benek231
28.02.23, 18:00
Niesiołowski: Pomniki JPII powinny być dyskretnie usunięte. Nie da się już jego obronić
Ale program "willa plus" jest legalny, bo PiS tak sobie wcześniej zmienił prawo, że może takie rzeczy robić. I minister Czarnek cały czas twardo broni tego mechanizmu, choć sondaże pokazują, że zdecydowana większość Polaków uważa, że powinien stracić stanowisko. Co pan myśli na ten temat?
- Po pierwsze, ktoś taki jak Czarnek nigdy nie powinien zostać ministrem. On jest kompromitującą figurą. Mówi skandaliczne rzeczy, obrażał nauczycieli, a za tę "willę plus" dawno powinien stracić stanowisko.
I też nie jestem pewien, czy to jest legalne. Przecież to jest bardzo podobny mechanizm - pompowanie publicznych, budżetowych, czyli naszych pieniędzy do prywatnych kieszeni pisowskich dygnitarzy.
Obojętnie, jaką drogą to robią. Czy przez fundacje, czy przez różne pozorne instytucje. Jeżeli jakaś firma zgłoszona np. po zamknięciu konkursu dostała ogromne pieniądze, jeżeli nie ma żadnych kwalifikacji - jest to chyba niegospodarność. Są takie paragrafy. To jest to samo.
Poza tym Czarnek robi jeszcze inną rzecz. Ja trochę się w tym orientuję, jestem w środowisku uczelnianym - wszystkie programy, które on finansuje w szkołach to albo żołnierze wyklęci, albo walka z aborcją. Głównie takie tematy są tam finansowane. Albo na uczelniach - jakieś kościelne instytucje i JPII.
To jest następny problem - te wszystkie pomniki JPII powinny być dyskretnie usunięte. Nie da się już jego obronić. Fakty, jakie są i jeszcze nowe mają być ujawniane świadczą, że papież po prostu krył pedofilów. I właściwie powoli trzeba zapominać o tej postaci. Pomniki natomiast będą usunięte, prędzej czy później.
Albo KUL - intelektualna nędza. Czarnek niszczy polską naukę. Bo po co być naukowcem, po co studiować, po co poznawać literaturę, jak wystarczy napisać pracę o wielkości JPII? W tym kierunku idą rządowe granty i tacy są w większości nowi profesorowie.
To niesłychane, bo jest dokładnie tak - tylko pod innym znakiem - jak w czasach komunistycznych były finansowane prace o Leninie, o Związku Radzieckim, o Dzierżyńskim, o Marchlewskim. I w tej chwili finansowane są różne prace o pisowskich albo kościelnych dygnitarzach.
Obrzydliwy przykład marnowania publicznych pieniędzy. Za to odpowiada Czarnek i myślę, że on też pojawi się na procesie PiS-owców. Bo chyba dojdzie do procesu, jak ta dyktatura upadnie. I Czarnek będzie miał wysokie miejsce na ławie oskarżonych.
Muszę przyznać, że jednak słowa o Janie Pawle II, które pan przed chwilą wypowiedział, zaskakują mnie. Pan, człowiek przez lata związany z Kościołem, ze Zjednoczeniem Chrześcijańsko-Narodowym, aż tak?
- Ja wierzę w Boga. Dla mnie każdy ptak, każdy owad, każdy kwiat, każda roślina, są dowodem na istnienie Boga. I to jest źródło mojej wiary, a nie JPII, Jędraszewski albo Rydzyk. Przykro mi bardzo.
Powtórzę jeszcze raz. Wychodzą dokumenty, a oni w ogóle nie odnoszą się do tego. Proszę bardzo, jeżeli nic takiego nie miało miejsca, to rozumiem, że Dziwisz, który jeszcze żyje, uzasadni, że to są kalumnie, oszczerstwa i że to wszystko jest nieprawdą.
Ale wychodzi ten Degolado, zbrodniarz, którego papież głaszcze po głowie i wita serdecznie, coś niesłychanego! Są dokumenty, są filmy, a Dziwisz ucieka przed dziennikarzami. I kłamie, że nie dostał jakiegoś listu, a potem udowadniają mu, że dostał.
Chyba, że ci ludzie potrafią się obronić. Ale papież nie ma żadnych obrońców, ma tylko klakierów, którzy bezmyślnie zaprzeczają i grożą. Pojawiają się groźby, że jeżeli ktoś powie, że papież krył pedofilów, no to, nie wiem, zamordują go po cichu? Tak, krył pedofilów, na to wychodzi.
Jest kwestia, czy był przytomny, czy był świadomy, czy był naiwny. To wszystko są na pewno okoliczności łagodzące, ale w całości to nie jest postać na ołtarze.
wyborcza.pl/7,82983,29510293,niesiolowski-jpii-kryl-pedofilow-jego-pomniki-powinny-byc.html#S.TD-K.C-B.1-L.1.duzy
Po zerwaniu z ZChNem Niesiolowski nie przestal byc religijnym fanatykiem niemniej dal sie tez poznac jako antyklerykal. Teraz widzi, ze Wojtyla doskonale wiedzial o wielu pedofilach i ich obrzydliwych czynach ale zareagowal jedynie jako parasol ochronny zbrodniarzy. Czyzby takze uwazal, ze posuwanie chlopaczkow to przeciez nic takiego? A jesli tak to ciekawe dlaczego tak uwazal?
Znow wyszlo na moje, Najmilsi.
KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.