Dodaj do ulubionych

miłosierdzie czy polityczna naiwność?

28.02.23, 21:01
"Dopomagajmy bliźnim wg możliwości naszych
ale strzeżmy się, abyśmy sami nie upadli".

Mamy gości od roku, gości, którzy zaczynają coraz energiczniej
przestawiać nam meble, rozpychają sie na naszych krzesłach,
wykupili gors mieszkań w Warszawie, podkręcili ceny
i przejęli wiele firm w Wawie m in skromny Eurodental.

Widzimy młodych, na siłowni, opalonych z 500 plus
na bieżniach w markowych ubraniach, wybrali Polsce
nie Ukrainę.

Kryzys, bezrobocie wzarsta, w szkołach dzieciaki polskie
bywają pomijane, żeby tamte uczyły się "Pana Tadeusza"

co dalej, Polsko?
Obserwuj wątek
    • esteemiriam Re: miłosierdzie czy polityczna naiwność? 28.02.23, 21:17
      A gdzie intelektualiści forum tego? Gdzie? 'Młodzież" podłączyła się do respiratorów,
      żeby przetrwać do rana "łbme o nocniki trącając" - wszak lubicie Tuwima,
      stasznii mieszczanie.
    • benek231 Znów szczujesz smierdząca wywłoko :O) 28.02.23, 21:35
      Teraz jako ty, a innym razem jako Perła...

esteemiriam napisała:

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
    • t_ete Podobno 01.03.23, 01:11

Podobno "gdy twoim jedynym narzędziem jest młotek, wszystko zaczyna ci
      przypominać gwoździe" (A.Maslow)

Nie wiem co masz w glowie ....

Ja widze kobiety zasuwajace w pracy, o ktora Polki sie nie staraja.
      Widze bardzo mlode wolontariuszki zbierajace grosz do grosza
      na ukrainskie dzieciaki.
      Widze mezczyzn, ktorzy pracuja w firmach kurierskich, dostawczych.
      Widze ludzi, ktorzy choc teraz w bezpiecznym kraju - od ponad roku
      zyja w cieniu wojny. W trosce o tych z rodziny, ktorzy byli zbyt starzy
      zeby zdecydowac sie na tulaczke lub zbyt chorzy by jej podolac.
      Albo jedno i drugie.

Obys w chwili takiej proby jaka oni teraz przechodza
      - nie trafila na kogos kto wyjedzie
      z takim tekstem, ktory zamiescilas.

Tego ci zycze.
      Bo ja zycze ludziom dobrze.

tete
      • perla_z_roztocza Re: Podobno 01.03.23, 10:11
        aleś ty uduchowiona tete, taka kwietna, dusza kobieta, brat łata, no wspaniała, ludzka i pełna cudowności.
        Niczym lilia wodna Moneta snujesz opowiastki na forum tym rodem z Andersena.
        Kto wie, czy anieli żywcem cię do nieba nie porwą właśnie.
        • esteemiriam Re: Podobno 01.03.23, 13:56
          Ona patrzy przez okno, ona widzi i ne jest to widzenie ks. Piotra bynajmniej
          napisała "widzę ...." Bierny obserwator, współczująca płaczka, wsuwająca
          wędlynę przed TVN z relacjami wojennymi "patrz kaziu, jakie tam sie okropne rzcezy dzieją!"
          Byłam w Drohobyczu i wybieram się w ciągu dwóch tygodniu znowu tam.
          Do Lwowa także. I nie muszę być "Siłaczką"
          bliżej mi do korespondenta wojennego smile

ale i tu troszkę tego, co ona lubi, któż nie?
          " a jeśli chcesz być w środku zdarzeń
          musisz byc zawsze z bagażem,
          musisz mieć walizeczkę i koc
          i latarenkę - na noc"

Starci Panowie wink
      • esteemiriam Re: Podobno 01.03.23, 13:51
        A oprócz życzeń, cos robisz konkretnie?
        Ostarnio toczę bój z łódzkim mopsem, w którym trwa nielegalny strajk,
        odbijaja sobie na najsłabszych
        w społeczeństwie. Żeby wypłacali swiadczenia.

Oprócz życzeń - robisz coś? Oprócz zasilania WOŚP?
        Nie musisz mi odpowiadać.
        Chlapnęłaś bezmyślnie.

Ty kończysz na życzeniach ludziom, ja oprócz życzeń - działam
        także wspomagam s. Chmielewską, Wioski Dziecięce,Schronisko dla psiaczków i kocin, dostarczając
        KONKRETNIE
        produkty - także Adrianę Porowską i DPS. Na ile mogę.

Pamiętaj, że kręgosłup, także chory, "nie cierpi" siedzenia smile

dobrego!
        • benek231 Wiemy Perla, ze jestes pro-putinowska pisiorka :O) 01.03.23, 17:17
          esteemiriam napisała:

> A oprócz życzeń, cos robisz konkretnie?

**
          Ona zajeta jest ciaglym zyczeniem dobrze takim kretynkom jak ty - bo jest was zatrzesienie, po prostu.

Co do twoich opowiesci to uwazam, ze klamiesz. Siedzisz w jakims domu kultury na dotacjach Glinskiego i calujesz pisiorom dupy, bo wyplacaja ci czasem wiecej niz sie nalezy. A twoja wiednie coraz bardziej.Na nic wiecej nie stac cie bo jestes klasyczna biurwa, po prostu.
          Ale musisz wiedziec, ze i ja nie zycze tobie zle, bo wystarcza ci ciegi jakie juz teraz zbierasz od zycia, niemoto.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
          Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
          • esteemiriam Re: Wiemy Perla, ze jestes pro-putinowska pisiork 01.03.23, 18:14
            Człecze nieszczęsny, wyjatkowo odpowiem. Żaden dom kultury,
            Prowadzę program, ale nie napisze jaki, piszę i - jeśli oglądasz tvn
            a szczególnie fakty i wszystko, co po nich, to m in dzieki mojej robocie,
            w grupie, reżyserce, widzisz te Fakty, wejścia lektora prowadzącego je - na antenę,
            materiały przygotowane do emisji w trakcie, itd a potem rozmowy polityczne.
            Szkiełka już nie realizuję bo mam inne zajecia.

No i wierz sobie lub nie, kompletnie mnie to nie interesuje.
            U Pana Boga nie jestem major domusem smile
            • benek231 Wiemy Perla, ze jestes pro-putinowska pisiorka :O) 01.03.23, 19:16
              Mow sobie co chcesz - jestes biurwa. Z fantazja, albo raczej ze sklonnosciami do fantazjowania, ale ciagle biurwa.
              Na dodatek usilujesz ludziom wmowic, ze do TVN przyjeli antydemokratyczne gowno z nacjonalistycznym zacieciem antyukrainskim. Kretynke, ktora nie ma pojecia na jakim swiecie zyje, szczujac przeciwko Ukraincom gdy ci bohatersko walcza z ruskimi, takze za was. Czy ty poczuwasz sie do jakies zwiazkow z Polska, podla istoto?

esteemiriam napisała:

• esteemiriam Re: Wiemy Perla, ze jestes pro-putinowska pisiork 01.03.23, 20:07
                smile smile big_grin

dla ciebie tvn jest bogiem. jakie to żałosne.
                Dla mnie media nie są bogami tylko jak dla wszystkich, którzy tam występują,
                pracują pilnikiem widowni. idealny widz przełknie wszystko.
                TVN to po prostu stacja, która dobrze płaci za umiejętnosci,
                czy tak trudno zatrybić? Zarabialnia dużej forsy,
                kreacja, to wszystko, to TVN, jak powinny media działać,
                nic nie jest lub prawie nic - prawdziwe.

I sio! smile
                • benek231 Wiemy Perla, ze jestes pro-putinowska pisiorka :O) 01.03.23, 21:46
                  esteemiriam napisała:

idealny widz przełknie wszystko.TVN to po prostu stacja, która dobrze płaci za umiejętnosci,czy tak trudno zatrybić? Zarabialnia dużej forsy, kreacja, to wszystko, to TVN
                  **
                  Czy twierdzisz to co powyzej jako osoba prywatna czy tez jako pracowniczka TVNu? Bo to zawsze dobrze jest wiedziec z jakich pozycji ktos sie wypowiada. A macie tam w Polsce tradycje prawa do posiadania zdania innego jako osoba oficjalna oraz innego jako osoba prywatna. Czyli jako osoba prywatna mozesz sobie klamac lub wierzyc w krasnoludki, ale juz nie jako np. urzednik, badz na odwrot. Dlatego pytam, kretynko.

Zatem raz jeszcze - czy ty poczuwasz sie do jakies zwiazkow z Polska, podla istoto?

Pytam gdyz nie jestem tego pewien z racji twojej przyjaznej postawy w stosunku do Putina i Lukaszenki, a wrogiej wobec Ukraincow. Bo nie mysl sobie, ropucho, ze wylecialo mi z pamieci, iz przeciwko Ukraincom szczulas na dlugo przez agresja Rosji, tuz przed nia, oraz zaraz po agresji Rosji na Ukraine. Czyli twoje aktualne szczucie na Ukraincow przebywajacych teraz w Polsce to nie jest ani nic nowego ani oderwanego od twoich wczesniejszych zachowan. Na co ty liczylas niedouku? Rece opadaja.

• qwardian Re: Wiemy Perla, ze jestes pro-putinowska pisiork 03.03.23, 12:36
                  esteemiriam napisała:

> dla ciebie tvn jest bogiem. jakie to żałosne.
                  > Dla mnie media nie są bogami tylko jak dla wszystkich, którzy tam występują,
                  > pracują pilnikiem widowni. idealny widz przełknie wszystko.

Dla Ciebie ja jestem Bogiem, bo tylko mój scenariusz wyniósłby Cię na wyżyny kunsztu w branży, którą się zajmujesz i zbawiłby w procesie. Kosztowałoby to zdrowie i gorzej dla uczestników, a takiego wymagania nie spełni żaden reżyser, kamerzysta, dźwięk (designer, tak się nazywa?) albo aktor. Bo ścigano by ich z urzędu jak pedofilów i fałszerzy pieniędzy, więc cała moja pisanina nadaremnie..
      • institoris2 podobno mozna znalezc odpowiednie statystyki 01.03.23, 14:36
        sluze aktualnymi danymi z niemieckiego urzedu pracy:

17% Ukraincow w wieku 15-64 lata podjelo w Niemczech prace.
        Mysle, ze bez trudu dotrze Pani do polskich statystyk, obawiam sie, ze przedstawiaja nieco inny obraz, niz to widac z Pani okna.

t_ete napisała:

>
        > Podobno "gdy twoim jedynym narzędziem jest młotek, wszystko zaczyna ci
        > przypominać gwoździe" (A.Maslow)

nic dodac nic ujac, wystarczy stanac przed lustrem
        • qwardian Re: podobno mozna znalezc odpowiednie statystyki 01.03.23, 16:19
          Insistorze, obawiam się, że Twoje statystyki można o kant d.. rozbić z racji obyczajowych i praktycznych. Kiedy przybyłem do Austrii, po obowiązkowej kwarantannie, chodziłem, nie stałem na ulicy i szukałem pracy, oczywiście nielegalnej, płatnej za 20 procent stawki. 200 dolarów miesięcznie, czyli kilka tysięcy szylingów było wówczas moim marzeniem, bo obóz, albo pensjonat zapewniał mi wyrko i papu. Kalkulowałem, że lepiej tak, a nie na swoim. Żadna statystyka nie obejmowała mojej pracy na odśnieżaniu, roznoszeniu ulotek i pieleniu truskawek..
          • institoris2 Re: podobno mozna znalezc odpowiednie statystyki 02.03.23, 01:16
            qwardian napisał:

> Insistorze, obawiam się, że Twoje statystyki można o kant d.. rozbić z racji ob
            > yczajowych i praktycznych.

a czemoz to o kant dupy?
            Mnie nie interesuje ile z tych osob dorabia sobie na czarno (niech tam sobie doroabiaja, nie mam nic przeciwko), tylko ile oficjalnie pracuje.
            • qwardian Re: podobno mozna znalezc odpowiednie statystyki 03.03.23, 13:47
              institoris2 napisał(a):

> Mnie nie interesuje ile z tych osob dorabia sobie na czarno (niech tam sobie do
              > roabiaja, nie mam nic przeciwko), tylko ile oficjalnie pracuje.

Przeszyłeś trafnie pragmatyzmem moje pruskie serce Institorisie, ale ja jestem Prusakiem starej daty, Fryderyka Wilhelma I Pruskiego, który kierował się oczyma, nie statystyką. Objeżdżał własne włości i robił dowcipy śpiącym pastuchom, przywiązując ich bydło za ogon do drzewa.
        • t_ete Juz pan polegl ... 01.03.23, 18:15
          institoris2 napisał(a):

> sluze aktualnymi danymi z niemieckiego urzedu pracy:
          >
          > 17% Ukraincow w wieku 15-64 lata podjelo w Niemczech prace.
          > Mysle, ze bez trudu dotrze Pani do polskich statystyk, obawiam sie, ze przedsta
          > wiaja nieco inny obraz, niz to widac z Pani okna.

Ukraincow mieszkajacych w Polsce mozna podzielic na :

- 'stara emigracje', ktora byla emigracja zarobkowa -czyli osoby, ktore wyjechaly do Polski
          by pracowac - uzyskaly karte pobytu (czyli rowniez nr PESEL), zatrudnily sie na obowiazujacych
          w Polsce warunkach ('oskladkowanie', podatek),wiekszosc z tych osob stanowili mezczyzni
          - uchodzcow - czyli osoby, ktore uciekly do Polski po 24.02.2022, wiekszosc z tych osob
          stanowia kobiety i dzieci

24.02.2023 "Ogólne szacunki mówią o tym, że aktualnie w Polsce przebywa ok. 2,3 mln Ukraińców, z czego mniej więcej 1,5 mln było w Polsce już przed wojną. Plan osiedlenia się w Polsce na stałe ma, jak wynika z różnych szacunków, mniej więcej 10 proc. osób – komentuje dla Strefy Biznesu Krzysztof Inglot, ekspert rynku pracy, założyciel Personnel Service."

strefabiznesu.pl/pierwsza-rocznica-wojny-na-ukrainie-tak-zmienil-sie-rynek-pracy-przez-ostatni-rok-ilu-ukraincow-znalazlo-zatrudnienie-w-polsce/ar/c3-17315519

"Według danych Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, od początku wojny zatrudnienie w Polsce znalazło 900 tys. Ukraińców.Nie oznacza to jednak, że wyparli z rynku pracy Polaków. Według ekspertów jedynie uzupełnili istniejącą wcześniej lukę, związana z niskim bezrobociem, starzejącym się społeczeństwem i brakiem kompetencji polskich pracowników.
          (...)
          Wiele zmieniła także ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Jej zapisy pozwoliły usystematyzować działania w wielu obszarach niesienia pomocy uchodźcom. Bardzo ważnym elementem było otwarcie dostępu do polskiego rynku pracy wszystkim uciekającym przed wojną. Jedynym wymogiem podjęcia legalnej pracy przez uchodźcę z Ukrainy stało się zgłoszenie tego faktu przez jego pracodawcę za pośrednictwem portalu praca.gov.pl."

28.12.2022 "Kobiety uchodźcy, które trafiły do Polski z Ukrainy, odnalazły się na polskim rynku pracy. Większość z nich znalazła zatrudnienie – powiedział PAP wiceprezes Polskiego Funduszu Rozwoju Bartosz Marczuk. W 2022 z podatków i składek z pensji uchodźców wpłynęły do budżetu ok. 4 mld zł – dodał.
          (...)
          Można szacować, że 60-70 proc. uchodźców pracuje, co jest bardzo wysokim wskaźnikiem zatrudnienia. Obecnie w Polsce przebywa 950 tys. uchodźców z Ukrainy. Nie jest prawdą, że ktoś zabiera komuś pracę. To wypełnianie luk, wakatów. Uchodźcy pracują raczej w pracach prostych, choć z czasem będzie się to pewnie zmieniać, bo to są ludzie dobrze wykształceni i wykwalifikowani.
          (...)
          Szybkiej integracji pomogła – według Marczuka – duża obecność Ukraińców w Polsce jeszcze sprzed wojny z Rosją. Dzięki temu uchodźcy mieli gdzie się zatrzymać i uzyskać poradę od swoich rodaków.

wgospodarce.pl/informacje/121317-kobiety-uchodzcy-z-ukrainy-odnalazly-sie-na-polskim-rynku-pracy

19.09.2022 Raport z badania "Uchodźcy z Ukrainy - aktywizacja zawodowa w Polsce i Niemczech"

"W raporcie wskazano, że od wybuchu wojny pracę w Polsce znalazło ponad 430 tys. osób, czyli około dwie trzecie uchodźców w wieku produkcyjnym.Średnia wieku pracujących Ukraińców wynosi w Polsce i w Niemczech kolejno 39 i 37 lat. To - zdaniem autorów badania - świadczy o dużym udziale osób ukształtowanych zawodowo, często posiadających wyższe wykształcenie, a także unikalne doświadczenie oraz kwalifikacje.
          To np. nauczyciele, pracownicy sektora edukacji, pracownicy IT, pracownicy biurowi, menadżerowie i kierownicy. Jeśli mówimy o tym, gdzie te osoby znalazły zatrudnienie w Polsce, to ponad 90 proc. pracuje poniżej swojego poziomu wykształcenia. Jest bardzo mało osób, która transgranicznie zachowała tę samą pozycję zawodową.(...)
          Badanie pokazało też, że 68 proc. uchodźców w polskich zakładach pracy ma możliwość komunikowania się w języku ukraińskim. W Niemczech odsetek ten jest czterokrotnie niższy (16 proc.)."

forsal.pl/swiat/ukraina/artykuly/8550831,wiekszosc-uchodzcow-z-ukrainy-podjelo-prace-w-polsce-ponizej-swoich-kwalifikacji.html
          Wszystko o czym pisalam w pierwszym poscie w tym watku - potwierdzaja powyzsze dane.

Wiekszosc uchodzcow ukrainskich w Polsce pracuje.
          Przyczyna jest prosta : potrzebuja srodkow finansowych na zycie
          i na to by wesprzec rodzine, ktora zostala w ojczyznie (3/4 przyznaje, ze to robi)
          Biora proste prace - czesto ponizej swojego wyksztalcenia/kwalifikacji.

A w Szczecinie mieszka aktualnie ok. 50 tys Ukraincow. To wystarczajaco duza spolecznosc
          by w miescie 400 tys ja 'zauwazyc'.

tete

• institoris2 pomieszanie z poplataniem, jak zwykle zreszta 02.03.23, 01:13
            nawklejala tu Pani linkow co niemiara, a wystarczylo podac jedna informacje: jaki odsetek Ukraincow, ktorzy przekroczyli granice Polski po 24.02.2022 w wieku produkcyjnym, podjal oficjalna prace zarobkowa w Polsce.
            Wyglada na to, ze zadanie Pania przeroslo, albo tez zabraklo checi.
            Jakis czas temu natknalem sie na artykul (niestety nie pamietam gdzie), ktorego autor, powolujac sie na dane Komisji Europejskiej, ubolewal nad marnymi zdolnosciami Niemiec w integracji uchodzcow, porownujac dane niemieckie z danymi z innych krajow EU. Podawal, ze w Niemczech pracuje niecale 20% ukrainskich uchodzcow, natomiast w Polsce odsetek ten wynosi 25%, a europejskim liderem pod tym wzgledem sa Czechy, gdzie prace podjelo 27% Ukraincow w wieku produkcyjnym.

t_ete napisała:

> institoris2 napisał(a):
            >

> Ukraincow mieszkajacych w Polsce mozna podzielic na :
            >
            > - 'stara emigracje', ktora byla emigracja zarobkowa -czyli osoby, ktore wyjecha
            > ly do Polski
            > by pracowac - uzyskaly karte pobytu (czyli rowniez nr PESEL), zatrudnily sie na
            > obowiazujacych
            > w Polsce warunkach ('oskladkowanie', podatek),wiekszosc z tych osob stanowili m
            > ezczyzni
            > - uchodzcow - czyli osoby, ktore uciekly do Polski po 24.02.2022, wiekszosc z t
            > ych osob
            > stanowia kobiety i dzieci

to zupelnie nieistotne, rownie dobrze mogla Pani podac podzial na brunetow i blondynki

> 24.02.2023 "Ogólne szacunki mówią o tym, że aktualnie w Polsce przebywa ok.
            > 2,3 mln Ukraińców, z czego mniej więcej 1,5 mln było w Polsce już przed wojną.
            >
            Plan osiedlenia się w Polsce na stałe ma, jak wynika z różnych szacunków, m
            > niej więcej 10 proc. osób – komentuje dla Strefy Biznesu Krzysztof Inglot, eksp
            > ert rynku pracy, założyciel Personnel Service."
            >

>
            > "Według danych Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, od początku wojny z
            > atrudnienie w Polsce znalazło 900 tys. Ukraińców.Nie oznacza to jednak, że wypa
            > rli z rynku pracy Polaków. Według ekspertów jedynie uzupełnili istniejącą wcześ
            > niej lukę, związana z niskim bezrobociem, starzejącym się społeczeństwem i brak
            > iem kompetencji polskich pracowników.

nie chce sie nad Pania pastwic, ale golym okiem widac, ze ze powyzszse liczby sa wyssane z palucha.
            Pani sie zastanowi: w Polsce przebywa 2,3 mln Ukraincow, z czego 1,5 mln ze starej emigracji plus 800 tys. uchodzcow po 24.02.22 (2,3 mln minus 1,5 mln daje 800 tys.).
            Jednoczesnie, od poczatku wojny 900 tys. Ukraincow mialoby w Polsce podjac prace, czyli wiecej niz przyjechalo. Pani oczywiscie potrafi to wytlumaczyc...

> (...)
            > Wiele zmieniła także ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukra
            > iny w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa
            . Jej zapisy
            > pozwoliły usystematyzować działania w wielu obszarach niesienia pomocy uchodźco
            > m. Bardzo ważnym elementem było otwarcie dostępu do polskiego rynku pracy wszys
            > tkim uciekającym przed wojną. Jedynym wymogiem podjęcia legalnej pracy przez
            > uchodźcę z Ukrainy stało się zgłoszenie tego faktu przez jego pracodawcę za po
            > średnictwem portalu praca.gov.pl.
            "

i co z tego faktu mialoby wynikac Pani zdaniem?

> A w Szczecinie mieszka aktualnie ok. 50 tys Ukraincow. To wystarczajaco duza sp
            > olecznosc
            > by w miescie 400 tys ja 'zauwazyc'.

to wlasnie jest tematem tego watku, bardzo Pani spostrzegawcza.
            • t_ete Trudno uwierzyc ... 02.03.23, 12:15
              institoris2 napisał(a):

> nawklejala tu Pani linkow co niemiara, a wystarczylo podac jedna informacje: ja
              > ki odsetek Ukraincow, ktorzy przekroczyli granice Polski po 24.02.2022 w wieku
              > produkcyjnym, podjal oficjalna prace zarobkowa w Polsce.
              > Wyglada na to, ze zadanie Pania przeroslo, albo tez zabraklo checi.

Trudno uwierzyc ale .... konia z rzedem temu kto znajdzie taka prosta informacje
              na oficjalnych rzadowych stronach. Pani minister Malag owszem wypowiada sie
              publicznie ale nie podaje odsetek zatrudnionych po 24.02.2022 - uchodzcow
              z Ukrainy. Podaje za to - liczbe :

wgospodarce.pl/informacje/124040-minister-malag-w-polsce-zatrudniono-ponad-900-tys-obywateli-ukrainy
              polskieradio24.pl/42/259/artykul/3115075,ilu-uchodzcow-z-ukrainy-podjelo-prace-w-polsce-minister-malag-podala-najnowsze-szacunki

> Jakis czas temu natknalem sie na artykul (niestety nie pamietam gdzie), ktorego
              > autor, powolujac sie na dane Komisji Europejskiej, ubolewal nad marnymi zdolno
              > sciami Niemiec w integracji uchodzcow, porownujac dane niemieckie z danymi z in
              > nych krajow EU. Podawal, ze w Niemczech pracuje niecale 20% ukrainskich uchodzc
              > ow, natomiast w Polsce odsetek ten wynosi 25%, a europejskim liderem pod tym w
              > zgledem sa Czechy, gdzie prace podjelo 27% Ukraincow w wieku produkcyjnym.

A ja sie natknelam na aktualny raport EWL i Deloitte

ewl.com.pl/raport-uchodzcy-wojenni-z-ukrainy-rok-w-polsce/
              www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/pl/Documents/Reports/pl_Uchodzcy_Na_Rynku_Pracy.pdf

Wynika z nich, ze ten odsetek w Polsce jest wyzszy.

> to zupelnie nieistotne, rownie dobrze mogla Pani podac podzial na brunetow i bl
              > ondynki

Nedzna zagrywka. Kazdy kto analizuje rynek pracy, zatrudnienie uchodzcow - bierze pod
              uwage strukture wiekowa, wyksztalcenie, plec ... a wiedza o tym jak wyglala sytuacja z zatrudnieniem
              Ukraincow przed 24.02.2022 - jest istotna.

> nie chce sie nad Pania pastwic, ale golym okiem widac, ze ze powyzszse liczby s
              > a wyssane z palucha.
              > Pani sie zastanowi: w Polsce przebywa 2,3 mln Ukraincow, z czego 1,5 mln ze st
              > arej emigracji plus 800 tys. uchodzcow po 24.02.22 (2,3 mln minus 1,5 mln daje
              > 800 tys.).
              > Jednoczesnie, od poczatku wojny 900 tys. Ukraincow mialoby w Polsce podjac prac
              > e, czyli wiecej niz przyjechalo. Pani oczywiscie potrafi to wytlumaczyc...

Pan ukrzyzuje pisowska minister pracy. Ona oficjalnie
              podaje liczbe 900 tys zatrudnionych uchodzcow z Ukrainy.
              Wyzej wkleilam linki do jej wypowiedzi.

> i co z tego faktu mialoby wynikac Pani zdaniem?

Wprowadzenie ulatwien zatrudniania uchodzcow spowodowalo,
              ze szybciej mogli sie zatrudnic bo pracodawcy chetniej oferowali im prace.
              Myslalam, ze to oczywiste.
              Opisuja to raporty Deloitte i EWL.

> to wlasnie jest tematem tego watku, bardzo Pani spostrzegawcza

A w pana miescie - jaki jest procent obywateli Ukrainy? Gdzie ich pan
              spotyka? W sklepie? Na bazarze? W szkole? Panskie dzieci maja kontakt
              z ukrainskimi dziecmi? Spotyka pan ich w pracy? W restauracji?
              Moze w jakims urzedzie, w ktorym zalatwia pan swoje sprawy?

Moze mieszkaja w tej samej kamienicy - i mija ich pan na schodach?
              Moze choc mieszkaja w okolicy pana domu?

Bo ... wie pan, takie osobiste doswiadczenia sa wazne.

tete
              • esteemiriam Re: Trudno uwierzyc ... 02.03.23, 12:50
                Nic nie pisze Pani o sobie... tylko teoria i połajanki, no i oczywiście "koń z rzędem" zamiast - nagroda.

a wiec przekształcę pytania, które była Pani łaskawa zadać, i pozwolę sobie
                skierować je do Pani.

w pani miescie - jaki jest procent obywateli Ukrainy? Gdzie ich pani
                spotyka? W sklepie? Na bazarze? W szkole?Czy Pani dzieci maja kontakt
                z ukrainskimi dziecmi? Spotyka pani ich w pracy? W restauracji?
                Moze w jakims urzedzie, w ktorym zalatwia pani swoje sprawy?

Moze mieszkaja w tej samej kamienicy - i mija ich pani na schodach?
                Moze choc mieszkaja w okolicy pani domu?

Bo ... wie pani, takie osobiste doswiadczenia sa wazne.

Prosze o nich napisać. Dobrego!

• esteemiriam Re: Trudno uwierzyc ... 02.03.23, 12:54
                  ps. Czy uczestniczy Pani w jakikolwiek sposób w zyciu osób z Ukrainy,
                  czy ma Pani osobiste doświadczenia? nie tylko (pozwolę sobie) stoję w oknie - (to już Niemen przerobił i dodał "łeb mi moknie")
                  mieszkania (bloki czy kamienica? może apartamentowiec smile
                  lub ekranu telewizora, koniecznie w modnym rozmiarze "na pół ściany".
                  Jakaś stacja radiowa, Tok Fm, no i Wyborcza, nie Gazeta Prawna lub RzP

O empirii wiecej, bardzo, jak sądzę, jesteśmy (ciekawi na miarę forum tego) - ciekawi.

• benek231 Zycie Ukraincow w Polsce jest tymczasowe :O) 02.03.23, 15:29
                A gdy siedzi sie na walizkach, wyczekujac konca wojny, to nie przyklada sie zbyt wielkiej wagi do unormowania sobie zycia - czy to w Polsce czy w Niemczech. W zwiazku z powyzszym nalezy spodziewac sie znaczacego podejmowania przez Ukraincow prac dorywczych i na czarno.
                Moj dobry kolega, z Polski, przyjal do siebie. w Lodzi, trzy matki z dziecmi. Ich mezowie i ojcowie pozostali w Ukrainie, by walczyc. Jakos latem dwie rodziny wrocily do Kijowa a pozostala jedna matka z 15-letnim synem. On chodzi do polskiej szkoly a jego matka pracuje u jakiegos ogrodnika. Maja darmowe mieszkanie i pomoc wiec nie rwa sie do powrotu, bo i maja czego sie obawiac. Aktualnie spodziewaja sie powrotu tych dwoch rodzin, ktore wczesniej powrocily do Ukrainy. Takich kursujacych jest podobno bardzo duzo a ich problemy z osiadlym zyciem i asymilowaniem sie sa oczwiscie niezrozumiale dla glupcow, narodowych wrogow wszystkiego co obce, no i oczywiscie wszelakiego antydemokratycznego gowna. Jak pro-rosyjski faszysta Institoris, z Ordo Iuris, na przyklad. Badz ta glupia cipa Perla.

t_ete napisała:

• benek231 Zycie Ukraincow - dzisiejszy artykul :O) 03.03.23, 08:03
                  Wielki raport o uchodźcach z Ukrainy w krajach UE. Czym Polska różni się od sąsiadów?

Anita Karwowska
                  03.03.2023

Polsce jest tam wielu dobrych ludzi gotowych do pomocy. Ale spotkałam też wielu, którzy nas nienawidzą, nie szanują Ukraińców i uważają, że jesteśmy winni rosnących cen - powiedziała Ukrainka cytowana w raporcie Agencji Praw Podstawowych Unii Europejskiej.

Agencja Praw Podstawowych Unii Europejskiej (FRA) opublikowała wyniki wielkiego badania przeprowadzonego wśród ponad 14 tys. uchodźców ukraińskich, którzy po 24 lutego ub. r., kiedy Rosja zaatakowała Ukrainę, uciekli na teren Unii Europejskiej.

Raport dostarcza interesującej wiedzy porównawczej, jak w poszczególnych państwach goszczących Ukraińców, w tym w Polsce, czują się uchodźcy, jakie mają źródła utrzymania, w jakich warunkach mieszkają i jak odnajdują się na rynku pracy, jakie trudności pokonują. Ale też autorzy raportu zebrali wszystkie dane, z których wyłania się całościowy obraz jakości życia uchodźców ukraińskich, którzy osiedlili się w UE.

Te ogólnoeuropejskie wnioski (dotyczą Bułgarii, Czech, Estonii, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii, Słowacji, Węgier oraz we Włoch) to m.in.:

jedna trzecia uchodźców ma poczucie, że jest już częścią społeczności kraju przyjmującego, ale z drugiej strony równie wielu uchodźców chciałoby wrócić do Ukrainy. Jedna z respondentek tak opisała sposób, w jaki przyjęto uchodźców w Rumunii: „Jestem zdumiona troską, jaką od początku wojny otoczyli nas, Ukraińców, i udzielaną nam pomocą i wsparciem";

chociaż 23 proc. osób bierze udział w kursach językowych, to brak znajomości języka kraju przyjmującego jest głównym powodem, dla którego uchodźcy rezygnują z nauki, nie pracują lub mają utrudniony dostęp do opieki zdrowotnej. Jak powiedziała uchodźczyni przebywająca w Niemczech: „Bardzo trudno żyje się w obcym kraju bez znajomości języka. Gdy nie można się porozumieć, wiele spraw jest po prostu nie do załatwienia";

59 proc. uchodźców płaci za zakwaterowanie, ale wielu z nich musi współdzielić z innymi toaletę i kuchnię. Wielu z nich brakuje prywatności albo miejsca, gdzie ich dzieci mogłyby spokojnie odrabiać lekcje;

59 proc. dzieci bierze udział w lekcjach on-line prowadzonych przez szkoły w Ukrainie lub uczy się w trybie indywidualnym, korzystając z materiałów otrzymanych z Ukrainy i z pomocy tamtejszych nauczycieli;

tylko 33 proc. osób ma płatne zatrudnienie;

33 proc. kobiet nie podjęło pracy zarobkowej, ponieważ musi opiekować się dziećmi lub starszymi, lub chorymi członkami rodziny;

48 proc. respondentów twierdzi, że pracuje poniżej swoich kwalifikacji, a 30 proc. mówi, że spotkało się z wyzyskiem w pracy;

79 proc. osób z trudem wiąże koniec z końcem;

od momentu wyjazdu z Ukrainy 49 proc. respondentów odczuwa przygnębienie i depresję. Tyle samo dzieci ma problemy ze snem lub z koncentracją.

Jak dotąd najwięcej uchodźców z Ukrainy trafiło do Polski, Niemiec oraz do Rosji

Ukraińcy o pobycie w Polsce

W Polsce jest obecnie niespełna milion ukraińskich uchodźców. Jak dowiadujemy się z raportu FRA (na podstawie rozmów z ponad 5 tys. przebywających tu uczestników badania), częściej niż w innych krajach goszczących uchodźcy przebywający w Polsce pokrywają pełne opłaty za zakwaterowanie. W Rumunii, Włoszech i Słowacji 53-65 proc. osób nie płaci za mieszkanie.

Wiąże się z tym aktywność na rynku pracy uchodźców, która w porównaniu z innymi krajami UE jest większa - pracuje 42 proc. Ukrainek i 54 proc. Ukraińców. Średnia unijna to odpowiedni 31 i 39 proc.

Alarmujące są wyniki dotyczące kondycji zdrowotnej przebywających w Polsce Ukraińców.

W porównaniu z uśrednionymi danymi ze wszystkich państw uchodźcy z Polski gorzej oceniają swój stan zdrowia. Co piąty ocenia go jako zły, a 44 proc. jako średni.

Najczęstszą barierą w uzyskaniu pomocy lekarskiej jest brak znajomości języka polskiego, niewiedza o tym, gdzie szukać pomocy, oraz brak ubezpieczenia. Wiele osób skarży się również na problemy psychiczne albo sygnalizuje, że odczuwa niechęć ze strony Polaków.

- Mieszkam w Polsce, jest tam wielu dobrych ludzi gotowych do pomocy. Ale spotkałam też wielu, którzy nas nienawidzą, nie szanują Ukraińców i uważają, że jesteśmy winni rosnących cen. Kilkakrotnie zdarzyło się, że kiedy dowiadywali się, że jestem Ukrainką, zaczynały się żarty i obrażanie mnie. A także obsceniczne propozycje - powiedziała cytowana w raporcie Agencja Praw Podstawowych Unii Europejskiej Ukrainka.

wyborcza.pl/7,75398,29520653,wielki-raport-o-uchodzcach-z-ukrainy-w-krajach-ue-czym-polska.html#S.TD-K.C-B.2-L.1.duzy
                  W ostatnim fragmencie zaszczycono wzmianka te glupia cipe Perle oraz Institorisa2, jako reprezentantow polskich nienawistnikow i chamow.

• gerlalt Re: Zycie Ukraincow - dzisiejszy artykul :O) 03.03.23, 09:56
                    Niech podziękują Borisowi Johnsonowi. Byłoby już po wojnie a w każdym razie skończyłyby się walki. I infrastruktura by została nie zniszczona.
              • institoris2 Re: Trudno uwierzyc ... 03.03.23, 00:34
                t_ete napisała:

> Pan ukrzyzuje pisowska minister pracy. Ona oficjalnie
                > podaje liczbe 900 tys zatrudnionych uchodzcow z Ukrainy.
                > Wyzej wkleilam linki do jej wypowiedzi.

zabawne, cytuje tu Pani pisowska propagande, a ode mnie domaga sie, zebym z tym sciekiem bzdur polemizowal.

> A w pana miescie - jaki jest procent obywateli Ukrainy? Gdzie ich pan
                > spotyka? W sklepie? Na bazarze? W szkole? Panskie dzieci maja kontakt
                > z ukrainskimi dziecmi? Spotyka pan ich w pracy? W restauracji?
                > Moze w jakims urzedzie, w ktorym zalatwia pan swoje sprawy?
                >
                > Moze mieszkaja w tej samej kamienicy - i mija ich pan na schodach?
                > Moze choc mieszkaja w okolicy pana domu?
                >
                > Bo ... wie pan, takie osobiste doswiadczenia sa wazne.

nie mam pojecia ilu Ukraincow mieszka w moim miescie, jak rowniez w mojej gminie w Polsce.
                Odnosnie moich doswiadczen osobistych;
                pod koniec lutego ubieglego roku odebralem na granicy 4 osoby z Ukrainy (matka, dwoje malych dzieci i babcie), zawiozlem do siebie w Polsce i nawet zglosilem w gminie, ze przebywaja u mnie. Po paru dniach jednakze doszedlem do wniosku, ze to na dluzsza mete nie jest rozwiazanie, spakowalem cale towarzystwo do samolotu i wywiozlem do Niemiec. W Niemczech zaliczylem z nimi cala administracyjna procedure, zalatwilem przedszkole dla dzieci i znalazlem im mieszkanie, itd.itp.
                Ojciec i dziadek dzieciakow sa zawodowymi zolnierzami w ukrainskiej armii, obecnie, a jakze, na froncie.
                Walcza za swieta sprawe amerykanska, jak rowniez za skorumpowany rezim Zelenskiego i istnieje duze prawdopodobienstwo, ze moga przeplacic to zyciem.
                I zeby bylo jasne, (a co sugerowal tu oregonski idiota) nie walcza ani za mnie, ani za Polske, ani za jakas tam demokracje, czy inne "wartosci". Walcza dokladnie za to o czym napisalem powyzej.
                • institoris2 Re: Trudno uwierzyc ... 03.03.23, 00:50
                  Pani zdaje sie wlada niemieckim, podsylam linka do utworu, ktory powinien wziac sobie do serca kazdy Ukrainiec:

www.youtube.com/watch?v=h8XX5ibmX8I
                  • t_ete Re: Trudno uwierzyc ... 03.03.23, 23:47
                    institoris2 napisał(a):

> Pani zdaje sie wlada niemieckim, podsylam linka do utworu, ktory powinien wziac
                    > sobie do serca kazdy Ukrainiec:
                    >
                    > www.youtube.com/watch?v=h8XX5ibmX8I

Nie wladam niemieckim.

tete
                    • t_ete c.d 03.03.23, 23:58
                      t_ete napisała:

> Nie wladam niemieckim.

Ale "Nein, meine Söhne geb' ich nicht!" znam.
                      To piekna ballada.

Ukrainskie matki i ukrainscy ojcowie - nie mieli szansy na
                      demonstrowanie przeciwko wojnie, na 'nie oddanie swych synow'.
                      Spadly na nich ruskie bomby.

tete

• t_ete Re: Trudno uwierzyc ... 03.03.23, 23:44
                  institoris2 napisał(a):

> zabawne, cytuje tu Pani pisowska propagande, a ode mnie domaga sie, zebym z tym
                  > sciekiem bzdur polemizowal.

PiS rzadzi, PiS informuje.

Dlatego wkleilam linki do raportow 'nierzadowych'.

> nie mam pojecia ilu Ukraincow mieszka w moim miescie, jak rowniez w mojej gmini
                  > e w Polsce.
                  > Odnosnie moich doswiadczen osobistych;
                  > pod koniec lutego ubieglego roku odebralem na granicy 4 osoby z Ukrainy (matka,
                  > dwoje malych dzieci i babcie), zawiozlem do siebie w Polsce i nawet zglosilem
                  > w gminie, ze przebywaja u mnie. Po paru dniach jednakze doszedlem do wniosku, z
                  > e to na dluzsza mete nie jest rozwiazanie, spakowalem cale towarzystwo do samol
                  > otu i wywiozlem do Niemiec. W Niemczech zaliczylem z nimi cala administracyjna
                  > procedure, zalatwilem przedszkole dla dzieci i znalazlem im mieszkanie, itd.itp

Wspaniale.

> Ojciec i dziadek dzieciakow sa zawodowymi zolnierzami w ukrainskiej armii, obec
                  > nie, a jakze, na froncie.
                  > Walcza za swieta sprawe amerykanska, jak rowniez za skorumpowany rezim Zelenski
                  > ego i istnieje duze prawdopodobienstwo, ze moga przeplacic to zyciem.

Wszyscy Ukraincy, ktorych spotkalam w Polsce, i rozmawialam z nimi - marza o tym by ich
                  kraj byl wolny i byl czescia UE, czescia 'zachodniego swiata'. Chca byc bezpieczni.

> I zeby bylo jasne, (a co sugerowal tu oregonski idiota) nie walcza ani za mnie,
                  > ani za Polske, ani za jakas tam demokracje, czy inne "wartosci". Walcza doklad
                  > nie za to o czym napisalem powyzej.

Nie, nie jest jasne. To Panska opinia a ja sie z nia nie zgadzam.

tete

• esteemiriam Re: Trudno uwierzyc ... 04.03.23, 11:56
                    Tete, chowasz głowę w piasek.
                    Nie zalezy mi na Twojej odpowiedzi jakoś szczególnie
                    ale delikatnie pisząc, Twoje milczenie świadczy o tym, że nie masz
                    nic do powiedzenia, w temacie, jaki "nagrałam" ale uparcie brniesz
                    w ... właśnie nie wiem co. smile

Nino Rota dla Ciebie, rozluźnij sie

www.youtube.com/watch?v=f_iK1dSJul8

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka