Dodaj do ulubionych

Ból pod żebrami - os czego?

30.01.11, 08:26
Od jakkiegoś czasu boli mnie pod żebrami i pomiędzy nimi. Czasami też bolą mnie łopatki. Uczucie jest takie jakby ktos mnie ściskał bardzo mocno sznurkiem, albo skopał. Lekarz stwierdził u mnie ZJN i powiedział, że te objawy są z nerw. Parę miesięcy temu miałam ogromny stres związany z pracą i teraz to "wychodzi". Faktycznie od jakiegoś czasu totalnie nie mogę się rozluźnić. Ciągle chodzę spięta. Lekarz przepisał mi antydepresant. W związku z tym mam pytanie do was. Czy ktoś z was miał takie bóle i czy to faktycznie jest z nerwów, czy może coś się dzieje innego? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • enterol250 Re: Ból pod żebrami - os czego? 31.01.11, 13:02
      Ale zaraz - co ma ból pod żebrami do jelit? Chyba że jesteś jakimś anatomicznym fenomenem:]
      • zaba-2 Re: Ból pod żebrami - os czego? 31.01.11, 17:27
        Też się nad tym zastanawiam. Gastrolog dołączył mi jako dodatkowy lek - antydepresant. Wahałam się dwa tygodnie zanim go wzięłam, ale jednak sie zdeydowałam. Lekarz twierdzi, że to silna nerwica...
        • enterol250 Re: Ból pod żebrami - os czego? 01.02.11, 06:41
          Ej no, nerwicę to ja też mam i ją diagnozuje psychiatra, a nie gastrolog. Proponuję wybrać się do innego gastrologa. I do terapeuty też, najlepiej behawiorysty. Pzdr.
          • st.ives Re: Ból pod żebrami - os czego? 06.02.11, 14:54
            Gastrolog jest też lekarzem.:) Może zdiagnozować nerwicę w obrębie swojej specjalności.
            Moja siostra ma ZJD i... identyczne bóle. Właśnie pod żebrami i łopatkami...

Czasami warto lekarzowi zaufać...:) nie każdemu wprawdzie.:(
            • enterol250 Re: Ból pod żebrami - os czego? 07.02.11, 21:49
              W obrębie swojej specjalności gastrolog może zdiagnozować wrzody żołądka, infekcje przewodu pokarmowego etc a nie nerwicę. Należy ufać zdrowemu rozsądkowi, a nie pierwszemu lepszemu konowałowi. ZJD to zespół objawów, sam ból o nim nie decyduje (polecam zapoznać się z kryteriami rzymskimi: jelitowo.wordpress.com/2009/12/16/rozpoznanie-zespolu-jelita-drazliwego-kryteria-rzymskie-czesc-1/
              Pzdr
              • beatkaa32 Re: Ból pod żebrami - os czego? 09.02.11, 17:36
                według tego kryterium mam zespół jelita nadwrażliwego:( cóż, proktologa już "zaliczyłam", teraz gastrolog i psychiatra;) takie życie
    • merkury790 Re: Ból pod żebrami - os czego? 10.02.11, 08:38
      Jak najbardziej ból pod głównie prawym żebrem i przeszywającym do łopatki może mieć powiązanie z jelitem grubym. Również nie możemy wykluczyć kamicy nerkowej i nerwowych ataków pęcherzyka żółciowego. Wykonać badania od A do Z zaleci dobry gastrolog! Polecam dr Gołdysa w czestochowie
      p.s
      Takie objawy ja mam cykliczne pod żebrami nawet teraz jak pisze
      po oddaniu gazów bó mija
      • coolaga1 Re: Ból pod żebrami - os czego? 10.02.11, 23:13
        Mozesz odczuwac bol pod zebrami wskutek silnego stresu. I miedzy lopatkami. Moze to byc zwiazane z IBS. Ja tez tak mam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka