu Moskiewskiego na Ukrainie 18.03.22, 04:03

Ponoć jego lokalni przedstawiciele na Ukrainie nawet zachowują się przyzwoicie, ale wątpię by sam fakt formalnej podległości tego kościoła Moskwie był po wojnie w Kijowie dalej do przyjęcia.
      • oleg3 Re: Koniec Patriarchatu Moskiewskiego na Ukrainie 18.03.22, 11:26
        Na Ukrainie działają co najmniej 2 kościoły prawosławne:
        - Ukraińska autokefalia Patriarchatu Konstantynopolitańskiego
        - Patriarchat Moskiewski.

Jakie są proporcje? Nie wiem.
        Jest praktycznie przesądzone, że parafie (diecezje?) Patriarchatu Moskiewskiego przejdą do autokefalicznej Metropolii Kijowskiej Patriarchatu Konstantynopolitańskiego.
    • qwardian Re: Koniec Patriarchatu Moskiewskiego na Ukrainie 18.03.22, 06:45
      Ja uważam, że Papież w pełnym rynsztunku, uzbrojony po zęby powinien wkroczyć na step jak moi zakonnicy pod wezwaniem NMP, ale inni twierdzą, że nie powinien mieszać się do polityki. Bądź tu mądry..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka