Dodaj do ulubionych

Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein!

08.05.23, 12:23
https://pbs.twimg.com/media/FvhaJntWwAIfhAu?format=jpg&name=900x900

Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 12:42
      Politycy PO robią zdjęcia i nagrywają filmiki z tradycyjnym kotletem schabowym na niedzielny obiad. Pod hasztagiem #PiSZaorałWieś partia Donalda Tuska przekonuje, że wkrótce nie zjemy mięsa, bo będzie za drogie albo go w końcu zabraknie.
    • perla_z_roztocza Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 13:23
      zasadniczo kotlet schabowy to nie jest polski wynalazek.
      To zapożyczona wersja sznycla wiedeńskiego, którego jak wiadomo robi się z cielęciny.
      Gdyby polskiemu szlachcicowi, powiedzmy z 17 wieku, podano dzisiejszego schabowego to bigosował by szablą kucharza.
      Dlatego też, restauracje z "kuchnią staropolską" a posiadające w menu kotlet schabowy są śmieszne.
      Niemniej Polacy mają fantazję i przerobili schabowego na wersję żydowską.
      Naprawdę!
      Kiedyś byłem w jakiejś restauracji z Żydówką i w karcie dań stało - kotlet schabowy po żydowsku.
      Pytam Żydówki co to takiego.
      A ona, że nic bo Żydzi nie konsumują wieprzowiny.
      Dopytuję więc kelnera a on drapiąc się za uchem i patrząc gdzieś przed siebie, mówi - to zwykły kotlet schabowy, z tym, że posypany czosnkiem.
      A jeżeli rozchodzi się o polską wieś to jako mieszkaniec wsi widzę, że nie ma już klasycznej wsi.
      W mojej gminie nie ma ani jednej krowy.
      Nie ma kur, gęsi czy kaczek.
      Żywność jest produkowana w fabrykach a ich właściciele mieszkają w miastach.
      Taka jest polityka UE, więc ta kampania PO jest skierowana przeciw unii.
      Kto by pomyślał właśnie.
      • oleg3 Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 13:32
        "Taka jest polityka UE, więc ta kampania PO jest skierowana przeciw unii.
        Kto by pomyślał właśnie."

Tak perła.
        A jeszcze niedawno była kampania, że "jemy robale".
        To też jest atak w Trzaskowskiego!
    • oleg3 Peło przerżnie kolejne wybory. Szkoda .... 08.05.23, 15:02
      ,że PIS uzyska samodzielną większość. Miałem (i mam nadzieję), że to Konfederacja będzie miała złotą akcję. Ale jak tak tuskoidzi będą walczyć o głosy, to PIS dostanie te 231+ mandatów.

Zero wiarygodności PO!
    • qwardian Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 08.05.23, 15:33
      Myślałem, że schab to słowo zapożyczone z Niemiec, a jednak nie. Rodzime, ale o innym znaczeniu.
      • boomerang Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 09.05.23, 00:55
        Najpierw to plemię germańskie pożyczało polskie słowa i tak ze słowa "gród" zrobił się "gard", a potem ten "gard" wrócił do języka polskiego jako "garda", termin bokserski. To z polskiego "ogrodu" zrobił się angielski "garden", a nie odwrotnie.
        • boomerang Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 09.05.23, 01:02
          oczywiście językiem polskim był wtedy język wendyjski (wandalski?)
          • qwardian Re: Achtumg #silnirazem. Schabowy ja, robale nein 09.05.23, 07:58
            Na to wygląda, zresztą kontrybucje na wielką skalę nie były niemieckim wynalazkiem, pierwszy stosował je Napoleon w szlachetnej idei wolności, równości i napełnienia brzuchów Grand Armée. Z tym językiem to trudno wyobrazić sobie, że był tylko jeden, bo Homer wyliczył pięć na Krecie, w tym dwa indoeuropejskie (doryjski i achajski).
    • qwardian Nu polatschken, to pewnie rozdziawi wam papy.... 09.05.23, 21:40
      "Ława przysięgłych uznała, że Trump nie zgwałcił kobiety, ale jest winny, wykorzystania seksualnego"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka