Dodaj do ulubionych

znieczulenie podczas kolonoskopii

07.07.06, 22:45
czy ktoś , kto miał kolnoskopie mógłby mi napisać jaki rodzaj znieczulenie mu
podano? i jak to dokładnie wygladało. jestem bliska zdecydowania się na
kolonoskopie, ale ciągle mam stracha. tam gdzie będę to robić podają
znieczulenie miejscowe. na czym to będzie polegać?
Obserwuj wątek
    • jawaczysen Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 10:19
      Miałam kolonoskopię trzy lata temu,za pierwszym razem nie udało sie jej
      przeprowadzić, gdyż mimo, że otrzymałam znieczulenie miejscowe to krzyczałam z
      bólu i lekarz powiedział, ze nie bedzie sie nade mną znęcał, skierował mnie do
      szpitala gdzie robią kolonoskopię w narkozie (tylko teraz nie pamiętam czy byla
      to rzeczywiście narkoza czy jakoś inaczej to się nazywa, ale wiem, ze po
      zastrzyku zasnęłam i nic nie czułam,obudziłam się już po wszystkim w sali). Nie
      musisz się tego obawiać. Pozdrawiam.
      • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 17:24
        a miało być tak pięknie... po rozmowie z lekarzem rodzinnym zdecydowałam, że
        zrobię ta kolonoskopię. powiedziała mi , że w tym szpitalu usypiają.
        wyjasniała mi, że to nie jest pełna narkoza. pełna ma niby 3 elementy-
        usypianie, znieczulanie i coś z mięsniami. a ta przy kolonoskopii miała mieć
        dwa pierwsze. więc w sumie nie ma się czego bać - pójdę tam, zasnę , obudze się
        i będzie po wszystkim.
        a tak wcale nie będzie:(
        możesz mi napisać na czym to znieczulenie miejscowe polega? jak się je podaje i
        jak działa?
        dlaczego ciebie bolało skoro było ze znieczuleniem?
        • tiga11 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 18:33
          dlaczego nie bedziesz miala w koncu znieczulenia ogolnego?
          Ja tez slyszalam, ze w miejscowym strasznie boli i równiez jestem ciekawa
          dlaczego..
          • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 22:00
            dopiero po rozmowie z lekarzem bede wiedziała jak to jest z tym ogólnym. jesli
            bedzie na tyle łaskaw żeby mi coś w ogóle wyjaśnić... mam złe doświadczenia z
            lekarzami.
            • tiga11 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 09.07.06, 10:46
              jakby co, to mu powiedz, że dopłacisz, żeby mieć ogólne. U mnie się płaci ok.
              100 zł podobno, no a komfort dużo lepszy ;)
        • paszczak44 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 19:42
          Ale ma usypianie, czyli wszystko w porządku.
          • jawaczysen Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 21:24
            Z tego co zrozumiałam nie będziesz miała tego usypiania. Tylko powiedz z
            jakiego powodu. Właściwie to nie wiem czemu mnie bolało, jedyne co mi
            powiedzieli, że świadczy to o nadwrażliwości jelita. I to się zgadza:)
            • jawaczysen Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 21:28
              Znieczulenie miejscowe polega na tym, że dostajesz zastrzyk (w pośladek np.)i
              po krzyku. Nie denerwuj się tak bardzo...Wiem. Łatwo powiedzieć. W każdym razie
              trzymaj się i pytaj o co chcesz:)
              • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 22:05
                ale co taki zastrzyk w tyłek daje jelitom?:/ czyli wszytsko czułaś? a po tym
                znieczuelniu oglnym miałaś jakieś dolegliwości?
                ja z natury jestem nerwowa. a co dopiero w takiej sytuacji... kiedy wszedzie
                słysze jakie to okropne:/ jeszcze nie mam ustalonego terminu, nie byłam u
                chirurga a już jestem spanikowana:/
                ale jak bardzo cię boli to można przerwać badanie?

boję się bo idę w ciemno do jakiegoś chirurga. znajac moje szczęście moge
                trafić na kogoś nieciekawego, kogo nie bedzie obchodzić że mnie boli:/
            • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 08.07.06, 21:58
              na razie nie wiem dokładnie co i jak. pani doktor (lekarz rodzinny) powiedziała
              że robią tam ze znieczuleniem. moja mama dzwoniła do tego szpitala (jest w
              sąsiednim mieście)i ponoć dają znieczulenie miejscowe:/
              dopiero musze jechać tam na wizyte do chirurga, żeby dał mi skierowanie na tą
              kolonoskopie.
              a znieczuelniem ogólnym wszyscy mnie tylko straszą:( że to sie tylko w
              operacjach bierze, kiedy już jest konieczność.
              a to twoje usypianie to nie była pełna narkoza? leżałas w szpitalu? czy
              przyjechałas na badanie, dostałaś zastrzyk, obudziłas się i do domu?
              • corutons Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 09.07.06, 00:00
                Witam! Ja miałam do wyboru dwie opcje: znieczulenie miejscowe (za darmo) lub
                znieczulenie ogólne (za 100zł). Wybrałam oczywiście to drugie, bo nie ma się co
                oszukiwać - ze znieczuleniem miejscowym boli, aczkolwiek jest to do wytrzymania
                (tak słyszałam, sama bym sie nie zdecydowała). Mnie zaproponowano opcje za
                100zł :) dopiero przy ustalaniu terminu.

To znieczulenie ogólne to nie jest takie samo jak to przy operacji (pamietam
                jak wycinano mi wyrostek, spałam pozniej jeszcze długo po operacji i je nieźle
                odchorowałam). Nie znam się na znieczuleniach, ale to przy kolonoskopii jest to
                takim jakby usypianiem na godzinke. Przyjeżdżasz, kładziesz się, dostajesz trzy
                zastrzyki i maseczkę z tlenem, zasypiasz i budzisz sie po badaniu i do domciu.
                Poźniej nie jestes senna i mozesz normalnie funkcjonować (tylko autka nie mozna
                prowadzić, ale to chyba oczywiste).

Pozdrawiam i życzę zdrówka :)
                Corutons
                • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 09.07.06, 10:30
                  czyli to jest takie znieczulenie jak mi mówiła lekarka rodzinna. bo oczywiście
                  każdy mnie straszył, ze po znieczuleniu ogólnym bede się bardzo źle czuła, że
                  to niszczy organizm, itd. a takie o jakim mówiła ona i ty piszesz nie ejst
                  chyba problemem.
                  tylko ciekawe co na to powiedzą w tym szpitalu.
                  najwyżej bede szukała dalej, aż znajdę cywilizowane miejsce gdzie beda mogli mi
                  to zrobić własnie w uspieniu, bezboleśnie.
                  rozmawiałam z dziewczyną, która miała w okolicach lublina robione, polecała
                  dobrego lekarza. ale to za daleko:( ja potrzebuje kogoś na podkarpaciu

bardzo dziękuje za odpowiedź:)
                  pozdrawiam:)
                • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 09.07.06, 10:30
                  czyli to jest takie znieczulenie jak mi mówiła lekarka rodzinna. bo oczywiście
                  każdy mnie straszył, ze po znieczuleniu ogólnym bede się bardzo źle czuła, że
                  to niszczy organizm, itd. a takie o jakim mówiła ona i ty piszesz nie ejst
                  chyba problemem.
                  tylko ciekawe co na to powiedzą w tym szpitalu.
                  najwyżej bede szukała dalej, aż znajdę cywilizowane miejsce gdzie beda mogli mi
                  to zrobić własnie w uspieniu, bezboleśnie.
                  rozmawiałam z dziewczyną, która miała w okolicach lublina robione, polecała
                  dobrego lekarza. ale to za daleko:( ja potrzebuje kogoś na podkarpaciu

bardzo dziękuje za odpowiedź:)
                  pozdrawiam:)
                  • jula42 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 09.07.06, 21:01
                    ja mialam to robione w K-cach,3 razy, narkoza,po skonczeniu ubralam sie i
                    poszlam do domu,nic nie bolalo,a lekarz nawet dzwonil do mnie do domu,aby
                    spytać jak się czuje
                    • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 10.07.06, 00:27
                      boże, to tacy lekarze istnieją?:) robiłas to prywatnie?:)ja sobie nie wyobrażam
                      żeby u mnie lekarz się tak zainteresował.
                      boję się szpitala w moim małym miasteczku:/ i kolonoskopie chcę robić w
                      sąsiednim mieście, które wydaje mi isę ma lepszy szpital.
                      wiaodmo, że dużo zalezy od lekarza i jego podejścia do pacjenta. szkoda, że
                      mnie nie stać na prywatną klinikę, czy cos takiego. ja po prostu potrzebuje
                      odpowiedniego podejscia, żeby lekarz nie traktował mnie bezosobowo, jako
                      tysięczną pacjentkę, której robi badanie i ma gdzieś czy mnie boli, czy ja się
                      boję.
    • liii_luuu Re: kolnoskopia wirtualna 10.07.06, 10:42
      myślałam, że kolonoskopie wirtualną można wykonac tylko w jakimś większym
      mieście. że jesli nawet miałabym na nią kase to musiałabym setki km jeździć.
      a tymczasem w owym sasiednim mieście gdzie planuje robić kolonoskopie, jest
      mozliwości zrobienia kolonoskopii wirtualnej. czyli szpital jest chyba w miarę
      dobry jesli robi to badanie, prawda?
      tylko szczęka mi opadła jak zobaczyłam cenę....650 zł!!! tragedia.
      • tiga11 Re: kolnoskopia wirtualna 11.07.06, 19:46
        lii_luu a jaka to jest wirtualna?? :)
        • tiga11 Re: kolnoskopia wirtualna 11.07.06, 19:49
          ok, juz wiem :) Ale kurcze dac se napompować jelito powietrzem, to też niezbyt
          przyjemne..no i mniej wykrywa. Lii luu, z jakiej części Polski jestes?
          • liii_luuu Re: kolnoskopia wirtualna 11.07.06, 22:59
            ale między dyskomfortem a bólem jest dla mnie ogromna różnica:):)
            zresztą w zwykłej kolonoskopii też zdaje się pompują ci jelito powietrzem.
            jestem z Podkarpacia
            • igana84 Re: kolnoskopia wirtualna 12.07.06, 11:58
              ja kolonoskopię miałam robioną na podkarpaciu np. wcześniej fortrans w domu,
              rano na oddział,ale tylko na czas samego badania, położyłam się na
              boczku,wstrzykneli coś do żyły, usnęłam, obudziłam się za jakieś 15 minut no i
              było po wszystkim. błogi nastrój po przebudzeniu, byłam bardzo spokojna.
              naprawdę super, żadnych skutków ubocznych. wieczorem trochę bolała mnie ręka
              mniej więcej w miejscu ukłucia a poza tym naprawdę dobre samopoczucie. i duża
              ulga. pierwsza w życiu narkoza. bardzo miło ją wspominam:)ups chyba wpisuję się
              pod wirtualną..chciałam zaczepić tylko o to podkarpacie bo kolonoskopię
              miałam "normalną".
              • liii_luuu Re: kolnoskopia wirtualna 12.07.06, 15:44
                a moglabyś mi napisać gdzie dokładnie miałas robioną ta kolonoskopię? ja w
                piątek wybieram się na wizytę do chirurga w Krośnie. boję się, bo jadę tak w
                ciemno i mogę tafić na jakiegoś kiepskiego.
                wiadomo, że najlepsi są zazwyczaj rozchwytywani i długie kolejki są do nich.
    • liii_luuu Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 14.07.06, 11:57
      buuu :(:( no i spowrotem jestem załamana. jak piszecie na forum o tej
      kolonoskopii, to wydaje się to takie proste. troche nie przyjemności , bo
      trzeba sie oczyścić tym fortansem, potem na badanie, zastrzyk, budzimy się i po
      sprawie.
      tylko gdzie tak można?

byłam dziś u lekarza, dostałam skierowanie na kolonoskopie i już dzien przed
      badaniem musze lezec w szpitalu:(:(:(:( i tam mnie bedą przygotowywać:(:(:(
      jeszcze sie pielęgniarka spytała, czy byłam szczepiona na żołtaczkę. nawet nie
      wiem co będa mi tam robić, jak przygotowywać:(:(

nie zrobię tej kolonoskopi:(:(:(

• igana84 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 14.07.06, 14:58
        hej liii_luuu, jeśli masz dostęp do sieci, a pewnie masz skoro to czytasz
        włąściwie;) to sprawdź skrzynkę
    • mycha_best Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 16.07.06, 00:19
      Ja idę niedługo, będę miała znieczulenie ogólne (uśpienie przez podanie
      zastrzyku),znieczulenie mijescowe nie nadaje sie podczas takiego badania,jak
      sama nazwa wskazuje jest to znieczulenie działające miejscowo,nie znieczulą Ci w
      ten sposób całych jelit,bo to własnie one bolą podczas kolonoskopii,musiliby Ci
      zrobić zastrzyk w jelita chyba,a tego sie raczej nie robi.
    • ampolion Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 01.08.06, 16:27
      Miałem dwukrotnie. W Stanach dają znieczulenie ogólne (general anesthesia),
      daja zastrzyk, znikasz ze świata, budzisz się po wszystkim. Bólu ani, ani. Ale
      przez resztę dnia jest się raczej skołatowanym. Jest to zabieg ambulatoryjny w
      gabinecie lekarskim.
      • mango19 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 05.08.06, 18:01
        ja mialam tez w znieczuleniu ogolnym, chociaz lekarz powiedzial,ze to nie jest
        "narkoza"..ale w kazdym razie zasnelam:) na szczescie, bo ten anestezjolog
        powiedzial,ze nie bede spac,ale "nie bede nic czula", co mnie jscze bardziej
        zestresowalo,bo myslalam,ze zasne..i zasnelam:) a pozniej gdzies wyczytalam(nie
        wiem gdzie),ze jest jakas taka narkoza, ze nie spisz,ale nic nie czujesz,a po
        zabiegu nic nie pamietasz..jakbys spal..moze to wlasnie mialam.slyszeliscie cos
        o takim sposobie znieczulania?
        • janek_dolas Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 10.08.06, 14:14
          miałem na zywo bez znieczulenia.nie bolalo jedynie co to straszny dyskonfort
          jakby napompowanych jelit.
          • olo.s Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 12.08.06, 14:29
            Ja miałem praktycznie na żywca, jedynie przed rozpoczęciem zabiegu pielęgniarka
            posmarowała wejście jakimś środkiem. Bolało jak cholera ale dało się przeżyć.
            Mój tata też miał robioną kolonoskopie, dano mu zastrzyk i też go bolało jak
            nie wiem co. W każdym razie teraz już bede chciał ze znieczuleniem jak będą mi
            robić owo badanie. Ale nie ma co się bać, przeciez robimy to dla naszego
            zdrowia...POzdro
    • siliana1 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 27.08.06, 14:04
      mialam w krotkiej narkozie - byl to dla mnie mega komfort. nic mnie nie bolalo,
      niczego sie nie balam. gorzej wspominam przygotowania do zabiegu - picie tego
      ochydztwa i latanie do kibelka...
      • cyklop22 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 05.10.06, 13:50
        Właśnie wróciłam z kolonoskopii :) Badanie ok, nic nie bolało, nie miałam
        znieczulenia i tylko posmarowaną rurkę żelem do usg. Na poczatku to miała byc
        tylko sigmoidoskopia ale doktor spytał czy chce pełne badanie a jak juz leżałam
        z rurką w środku do pomyślałam dlaczego nie :) Nawet przygotowanie do badania
        nie było jakos bardzo uciążliwe. O 17 dzien wcześniej zażyłam x-prep i potem
        wieczorem normalnie sie załatwiłam a rano lewatywa po której i tak nic nie
        wyleciało więc dla mnie to badanie było bardziej komfortowe i przyjemne niz
        wizyta u dentysty.
    • matemi Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 18.11.06, 11:57
      Ja idę na kolo w poniedziałek. Bardziej sie denerwuję wynikiem:( NIe piszecie
      nic o wynikach badania. Ja oczywiście mam najgorsze myśli i nie wiem co jeszcze
      oprócz jelita nadwrazliwego (czego raczej nie mam) może być? Co u was wykryli?
      • cyklop22 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 19.11.06, 21:46
        U mnie niestety wycinki hp wykazały mikroskopwe zapalenie jelit. Na początek
        przez osiem tyg. mam brac leki. Lekarz powiedział że około 20% osób ze
        stwiedzonym zjn ma własnie to zpalenie.
      • trepkova Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 11.01.15, 21:46
        u mnie bylo wszystko ok nie mozna zakladac zaraz najgorszego.Ja mialam tez prawo sie bac bo moj tata zmarl na raka jelita poszlam zrobic badanie profilaktycznie bo chcialam wiedziec ,czy bede miala tez problemy.Lekarz mnie pocieszyl wrecz ze jak do tej pory nie mam nawet polipow to nie ja jestem obciazona tym rakiem tylko ktoras z moich siostr.....powodzenia i glowa do gory to bajecznie smieszne badanie naprawde nie ma sie czego bac
    • trepkova kolanoskopia 11.01.15, 21:42
      o czym wy tu piszecie ja mialam to badanie 2 dni temu dostalam zastrzyk w reke w miejsce gdzie sie pobiera krew, zaplacilam za niego 250 zl w przychodni na fundusz.Pielegniarka jeszcze nie wyjela igly a ja juz spalam .Trwalo to 10 min- obudzilam sie i bylo po wszystkim .Zabieg, bagatela usmiac sie mozna, jutro moglabym isc zrobic to jeszcze raz .Ludzie nie sluchajcie tych glupot co tu pisza.Po zabiegu wstalam i wyszlam do domu jak wrocilam do domu moje zycie wygladalo tak samo jak przed zabiegiem.
    • latarnik88 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 14.01.15, 16:48
      Miałam 5 razy kolonoskopię , 1999r,2003,2006,2007 i 2014.Taka była potrzeba tego badania.
      Przechodzę dobrze to badanie , za każdym razem ambulatoryjnie, oczyszczanie w przeddzień w domu , bez znieczulenia , jedynie aplikują jakiś żel doodbytniczo.Mogę powiedzieć , że badanie nie jest przyjemne ale nie bolesne. Gorzej znoszę gastroskopię.Duszę się. Na drugi dzień boli mnie klatka piersiowa. No ale ten mój gastrolog to złota rączka w tej dziedzinie.Ale przeżywam strasznie .Boję się , że szkoda gadać.
    • julaak30 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 26.01.15, 14:45
      Witam. Ja miałam kolonoskopię wirtualną w poznaniu w diagnostic med. 400zł zapłaciłam. Wyszła ok.i co z tego jak mam nadal bóle z prawej strony jelita i lewej. Zołądek dokucza mi już od 8 lat , 4 gastroskopie , stan zapalny błony śluzowej. Na kolonoskopię tradycyjną nie odważyłam się . Ale chyba i tak mnie tonie ominie.
    • hansschnier Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 14.04.15, 02:42
      A ja jestem po i nie rozumiem, po co znieczulenie i usypianie. Gorszy był stan po, czyli pozbycie się powietrza z jelita. A może po prostu trafiłem na dobry zespół lekarz + pielęgniarka. Polecam klinikę Multimed w Warszawie, naprawdę ok.
    • cyrylowa2 Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 27.06.15, 20:54
      są dwie opcje: znieczulenie miejscowe lub pod narkozą. Nie wiem, czy płaci się za nie na NFZ, bo ja badanie przeprowadzałam prywatnie w Będzinie w Intermedzie, gdzie endoskopię robili mi pod znieczuleniem ogólnym. Pozdrawiam.
    • merlinee Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 29.07.15, 20:54
      zależy czy przeprowadzasz badanie na kasę chorych, czy prywtanie. masz możliwość wykupienia w niektórych placówkach opcję znieczulenia ogólnego- koszt ok. 100-200 zł. Dla wielu stres związany z badaniem jest tak duży, że nie chcą by przeprowadzać go gdy jest się śwadomym. Ja robiłam kolonoskopię w znieczuleniu miejscowym- przeżyłam.
    • cekur Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 29.02.16, 14:25
      Właśnie jestem po kolonoskopii.
      Badanie /zabieg w ośrodku Salus w Słupsku.
      Znieczulenie miejscowe.
      Więcej strachu niż to warte.
      Całe przygotowanie (dieta) i wyobrażenia w przypadku pierwszego razu to cały ciężar tej sytuacji.
      Cały zabieg to 20-25 min, lecz w tym jest już celebracja tj. przygotowanie.
      Sam zabieg to około 10-12 min.
      Ubierają w ubranko z flizu z otworem w wiadomym miejscu.
      Wenflon w zgięcie łokciowe i jazda.
      Pierw na lewym boku, a końcówka na wznak.
      W każdej pozycji widzisz obraz w kolorze, a kolega penetrujący dodatkowo pyka fotki na pamiątkę.
      Ale do rzeczy?
      Znieczulenie w spreju na ?hole? i start.
      Do wenflonu podłączyli mnie już po rozpoczęciu, tak jakoś po pierwszym ? zakręcie?.
      Specyfik dożylnie to raczej coś rozkurczowego niż bezpośrednio przeciwbólowego, choć nie mam pewności. Nie bardzo sytuacja do takich pytań.
      Dobrze jest, gdy lekarz ma wsparcie w postaci pielęgniarki. Ta potrafi nacisnąć gdzie trzeba, aby zebrać ?ostatni zakręt?.
      Jeszcze raz, gdyż może wątek uciekł.
      Ja jestem z tych facetów, których kładzie widok strzykawki?
      Nie ma powodu się bać kolonoskopii. Takie jakie mi zaaplikowano znieczulenie miejscowe to w zupełności wystarczy. Uczucie podczas trudno z czymś porównać.
      W trakcie podpompują od czasu do czasu, aby stworzyć perspektywę do oglądania.
      Powietrze przeciska się miedzy kryzami i to cały dyskomfort.
      Nie ma o czym gadać.
    • dziennikzywieniowy24.pl Re: znieczulenie podczas kolonoskopii 29.08.16, 21:25
      Na portalu dziennikzywieniowy24.pl można dokonać analizy spożytych posiłków. Możliwa jest również analiza spożytych pokarmów pod względem produktów z dużą zawartością FODMAP dziennikzywieniowy24.pl/planner/strony/analizy/analizy.xhtml.
      dziennikzywieniowy24.pl/planner/strony/analizy/analiza/fodmap.xhtml

Planowanie posiłków również jest jak najbardziej możliwe na dziennikzywieniowy24.pl.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka