Dodaj do ulubionych

Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O)

20.03.23, 15:58

Kazanie u dominikanów: "Problem z Janem Pawłem II? Trzeba wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda"

Magdalena Kozioł
20.03.2023

Dominikanin Marcin Mogielski stwierdził na kazaniu, że kościół ogarnęła ciemność. - Problem z Janem Pawłem II, Karolem Wojtyłą? Trzeba wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda - powiedział.

- Kościół, szczególnie polski, ogarnęła ciemność - w niedzielę 19 marca podczas kazania w parafii św. Wojciecha we Wrocławiu usłyszeli wierni od dominikanina ojca Marcina Mogielskiego. To on celebrował nabożeństwo i wiele mówił o osobach przez Kościół skrzywdzonych.

- Ja byłem skrzywdzony, jako pobożny ministrant wysyłany do kościółka przez mamusię i tatusia - przyznał z ambony. Wrocławianie usłyszeli, że po jego stronie nie stanął nikt i dlatego teraz głośno krzyczy za siebie i za innych: - I jak grochem o ścianę! Mało tego, prawda jest używana przeciwko nam.

Moralność Kościoła zdaniem dominikanina jest jak z "W pustyni i w puszczy"

Moralność w Kościele zdaniem wrocławskiego dominikanina jest taka jak Kalego z "W pustyni i w puszczy": - Jak Kali kraść krowę, to dobrze. Jak Kalemu kraść krowę, to źle. Gdy okazało się, że prezydent Wałęsa ma w papierach trochę nabrużdżone, to już walce kościelne i biskupie zaczęły go rozjeżdżać, przekreślając cały jego dorobek. A jak się pojawia problem z Janem Pawłem II, Karolem Wojtyłą? Czy było, czy nie było - trzeba to sprawdzić, otworzyć archiwa. Spotkać się z ofiarami, wysłuchać osób skrzywdzonych. A nie krzyczeć: "to nieprawda, to nieprawda, precz z synagogi, nie chcemy tego widzieć, nie chcemy słyszeć".

Ojciec Mogielski wyłożył kawę na ławę: - Księżom, którzy dopuścili się strasznych rzeczy, każe się wyspowiadać, sprawa jest załatwiona i idzie do innej parafii. Ktoś, kto krzywdzi dzieci, bo ma zrytą naturę, po spowiedzi będzie takim samym człowiekiem. To nie jest problem przebaczenia grzechów, ale problem naprawy jego człowieczeństwa, a także uchronienia innych przed jego krzywdzeniem.

Dominikanin takich działań nie dostrzega.

- Jak - pytał - można głosić Ewangelię, jak można moralizować, ustawiać ludziom życie, gdy samemu jest się po stronie ciemności i lekceważy się tych, którzy najbardziej wołają o pomoc, potrzebują wsparcia?

Podczas kazania postawił sprawę jasno: - Zło trzeba napiętnować, zło ma być nazwane, grzesznik ma się skruszyć, nawrócić i zadośćuczynić. Osoby skrzywdzone mają spotkać się z miłosierdziem, współczuciem i zadośćuczynieniem. Tylko tak Kościół może być wiarygodny, tylko tak może iść do ludzi i cokolwiek mówić. Bo w tym momencie traci całkowicie autorytet i niepoważne są te wszystkie górnolotne słowa, które mówią ludziom, jak mają żyć.

Z Kościoła nie zostanie kamień na kamieniu

Z Kościoła, zdaniem dominikanina, wyrzucono Jezusa. Bez niego zostaną duchownym piękne szaty, remontowanie dachów, posadzek i elewacji. Za chwilę, jak ze świątyni Jerozolimskiej, nie zostanie po Kościele kamień na kamieniu.

A on - mówił dominikanin - ma być domem, szpitalem, przychodnią. Najpierw jednak do duchownych musi dotrzeć jedno - człowiek może się zachowywać źle lub dobrze. Potępia się nie jego, ale zło, które czyni.

- Czy to będzie biskup, czy ksiądz, czy zakonnik, czy nauczyciel, czy murarz, czy dekarz, czy hydraulik - mówił ojciec Mogielski, modląc się później, by Kościół odnowił się w świetle Ewangelii, by odrzucił wszelkie plugastwo, by troszczył się o ubogich, potrzebujących i skrzywdzonych. Modlił się także o nawrócenie biskupów, by "nie używali władzy do własnych celów politycznych i biznesowych". Powinni stanąć na wysokości zadania, którzy pasą owce, nie siebie.

Był też inny wątek w kazaniu.

- Czekam - powiedział dominikanin - na moment, kiedy Kościół uroczyście ogłosi, że kobieta jest człowiekiem. Póki co się nie doczekałem.

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,29576748,kazanie-wroclawskiego-dominikanina-problem-z-janem-pawlem.html?_ga=2.32972798.1154049181.1677703674-1243880823.1668427429#S.editors_pick_hp-K.P-B.1-L.1.zw

Do dzis przekonany bylem, ze w kk pozostaly wylacznie same podle skurwysyny i tepa swolocz. Dominikanin Mogielski poddal w watpliwosc moje przeswiadczenie.

Znalazlem ten artykul specjalnie dla was, Najmilsi. Bo wyobrazacie sobie, ze to wylacznie ja mam do was jakies nieuzasadnione pretensje. Tymczasem, okazuje sie, istnieja takze inni w oczach ktorych jestescie smierdzacym scierwem.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.

Obserwuj wątek
    • benek231 Moralnie kk to kupa gówna, jak i wy, Najmlsi :O 21.03.23, 17:37
      Moralność Kościoła zdaniem dominikanina jest jak z "W pustyni i w puszczy"

Przez ponad 20 lat doswiadczen z wami na tym poboznym forum dobrze poznalem wasza perfidie i skrajna amoralnosc. Dzialaliscie tu wylacznie jako banda dbajaca o swoich czlonkow i ustawiona wrogo przeciwko pozostalym. Popieraliscie sie wzajemnie bez wzgledu na moralna watpliwosc postawy kazdego z was. Najwazniejsze, ze byl jednym z was wyscie na rzesach stawami aby zniszczyc przeciwnika. Bo z wami nigdy nie bylo dyskusji - nie po dyskusje przychodziliscie na to forum. Chodzilo wam zawsze o dokopaniu mi badz komus z mojej strony mocy. Wszystko jedno jak - czy poprzez opluwanie, czy ublizanie, bluzg, proby zrobienia z rozmowcy glupka, zawsze nieuczciwie - byle dokopac.

Zgodnie z przewidywaniami poznikaliscie, jak te smierdzace i zainfekowane szczury, a pierwszy zniknal Kretyn. Pozniej wyparowal Institoris, Sz0k, Oleg3, Piq, glupia cipa piszaca tu takze jako Perla, a ostatnio Qwardian - samo antydemokratyczne i antyunijne koscielne gowno.

Ci ktorzy sadzili, ze sa demokratami takze znikneli. Pod nieobecnosc wyzej wymienionych nie mieli juz z kim konwersowac.

A wasz kk? No coz, ohydny jak wy sami.

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
    • benek231 O dosc istotnych rozbieznosciach tu bedzie :O) 23.03.23, 22:27
      Andrzej Koraszewski: Galopujący wzrost dyskrepancji między słowem i jego desygnatem

13.03.2023

Dowiaduję się w Dobrzyniu nad Wisłą, że kto szkaluje papieża-Polaka obraża polski naród i drażni jego korzonki nerwowe. Przez szkalowanie papieża-Polaka rozumie się ujawnianie czegokolwiek, co wiemy z pewnością lub dużym prawdopodobieństwem, o łagodnym traktowaniu podwładnych naruszających elementarne zasady moralności. Osoba prawna lub fizyczna szkalująca papieża-Polaka podlegać będzie karze raczej większej niż mniejszej.

Kardynał Wojtyła był człowiekiem o ogromnym uroku osobistym i w krakowskich czasach wydawał się należeć do najbardziej otwartego nurtu polskiego katolicyzmu, co spowodowało, że w dniu jego wyboru na papieski tron powiedziałem największe głupstwo w mojej dziennikarskiej karierze. Poproszony przez szwedzkie radio o komentarz, wygłosiłem nie tylko pean na temat człowieka, ale wyraziłem głębokie przekonanie, że będzie kontynuował reformy Kościoła katolickiego w duchu Jana XXIII. Zapomniałem, że polski kardynał został szefem korporacji, której interesy są zawsze ważniejsze od moralności i że polski kardynał był nie tylko uroczym człowiekiem, ale i niesłychanie solidnym pracownikiem, który nigdy nie zaniedbywał interesów firmy.

Zbrodnicze zachowania niektórych kapłanów wobec dzieci nie są niczym nowym, były kryte przez stulecia, ludzie tacy jak Karol Wojtyła nigdy tych czynów nie pochwalali, ale w imię dobrego imienia Kościoła firma preferowała unikanie skandali, a tym samym pobłażliwość dla zbrodni i brak litości dla ofiar.

Symptomatyczna w tym zamieszaniu była reakcja ambasadora USA, który został wezwany do Ministerstwa Spraw Zagranicznych, gdzie zadano mu głupkowate pytanie, czy słyszał co uczyniła papieżowi-Polakowi (należąca do prywatnego koncernu Werner Bros/Discovery) TVN. Ambasador, prawdopodobnie zakładając trudności percepcyjne, nawet nie trudził się wyjaśnieniami, jaka jest różnica między rządem USA a przedsiębiorstwem mającym swoją kwaterę główną w USA, zapytał tylko, czy są jakieś dowody na to, że przekazane przez tę stację dowody są nieprawdziwe. Ponieważ przedstawiciele polskiej dyplomacji nie mieli w tej kwestii żadnego komentarza, ambasador uznał wizytę za zakończoną.

Rząd Jego Kaczyńskiej Mości nie zamierza jednak spocząć na laurach, rozważa możliwości ukarania stacji telewizyjnej, a może nawet pozbawienia jej praw nadawania, a ponadto kieruje do wszystkich mieszkańców Rzeczpospolitej Janowopawłowskiej poważne ostrzeżenie przed jakimikolwiek próbami analizowania, co jest wiadomością prawdziwą, a co fałszywą, a tych, którzy będą próbowali to robić, czeka wojna cywilizacyjna.

(...)

Magdalena Smoczyńska, córka redaktora Turowicza, pisze o swoim smutku, bo jest to kolejny demontaż złudzeń dzieciństwa i młodości, pisze, że nie tylko porzuciła Kościół, ale dotarła do ateizmu i że chociaż Wojtyła zasługuje na szacunek za różne rzeczy, jednak

w świetle świadectw i dokumentów działania tuszujące zbrodnie pedofilskie podlegających jego biskupiej władzy ksìęży, w tym przede wszystkim wysyłanie ich do małych wiejskich parafii, gdzie mogli bez najmniejszych problemów gwałcić kolejne dzieci, jest czymś, co jednoznacznie dyskwalifikuje go moralnie.

Ostatnio mam wrażenie, że wszystkie drogi prowadzą do Krakowa, gdzie tamtejsza pani kurator wzywa do umieszczenia w każdym przedszkolu, w każdej szkole i w ogóle wszędzie zdjęć Jana Pawła II, by każdego dnia pomagał nam wkraczać na dalszą drogę życia. Ten żarliwy i płynący z głębi serca apel przypomina mojej koleżance z BBC Helenie Szmuness czasy, kiedy w każdym przedszkolu i w każdej szkole wisiał na ścianie portret Józefa Stalina, pani Barbara Nowak chce dawać świadectwo swoją postawą opartą na poszanowaniu tradycji.

(...)

Tak czy inaczej, sugestia, że i ojczyzna i Kościół są zagrożone z powodu podstępnej próby dalszego przesunięcia dyskusji o pedofilii w Kościele, bo może to prowadzić do podważenia niekwestionowanego, a zarazem świętego autorytetu, prowadzi mnie do wniosku, że powinniśmy teraz stać murem za ministrem Czarnkiem i z całą mocą trzymać go za słowa, które nagle wydają się jednoznaczne:

„Jesteśmy przekonani, że święty Jan Paweł II nie potrzebuje obrony. Broni się sam”.

Tak trzymać, nareszcie głos rozsądku.

studioopinii.pl/archiwa/232751

A mnie najbardziej wzruszyla fotografia pisowskich politykow demonstrujacych swoja milosc do papieza-Polaka z jego portretami w rekach. Obecny byl tam takze A.Macierewicz - koncertowy wrecz klamca i oszust, intrygant, hochsztapler i swinia. Z pobozna mina zaslaniajacy swa ohydna postac papiezem. Podobnie jak Kaczynski - jego szef.

• boomerang Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 24.03.23, 00:04
      Czekam - powiedział dominikanin - na moment, kiedy Kościół uroczyście ogłosi, że kobieta jest człowiekiem. Póki co się nie doczekałem.

Ten dominikanin jest heretykiem, bo domaga się żeby Kościół porzucił tradycje żydowskie i zamiast tego wprowadził tradycje sarmackie. Może jeszcze zakonnice mają stać się takimi współczesnymi amazonkami, zabijającymi niegodnych księży? Jestem otwarty na taką alternatywę.
      • oleg3 Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 24.03.23, 15:44
        boomerang napisał:

> Czekam - powiedział dominikanin - na moment, kiedy Kościół uroczyście ogłosi
        > , że kobieta jest człowiekiem. Póki co się nie doczekałem.

>
        > Ten dominikanin jest heretykiem,

Postępowy do bólu ojciec dominikanin jest ignorantem względnie kłamcą. Zgodnie z nauczaniem Kościoła kobieta ma duszę. Nie ma oddzielnego raju dla kobiet i mężczyzn.
        • oleg3 Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 24.03.23, 15:50
          „Nie ma już Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego” oraz „nie ma już mężczyzny ani kobiety”. Niech Krzyś zapyta tego heretyka z kogo są te cytaty.
          • boomerang Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 24.03.23, 23:02
            ale jest pan ksiądz i jest zakonnica
            • qwardian Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 25.03.23, 07:47
              Jest również Dobrawa, w Kościele i historiografii uznana za rolę sprawczą w tworzeniu religii i państwowości, bo cywilizowała nieokrzesanego dziadersa o inicjałach M1..
              • boomerang Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 25.03.23, 08:02
                Jestem pełen podziwu dla M1, który przegonił swoje stadko pięknych poganek dla tej jednej podstarzałej i nie najpiękniejszej panny.
                • oleg3 Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 25.03.23, 08:33
                  boomerang napisał:

> Jestem pełen podziwu dla M1, który przegonił swoje stadko pięknych poganek dla
                  > tej jednej podstarzałej i nie najpiękniejszej panny.

I tak miał szczęście. Teraz musiałby spać z Biedroniem. Ale czego nie zrobi polityk dla władzy?
                  • boomerang Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 25.03.23, 09:15
                    oj, co to to nie - M1 był homofobem.
          • benek231 Jak byles durniem, Oleg, tak nim pozostales :O) 25.03.23, 16:15

Wlasnie podparles dominikanina cytatami z Biblii pomimo istnienia ktorych kobieta w kk nadal nie zostala ogloszona czlowiekiem. I o tym wlasnie mowi zakonnik: o formalnym rozpoznaniu, ktorego ciagle nie ma.

Kiedys w konstytucji PRLu czy/i ZSRR takze istnialy piekne zapisy o prawach i wolnosciach ktorych w praktyce obywatele nie doswiadczali.

A, nawiasem mowiac, to co sugerujesz to tylko wspolczesna mozliwa interpretacja. Przez wiele wiekow kobieta byla poddana mezczyzny, ty antydemokratyczne gowno, i nikt nie wpadlby na pomysl doszukiwac sie w Biblii rownouprawnienia. To by byla herezja.

oleg3 napisał:

> „Nie ma już Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego” or
            > az „nie ma już mężczyzny ani kobiety”. Niech Krzyś zapyta tego heretyka z kogo
            > są te cytaty.
            >

• oleg3 Re: Jak byles durniem, Oleg, tak nim pozostales : 27.03.23, 09:55
              Krzysiu. Prosiłem byś zapytał dominikanina, a ty postanowiłeś komentować samodzielnie. Wiem. Ambitny jesteś. Niestety jesteś dozgonnym ignorantem. Praktycznie w każdej kwestii.

opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/kosciol_swiatlem_04.html
              Prawdziwe miejsce kobiety zostanie ukazane dopiero z przyjściem Chrystusa. Dopiero Jezus uświęci prawdziwie godność kobiety. Dokonało się ono w dzień zwiastowania. Bóg zechciał narodzić się z Niewiasty (por. Ga 4, 4), Matki Dziewicy. Bóg objawia w Maryi i uświęca pragnienie dziewictwa, dotychczas odrzucane.

Na podstawie tej nowej wartości w kobiecie św. Paweł opracował całą teologię kobiety. „Nie ma już Żyda ani Greka, nie ma niewolnika ani wolnego, nie ma mężczyzny ani kobiety. Wszyscy bowiem stanowicie jedność w Chrystusie Jezusie” (Ga 3, 28). Nowy Testament mocno podkreśla tę równość kobiety i mężczyzny w Jezusie. Jest to nie tylko wynik natury — owa równość to dar Jezusowego pojednania.
              • qwardian Re: Jak byles durniem, Oleg, tak nim pozostales : 27.03.23, 10:27
                Kościół wywyższał polskie kobiety, Marianie to był pierwszy polski zakon bez korzeni zagranicznych, a Kult Maryjny ma szczególne znaczenie w Polsce. Widocznie Krzyś nie modlił się w Częstochowie, albo nie uczestniczył w pielgrzymkach, a powinien, bo tam nawrócił się Kmicic vel Babinicz i nie zdrajczykował więcej przeciw katolickiej Polsce.
              • benek231 Jak byles durniem, Oleg, tak nim pozostales :O) 27.03.23, 17:22
                Bardzo ladnie klepiesz z pamieci jak dobrze wytresowany baranek, ale prawda jest taka, ze kobieta byla do calkiem niedawna podczlowiekiem, badz czlowiekiem drugiej kategorii. Z tym, ze bez wymieniania czlowieka. Rzadzil facet a ona nie miala nic do gadania. Chyba, ze gdzies w wyzszych sferach, gdzie czesto traktowano kobiety z wieksza delikatnoscia niz we wszystkich pozostalych.
                Owszem mialy swoja Maryje dziewice ale tylko po to by wysluchiwac w kosciele, ze tamta miala jeszcze gorzej bo jej zabili syna, czyli powinny stulic pyski i pokornie wykonywac to wszystko do czego zostaly stworzone. Jak i cieszyc sie, ze nie maja jeszcze gorzej.

Te rozne koscielne pisemka caly czas, od wiekow, pisza historie od nowa, i caly czas robia kolejne reinterpretacje kolejnych reinterpretacji wszystkich swietych papierow. Wrabiajac takim glupkom jak ty, ze oni tak wlasnie mysleli i mowili od zawsze, ty pisowska swinio.

oleg3 napisał:

bzdury

• oleg3 Re: Jak byles durniem, Oleg, tak nim pozostales : 27.03.23, 17:42
                  > kobieta byla do calkiem niedawna podczlowiekiem, badz czlowiekiem drugiej kategorii

Na stole leży kwestia czy według KK kobieta jest człowiekiem. Otóż Krzysiu wedle chrześcijańskiej doktryny zawsze była. To jest kwestia zerojedynkowa. Człowiek ma duszę. Ten człowiek może być niewolnikiem, kobietą czy później Indianinem, Murzynem . Na tym polegała chrześcijańska rewolucja społeczna będąca skutkiem chrześcijańskiej teologii.
                  • benek231 Jak byles durniem, Oleg, tak nim pozostales :O) 27.03.23, 20:08
                    oleg3 napisał:
                    Na tym polegała chrześcijańska rewolucja społeczna będąca skutkiem chrześcijańskiej teologii.
                    >
                    **
                    Ten sam bialy chrzescijanin, ktory byl wlascicielem niewolnikow, czyli czlowieka drugiej kategorii, a w Stanach istoty stojacej na rowni z koniem czy psem, ten sam bialy chrzescijanin byl wlascicielem kobiety. Przez wiele wiekow posiadal kobiete i mogl z nia robic niemal wszystko, wiec np. bil ja za nieposluszenstwo badz gdy zupa byla zbyt slona. To bylo jego prawo by moc traktowac kobiete nie jako kogos rownego, gdyz rownego nie bije sie z powodu zupy, lecz jako kogos gorszego. A ty mui tu o jakiejs chrzescijanskiej doktrynie pieprzysz, przyglupie, o doktrynie ktora byla olewana od poczatku do konca, przez bardzo dlugo oraz niemal wszystkich. Bo to mezczyzna mial bicepsy, byl wiekszy i silniejszy, wiec to on np. karal wszystkich domownikow i wymierzal im porcje zasluzonych batow, nie pomijajac swojej wlasnej zony, matki swoich dzieci.
                    Ja o praktyce mowie, ty tepa palo, tak jak ten dominikanin, ktory postanowil pamietac, ze kk nie ustanowil kobiety czlowiekiem a teraz chcialby udawac, ze nic sie nie stalo bo przeciez kobieta zawsze czlowiekiem byla. Co slicznie kupiles ty, umyslowy niewolniku, choc kobieta byla w twoim zlodziejskim kosciolku czlowiekiem teoretycznym a praktycznie dostawala baty jako ktos kto ma podlegac i ulegac, sluzyc, i byc mila.

Ostatnie twoje zdanie, ktore specjalnie cytuje, swiadczy to twoim totalnym oderwaniu sie od realiow i zdrowego rozsadku.
                    Bo jesli moze byc mowa o jakiejs rewolucji spolecznej to dokonala sie ona dopiero teraz, na przestrzeni ostatnich 100 lat. Choc jak na rewolucje to i tak zbyt duzo czasu.Wczesniej kobieta byla niewolnica. Jako czlowiek, skoro sie az tak upierasz, ty antydemokratyczne gowno.

• gerlalt Re: Jak byles durniem, Oleg, tak nim pozostales : 28.03.23, 08:50
                      Ty durniu niedouczony największymi handlarzami niewolników i posiadaczami niewolników do dziś pozostają arabusy. A rola kobiet w świecie arabskim łoł level.
        • oleg3 Wreszcie wolny 12.04.23, 15:07
          oleg3 napisał:
          > Postępowy do bólu ojciec dominikanin

- Wyszedłem spod władzy absolutnej i wreszcie stałem się wolnym człowiekiem - mówi po odejściu z Kościoła katolickiego dominikanin ojciec Marcin Mogielski. W rozmowie z Gazetą Wyborczą zdradza, że już nie chce zostać pastorem i ma inne plany na przyszłość. W Wielką Sobotę dominikanin ogłosił, że odchodzi z Kościoła katolickiego, bo przegrał walkę z instytucją kościelną.
          • boomerang Re: Wreszcie wolny 12.04.23, 21:12
            Jestem gotów zająć jego miejsce i głosić prawdę że Jezus był mężczyzną. Miał żonę, córkę i trzech synów.
      • qwardian Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 25.03.23, 10:17
        boomerang napisał:

> Czekam - powiedział dominikanin - na moment, kiedy Kościół uroczyście ogłosi
        > , że kobieta jest człowiekiem. Póki co się nie doczekałem.

Nie doczeka kiedy arcybiskup (Bodzęta) znowu ukoronuje 10-letnią dziewczynkę na króla regenta, jak to miało miejsce w 1384 roku, w przypadku Jadwigi Andegaweńskiej. Widocznie lubił młode, w przeciwieństwie do biskupa Jordana, który postawił na starszą Dobrawę..
        • boomerang Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 14.04.23, 05:58
          czy ty też jesteś zdania że Władysław Jagiełło był pedofilem?
    • qwardian Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 24.03.23, 15:27
      A propos ofiar Benku to Andrzej Duda będzie dzisiaj modlić się w intencji Polaków, którzy ratowali żydowskie banki..

polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3139753,prezydent-andrzej-duda-odwiedzi-dzis-markowa-odda-hold-rodzinie-ulmow
    • benek231 Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 14.04.23, 05:22
      Zlodziejski kosciolek zdemoralizowal was na maxa, Najmilsi. Ale nie tylko was
      i nie tylko wasz kosciolek demoralizuje. W Stanach wiekszosc Republikanow oraz ich elektoratu to ludzie do obrzydzenia kosciolkowi. I tak sie sklada, ze - jak i wy, pisiorki - polegaja oni na klamstwie i na klamstwie stoja. Doprawdy nie wiem kto od kogo sie uczyl ale z pewnoscia w szyscy uczyli sie w swoich ksciolkach, ze na swoim nalezy postawic za wszelka cene. Bo najwazniejsze jest slowo boze - takze gdy oparte na klamstwie.
      • boomerang Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 14.04.23, 06:02
        Republikanie nie chodzą do kościoła, tylko do pastora, no i czytają też Stary Testament, czego kościół zakazuje.
      • qwardian Re: Wysłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda :O 14.04.23, 10:43
        benek231 napisał:

> Zlodziejski kosciolek zdemoralizowal was na maxa

Czy posiadasz moralną legitymację do osądów, bo w to wątpię. Polacy ratowali człowieka bez względu na krzywdy, których doznali od Jude und Gestapo z budynku na ulicy Niezłomnych w Posen. Polacy również pomagali rannym niemieckim żołnierzom podczas obrony w styczniu i lutym 1945 roku, wiem to z bezpośrednich relacji, a tylko w takie wierzę. Dzisiaj łatwo jest gonić 90-letnich staruszków z Niemiec i Ukrainy, my Polatschken tego nie robimy, to wasza farsa. Budowanie na tym politycznej kariery, powinno podpadać pod grzech śmiertelny, bo to wybór indywidualny
        • benek231 Re: Wyasłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda:O) 14.04.23, 16:50
          Ty mi tu nie zaslaniaj sie historia, i ze mielismy Zawisze Czarnego. Bo spytam, zgnilku, co ty mozesz miec z nim wspolnego? Ty popierasz klamstwo i zamykasz uszy na prawde bo tak ci kaze Kaczynski z biskupami.
          Takze tu na Zachodzi kazdy mogl bezkarnie, zastrzelic klamce, al,e to se ne wrati. Teraz Republikanie, to prawie, kazdy Trump. Po trupach prawdy do celu. Identycznie w Polsce z wami pisiorami - co drugi to Morawiecki a reszta to Kaczynski.

Czy ty mowisz o tej moralnej legitymacji do osadow, ktora wystawiasz ty, badz Kaczynski, lub Jedraszewski, albo Morawiecki?. Zeswiniliscie Polske wy antydemokratyczne gowno.

Qwardian napisał:

bzdury

> benek231 napisał:
          >
          > > Zlodziejski kosciolek zdemoralizowal was na maxa

>
          > Czy posiadasz moralną legitymację do osądów, bo w
          • qwardian Re: Wyasłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda:O 14.04.23, 17:56
            Zatrzymałeś się Benku 20 lat temu kiedy powstało to forum, oczywiście, że ktoś musi tu rządzić, biskup, Ojciec Tadeusz Rydzyk, albo Narodowy Robotnik, żeby przeprowadzić owieczki, albo statek przez wzburzone fale.
            • benek231 Re: Wyasłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda:O 15.04.23, 17:36
              qwardian napisał:

> Zatrzymałeś się Benku 20 lat temu kiedy powstało to forum,
              **
              No popatrz, zatrzymalem sie 20 lat temu choc mowie o okradaniu Polakow przez klero-faszystowska bande w roku 2023? Ciekawei
              • qwardian Re: Wyasłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda:O 15.04.23, 20:12
                Trafna diagnoza POPiS, ale ja na forum znalazłem się, bo widziałem działania międzynarodowej jude bandy, opryszków która okradła Niemcy, a potem podniosła rękę na katolicką Polskę. A wróciłem do Polski, żeby władzę zdobył Narodowy Robotnik i wyrwał serca wrogom.

BTW Krzyś, dzisiaj taki deszczowy dzień to skleciłem do kupy wykrywacz metalu, który 25 lat temu przywiozłem do Polski, szwendał się gdzieś po piwnicy. Dziecinada, dwie bateryjki 9-voltowe, testowałem w domu zeskanowałem latarkę i dokładnie wykazał obecność niklu (używam baterii ładowanych). Szok normalnie w przyszłym tygodniu będę szukać skarbów na ogródku..
                • boomerang Re: Wyasłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda:O 16.04.23, 01:20
                  o ile wiem Mieszko I nie bił monet ze złota
                  • qwardian Re: Wyasłuchać ofiar, a nie krzyczeć: nieprawda:O 16.04.23, 09:03
                    Dzbanek z dukatami Łokietka oddam Muzeum Archeologicznemu, a nazistowskie złoto prawowitym właścicielom, czyli Egiptowi. Jeżeli już to żelastwo z czasów pruskich, bo w okolicach są ich dwa forty, Strotha i Grolmana. Dalej położony Fort VII (Colomb) to miejsce pobytu dziadka, zanim go wysłano do obozu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka