Dodaj do ulubionych

Otóż PiS obudził bakcyla dżumy w Polsce :O)

20.03.23, 15:32
Prof. Sadurski: Ogarnia nas potężne zło, jakim jest władza PiS. To zło pozwala kłamać, kraść i bić

Dorota Wysocka-Schnepf
19.03.2023

>> (...)

Otóż PiS obudził bakcyla dżumy w Polsce. Obudził zło, które pozwala pastwić się nad kobietą po utracie dziecka, które pozwala zaszczuć nastolatka, publikując jego tożsamość, jako ofiary pedofila.

To zło, które pozwala skazać kobietę za pomoc innej kobiecie. To zło pozwala kłamać, kraść, bić. Musimy dokonać refleksji, jak ochronić społeczeństwo i państwo przed budzeniem tego zła. W tej chwili dużo pilniejsza jest refleksja, co zrobić, by to zło, jakim jest władza PiS, zatrzymać i położyć mu kres.

(...)

W dwóch trzecich przypadków to osłabienie (demokracji) wynika z działań przywódców, którzy doszli do władzy w sposób demokratyczny.

To nowe zjawisko w historii autorytaryzmu - upadek demokracji nie wynika z zamachu stanu czy puczu wojskowego, ale z wolnych wyborów.

Autorytaryści z wyboru, jak ja to nazywam, dochodząc do władzy, zazwyczaj robią trzy rzeczy opisane przez Stevena Levitskiego i Daniela Ziblatta w ich słynnej książce „Tak umierają demokracje".

Jeżeli grasz brudno, aby pokonać rywali, to robisz trzy rzeczy – po pierwsze: zmieniasz reguły gry w trakcie gry, po drugie: podmieniasz arbitrów, po trzecie: osłabiasz swoich rywali.

To wszystko robią Orban, Kaczyński, Modi, Duterte, Bolsonaro i inni autorytarni populiści. Zmieniają konstytucję, a jak im się to nie udaje, nadają istniejącej konstytucji nowe znaczenie. Zmieniają sędziów, w szczególności sędziów sądów konstytucyjnych, czyli tych najważniejszych, a na miejsce Trybunału Konstytucyjnego tworzą sobie trybunał mgr Przyłębskiej.

Zamiast traktować rywali jako prawowitych uczestników gry demokratycznej delegitymizują ich, izolują, nie pozwalają brać normalnego udziału w działaniach legislacyjnych. No i przy pomocy kontrolowanych przez siebie mediów rządowych demonizują ich jako wrogów ludu. Ten scenariusz jest realizowany w Polsce w sposób wręcz podręcznikowy.

(...)

Wątek kłamstwa pojawia się i wraca w „Demokracji na czarną godzinę". Podkreśla pan, że jest ono nieodłączną cechą systemów autorytarnych.

- Celowo moją książkę otworzyłem rozdziałem o kłamstwie, dlatego że to rzecz absolutnie kluczowa. Podkreśliłbym różnicę między kłamstwem przez małe k i tym przez duże K.

To pierwsze jest kłamstwem poczciwym, w wykonaniu np. premiera Morawieckiego, który po prostu oszukuje co do faktów, co do spraw itd. Łatwo je sprawdzić i obalić stwierdzeniem: kłamać to my, a nie nas.

Ale jest jeszcze wielkie kłamstwo, związane z teorią spiskową będącą immanentnym elementem każdego populizmu autorytarnego. Kłamstwo Orbana np. o Sorosie, kłamstwo Kaczyńskiego i Macierewicza o Smoleńsku, kłamstwa Modiego o rozmaitych spiskach muzułmanów itd.

Bardzo pięknie napisali o tym Ivan Krastev i Stephen Holmes w książce „Światło, które zgasło", którzy pokazują, akurat mówiąc o Putinie sprzed wojny, że dla autorytarystów kłamstwo nie ma tej samej funkcji, jak takie normalne oszustwo, że chcę przekonać słuchaczy do czegoś, co nie jest prawdą.

Kłamstwo ma funkcję mobilizacji zwolenników. Ja kłamię w sposób oczywisty i wy wiecie, że ja kłamię, i ja wiem, że ja kłamię, ale podpisujecie się pod tym kłamstwem, bo to rodzaj akcesu do naszego obozu.

Myślę, że bardzo mało osób mówiących o zamachu smoleńskim naprawdę wierzy w zamach, ale to nie jest istotne. Istotne jest, że świadectwo wiary w zamach jest czymś w rodzaju legitymacji: ja do was należę. To jest rodzaj brudnej wspólnoty: jesteśmy związani wspólnotą kłamstwa.

To kłamstwo odgrywa fundamentalną rolę we władzy PiS. Weźmy to, co robi TVP, szczególnie w ostatnich dniach. Przecież to jest koszmarne, skandaliczne pastwienie się nad panią posłanką Filiks i obarczanie PO winą za samobójczą śmierć jej zaszczutego syna.

Nie sądzę, żeby ktokolwiek przez chwileczkę nawet uwierzył, że tak, że coś w tym jest. Ale nie o to chodzi, to deklaracja: jestem po waszej stronie, a teraz, proszę płaćcie.
(...)

wyborcza.pl/7,82983,29575409,prof-sadurski-ogarnia-nas-potezne-zlo-jakim-jest-wladza-pis.html#S.TD-K.C-B.1-L.1.duzy

Od wielu lat tiwrdze, ze Kaczynski to najwiekszy polski szkodnik od czasow przedrozbiorowych. A co szkodnik tego kalibru moze obudzic jak nie bakcyla dzumy - jak nie samo zlo?

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
Obserwuj wątek
    • gerlalt Re: Otóż PiS obudził bakcyla dżumy w Polsce :O) 21.03.23, 09:03
      Potężne zło to PO partia pedofili handlarzy narkotyków i Tuska 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    • boomerang Re: Otóż PiS obudził bakcyla dżumy w Polsce :O) 21.03.23, 22:29
      Spojrzenie na Polskę przez pryzmat delirium. Kto wreszcie oderwie profesora od butelki?
    • benek231 Otóż PiS obudził bakcyla dżumy w Polsce :O) 22.03.23, 16:29
      >>To kłamstwo odgrywa fundamentalną rolę we władzy PiS. Weźmy to, co robi TVP, szczególnie w ostatnich dniach. Przecież to jest koszmarne, skandaliczne pastwienie się nad panią posłanką Filiks i obarczanie PO winą za samobójczą śmierć jej zaszczutego syna.

Nie sądzę, żeby ktokolwiek przez chwileczkę nawet uwierzył, że tak, że coś w tym jest. Ale nie o to chodzi, to deklaracja: jestem po waszej stronie, a teraz, proszę płaćcie. >>

**
      Taki Morawiecki nie ma najmniejszych zahamowan z wygadywaniem co mu slina na jezyk przyniesie, a czesto przynosi klamstwa i konfabulacje, niczym psychicznie chory mitoman i fantasta. Co oczywiscie tzw. "suwerenowi" najzupelniej to nie przeszadza gdyz ow "suweren" takze pragnie miec swobode do wygadywania bzdur i kretynizmow - patrz Oleg3, Kretyn, Qwardian, czy ta pisowska dziwka pisujaca tu takze jako Perla.

Obok patologicznego klamania mamy tez do czynienia z warcholstwem. Np. NSA podtrzymuje zakaz regulowania Odry a wiceminister infrastruktury Marek Gróbarczyk uwaza, ze moze te decyzje olac, bo cos tam...
      Specjalnie nie wnikam w detale, gdyz te decyzje NSA nalezalo obowiazkowo i bez gadania wykonac.

Dżuma.

Cieawe kiedy dojdzie do kolejnego rozbioru Polski. Dzieki wam, Najmilsi. Wy bando podlych i nikczemnych skurwysynow.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka