oleg3 Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 12:42 Politycy PO robią zdjęcia i nagrywają filmiki z tradycyjnym kotletem schabowym na niedzielny obiad. Pod hasztagiem #PiSZaorałWieś partia Donalda Tuska przekonuje, że wkrótce nie zjemy mięsa, bo będzie za drogie albo go w końcu zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
perla_z_roztocza Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 13:23 zasadniczo kotlet schabowy to nie jest polski wynalazek. To zapożyczona wersja sznycla wiedeńskiego, którego jak wiadomo robi się z cielęciny. Gdyby polskiemu szlachcicowi, powiedzmy z 17 wieku, podano dzisiejszego schabowego to bigosował by szablą kucharza. Dlatego też, restauracje z "kuchnią staropolską" a posiadające w menu kotlet schabowy są śmieszne. Niemniej Polacy mają fantazję i przerobili schabowego na wersję żydowską. Naprawdę! Kiedyś byłem w jakiejś restauracji z Żydówką i w karcie dań stało - kotlet schabowy po żydowsku. Pytam Żydówki co to takiego. A ona, że nic bo Żydzi nie konsumują wieprzowiny. Dopytuję więc kelnera a on drapiąc się za uchem i patrząc gdzieś przed siebie, mówi - to zwykły kotlet schabowy, z tym, że posypany czosnkiem. A jeżeli rozchodzi się o polską wieś to jako mieszkaniec wsi widzę, że nie ma już klasycznej wsi. W mojej gminie nie ma ani jednej krowy. Nie ma kur, gęsi czy kaczek. Żywność jest produkowana w fabrykach a ich właściciele mieszkają w miastach. Taka jest polityka UE, więc ta kampania PO jest skierowana przeciw unii. Kto by pomyślał właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 13:32 "Taka jest polityka UE, więc ta kampania PO jest skierowana przeciw unii. Kto by pomyślał właśnie." Tak perła. A jeszcze niedawno była kampania, że "jemy robale". To też jest atak w Trzaskowskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Peło przerżnie kolejne wybory. Szkoda .... 08.05.23, 15:02 ,że PIS uzyska samodzielną większość. Miałem (i mam nadzieję), że to Konfederacja będzie miała złotą akcję. Ale jak tak tuskoidzi będą walczyć o głosy, to PIS dostanie te 231+ mandatów. Zero wiarygodności PO! Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 15:33 Myślałem, że schab to słowo zapożyczone z Niemiec, a jednak nie. Rodzime, ale o innym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 09.05.23, 00:55 Najpierw to plemię germańskie pożyczało polskie słowa i tak ze słowa "gród" zrobił się "gard", a potem ten "gard" wrócił do języka polskiego jako "garda", termin bokserski. To z polskiego "ogrodu" zrobił się angielski "garden", a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 09.05.23, 01:02 oczywiście językiem polskim był wtedy język wendyjski (wandalski?) Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 09.05.23, 07:58 Na to wygląda, zresztą kontrybucje na wielką skalę nie były niemieckim wynalazkiem, pierwszy stosował je Napoleon w szlachetnej idei wolności, równości i napełnienia brzuchów Grand Armée. Z tym językiem to trudno wyobrazić sobie, że był tylko jeden, bo Homer wyliczył pięć na Krecie, w tym dwa indoeuropejskie (doryjski i achajski). Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Nu polatschken, to pewnie rozdziawi wam papy.... 09.05.23, 21:40 "Ława przysięgłych uznała, że Trump nie zgwałcił kobiety, ale jest winny, wykorzystania seksualnego" Odpowiedz Link Zgłoś