Dodaj do ulubionych

Śmierć syna posłanki Filiks. Krzysztof Luft: :O)

05.03.23, 15:50
"Nieodpowiedzialność mediów doprowadziła do dramatu"

Agnieszka Kublik
04.03.2023

Skrajnie zdeprawowani dziennikarze TVP Info i Radia Szczecin ujawnili informacje umożliwiające identyfikację dzieci - ofiar przemocy seksualnej. A KRRiT milczy - mówi Krzysztof Luft, który składał skargę w tej sprawie

Agnieszka Kublik: Prokuratura okręgowa w Szczecinie wszczęła postępowanie w sprawie śmierci syna Magdaleny Filiks, posłanki PO. To ma związek z materiałami TVP Info i Radia Szczecin, w których ujawniono, że syn posłanki był ofiarą pedofila?

Krzysztof Luft, członek rady programowej TVP, były członek KRRiT: Stało się to, czego się obawiałem najbardziej, po tym, kiedy skrajnie zdeprawowani dziennikarze TVP Info i Radia Szczecin ujawnili informacje umożliwiające identyfikację dzieci - ofiar przemocy seksualnej. To była skrajna nieodpowiedzialność prowadząca do powtórnej wiktymizacji małoletnich ofiar.

Co to były za materiały?

- Przypomnę, o co chodzi. W grudniu 2021 r. były pracownik urzędu marszałkowskiego w Szczecinie został prawomocnie skazany na kilka lat więzienia. To kara za czyny pedofilskie i nakłanianie dzieci do spożywana substancji odurzających. Ze względu na dobro małoletnich ofiar proces był niejawny, organy ścigania i sąd zapewniły ofiarom całkowitą poufność. Teraz jednak, w grudniu 2022 r., już w tytule materiału w TVP Info pojawiły się informacje wskazujące na to, kim są ofiary. Powołano się na rozszerzające te dane informacje Radia Szczecin.

Ale to TVP Info pierwsza podała tę informację.

- Na to wygląda. Na portalu TVP Info powołano się co prawda na Radio Szczecin, ale w TVP Info w materiale na ten temat opublikowanym 29.12.2022 widnieje godzina 6.28, a na portalu Polskiego Radia Szczecin - godz. 6.30. Jednak ten szczegół nie ma istotnego znaczenia – widać bowiem, że obie stacje działały w porozumieniu i współpracowały, świadomie i z premedytacją podały te dane w tym samym czasie. A te wystarczyły do identyfikacji ofiar. I tak się właśnie stało - bardzo szybko na portalach społecznościowych zostały podane dane osobowe posłanki. I dokładnie to opisałem w skardze do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.

Skargę złożył pan na początku stycznia. Jest odpowiedź?

- Nie. 11 stycznia KRRiT poinformowała mnie jedynie, że podjęte zostały działania w sprawie mojej skargi, a 24 stycznia przewodniczący Maciej Świrski poinformował publicznie o wszczęciu postępowania w sprawie ukarania obu stacji. Od tej pory zapadła cisza. Moim zdaniem można było w tym czasie podjąć decyzję.

Żądał pan ukarania autorów tych materiałów.

- Tak, bo podanie do publicznej wiadomości danych umożliwiających identyfikację dzieci, które były ofiarami pedofila, oznacza ich ponowne skrzywdzenie. Przecież zrozumiał to sąd, utajniając proces, nie rozumieli tego dziennikarze i wydawcy Polskiego Radia Szczecin i TVP Info. To naruszenie art. 21 ust. 2 ustawy medialnej. Powiada on, że „programy i inne usługi publicznej radiofonii i telewizji powinny kierować się odpowiedzialnością za słowo". Już wtedy, w styczniu, składając skargę, obawiałem się, że ujawnienie tych danych może doprowadzić do dramatu. Ale czegoś takiego się nie spodziewałem.

Jest pan członkiem Rady Programowej TVP. Rada zajęła się tymi materiałami?

- Po raz pierwszy zgłosiłem ten problem na posiedzeniu 26 stycznia. Wówczas Wojciech Skurkiewicz, przewodniczący Rady, uznał, że zajmiemy się tym za miesiąc. I tak się stało, 23 lutego rozmawialiśmy o tym na kolejnym posiedzeniu. Był Jarosław Olechowski, szef TAI i ośrodków regionalnych. Tłumaczył, że w TVP Info powoływali się na Radio Szczecin, więc to nie TVP Info ujawniło te dane.

Co nie jest prawdą…

- TVP Info, co prawda, powoływało się na informacje Radia Szczecin, ale faktycznie upubliczniali te informacje wspólnie, w tym samym czasie i w porozumieniu. Dyrektor Olechowski przedstawił też opinię, że „przy publikacji takich materiałów jest dylemat, na ile upublicznienie takich danych może skrzywdzić ofiary, a na ile działać prewencyjnie". Najwyraźniej dylemat ten w tym wypadku pracownicy TVP rozstrzygnęli na niekorzyść małoletnich ofiar. To straszne.

To jest taka sama argumentacja jak prorządowego SDP. Autora tych materiałów - Tomasza Duklanowskiego - właśnie w ten sposób broniła Jolanta Hajdasz, szefowa Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP: „Jest czymś ważniejszym, żeby opisać działanie takiego pedofila, który być może skrzywdził jeszcze inne osoby lub mógłby to uczynić w przyszłości, niż ukrywanie tego ze względu na dobro ofiary. Tutaj nie padły żadne personalia, nikt nie szukał imion i nazwisk lub choćby inicjałów osób pokrzywdzonych, nie ma takiej potrzeby. Natomiast te podstawowe fakty trzeba było po prostu ujawnić, aby ten przekaz był rzetelny i wiarygodny".

- To powielenie tej samej fałszywej argumentacji. Dziś te słowa brzmią tragicznie. Rada programowa po wyjaśnieniach Olechowskiego nie chciała jednak podjąć uchwały potępiającej działania TVP Info i Radia Szczecin.

Co było w tej uchwale?

- Zacytuję: „W dniu 29.12.2022 na portalu i w audycjach TVP Info ukazały się informacje o skazaniu w 2021 roku przez Sąd Okręgowy w Szczecinie byłego urzędnika Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego za czyny pedofilskie. Ze względu na dobro pokrzywdzonych dzieci proces pedofila odbywał się z wyłączeniem jawności, o czym zresztą poinformowano w materiałach. Jednocześnie jednak zostały przez TVP Info ujawnione informacje umożliwiające natychmiastową identyfikację dwójki dzieci – ofiar pedofila. Podanie do publicznej wiadomości danych umożliwiających identyfikację dzieci, które były ofiarami pedofila, było przejawem skrajnej nieodpowiedzialności i oznacza ponowne skrzywdzenie małoletnich ofiar przestępstw. W związku z tym Rada Programowa TVP zwraca się do Zarządu TVP S.A. o dokładne zbadanie, jak doszło do tego niezwykle niebezpiecznego, grożącego dramatycznymi skutkami zdarzenia i o podjęcie skutecznych działań, które będą zapobiegać podobnym skandalicznym sytuacjom w przyszłości".

Rada tej uchwały nie podjęła, a przecież to ciało doradcze zarządu do spraw programowych.

Czyli ani KRRiT, ani rada programowa TVP, ani SDP nie uznały, że stało się coś niewłaściwego, niezgodnego z prawem.

- No niestety.

Dziś Świrski ściga TVN, TOK FM i Radio ZET, a rozgrzesza TVP.

- Krajowa Rada atakuje media, które krytykują władzę, i chroni media, które atakują opozycję i są narzędziem propagandowym władzy.

Czego w sprawie tych skandalicznych materiałów pan teraz oczekuje od instytucji państwowych?

- Od KRRiT oczekuję decyzji ukarania obu nadawców, a od Rady Mediów Narodowych decyzji personalnych w stosunku do zarządu Radia Szczecin. Nadal oczekuję też działań zarządu TVP, które uniemożliwią takie działania w przyszłości – w tym decyzji wobec osób odpowiedzialnych za to, co się w tej sprawie stało w programie TVP Info. A od prokuratury - poważnego śledztwa.

wyborcza.pl/7,75398,29526467,tragiczna-smierc-syna-poslanki-magdaleny-filiks.html

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
Obserwuj wątek
    • benek231 Śmierć syna posłanki Filiks. K. Luft: :O) - 2 05.03.23, 15:59

Takze dzieki lekturze odnosnych wpisow T_ete wiem o tej sprawie sporo, ale nie wszystko. Na przyklad nie wiem w jaki sposob opublikowanie danych pedofila, ktory siedzi w pudle od 2 lat, mialoby ujawnic dane poslanki Filiks. Bardzom ciekaw tresci oryginalnego artykulu. Ale co znacznie wazniejsze nie rozumiem do konca dlaczego T.Duklanowski przypomnial sobie o tej sprawie po 2 latach. Znaczy domyslam sie, ze chodzilo o dokopanie poslance Filiks, ale zapewne za cos konkretnego, co mialo miejsce w niedalekiej przeszlosci. Pytanie, co to bylo?

Do watku T_ete nie wchodzilem, gdyz zdazyl juz go spaskudzic Oleg3 - pisowska swinia i antydemokratyczne gowno. No ale to akurat wiadomo, ze rozmowa z tym indywiduum, czy innmi pisiorami, nia ma najmniejszego sensu. Przebieg "dyskusji" T_ete z w/w czy z Astra18 najdobitniej o tym swiadcza. Zastanawia mnie tylko dlaczego T_ete nie jest w stanie tego zrozumiec(?)

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
      • t_ete Pierwsza informacja 05.03.23, 21:26
        benek231 napisał:

>
        > Takze dzieki lekturze odnosnych wpisow T_ete wiem o tej sprawie sporo, ale nie
        > wszystko. Na przyklad nie wiem w jaki sposob opublikowanie danych pedofila, kto
        > ry siedzi w pudle od 2 lat, mialoby ujawnic dane poslanki Filiks. Bardzom ciekaw tresci oryginalnego artykulu.

28.12.2022 - Duklanowski (naTwitterze) zapowiedział :

"AFERA PEDOFILSKA. Krzysztof F. pełnomocnik marszałka Geblewicza (PO) ds. uzależnień, skazany prawomocnie na prawie 5 lat więzienia, za kontakty seksualne z 13 latkiem, posianie znacznej ilości narkotyków i nakłaniania dzieci do ich zażywania. Szczegóły jutro w Radiu Szczecin"

twitter.com/TDuklanowski/status/1608193259490234368
        Powiazane z PiS-em media i konta na portalach spolecznosciowych - 'grzaly temat',
        publikujac tekst.

29.12.2022, godz.6.30 Radio Szczecin, Tomasz Duklanowski

"Krzysztof F., pełnomocnik marszałka Olgierda Geblewicza do spraw uzależnień, został skazany za pedofilię, nakłanianie dzieci do spożywana narkotyków i posiadanie znacznych ilości substancji odurzających. W chwili przestępstwa poszkodowany chłopiec miał 13 lat, a dziewczynka 16. To dzieci znanej parlamentarzystki."

radioszczecin.pl/1,450144,pelnomocnik-marszalka-geblewicza-ds-uzaleznien-s

29.12.2022, godz. 6.28 TVP Info

"Krzysztof F., pełnomocnik marszałka województwa zachodniopomorskiego Olgierda Geblewicza ds. uzależnień, został w grudniu 2021 r. prawomocnie skazany przez sąd na prawie pięć lat więzienia za pedofilię, posiadanie dużej ilości narkotyków i nakłaniania dzieci do ich zażywania. Jak informuje Radio Szczecin, poszkodowanymi są dzieci znanej parlamentarzystki w wieku 13 i 16 lat."

www.tvp.info/65355025/szczecin-pedofil-krzysztof-f-skazany-to-pelnomocnik-olgierda-geblewicza-ofiarami-dzieci-znanej-parlamentarzystki-

Zwroc uwage na godzine publikacji. TVP Info opublikowala informacje wczesniej niz
        Radio Szczecin, na ktorego informacje sie powolala.

To byla 'wspolna akcja' ...

>Ale co znacznie wazniejsze nie rozumiem do konca dlaczego T.Duklanowski przypomnial sobie
        o tej sprawie po 2 latach. Znaczy domyslam sie, ze chodzilo o dokopanie poslance Filiks, ale zapewne
        za cos konkretnego, co mialo miejsce w niedalekiej przeszlosci. Pytanie, co to bylo?

Niektorzy pisza na twitterze, ze to bylo 'dokopanie' Magdzie Filiks, ktora zajela sie tropieniem przekretow w Lasach Panstwowych.

www.bankier.pl/wiadomosc/Lasy-Panstwowe-zaplacily-za-zloto-dla-parafii-KO-zawiadamia-prokurature-8452172.html

Gdy Magda Filiks zainteresowala sie Lasami Panstwowymi (ktore sa 'poletkiem' Solidarnej Polski) -
        zatrudniono w Regionalnej Dyrekcji LP - Dariusza Mateckiego, polityka SP, specjaliste od akcji hejterskich

A Magda Filiks - nie da sie ukryc - swoimi wystapieniami w sejmie,na komisjach czy podkomisjach
        - 'zalazla za skore' Solidarnej Polsce.

Byc moze generalnie chodzilo o atak na Platforme Obywatelska - i nie tylko jej regionalnych politykow.
        Nagonka w mediach spolecznosciowych : zdjecie Trzaskowskiego, na ktorym jest pedofil (pojawiajace sie przy kazdej publikacji) - to przeciez 'polityczne zloto' dla ZjeP. Twierdzenie, ze marszalek Geblewicz 'zatrudnil' pedofila, ze poslanka PO 'dala pedofilowi pod opieke' swoje dzieci itd.itd. zwienczone hasztagiem 'pedofilia obywatelska'.

Dobro ofiary pedofila?

Nawet dzisiaj, 3 dni po informacji o jego samobojstwie - internet puchnie
        od obroncow Duklanowskiego, atakujacych matke chlopca, wyzywajacych ja od wyrodnych
        matek, 'stara kodziara oddala dzieci pedofilowi, jezdzila na manifestacje do Warszawy'.

To jest bagno, Benek. Ja wiem, ze spora czesc twitterowej aktywnosci to oplacane konta
        ale ciezko to czytac.

> Do watku T_ete nie wchodzilem, gdyz zdazyl juz go spaskudzic Oleg3 - pisowska s
        > winia i antydemokratyczne gowno. No ale to akurat wiadomo, ze rozmowa z tym ind
        > ywiduum, czy innmi pisiorami, nia ma najmniejszego sensu. Przebieg "dyskusji" T
        > _ete z w/w czy z Astra18 najdobitniej o tym swiadcza. Zastanawia mnie tylko dla
        > czego T_ete nie jest w stanie tego zrozumiec(?)

Hmmm ... moze wydaje mi sie za kazdym razem, ze byc moze bedzie inaczej.

tete
        • t_ete Jeden z dzisiejszych komentarzy 05.03.23, 22:13
          t_ete napisała:

> To jest bagno, Benek. Ja wiem, ze spora czesc twitterowej aktywnosci to
          oplacane konta ale ciezko to czytac.

Michal Plocinski, dziennikarz 'Rzeczpospolita', 5 marca 2023

"Wiele obrzydliwych rzeczy widziałem już na politycznym TT, ale to, co dzieje się po umownie prawej stronie po rodzinnej tragedii posłanki Filiks - w ogóle od początku tej sprawy w debacie publ., ale teraz w szczególności - to mnie jednak zaskakuje i przeraża

I to często osoby, które wierzą w swoją moralną wyższość nad politycznymi przeciwnikami..."

tete

• benek231 Jeden z dzisiejszych komentarzy 05.03.23, 23:06
            t_ete napisała:

> > To jest bagno, Benek. Ja wiem, ze spora czesc twitterowej aktywnosci to
            > oplacane konta ale ciezko to czytac.
            **
            To bagno jest i tu, od bardzo dawna. Jak i zwiazana z nim moralnosc/etyka plemienna. Swojego sie broni be wzgledu na to jakie swinstwo uczynil.

Aktywnosc Duklanowskiego miala (istotnie) na celu dokopanie zarowno Platformie, stad mowa o ich zadawaniu sie z pedofilami, jak i zapewne poslance Filiks, z powodu jej postawy wobec zlodziejstwa w lasach panstwowych.

Gdyby autorowi mialo chodzic o samego pedofila to ow juz siedzial od ponad roku i nie bylo palacej potrzeby by zabezpieczac przed nim kolejne potencjalne ofiary. Chodzilo wiec o dokopanie Platformie i zemste na poslance.

Duklanowski powinien siedziec. Tak jak osoba odpowedzialna za rozdmuchanie sprawy w TVP. To bylo niezamierzone(?) doprowadzenie do samobojstwa osoby nieletniej. Dziennikarz powinien wiedziec czego kategorycznie nie wolno mu robic. Ale z powodu spowodowania samobojstwa nie moze skonczyc sie to na jakiejs karze dyscyplinarnej. Wedlug mnie jest to sprawa kryminalna. Ktos musi w koncu odpowiedziec. Najwyzszy czas by zatrzymac polityczne nagonki i szczucia.

Oczywiscie czytalem Twoj watek - bez niego nie zauwazylbym pewnie tej sprawy. Dziekuje. Twoi rozmowcy sa ponizej wszelkiej krytyki. Ja niedawno powiedzialem Olegowi3, ze jego poziom moralno-etyczny jest ponizej absolutnego minimum. Bez wzgledu na to czy nie jest w stanie zrozumiec prostych zaleznosci i problemow, czy tez dgy struga glupa i zlosliwie udaje, ze zle zrozumial, przekreca stwierdzenia rozmowcy, czy tez brnie w obrone czegos czego obronic sie nie da. On jest dno i z nim nie ma sensu rozmawiac. Astra18 takze niewiele sie zmienila - ma podobne problemy jak Oleg - brak dobrej woli prowadzenia uczciwej dyskusji, ta sama sklonnosc do oszustw... Badz mamy do czynienia z idiotami. Co na jedno wychodzi.
            Dla mnie to nic nowego, gdyz oni, choc nie tylko oni, w ten sam sposob usiluja rozmawiac ze mna od wielu lat. Co dla nich jest, z jednej strony swoista zabawa kosztem ich polemisty, a z drugiej - obrona pisowskich pozycji.

No i zgadzam sie z Michalem Plocinskim w kwestii wspomnianej wyzszosci moralnej. Ci debile, idioci, polglowki, moralne pokurcze i zera istotnie wierza w swoja moralna wyzszosc. Odnotowalem to samo juz dawno temu. A wczesniej spotkalem sie z tym samym zjawiskiem w przypadku faszystow, komunistow i nazistow.

• boomerang Re: Pierwsza informacja 06.03.23, 00:05
          'stara kodziara oddala dzieci pedofilowi, jezdzila na manifestacje do Warszawy'

Warto by było podążyć tym tropem.
        • astra18 Re: Pierwsza informacja 06.03.23, 07:24
          t_ete napisała:

> 28.12.2022 - Duklanowski (naTwitterze) zapowiedział :
          >
          > "AFERA PEDOFILSKA. Krzysztof F. pełnomocnik marszałka Geblewicza (PO) ds. uzale
          > żnień, skazany prawomocnie na prawie 5 lat więzienia, za kontakty seksualne z 1
          > 3 latkiem, posianie znacznej ilości narkotyków i nakłaniania dzieci do ich zaży
          > wania. Szczegóły jutro w Radiu Szczecin"
          >
          > twitter.com/TDuklanowski/status/1608193259490234368
          > Powiazane z PiS-em media i konta na portalach spolecznosciowych - 'grzaly temat
          > ',
          > publikujac tekst.

Zapomniałaś o tekście z 29.12. w NaTemat.
          Uzupełnij braki.
          >

> "

>
          > To byla 'wspolna akcja' ... [/b]

Z portalem Lisa?
          Nie sądzę.
          >

>
          > Niektorzy pisza na twitterze, ze to bylo 'dokopanie' Magdzie Filiks, ktora zaje
          > la sie tropieniem przekretow w Lasach Panstwowych.

A niektórzy twierdzą, że chłopak miał dwie próby samobójcze PRZED publikacją informacji na temat pedofila z PO, aktywisty LGBT.
          Wchodzisz w taki kanał informacyjny?
          >

>
          > Byc moze generalnie chodzilo o atak na Platforme Obywatelska - i nie tylko jej
          > regionalnych politykow.
          > Nagonka w mediach spolecznosciowych : zdjecie Trzaskowskiego, na ktorym jest pe
          > dofil (pojawiajace sie przy kazdej publikacji) - to przeciez 'polityczne zloto'
          > dla ZjeP. Twierdzenie, ze marszalek Geblewicz 'zatrudnil' pedofila, ze poslank
          > a PO 'dala pedofilowi pod opieke' swoje dzieci itd.itd. zwienczone hasztagiem '
          > pedofilia obywatelska'.

Przecież to prawda, więc o co chodzi?
          >
          > Dobro ofiary pedofila?
          >
          > Nawet dzisiaj, 3 dni po informacji o jego samobojstwie - internet puchnie
          > od obroncow Duklanowskiego, atakujacych matke chlopca, wyzywajacych ja od wyrod
          > nych

Puchnie od histerii Wielowieyskiej - wbrew prośbom matki?, Giertycha, Lisa, Łąckiego...itp hipokrytów.
          >

• t_ete Nowa informacja 09.03.23, 10:24
          t_ete napisała:

> Niektorzy pisza na twitterze, ze to bylo 'dokopanie' Magdzie Filiks, ktora zaje
          > la sie tropieniem przekretow w Lasach Panstwowych.

> Gdy Magda Filiks zainteresowala sie Lasami Panstwowymi (ktore sa 'poletkiem' So
          > lidarnej Polski) -
          > zatrudniono w Regionalnej Dyrekcji LP - Dariusza Mateckiego, polityka SP, specj
          > aliste od akcji hejterskich

>
          > A Magda Filiks - nie da sie ukryc - swoimi wystapieniami w sejmie,na komisjach
          > czy podkomisjach
          > - 'zalazla za skore' Solidarnej Polsce.

"Pełnomocnik Pani Magdaleny w @tvn24
          " Informacje z utajnionego procesu dotyczącego Mikołaja, zostały przekazane Radiu Szczecin
          z konta Dariusza Mateckiego
          "....

tete
          • t_ete c.d 09.03.23, 10:33
            Okazuje sie, ze to tylko pogloska.

"Jak dodał, "pojawiają się w przestrzeni publicznej informacje, że były one od Dariusza Mateckiego (szef Solidarnej Polski w Zachodniopomorskiem, radny Szczecina - red.)". - Myślę, że to będzie jeden z wątków, który będzie sprawdzany - powiedział.

Myślę, że podstawowe pytanie to takie, co prokuratura uczyniła od 29 grudnia 2022 roku, kiedy te informacje pojawiły się w Radiu Szczecin i TVP. Mam wrażenie, że chyba nic, natomiast było oczywiste, że zostały ujawnione dane z utajnionego procesu i było to tak szeroko komentowane w całym kraju, że prokuratura miała o tym informacje i powinna z urzędu wszcząć, skąd te informacje wyciekły - podkreślił mecenas.

tete

tvn24.pl/polska/smierc-syna-poslanki-magdaleny-filiks-pelnomocnik-rodziny-o-dzialaniach-prokuratury-postepowaniu-i-hejcie-na-mikolaja-6812988

• benek231 c.d :O) 09.03.23, 18:49
              t_ete napisała:

> Okazuje sie, ze to tylko pogloska.
              **
              Pogloska czy nie to jednak prokuratura zwiazana jest z SP, glownie poprzez Ziobre. A jak na moj nos to odnosna informacja o pedofilskiej sprawie sprzed 2 lat wyciekla do Duklanowskiego z prokuratury - bezposrednio czy przez osobe trzecia, co za roznica. Dlaczego do Duklanowskiego? No coz dal sie on poznac jako kompletnie nieodpowiedzialny kretyn, na ktorym mozna polegac, ze znow bedzie chcial zablysnac.

• benek231 "Zaczyna się od zaszczuwania jednostek" :O) 06.03.23, 16:15
      Bartosz T. Wieliński
      05.03.2023

Budowę autorytaryzmu zaczyna się od nagonki na prawdziwe i wyimaginowane mniejszości, depcze się umowy międzynarodowe, ogranicza wolność słowa, tworzy bezwzględny aparat propagandy. Potem zaczynają znikać ludzie.

Piętnowanie, wykluczanie ze wspólnoty, odczłowieczanie. Tak działała Olga Skabiejewa, demoniczna propagandzistka kremlowskiej telewizji, która dziś przed kamerą wzywa Rosjan, by Ukraińcom nie okazywali litości. Niedawno poznałem aktywistkę spod Czelabińska, walczyła o sprawiedliwość dla ofiar skażenia radioaktywnego, którego źródłem była pobliska fabryka plutonu do bomb jądrowych. Dla putinowskich władz działaczka była coraz bardziej niewygodna, więc w 2015 r. na miejsce wysłano Skabiejewę. Pokazała Rosjanom dom aktywistki, a nawet okna jej mieszkania, mówiąc, że „tam mieszka amerykański szpieg". Resztę mieli zrobić sąsiedzi. Kobieta w obawie o życie uciekła z Rosji.

Dziś władcy Rosji walczą z całymi narodami. Skabiejewa nawołuje więc do ludobójstwa.

Przestrzelony przykład? Polska nie zsunęła się jeszcze w otchłań, która pochłonęła Rosję? Żyjemy w demokratycznym kraju? Od dłuższego widzimy przerażającą transformację naszego państwa. By mówić o tym, co jest na końcu drogi, którą podąża rządzona przez PiS Polska, wcale nie trzeba sięgać do lat 30. XX w. Wystarczy spojrzeć na dzisiejszą Rosję.

Aparat propagandowy państwa PiS jest równie wydajny, jak jego odpowiednik na wschodzie. Na razie pracuje na jednostkach. Pluje, odczłowiecza, zaszczuwa.

Słowa potrafią zabijać. Czynownicy propagandy PiS, pracownicy niegdyś publicznych, dziś partyjnych mediów, udowodnili to już dwukrotnie. W styczniu 2019 r., po wielomiesięcznym szczuciu narodowej telewizji, doszło do zamachu na prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Swoje polityczne credo morderca wykrzyczał wówczas do mikrofonu.

Teraz zginął nastolatek. Czy władza wyciągnie wnioski?

Po śmierci Adamowicza aparat propagandy tłumaczył, że to czyn szaleńca, i wzywał: „Ciszej nad tą trumną". Tak samo jak robiła endecja pod koniec 1922 r., gdy po wielkiej kampanii nienawiści zamordowano prezydenta Gabriela Narutowicza.

Dziś służby podrzucają pracownikom mediów narodowych informacje np. zdobyte dzięki inwigilacji Pegasusem. Publikacje w portalach i na wizji są ze sobą zsynchronizowane w odstępach dwuminutowych. Zastęp internetowych trolli powiela gotowe teksty w mediach społecznościowych.

Budowę autorytaryzmu zaczyna się od nagonki na prawdziwe i wyimaginowane mniejszości, depcze się umowy międzynarodowe, ogranicza wolność słowa, tworzy bezwzględny aparat propagandy. Potem zaczynają znikać ludzie.

Na tej drodze od lat jest Rosja, teraz bywa na niej Polska.

wyborcza.pl/7,75968,29528943,zaczyna-sie-od-zaszczuwania-jednostek-wielinski.html#S.opinion-K.P-B.1-L.2.glowka

6-7 lat temu pisalem tu o mozliwosci przekroczenia przez PiS owego Rubikonu po ktorym pisiory nie beda juz mialy odwrotu. Bo przekrocza mase krytyczna wszelkich podlosci, a nawet zbrodni, po ktorych nie beda juz mieli mozliwosci powrocenia do normalnego zycia. Z powodu obawy przed mozliwa utrata nakradzionych majatkow, czy wolnosci z owodu czynow kryminalnych, ktorych sie dopuscili. Upatrzonym ratunkiem bedzie wiec proba ucieczki w autorytaryzm i oddalenie widma nieuchronnej zaplaty na czas nieokreslony. Bo oni chcieli przeciez dobrze...

• benek231 "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 15.03.23, 08:20
      PO atakuje Jana Pawła II, by przykryć aferę pedofilską"

Jacek Gądek
      15.03.2023

Gazeta.pl poznała treść wewnętrznych "Przekazów Dnia" PiS, czyli niejawnych instrukcji, co mają mówić politycy obozu rządzącego w dyskusji o Janie Pawle II. Czytamy w nich: "PO uznała, że najlepszą metodą odwrócenia uwagi od afery pedofilskiej w ich środowisku politycznym jest atak na Kościół".

(...)

W instrukcji PiS rozsyłanej politykom tej formacji powiązano reportaż TVN24 z przypadkiem skazania byłego już działacza PO za pedofilię. "Platforma uznała, że najlepszą metodą odwrócenia uwagi od afery pedofilskiej w ich środowisku politycznym jest atak na Kościół. Chcą zakrzyczeć fakty, że to nie pierwsza afera pedofilska z ich środowiska politycznego, gdzie krzywdzone są dzieci" - czytamy w wewnętrznej instrukcji PiS.

W dokumencie tym nie wspomniano z imienia i nazwiska, o jakie dzieci chodzi, choć oczywiste jest, że chodzi o dzieci posłanki PO Magdaleny Filiks, w tym syna, zmarłego Mikołaja Filiksa. Nastolatek zmarł 17 lutego. Prokuratura Okręgowa w Szczecinie prowadzi postępowanie w kierunku artykułu 151 kodeksu karnego, czyli "doprowadzenia do samobójstwa". (...)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29558438,ujawniamy-tajna-instrukcje-pis-po-atakuje-jana-pawla-ii-by.html#s=BoxMMtImg1

Wasza perfidia i podlosc nie ma granic, pisiorki.

• gerlalt Re: "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 15.03.23, 08:31
        A co tu jest perfidią? Oprócz działań tej jak jej tam opozycji(?), jtóra składa się z ćpunów, pedofili i idiotów. Jak pomyślę, że taka mierzwa ma eządzić krajem to wolę PiS.
      • qwardian Re: "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 15.03.23, 09:46
        Łotrzyki z PiS dotychczas tuszowali pedofilię w Platformie, co uważam za akt sabotażu. Co będzie dalej się okaże..
        • benek231 "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 16.03.23, 16:25
          qwardian napisał:

> Łotrzyki z PiS dotychczas tuszowali pedofilię w Platformie, co uważam za akt sa
          > botażu. Co będzie dalej się okaże..

**
          Ales sobie wykombinowal...
          Wam wydawac sie moze, ze wygrywa ten kto glosniej drze ryja "lapaj zlodzieja", sam tym zlodziejem bedac.
          Co z tego, ze w Platformie mieli pedofila - w kazdej porzadnej rodzinie moze cos takiego sie zdarzyc. Chodzi o to czy go tolerowali i ukrywali kosztem pedofilowanych dzieci. Czyli tak jak robia to klechy w tym zlodziejskim kosciolku. Na czele z Papiezem Polakiem, nawiasem mowiac. I tam nic takiego nie mialo miejsca. Pedofil wpadl i dostal kilkuletni wyrok. Przy czym sprawa zostala utajniona z uwagi na dobro ofiar. Czy jest w tym cos dziwnego? Moze dla idiotow i innych koscielnych debili oraz zwyrodnialcow, ale nie dla normalnych ludzi. Tak wlasnie sie postepuje w sprawach o pedofilie, przy czym nie ujawnia sie takze samego pedofila jesli tylko mialoby to umozliwic dotarcie do danych jego ofiar. Czy nadal chcesz wychodzic na idiote?

Duklakiewicz pod pretekstem potrzeby dokopania pedofilowi z premedytacja pozwolil na dotarcie do ofiar pedofila. Bo o to wlasnie chodzilo zarowno jemu jak i otaczajacym go pisiorom, i ziobrystom, by zemscic sie na poslance Filiks. Poprzez skrzywdzenie jej syna!!! Wobec powyzszego widac po raz kolejny jaka kupa smierdzacego gowna jestescie wy, wielbiciele Jezusa w polskim kosciele.

• qwardian Re: "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 17.03.23, 06:02
            benek231 napisał:

> Co z tego, ze w Platformie mieli pedofila

Żadne z punktu widzenia rozsądnego człowieka, ale nie jeżeli organizuje się nagonkę na Kościół. Kto sieje wiatr zbiera burzę..
            • benek231 "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 17.03.23, 08:03
              qwardian napisał:

> benek231 napisał:
              >
              > > Co z tego, ze w Platformie mieli pedofila

>
              > Żadne z punktu widzenia rozsądnego człowieka, ale nie jeżeli organizuje się nag
              > onkę na Kościół. Kto sieje wiatr zbiera burzę..
              **
              Jaka nagonke na kk? Czy mowisz o sciganiu pedofilow i rozliczeniach za ich ukrywanie? Bo jesli tak to wychodzi na to, ze oprocz ukrywania i tolerowania pedofilow w sutannach, i oprocz olewania ich ofiar, dodatkowo macie teraz na koncie (nie mowie na sumieniu gdyz wy nie macie sumien) zaszczuwanie i zaszczucie dziecka waszego politycznego przeciwnika, ktory narazil sie ujawnianiem okradania Polakow przez zlodziei z Lasow Panstwowych. Czyli macie na koncie takze wspomniane okradanie Polakow oraz krycie zlodziejstwa, wy zlodzieje.

Pamietasz nowelke pt. "Powracajaca Fala"?

Cala Polska z was sie smieje, komunisci i zlodzieje.

• qwardian Re: "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 17.03.23, 09:29
                Brałeś pod uwagę Krzyś, że pedofilia Platformy wiąże się z trupem, a być może z masowymi grobami. Że zbrodni dokonano w piątkowy dzień seryjnego samobójcy. Wierzysz prokuraturze PiS i PeO-filskiej LGBT a ja jestem NSDAP, która zdecydowanie traktowała wszystkie zboczenia..
                • benek231 "Ujawniamy tajną instrukcję PiS: :O) 17.03.23, 15:49
                  qwardian napisał:

> Brałeś pod uwagę Krzyś, że pedofilia Platformy wiąże się z trupem, a być może z
                  > masowymi grobami. Że zbrodni dokonano w piątkowy dzień seryjnego samobójcy. Wi
                  > erzysz prokuraturze PiS i PeO-filskiej LGBT a ja jestem NSDAP, która zdecydowan
                  > ie traktowała wszystkie zboczenia..

**
                  Jestes nieodrodna czescia swojego pisowskiego szamba. Nie sadzilem, ze kiedys zeszmacisz sie do tego az stopnia.

• perla_z_roztocza walka z PiS-em może prowadzić do śmierci 15.03.23, 14:49
      wyobraźmy sobie taką hipotetyczną sytuację:
      kobieta mająca dziecko angażuje się w politykę.
      I to angażuje się na całego. Dostaje się do parlamentu i walczy z rządem.
      jest na prawie wszystkich protestach, strajku kobiet, happeningach, bywa w mediach, itd.
      Nie ma czasu dla dziecka.
      Dziecko sygnalizuje problem próbami samobójczymi.
      Rozgrzana politycznie matka przekazuje na opiekę dziecko pedofilowi z jej ugrupowania.
      Koniec końcem dziecko przeprowadza skuteczną próbę samobójczą.
      Oczywiście opozycyjni politycy i ich media oskarżają o śmierć dziecka PiS właśnie.
      • oleg3 Re: walka z PiS-em może prowadzić do śmierci 15.03.23, 15:18
        perla_z_roztocza napisał:

> wyobraźmy sobie taką hipotetyczną sytuację:

Jesteś pozbawiony empatii.
        © Pani Tete
      • benek231 A rozmowy z idiotkami jak ty mecza :O) 15.03.23, 17:34
        Albo wyobrazmy sobie taka oto hipotetyczna sytuacje w ktorej pewna pisowska dziwka stracila prace w lokalnym domu kultury i, by zarobic na utrzymanie swoje i dziecka, postanowila zostac prostytutka, bo to praca dosc lekka...

perla_z_roztocza napisaał:

kretynizmy, jak to glupia cipa

• perla_z_roztocza Re: A rozmowy z idiotkami jak ty mecza :O) 15.03.23, 19:27
          benek231 napisał:

> postanowila zostac prostytutka, bo to praca dosc lekka...

po pierwsze Kretynie52 praca prostytutki wcale nie jest lekka.
          Większość ich klientów to obrzydliwi starcy lub narąbani żule.
          Przecież normalnej kobiecie rzygać się chce gdy musi przed takimi rozkładać nogi lub brać do buzi.
          Poza tym, prostytutki są narażone na agresję a czasami nawet na ukatrupienie bo nikt normalny nie korzysta z takich usług. Trzeba być zbokiem aby mieć 70+ i ruchać o wiele młodsze.
          Dlatego prostytutki biorą narkotyki aby to wytrzymać.
          Ale co ja ci jełopie będą tłumaczył skoroś stałym bywalcem takich przybytków jest właśnie.
          • qwardian Re: A rozmowy z idiotkami jak ty mecza :O) 15.03.23, 21:36
            Te, które ćpają muszą brać kasę stąd się prostytuują, bo nie są w stanie podnieść się punktualnie do pracy. Te które prostytuują się dla seksu nigdy nie wyjdą z tego, bo dewiza mówi "you can take girl out of the bar, but never bar out of the girl", taki styl życia, który trzeba szanować. Normalna kobieta ma troje dzieci i nosi ją na himalaje seksu gdziekolwiek i tu również trzeba to uszanować. Są oczywiście wyjątki, dlatego wycina się łechtaczki, albo przechowuje kobietę w zamrażalniku..
          • benek231 Rozmowy z idiotkami jak ty mecza :O) 15.03.23, 21:39
            perla_z_roztocza napisał:

> po pierwsze Kretynie52 praca prostytutki wcale nie jest lekka.
            **
            No prosze - juz zauwazylas. Znaczy jestes szantrapa po przejsciach, ty antydemokratyczne gowno. Ale czy naprawde musialas tego doswiadczac by zrozumiec(?) Pewnie tak bo jestes dosc tepa stara krowa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka