benek231
22.05.22, 15:41
Eliza Michalik
19 kwietnia 2022 | 06:00
Propozycja Solidarnej Polski, żeby karać więzieniem za obrazę uczuć religijnych, powinna wzbudzić szeroką debatę publiczną. Nie o uczuciach katolików, ale o tym, w jakim kraju chcemy żyć - bo to jest istotą tej sprawy i takich pomysłów.
Polacy powinni móc dokonać wyboru, czy pragną kraju, w którym wszyscy mogą publicznie mówić, co myślą, o każdej sprawie, w tym o religii i Kościele katolickim, czy może w kraju, w którym ze strachu przed więzieniem siedzi się ze swoimi poglądami cicho w domu.
Debaty jednak nie ma, a jeśli gdzieniegdzie pojawia się polemika, to dotyczy tylko tych konkretnych przepisów – czyli zupełnie omija sedno sprawy.
To ważne, żeby ludzie zrozumieli, że moment w którym obywatel boi się powiedzieć na głos, co myśli o wpływowej instytucji władzy – bo taką instytucją jest dziś Kościół katolicki – i siedzi cicho ze strachu, że pójdzie do więzienia, to chwila, w której powinien uświadomić sobie, że żyje w totalitarnym kraju. Uprzedzając krytykę: celowo używam słowa „totalitarny", a nie „autorytarny" – bo jeśli to nie jest totalitaryzm, to już nie wiem, co nim jest. Totalitaryzm i autorytaryzm to pojęcia z tej samej skali, mające po prostu różne natężenie. Autorytaryzm jest stanem, w którym już mamy dyktaturę, już ograniczane są prawa obywatelskie i prawa człowieka, ale władza jeszcze nie obnosi się z tym ostentacyjnie, unika zamordyzmu, brania obywateli za twarz, jeszcze trochę pudruje brudną rzeczywistość. Totalitaryzm zaczyna się w momencie, gdy obywatel słyszy głośne chamskie „zamknij się" i idzie do więzienia za krytykę władzy, kiedy próbuje powiedzieć, co myśli. I to nam grozi, jeśli pomysły Solidarnej Polski wejdą w życie.
Polska już dziś jest państwem wyznaniowym, w którym przykazania, nawet nie religii, tylko poglądy fanatyków religijnych zostały zapisane w formie ustawy, odebrały kobietom prawa człowieka i stały się narzędziem terroru. Zakneblowanie ust krytykom Kościoła, który jest dziś jedną z najbardziej chciwych, pazernych i skorumpowanych co najmniej politycznie instytucji powiązanych z władzą, współwinną tego, co się dzieje w Polsce, będzie początkiem nowej ery. Bo chyba nikt nie ma wątpliwości, że na zakazie krytyki Kościoła się nie skończy. Że za chwilę pojawią się w kodeksie karnym nowe instytucje i nowi ludzie wyjęci spod krytyki.
Jeśli Polska stanie się państwem, w którym za pedofilię w Kościele się nie karze, a za krytykę Kościoła, który kryje pedofilów idzie się do więzienia na dwa lata, to będzie duży krok na drodze do całkowitego upadku. A nic tak jak przykład putinowskiej Rosji nie pokazuje, że droga do totalitaryzmu jest procesem składającym się z kolejnych i kolejnych małych i większych kroków, na którego końcu jest strach i terror.
wyborcza.pl/7,75968,28349132,religijni-fanatycy-funduja-nam-strach-i-terror.html
Generalnie zgadzam sie z Autorka, ale mam zastrzezenia do jej interpretacji totalitaryzmu. Bo mom zdaniem takze wowczas gdy klero-faszysci przepchna proponowana ustawe o wyszydzaniu kk to nawet wowczas sporo brakowaloby jeszcze Polsce do toalitaryzmu. Owszem znalazlibyscie sie Najmisi Wolnosciowcy ze dwa kroki dalej na drodze od autorytaryzmu do totalitaryzmu, ale to jeszcze nie bylby totalitaryzm. A dla mnie plaszczyzna odniesienia, w analizie porownawczej, sa totalitaryzmy ZSRR, hitlerowskich Niemiec, czy Korei Polnocnej.
Kto chce znajdzie sobie na czym totalitaryzm polega, jakie sa jego niezbedne cechy, itd., dosc, ze znalelibyscie sie, Najmilsi, na rozdrozu za ktorym mozecie juz kroczyc w tym samym kierunku w jakim kroczyl J.Stalin i nadal kroczy niejaki Kim Dzong Un.
A dla mnie to wrecz niepojete by w miare rozsadny czlowiek, ktory nie jest ruskim agentem, badz forumowym psycholem, mogl odrzucac demokracje na rzecz jakiegokolwiek zamordyzmu.
Nawet gdy przyswieca mu kretynska mysl by zamknac mi usta i juz nigdy nie uslyszec mnie mowiacego o tym zlodziejskim kosciolku, na przyklad.
Dlatego, prosze, sprobujcie Najmilsi przeczytac tekst Michalik raz jeszcze i wziac go sobie do serca.
KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze.