Dodaj do ulubionych

Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O)

28.02.23, 18:00
Niesiołowski: Pomniki JPII powinny być dyskretnie usunięte. Nie da się już jego obronić

Ale program "willa plus" jest legalny, bo PiS tak sobie wcześniej zmienił prawo, że może takie rzeczy robić. I minister Czarnek cały czas twardo broni tego mechanizmu, choć sondaże pokazują, że zdecydowana większość Polaków uważa, że powinien stracić stanowisko. Co pan myśli na ten temat?

- Po pierwsze, ktoś taki jak Czarnek nigdy nie powinien zostać ministrem. On jest kompromitującą figurą. Mówi skandaliczne rzeczy, obrażał nauczycieli, a za tę "willę plus" dawno powinien stracić stanowisko.

I też nie jestem pewien, czy to jest legalne. Przecież to jest bardzo podobny mechanizm - pompowanie publicznych, budżetowych, czyli naszych pieniędzy do prywatnych kieszeni pisowskich dygnitarzy.

Obojętnie, jaką drogą to robią. Czy przez fundacje, czy przez różne pozorne instytucje. Jeżeli jakaś firma zgłoszona np. po zamknięciu konkursu dostała ogromne pieniądze, jeżeli nie ma żadnych kwalifikacji - jest to chyba niegospodarność. Są takie paragrafy. To jest to samo.

Poza tym Czarnek robi jeszcze inną rzecz. Ja trochę się w tym orientuję, jestem w środowisku uczelnianym - wszystkie programy, które on finansuje w szkołach to albo żołnierze wyklęci, albo walka z aborcją. Głównie takie tematy są tam finansowane. Albo na uczelniach - jakieś kościelne instytucje i JPII.

To jest następny problem - te wszystkie pomniki JPII powinny być dyskretnie usunięte. Nie da się już jego obronić. Fakty, jakie są i jeszcze nowe mają być ujawniane świadczą, że papież po prostu krył pedofilów. I właściwie powoli trzeba zapominać o tej postaci. Pomniki natomiast będą usunięte, prędzej czy później.

Albo KUL - intelektualna nędza. Czarnek niszczy polską naukę. Bo po co być naukowcem, po co studiować, po co poznawać literaturę, jak wystarczy napisać pracę o wielkości JPII? W tym kierunku idą rządowe granty i tacy są w większości nowi profesorowie.

To niesłychane, bo jest dokładnie tak - tylko pod innym znakiem - jak w czasach komunistycznych były finansowane prace o Leninie, o Związku Radzieckim, o Dzierżyńskim, o Marchlewskim. I w tej chwili finansowane są różne prace o pisowskich albo kościelnych dygnitarzach.

Obrzydliwy przykład marnowania publicznych pieniędzy. Za to odpowiada Czarnek i myślę, że on też pojawi się na procesie PiS-owców. Bo chyba dojdzie do procesu, jak ta dyktatura upadnie. I Czarnek będzie miał wysokie miejsce na ławie oskarżonych.

Muszę przyznać, że jednak słowa o Janie Pawle II, które pan przed chwilą wypowiedział, zaskakują mnie. Pan, człowiek przez lata związany z Kościołem, ze Zjednoczeniem Chrześcijańsko-Narodowym, aż tak?

- Ja wierzę w Boga. Dla mnie każdy ptak, każdy owad, każdy kwiat, każda roślina, są dowodem na istnienie Boga. I to jest źródło mojej wiary, a nie JPII, Jędraszewski albo Rydzyk. Przykro mi bardzo.

Powtórzę jeszcze raz. Wychodzą dokumenty, a oni w ogóle nie odnoszą się do tego. Proszę bardzo, jeżeli nic takiego nie miało miejsca, to rozumiem, że Dziwisz, który jeszcze żyje, uzasadni, że to są kalumnie, oszczerstwa i że to wszystko jest nieprawdą.

Ale wychodzi ten Degolado, zbrodniarz, którego papież głaszcze po głowie i wita serdecznie, coś niesłychanego! Są dokumenty, są filmy, a Dziwisz ucieka przed dziennikarzami. I kłamie, że nie dostał jakiegoś listu, a potem udowadniają mu, że dostał.

Chyba, że ci ludzie potrafią się obronić. Ale papież nie ma żadnych obrońców, ma tylko klakierów, którzy bezmyślnie zaprzeczają i grożą. Pojawiają się groźby, że jeżeli ktoś powie, że papież krył pedofilów, no to, nie wiem, zamordują go po cichu? Tak, krył pedofilów, na to wychodzi.

Jest kwestia, czy był przytomny, czy był świadomy, czy był naiwny. To wszystko są na pewno okoliczności łagodzące, ale w całości to nie jest postać na ołtarze.

wyborcza.pl/7,82983,29510293,niesiolowski-jpii-kryl-pedofilow-jego-pomniki-powinny-byc.html#S.TD-K.C-B.1-L.1.duzy
Po zerwaniu z ZChNem Niesiolowski nie przestal byc religijnym fanatykiem niemniej dal sie tez poznac jako antyklerykal. Teraz widzi, ze Wojtyla doskonale wiedzial o wielu pedofilach i ich obrzydliwych czynach ale zareagowal jedynie jako parasol ochronny zbrodniarzy. Czyzby takze uwazal, ze posuwanie chlopaczkow to przeciez nic takiego? A jesli tak to ciekawe dlaczego tak uwazal?

Znow wyszlo na moje, Najmilsi.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 28.02.23, 21:36
      Krzyżtopie, tutaj na forum niczego nie ugrasz, musisz te kwestie zaadresować w trybie pilnym do Dziwisza, wciąż czynnej prawej ręki Wojtyły. A czy Niesiołowski już się wytłumaczył z donoszenia na swoją byłą narzeczoną Nagrodzką-Królikowską-Avis?
      • qwardian Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 28.02.23, 21:47
        Ja bym się zakopał w pierwszej dziurze, albo norze ze wstydu i został tam do końca, Boomerangu.
        • benek231 Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O) 28.02.23, 23:02
          qwardian napisał:

> Ja bym się zakopał w pierwszej dziurze, albo norze ze wstydu i został tam do ko
          > ńca, Boomerangu.
          **

No w to akurat to nigdy nie uwierze.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
          Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
    • benek231 Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O)-2 01.03.23, 21:55
      Donald Tusk w Pabianicach

Odnotował pan, ile setek policjantów przed halą w Pabianicach zabezpieczało wizytę Donalda Tuska?

- Ani jednego. A PiS-owcy prezentują żenujący zupełnie spektakl. Te setki policjantów, na Żoliborzu raz było 700, w jakimś miejscu na Śląsku - 500. Tu nie było ani jednego.

Ja w każdym razie nie widziałem, a przyszedłem dosyć wcześnie, pół godziny przed rozpoczęciem, i zarówno jak wchodziłem na tę salę, jak i wychodziłem, nie widziałem żadnego policjanta. Nie było sprawdzania dowodów, żadnej rejestracji, po prostu każdy mógł przyjść i wejść.

I to jest ta przewaga wolności nad obrzydliwym autorytarnym reżimem, który się wszystkiego boi, który wszystko sprawdza. Który jakichś przebierańców przewozi ze spotkania na spotkanie, który ma pytania na kartkach.

Tu wszystko było autentyczne, spontaniczne, ludzie wstawali, zadawali pytania, nie było żadnej kontroli, że tylko pewne pytania się dopuszcza. A dyktator lubi mieć tylko pytania, które go chwalą. Kolejna ogromna lekcja przewagi demokracji nad dyktaturą.

A może za mały rozmach? Jarosława Kaczyńskiego w Chojnicach chroniło prawie trzystu policjantów, a podczas otwarcia przekopu Mierzei Wiślanej ponad ośmiuset.

- Tego przekopu, którym później okazuje się, że przepłynęło, zdaje się, pięćset kajaków? Bo łodzie, które są zdolne do przepłynięcia tym idiotycznym i niepotrzebnym przekopem, są mniej więcej wielkości policjanta. Tak przynajmniej mówił Tusk.

To jest przykład typowej komunistycznej inwestycji. Taki odpowiednik Kanału Białomorsko-Bałtyckiego na miarę Polski. Tylko tam kopali więźniowie. I umierali, bo to była katownia, właściwie obóz pracy i zagłady.

Tutaj oczywiście nikt nie zginął, to były normalne prace. Trzeba to oddać i zawsze podkreślać - że PiS nikogo nie morduje, że ta dyktatura jest znacznie łagodniejsza. Ale są pewne wspólne elementy z budowami z czasów komunizmu.

Nadaje się rozgłos, buduje się niepotrzebny zupełnie rów i potem ten rów przedstawia się jako coś, co chroni Polskę, broni naszej wolności. Stalin podobnie przedstawiał różne idiotyczne pomysły - jako coś, co ma zabezpieczać Związek Sowiecki.

Podczas otwarcia stali policjanci i pilnowali, nie wiem, przed mewami chyba. Żeby mewy wkurzone, że im PiS-owcy niszczą gniazda, nie zaatakowały ich, jak na filmie "Ptaki" Hitchcocka. To chyba było jedyne zagrożenie dla tych dygnitarzy, którzy się tam zebrali. Bo bardzo zaszkodzili ptakom na Mierzei Wiślanej.

Menedżerowie spółek skarbu państwa płacą na PiS

Menedżerowie ze spółek skarbu państwa z nominacji PiS masowo wpłacają ogromne kwoty na konta PiS, nawet po 50 tys. zł od osoby. Wciąż wychodzą na jaw coraz to nowe nazwiska, a PiS wzrusza ramionami i mówi, że nie ma sprawy, bo to jest legalne. Nie ma sprawy?

- Ja nie jestem prawnikiem, ale wielu prawników mówi, że to jest przykład niegospodarności i właściwie korupcji politycznej. Bo jak się kogoś zatrudnia bez kwalifikacji, daje mu się wielkie pieniądze, a potem on te pieniądze wpłaca temu, kto go zatrudnia, to ja nie uważam, że to jest legalne.

Z jakiej racji? Przecież to jawna korupcja. Oni dostają ogromne pieniądze za nic. I rewanżują się później za to swoim dobroczyńcom, czyli PiS-owcom. I płacą im z naszych pieniędzy. Jeżeli to nie jest korupcja, to w takim razie ja nie wiem, co nią jest.

No ale płacą już z prywatnej kieszeni, z tego, co zarobili.

- Ale ta prywatna kieszeń jest przedtem pompowana pieniędzmi państwowymi. Sądy to ocenią, myślę, że to nastąpi. Ja już nawet nie mówię, czy to jest moralne, bo co ich obchodzi moralność. Ale jest to oszustwo, oszukiwanie budżetu państwa.

Budżet państwa nie jest przecież przeznaczony do tego, żeby pompować prywatne pałace Obajtka i innych tego typu ludzi. To nie jest legalne. Proszę zapytać mec. Giertycha, on podawał przykłady paragrafów i mówił, że jest to nadużycie.

• boomerang Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 02.03.23, 01:31
        Nie da się ukryć że PO opiera się na terrorystach, jeszcze z komuszym rodowodem, a tacy są najgorsi.
        • boomerang Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 02.03.23, 01:45
          w związku z powyższym Kaczyński zachowuje konieczną ostrożność.
      • benek231 Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O)-3 04.03.23, 15:53
        Wracając do programu "willa plus" - skąd u ministra Czarnka taka pewność siebie, granicząca może nawet z butą? Dlaczego przyjął taką postawę? Bo prezes Kaczyński dał mu zielone światło?

- On ma mentalność dyktatora i czuje siłę tych wszystkich bojówek. Chowa się za kordonami policji, za ogromnym państwowym aparatem, za policją polityczną, za bojówkami różnych Bąkiewiczów - to akurat nazwisko pamiętam, ale zdaje się obalili już tego Bąkiewicza - za tego typu ludźmi. Wydaje mu się, że jest bezkarny.

Tak się wydawało wszystkim dyktatorom. Jak się śledzi upadki dyktatur, one często upadały w wyniku wojny. I ten dyktator, taki Hitler na przykład, widział na mapie, że alianci się zbliżają, że Armia Czerwona się zbliża. I on wiedział, rozumiał, że to jest koniec.

Teraz nie ma żadnej armii, która by maszerowała na PiS. I z tego względu im się wydaje, że są bezkarni. Ale nie są - będą wybory. Oni będą się starali je sfałszować, na głowie staną. Już to widać - te wszystkie zmiany w kodeksie wyborczym, to jest próba sfałszowania wyborów.

Ale myślę, że nienawiść do PiS-u będzie taka, że im się to nie uda. Albo doprowadzą do wybuchu społecznego, tego nie wiem.

Ta pycha Czarnka, ta niesłychana pycha właściwie ich wszystkich, oni w ogóle zachowują się tak, jakby mieli rządzić wiecznie. To jest cecha dyktatur.

Ja studiowałem, badałem, pisałem wiele i jak się śledzi i czyta propagandę dyktatorów, to widać. Zdumiewające, jak się zachowywały reżimy, które właściwie za chwilę już miały upaść. Na przykład taki Mussolini, kiedy rządził w tej Republice Salò w północnych Włoszech, to oni dyskutowali o planach podbojów Chorwacji, kiedy Amerykanie byli już w Wenecji.

Nie chcę porównywać, raz jeszcze mówię - to nie są mordercy, a tamci to byli mordercy.

Ci nasi, to raczej błaźni, ale niesłychanie łapczywi na pieniądze. Bo żeby oni tylko błaznowali, to tam pal sześć, ale to są po prostu błazny nażarte naszymi pieniędzmi.

Zachowanie Czarnka bierze się z pychy, z głupoty, z krótkowzroczności. Wydaje mu się, że będzie wieczny, że będzie rządził zawsze, że PiS będzie zawsze. Myślę, że się gorzko rozczarują. Mam nadzieję, że już w tym roku.

Huczne urodziny asystenta Czarnka w Operze Wrocławskiej

A może pochwali pan ministra Czarnka za nowatorskie podejście do opery? We wrocławskiej operze odbył się bankiet z okazji urodzin współpracownika ministra, oprócz szefa MEiN byli też inni dygnitarze z PiS, a ze sceny - operowej, podkreślę - wybrzmiały rytmy disco polo i "Majteczki w kropeczki".

- No pięknie. Można pogratulować gustu, wyczucia i szacunku dla polskiej kultury i tradycji. Żałosne, to jest właśnie błazeństwo. Gdyby cały ten PiS ograniczał się i gdyby kończyło się to na takim błaznowaniu, że w operze byłyby tego typu piosenki śpiewane, można by powiedzieć: niech sobie błaznują. Być może są nawet chętni, żeby tego słuchać.

Ale za tym idą poważniejsze rzeczy i idzie ludzka krzywda. Wprawdzie - znów powtórzę - nie mordują. Te wypadki Adamowicza, Blidy, Stachowiaka zabitego przez policjantów we Wrocławiu myślę, że to są "wypadki przy pracy". Że jednak nie są to świadome decyzje.

Chociaż za Adamowicza odpowiadają propagandyści. To trochę podobny przypadek do zamordowania Narutowicza. Tworzy się atmosferę nagonki i jakiś wariat, psychopata, któremu się wydaje, że jest patriotą, morduje jak Niewiadomski.

Opera we Wrocławiu to przykład błazenady, którą uprawia PiS. Wywołuje raczej nawet litość nad tymi ludźmi. Że w operze wrocławskiej? Coś takiego? Trzeba ją będzie, nie wiem, jakoś odświeżyć, jak to wszystko upadnie. Te obiekty trzeba będzie dezynfekować, a pomniki tych pseudobohaterów zdemontować. Dużo pracy nas czeka.

Niesiołowski: Wstydu nie ma ten Obajtek

A co z Orlenem, który chwali się rekordowymi zyskami, które koncernowi zafundowali Polacy zmuszeni pod koniec ubiegłego roku do płacenia zawyżonych, jak się okazuje, stawek za paliwo?

- To jest bezczelne. Nie wiem, czy to też nie jest przestępstwo. Monopolista podnosi cenę i co my mamy zrobić, nie kupować? Ja wzywam wprawdzie w swoich tekstach publicystycznych: "Bojkotujmy Orlen!".

Ale bojkotowanie Orlenu o tyle mało daje efekty, że na innych stacjach ceny są podobne, bo jeżeli Orlen jest praktycznie monopolistą, to dyktuje ceny. I wtedy ma ogromne zyski i chwali się nimi. A my za to płacimy.

Wstydu nie ma ten Obajtek. Ile można mieć pałaców, ile można mieć domów i willi? Prawie jak Mobutu Sese Seko. Zawsze nas to śmieszyło - taki Mobutu, Kaddafi, cesarz Bokassa. Po co im te miliardy, te diamenty, te konta?

No po co Obajtkowi jakaś tam dziesiąta willa, któryś tam pałac, kolejna tam działka przepisana na żonę, no po co mu to wszystko? To jest właśnie to - ta niesłychana łapczywość tych ludzi na pieniądze i na zaszczyty.

Zysk Obajtka nie bierze się z jego geniuszu czy gospodarności, tylko z podnoszenia ceny. Bezradni ludzie skazani na monopolistę płacą. Takie zyski mają też inni monopoliści, i to gazowe PGNiG, i kolejowe mogą, bo w zasadzie nie mają konkurencji. Mogą podnosić cenę dowolnie, a potem się chwalić, jak zarabiają, i sobie płacić.

Niesłychana bezczelność i chamstwo.

Na początku roku Orlen był największym w Unii importerem ropy naftowej z Rosji

I do tego okazuje się, że jeszcze w styczniu Orlen kupował ropę z Rosji, przez cały rok od rozpoczęcia wojny kupował, i co gorsze - to Putin wstrzymał dostawy ropy do Polski, a nie Polska. Ale rządowi PiS najwyraźniej to nie przeszkadzało.

- Nie, nie przeszkadzało. Są łapczywi na pieniądze, jak każda szajka. To główna cecha gangów - łapczywość na pieniądze. Putin płacił i co były warte te patriotyczne zapewnienia?

Nie, nie, to my płaciliśmy Putinowi.

- Ale Putin dawał ropę. Nie dawał jej za darmo. Tylko mechanizm jest taki, że te wszystkie patriotyczne zaklęcia, że my pierwsi wzywamy do bojkotu, do walki z Rosją, do bojkotu Rosji, że my tu na straży wolności Ukrainy stoimy, te deklaracje, te chorągiewki, te spotkania, te machania ręką Zełenskiego czy Morawieckiego, a jednocześnie po cichu, pod stołem wypłaca się Putinowi wielkie pieniądze,

Putin kupuje za to czy produkuje broń i morduje Ukraińców. PiS to nie jest żadna krwawa dyktatura, to po prostu wielka obrzydliwość. I to nawet w tym obszarze flagi, gdzie wydawało się, że przynajmniej tu jest jakoś dobrze. Że macha tą biało-czerwoną flagą i ma pewną rację, bo nie można powiedzieć, że jest życzliwie nastawiony do Rosjan.

Okazuje się jednak, że nie. Że głośno składa te nic niewarte deklaracje, a po cichu handluje i daje Rosji ogromne pieniądze. Putin dostał miliardy na broń i tą bronią są mordowani Ukraińcy. Obrzydliwość.

• t_ete :) 02.03.23, 01:31
      benek231 napisał:

> Bo po co być nauk
      > owcem, po co studiować, po co poznawać literaturę, jak wystarczy napisać pracę
      > o wielkości JPII? W tym kierunku idą rządowe granty i tacy są w większości nowi
      > profesorowie.
      >
      > To niesłychane, bo jest dokładnie tak - tylko pod innym znakiem - jak w czasach
      > komunistycznych były finansowane prace o Leninie, o Związku Radzieckim, o Dzie
      > rżyńskim, o Marchlewskim. I w tej chwili finansowane są różne prace o pisowskic
      > h albo kościelnych dygnitarzach.

Taka praca o Papiezu albo Lechu Kaczynskim - to nie tylko kasa dla autora ale i przepustka
      do pisowskiego swiata ... taka 'legitymacja', ktora niejedne drzwi otwiera i gwarantuje sprzedaz
      w placowkach Poczty Polskiej smile

Ma racje Niesiolowski - to dokladnie ten sam mechanizm jak w peerelu.
      Zabawne, ze ludzie, ktorzy z tamtych czasow to pamietaja - nie dostaja mdlosci.

.................... Co do usuwania pomnikow papieskich ....

Mysle, ze dla wielu wierzacych Polakow - Jan Pawel II jest po prostu - swiety.
      A skoro swiety - to bez skazy. Jakakolwiek watpliwosc bedzie traktowana
      jak 'wrogi ideologicznie' atak, fakty beda wypierane itd....
      bo na tym polega kult. Swietosc Papieza - Polaka - to swietosc Jego pomnika.
      'Zamach' na pomnik - to obraza uczuc religijnych ...

tete

• benek231 :) :O) 02.03.23, 08:17
        t_ete napisała:

> Ma racje Niesiolowski - to dokladnie ten sam mechanizm jak w peerelu.
        > Zabawne, ze ludzie, ktorzy z tamtych czasow to pamietaja - nie dostaja mdlosci.
        **
        Dla Kaczynskiego skok na panstwo w komunistycznym stylu bylo sposobem na zdobycie wladzy. A, ze pozostalo mu we lbie to co wbili mu na WUMLach, i zaobserwowal w otaczajacym go PRLowskim swiecie, to nic dziwnego, ze mu sie to wlasnie podoba. No i w koncu to takze o jego bracie pisza te wiekopomne prace.

*
        > .................... Co do usuwania pomnikow papieskich ....
        **
        Z Niesiolowskiego zrobil sie radykal - odreagowuje swoje bezgraniczne zaangazowanie na rzecz kk i kleru. Przeciez on byl jak ministrant. Doskonale go pamietam. Ale uwazam, ze nalezaloby pousuwac te niewatpliwe bohomazy, ktorych jest zatrzesienie. Niemniej nie upieralbym sie przy tym, bo dla czesci katolikow i bohomazy sa swiete.

Obstawalbym, natomiast, przy usunieciu Kaczynskiego z Wawelu. Gdyz jego umieszczenie tam nie wynikalo z jego wyjatkowej prezydentury, byl takim sobie prezydentem, lecz z potrzeby utworzenia kola zamachwego dla procesu zdobycia wladzy. To byla zmowa, to byl spisek i Kaczynskiego nalezy przeniesc na godniejsze dla niego miejsce.

• t_ete Nie wiem 02.03.23, 10:12
          benek231 napisał:

> Dla Kaczynskiego skok na panstwo w komunistycznym stylu bylo sposobem na zdobyc
          > ie wladzy. A, ze pozostalo mu we lbie to co wbili mu na WUMLach, i zaobserwowal
          > w otaczajacym go PRLowskim swiecie, to nic dziwnego, ze mu sie to wlasnie podo
          > ba. No i w koncu to takze o jego bracie pisza te wiekopomne prace.

Nie wiem ... moze to po prostu ten sam schemat jak w peerelu - mozliwy do
          powtorzenia
          - bo PiS rozwalil instytucje i mechanizmy kontrolne, obsadzil stolki
          'swoimi', zagarnal z mediow co sie dalo i uczynil z nich aparat propagandy a Polsatowi
          kregoslup 'zmiekczyl'.

PiS sprawuje wladze przez partyjny aparat, na ktorego czele stoi Wodzsmile
          "Matka Partia" nagradza swoje 'dzieci' stosowna wladza, stanowiskami.
          Co premiuje? Dokladnie to samo co PZPR w czasach slusznie minionych.

Obsesyjne gloryfikowanie L.Kaczynskiego przez jego brata skutkuje dopisywaniem mu
          do zyciorysu zaslug, tworzeniem legendy - bo to mozliwosc zarobku i zrobienia kariery
          a poniewaz niektorzy ludzie w pogoni za kasa i kariera - zrobia wiele - no to
          maja mozliwosc. Wazelina plynie ...

> Z Niesiolowskiego zrobil sie radykal - odreagowuje swoje bezgraniczne zaangazow
          > anie na rzecz kk i kleru. Przeciez on byl jak ministrant. Doskonale go pamietam.

Ja tez pamietam ZChN. Kukiz z zespolem 'Piersi' spiewal 'ZChN zbliza sie' smile))
          Ale to byl poczatek lat 90-tych. Niesiolowski, Lopuszanski i Jurek...
          Niesiolowski z biegiem lat ewolulowal (w odroznieniu od kolegow).

> . Ale uwazam, ze nalezaloby pousuwac te niewatpliwe bohomazy, ktorych jest zatr
          > zesienie. Niemniej nie upieralbym sie przy tym, bo dla czesci katolikow i bohom
          > azy sa swiete.

Pomniki Papieza to w wiekszosci szpetoty.
          Dla mnie Jan Pawel II byl postacia wazna ... bylam 'dzieckiem tamtego czasu' ...
          nigdy nie zapomne pierwszej wizyty Papieza w Polsce ...
          Ale obstawianie Polski pomnikami papieskimi budzilo moj sprzeciw, zawsze
          uwazalam, ze wspanialszym 'pomnikiem' byloby sfinansowanie budowy
          hospicjum, domu opieki nad osobami starymi i chorymi niz kolejny
          betonowy karykaturalny klocek do skladania rocznicowych kwiatkow
          i odprawiania 'patriotyczno-religijnych' ceremonii.
          To czego dowiaduje sie teraz o Janie Pawle II - jest dla mnie przykre,
          zasmucajace, trudne... tym bardziej, ze wychodzi na jaw cynizm
          tych, ktorzy wiedzieli a jednak po jego smierci powtarzali : 'santo subito'.

> Obstawalbym, natomiast, przy usunieciu Kaczynskiego z Wawelu. Gdyz jego umieszc
          > zenie tam nie wynikalo z jego wyjatkowej prezydentury, byl takim sobie prezyden
          > tem, lecz z potrzeby utworzenia kola zamachwego dla procesu zdobycia wladzy. To
          > byla zmowa, to byl spisek i Kaczynskiego nalezy przeniesc na godniejsze dla ni
          > ego miejsce.

Byc moze. Kiedys.

tete
          • benek231 Re: Nie wiem 02.03.23, 17:08
            t_ete napisała:

> Dla mnie Jan Pawel II byl postacia wazna ... bylam 'dzieckiem tamtego czasu' .
            **
            Dla mnie takze 'byl', z naciskiem na czas przeszly. Bo pojawil sie gdy byl potrzebny i postawil na nogi tych co to slabi duchem byli. Mialem dla niego duzo szacunku choc - w odroznieniu od wielu znajomych - nie uwazalem, ze to on skakal przez plot, badz Kaczynski.

Z tymi pomnikami takze uwazalem, ze to duza przesada, ale co ja tam wiem...

Pozniej komuna upadla, choc jednak nie dzieki JPII, niemniej z jego pomoca, i zaczela sie budowa panstwa wyznaniowego. W tym takze Wojtyla mial spore zaslugi. Takze w uwalaniu praw kobiet - nie tylko w Polsce.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29509615,czy-obroncy-papieza-pamietaja-o-bosniaczkach-tysiacom-zgwalconych.html
            A jesli dodac do tego negatywne podejscie do srodkow zapobiegajacych przenoszenie roznych paskudnych chorob droga plciowa i zwiazany z tym wybuch epidemii AIDS w Afryce to uznalem, ze mamy do czynienia z niezlym poyebem (przepraszam za moj francuski). No i teraz to ochranianie pedofili w Polsce i nie tylko. Co wyglada na jakies jego specjalne zaangazowanie w zapewnianie tym zboczencom bezpieczenstwa i bezkarnosci. Az zaczely mnie zastanawiac te czeste obrazki Papieza Polaka z dzieckiem na rekach.

• andrzejg Re: Nie wiem 03.03.23, 07:23
              benek231 napisał:

Az zaczely mnie zastanawiac te czeste obrazki Papieza Polaka z dzieckiem na rekach.

No nie. Tu przegiełeś.

Nie drążyłem tematu ochrony kościelnych pedofilii, ale zastanawia mnie na ile jest możliwa blokada informacji o tym problemie, mającej dotrzeć do papieży? Jeżeli byłaby możliwa taka blokada, to w sumie co papieże maja do powiedzenia w organizacji działania kościoła jako instytucji?

Dziwisz i inni pilnowali wszystkiego, a JPII był od pokazania swoich zdolności aktorskich?

A.
              • benek231 Blokada? :O) 03.03.23, 08:13
                andrzejg napisał:

> benek231 napisał:
                >
                >
                > Az zaczely mnie zastanawiac te czeste obrazki Papieza Polaka z dzieckiem na rek
                > ach.
                >

>
                > No nie. Tu przegiełeś.
                **
                Bo ja tak mam, ze ciagle przeginam. Tylko jak nie przeginac skoro po takich doniesieniach o wielkim sercu i uczuciach JPII dla pedofilow takie wlasnie sa skojarzenia normalnego czlowieka. One wrecz cisna sie na mysl - same!

Przeginalem takze 20 lat temu, gdy wrzucilem tu raport o seksualnych zachowaniach kleru, Richarda Skype. Dla wielu bylo to straszne przegiecia. Czas pokazal, ze tamto to bylo male piwo przy wspolczesnych odkryciach.

*
                >
                > Nie drążyłem tematu ochrony kościelnych pedofilii, ale zastanawia mnie na ile j
                > est możliwa blokada informacji o tym problemie, mającej dotrzeć do papieży? Jeż
                > eli byłaby możliwa taka blokada, to w sumie co papieże maja do powiedzenia w or
                > ganizacji działania kościoła jako instytucji?
                >
                > Dziwisz i inni pilnowali wszystkiego, a JPII był od pokazania swoich zdolności
                > aktorskich?
                **
                To jest klasyczne chwytanie sie brzytwy. Bo zanim Wojtyla zostal papiezem to byl ksiedzem, biskupem i kardynalem. A sledztwa ustalily, ze temat pedofilii kleru byl mu wowczas doskonale znany. Takze z autopsji, gdyz juz wowczas kryl pedofilow w sutannach. Po jaka cholera mialby ktos blokowac, zatem?

• gerlalt Re: Blokada? :O) 03.03.23, 08:18
                  Czy pedofil to inna nazwa dla pedałów? Czy to prawda, że 99,9 procent pedofili to pedały? Nie liczę waszych ulubionych wykształciuchów z arabii z upodobaniem gwałcących dzieci.
                  • benek231 Blokada? :O) 03.03.23, 09:15
                    gerlalt napisał(a):

> Czy pedofil to inna nazwa dla pedałów? Czy to prawda, że 99,9 procent pedofili
                    > to pedały? Nie liczę waszych ulubionych wykształciuchów z arabii z upodobaniem
                    > gwałcących dzieci.

**
                    To nie sa nasze wyksztalciuchy lecz wasze wyksztalciuchy, ktore - wlasnie dlatego - sprzedaly Arabom Lotos.

• gerlalt Re: Blokada? :O) 03.03.23, 09:33
                      Bendżi a to nie Ty gardłowałeś tak zawzięcie za opcją arabską? Przeklinając Polaków bo nie chcieli ubogacaczy?
                • benek231 Blokada? :O) - Errata 03.03.23, 16:04
                  Napisalem:

raport o seksualnych zachowaniach kleru, Richarda Skype.

Powinienem byl napisac:

raport o seksualnych zachowaniach kleru, Richarda Sipe

• boomerang Re: Nie wiem 03.03.23, 08:42
                Dziwisz to było odpowiednie nazwisko na odpowiednim stanowisku.
    • andrzejg Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 07.03.23, 20:30
      A premier zmieniając zdjęcie profilowe broni JP II...jasny sygnał , aby iść w zaparte? Dla służb? Dla ciemnego ludu?
      • qwardian Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 07.03.23, 21:04
        Gratuluję Andrzeju, świetna robota..

wpolityce.pl/kryminal/637273-znaleziono-zwloki-26-letniego-diakona-rany-klute
      • benek231 Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O)-3 07.03.23, 22:57
        andrzejg napisał:

> A premier zmieniając zdjęcie profilowe broni JP II...jasny sygnał , aby iść w z
        > aparte? Dla służb? Dla ciemnego ludu?
        **
        Obawiam sie, ze nie wiem o czym mowisz - powiedz cos wiecej.

• andrzejg Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 08.03.23, 04:59
          wiadomosci.wp.pl/mateusz-morawiecki-zmienil-zdjecia-profilowe-wymowna-grafika-6873811178588864a
          • benek231 Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O)-3 08.03.23, 07:18
            andrzejg napisał:

> wiadomosci.wp.pl/mateusz-morawiecki-zmienil-zdjecia-profilowe-wymowna-grafika-6873811178588864a

**
            Dzieki. Czujnie uznal. ze on z pedofilami nie chce miec nic wspolnego. smile

• andrzejg Re: Cudowne nawrócenie Niesiołowskiego Stefana :O 08.03.23, 17:45
              Nie. Morawiecki odważnie stanął w obronie JPII.

Teraz się dowiaduję, że PiS chce wprowadzić ustawę chroniącą JPII przed szkalowaniem.
              Nie pamiętam, czy wprowadzili ustawę chroniącą o oskarżenia o defraudację, sprzeniewierzenie środków publicznych. Jak widac mają ciągoty na zabezpieczenie dekretami spraw wymagających wyjasnienia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka