Dodaj do ulubionych

Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!!

15.06.04, 09:00
pawdopodobnie mam zaparciowa forme ZJW:( od 2 miesiecy nie moge sie normalnie
zalatwic. jem same warzywa, owoce, suszone sliwki , morele, rodzynki, platki
owsiane, otręby pszenne, pije kefiry, herbatki z sensem itp, siemie lniane,
mięte, rano naczczo wode z miodem i cytryna..
nic, kompeletnie nic nie dają:(((((
byłam u lekarza i dal mi DUSPATALIN RETARD, biore od 1,5 tygodnia, ale na
razie nie pomaga. lekarz powiedzial ze przy tego typu srodkach trzeba
poczekac..
codziennie rano sie budze i mam uczucie jakbym sie nie wyprozniala od
tygodnia, po prostu jakbym miala jakis olbrzmi czop ktory tam wszytsko
blokuje. brzuch boli mnie juz wieczorem, po calym dniu, a rano jest tak
wzdety i twardy jakbym byla w 5 miesiacu ciazy :((
bylam znow u lekarza ale powiedzial mi ze nic mi nie da, bo jestem b mloda i
dieta ma mi pomoc zebym sie sama nauczyla wyprozniac. tyle ze u mnie
najprawdopodobniej to przez nerwy a dieta nie skutkuje wcale.
wstydze sie ubierac w jakies obcisle ubrania bo wygladam jak w ciazy, brzuch
mnie boli, a czasem nawet skreca mnie wszytsko w srodku. jem b malo (co
wypisalam juz na gorze), duzo pije, copraz bardziej chudne, a brzuch mi
rosnie :(((
wczoraj w poludnie sie wyproznilam po czopkach a dzis rano nie wytrzymalam i
wypilam Lactical ktory doraznie poleciala mi pani dr... wyproznilam sie po 5
min!!! wiec dlatego potwierdza sie moja teoria ze to nerwowe, bo lek nie
poskutkowalby tak szybko.. stolec co ciekawe byl calkiem miekki-wrecz
rozwolnieniowy ale bylo go tyle jakbym nie wyprozniala sie tydzien a chwile
przedtem czulam jakbym miala kamienie w brzuchu, ktorych za niz w swiecie nie
wydale.
nie wiem co to.. ???widac ze dieta skutkuje na rozluznianie kalu, ale moj
organizm nie chce go wydalac :(((
Ja juz nie moge z tym sobie poradzic://
JA chyba wole brac leki do konca zycia niz nie moc normalnie zyc.

Czy ktos z was boryka sie z podobnym problemem?? Jak sobie z nim radzicie, bo
ja juz nie mam pomyslow???!!!!:((((
PROSZE POMOZCIE!!!!!!!
PS. czy ktos na zaparcia bierze Duspatalin Retard??Czy skutkuje??
Obserwuj wątek
    • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 15.06.04, 12:05
      Droga Leo, cóż Ci mogę napisać.. Ja też mam zaparciową formę IBS (tzn. chyba
      nawet mieszaną bo zwykle mam zaparcia a "odpuszcza" mnie w jednej chwili gdy
      się bardzo zestresuję) i moge tylko powiedzieć że na to nie ma reguły... Też
      jem otręby, jogurty, piję wodę litrami, wsuwam sliwki itp. ale nigdy nie wiem
      czy tym razem mi się uda.. Niemal zawsze jem to samo, ale każdego dnia jest
      inaczej.. Nie mam aż tak długich przerw zwykle załatwiam się codziennie (lub co
      drugi dzień), ale zawsze z długą "odsiadką" :) To chyba dzięki papierosom (nie
      wiem czy palisz), ale ja ostatnio próbowałam rzucić i właśnie wtedy przez
      cztery dni bez fajki nie mogłam się załatwić.. :( Dlatego znów sobie
      popalam.. :( Wiem doskonale co czujesz, bo wiem jak trudno tak żyć, gdy ciągle
      człowiek się czuje napełniony, wzdenty, z bolącym brzuchem.. Nie wiem jak u
      Ciebie, ale moje zaparcia w momentach stresu potrafią zamienić się w biegunki.
      Co do środków przeczyszczających to pisałam o tym w temacie "leki na
      wypróżnienie" - poczytaj. A i jeszcze jedno - uwielbiam słodycze, codziennie
      wcianam jakąś czekoladę czy batona.. A Ty?? Może to przez to..? Chociaż
      kiedyś udało mi się rzucić słodycze na dwa tygodnie, ale nie odczułam żadnej
      poprawy.. Ale może to za krótko...
    • nikag Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 15.06.04, 18:35
      Witam, ja również borykam sie z tym problemem juz od dobrych 6lat. Duspatalin
      biore od roku i musze powiedziec ze troche pomaga, tzn. nie mam juz paro
      tygodniowych zaparc, najwyzej z tydzien. Ale nie wiem do końca czy to jego
      skutek, na pewno pomaga na skurcze i bóle brzucha. Po prostu jak czuje, ze
      zbliza sie bol, to biore kapsulke albo dwie. Odstawilam tabletki hormonalne, bo
      ginekolog powiedzial mi ze one tez moga powodowac zaparcia, poza tym biore
      ziola (nalewka) Gastrobonisol i chyba one mi najbardziej pomagaja, przynajmniej
      nie mam od 2 miesiecy atakow ostrego bolu brzucha (odpukac). Probowalam tez
      COLON C i chyba pomagał. Pisze chyba bo w tej chorobie trudno powiedziec ze cos
      pomaga bo na skutek sklada sie wiele czynnikow, zwlaszcza nerwy. Chociaz mi sie
      wydaje ze az tak mocno sie nie denerwuje a jednak choruje:(. A no i espumisan
      na wzdecia ale duzo wiecej niz 3 kapsuli jednorazowo:( czasem pomaga. Trzymaj
      sie. Pozdrawiam. D.
      • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 15.06.04, 20:05
        Nie wiem,czy mazie na mysli COLON CLEAN???To jest dobry srodek na uregulowanie
        trawienia.I nie uzaleznia.Biore go co drugi dzien,ale nie zawsze pamietam..
        Znam Wasze problemy,mam leniwe kiszki,czesto bole brzucha,i inne ZJN -
        owe "przyjemnosci".Pozdrawiam
        ml
        • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 15.06.04, 20:16
          tez myslalam nad preparatem colon c..moze on by mi pomogl. ide niedlugo do
          lekarza. moze zasugeruje mu ten lek.
    • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 15.06.04, 19:36
      co do papierosow nie pale, ani nie palilam wczesniej. alkoholu ani innych
      uzywek tez nie biore. slodyczy to od dawna na oczy nie widzialam, bo zawsze sie
      boje ze jak cos zjem (szczegolnie czekolada) to sie skrece z bolu. przez 5 dni
      probowalam nic nie brac oprocz tego duspatalinu, ale myslalam ze nie wytrzymam.
      brzuch mialam wielki i twardy- wzielam Alax i jak zwykle pomoglo. Nie chce juz
      brac tych srodkow na przeczyszczenie, bo wiem czym to skutkuje, ale z drugiej
      str. jak mam codziennie budzic sie z wielkim bolacym i nabrzmialym brzuchem to
      chyba juz wole do konca zycia sie faszerowac lekami:(. jak bralam przez jakis
      czas dosc regularnie Alax to w ogole nie mialam takich problemow.
      Kupilam sobie ziola na zaparcia ale zawieraja dziurawiec wiec nie moge ich brac
      z racji na pigulki. Poza tym pigułki tez niszcza mi uklad pokarmowy, chociaz
      lekarz mowi, ze zaparcia to na pewno nie od tego.:/ (fakt mialam wczesniej)
      Myslalam nad zmiana na plastry Evra, ale przy nich tez dziurawca pic nie mozna:(

Nie wiem co mam zrobic, jak wezme cos na przeczyszczenie to od razu jak reka
      odjal, a jak nie biore to nawet jak sie zmusze raz na dzien po dlugim
      posiedzeniu brzuch nadal jest spuchniety i duzy.

Od dzis zaczelam pic melise na uspokojenie, moze poskutkuje.
      • nikag Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 16.06.04, 11:26
        ja tez mialam zaparcia przed braniem tabletek, ale gdy zaczelam je brac
        (zwlaszcza Cilest) bylo jeszcze gorzej. Po Hormonecie bylo troche lepiej ale i
        tak wolalam odstawic pigulki by wyeliminowac cokolwiek co mogloby opoznic
        wyprozmienie:( W ostatecznosci polecam herbatke z lisci senesu, ale ostrzegam
        daje niezlego kopa po okolo 24h (ja niestety musze zaparzyc 2 saszetki by byl
        rezultat):(.
    • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 16.06.04, 08:20
      To ja na szczęście aż tak źle nie mam, załatwiam się prawie codziennie, nawet
      kilka razy, ale po trochu.. :( Gdybym miała nie opróżniać przez tydzień lub
      dwa to też bym jechała na proszkach przeczyszczających... chociaż sama nie
      wiem co lepsze, bo zawsze jest niebezpieczeństwo że jelita tak się rozleniwią,
      że już na nic nie będą reagować.. Chciałabym jak normalny człowiek mieć taki
      odruch że wstaję rano idę na "klopa" :) i bez problemu robię co trzeba, a potem
      mam spokój... ach, te marzenia.. Tak sobie ostatnio myślę że chyba w końcu
      pójdę do jakiegoś "psychola" i powiem by mi przepisał jakies psychotropy, albo
      co... może to pomoże, bo ja już nie mam siły tak dłużej żyć... Codziennie
      sobie mówię, że może w końcu to się skończy i będzie normalnie, bez żadnego
      bólu i innych problemów.. Ale kiedy kolejny dzień się skręcam, nic nie mogę
      zaplanować, boję się zmienić pracy, iść na angielski, do kina itp. bo
      mnie "skręca" to sobie myślę, że już mam dosyć takiego życia i że nie dam rady
      tak dłużej.. :( Chciałam uniknąć silnych leków "psycho", ale czytałam, że
      większości pomaga.. Wydaje mi się, że moje życie jest ustatkowane i szczęśliwe,
      ale może gdzieś w środku coś we mnie siedzi..?? Raczej nie mam deprechy (dołuje
      mnie jedynie fakt że nie mogę normalnie żyć..), ale zauważyłam że mam stany
      lękowe... Wiecie, kiedy leżę w nocy w łóżku ogarnia mnie często taki okropny
      lek, że ktoś włamie się w nocy i zabije mnie i mojego chłopaka we śnie, albo
      gdy biore kąpiel i jestem sama wciąż nasłuchuję czy jakiś zboczeniec mi nie
      wlazł do domu... Albo czasami sobie myślę jak wiele niebezpieczeństw czai się
      na ulicy, że moge wpaść pod tramwaj, przewrócic się na ulicy, że ktoś mnie może
      napaść gdy wracam wieczorem... i wiele takich głupich lęków i myśli mi często
      chodzi po głowie... Ale zwłaszcza w nocy gdy zasypiam, świat wydaje mi się tak
      przerażający, że mam ochotę się zamknąć w pokoju bez okien i nigdy nie
      wychodzić, by nic złego mnie nie spotkało... Może to głupie, ale tak czasami
      mam... ostatnio dość często.. Nawet świadomość, że mój chłopak śpi obok nie
      daje mi poczucia bezpieczeństwa, wszystko przeraża mnie tak bardzo, że nie mogę
      zasnąć.. Czy Wy też macie coś takiego?? Bo ogólnie to mam życie ustatkowane,
      kochającego faceta, dach nad głową, pracę, dobrą sytuację finansową itp, ale
      boję się rzeczy, które jakby nie zależą ode mnie... uff, ale się rozpisałam..
      zupełnie nie na temat, ale dziękuję, że mnie wysuchaliście.. A propos, o co
      chodzi z tym dziurawcem?? on pomaga na zaparcia?? i dlaczego nie mozna go brać
      gdy sie bierze środki antykoncepcyjne???
      • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 16.06.04, 18:14
        ja mam depreche i to niezla od jakiegos czasu. pewne wydarzenie w moim zyciu
        sie do tego przyczynilo:/ troche mi sie poprawilo niedawno- nawet moj facet to
        mowi, ale od tych problemow zdrowotnych znow mam dola ze nie moge normalnie
        zyc. teraz kupilam sobie meliske do picia na stres, wrocilam dzis do starych
        sprawdzonych srodkow- Alax (oczywiscie rano poszlo jak z platka, teraz juz
        mnie nic nie boli i jest ok:)). Wczoraj gadalam z moja ciotka i ona miala
        zaparcia przez 2 lata przez odstawienie papierosow, brala caly czas tez Alax i
        powiedziala ze jej przeszlo w koncu samo po jakims czasie i problemow juz nie
        ma (wczesniej radzila sie tez znajomego gastrologa) :)
        mysle ze jak mi sie poprawi psychicznie to tez bedzie po klopocie:) (oby!!!)

a co do dziurawca to wplywa on na enzymy i moze spowodowac nieprawidlowe
        wchlanianie hormonow. podobno sporo przypadkow ciaz z tego powodu bylo. mocne
        dziala musi miec skoro nawet na plasterki tak wplywa:(

moj facet mowi zebym odstawila w ogole pigulki bo pewnie od nich mam te schizy
        dodatkowo.. a ja nie chce bo wtedy jeszcze bardziej bede sie denerwowac ze
        zajde w ciaze , poza tym cykl mi sie rozreguluje i nie wiem kiedy bede miec
        okres- kolejny powod do stresu:/
        • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 17.06.04, 09:19
          Nie wiem,czy mowimy o tym samym COLON CLEAN.U nas mozna to kupic w lepszych
          drogeriach,bez lekarza i recepty!!A jest to wspaniale,nie uzaleznia i co rano
          murowana wizyta w "swiatyni dumania"
          ml
    • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 17.06.04, 10:40
      słuchajcie, a robiliście sobie badania na jakieś inne choroby?? może to nie
      tylko chodzi o IBS?? np. niedoczynność tarczycy... ponoć jednym z objawów obok,
      osłabienia, ciągłego uczucia zimna i suchej skóry są właśnie uporczywe
      zaparcia... tak sobie pomyślałam, że może waro poszukac gdzie indziej
      przyczyny... bo skoro prawidłowa dieta nie pomaga, to coś jest nie tak... ja
      ostatnio właśnie stwierdziłam, że pójdę do lekarza i zrobię sobie takie badania
      na tarczycę.. (bo akurat jestem osobą wyjątkowo marznącą, ciągle jest mi zimno,
      nawet gdy na dworze jest ponad 20 stopni, i wciąż jestem zmęczona i
      nieprzytomna)wolę mieć pewność, że to właśnie IBS i nic na to nie poradzę...
      • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 17.06.04, 15:29
        Badalam tarczyce,to znaczy mialam testy krwi,ale sa w normie.Tez jest mi ciagle
        zimno i mam sucha skore..ale tarczyca o.k.
        ml
        • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 17.06.04, 16:40
          tez nad tym myslalam. moja mama ma problemy z tarczyca ale nadczynnosc. kiedys
          lekarz powiedzial mi ze warto sprawdzic. sucha mam skore owszem, senna jestem,
          no i fakt zawsze mialam jakies problemy z zaparciami w dziecinstwie, a potem z
          przemiana materii.
          pojde zrobie :)
          a co do colon c.. drogi jest.. a ja juz nie wiem czy mam eksperymentowac..:(((
          • aqua1 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 17.06.04, 16:58
            A jakie leki przeczyszczajace już stosowałaś i w jakich ilościach (w jakich
            dawkach i jak często)? Co na Ciebie najlepiej działa? Czy próbowałaś czopki -
            dla mnie to najlepsze co wymyślono, bo działają szybko i tylko tam gdzie
            potrzeba, a poza tym są najmniej szkodliwe. Nie ma też problemów z
            niekontrolowanym działaniem jak to w przypadku leków doustnych. Czy te które
            bierzesz Ci pomoagają? To fakt że na przeczyszczenie nie należy brać tylko i
            starać się również inne metody stosować równolegle, ale zaparcie jest przecież
            bardziej szkodliwe niż przeczyszczenie! Wiem o tym bo się czuję o wiele lepiej
            jak mam pusty brzuszek nie mówiąc już o względach estetycznych. Zaparcia
            prowadzą też do innych chorób, a tego to już bym więcej nie chciała! A więc czy
            chcesz aby Ci coś doradzić z leków?
          • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 19.06.04, 23:42
            No tani nie jest,ale mniej szkodliwy niz leki!!Toznaczy wogole nie jest
            szkodliwy.Ja biore mniej niz oni podaja i nie dwa razy dziennie a jeden
            raz.Pomaga idealnie i bez boli brzucha,uzaleznien etc.Pozdrawiam
            ml
        • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 18.06.04, 08:48
          a do jakiego właściwie lekarza należy się udać w związku z tą tarczycą?? jakie
          badania się robi?? czy to drogie??
          • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 18.06.04, 09:32
            lekarz I kontaktu musi ci dac skierowanie do endokrynologa a endokrynolog daje
            ci skierowanie na badania poziomu hormonow we krwi (ZA DARMO)..
          • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 19.06.04, 23:44
            U nas internista kieruje na badania krwi pod katem tarczycy.Jesli wyniki nie sa
            w normie to do specjalisty/endokrynologa/.
            ml
    • lucyna42 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 18.06.04, 12:52
      W zeszłym tygodniu miałam robione badanie homronów tarczycy TSH,FT4,FT3,
      skierowanie dostałam od lekarza ogólnego i niestety musiałam za te badanie
      zapłacić bo podobno są płatne 100 % kosztowały 49 zł,można przeżyć taki
      wydatek.Lucyna.
      • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 18.06.04, 15:30
        Lucynko, napisz jak tam Twoje wyniki??? co lekarz na to?? czy jest coś nie tak
        z tą tarczycą??? czy mogło to byc powodem zaparc???
    • asia23bb glupie pytanie:)) 18.06.04, 16:27
      Sluchajcie, czytam wciaz posty o zaparciach i zglupialam.:) Co to wlasciwie
      znaczy 'miec zaparcie'? Ile dni trzeba nie odwiedzac ubikacji? Bylam
      przekonana, ze mam zaparciowa postac IBS, ale do WC chodze zwykle raz dziennie
      lub raz na dwa dni, czasami raz 3 dni(ale rzadko!). Czy to mozna nazwac
      zaparciem, bo juz nic nie wiem:(((
      Dzieki za odpowiedzi
      Pozdrawiam!
      A.
    • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 19.06.04, 17:33
      no to roznie..
      czasem masz takie zaparcia, ze nie chodzisz tydzien albo wiecej do ubikacji,
      ale nic ci sie przy tym dodatkowego nie dzieje.. oczywiscie po tygodniu to juz
      brzuch boli ale generalnie w trakcie nie musisz miec dolegliwosci
      czasem jest tak, ze niby wyprozniasz sie codziennie, ale bardzo skapo, i po
      dlugim posiedzeniu, a brzuch cie boli jak sie do konca nie zalawisz (ja tak mam)
      to sprawa organizmu..
      • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 19.06.04, 23:47
        U mnie jak jeden dzien tam nie ide to mam zaparcie,co wiaze sie z bolem w
        prawym boku a czesto i glowy.Musze codziennie bo taki mam organizm.Jesli sa
        klopoty siegam po Colon Clean.Jak slysze o tygodniu bez to wlos mi sie jezy!!!
        ml
    • lucyna42 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 20.06.04, 17:55
      Weroniko.Ja miałam robione badania na tarczycę z innego powodu,i nie wiem jak
      to się ma do zaparć, musisz sobie to wyjaśnić.Moje wyniki są dobre TSH -1,33
      (norma to 0,27-4,20), FT4-15,28(12,0-22,0),FT3 - 5,71 (2,8-7,1)czyli ok.Ja
      miałam postać biegunkową więc na temat zaparć wiem niestety bardzo mało,ale od
      jakiegoś czasu czuję się dobrze co widać w moich postach i oby to trwało jak
      najdłużej czego i Tobie i wszystkim życzę Lucyna.
      • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 21.06.04, 07:58
        pytałam o Twoje wyniki tarczycy w kontekście zaparć, bo czytałam, że jednym z
        objawów niedoczynności tarczycy są właśnie zaparcia... myślałam, że Ty też je
        miałaś... pozdrawiam
      • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 22.06.04, 09:09
        Byłam dzisiaj na pobraniu krwi na TSH... zobaczymy co z tego wyjdzie.. Lucyno,
        a powiedz co Ciebie nakoniło do zrobienia tych badań na tarczyce?? miałaś
        jakies objawy..? ja usiebie "zlokalizowałam": ciągłe uczucie zmęczenia i
        senności, mocne marznięcie (jak wstaje rano to zakładam dwa szlafroki po kostki
        i skarpety frotowe, bo mi zimno... nawet teraz wiosną :( ), nieregularne
        miesiączki (jesli nie biorę tabletek antykoncepcyjnych), sucha i swędząca
        skóra, niedokrwistość (tak wyszło w ostatnich badaniach krwi..) no i te
        cholerne zaparcia.. Wiecie, ja już chyba tak na siłę szukam jakiejś konkretnej
        przyczyny mojego złego samopoczucia... Chyba wolałabym się leczyć na coś
        konkretnego niz być niby zdrowa, a wciąż cierpieć... :(
    • lucyna42 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 22.06.04, 11:08
      Weroniko!ja miałam robione badanie na tarczycę w związku z zabiegiem
      ginekologicznym ,który miałam przeeprowadzony dokładnie tydzień temu w klinice
      na Polnej w Poznaniu.Lekarz zalecił aby te badanie było zrobione więc
      zrobiłam.Ale ja też jestem gatunkiem ciepłolubnym ,stale jest mi zimno ,wiem co
      to zimne ręce i stopy.Teraz jestem na zwolnieniu lekarskim więc mogę sobie
      poleniuchować w domu,późno wstawać ,chodzić w podomce itp.itd,.Pozdrawiam
      Lucyna.
      • lalka251 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 22.06.04, 12:20
        Czesc Dziewczyny,
        Jak milo slyszen, ze nie jestem sama. Gdy czytalam wasze listy, to tak jakbym
        pisala o sobie. Cierpie na zaparcia od zawsze. Ratuje mnie jedynie alax,
        probowalam figurem z senesem, ale niestety pojawily sie u mnie dodatkowe
        dolegliwosci - hemoroidy. Malo ze zaparcia i brzuch jak kobieta w ciazy, to
        jeszcze to. Boje sie tylko teraz jednego - od przyszlego cyklu zamierzam brac
        tabletki antykoncepcyjne (Cilest), staram sie wiec jakos uregulowac
        wyproznienie. Jak Wy laczycie pigulki i przeczyszczacze? Nie chce zajsc w ciaze
        tylko przez zaparcia, gdy akurat cos nie wchlonie sie na czas. Prosze odpiszcie
        cos nt temat. Pozdrawiam
        • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 22.06.04, 18:45
          no wlasnie ja biore pigulki (logest) od 2 miesiecy.
          lacze to z alaxem chociaz bardzo sie obawialam interakcji. lekarz powiedzial mi
          ze jej nie ma. chyba jednak zmienie ten lek zeby sie od niego nie uzaleznic.
          poprosze o cos co nie bedzie wchodzic w interakcjei nie uzaleznia (oby jeszcze
          dzialalo) :))
          zawsze biore alax jakos na 4-5 godz przed pigulkami na wieczor. dzialanie
          pozadane ma dopiero rao, nigdy nie zdazaja mi sie biegunki po nim, wiec pigulka
          sie powinna wchlanac.
          generalnie nie zaleca sie tego,ale chyba raczej z obawy ze pigulki sie nie
          zdaza wchlonac bo nastapi biegunka. pewnie sa leki ktore tez wchodza w
          interakcje z pigulkami :/ale nie wiem ktore
          na pewno nie mozna pic ani brac nic z dziurawcem bo on dziala na enzymy
          trawienne.
          jesli chodzi o mnie to od 2 miesiecy pigulki dzialaja dobrze:))
          mam nadzieje ze bedzie tak dalej :)))
        • kinia777 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 23.06.04, 12:45
          hej!
          O zaparciach wiem niewiele - mam postac biegunkowa ZJW; aczkolwiek teraz, gdy
          jestem na diecie ubogoblonnikowej, ktora miala wyeliminowac biegunki, czasami
          mam uczucie zaparcia, utrudnionego wyproznienia.
          Biore rowniez antykoncepcyjnie Cilest, ale nie on jest przyczyna moich
          dolegliwosci (jakies 3 lata bylo wszystko ok).
          Natomiast niedawno zaczelam miec problem z hemoroidami - lakarka twierdzi, ze
          uaktywnily sie one przez dlugotrwale biegunki:(
          Chcialam Cie zapytac, jak radzisz sobie z tym problemem - czy stosujesz jakies
          masci, czopki itd? Bo ja wlasnie teraz, podczas tej diety, przy w sumie
          normalnie wygladajacym stolcu, mialam kilka bolesnych wyproznien, a 2 razy
          nawet minimalne krwawienie.
          Prosze o jakies rady.
          • lalka251 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 23.06.04, 13:20
            Witaj kinia777,
            Ja zaczelam stosowac czopki "tytanoreina" i zadzialaly bardzo szybko. U mnie
            byly juz krawawienia i to powazne, a przeszlo po jednym razie, tzn nie ma
            krawien, reszta pozostaje, ale juz nie boli. Bede brala je nadal, bo widze
            efekty leczenia. Bierze sie raz na noc. Bralam jakis czas hemorol - czopki, tez
            byly ok. Lykam tez, ale od 2 dni dopiero "cyclo3forte" w nadziei, ze sie ich w
            ogole pozbede. To sa leki bez recepty, wiec mozna je kupic, a w razie co mozesz
            zapytac farmaceute.
            • kinia777 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 23.06.04, 13:44
              Dzieki wielkie za pomoc, slyszalam o tytanoreinie, i na pewno ja sobie kupie,
              nie ma co! A co do tego leku, ktory dopiero zaczelas brac - czy on moze
              wyeliminowac calkowicie problem hemoroidow, tzn. jakos skutecznie zaleczyc
              sprawe? a nie orientujesz sie przypadkiem, czy wchodzi on w interakcje z
              Cilestem?
              • lalka251 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 23.06.04, 14:17
                Opis dzialania cyclo3forte: ochrania naczynia krwionosne oraz poprawia napiecie
                scian zylnych, zmniejsza przepuszczalnosc naczyn wlosowatych i przeciwdziala
                powstawaniu obrzekow, leczenie dolegliwosci zwizanych z zylakami odbytu. To
                jest podstawowe dzialanie, a dodatkowo moze byc stosowany do zahamowania
                krwawienia z drog rodnych lub plamienia, wtedy gdy sa one spowodowane
                zastosowaniem srodkow antykoncepcyjnych z uzyciem malych dawek progestagenu lub
                wkladka wewnatrzmaciczna. W leczeniu hemoroidow stosuje sie 4-5 tabletek
                dziennie. To jest z opisu ulotki, a jesli chodzi o pigulki to przed kupnem
                zapytaj sie farmaceuty. Od nowego cyklu ja tez zaczynam cilest, wiec sama
                jestem ciekawa. Moze jednak zdaze sie podleczyc do czasu pigulek.
                Ja zaczelam brac dopiero 2 dzien, wiec nie wiem jak to wyglada dalej, ale inni
                sobie chwala. Na mnie zadzialaly czopki, sa bardzo dobre. Pozdrawiam
                • kinia777 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 23.06.04, 15:56
                  Dzieki,
                  mysle za zaczne od czopkow. Mam nadzieje ze pomoga, mimo ze moje dolegliwosci
                  nie sa na razie jakies koszamrne i zdarzaja sie rzadko - na razie 2 razy. No
                  ale lepiej przeciwdzialac, niz leczyc...
                  Ja biore teraz rowniez enzymy trzustkowe dla poprawienia trawienia. Mam
                  nadzieje, ze moj ZJW przycichnie (zreszta przy diecie jest lepeij) a hemoroidy
                  tez jakos pokonam.
                  Zdrowia zycze!!
    • lucyna42 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 24.06.04, 11:22
      przeniosłam wiadomość z innego forum może komuś pomoże Re: Cholerne
      zaparcia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: anouk 23.06.2004 20:10 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Polecam preparat DUPHALAC / lub jego polski odpowiednik LACTULOSUM/. Biorę go
      już od kilku miesięcy z polecenia gastrologa, jest b skuteczny i co ważne nie
      uzależnia, nie rozleniwia jeli, można go brać latami Nie ma po nim przykrych
      obj. ubocznych jak przy innych lekach przeczyszczających typu skurcze jelit lub
      bóle brzucha.
    • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 06.07.04, 10:58
      dziewczyny, a ten Alax to jest na receptę, czy można go normalnie kupić...? no
      i jak to jest z czopkami na przeczyszczenie - można dostać bez recepty...?
      • aqua1 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 06.07.04, 18:00
        A to co brałaś do tej pory nie pomaga Ci, czy chcesz czegoś innego spróbować i
        dlaczego. Ja już pisałam tu o czopkach - zerknij. Można kupić bez recepty - te
        które ja stosuję, bo są i takie na receptę. Jestem zadowolona bo biorę wtedy
        jak mnie brzuszek dokucza, a są szybkie i skuteczne. Jak chcesz wiedzieć więcej
        to zapytaj. Powodzonka!
        • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 08:20
          Wiesz Aqua1, właśnie wczoraj już się wkurzyłam i postanowiłam wypróbować
          czopki... Kupiłam jakieś w aptece i... również jestem zadowolona! Sa o wiele
          lepsze niż jakiekolwiek środki przeczyszczające! Nie trzeba czekać kilku godzin
          aż zaczną działać, nie trzeba się martwić, że "pogoni" nas wtedy gdy będziemy
          poza domem. Czopki działają odrazu i to jest najfajniejsze... Polecam
          wszystkim "zatwardziałym"! :)
          • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 10:33
            Lepiej za czesto nie uzywac,bo mozna sie uzaleznic i dopiero bedzie problem!
            ml
            • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 10:42
              Ja się tam na tym nie znam, ale mi się wydaje, że od czopków to się raczej nie
              można uzależnić.. W przeciwieństwie do innych środków przeczyszczających,
              herbatek itp. rzeczy, nie przechodzą one przez układ pokarmowy, nie wpływają na
              ruchy jelit, działają na zasadzie powiękaszania mas kałowych.. Od czego tu się
              można uzależnić..? Przynajmniej ja tak myślę, ale może się na tym nie znam, a
              jeśli ktoś się zna lepiej, to proszę napiszcie czy czopki mogą uzależniać lub
              są niebezpieczne... cokolwiek wiecie... Pa!
              • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 11:58
                One rozleniwiaja jelito!Ale jak mus to mus.
                ml
          • aqua1 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 11:56
            No to się cieszę, że Ci też pomaga! A jakie kupiłaś? Ja stosuję suppositoria
            glyceroli dla dorosłych. Mam 25 lat i swoje dolegliwości od trzech lat
            świadomie, a wcześniej pewnie nie wiedziałam o tym więc mam już pewien staż w
            chorobie. Biorę te czopki jakieś dwa razy w tygodniu. Bez nich też potrafię się
            wypróżnić, ale po nich czuję się znacznie lepiej - zdrowa! Jak mnie brzuszek
            dokucza to biorę trzy na raz i po 30 min. jest po wszystkim :-) A Ty ile
            bierzesz i jak szybko na Ciebie te Twoje działają? Można te moje też brać
            wieczorem dla uregulowania pracy brzuszka. Uważam podobnie jak Ty, że inne
            środki są znacznie bardziej szkodliwe i mogą uzależniać. Ja tego u siebie nie
            stwierdziłam, ani żadnych objawów ubocznych. To oczywiście kwestia
            indywidualna, ale wolę je brać co jakiś czas i poprawić swój komfort życia, niż
            męczyć się niewiadomo po co. Brałam kiedyś zioła - senes, ale po nich moje
            jelitka strasznie się skręcały i bolały, mimo, że może bardziej mnie
            przeczeszczało. Od czasu do czasu dobrze podobno zrobić sobie lewatywę, ale to
            zabieg nie dla wszystkich ;-)Te czopki co ja biorę to są takie delikatne, że
            mogą je brać kobiety w ciąży i niemowlaki! Poza tym łagodzą stany zapalne
            odbytu i zapobiegają hemoroidom, co w naszej chorobie często się zdaża. Inne
            leki przeczyszczające poprzez swoje gwałtowne działanie mogą nasilać
            powstawanie hemoroidów, a tego to już bym nie zniosła :-(
    • 13_weronika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 12:42
      Aqua1, ja nie pamiętam nazwy tych czopków (sprawdzę w domu). Jeśli chodzi o
      działanie to brałam po jednej. Na mnie to działa natychmiast, dosłownie nawet 5
      min nie mogłam wytrzymać, bo czułam potrzebę... Ale może to źle robię, bo na
      ulotce nie było napisane jak długo to trzymać w sobie..? No i nie wiem czy to
      ma się całe ropuścić, czy jak, bo mi to podczas załatwiania całe wypływa..?
      Sorrki, że zadaje tak głupie pytania, ale naprawdę nigdy z tego nie korzystałam
      i zupełnie się nie znam, a naulotce nic na ten temat nie piszą... :(

ps. Ludwiczko, na jakiej podstawie twierdzisz, że czopki rozleniwiają jelita..?
      • aqua1 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 13:20
        Na tym polega to że czopki są Ok że właśnie nie musisz czekać ile tam ktoś
        napisał, tylko wypróżniasz się jak Twój organizm już jest gotowy. Nie musi się
        wcale rozpuszczać do końca bo nie jest to lek, który ma się wchłaniać do
        organizmu. Czopek działa wtedy krócej i mniej obciąża jelita. To świetnie że na
        Ciebie tak szybko to działa. Gratulacje! Jak będziesz trzymała dłużej to po
        prostu może bardziej Cię przeczyści. Ja jak chcę dłużej wytrzymać to się kładę
        na pół godzinki i potem to jak wstaję to muszę być blisko toaletki ;-)
    • lea88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 13:22
      z tego co wiem to czopki nie sa polecane do stosowania codziennego.
      chociaz jesli wam tak bardzo pomagaja to sie ich trzymajcie-mi w ogole nie
      pomagaly.
      generalnie slyszalam ze lekarze radza ingerowac od gory, a nie od dolu(czopki
      lewatywa)- bo ta druga metoda moze powodowac hemoroidy.
      ale nie jestem specjalista to wam nie powiem jaka jest prawda.
      od mojego fantastycznego alaxu- specyfiku ziolowego za 5 zl bez recepty tez
      mozna sie uzaleznic.
      mi jakos to nie zagrozilo
      brala go codziennie przez ponad 2 miesiace
      potem zaczelam powoli odstawiac.. co drugi dzien..co trzeci
      teraz od ponad tygodnia jest cudownie
      nic nie biore- pije tylko rano naczczo wode z miodem i wyproznianie
      gwarantowane zaraz po sniadanku:)))
      zycze wam tego samego;))
      • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 07.07.04, 18:02
        Wiecie co? Moze spytajmy na forum Zdrowie,czy wskazane jest codzienne uzywanie
        czopkow?Moim zdaniem i gdzies o tym czytalam jest niewskazane,jelito/jego
        koncowka :)/ "rozleniwia sie" i bedzie czekac na bodziec w postaci czopka
        zamiast "dzialac".Mnie pomaga kawa na czczo,ipapieros,ale nie polecam go
        niepalacym:)))
        ml
        • aqua1 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 08.07.04, 11:35
          No właśnie. Trzeba pamiętać, ze te opinie, które tu sobie wymieniamy, to włąsne
          doświadczenia i rady. Nie zawsze muszą być dobre dla innych Ja dlatego nikogo
          do niczego nie namawiam i nie uważam, ze każdemu to dsamo pomoże, ale
          przekazuję swoje sposoby, któy mi pomagają (i jak się okazuje nie tylko mi).
          Powracjąc do zamieszczonych opinii, to stosowanie czegokolwiek w nadmiarze jest
          pewnie szkodliwe. Pytanie co lepiej i kiedy to jest nadmiar. Osobiście uważam,
          że czopki na przeczyszczenie są zdroowsze niż tabletki czy zioła, bo od tych
          drugich właśnie można się uzależnić. Nie mam po nich działąń ubocznych i
          stosuję je kilka lat i się nie uzależniłam. Każdy powinien znaleźć swój spsób
          na dolegliwości jelitowe, bo każdy organizm jest inny. Ja podaję przykład i
          zachęcam do spróbowania - jak komuś pomogę i mu się spodoba, to będę się
          cieszyć, że komuś dobrze poradziłąm i tyle. I na koniec taka dygresja - jak
          ktoś ma miażdżycę lub stan przedzawałowy, to stosuje się aspirynę podawaną
          codziennie. Powszechnie wiadomo, że powodować ona może chorobę wrzodową i
          zwiększać krwawienia. Ale stosuje się ten lek powszechnie, ponieważ jego zalety
          przeważają ewentualne działąnie uboczne. Podobnie chyba jest ze środkami na
          przeczyszczenie.
    • gryka1 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 10.07.04, 21:44
      Mysle,że używanie jakichkolwiek pospieszaczy jest dla jelita bardzo nie dobre -
      leniwieje.Kiedyś polecono mi na zaparcia spowodowane stresem picie codziennie
      terapeutycznie kropli waleriana , po to aby się uspokoic i nie reagować stresem
      na każdą sytuację. Trochę pomogło, spróbujcie może Wam też...
      • marialudwika Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 11.07.04, 13:28
        Dostalam potwornego zaparcia po uzyciu /z koniecznosci,grypa jelitowa/ imodium.
        Uratowal mnie Diges-tonic.F-my Herbapol.Kiedys przywiozla mi go polska
        sasiadka,sa w nim rozne ziolka,na opakowaniu pisza "srodek pomocniczy w
        niezytach zoladka,jelit,zaburzeniach ruchowych przewodu
        pokarmowego,wzdeciach...etc".Pomoglo!
        ml
    • a.krzenczesa Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 15.07.04, 12:12
      Czesc. Ja mam dokladnie co ty, to samo. Lecze sie duspatalin retard od jakis 2
      miesięcy niekiedy pomaga niekiedy nie. Mam silne kolki jelitowe. Nie umiem z
      tym zyc to jest straszne zreszta sama o tym wiesz. Najgorszy jest wieczor i
      rano tak jak opisywalas. Ja sobie to wszystko spowodowalam dieta bo schudlam
      bardzo duzo. 1,5 roku pilam herbatki z senesem. Od jakis 3 tygodni juz ich nie
      pije. Nie chce tylko nimi truje zoladek. Jestem tym wszystkim zalamana. Mam do
      tego jeszcze inne niepokojace i meczace dolegliwosci i niekiedy mysle ze jest
      bardzo zle. Pod koniec lipca ide na kolonoskopie tj. badanie jelit. Boje sie
      badania ale wyniku bardziej. Mam 24 lata i chce normalnie zyc. Cale zycie
      przede mna przeciez. Prosze odpisz na moj list. Jakbyś znalazla jakies
      rozwiązanie napisz. Dziekuje i pozdrawiam Asia
    • yurand_58 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 15.07.04, 12:40
      Jedyny ratunek na tą przypadłość to lek w syropie o nazwie LATULOSUM.
      Używaliśmy tego specyfiku na dolegliwość u córeczki przez okres około pół roku
      z rewelacyjnym skutkiem.
      Teraz nie ma żadnych kłopotów z wypróżnieniem stolca
      • veraxu Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 16.03.20, 13:31
        spróbuj produktu Pikopil u mnie działa na zaparcia. Wcześniej próbowałem Dulcobis ale strasznie jechał po jelitach.
    • doriana88 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 01.02.21, 23:07
      Mi pomaga tylko mak w każdej postaci, posypuję nim wszystko, dodaję do jogurtu i twarożku, najbardziej lubię makowiec
    • pielaanna Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 16.05.21, 08:27
      zrob wymaz z pochwy oraz odbytu. Ja mam takie szme objawy jak Ty. Ostatnio wykryto u mnie
      Streptococcus agalactiae, czyli inaczej paciorkowiec z grupy B (choroba weneryczna).
    • krysia4567 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 30.05.21, 23:01
      Nie miałam aż tak poważnych problemów jak Ty, ale pomogła mi zmiana diety na roslinną, więcej ruchu i wody, odstawienie słodyczy (zamiast tego jadłam błonnikowe kulki frufi) i duzo fermentowanych produktów w diecie kefiry, jogurty kapusta kiszona itp
    • wozny1234 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 29.11.21, 11:50
      Możliwe, ze to wina toksyn produkowanych przez pasożyty. One mogą powodować zaparcia. Możliwe, że problem też leży gdzieś indziej. Nie można brać leki przez całe życie, bo organizm padnie. Obciążamy wtedy nerki, wątrobę, zaburzamy florę bakteryjną itd. W Wrocławiu jest gabinet Herbasol - oni zajmują się pod kątem pasożytów i mówią co z tym można zrobić, jak też ze swoim zdrowiem. Ja chodziłem tam na swoją boreliozę i pomogli.
    • anna8001 Re: Ratunku!!silne ZAPARCIA!!Pomóżcie-prosze!!! 30.12.22, 21:08
      Ja znalazłam na 4microbiome preparat, który mi pomógł w końcu, bo też brałam duspatalin retard. I na początku mi duspatalin pomagał, ale później przeszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka