Dodaj do ulubionych

Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać !

07.08.02, 12:50
Wiadomość z portalu "GW":

'Kilku stoczniowców i kilka pracownic Zakładów Przemysłu Odzieżowego "Odra"
wtargnęło do gabinetu prezesa "Odry" Henryka Walusia. Usiłowali wywieźć go na
taczce, porwali na nim ubranie i pobili.
Stoczniowcy, którzy wtargnęli do gabinetu, domagali się od prezesa
informacji, kiedy będą wypłacane zaległe pobory pracownicom "Odry".
Wyjaśnienia prezesa, który mówił, że zawarł porozumienie z nowym
kontrahentem, protestujący zakrzykiwali.

Mimo że Waluś zapowiedział rezygnację z funkcji, doszło do szarpaniny. Jeden
ze stoczniowców usiłował wsadzić prezesa do taczki. Atakujący porwali ubranie
na prezesie, a następnie wyciągnęli go przed budynek "Odry", gdzie został
obrzucony jajkami. Prezes wzywał na pomoc policję, ale nikt nie interweniował
w jego obronie. Walusiowi udało się wyrwać napastnikom i ukryć w głębi
budynku.'

I tak trzeba. Zatrzymywanie zapłaty za pracę było kiedyś kwalifikowane w
katechizmach jako "grzech wołający o pomste do nieba" na równi z zabójstwem.
NB za komuny było to niewyobrażalne. Dopóki "lewicowy" rząd i parlament nie
potrafi tego zagwarantować, to WSZELKIE metody presji na kapitalistycznych
ZŁODZIEI są moralnie uzasadnione. Bo niewypłacenie wynagrodzenia za pracę
jest takim samym złodziejstwem, jak niezapłacenie za towar w sklepie, a
właściwie moralnie gorszym. Jeżeli cwaniak-właściciel nie boi się prawa, to
niech boi się robotniczych pięści.

Szczególną sympatię i uznanie budzi to, że stoczniowcy upomnieli się o
krzywdę ludzi z innego zakładu. To przypomina najpiękniejsze cechy ruchu z
lat 1980/1981, czyli prawdziwą solidarność. Pozdrawiam dzielnych szczecinian !
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 12:59
      Wypada mi tylko pogratulować - co niniejszym czynię. Ponieważ prowadzę
      działalność i często mam do czynienia z tak zwanymi POLSKIMI BIZNESMENAMI to
      potwierdzić mogę, że ludzie ci zamawiają często towary i usługi , za które
      absolutnie nie są w stanie zapłacić. Taki mają styl. Teraz bez odpowiednich
      zabezpieczeń nawet nie podejmuję z nimi rozmów. Lepiej leżec do góry brzuchem
      niż utopić pieniądze w niepewnym interesie. Straty są mniejsze. A pracownikom
      należy płacić to co zarobili. Co do grosza i w terminie.
      Pozdrawiam

janusz
      • Gość: milan Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 20:42
        Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Wypada mi tylko pogratulować - co niniejszym czynię. Ponieważ prowadzę
        > działalność i często mam do czynienia z tak zwanymi POLSKIMI BIZNESMENAMI to
        > potwierdzić mogę, że ludzie ci zamawiają często towary i usługi , za które
        > absolutnie nie są w stanie zapłacić. Taki mają styl. Teraz bez odpowiednich
        > zabezpieczeń nawet nie podejmuję z nimi rozmów. Lepiej leżec do góry brzuchem
        > niż utopić pieniądze w niepewnym interesie. Straty są mniejsze. A pracownikom
        > należy płacić to co zarobili. Co do grosza i w terminie.
        > Pozdrawiam
        >
        > janusz

Poniżono i sponiewierano człowieka na oczach całej Polski. Nic o nim nie wiesz.
        Nie masz pocjęcia o tym czy z jego winy szwaczki nie otrzymywały pieniędzy, ale
        bijesz brawo tym, którzy bili i kopali? Moim zdaniem z tobą jest coś nie tak
        Janusz!!!
        • Gość: Edek Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 21:33
          Toć to nie człowiek tylko złodziej!
          • Gość: milan Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 21:47
            Gość portalu: Edek napisał(a):

> Toć to nie człowiek tylko złodziej!

Oczywiści Ty to wiesz najlepiej! Czy jest wogóle coś czego Ty nie wiesz? Swoją
            drogą tylko człowiek może być złodziejem (inne stworzenia Boże są dużo
            uczciwsze)! Dlatego nawet złodziej powinien być traktowany jak człowiek. Ci,
            którzy tego nie rozumieją, stracili z pola widzenia kilka epok w rozwoju
            ludzkości.
            • Gość: Jerzy Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 22:19
              A, może Milan to kuzyn tego złodzieja?
              • Gość: milan Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 22:32
                Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> A, może Milan to kuzyn tego złodzieja?

Gdy brakuje argumentów zaczynją się wycieczki personalne? Nie jestem jego
                kuzynem, ale mamy chyba trochę różne poglądy. Nie chodzi tutaj oczywiście o
                poglądy polityczne.
            • Gość: cutup Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 08.08.02, 13:59
              Gość portalu: milan napisał(a):

> Gość portalu: Edek napisał(a):
              >
              > > Toć to nie człowiek tylko złodziej!
              >
              > Oczywiści Ty to wiesz najlepiej! Czy jest wogóle coś czego Ty nie wiesz?
              Swoją
              > drogą tylko człowiek może być złodziejem (inne stworzenia Boże są dużo
              > uczciwsze)! Dlatego nawet złodziej powinien być traktowany jak człowiek. Ci,
              > którzy tego nie rozumieją, stracili z pola widzenia kilka epok w rozwoju
              > ludzkości.

Milan,dziwinie bronisz czlowieka zlodzieja a ganisz oszukanego robotnika.
              To samo czyni prokuratura kiedy natychmiast stawia zarzuty i grozi wiezieniem
              do 3 lat za szarpanine z panem prezesem,ale nie ma zadnych zarzutow do prezesa
              za nieplacenie pracownikom za wykonana prace.Takie cyrki to normalka w Polsce.
              Tak w tym kraju bylo zawsze za kradziez 1 kg gwozdzi 5 lat bezwzglednego
              wiezienia bez prawa odwolania sie , za kradziez milionow awans na lepsza
              posadke.A polski robotnik to tez dziwak,ja jak bym nie dostal mojej tygodniowki
              na drugi dzien ide do sadu zlozyc wniosek na wlasciciela a nie do pracy.

• Gość: agnes Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 00:29
                czy ty nie pojmujesz tego, ze chodzi o sprawe pobicie bezbronnego czlowieka na
                oczach tlumu (zreszta entuzjastycznie to tego nastawionym)?
                to czy narazil przedsiebiorstwo na straty rozstrzygac powinienen sad i ludzie
                do tego powolani, a nie czern. mam nadzieje, ze sprawcy tego obrzydliwego i
                bestialskiego pobicia zostana jak najszybciej ukarani nie przez lincz
                oczywiscie.
              • Gość: Tomez Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.stella.net.pl 09.08.02, 22:52
                ja jak bym nie dostal mojej tygodniowki
                > na drugi dzien ide do sadu zlozyc wniosek na wlasciciela a nie do pracy.
                Poważnie to mówisz? I co, na trzeci dzień nie wyleciałbyś z pracy z łoskotem?
                A może ty jesteś kimś niezastąpionym? Ale to niemożliwe, niezastąpieni rezydują
                na cmentarzach.
          • Gość: Koń Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.piwnica.eu.org / 192.168.1.* 08.08.02, 10:24
            A może Walusia w porozumieniu z pogotowiem w Łodzi uśpić, organy sprzedać a
            pieniądze rozdać np. stoczniowcą za odwagę. Ostatecznie pobili faceta w
            honorowym starciu. Na zdjęciu widać tylko trzech na jednego - to uczciwy
            przelicznik bo przecież chodzi o prezesa i złodzieja! Nie sprawdziłeś się w
            łóżku - weź kumpli i wpierdziel komuś! Najważniejsze to być twardym facetem!
            Swoją droga startuj w wyborach! Puścisz łobuzów w skarpetkach, jak obiecasz,
            że wyrosną gruszki na wierzbie to wyrosną, a zamiast pomnika ZSMP postawisz
            monument Ch. Lynch'a oczywiście jeśli potrafisz poprawnie przeczytać to
            nazwisko. A jeśli nie potrafisz to i tak masz zapewnioną karierę w Samoobronie!
            Już się uśmiałem! smile)))))))))))))
          • Gość: Marcin Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.proxy.upc.pl / 192.168.202.* 08.08.02, 11:13

A jakie masz podstawy aby tak sądzić? Co wiesz na ten temat? Skazujesz tego człowieka na podstawie tylko własnych domysłów.

Zastanów się czławieku zanim coś napiszesz.
            • Gość: Iza Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.4.* 08.08.02, 15:14
              A Ty co!? Z rodziny?! Gościu od ponad pół roku zwodzi pracowników nie płaci
              kasy, jeszcze bardziej trzeba go poznać?! Nawet jeżeli nie jest bezpośrednio
              odpowiedzialny za brak środków to normalny, uczciwy człowiek zrezygnowałby z
              tej funkcji już dawno.
              A dla wszystkich, którzy nie rozumieją stoczniowców przykład: on pracuje w
              STOCZNI, ona w ODRZE od dobrych kilku miesięcy bez pensji, trójka dzieci.
              I teraz niech odezwie się ktoś kto by to nerwowo wytrzymał! Na ich miejscu też
              bym natrzaskała po mordzie.
              • alfalfa Re: Ociec Prać!!! 08.08.02, 16:17
                A ja bym szukał innej roboty.
                • Gość: Edek Ociec Prać!!! POLLSKA 2002 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 17:28
                  Ociec Prać??? Prać!!!! POLLSKA 2002. Piszesz, że Waluś
                  powinien poszukać sobie innej roboty? Jeśli tak to w zupełności
                  się z Tobą zgadzam! Nadaje się na prezesa jak wół do karety.
              • koyot2 Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.08.02, 14:56
                Oj Izka.
                Ależ głupia ty jesteś!!!
                Moze ten glupi stoczniowiec co okladal pięsciami, zostanie prezesem, a jak nie
                wyprowadzi "Odry" z zapaści i nie wyplaci pensji, co jest prawie pewne, to
                publicznie go wykastrować, obciąć głowę i scierwo rzucić na pożarcie psom. Co
                ty nato? Jestes za?
          • Gość: James Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pbk.pl / 10.0.96.* 08.08.02, 11:54

Ci co bili tym bardziej nie ludzie tylko zwierzęta.
            • miedz_brzeczaca Re: Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.08.02, 12:03
              Jasne. Człowiek się zaczyna od 5 tysięcy misięcznie, samochodu i komórki, co?
      • Gość: Andy Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: *.pl 07.08.02, 20:52
        Jestem prywatnym przedsiębiorcą i znam co nieco numery takich prezesów jak
        Waluś.Pracownice Odry!! poszukajcie swoich pieniędzy na prywatnych kontach
        Waszego prezesa,Założę się,że kontraheci napewno mu płacili.
      • Gość: Wojtek Zengteler Policja zakpiła ze swoich obowiązków IP: 195.117.249.* 08.08.02, 10:02
        Jest rzeczą zrozumiałą, że zdesperowani, wściekli i pozbawieni nadzieji szukają
        kogoś, kogo mozna obarczyc odpowiedzialnością za jawną niesprawiedliwość,
        która, w ich odczuciu, ma miejsce. Indywidualne, i tak już rozdmuchane
        frustracje, ulegają szaleńczej kumulacji w tłumie podobnie wściekłych. Jednakże
        cicha akceptacja podobnej eskalacji złości, tłumaczona: "No, skoro inaczej się
        nie da!"-to pierwszy krok do anarchii. Skoro, ktoś mi się nie podoba, to
        zbieram tłum i robię z niego szmatę i worek bokserski!
        Tego typu nastroje, w cywilizowanym i praworządnym państwie, ma obowiązek,
        z całą stanowczością, studzić policja. Tego typu lincz byłby nie do pomyślenia
        w Europie Zach.
        Będzie policzkiem w twarz całego wymiaru sprawiedliwości i sił
        prewencyjnych tego kraju, jeśli w stosunku do odpowiedzialnych za brak
        interwencji nie zostaną zastowsoane najbardziej rygorystyczne kary
      • koyot2 Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać 09.08.02, 14:45
        Podobno jestes pracodawca?
        No to chlopie niech no cos ci nie wyjdzie np. jakis zlodziej ci nie zaplaci, to
        miej sie na bacznosci, bo jesli nie bedziesz mial gdzie pozyczyc na wyplaty, to
        twoi pracownicy powinni ci obic ryja nie pytając czyja wina.
        Tak trzymać.
        Jestem pewien, ze 99% polaków nie zna szczególów winy prezesa Odra, ale wszyscy
        chcą sądzić.
        Moze by tak powtóreczka z rewolucji 1917?
    • xiazeluka Re: Tak trzymać, teraz czas na demolkę miasta! 07.08.02, 13:01
      indris napisał:

> I tak trzeba.

Brawo, towarzyszu Indrisie, to doskonały pomysł łamać prawo!
      Ale należy te metody stosować kompleksowo - podpalić fabrykę, wybić wszystkie
      okna w całym mieście, zniszczyć samochody na ulicach! Od razu bezrobocie
      spadnie, szczególnie wśród szklarzy, mechaników samochodowych i w służbach
      komunalnych.

> Zatrzymywanie zapłaty za pracę było kiedyś kwalifikowane w
      > katechizmach jako "grzech wołający o pomste do nieba" na równi z zabójstwem.

A teraz? Jak to jest w kodeksach? Sankcją jest naruszenie nietykalności
      osobistej bez wyroku sądowego?

> NB za komuny było to niewyobrażalne.

- Jak wam się powodzi, robotnicy? - zażartował Gierek.
      - Doskonale! - zażartowali robotnicy.

> Dopóki "lewicowy" rząd i parlament nie
      > potrafi tego zagwarantować, to WSZELKIE metody presji na kapitalistycznych
      > ZŁODZIEI są moralnie uzasadnione.

Sądzę, że zarabiam za mało. Mówisz, że moralnie będzie, jeśli pobiję dziecko
      szefa?

> Jeżeli cwaniak-właściciel nie boi się prawa, to
      > niech boi się robotniczych pięści.

Jakiego prawa? Przecież w tej chwili nawołujesz do rzeczy przeciwnej.

> Szczególną sympatię i uznanie budzi to, że stoczniowcy upomnieli się o
      > krzywdę ludzi z innego zakładu. To przypomina najpiękniejsze cechy ruchu z
      > lat 1980/1981, czyli prawdziwą solidarność. Pozdrawiam dzielnych szczecinian !

A propos roku 1981 - czas chyba wprowadzić do Szczecina silne oddziały policji
      i wojska, które przywrócą porządek.
      • Gość: Ania Re: Tak trzymać, teraz czas na demolkę miasta! IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 13:05
        A ja sie im nie dziwie.Jak by mi ktos nie placil to tez bym go potarmosila.Moze
        nawet wiecej niz troche.
        hihihi
        • xiazeluka Re: Tak trzymać, teraz czas na demolkę miasta! 07.08.02, 13:08
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> A ja sie im nie dziwie.Jak by mi ktos nie placil to tez bym go
          potarmosila.Moze
          > nawet wiecej niz troche.
          > hihihi

Mnie nie dziwi wytarmoszenie dyrektora, ale entuzjazm tow. Indrisa.
          • Gość: Janusz Re: Każda akcja powoduje reakcję IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 13:19
            To taka zasada w fizyce. Jeśli pan prezes zatrudnia ludzi i za to im nie płaci
            to to test akcja. Jeśli robotnicy pana prezesa w związku z tym potarmoszą to
            jest reakcja. Nie widzę tu różnicy czy rzecz miała by miejsce w socjaliźmie
            czy kapitaliźmie. Nie wykluczam, że złych nawyków pan prezes nabawił sie w
            poprzednim ustroju. Stanowisko to jednak odpowiedzialność a nie tylko wysoka
            pensja. Pan prezes nie jest człowiekiem odpowiedzialnym. Robotnicy biorą
            przykład ze swojego szefa. Wszak ryba rozkłada się od głowy.

Janusz
            • skuter70 Re: Każda akcja powoduje reakcję 07.08.02, 15:13

> to to test akcja. Jeśli robotnicy pana prezesa w związku z tym potarmoszą to
              > jest reakcja.

akurat pan prezes byl tarmoszony przez robotnikow innej firmy

Nie widzę tu różnicy czy rzecz miała by miejsce w socjaliźmie
              > czy kapitaliźmie. Nie wykluczam, że złych nawyków pan prezes nabawił sie w
              > poprzednim ustroju.

w poprzednim ustroju takich problemow nie bylo bo drukarnie wali dowolna
              ilosc "biletow narodowego banku polskiego"

>Robotnicy biorą
              > przykład ze swojego szefa. Wszak ryba rozkłada się od głowy.

juz mowilem ze to nie byl ich szef
            • Gość: Moś Re: Każda akcja powoduje reakcję IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 22:37

> To taka zasada w fizyce. Jeśli pan prezes zatrudnia ludzi i za to im nie
              płaci
              > to to test akcja.

jedno pytanie: czy jesli firma nie generuje zysku albo pracownikow jest za
              duzo, to czy pan prezes moze ich nie zatrudniac, zwolnić? czy moze zwiazki sie
              nie zgodza? a jak sie nie zgodza to czy zrzuca sie na wyplaty? moze Maniek
              przejmie zaklady? wtedy znajdzie sie inny kozioł.
          • Gość: # Co juz jest zdemolowane? Tzw. Dobre Obyczaje IP: *.wroclaw.tpnet.pl 07.08.02, 13:25
            xiazeluka napisał:

> Gość portalu: Ania napisał(a):
            >
            Moze nawet wiecej niz troche.
            >
            > Mnie nie dziwi wytarmoszenie dyrektora, ale entuzjazm tow. Indrisa.

###################################

Jasnie Ksiaze
            Towarzysz
            entuzjazmowal anykomunistyczna
            Solidarnosc.

Uchwalam 1-dno osobowo - niewyplacanie przez narod poslom, po 10.000 zl za kazda
            uchwalona ustawe wbrew intersom wyborcow.

W razie pobrania nieslusznej naleznosci przez posla
            uchwalam podziekowanie za sluzbe w formie usciskow, przez dowolna ilosc
            wyborcow w dowolna czesc ciala posla.

Przed uchwaleniem mej ustawy w jednoosobowym referendum oglaszam
            12 letni okres przystosowawczy od dzis.
            • xiazeluka Re: Co juz jest zdemolowane? Tzw. Dobre Obyczaje 07.08.02, 13:28
              Gość portalu: # napisał(a):

> Jasnie Ksiaze
              > Towarzysz
              > entuzjazmowal anykomunistyczna
              > Solidarnosc.
              >
              > Uchwalam 1-dno osobowo - niewyplacanie przez narod poslom, po 10.000 zl za
              kazd
              > a
              > uchwalona ustawe wbrew intersom wyborcow.
              >
              > W razie pobrania nieslusznej naleznosci przez posla
              > uchwalam podziekowanie za sluzbe w formie usciskow, przez dowolna ilosc
              > wyborcow w dowolna czesc ciala posla.
              >
              > Przed uchwaleniem mej ustawy w jednoosobowym referendum oglaszam
              > 12 letni okres przystosowawczy od dzis.

Słusznie! A komu się nie podoba - to w mordę go!
              Myślę, że towarzysz Indris poprze tę inicjatywę, słuszną wszak i moralną.
      • indris Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! 07.08.02, 13:14
        Jeżeli sądzisz, że zarabiasz za mało, to masz moralne prawo dopominać się o
        więcej. Ale jeżeli Twojego wynagrodzenia Ci nie wypłacą, to masz moralne prawo
        działać przeciwko szefowi (nie jego rodzinie oczywiście!) w sposób zapewniający
        skuteczność realizacji Twoich praw. Niewypłacenie należności za pracę jest
        analogiczne do ucieczki ze sklepu ze skradzionym towarem, a właściwie gorsze.
        Jeżeli sąd uznał, że do złodzieja radia samochodowego wolno było strzelić, to
        do zalegającego pracodawcy tym bardziej. Ja też bym wolał, żeby z takiego
        właściciela ściągnięto należność lege artis. Ale jeżeli - jak pokazuje życie -
        aktualnie nie można, to słuszniej zareagować na jedno bezprawie innym (tylko
        formalnym, bo moralnie byli w swoim prawie!), niż pozostawić bezprawie bez
        konsekwencji.
        • xiazeluka Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? 07.08.02, 13:26
          indris napisał:

> Jeżeli sądzisz, że zarabiasz za mało, to masz moralne prawo dopominać się o
          > więcej.

Domagam się, ale szef nie reaguje. To co, moralnie będę usprawiedliwiony, jeśli
          pobiję jego dziecko? Wiesz, te grosze, które mi płaci, obrażają moją godność.

> Ale jeżeli Twojego wynagrodzenia Ci nie wypłacą, to masz moralne prawo
          > działać przeciwko szefowi (nie jego rodzinie oczywiście!) w sposób
          zapewniający skuteczność realizacji Twoich praw.

Czyli co, mogę mu strzelić w kolano albo oskalpować?

> Niewypłacenie należności za pracę jest
          > analogiczne do ucieczki ze sklepu ze skradzionym towarem, a właściwie gorsze.

Gorsze czy nie, tu chodzi o metody dochodzenia swoich praw. Ty twierdzisz,
          towarzyszu, że prawo nie dotyczy osób, którym nie zapłacono.

> Jeżeli sąd uznał, że do złodzieja radia samochodowego wolno było strzelić, to
          > do zalegającego pracodawcy tym bardziej.

Pracodawca siedzi w gabinecie, nigdzie nie ucieka o drugiej nad ranem.

> Ja też bym wolał, żeby z takiego
          > właściciela ściągnięto należność lege artis. Ale jeżeli - jak pokazuje
          życie -
          > aktualnie nie można, to słuszniej zareagować na jedno bezprawie innym (tylko
          > formalnym, bo moralnie byli w swoim prawie!), niż pozostawić bezprawie bez
          > konsekwencji.

Rozumiem. To doskonały pomysł, który z pewnością odciąży nasze sądy.
          A skoro już popierasz bezprawie, to zapewne nie miałbyś nic przeciwko, gdyby
          tego dyrektora robotnicy zamordowali, bo niby dlaczego nie?
          • bykk Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? 07.08.02, 13:36
            Kochani,ale z tego co pokazują,to już nie przelewki!
            Dyskutować można,czy to dobrze czy to źle,że prezesika się siłą wywala,
            pamiętajmy jednak czym to się może skończyć.
            A co robi premier?
            pozdrawiam
            • Gość: Ania Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 13:42
              bykk napisał:

> Kochani,ale z tego co pokazują,to już nie przelewki!
              > Dyskutować można,czy to dobrze czy to źle,że prezesika się siłą wywala,
              > pamiętajmy jednak czym to się może skończyć.
              > A co robi premier?
              > pozdrawiam

Bykku juz zapomniales "Rzad sie wyzywi sam" ?On sie pewnie takimi duperelami
              nie przejmuje.
              Pozdrawiam
            • Gość: komodor Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? IP: 213.25.179.* 07.08.02, 13:50
              Czy to jest zakład prywatny czy też państwowy?
              Jeżeli prywatny to jest to sprawa właściciela a nie premiera.Akcja stoczniowców
              jest czystym bandytyzmem i powinno być ścigane przez prawo, ale nasz
              wymiar "sprawiedliwości" . . .
              • Gość: Ania Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 13:57
                Gość portalu: komodor napisał(a):

> Czy to jest zakład prywatny czy też państwowy?
                > Jeżeli prywatny to jest to sprawa właściciela a nie premiera.Akcja
                stoczniowców
                >
                > jest czystym bandytyzmem i powinno być ścigane przez prawo, ale nasz
                > wymiar "sprawiedliwości" . . .

a jak za komuny wywozili to nie bylo bezprawie?A teraz jak sie ludzie nie moga
                doczekac od zlodzieja wyplaty to nie mozna mu nic zrobic bo on swieta krowa.
                Czy nie placenie ludziom za prace to nie bandytyzm?To nie jest zlodziejstwo?
                • Gość: komodor Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? IP: 213.25.179.* 07.08.02, 14:07
                  Brak wypłat dla pracowników to złodziejstwo, łobuzerstwo a nawet bandytyzm.Ale
                  od tego są sądy a nie premier, szczególnie jeżeli dotyczy to prywatnej firmy,
                  która ma WŁAŚCICIELA!
                  • Gość: Ania Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 14:15

> Brak wypłat dla pracowników to złodziejstwo, łobuzerstwo a nawet
                    bandytyzm.Ale
                    > od tego są sądy a nie premier, szczególnie jeżeli dotyczy to prywatnej firmy,
                    > która ma WŁAŚCICIELA!

A jak dzialaja u nas sady?Jest kilka watkow.Zobacz sobie Komodorze na wyroki w
                    sprawie Elektromisu.ZENUJACE.
                • Gość: ala Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! Bo co? IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 07.08.02, 14:07
                  Dziewczyno,
                  do garów
                  Ty jesteś taka głupiutka, ze tylko potwierdzasz niemoc umysłowa naszej płci
                  albo idz do feministek
                  tylko nie rób obciachu....
                  • Gość: Ania Do alusi enteaktualystky IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 14:19
                    Gość portalu: ala napisał(a):

> Dziewczyno,
                    > do garów
                    > Ty jesteś taka głupiutka, ze tylko potwierdzasz niemoc umysłowa naszej płci
                    > albo idz do feministek
                    > tylko nie rób obciachu....

Alusiu !! Jak milo,ze o mnie pamietasz.
                    • Gość: ala Re: Do alusi enteaktualystky IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 07.08.02, 18:04
                      Ja nie pamietam, tylko Ty się wszedzie wtryniasz niestety ze
                      swoimi "przemysleniami"
                      A mnie się niedobrze robi , jak to czytam.
                      Chyba dobrze, abyś o tym wiedziała.
                    • Gość: Edek Prać Walusiów ile wlezie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 21:46
                      Aniu, pisz dalej. Ja polecę do garów i za Ciebie pozmywam.
                      "...ja jem chleb razowy, Waluś - ciastko jadłeś!
                      Mówisz, że kupiłeś?
                      - napewno ukradłeś!!!!!.."
              • indris Jaki bandytyzm był pierwszy ? 07.08.02, 14:13
                komodor pisze: "Akcja stoczniowców jest czystym bandytyzmem..."
                Ale niewypłacenie należności za pracę TEŻ jest bandytyzmem. Brudnym.
                • xiazeluka Re: Jaki bandytyzm był pierwszy ? 07.08.02, 14:17
                  indris napisał:

> komodor pisze: "Akcja stoczniowców jest czystym bandytyzmem..."
                  > Ale niewypłacenie należności za pracę TEŻ jest bandytyzmem. Brudnym.

Ciekawe, a przed chwilą miałeś pretensję, że się strzela do złodziei
                  radioodbiorników samochodowych.
                  • indris Re: Jaki bandytyzm był pierwszy ? 07.08.02, 14:50
                    NIE miałem pretensji o strzelanie do złodziei odbiorników samochodowych. Nie
                    miałbym też pretensji, gdyby ktoś odpowiedzialnego za zaleganie z wypłatami
                    postrzelił. Zaleganie z wypłatami jest jedną z największych obrzydliwości w III
                    RP. Należy z tym zrobić koniec, wszystko jedno jak. Lepiej oczywiście zgodnie z
                    prawem, ale jeżeli nie można, to nie powinno się tego pozostawiać.
                    Już Mickiewicz pisał: "gwałt niech sie gwałtem odciska".
                    • xiazeluka Re: Jaki bandytyzm był pierwszy ? 07.08.02, 15:04
                      indris napisał:

> Należy z tym zrobić koniec, wszystko jedno jak.

Ja Ci powiem jak - wprowadzając wolny rynek. Zagłosuj na UPR przy najbliższej
                      okazji.
                      • _helga Re: Jaki bandytyzm był pierwszy ? 08.08.02, 02:16
                        xiazeluka napisał:

> indris napisał:
                        >
                        >
                        > > Należy z tym zrobić koniec, wszystko jedno jak.
                        >
                        > Ja Ci powiem jak - wprowadzając wolny rynek. Zagłosuj na UPR przy najbliższej
                        > okazji.

Heheeeee!!!!!! A czy przypadkiem nie Korwin Mikke mial we Wroclawiu spotkanie?
                        Moze to jego sobowtor? Bo na pytanie z sali o bezrobocie powiedzial, ze to ich
                        wina, ze sa nedzarzami. To samo powtorzyl w lokalnej TV.
                    • Gość: snajper Re: Jaki bandytyzm był pierwszy ? IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 07.08.02, 15:33
                      indris napisał:

> NIE miałem pretensji o strzelanie do złodziei odbiorników samochodowych. Nie
                      > miałbym też pretensji, gdyby ktoś odpowiedzialnego za zaleganie z wypłatami
                      > postrzelił.

Postrzelili ? Co to za półśrodki ? Czy nie uważasz, że powinni go przypalać
                      lutownicami, poodcinac palce, podłączyć do prądu, napoić wrzącym olejem i
                      dopiero potem zastrzelić ?

> Zaleganie z wypłatami jest jedną z największych obrzydliwości w III RP.

To Ty taki materialista jesteś ? Forsa najważniejsza ? Według nie jest dużo
                      rzeczy o wiele bardziej obrzydliwych.

> Należy
                      > z tym zrobić koniec, wszystko jedno jak. Lepiej oczywiście zgodnie z>
                      > prawem, ale jeżeli nie można, to nie powinno się tego pozostawiać.

To Ty zwolennikiem Leppera się chyba stałeś. Jak bym jego wystąpienie czytał.
                      Uważaj Indris jak będziesz przechodził przez ulicę w niedozwolonym miejscu. Jak
                      trafisz na fanatyka przestrzegania prawa, który myśli podobnie jak Ty, to cały
                      z tego spotkania nie wyjdziesz. On weźnie prawo w swoje ręce, krzycząc: >Należy
                      z tym zrobić koniec, wszystko jedno jak. Lepiej oczywiście zgodnie z prawem,
                      ale jeżeli nie można...<

> Już Mickiewicz pisał: "gwałt niech sie gwałtem odciska".

Pozdrawiam.
                • Gość: komodor Re: Jaki bandytyzm był pierwszy ? IP: 213.25.179.* 07.08.02, 14:25
                  Jedno łajdactwo nie usprawiedliwia drugiego.
                  Jeszcze nie spotkałem się z przykładem żeby w przypadku zagrożenia zakładu
                  związki zawodowe DOBROWOLNIE zgodziły się na ograniczenia (zmniejszenie
                  zatrudnienia, wynagrodzen itp).Zaciekle bronią wszystkiego aż do finału -
                  upadku. Tak zawsze było.
                  • Gość: tete do Komodora IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 14:37

Są takie przypadki smile) Jeśli pracodawca przekona pracowników do zmian -
                    uzyska zgodę. Ludzie naprawdę rozumieją potrzebę restrukturyzacji firmy - i
                    choć nikt nie chce pracy utracić - gotowi są na kompromis. To jest możliwe ale
                    jednym warunkiem - że na ich czele nie stanie oszołom i nie będzie uprawiał
                    własnej polityki. Często pokrzykiwanie i pobrzękiwanie szabelką ("nie oddamy
                    ani jednego miejsca pracy") kończy się likwidacją firmy czyli znacznie większym
                    nieszczęściem.
                    Nie wiem jak przebiegały rozmowy w "Odrze" w ciągu ostatniego roku. Być może
                    i tam była propozycja restrukturyzacji.

pozdrawiam, smile) tete
                    • Gość: komodor Re: do Komodora IP: 213.25.179.* 07.08.02, 14:40
                      I tak powinno być w kazdym przypadku a nie burdy, jajka, taczki przy biernym
                      stanowisku policji.
                      • Gość: tete Re: do Komodora IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 14:46

A odczytałeś z mojego postu aprobatę dla takich zachowań ?
                        W żadnym razie.

Protest - ale w granicach prawa.

smile) tete

• Gość: komodor Re: do Komodora IP: 213.25.179.* 07.08.02, 15:02
                          Nie odczytałem bo nie ma u Ciebie aprobaty dla łamania prawa.
                          Pozdrawiam.
                • alfalfa Re: Jaki bandytyzm jest lepszy? 07.08.02, 14:46
        • Gość: XXL Towarzyszu Indris !!!!! IP: *.echostar.pl 07.08.02, 13:48
          Nie czas już porzucić teorię socjalizmu ekonomicznego ??????

A może trochę realizmu ??? Jeżeli kraj zalewają tanie ubrania z Chin i Turcji
          to prezes ma niewielkie szanse cokolwiek zrobić :

1. Może od razu zamknąć zakład i zwolnić załogę - bardzo źle, robotnicy
          słusznie się burzą.
          2. Obniżyć koszty poprzez zmniejszenie zarobków pracowników i zwolnienie
          części załogi - bardzo źle, robotnicy słusznie się burzą.
          3. Próbować przeczekać zły okres ograniczając zarobki, koszty i liczyć na
          poprawę (co zrobił prezes) - bardzo źle, robotnicy słusznie się burzą
          i biją prezesa.

A może Towarzysz ma jakieś propozycje w konkretnej sprawie (poza słusznym
          oburzeniem czy propozycją rozstrzelania) ???????
        • alfalfa Re: Teraz czas na demolkę ale NIE miasta! 07.08.02, 14:42
          indris napisał:

> Jeżeli sądzisz, że zarabiasz za mało, to masz moralne prawo dopominać się o
          > więcej.

Oczywiście. A zaraz potem możesz usłyszeć, że już nie jestes potrzebny a za
          bramą stoi 100 chętnych na mniejszą niż Twoja pensję.

Ale jeżeli Twojego wynagrodzenia Ci nie wypłacą, to masz moralne prawo
          >
          > działać przeciwko szefowi (nie jego rodzinie oczywiście!) w sposób
          zapewniający
          >
          > skuteczność realizacji Twoich praw. Niewypłacenie należności za pracę jest
          > analogiczne do ucieczki ze sklepu ze skradzionym towarem, a właściwie gorsze.
          > Jeżeli sąd uznał, że do złodzieja radia samochodowego wolno było strzelić, to
          > do zalegającego pracodawcy tym bardziej. Ja też bym wolał, żeby z takiego
          > właściciela ściągnięto należność lege artis. Ale jeżeli - jak pokazuje
          życie -
          >
          > aktualnie nie można, to słuszniej zareagować na jedno bezprawie innym (tylko
          > formalnym, bo moralnie byli w swoim prawie!), niż pozostawić bezprawie bez
          > konsekwencji.
          Kompletna bzdura - albo jest prawo albo bezprawie. To co jest naprawdę
          problemem to działanie organów prawa które nie spełniają swoich zadań (bez
          sprawnego dziąłania prawa nie ma demokracji!). To nie robotnicy powinni te
          organy zastępować!
          pzdr.
      • hania_76 Re: Tak trzymać, teraz czas na demolkę miasta! 07.08.02, 15:11
        xiazeluka napisał:

> indris napisał:
        >
        > > I tak trzeba.
        >
        > Brawo, towarzyszu Indrisie, to doskonały pomysł łamać prawo!
        > Ale należy te metody stosować kompleksowo - podpalić fabrykę, wybić wszystkie
        > okna w całym mieście, zniszczyć samochody na ulicach! Od razu bezrobocie
        > spadnie, szczególnie wśród szklarzy, mechaników samochodowych i w służbach
        > komunalnych.

O tak - takimi metodami zajedziemy bardzo daleko.

> >
        > A teraz? Jak to jest w kodeksach? Sankcją jest naruszenie nietykalności
        > osobistej bez wyroku sądowego?

Drogi Xiaze, przecież widzi Pan jaki to wywołuje aplauz!
        >
        >
        > Sądzę, że zarabiam za mało. Mówisz, że moralnie będzie, jeśli pobiję dziecko
        > szefa?

Zależy według jakich mierników moralności. Jeśli według indrisowych... Ach,
        odpowiedź może przejść Pana najśmielsze oczekiwania.

>
        >
        > Jakiego prawa? Przecież w tej chwili nawołujesz do rzeczy przeciwnej.

Do prawa pięści.

• Gość: JANUSZ Re: Tak trzymać, teraz czas na demolkę miasta! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 07.08.02, 19:30
        xiazeluka napisał:
        > > A propos roku 1981 - czas chyba wprowadzić do Szczecina silne oddziały
        policji
        > i wojska, które przywrócą porządek.
        WOJSKO WIDAĆ ŻE TEŻ MA DOSYĆ TYCH RZĄDÓW
    • Gość: VeeVee Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: 212.76.37.* 07.08.02, 13:38
      > I tak trzeba. Zatrzymywanie zapłaty za pracę było kiedyś kwalifikowane w
      > katechizmach jako "grzech wołający o pomste do nieba" na równi z zabójstwem.
      > NB za komuny było to niewyobrażalne. Dopóki "lewicowy" rząd i parlament nie
      > potrafi tego zagwarantować, to WSZELKIE metody presji na kapitalistycznych
      > ZŁODZIEI są moralnie uzasadnione. Bo niewypłacenie wynagrodzenia za pracę
      > jest takim samym złodziejstwem, jak niezapłacenie za towar w sklepie, a
      > właściwie moralnie gorszym. Jeżeli cwaniak-właściciel nie boi się prawa, to
      > niech boi się robotniczych pięści.
      >
      > Szczególną sympatię i uznanie budzi to, że stoczniowcy upomnieli się o
      > krzywdę ludzi z innego zakładu. To przypomina najpiękniejsze cechy ruchu z
      > lat 1980/1981, czyli prawdziwą solidarność. Pozdrawiam dzielnych szczecinian !

"...A kiedy lud na nogi stanie,
      Niechaj podniesie pięść żylastą:
      Daj pracującym we władanie
      Plon pracy ich we wsi i miastach,
      Bankierstwo rozpędź - i spraw, Panie,
      By pieniądz w pieniądz nie porastał.
      Pysznych pokora niech uzbroi,
      Pokornym gniewnej dumy przydaj,
      Poucz nas, że pod słońcem Twoim
      "Nie mas Greczyna ani Żyda".
      Puszącym się, nadymającym
      Strąć z głowy ich koronę głupią,
      A warczącemu wielkorządcy
      Na biurku postaw czaszkę trupią..."

Julian Tuwim, "Kwiaty Polskie"
      • Gość: # Tak trzymać, nie popuszczać i nie moczyc... IP: *.wroclaw.tpnet.pl 07.08.02, 14:05
        Gość portalu: VeeVee napisał(a):

> Plon pracy ich we wsi i miastach,
        > Bankierstwo rozpędź - i spraw, Panie,
        > By pieniądz w pieniądz nie porastał.
        > Pysznych pokora niech uzbroi,
        > Pokornym gniewnej dumy przydaj,
        > Poucz nas, że pod słońcem Twoim
        > "Nie mas Greczyna ani Żyda".

u mnie bylo "nie masz"!

Skad u diabla Tuwim wiedzial, ze Grecy tez, zostajac komunistami,
        "wychodza ze swego narodu"?

Tylko czy wracaja do narodu po zmianie w kapitalistow?
      • Gość: Ania Propozycja dla Komodora IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 14:06
        Przyjedz do mnie.Popracujesz z rok za darmo ,zaplacisz mi tylko za
        mieszkanie ,gaz swiatlo no i wez pare zlotych ze soba zebys mial na jedzenie bo
        zeby pracowac to trzeba lmiec sile.Potrzebuje jelenia zeby na mnie popracowal
        mozesz wziac jeszcze kilku kolegow.
        a po roku mozecie mnie zaskarzyc do sadu.Za nim wyjdzie sprawa ,to ja splajtuje
        no i tak kasy nie dostaniecie.A ja sie bede opalala na Lazurowym Wybrzezu!!!
        Mam przynajmniej gwarancje ,ze mnie nie potarmosicie.
        • Gość: KOMODOR Re: Propozycja dla Komodora IP: 213.25.179.* 07.08.02, 14:19
          nIE PRZYJADĘ ALE DZIEKUJĘ ZA PROPOZYCJĘ.
          Nie będę dla Ciebie (u Ciebie) pracował bo nie mam zezwolenia na pracę i nie
          mam zamiaru się o nie starać.
          Nie będę u Ciebie pracował bo nie odpowiada mi pracodawca o takich poglądach
          jak Twoje - szczególnie jeżeli jest kobietą.
          Nie popieram Twoich bolszewickich poglądów.
          Chciałbym wiedzieć ilu pracowników Odry w 1980 roku strajkowało, ilu głosowało
          4 czerwca 89 r na Solidarność i ilu popierało prywatyzację.
          Sprawiedliwość nie leży na ulicy ale ma swoją siedzibę w sądach.
          To co się zdarzyło to w moich oczach jest bandytyzmem a stoczniowcy to
          przestępcy.
          • Gość: Marek Re: Propozycja dla Komodora IP: *.wanadoo.be 07.08.02, 14:28
            Wtrace sie w Wasza rozmowe, tylko po to, zeby powiedziec, ze masz 100% racje.
            Bandytyzm to bandytyzm! A to co zrobili stoczniowcy to zwykle przestepstwo,
            inaczej tego nie nazwiemy.
            • Gość: komodor Re: Propozycja dla Komodora IP: 213.25.179.* 07.08.02, 14:29
              Dzieki.Pozdrawiam.
              • gero1 Re: Propozycja dla Komodora 07.08.02, 14:52
                Ja również uważam,ze bandytyzm to bandytyz i równiez myslę, ze masz rację.
          • Gość: Ania Re: Propozycja dla Komodora IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 14:41
            Gość portalu: KOMODOR napisał(a):

> nIE PRZYJADĘ ALE DZIEKUJĘ ZA PROPOZYCJĘ.
            > Nie będę dla Ciebie (u Ciebie) pracował bo nie mam zezwolenia na pracę i nie
            > mam zamiaru się o nie starać.
            > Nie będę u Ciebie pracował bo nie odpowiada mi pracodawca o takich poglądach
            > jak Twoje - szczególnie jeżeli jest kobietą.
            > Nie popieram Twoich bolszewickich poglądów.
            >
            A jakie bolszewickie?Tutaj tez tak czasami jest,ze Polak pracuje a pozniej
            pracodawca mu nie placi.
            Mam potepiac Polakow,ktorzy dwa tygodnie kladli glazeure i malowali a potem
            Marokan im nie zaplacil?
            Wpadli potlukli glazure sciany zalali olejem i po zawodach.no i tez go troche
            potarmosili.
            Bolszewicy?

Chciałbym wiedzieć ilu pracowników Odry w 1980 roku strajkowało, ilu głosowało
            > 4 czerwca 89 r na Solidarność i ilu popierało prywatyzację.
            > Sprawiedliwość nie leży na ulicy ale ma swoją siedzibę w sądach.
            > To co się zdarzyło to w moich oczach jest bandytyzmem a stoczniowcy to
            > przestępcy.
            • xiazeluka Re: Propozycja dla Komodora 07.08.02, 14:42

> A jakie bolszewickie?Tutaj tez tak czasami jest,ze Polak pracuje a pozniej
              > pracodawca mu nie placi.
              > Mam potepiac Polakow,ktorzy dwa tygodnie kladli glazeure i malowali a potem
              > Marokan im nie zaplacil?
              > Wpadli potlukli glazure sciany zalali olejem i po zawodach.no i tez go troche
              > potarmosili.
              > Bolszewicy?

Nie, głupki - bo pieniędzy pewnie i tak nie dostali, a za napaść pójdą siedzieć.
              • Gość: Ania Re: Propozycja dla Komodora IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 15:01
                xiazeluka napisał:

>
                > > A jakie bolszewickie?Tutaj tez tak czasami jest,ze Polak pracuje a pozniej
                >
                > > pracodawca mu nie placi.
                > > Mam potepiac Polakow,ktorzy dwa tygodnie kladli glazeure i malowali a pote
                > m
                > > Marokan im nie zaplacil?
                > > Wpadli potlukli glazure sciany zalali olejem i po zawodach.no i tez go tro
                > che
                > > potarmosili.
                > > Bolszewicy?
                >
                > Nie, głupki - bo pieniędzy pewnie i tak nie dostali, a za napaść pójdą
                siedzieć
                > .
                Pieniedzy i tak by nie dostali .Siedziec nie poszli bo to bylo dwa lata temu .
                a Marokan musial wybulic na materialy i na pracownikow.Nastepnym juz zaplacil.
                A i jego rodacy maja nauczke,ze nie warto kantowac.

To nie bolszewizm.Dobrego pracodawce sie szanuje.
                Ale sam chyba wiesz,ze nie wszyscy sa idealni.Jak ludzie nie maja kasy to i
                emocje rosna.
                Cos jest nie tak w tym naszym systemie i tyle.
            • Gość: komodor Re: Propozycja dla Komodora IP: 213.25.179.* 07.08.02, 15:05
              Przykład jaki opisujesz jest dla mnie zachowaniem bolszewickim. A poza tym jak
              ktoś narusza prawo (pracuje bez zezwolenia) niech się nie dziwi, że spotyka się
              z czymś takim samym.
              • Gość: Ania Re: Propozycja dla Komodora IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 15:27

> Przykład jaki opisujesz jest dla mnie zachowaniem bolszewickim. A poza tym
                jak
                > ktoś narusza prawo (pracuje bez zezwolenia) niech się nie dziwi, że spotyka
                się
                >
                > z czymś takim samym.

Czyli wg.Ciebie ten,ktory zatrudnia na czarno nie narusza prawa?
                a jak juz ich zatrudnil no to powinni pracowac za darmo.
                Taak mysle,ze powinni mu jeszcze doplacic.
                A wiesz ilu ludzi w Polsce pracuje na czarno?i co to ich wina,ze wlasciciel nie
                chce ich zadeklarowac?Bo tak mu wygodniej?Czyli jakbys nie patrzyl to wina jest
                zawsze pracobiorcy nigdy nie pracodawcy.
              • Gość: Janusz Re: Propozycja dla Komodora IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 23:00

> Przykład jaki opisujesz jest dla mnie zachowaniem bolszewickim. A poza tym
                jak
                > ktoś narusza prawo (pracuje bez zezwolenia) niech się nie dziwi, że spotyka
                się
                >
                > z czymś takim samym.
                =======================
                Ale jesteś facet upierdliwy. A nie zapłacenie za pracę to nie bolszewizm
                oczywiście. A co to jest? - zdefiniujesz. Twoje emocje są po stronie złodzieji.
                A zatrudnienie bez zezwolenia to nie naruszenie prawa?
                Gdyby ten Marokańczyk zatrudnił Belga musiał by zapłacić za prace 2 do 3 razy
                więcej. Wziął więc Polaków. Potem uważał sie za kogoś bardzo ważnego i nie
                chciał zapłacić za pracę. To zrobili moim zdaniem bardzo dobrze. Wprawdzie
                pieniędzy za pracę nie odzyskali ale faceta nauczyli moresu. Kiedyś pracowałem
                na czarno w Niemczech. Pracowali tam również Turcy. Opowiadali, że byli tacy
                Niemcy co też kombinowali, żeby tych Turków wydymać i nie zapłacić im za
                robotę. Paru szkopów oberwało. Spalili tym nieuczciwym pracodawcom samochody,
                kilku obili. Poszła fama, że w Niemczech działa organizacja szare wilki
                założona przez Turków dla obrony ich interesów. Machlojki z wykorzystywaniem
                Turków się skończyły.

Janusz
        • _helga Re: Propozycja dla Komodora 08.08.02, 02:19

> Przyjedz do mnie.Popracujesz z rok za darmo ,zaplacisz mi tylko za
          > mieszkanie ,gaz swiatlo no i wez pare zlotych ze soba zebys mial na jedzenie
          bo
          >
          > zeby pracowac to trzeba lmiec sile.Potrzebuje jelenia zeby na mnie popracowal
          > mozesz wziac jeszcze kilku kolegow.
          > a po roku mozecie mnie zaskarzyc do sadu.Za nim wyjdzie sprawa ,to ja
          splajtuje
          >
          > no i tak kasy nie dostaniecie.A ja sie bede opalala na Lazurowym Wybrzezu!!!
          > Mam przynajmniej gwarancje ,ze mnie nie potarmosicie.

Hehee! Swietny pomysl! Ja tez potrzebuje darmowej sily roboczej. I tez jak
          ladnie poprosicie to prace wam dam. Z zadowoleniem witam rowniez wasza
          deklaracje, ze mnie tarmosic za brak wynagrodzenia nie bedziecie. Ale nie
          pojade na Lazurowe Wybrzeze. Wole sie opalac na Florydzie.
    • Gość: tete Brawo Szczecin ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 14:06
      inny fragment :

"Stoczniowcy obrzucili budynek jajkami, a następnie kilku z nich wraz z kilkoma
      kobietami z "Odry" wtargnęło do gabinetu prezesa zakładów Henryka Walusia.
      Jeden ze stoczniowców usiłował zmusić Walusia do wyjścia przed zakład do
      oczekującego tłumu. Używał przy tym wulgarnych słów wyzywając prezesa, szarpał
      go też za ubranie.

Waluś bronił się przed wyjściem, tłumacząc, że we wtorek spotkał się z
      załogą "Odry". Poinformował o nawiązaniu współpracy z nowym kontrahentem, który
      miał się zobowiązać do cotygodniowego wpłacania pieniędzy na konto "Odry" za
      otrzymywany towar. Prezes powiedział też, że zaproponował pracowniczkom nowe
      zasady wynagradzania. Miałyby one przejść na umowy zlecenie i otrzymywać
      wypłatę o 40 procent niższą od dotychczasowej.

Pracownice obecne w gabinecie zaczęły krzyczeć: "My szyjemy, a nie mamy
      pieniędzy!". Wtedy jeden ze stoczniowców wprowadził do pomieszczenia taczkę i
      zaczął szarpać Walusia usiłując wsadzić go

do taczki. Prezes krzyczał, że składa rezygnację ze stanowiska.

Mimo tej deklaracji stoczniowcy nadal usiłowali wywieźć go na taczce z
      gabinetu. Doszło do kolejnej szarpaniny, podczas której zdarto z Walusia
      marynarkę i koszulę.

Półnagiego prezesa wywleczono przed budynek i tam szarpano go i obrzucono
      jajkami. Mimo że Waluś wzywał na pomoc policję, ta nie interweniowała, chociaż
      policjanci, którzy zabezpieczali przemarsz stoczniowców przez miasto, byli
      przed budynkiem "Odry".

Walusiowi udało się wyrwać z tłumu i schronić wewnątrz budynku. Wtedy
      stoczniowcy rozeszli się. Po kilkudziesięciu minutach pod "Odrę" podjechała
      karetka pogotowia ratunkowego, do której Waluś zszedł o własnych siłach.

Przewodnicząca "Solidarności '80" w "Odrze" Krystyna Szypuła, proszona o
      komentarz do wydarzeń, powiedziała: "Stało się jak się stało"."

Oczywiście, że determinacja ludzi, którzy przez wiele miesięcy
      nie otrzymują wynagrodzeń za pracę moze skutkować takimi właśnie
      sytuacjami.
      Gdyby pani związkowiec miała wiedzę nt. sytuacji firmy
      (a powinna mieć - prawo daje jej taką możliwość)- pół roku temu
      wiedziałaby czy są to kłopoty przejściowe czy nie i czy warto prowadzić
      negocjacje, czekać czy od razu złożyć pozew w sądzie pracy.
      Fakt, czeka się na wyrok kilka miesięcy - ale potem komornik "ściąga" nalezne
      pracownikom wynagrodzenia.
      Poza tym Prezes nie może uniemożliwić nikomu kontaktów z mediami (a tak
      twierdzi pani związkowiec). O sytuacji w "Odrze" prasa pisała wielokrotnie - i
      nie były to uprzejme wobec Prezesa artukuły - wniosek : kontakt z mediami był.

Pytanie : co dalej ?
      Można się "entuzjazmować" słusznym gniewem ale co dalej ? Firma ma problemy.
      Czy teraz jej kłopoty znikną - ludzie dostaną zaległe pensje i będą mieć
      perspektywę pracy w przyszłości ? A może po prostu firma padnie (już widzę tego
      kontrahenta po dzisiejszej akcji) ?.

"Proste rozwiązania" (taczki) nie poprawią losu tych kobiet.

tete
      • Gość: Ania Re: Brawo Szczecin ? IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 14:12
        Gość portalu: tete napisał(a):

> inny fragment :
        >
        > "Stoczniowcy obrzucili budynek jajkami, a następnie kilku z nich wraz z
        kilkoma
        >
        > kobietami z "Odry" wtargnęło do gabinetu prezesa zakładów Henryka Walusia.
        > Jeden ze stoczniowców usiłował zmusić Walusia do wyjścia przed zakład do
        > oczekującego tłumu. Używał przy tym wulgarnych słów wyzywając prezesa,
        szarpał
        > go też za ubranie.
        >
        > Waluś bronił się przed wyjściem, tłumacząc, że we wtorek spotkał się z
        > załogą "Odry". Poinformował o nawiązaniu współpracy z nowym kontrahentem,
        który
        >
        > miał się zobowiązać do cotygodniowego wpłacania pieniędzy na konto "Odry" za
        > otrzymywany towar. Prezes powiedział też, że zaproponował pracowniczkom nowe
        > zasady wynagradzania. Miałyby one przejść na umowy zlecenie i otrzymywać
        > wypłatę o 40 procent niższą od dotychczasowej.
        >
        > Pracownice obecne w gabinecie zaczęły krzyczeć: "My szyjemy, a nie mamy
        > pieniędzy!". Wtedy jeden ze stoczniowców wprowadził do pomieszczenia taczkę i
        > zaczął szarpać Walusia usiłując wsadzić go
        >
        > do taczki. Prezes krzyczał, że składa rezygnację ze stanowiska.
        >
        > Mimo tej deklaracji stoczniowcy nadal usiłowali wywieźć go na taczce z
        > gabinetu. Doszło do kolejnej szarpaniny, podczas której zdarto z Walusia
        > marynarkę i koszulę.
        >
        > Półnagiego prezesa wywleczono przed budynek i tam szarpano go i obrzucono
        > jajkami. Mimo że Waluś wzywał na pomoc policję, ta nie interweniowała,
        chociaż
        > policjanci, którzy zabezpieczali przemarsz stoczniowców przez miasto, byli
        > przed budynkiem "Odry".
        >
        > Walusiowi udało się wyrwać z tłumu i schronić wewnątrz budynku. Wtedy
        > stoczniowcy rozeszli się. Po kilkudziesięciu minutach pod "Odrę" podjechała
        > karetka pogotowia ratunkowego, do której Waluś zszedł o własnych siłach.
        >
        > Przewodnicząca "Solidarności '80" w "Odrze" Krystyna Szypuła, proszona o
        > komentarz do wydarzeń, powiedziała: "Stało się jak się stało"."
        >
        >
        > Oczywiście, że determinacja ludzi, którzy przez wiele miesięcy
        > nie otrzymują wynagrodzeń za pracę moze skutkować takimi właśnie
        > sytuacjami.
        > Gdyby pani związkowiec miała wiedzę nt. sytuacji firmy
        > (a powinna mieć - prawo daje jej taką możliwość)- pół roku temu
        > wiedziałaby czy są to kłopoty przejściowe czy nie i czy warto prowadzić
        > negocjacje, czekać czy od razu złożyć pozew w sądzie pracy.
        > Fakt, czeka się na wyrok kilka miesięcy - ale potem komornik "ściąga" nalezne
        > pracownikom wynagrodzenia.
        > Poza tym Prezes nie może uniemożliwić nikomu kontaktów z mediami (a tak
        > twierdzi pani związkowiec). O sytuacji w "Odrze" prasa pisała wielokrotnie -
        i
        > nie były to uprzejme wobec Prezesa artukuły - wniosek : kontakt z mediami
        był.
        >
        > Pytanie : co dalej ?
        > Można się "entuzjazmować" słusznym gniewem ale co dalej ? Firma ma problemy.
        > Czy teraz jej kłopoty znikną - ludzie dostaną zaległe pensje i będą mieć
        > perspektywę pracy w przyszłości ? A może po prostu firma padnie (już widzę
        tego
        >
        > kontrahenta po dzisiejszej akcji) ?.
        >
        > "Proste rozwiązania" (taczki) nie poprawią losu tych kobiet.
        >
        > tete

a chcialabys pracowac za darmo?Z tego co wiem tonie jest jedynyzaklad w
        Polscr,ktory ludziom nie placi.
        Jak sie nie placi za mieszkanie to przychodzipan komornik i z taczkami i Cie
        wywozi droga Terte i nie na kwietna laczke tylko pod odrapany most.
        Jezeli ktos kieruje firma i bierze za to okreslone wynagrodzenie to powinien o
        te firme dbac .Jak nie umie to powinien zrezygnowac .
        • Gość: tete Re: Brawo Szczecin ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 14:26

> a chcialabys pracowac za darmo?Z tego co wiem tonie jest jedynyzaklad w
          > Polscr,ktory ludziom nie placi.
          > Jak sie nie placi za mieszkanie to przychodzipan komornik i z taczkami i Cie
          > wywozi droga Terte i nie na kwietna laczke tylko pod odrapany most.
          > Jezeli ktos kieruje firma i bierze za to okreslone wynagrodzenie to powinien
          o
          > te firme dbac .Jak nie umie to powinien zrezygnowac .

Nikt nie chce pracować za darmo.
          Ani Ty ani ja - nie wiemy - czy problemy firmy wynikają wyłącznie
          ze złego zarządzania.Ani Ty ani ja nie znamy szczegółow dot. kłopotów firmy.
          Ciekawe gdzie była przez cały czas rada nadzorcza ???
          A związkowcy z "S-80" ?
          To nie stało się nagle - dzisiaj. Problem był od dawna.

Proste rozwiązania wyglądają fajnie w TV albo prasie.Ale nie oznaczają, że
          sytuacja zmieni się na korzyść pracowników.

tete
          • Gość: Tomi Re: Brawo Szczecin ? IP: *.tlsa.pl 07.08.02, 21:32
            Tete zgadzam sie z Toba w 100% - niestety ta "akcja" nie poprawi w żadnym razie
            losu Odry i pracownic tam zatrudnionych, a raczej będzie odwrotnie.

> > a chcialabys pracowac za darmo? Z tego co wiem tonie jest jedynyzaklad w
            > > Polscr,ktory ludziom nie placi.

Tak Aniu, to nie jedyny zakład, który jest w złej sytuacji finansowej, tu
            jednak prezes zaproponował rozwiązanie - bolesne, bo bolesne, ale ratujące
            zatrudnienie. Niestety przed pracownicami stanął trudny wybór: zwolnienie czy
            obniżenie pensji. Wywleczenie przezesa przed biurowiec i pobicie go nie zapełni
            firmowej kasy.
        • bykk Re: no ico dalej? 07.08.02, 14:29
          Widzisz Komodorku,jednak premier ma do tego!
          Janik nie wydał rozkazu interwencji dla policji,bo nie miał prikazu
          z góry. Ludzie łamali prawo(inna sprawa dlaczego),a policja nic.
          To jest anarchia i gdzie ci "fachowcy" z SLD?
          A "dał nam przykład..." Lepper!
          Mam nadzieję,że już niedługo!
          • Gość: komodor Re: no ico dalej? IP: 213.25.179.* 07.08.02, 14:36
            Moje stanowisko w sprawie blokad jest jednoznaczne:jest to naruszenie prawa
            stanowiące znaczne zagrożenie społeczne i powinno być ścigane z całą surowością
            prawa.Stanowisko Janika w tej sprawie i duperele które opowiada są
            absurdalne.Natomiast patrząc na to co się dzieje to nie wierzę, ze policja
            będzie energicznie działała a sądy skutecznie egzekwowały przestrzeganie prawa
            albowiem Rzeczpospolita anarchią stoi.Gdyby na bandyckie wyczyny Leppera
            zareagowano natychmiast to dzisiaj byłby w miejscu dla niego najlepszym - w
            pierdlu.
            • atak.spawacza Brawo Indris !!! Ty to masz łeb !!! 07.08.02, 14:44
              Tak trzymać dzielny Indrisie / sio !
              Za klapy i z piąchy w mordę, po robociarsku ! Niech uni wiedzom, że hegemon
              narodu dzielna klasa robotnicza nie da się zweźć na kosmopolityczo-
              imperialistyczne manowce !
              Dał nam przykład Andrzej Lepper ..... !!!!!!!!

A tak na marginesie: Indris, czy Ciebię już do reszty pogibało ?!!!
            • byt do ut des 07.08.02, 14:56
              Dwie sprawy są pewne. Śmierć i rachunki.
              O ile pamięć mnie nie myli, to za darmo w Polsce można skorzystać z promu w
              Świnoujściu. Za resztę musisz zapłacić. Jeżeli nie, to zapuka do Twoich drzwi
              komornik. Odetną Ci światło, gaz, kablówkę. Dziecko wypędzą z przedszkola. Bank
              zaprosi Cię na rozmowę. Zabiorą Ci ulubione karty kredytowe. Wjadą Ci na
              hipotekę, Zlicytują. Wyeksmitują Cię.

Zasada jest prosta. Rzymianie mówili: daję abyś dał. Jeżeli ktoś mocno nawala,
              to niestety musi liczyć się z konsekwencjami.

• indris Re: do ut des 07.08.02, 15:12
                byt napisał:

> Dwie sprawy są pewne. Śmierć i rachunki.
                > O ile pamięć mnie nie myli, to za darmo w Polsce można skorzystać z promu w
                > Świnoujściu. Za resztę musisz zapłacić. Jeżeli nie, to zapuka do Twoich drzwi
                > komornik. Odetną Ci światło, gaz, kablówkę. Dziecko wypędzą z przedszkola.
                Bank
                >
                > zaprosi Cię na rozmowę. Zabiorą Ci ulubione karty kredytowe. Wjadą Ci na
                > hipotekę, Zlicytują. Wyeksmitują Cię.

Niestety w III RP ta zasada odnosi się do należności np moich wobec banku, czy
                właściciela kamienicy. Ale nie słyszałem, żeby opisane przez Ciebie
                konsekwencje dotknęły zalegającego z wypłatami właściciela firmy. A może się
                mylę ? Jeżeli tak, to bardzo chciałbym zobaczyć przykład kogoś, kogo powyższe
                konsekwencje dotknęły "tylko" z powodu zaległości w wypłacaniu poborów.
                • byt Re: do ut des 07.08.02, 15:59
                  Właśnie, dlatego mamy takie metody walki o swoje.
                  Bicie, wywożenie na taczkach, obrzucanie jajami.
                  Hasło dnia: Gdzie związków zawodowych sześć, tam nie ma kto walczyć o prawa
                  pracownicze.

• alfalfa Re: Brawo Szczecin ? 07.08.02, 14:46
        Zgadzam się. Związkowcy nie spełniają swoich zadań.
        pzdr.
        • Gość: # Nieee ja tyle postow na raz to nie przeczytam../nt IP: *.wroclaw.tpnet.pl 07.08.02, 14:56
        • bykk Re: do Komodorka 07.08.02, 14:59
          Komodor,więc o co?
          Zgadzam się(pierwszy,czy który razsmile))!
          Oczywiście co do Janika,Leppera!
          Gdyby Leppera nie wyhodował SLD(przecie to stary czerwoniec),nie podpuszczał
          go na Buzka,nie miałby odwagi chłosty przeprowadzać,a tak mamy następców!
          hej!
          • Gość: komodor Re: do Komodorka IP: 213.25.179.* 07.08.02, 15:22
            Ja myślę, że można zawsze osiągnąć consensus jeżeli chce się rozmawiać.Patrząc
            na to wszystko co się dzieje dochodzę do wniosku, ze coś co nazywamy wymiarem
            sprawiedliwości w Polsce nie istnieje a pojęcie państwa prawnego może tylko
            śmieszyc.
            Praktyka jest taka:
            1/administracja (obojętnie jaka i jakiego szczebla)nie potrafi sprawnie
            zarządzać i doprowadza do konfliktu.
            2/grupy społeczne protestują w sposób naruszający prawo.
            3/władza nie reaguje na naruszenie prawa bo przecież ludzie mają racje.
            4/przyczynę konfliktu usuwa się z opóżnieniem lub wcale.Nikt nie ponosi
            odpowiedzialności za to co się stało.
            I to jest właśnie początek anarchii i koniec paśtwa praworządnego.
            Ale jest to niestety stały element gry. Nic dziwnego, że przegrywamy tak samo
            jak nasze orły boiskowe.
            Mam wątpliwości czy Lepper został wyhodowany przez SLD. Chyba wszyscy maczali w
            tym palce.
            Najgorsze jest to, że końca tym praktykom nie widać. I dlatego w takich
            przypadkach jak w Szczecinie powinno reagować w sposób stanowczy prawo:
            1/dlaczego nie wypłaca się wynagrodzeń?kto ponosi za to odpowiedzialność?
            dlaczego w takich przypadkach nie reaguje z urzędu prokuratura (jeżeli jest to
            prawnie dopuszczalne).
            2/policja powinna czynnie przeciwdziałać wobec agresji motłochu.
            3/winni zostali ukarani.nie po 10 latach procesu.
            Ale przecież wszyscy wiemy,że tak nigdy nie będzie.
            PS.ponawiam pytanie: Odra - zakład państwowy czy prywatny.
        • Gość: Janusz Re: Brawo Szczecin ? - niekoniecznie, ale... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 15:08
          Już tyrani rzymscy znali zasadę: chleba i igrzysk. Kto chce się bawić w
          politykę ten musi również o tej zasadzie pamiętać. Niezadowolenie narodu
          rośnie i w każdej chwili można spodziewać się wybuchu. To nie jest dobrze dla
          Polski w przededniu przystąpienia do Unii. Takie są jednak konsekwencje
          niereagowania na słuszne protesty ludzi pracy. Nie sztuka dostać władzę.
          Trzeba jeszcze unieć tę władzę wykorzystać. Przykro mi powiedzieć, że na
          polityce SLD sie rozczarowałem. Kto zatem po SLD? Ciekawe pytanie - prawda?

Janusz
      • Gość: Jerzy Re: Brawo Szczecin ? IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 22:36

> > Gdyby pani związkowiec miała wiedzę nt. sytuacji firmy
        > (a powinna mieć - prawo daje jej taką możliwość)- pół roku temu
        > wiedziałaby czy są to kłopoty przejściowe czy nie i czy warto prowadzić
        > negocjacje, czekać czy od razu złożyć pozew w sądzie pracy.
        > Fakt, czeka się na wyrok kilka miesięcy - ale potem komornik "ściąga" nalezne
        > pracownikom wynagrodzenia.

Terefere kuku! Moja żona kilka miesiecy temu złożyła pozew w sądzie i po trzech
        rozprawach sąd orzekł umożenie ze względu na niewypłacalność pracodawcy!
    • skuter70 Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać 07.08.02, 15:20
      firma nie ma od dawna roboty , wiec nie ma pieniedzy
      mozna albo ja zamknac albo zaciskac zeby i miec nadzieje

pobicie prezesa nic nie zmieni

robotnikom sie ciagle wydaje, ze jest PRL i PRL da
      • Gość: Janusz Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 15:46
        skuter70 napisał:

> firma nie ma od dawna roboty , wiec nie ma pieniedzy
        > mozna albo ja zamknac albo zaciskac zeby i miec nadzieje
        >
        > pobicie prezesa nic nie zmieni
        >
        > robotnikom sie ciagle wydaje, ze jest PRL i PRL da
        =================================
        To robotnicy rozwalili PRL. I oni mogą próbowac go reaktywować.
        Lepiej zatem zatroszczyć się dla nich o inne zajęcie.
        Jeśli rozpocznie się większa ruchawa, to jej odpryski mogą ugodzić także tych,
        których stać na komputer i klikanie o czymkolwiek.

Janusz
        • Gość: tete Janusz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 15:59

Moim zdaniem "ruchawę" podkręca - brak reakcji policji w sytuacji gdy łamane
          jest prawo i robienie ludziom złudnych nadziei.

Mieszkasz w Szczecinie - więc chyba wiesz, że w grupie najbardziej
          zdeterminowanych stoczniowców są ci, którzy mają niewielkie szanse na
          ponowne zatrudnienie.
          Stocznia może mieć problem z "ruszeniem pełną parą" bo fachowcy
          np. spawacze mają już podpisane kontrakty (nawet kilkuletnie)z zachodnimi
          stoczniami - czekają
          tylko na wypłacenie zaległych pieniędzy. Wyjadą - i może się okazać,
          ze stocznia nie ruszy.

Im dłużej potrwa "kołowanie", że wszyscy będą mieć pracę -
          tym więcej napięcia - i tym większe pole do popisu dla różnych "lepperów".

smile) tete
          • Gość: Janusz Re: Tete IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:25
            Witaj szczecinianko!
            Nie mogę nie przyznać Ci racji. W moich wypowiedziach z pewnościa pobrzmiewa
            gorzka ironia. Wszyscy tutaj piszą o skutkach. Nikt o przyczynach. A Szczecin
            umiera na naszych oczach. Jeszcze takie miasta jak Wrocław, Poznań czy
            Warszawa obłożone są jakimiś inwestycjami i o pracę tam łatwiej. Szczecin to
            gospodarka morska: port, stocznie, rybołówstwo(już go nie ma). Zadania rządu w
            tej sytuacji to ratowanie miejsc pracy. Działań takich nie widać. Dzisiaj
            głodni ludzie nie przestrzegają prawa wywożąc prezesów na taczkach. Jutro nie
            przejdziesz spokojnie ulicą. Wiesz, nawet biedacy nie sa pozbawieni godności.
            Pozbawieni środków do życia ludzie rezygnują z luksusu jakim jest
            przestrzeganie prawa. Poprostu dziczeją a w dżungli obowiązuje prawo
            silniejszego.
            Popełniłem na tym forum kilka wątków poświeconych gospodarce morskiej.
            Zainteresowanie było niewielkie, za to teraz w obliczu nieodpowiedzialnych
            zachowań zdesperowanych ludzi...

Pozdrawiam sedecznie

Janusz
        • skuter70 Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać 07.08.02, 16:14

> Jeśli rozpocznie się większa ruchawa, to jej odpryski mogą ugodzić także
          tych,
          > których stać na komputer i klikanie o czymkolwiek.

zarabiam o wiele mniej niz przecietny stoczniowie, pracuje w malej firmie,
          ktora placi pensje gdy ma pieniadze a nie kazdego pierwszego, nie mam zwiazkow
          zawodowych, nigdy nie dostalem grosza za nadgodziny i nigdy nie chodzilem
          protestowac na miasto

a w jednym masz racje ruchawki trzeba tlumic w zarodku
    • Gość: mike102 25% stoczni nalezy do stoczniowcow IP: *.bauboden.com, 07.08.02, 15:20
      do tego pare % do zw. zawodowych.
      tzn. ze panowie wspolwlasciciele-stoczniowcy powinni odpowiadac swoim majatkiem
      za dlugi wobec dostawcow.
      kiedy komornicy zaczna pladrowac im mieszkania panie indris?
      po pysku przebrzydlych wlascicieli!
      • Gość: Skromny Robol jest do łopaty ! I tyle. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 15:36
        Robole myślą, że jeszcze jest PRL. A to jest kapitalizm. Wyśnione
        dziecko "Bolka" i jego ferajny !
        • indris Robol jest do łopaty.... 07.08.02, 15:40
          ...i jak się właśnie okazało, tą łopatą może przy........yć.
          • Gość: snajper Pytanie do Indrisa. IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 07.08.02, 15:43
            indris napisał:

> ...i jak się właśnie okazało, tą łopatą może przy........yć.

Czy jak przypieprzy, to będzie się nadawał na dyrektora, czy nadal tylko do
            łopaty, jak przedtem ?
            • Gość: Skromny Re: Pytanie do Indrisa. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 15:45
              Gość portalu: snajper napisał(a):

> indris napisał:
              >
              > > ...i jak się właśnie okazało, tą łopatą może przy........yć.
              >
              > Czy jak przypieprzy, to będzie się nadawał na dyrektora, czy nadal tylko do
              > łopaty, jak przedtem ?

Snajper ! Na Boga !!! Nie zadawj takich cięzkich pytań Indrisowi !
          • skuter70 odpowiedz indris 07.08.02, 15:44
            > ...i jak się właśnie okazało, tą łopatą może przy........yć.

na jedno pytanie
            co uzyskal robol przypieprzjac komus lopata?
            czy pracownice odry jutro dostana wyplate dzieki przypieprzeniu lopata?

• Gość: Janusz Re: odpowiedz indris IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 15:51
              skuter70 napisał:

> > ...i jak się właśnie okazało, tą łopatą może przy........yć.
              >
              > na jedno pytanie
              > co uzyskal robol przypieprzjac komus lopata?
              > czy pracownice odry jutro dostana wyplate dzieki przypieprzeniu lopata?
              >
              > ===========================
              Nie. Nie otrzymają, ale inny prezes zastanowi się zanim obejmie stanowisko.
              Duża pensja - owszem ale za efekty pracy. A efekty to: portfel zamówień,
              terminowa realizacja zamówień, wysoka jakość i konkurencyjne ceny. Pan prezes
              potrafi - na stołek. Nie potrafi - do taczki i łomot.

Janusz
              • xiazeluka Re: odpowiedz indris 07.08.02, 15:54

> Pan prezes
                > potrafi - na stołek. Nie potrafi - do taczki i łomot.

A nie lepiej od razu go pod mur? Doskonale zmotywuje to kolejnego kandydata.
                • Gość: Ania Re: odpowiedz indris IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 15:58
                  xiazeluka napisał:

> Gość portalu: Janusz napisał(a):
                  >
                  > > Pan prezes
                  > > potrafi - na stołek. Nie potrafi - do taczki i łomot.
                  >
                  > A nie lepiej od razu go pod mur? Doskonale zmotywuje to kolejnego kandydata.

Mozna zastrzelic paru roboli.Wtedy reszta sie wystraszy i beda dalej za darmo
                  pracowac.
                  Mozna zawsze poprosic Kiszczaka.Jest Jaruzelski chlopcy z doswiadczeniem.Zrobic
                  im powtorke z Gdanska i z kopalni Wujek.
                  • xiazeluka Re: odpowiedz indris 07.08.02, 16:08

> Mozna zastrzelic paru roboli.Wtedy reszta sie wystraszy i beda dalej za darmo
                    > pracowac.

W tym przypadku ktoś to powinien zrobić - albo zaatakowany dyrektor, albo
                    policja.

> Mozna zawsze poprosic Kiszczaka.Jest Jaruzelski chlopcy z
                    doswiadczeniem.Zrobic
                    > im powtorke z Gdanska i z kopalni Wujek.

A po co takie wielkie słowa? Mamy tu do czynienia z warcholstwem, które należy
                    tępić nie w imię jakiś ideałów, ale zdrowego rozsądku. Dziś przyzwolimy na
                    zlinczowanie jakiegoś dyrektora, jutro padnie na na kilku kolejnych, pojutrze
                    zagrożony będzie każdy, kto zarabia średnią krajową i ma samochód lepszy od
                    malucha.
                    • Gość: Ania Re: odpowiedz indris IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 16:33
                      xiazeluka napisał:

>
                      > > Mozna zastrzelic paru roboli.Wtedy reszta sie wystraszy i beda dalej za da
                      > rmo
                      > > pracowac.
                      >
                      > W tym przypadku ktoś to powinien zrobić - albo zaatakowany dyrektor, albo
                      > policja.
                      >
                      > > Mozna zawsze poprosic Kiszczaka.Jest Jaruzelski chlopcy z
                      > doswiadczeniem.Zrobic
                      > > im powtorke z Gdanska i z kopalni Wujek.
                      >
                      > A po co takie wielkie słowa? Mamy tu do czynienia z warcholstwem, które
                      należy
                      >
                      Luka uzywasz identycznych slow jakich uzywali komunisci!!!Oni tez przy
                      jakichkolwiek rozruchach mowili o warcholstwie.

tępić nie w imię jakiś ideałów, ale zdrowego rozsądku. Dziś przyzwolimy na
                      > zlinczowanie jakiegoś dyrektora, jutro padnie na na kilku kolejnych, pojutrze
                      > zagrożony będzie każdy, kto zarabia średnią krajową i ma samochód lepszy od
                      > malucha.

Wiesz dobrze,ze tu chodzi o nie wyplacanie ludziom pieniedzy.Jezeli nikt nie
                      reagujez to ludzie sie burza.
                      Przeciez im chodzi o zalegle wyplaty a nie o podwyzke.

Postaw sie choc na chwile w sytuacji czlowieka z trojka dzieci,ktory nie ma co
                      tym dzieciom dac jesc.No i ma prace.Co to za praca bez pieniedzy.Czy widzialbys
                      sens pracowac i nic z tego nie miec?
                • hania_76 Re: odpowiedz indris 07.08.02, 16:06
                  xiazeluka napisał:

> Gość portalu: Janusz napisał(a):
                  >
                  > > Pan prezes
                  > > potrafi - na stołek. Nie potrafi - do taczki i łomot.
                  >
                  > A nie lepiej od razu go pod mur? Doskonale zmotywuje to kolejnego kandydata.

Ależ będzie sprawiedliwość dziejowa się działa! Jeszcze jakby tak dom mu
                  zdemolować i rodzinę popędzić pod most... To by była motywacja dla wszystkich
                  prezesów.
                  Wyśmienite metody...
                  • Gość: Ania Re: odpowiedz indris IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 16:14
                    hania_76 napisała:

> xiazeluka napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: Janusz napisał(a):
                    > >
                    > > > Pan prezes
                    > > > potrafi - na stołek. Nie potrafi - do taczki i łomot.
                    > >
                    > > A nie lepiej od razu go pod mur? Doskonale zmotywuje to kolejnego kandydat
                    > a.
                    >
                    > Ależ będzie sprawiedliwość dziejowa się działa! Jeszcze jakby tak dom mu
                    > zdemolować i rodzinę popędzić pod most... To by była motywacja dla wszystkich
                    > prezesów.
                    > Wyśmienite metody...

Rozumiem,ze Ty tez Haniu nie pobierasz poborow od kilku miesiecy masz troje
                    dzieci i mimo to czekasz cierpliwie az Twoj pracodawca Ci wyplaci.I to jest
                    wlasciwa postawa.
                    Zdradz mi tylko tajemnice jak Ty sobie radzisz z oplatami ,utrzymaniem itd...
                    Idac Twoim przykladem inni tez popracuja za darmo.
                    • hania_76 Re: odpowiedz indris 07.08.02, 16:16

>
                      >
                      > Rozumiem,ze Ty tez Haniu nie pobierasz poborow od kilku miesiecy masz troje
                      > dzieci i mimo to czekasz cierpliwie az Twoj pracodawca Ci wyplaci.I to jest
                      > wlasciwa postawa.
                      > Zdradz mi tylko tajemnice jak Ty sobie radzisz z oplatami ,utrzymaniem itd...
                      > Idac Twoim przykladem inni tez popracuja za darmo.

A ja rozumiem, Aniu, że kiedy Lepperopodobni stwierdzą, że każdy zarabiający
                      średnią krajową to złodziej i trzeba mu te "złodziejskie" pieniądze odebrać, Ty
                      będziesz to oglądać w TV z wygodnego fotela w Belgii, spokojna, że do Ciebie
                      nie dotrą.
                      • Gość: Ania Re: odpowiedz indris IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 16:23
                        hania_76 napisała:

>
                        > >
                        > >
                        > > Rozumiem,ze Ty tez Haniu nie pobierasz poborow od kilku miesiecy masz troj
                        > e
                        > > dzieci i mimo to czekasz cierpliwie az Twoj pracodawca Ci wyplaci.I to jes
                        > t
                        > > wlasciwa postawa.
                        > > Zdradz mi tylko tajemnice jak Ty sobie radzisz z oplatami ,utrzymaniem itd
                        > ...
                        > > Idac Twoim przykladem inni tez popracuja za darmo.
                        >
                        > A ja rozumiem, Aniu, że kiedy Lepperopodobni stwierdzą, że każdy zarabiający
                        > średnią krajową to złodziej i trzeba mu te "złodziejskie" pieniądze odebrać,
                        Ty
                        >
                        > będziesz to oglądać w TV z wygodnego fotela w Belgii, spokojna, że do Ciebie
                        > nie dotrą.

z tym,ze tu chodzi o to,ze ludzie w ogole pracowali za darmo.Nie widzisz
                        drobnej roznicy?
                        W Belgii tez ludzie strajkuja nie przejmuj sie.z tym,ze nie ma takich
                        sytuacji,ze nie biora po kilka miesiecy wynagrodzen.
                        • hania_76 Re: odpowiedz indris 07.08.02, 16:29

> hania_76 napisała:
                          >
                          > > Gość portalu: Ania napisał(a):
                          > >
                          > > >
                          > > >
                          > > > Rozumiem,ze Ty tez Haniu nie pobierasz poborow od kilku miesiecy masz
                          > troj
                          > > e
                          > > > dzieci i mimo to czekasz cierpliwie az Twoj pracodawca Ci wyplaci.I t
                          > o jes
                          > > t
                          > > > wlasciwa postawa.
                          > > > Zdradz mi tylko tajemnice jak Ty sobie radzisz z oplatami ,utrzymanie
                          > m itd
                          > > ...
                          > > > Idac Twoim przykladem inni tez popracuja za darmo.
                          > >
                          > > A ja rozumiem, Aniu, że kiedy Lepperopodobni stwierdzą, że każdy zarabiają
                          > cy
                          > > średnią krajową to złodziej i trzeba mu te "złodziejskie" pieniądze odebra
                          > ć,
                          > Ty
                          > >
                          > > będziesz to oglądać w TV z wygodnego fotela w Belgii, spokojna, że do Cieb
                          > ie
                          > > nie dotrą.
                          >
                          >
                          > z tym,ze tu chodzi o to,ze ludzie w ogole pracowali za darmo.Nie widzisz
                          > drobnej roznicy?
                          > W Belgii tez ludzie strajkuja nie przejmuj sie.z tym,ze nie ma takich
                          > sytuacji,ze nie biora po kilka miesiecy wynagrodzen.

Aniu, bez urazy, uwierz mi, że nie przejmuję się tym, jak jest w Belgii.
                          • Gość: Ania Re: odpowiedz indris IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 16:37
                            hania_76 napisała:

>
                            > > hania_76 napisała:
                            > >
                            > > > Gość portalu: Ania napisał(a):
                            > > >
                            > > > >
                            > > > >
                            > > > > Rozumiem,ze Ty tez Haniu nie pobierasz poborow od kilku miesiecy
                            > masz
                            > > troj
                            > > > e
                            > > > > dzieci i mimo to czekasz cierpliwie az Twoj pracodawca Ci wyplac
                            > i.I t
                            > > o jes
                            > > > t
                            > > > > wlasciwa postawa.
                            > > > > Zdradz mi tylko tajemnice jak Ty sobie radzisz z oplatami ,utrzy
                            > manie
                            > > m itd
                            > > > ...
                            > > > > Idac Twoim przykladem inni tez popracuja za darmo.
                            > > >
                            > > > A ja rozumiem, Aniu, że kiedy Lepperopodobni stwierdzą, że każdy zara
                            > biają
                            > > cy
                            > > > średnią krajową to złodziej i trzeba mu te "złodziejskie" pieniądze o
                            > debra
                            > > ć,
                            > > Ty
                            > > >
                            > > > będziesz to oglądać w TV z wygodnego fotela w Belgii, spokojna, że do
                            > Cieb
                            > > ie
                            > > > nie dotrą.
                            > >
                            > >
                            > > z tym,ze tu chodzi o to,ze ludzie w ogole pracowali za darmo.Nie widzisz
                            > > drobnej roznicy?
                            > > W Belgii tez ludzie strajkuja nie przejmuj sie.z tym,ze nie ma takich
                            > > sytuacji,ze nie biora po kilka miesiecy wynagrodzen.
                            >
                            > Aniu, bez urazy, uwierz mi, że nie przejmuję się tym, jak jest w Belgii.

z tym,ze tak jest na calym swiecie,ze jak ludzie nie maja co jesc to sie
                            buntuja.Nikt nie protestuje przeciw dobrobytowi.W 1980 roku ludzie tez
                            strajkowali by poprawic sobie warunki zycia.Z tym,ze wtedy to byly sluszne
                            strajki a teraz nie.Wtedy tez wywozono ludzi na taczkach i wszyscy sie cieszyli.
                    • skuter70 Re: odpowiedz indris 07.08.02, 16:18

> >
                      > Rozumiem,ze Ty tez Haniu nie pobierasz poborow od kilku miesiecy masz troje
                      > dzieci i mimo to czekasz cierpliwie az Twoj pracodawca Ci wyplaci.I to jest
                      > wlasciwa postawa.
                      > Zdradz mi tylko tajemnice jak Ty sobie radzisz z oplatami ,utrzymaniem itd...
                      > Idac Twoim przykladem inni tez popracuja za darmo.

w polsce jest 20% bezrobocie , podniesmy podatki o 50 % i
                      stworzmy im fikcyjne miejsca pracy
                • Gość: Janusz Re: odpowiedz indris IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:41
                  Luka - czy objął byś stanowisko, na które sie nie nadajesz?
                  Myśle, ze ambicja by Ci nie pozwoliła. Są jednak ludzie, którzy dla pieniedzy
                  są w stanie uczynić wszystko. Aby sie załapać. Później jakos to będzie.
                  Konsekwencje takich zachowań są przykre nie tylko dla nich.
                  Zwolennikiem rozstrzeliwania nie jestem. Były szczeciński wojewoda & co.
                  siedzą w Poznaniu (umoczeni w aferę stoczniową). Jak myślisz? - trzeba było
                  transportować klientów do Poznania do tamtejszego aresztu i pod tamtejszych
                  prokuratorów? Może zachodziła obawa, że tu na miejscu śledztwo niczego by nie
                  wykazało. W tej sytuacji pytanie czy warto mówić o przestrzeganiu prawa wydaje
                  sie być retorycznym.

Janusz
              • skuter70 Re: odpowiedz indris 07.08.02, 15:55

> Nie. Nie otrzymają, ale inny prezes zastanowi się zanim obejmie stanowisko.

jesli to jest stanowisko "z nadania" (nie wim jaka jest stuktura wlasnosci tego
                przedsiaebiorstwa) to najwyzej dojdzie do sytuacji, ze nie bedzie chetnych na
                jego prowadzenie i co wtedy?

• Gość: tete Skuter70 IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:03

Zakłady Przemysłu Odzieżowego "Odra" SA

pzdr.smile) tete

ps. ale dużo szczeciniaków w Aktualnościach smile))))))
                  • skuter70 Re: Skuter70 07.08.02, 16:06

>
                    > Zakłady Przemysłu Odzieżowego "Odra" SA
                    >
                    fajnie spolka akcyjna
                    tylko kto ma akcje?
    • xiazeluka Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać 07.08.02, 15:53
      indris napisał:

> Prezes wzywał na pomoc policję, ale nikt nie interweniował
      > w jego obronie. Walusiowi udało się wyrwać napastnikom i ukryć w głębi
      > budynku.'

Wygląda na to, że i policja postanowiła uznać "metodę Indrisa" rozwiązywania
      sporów za własną - bezczynność wobec oczywistego przypadku łamania prawa
      dowodzi, że nikt w tym kraju nie może czuć się bezpiecznie i liczyć na odsiecz
      powołanych do tego służb, opłacanych z jego podatków zresztą.
    • Gość: jerzy a my w Szczecinie nie cieszymy się/ na bezprawie IP: *.osowo.pl 07.08.02, 15:59
      już ten Pan z Warszawy miesza wszędzie :
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=70&w=2641235&a=2641235&v=2
    • _karp Kara niewspółmierna do winy 07.08.02, 16:02
      indris napisał:

> Wiadomość z portalu "GW":

> Mimo że Waluś zapowiedział rezygnację z funkcji, doszło do szarpaniny. Jeden
      > ze stoczniowców usiłował wsadzić prezesa do taczki. Atakujący porwali ubranie
      > na prezesie, a następnie wyciągnęli go przed budynek "Odry", gdzie został
      > obrzucony jajkami. Prezes wzywał na pomoc policję, ale nikt nie interweniował
      > w jego obronie. Walusiowi udało się wyrwać napastnikom i ukryć w głębi
      > budynku.'

Trochę stresów i parę siniaków to nie jest wystarczająca kara za okradanie
      pracowników. To prawda, że brakuje tu zasad savoir vivru ale ... czasami
      niestety od takich zasad należy odstępować. Jeśli ktoś - nie daj Boże - zgwałci
      moją siostrę - to ja zapomnę o Luvrze i wyrwę mu jaja. Przepraszam, że mój wpis
      jest nieładny.
      pozdrawiam
      • Gość: Ania Kiszczak i Jaruzelski do Szczecina!!! IP: *.upc.chello.be 07.08.02, 16:09
    • sceptyk Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać 07.08.02, 16:23
      No co Wy... Przeciez na calym swiecie nieuczciwi (kto jeszcze jest uczciwy?)
      wlasciciele oszukuja pracownikow, nie wyplacaja, bankrutuja (a sami wyjezdaja
      na Bahamas). Takie sa, niestety, reguly/nie-reguly wolnego rynku. Bez watpienia
      znajomosc faktycznej sytuacji firmy przez pracownikow pozwala uniknac naglych
      rozczarowan. Jak ja poznac, te sytuacje? No w zasadzie nowoczesne i madre
      zwiazki zawodowe sa od tego. Ale tu sie wszyscy, lub prawie wszyscy, skrzywia.
      Ale przedstawicieli pracownikow tez sie wykiwa 'elastycznym ksiegowaniem'
      (Enrony i inne). Co wiec robic? Liczyc w zyciu na szczescie.
      • bykk Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać 07.08.02, 16:34
        Moim zdaniem po obejrzeniu tego w "większej dawce",to jednak bandytyzm.
        Przecież nawe np. pijaka,który przejechał dwoje dzieci,policja chroniła
        przed linczem!
        A tu nic nie wiemy co "przeskrobał" prezesik!
        Widziałem,jak go kopali,dostał z piąchy,ubranie podarli,szarpali!
        Policja się przyglądała!
        Janik teraz głupa tnie,policjantów wszystkich ukarać!
        Toż ten głupek sam siebie przerasta!
        Odział zwarty reaguje na rozkaz! Więc czego ten pajac pieprzy!
        pozdrawiam
      • Gość: XXL Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: *.echostar.pl 07.08.02, 16:48
        sceptyk napisał:

> No co Wy... Przeciez na calym swiecie nieuczciwi (kto jeszcze jest uczciwy?)
        > wlasciciele oszukuja pracownikow, nie wyplacaja, bankrutuja (a sami wyjezdaja
        > na Bahamas). Takie sa, niestety, reguly/nie-reguly wolnego rynku.

Cholera , zapomniałeś jeszcze dodać, że palą grube cygara i
        chodzą w czarnych garniturach.
        No tacy przynajmniej byli na rysunkach z lat piędziesiątych.........
        smile)
    • Gość: nikt Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: 195.114.189.* 07.08.02, 16:25
      jestem zwykłym polakiem i jeżeli ktoś łamie prawo powinien zostać ukarany...jak
      można pobić bez rzadnych konsekwencji kogokolwiek...co robiła policja w
      szczecinie...wg mniw stoczniowcy przegieli ponieważ premier ma teraz asa w
      rękawie: albo zmniejszymy zatrudnienie i będzie praca albo ci którzy bili
      prezesa odry pójdą do więzienia...co wy najlepszego narobiliście
      ludzie...chcecie sami stanowić prawo...nie dobrze panowie...oj nie dobrze
    • Gość: Bloom może to początek rewolucji IP: *.chello.pl 07.08.02, 16:37
      wszyskie podręczniki nauk politycznych i socjologii mówią że gdy bezrobocie
      osiąga ponad 20% to zdarzyć może się wszystko a konkretnie wojana domowa
      rewolucja zamach stanu itd.
      u nas co prawda sktomne 18% z hakiem ale wszytko na najlepszej drodze bybyło
      więcej
      • pavs Re: może to początek rewolucji 07.08.02, 17:02
        wydaje mi się, że to raczej kwestia prymitywizmu naszego społeczeństwa niż
        stopy bezrobocia
    • Gość: jerzy wstyd dla Szczecina,że pozwala na bezprawie IP: *.osowo.pl 07.08.02, 17:00
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=70&w=2644102
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=70&w=2643856&GazetaWyborczaWWW2=PVE1qy23WVAqbc8o7zQiD1kE144kYSrE39Fa83CHX2o59s
      NzAuCW|-1443166987245970222/-1407973909/6/8083/8083/7002/7002/8083/-1|-
      1568563694433662213/-1407973906/6/8083/8083/7002/7002/8083/-1

SAMI OCEŃCIE OCENĘ OSÓB ZWIĄZANYCH ZE SZCZECINEM !!!!!!!!!!! SKANDAL!!!!
      • Gość: czapski Re: wstyd dla Szczecina,że pozwala na bezprawie IP: *.net.szczecin.pl 11.08.02, 13:25
        Dla Szczecina to moze wstyd, ale na szczescie dla podszczecinskich wiosek nie
    • Gość: Katowiczanka z prz Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 07.08.02, 17:16
      Brawo Szczecin !
      Złodzieje muszą się bać ludzi, którzy uczciwie pracują .Złodziej prezes
      napewno pensję sobie wypłacał.Nie wolno abyśmy pozwalali złodziejskiej
      bandzie okradać się ,nawet gdyby nazywała się RZĄDEM.

Katowiczanka z przypadku
      • miedz_brzeczaca Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać 07.08.02, 17:41
        Racja Katowiczanko. Trzeba oddzielic dwie sprawy. Sprawa pierwsza - bierność
        policji oczywiście świadczy jak najgorzej o tym pożal się Boże "państwie" w
        ogólności, a sprawności eseldowskich fachowców w szczególności.
        Ale sprawa druga - złodzieje w garniturach nie boją się w Polsce niczego i
        nikogo - m.in. dlatego że taka jest własnie "sprawność" państwa. Niech więc
        zaczną się bać fizycznie - strach naprawdę potrafi czynic rzeczy które
        wcześniej były niby niemożliwe. Teraz parę razy zastanowią sie koledzy p.
        Walusia, zanim przestaną płacić pracownikom. Parę razy pokombinują, czy jednak
        nie można inaczej...
        "Straszny miał dzień towarzysz Szmaciak,
        Ach, wprost odchodził od rozumu,
        Kiedy uciekać musiał w gaciach,
        Ścigany wyzwiskami tłumu.
        Zewsząd ścigały go kamienie,
        Boleśnie bijąc go w siedzenie..."
      • Gość: DrGranat Re: Brawo Szczecin ! Tak trzymać, nie popuszczać IP: *.komputerswiat.pl 07.08.02, 17:44
        a mozna zamowic takie tluczenie?? bo ja sil nie mam i slaby jestem. jak jest
        ktos chetny to moge nawet zaplacic smile z odzyskanych pieniedzy. smile)

a na powaznie to widocznie jest to (tluczenie) jedyny sposb na odzyskania
        wlasnych pieniedzy. mnie i jeszcze blisko 100 osobom od listopada 2001 nie
        placi elektrim a dokladnie jego spolka easynet, wlasciciel serwisu
        www.empik.com, nie placila tez stacjonarnemu empikowi wiec empik swoje zabral
        zostawiajac wydmuszke w postaci biur spolki w ktorych od pol roku zywa dusza
        sie nie pojawila smile w listopadzie przestano placic, nikogo nie zwolniono tylko
        zamknieto drzwi do firmy smile jak teraz widze trza bylo spalic samochod prezesa
        elektrimu i porwac jego zone zamiast sie denerwowac i stukac do laskawcow z
        elektrimowego zarzadu. forsa by sie pewnie od razu znalazla.

zle to wszystko widze jak tak dalej pojdzie. stoczniowcy moga byc tylko
        zapalnikiem dla ogromnej grupy ludzi ktorzy do tej pory starali sie zapomniec o
        panstwie bezprawia szukajac spokojnych rozwiazan.
    • Gość: AndrzejG Pytanie zasadnicze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.02, 17:46
      jaką formę własności posiadają zakłady 'ODRA'?
      • Gość: Janusz Re: Pytanie zasadnicze IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 17:51
        Gość portalu: AndrzejG napisał(a):

> jaką formę własności posiadają zakłady 'ODRA'?
        ===================
        ODRA SA

Ale gdzie właściciel akcji - nie wiem.

Sprawa bulwersująca - Prawda?
        Takie traktowanie robotników prowadzi do bolszewizmu.
        Poczytaj to:
        www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,963307.html
        Pozdrawiam

Janusz
        • Gość: AndrzejG Re: Pytanie zasadnicze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.02, 18:07

> Gość portalu: AndrzejG napisał(a):
          >
          > > jaką formę własności posiadają zakłady 'ODRA'?
          > ===================
          > ODRA SA
          >
          > Ale gdzie właściciel akcji - nie wiem.
          >
          > Sprawa bulwersująca - Prawda?
          > Takie traktowanie robotników prowadzi do bolszewizmu.
          > Poczytaj to:
          > <a
          href="http://www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,963307.html"target="_blank">www
          > 1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,963307.html</a>
          > Pozdrawiam
          >
          > Janusz

Przypadki oszukiwania pracowników są liczne , to fakt
          i to mnie też wkurza , bo oprócz naganności tego zjawiska,
          stają się oni nieuczciwie konkurencyjni w stosunku do mojej firmy,
          ale na szczęście na krótką metę , bo nie utrzymasz dobrego pracownika
          przy stosowaniu machlojek , a rotacja kadry jest zabójcza dla firmy.
          Zastanawia mnie taka sprawa:
          weźmy PKP , firma państwowa i płaci ludziom , ile tam płaci to nieważne,
          wiadomym jest ,że ma kłopoty finansowe,
          w związku z tym zalega ze składkami ZUS i podatkami,
          które to słyszę mają być umorzone, przynajmniej w części.
          Jak myslisz - co by się działo gdybym zalegał ze składkami ZUS,
          a to w dobrej wierze i tylko po to , aby zapłacić na czas ludziom.
          SA ma tych włascicieli trochę więcej niz jednego
          ale jest to własność prywatna - nie ma szans na pomoc państwa
          i taka burda nic nie pomoże poza chwilową ulgą dla szwaczek,
          a jak podejrzewam , własciciele wykorzystają zaistniałą sytuację,
          podchodząca pod kryminał i wywalą na zbity pysk kogo tylko się da.
          Tyle wywalczą razem ze swoimi mężami .

Andrzej
    • Gość: Blong Polsce by sie przydal Hitler czy Stalin IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 18:18
      Ciupiński: - Bo wiem, że muszę się dostać do Leppera i zrobić razem z nim
      porządek. Przynajmniej pięć tysięcy ludzi z Polski trzeba wyrzucić gdzieś na
      Syberię albo do Kazachstanu: złodziei, skorumpowanych burmistrzów, wójtów,
      biznesmenów, tych wszystkich prywaciarzy-oszustów. Tylko Lepper postępuje jak
      Janosik, jak zdobędziemy władzę, będziemy odbierać bogatym, a dawać biednym.
      Zresztą przewodniczący to ma jeszcze za łagodny charakter jak na Polskę. Tu by
      się przydał ktoś mocniejszy - jak Hitler albo Stalin.

- Co ty gadasz, Grzechu - wtrąca się żona. - Pan to jeszcze napisze...

- A niech pisze! Powtarzam - Hitler albo Stalin! No... nie mówię, żeby to samo
      z ludźmi robił... Ale żeby miał taki zdecydowany charakter jak ta dwójka.

.............

Indris, co raz bardziej mnie przeraza co piszesz. Zaczynam byc prawie pewny, ze
      pod taka wypowiedzia tez sie podpiszesz ?

A co z sytuacja kiedy mnie ktos okradnie a sad go zwolni. Tez mam isc do jego
      domu i go okrasc - albo pobic i okrasc?
      Albo zlapia morderce, olac sady i zlinczowac drania ?
      Urzednik sie pomylil w wypisywaniu jakiegos kwita, zatluc scierwo?
      co proponujesz, takie przypadki mozna mnozyc i beda napewno jak swiat sie
      dostosuje do Twojej wizji - no nie beda jak bedzie jakis Hitlerek czy
      Stalin /Ikonowicz w ich roli?/. Ci wezma za ryj wszystkich "zlodzieji" do
      obozow i na Syberie powysylaja, no i przypadkiem tez wszystkich myslacych
      niepoprawnie.
      • indris Właśnie bez Hitlera czy Stalina 07.08.02, 18:38
        Zaleganie z wypłatami stało się w Polsce nagminne i praktycznie bezkarne.
        Jeżeli nie daje sie tego załatwiać zgodnie z prawem - a to byłoby oczywiście
        najlepsze - to należy nawet wbrew prawu.