Dodaj do ulubionych

Majątek państwa, majątkiem partii Kaczynskiego :O)

30.09.23, 08:03
>>
PiS wprowadził zasadę: majątek państwa, majątkiem partii

PiS to partia narodowosocjalistyczna, która jeśli chodzi o gospodarkę, sięga do czasów sentymentalnych dla prezesa Jarosława Kaczyńskiego, czyli okresu PRL-u, gdzie wszystko było państwowe i centralnie sterowane.

A wszystko, co prywatne, jest złe. >>

wyborcza.biz/biznes/7,177151,30241674,potrzebujemy-nowego-balcerowicza-przedsiebiorczosc-polakow.html?_gl=1*mhcsn7*_gcl_au*MTQxMzkwMDk4Mi4xNjk0NDIyMjk1*_ga*ODQ0NDcyNy4xNjk0NDIyMzAw*_ga_6R71ZMJ3KN*MTY5NjA1MDI5Ni44OS4xLjE2OTYwNTA1NjkuMC4wLjA.&_ga=2.166068022.961960319.1694516217-8444727.1694422300#S.MT-K.C-B.2-L.1.duzy

Czasy sentymentalne dla Kaczynskiego to takze jego przynaleznosc do PZPR, ktorej legitymacje zezarl dopiero w 1990 roku. To czasy w ktorych pobieral lekcje okradania narodu jak najbardziej legalnie.

--
KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Symbole a rzeczywistosc 30.09.23, 10:06
      benek231 napisał:

" PiS to partia narodowosocjalistyczna, która jeśli chodzi o gospodarkę, sięga do czasów sentymentalnych dla prezesa Jarosława Kaczyńskiego, czyli okresu PRL-u, gdzie wszystko było państwowe i centralnie sterowane. A wszystko, co prywatne, jest złe. "

Jako, ze dostaje czesc emerytury z Polski, wypada mi wziac obrone szefuncia. Co mowi za nim? Ano srednie zarobki w Polsce sa juz 33 850 USD czyli zupelnie niezle. Pod klawiature pcha mi sie tez porownanie z Niemcami, "rajem europejskim" do niedawna. I ten raj sie spiekielnil sie na przyczepieniu sie do taniej ruskiej energii i do slabenkej armii. Pomyleczka, ruscy sa jacy byli i nie co sie od niech uzalezniac. Co szefuncio i wie i czynil.

Co do tego jaka wladza powinna byc w Polsce sie nie wypowiem bo tam nie glosuje. Ale lepiej zobaczyc krajobraz przed bitwa taki, jaki jest.

PF

• benek231 Zwlaszcza gdy rzeczywistosc skrzeczy :O) 30.09.23, 16:07
        polski_francuz napisał:

> benek231 napisał:
        >
        > " PiS to partia narodowosocjalistyczna, która jeśli chodzi o gospodarkę, się
        > ga do czasów sentymentalnych dla prezesa Jarosława Kaczyńskiego, czyli okresu P
        > RL-u, gdzie wszystko było państwowe i centralnie sterowane. A wszystko, co pry
        > watne, jest złe. "
        >

>
        > Jako, ze dostaje czesc emerytury z Polski, wypada mi wziac obrone szefuncia. Co
        > mowi za nim? Ano srednie zarobki w Polsce sa juz 33 850 USD czyli z
        > upelnie niezle. Pod klawiature pcha mi sie tez porownanie z Niemcami, "rajem e
        > uropejskim" do niedawna. I ten raj sie spiekielnil sie na przyczepieniu sie do
        > taniej ruskiej energii i do slabenkej armii. Pomyleczka, ruscy sa jacy byli i n
        > ie co sie od niech uzalezniac. Co szefuncio i wie i czynil.
        >
        > Co do tego jaka wladza powinna byc w Polsce sie nie wypowiem bo tam nie glosuje
        > . Ale lepiej zobaczyc krajobraz przed bitwa taki, jaki jest.
        >
        **
        Alez nie badz taki skromny. To, ze nie glosujesz nie odbiera ci prawa do obserwacji i wyglaszania opinii. Ja nie glosowalem w polskich wyborach do tej pory gdyz uwazalem, ze nie powinienem decydowac w polskich sprawach skoro nie ponosze konsekwencji swych decyzji. I tak uwazalbym nadal gdyby nie to, ze nie mamy teraz do czynienia z jakimis kolejnymi wyborami. Gdzie jednym podoba sie to a innym tamto a wiekszosc decyduje. Teraz, w wynku wyborow, zapadna w Polsce decyzje ustrojowe oraz dotyczace przynaleznosci do UE. I to juz nie sa jakies kolejne wybory ktore moge sobie odpuscic. W zwiazku z czym zapisalem jako chetny do wziecia udzialu. Nie jestem tylko pewien czy wystarczy do tego posiadanie polskiego paszportu czy tez ta banda zdecydowala, ze musza byc dowody osobiste, gdyz wyczula negatywny dla siebie trend w Stanach. Wczesniej im to nie przeszkadzalo gdyz Polonia popierala ich w duzej czesci.

Piszesz, ze nie glosujesz. No coz, moze to i dobrze bo pewnie glosowalbys na PiS, w ramach odwdzieczania sie za wyzsza emeryture z Polski (do emerytur jeszcze powroce).

Bo przypomnialem sobie teraz o inflacji napedzajacej w Polsce wzrost plac, od przynajmniej 4 lat. Inflacji ktora byla znacznie wyzsza niz inflacja w wiekszosci pozostalych krajow UE. A to oznacza, ze wymuszone przez inflacje place wcale nie ida w parze z rzeczywista wartoscia tych plac, gdyz nie sa odzwierciedlone w wartosci wytworzonych produktow i uslug. Dodac nalezy ogromny deficyt budzetowy, ogromne zadluzenie wewnetrzne i zagraniczne oraz zdeprecjonowana zlotowke.

Ale powrocmy do emerytur. Bo w dalszym ciagu artykulu padaja nast. stwierdzenia:

>>
        Obecny emeryt dostaje 56,4 proc. swojej pensji. Mało? Za siedem lat będzie to już tylko 47,1 proc. pensji. W 2040 roku (czyli za 17 lat) - 37,6 proc. A wchodząca właśnie na rynek pracy kobieta, po studiach, na emeryturze dostanie zaledwie 24,6 proc. swojego wynagrodzenia.

Połowa, aż połowa Polek i Polaków będzie pobierać emerytury minimalne.

Co to znaczy w praktyce?

Powstanie armia wyborców, którzy zrobią wszystko za najmniejszą jałmużnę. I bardzo mało osób młodych, które na takie wydatki będą w stanie zarobić.

Wchodzimy na stałe do świata „daj", opuszczając świat „zarób". >>

co raczej nie powinno nastrajac optymistycznie.

Interesujace, ze nie zrobilo na tobie cytowane na poczatku stwierdzenie, ze "PiS to partia narodowosocjalistyczna...". Co dla mnie nie jest niczym nowym, jako ze to samo twierdze od kilkunastu lat, takze na tym forum. Bo mnie od razu przypomniala realia Niemiec lat 1920ch i 30ch. Kiedy to "kreatywna ksiegowosc" pozwolila rzadowi na pozyskanie sobie milosci narodu, ktory w koncu zaczal zyc na zadowalajacym poziomie, w zwiazku z czym mial powody by wielbic wodza. I nie byl zainteresowany kosztami tej cudownej przemiany - no bo niby po co? Lepiej zyc w blogiej nieswiadomosci.

--
        KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu.
        Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24

• polski_francuz Wizja rzeczywistosci 30.09.23, 18:57
          benek231 napisał:

" Dodac nalezy ogromny deficyt budzetowy, ogromne zadluzenie wewnetrzne i zagraniczne oraz zdeprecjonowana zlotowke."

Deficyt budztowy Polski w pierwszym trymestrze 2023 jest 2 % PIB a Francji jest 5 %. Az tak zle nie jest jak na Wegrzech gdzie jest 11%

" Obecny emeryt dostaje 56,4 proc. swojej pensji. Mało? Za siedem lat będzie to już tylko 47,1 proc. pensji. W 2040 roku (czyli za 17 lat) - 37,6 proc. A wchodząca właśnie na rynek pracy kobieta, po studiach, na emeryturze dostanie zaledwie 24,6 proc. swojego wynagrodzenia. "

Rozumiem ze sa to wartosci srednie? No coz emerytura rowna 50 % pensji to nie jest zla emerytura. Zalezy od pensji. ludzie sie moga przygotowywac poprzez fundusze emerytalne. Tak jest u was w Stanach i ja tez troche oszczedzalem w ten sposob.

" Interesujace, ze nie zrobilo na tobie cytowane na poczatku stwierdzenie, ze "PiS to partia narodowosocjalistyczna...".

Znam niemiecka historie. Ludzie poczuli poprawe sytuacji ekonomicznej. Tym ich hitler kupil. Tyle, ze ten glupawy podoficer austriacki chcial sie zemscic za porazke w 2 ws. Wracajac do Polski, to szefuncio nie chce napadac na jakis sasiadow. I Twoja analogia dlugich nog nie ma. Jesli uda mu sie dokopac ruskim to ma moje poparcie.

W koncu, trudno zrozumiemiec Europe zyjac w Stanach. Wszystkie kraje europejskie sa troche nacjonalistyczne. Tyle, ze roznia sie ekonomia i bogactwem kraju. I moje poparcie bedzie dla tych, ktorzy chca wzbogacania Polski.

PF
          • benek231 Wizja rzeczywistosci skrzeczacej :O) 02.10.23, 17:30
            polski_francuz napisał:

> Deficyt budztowy Polski w pierwszym trymestrze 2023 jes
            > t 2 % PIB a Francji jest 5 %. Az tak zle nie jest jak na Wegrzech gdzie jest 11
            > %

**
            >
            Na przyszly rok planuja deficyt w wysokosci 165 mld czyli 4,5% PKB

obserwatorgospodarczy.pl/2023/08/25/planowany-deficyt-budzetowy-w-2024-roku-to-1648-mld-zl/

Rekordowy jest tez dlug publiczny w wysokosci 1bln 210mld zl.

businessinsider.com.pl/finanse/ministerstwo-finansow-podalo-nowe-dane-rekordowy-dlug-publiczny/yn1lkwb

Ale ten sam dlug liczony metoda unijna jest o 320 mld zl. wiekszy

www.money.pl/gospodarka/dlug-publiczny-poza-budzetem-puchnie-tak-gigantycznej-roznicy-jeszcze-nie-bylo-6911031797901984a.html
            *

No coz emerytura rowna 50 % pensji to nie jest zla emerytura.
            **
            Chyba, ze ktos zarabial 3 tys. miesiecznie.

*

" Interesujace, ze nie zrobilo na tobie cytowane na poczatku stwierdzenie, z
            > e "PiS to partia narodowosocjalistyczna...".

>
            > Znam niemiecka historie. Ludzie poczuli poprawe sytuacji ekonomicznej. Tym ich
            > hitler kupil. Tyle, ze ten glupawy podoficer austriacki chcial sie zemscic za p
            > orazke w 2 ws. Wracajac do Polski, to szefuncio nie chce napadac na jakis sasia
            > dow. I Twoja analogia dlugich nog nie ma. Jesli uda mu sie dokopac ruskim to ma
            > moje poparcie.
            >
            **
            W tej analogii chodzilo mi o to, ze partie narodowo-socjalistyczne maja zwyczaj zadowalania swoich elektoratow za wszelka cene. Oraz trzymania ich za morde, za wszelka cene. W Niemczech zadowolili ich najpierw kosztem Zydow puszczonych w skarpetkach, albo i bez skarpetek. W dzisiejszej Polsce, natomiast, partia narodowo-socjalistyczna siega po metody z czasow stalinowskich, czyli centralne sterowanie gospodarka ktora jest coraz bardziej panstwowa. I cofa Polske w kierunku czasow mlodosci Kaczynskiego.

Ale rozumiem, ze nie masz nic przeciwko temu gdyz przecietna placa wzrosla do 33tys. dolarow. Przy czym udzial inflacji w tym osiagnieciu nie jest dla ciebie istotny. Co za roznica jak - wazne, ze jest te 33tys.

Czytalam, ze Morawiecki chwalil sie, ze teraz maja minimalna stawke godzinowa (chyba) 21zl a ten chytry Tusk dawal tylko 5zl. A ja mam pytanie: czy za te 21 zl mozna teraz kupic wiecej niz wowczas za 5zl?

I mam tez propozycje by polski rzad nakazal tak podniesc place minimalne, oraz inne, aby przecietna placa, po przeliczeniu, wynosila w Polsce 100tys. dolarow. Wowczas Polska wyprzedzi Niemcy a moze i Luksemburg. Po cholere czekac na kolejna fale inflacji, po co ja napedzac?

--
            Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24.
    • boomerang Re: Majątek państwa, majątkiem partii Kaczynskieg 01.10.23, 00:30
      Ten Kaczyński to prawdziwy sukinkot. Razem ze swoim kotem okradają Polskę od lat. Po nocach rozbija się wyścigowym samochodem, choć nie ma prawa jazdy. Podobno ma też tajnego kochanka, którego nie udało się do tej pory namierzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka