Dodaj do ulubionych

Jacy mieszkancy takie miasto

23.02.23, 07:13
Szczecin ma najniższy wskaźnik bezrobocia wśród ludzi młodych w całej Unii Europejskiej.

Brawo Tête!

PF
Obserwuj wątek
    • andrzejg Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 07:48
      Nie do końca wierzę w te statystyki. W Szczecinie duże znaczenie ma jego położenie blisko Berlina, który pewnie wyciąga młodych jak odkurzacz.

• polski_francuz Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 08:05
        andrzejg napisał:

W Szczecinie duże znaczenie ma jego położenie blisko Berlina, który pewnie wyciąga młodych jak odkurzacz.

Moze masz racje i Berlin jast faktycznie atrakcyjny dla mlodych choc jest politycznie nieco burdeliczny i wlasnie powtarzyl zabalaganione wybory by wybrac wladze lokalne.

Dodam jeszcze do tematu to, co kilka dni temu czytalem. Mianowicie wielu Polakow osiedla sie po niemieckiej stronie granicy polsko-niemiecliej w Mecklenburg-Vorpommern. Domy sa tansze niz w Polsce i nowi mieszkancy sa dobrze przyjeci.

PF
        • t_ete Szczecin 23.02.23, 18:17
          polski_francuz napisał:

> andrzejg napisał:
          >
          > W Szczecinie duże znaczenie ma jego położenie blisko Berlina, który pewnie w
          > yciąga młodych jak odkurzacz.
          >

>
          > Moze masz racje i Berlin jast faktycznie atrakcyjny dla mlodych choc jest polit
          > ycznie nieco burdeliczny i wlasnie powtarzyl zabalaganione wybory by wybrac wla
          > dze lokalne.

To dosc zaskakujace, tak pozytywna statystyka ... nawet 'promil' lepiej niz w Poznaniu
          i znacznie lepiej niz w Warszawie smile
          Zszokowalo mnie, ze sa tak duze roznice - gdy bada sie poziom bezrobocia wsrod
          mlodych ludzi - pomiedzy miastami w Polsce.

Lodz 20,7% ... Lublin 19,6% ... Kielce, Rzeszow, Tarnow - powyzej 16% ....

Dlaczego Bialystok 7,9%, Olsztyn 8,1% - a Lublin az 19,6% ???

biznes.interia.pl/gospodarka/news-szczecin-i-poznan-z-najnizszym-bezrobociem-wsrod-mlodych-w-u,nId,6597068
          > Dodam jeszcze do tematu to, co kilka dni temu czytalem. Mianowicie wielu Polako
          > w osiedla sie po niemieckiej stronie granicy polsko-niemiecliej w Mecklenbur
          > g-Vorpommern
          . Domy sa tansze niz w Polsce i nowi mieszkancy sa dobrze przyj
          > eci.

Pisalam o tym kiedys na Aqua. Po wejsciu do strefy Schengen - gdy przejscia graniczne
          praktycznie przestaly istniec i gdy okazalo sie, ze domy 'po niemieckiej stronie' sa tansze
          niz w polskiej okolicy Szczecina - sporo osob tak wlasnie zrobilo.

tete
          • qwardian Re: Szczecin 24.02.23, 07:51
            Gratulacje Pani Tete, cios prosto w nos Pierły, ja mam chęć strzelić w koślawy dziób papużki Boomeranga, oskubać ze ślicznych piórek i wrzucić na ruszt wraz z Pani kotem, nie mylić z Palikotem.
          • polski_francuz Przyczyny? 24.02.23, 08:01
            t_ete napisała:

" To dosc zaskakujace, tak pozytywna statystyka ... nawet 'promil' lepiej niz w Poznaniu i znacznie lepiej niz w Warszawie smile"

Artykul nie tlumaczy przyczyn tego o.m.c. pelnego zatrudnienia mlodych. Ciekawym, jak Ty to widzisz?

PF
            • t_ete Re: Przyczyny? 24.02.23, 10:48
              polski_francuz napisał:

> Artykul nie tlumaczy przyczyn tego o.m.c. pelnego zatrudnienia mlodych. Ciekawy
              > m, jak Ty to widzisz?

Wlasnie w tym problem, ze nie wiem.
              Szukalam w necie - czegos na ten temat ale nie znalazlam.
              Owszem sa jakies 'strzepki' informacji ale czy mozna z nich
              skleic sensowna odpowiedz na to pytanie ...?

.... niezla wspolpraca samorzadu z przedsiebiorcami ...
              .... centra logistyczne potentatow e-commerse ...
              .... polozenie Szczecina, ktore zacheca w/w do lokowania w Szczecinie biznesu...

Z raportu „Kapitał ludzki i perspektywy szczecińskiego rynku pracy” przygotowanego przez Agencję Rozwoju Metropolii Szczecińskiej i Antal" wynika, ze cztery najwazniejsze branze tworzace
              szczecinski rynek pracy to :

"Logistyka;
              Odnawialne źródła energii (OZE);
              Sektor ICT;
              Centra usług wspólnych (SSC/BPO)"

Raport Antal :

antal.pl/wiedza/artykul/pracodawcy-w-szczecinie-zwiekszaja-zatrudnienie-jakich-kandydatow-poszukuja-najwazniejsze-trendy-na-rynku-pracy

tete
              • oleg3 Re: Przyczyny? 24.02.23, 11:02
                Sprowadzę was trochę na ziemię. Oczywiście operujemy danymi historycznymi.

STOPA BEZROBOCIA WEDŁUG WOJEWÓDZTW W STYCZNIU 2021 ROKU

woj. wielkopolskie – 3,9%,
                woj. śląskie – 5,1%,
                woj. mazowieckie – 5,3%,
                region mazowiecki regionalny – 10,1%,
                region warszawski stołeczny – 2,8%,
                woj. małopolskie – 5,6%,
                woj. dolnośląskie – 5,8%,
                woj. pomorskie – 6,2%,
                woj. łódzkie – 6,4%,
                woj. lubuskie – 6,5%,
                woj. opolskie – 7,2%,
                woj. podlaskie – 8,1%,
                woj. lubelskie – 8,5%,
                woj. zachodniopomorskie – 8,7%,
                woj. świętokrzyskie – 8,9%,
                woj. kujawsko-pomorskie – 9,3%,
                woj. podkarpackie – 9,4%,
                woj. warmińsko-mazurskie – 10,6%.
                • qwardian Re: Przyczyny? 24.02.23, 11:17
                  Sugerujesz Olegu, że Pomorskie wysyła staruchów na złomowisko Mecklenburg-Vorpommern, zupełnie nietrafione, bo Pani Tete jest nastolatką w kusej sukience i podaje smaczne robaczki w szczecińskich knajpkach. Bon Appétit i nie klepać po tyłeczkach sprośniaki, bo traficie do Pierla..
                  • oleg3 Re: Przyczyny? 24.02.23, 12:09
                    Niczego nie sugeruję. Mogę tylko przypomnieć dowcip z moich studenckich lat. Wybitny prof. statystyki utopił się w jeziorze o średniej głębokości 0,7 m. Ciało znaleziono na głębokości 8 m.
                    • qwardian Re: Przyczyny? 24.02.23, 12:33
                      To drastyczny przykład Olegu, tylko wnioskuję z tytułu wątku PF, że Pani Tete jest małolatą i wierz mi, że srogo go potraktuję jeżeli to służy uwiedzeniu naiwnej dziewczyny, oraz będzie zmuszony wypełnić wszystkie zobowiązania.
                      • oleg3 Re: Przyczyny? 24.02.23, 13:08
                        A mnie dręczy sumienie. Złamałem zalecenia C40C. Dziś piątek, to zero mięsa. Przygotowałem kotlety jajeczne. A to przecież nabiał. Nawet szukałem rano w ogrodzie czy nie ma szczawiu. No i niestety nie ma. Nie udało mi się też złapać chrabąszcza.
                        • qwardian Re: Przyczyny? 24.02.23, 14:16
                          A ja dzisiaj rano robiłem remanent moich nawozów w garażu, mam do winogron, iglaków i borówki amerykańskiej, krzewy tych ostatnich zlikwidowałem, mój teren nie jest kwaśny, nic z tego nie było i nie będzie. I znalazłem w jednym pudle jakieś chrabąszcze owinięte (chciałem napisać w kąkolu), ale się zreflektowałem w kokonie oczywiście. Poszły w krzaki, a kartony dzisiaj wieczorem do pieca.
                          • boomerang Re: Przyczyny? 24.02.23, 22:19
                            Zmarnowałeś chrabąszcze, bo mogły pójść na patelnię.
                            • qwardian Re: Przyczyny? 25.02.23, 07:45
                              Muszę dojść do siebie po tej stracie i ogarnąć się jakoś, bo patelnia pusta. Ubiorę się w mundur z trupią czachą na klapach i zrobię dzisiaj obławę na okoliczne koty, albo pójdę znowu spać z pustym żołądkiem..
                • t_ete Bang bang 24.02.23, 13:29
                  oleg3 napisał:

> Sprowadzę was trochę na ziemię. Oczywiście operujemy danymi historycznymi.

Mowa o miastach, nie wojewodztwach.

tete
                  • oleg3 Re: Bang bang 24.02.23, 13:46
                    t_ete napisała:

> Mowa o miastach, nie wojewodztwach.

Ten sam link, ten sam okres czyli styczeń 2021

Katowice – 1,8%,
                    Warszawa – 1,9%,
                    Poznań – 2,1%,
                    Wrocław – 2,5%,
                    Kraków – 3,2%,
                    Trójmiasto – 3,6%, (Gdańsk – 3,7%, Gdynia – 3,5%, Sopot – 2,5%),
                    Olsztyn – 3,6%,
                    Bydgoszcz – 3,7%,
                    Opole – 3,9%,
                    Szczecin – 4,1%,
                    Częstochowa – 4,4%,
                    Toruń – 4,8%,
                    Lublin – 5,8%,
                    Kielce – 5,8%,
                    Rzeszów – 5,9%,
                    Łódź – 6,1%,
                    Białystok – 7,2%,
                    Radom – 12,6%.

• polski_francuz Polski Amsterdam 24.02.23, 11:33
                t_ete napisała:

Za Twoim artykulem: Szczecin to miasto pełne energii. Świadczą o tym nowe inwestycje i rozwój obecnych w aglomeracji szczecińskich firm. Transgraniczne, nadwodne położenie, przedsiębiorczy mieszkańcy i potencjał uczelni sprawiają, że Szczecin, jako zielony port położony na skrzyżowaniu szlaków komunikacyjnych, jest centrum wymiany towarów, usług i pomysłów - dodaje Piotr Krzystek, Prezydent Miasta Szczecin.

Stajecie sie polskim Amsterdamem (ktory odwiedzilem z corka kilkanascie lat temu). Kanaly, patrzac na mape juz sa. A co jest Waszym Risjksmuseum? smile

Pozdro

PF
                • t_ete :))) 24.02.23, 13:44
                  polski_francuz napisał:

> Stajecie sie polskim Amsterdamem (ktory odwiedzilem z corka kilkanascie lat tem
                  > u). Kanaly, patrzac na mape juz sa. A co jest Waszym Risjksmuseum? smile

Z Amsterdamem przegialessmile))
                  Zaraz dokucznicy znow beda mnie ostrzeliwac ...

Muzeum Narodowe w Szczecinie ma kilka siedzib.

muzeum.szczecin.pl/o-muzeum/siedziby.html
                  Najbardziej 'wystawny' i przyciagajacy turystow jest gmach Muzeum Narodowego
                  przy Walach Chrobrego.

tete
                  • polski_francuz Spoko 24.02.23, 13:55
                    t_ete napisała:

"Z Amsterdamem przegialessmile)) Zaraz dokucznicy znow beda mnie ostrzeliwac ..."

Niech tylko sprobuja! Piloci polsko-francuscy juz sa gotowi do startu z nowym watkiemsmile

PF
                  • boomerang Re: :))) 24.02.23, 22:25
                    Z Amsterdamem przegialessmile))
                    Zaraz dokucznicy znow beda mnie ostrzeliwac ...

No właśnie, ciekawe czy Szczecin dorobił się już dzielnicy czerwonych świateł? czy można już tam legalnie kupować i jarać marihuanę?
                    • polski_francuz Rotelichtviertel 25.02.23, 11:05
                      boomerang napisał:

" No właśnie, ciekawe czy Szczecin dorobił się już dzielnicy czerwonych świateł? czy można już tam legalnie kupować i jarać marihuanę?"

Odpowiem za Tête bo to nie jest temat dla dam. Jak masz ochote zarajac albo na bara-bara to ruszasz autotstrada A24 do Hamburga. Masz jeno 350 km a w Hamburgu masz Rotelichtviertel. Nazajutrz, po wytrzezwieniu, mozesz pojsc zlozyc hold redakcji Spiegla (Spiegelleser wissen mehr)smile

PF
                      • boomerang Re: Rotelichtviertel 25.02.23, 11:16
                        a my właśnie mamy w Sydney na żywo super imprezę Parada Kochających Inaczej, he
      • oleg3 Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 08:14
        andrzejg napisał:

> Nie do końca wierzę w te statystyki. W Szczecinie duże znaczenie ma jego położe
        > nie blisko Berlina, który pewnie wyciąga młodych jak odkurzacz.

Cytat
        Dane za 2021 rok opublikował Europejski Urząd Statystyczny - Eurostat. Analizowany był rynek pracy dla najmłodszej grupy pracowników, czyli osób w wieku od 15 do 24 lat.

Po pierwsze. Od ilu lat można w Polsce być bezrobotnym? Coś mi się zdaje, że dopiero po ukończeniu 18-tu lat. I nie można się uczyć czy studiować (można uczyć się czy studiować "zaocznie").
    • qwardian Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 08:23
      Dziękuję PF za wpis, który wspiera emocjonalnie Panią Tete, po tym jak została zdemolowana w wątku o robakach
    • qwardian Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 11:00
      Najlepsi byznesmeni żyją w Zakopanem, nazi górale potrafią stworzyć interes od zera i nie kraść pierwszego miliona jak to robią komuniści..

next.gazeta.pl/next/7,151003,29493250,nie-zyje-milioner-z-zakopanego-marian-pedzimaz-dorobil-sie.html
      • boomerang Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 11:38
        Czyżby dopiero dziś zbliżali się do tego ideału jakim był Goralenvolk. Pędzimąż to niezłe nazwisko, bo do tej pory to pędziły tylko Gąsienice. Pędziły różne rzeczy.
        • qwardian Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 12:31
          Nazi Górale biorą sprawy we własne ręce, czyszcząc okna chicagowskich wieżowców, fruwając ze skoczni, inwestując w pensjonaty dla turystów. Niepotrzebne im dotacje, ani inwestycje Lecha Kaczyńskiego. Bo te nieudaczniki ze Szczecina pasożytują na terminalu LNG im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Świnoujściu, nikt by ich nie zatrudnił, na pewno w żadnej restauracji. Stąd ten tunel na wyspę Uznam za zasypany dzień w którym Narodowy Robotnik przejmie władzę.
    • perla_z_roztocza Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 11:42
      polski_francuz napisał:

> Brawo Tête!

widzę, że profesor przypisał tete wszelakie zasługi.
      Proponuję profesorowi pójść za ciosem i zgłosić naszą tete do ekonomicznej nagrody Nobla.
      Wtedy tete będzie w jednym panteonie ze Skłodowską.
      Gazety będą pisać o tete, w telewizji ją pokażą, na fejsbuku napiszą, i w ogóle.
      Niestety, dla mnie Szczecin to przeklęte miejsce z którego jedyne wspomnienie jakie mam to rzyganie.
      Otóż będąc malcem w drodze na wakacje w Świnoujściu zatrzymaliśmy się na 1 dzień w tym nieszczęsnym mieście.
      A tam była karuzela, taka duża, na którą nieopatrznie wsiadłem i po której rzygałem jak szpak.
      Nigdy więcej nie pojawiłem się w tym miasteczku zwanym Szczecinem.
      Niemniej mam uzasadnione roszczenia za straty, a skoro tym wszystkim trzęsie tete, to oczekuję od tete rekompensaty właściwej właśnie.
      • oleg3 Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 12:05
        > Niestety, dla mnie Szczecin to przeklęte miejsce
        Oj tam, od razu przeklęte. Ofiara Stalina i tyle. Status Szczecina był niepewny (do Polski czy do Niemiec). Do tego geografia: najdalej od Lwowa (etc.) No i do Szczecina trafiła specyficzna społeczność (to eufemizm). Coś takiego spotkało ze sto lat wcześniej Sosnowiec. Bardzo trudno pozbyć się tego historycznego garbu. Czytałem, że przez dziesięciolecia na szczecińskich uczelniach pracowali naukowcy dojeżdżający z Poznania, którzy za żadne skarby nie chcieli mieszkać w Szczecinie.
        • boomerang Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 13:15
          Do Szczecina trafiła też Pogoń.
          • oleg3 Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 13:33
            boomerang napisał:

> Do Szczecina trafiła też Pogoń.

A do Australii zsyłano przestępców z Brytanii. Jak wam się udało?

O Szczecinie wiem niewiele. O Sosnowcu sporo (szwagier mi już nie poleje ... ). Gdzieś w połowie XIX w. władze carskie uznały, że element kryminalny trzeba osiedlić na pograniczu. Padło na Sosnowiec. Mogli ich wysłać na Kamczatkę, ale wtedy jeszcze nie było kolei transsyberyjskiej, a działała linia W-wa - Wiedeń. Operacja zakończyła się biurokratycznym sukcesem. Ostatni sukces to bodaj dentysta, wcześniej -głośna medialnie- "mama Madzi".
            • qwardian Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 13:47
              Według standardów 19 wieku, każdy z nas zostałby uznany za przestępcę, a te NKWD-owskie łotry ze Szczecina były zgładzone, żeby nie skazić robakami kangurów, albo misi koala..
            • perla_z_roztocza Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 14:26
              oleg3 napisał:

> A do Australii zsyłano przestępców z Brytanii.

a taki bumerang pojechał do tych tropików na ochotnika.
              Kto wie czy nie ma czegoś za uszami i był to czyn samo ukarania właśnie.
              • oleg3 Re: Jacy mieszkancy takie miasto 23.02.23, 14:43
                perla_z_roztocza napisał:

> oleg3 napisał:
                >
                > > A do Australii zsyłano przestępców z Brytanii.
                >
                > a taki bumerang pojechał do tych tropików na ochotnika.
                > Kto wie czy nie ma czegoś za uszami i był to czyn samo ukarania właśnie.

Na pewno był przestępcą dewizowym. Skupował na czarnym rynku dolary. Pewnie je też przemycał.

• boomerang Re: Jacy mieszkancy takie miasto 24.02.23, 02:33
                Król angielski zsyłał przestępców irlandzkich do Australii, tak jak carat zsyłał przestępców polskich na Sybir. Natomiast ja wybrałem tę ciepłą opcję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka