Dodaj do ulubionych

Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajcie:) )

08.07.06, 18:31
Duzo słyszalam i czytałam o tej chorobie i prawie w każdym przypadku jest
tak, że po jakimś określonym rodzaju pożywienia macie biegunki, np. po mleku,
owocach itd. Tymczasem ja mam róznie i właściwie nigdy nie wiem czego sie
moge spodziewać. Raz w niedziele mogę sie najeść kiszonej kapusty, innym
razem nie wychodzę z kibla :( Tak samo jest z jakims ryżem, czy czymkolwiek
innym. A po owocach i mleku w ogóle nic nie jest. Narazie sama sobie
postawiłam diagnozę, że mam IBS, ale nie miałam jeszcze robionego badania
krwi, a moge iść dopiero za tydzień. No i chcicałam, żebyście to przeczytali
i mnie pocieszyli, że to najprawdopodobniej jakaś bakteria albo cuś albo
ewentualnie zdołowali, że to IBS...Aha i w jakim czasie po posiłku macie
biegunki? Ja mam tak do godziny, raz mi sie zdarzyło 2,5 po posiłku..
Proszę o odp :)
Obserwuj wątek
    • tiga11 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 08.07.06, 18:37
      aha, chciałam dodać, że to nie zależy od zaostrzeń choroby i jej uśpienia, bo
      po obiedzie mam biegunke a po kolacji i na następny dzień nic mi nie jest...
    • tomiis Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 08.07.06, 19:31
      To ja Ciebie wolę POCISZYĆ :))))
      Nie potrafię odpowiedzieć czy przyczyną Twoich biegunek jest ibs czy
      bakteria-musisz koniecznie zrobić badanie żeby się przekonać. Możliwe jest
      również że przyczyną Twoich dolegliwości jest jakaś alergia pokarmowa na
      niektóre produkty, ja tak mam.
      A biegunke przewaznie mam po: mleku, serach, twarogu, śmietanie, jogurtach czyli
      wszystkich produktach mlecznych, również po posiłkach tłustych np: jajecznica,
      placki ziemniaczane, schabowy, frytki itd. Teraz moimi głównymi produktami
      spożywczymi są chleb+wedliny, ryż, zupy jarzynowe, ziemniaki, banany.
      Biegunki po posiłkach występują przeważnie do ok 2 godz. po posiłku ale zdarza
      się że czasami nie zdąrze skończyć jeść i już jestem w WC :( Obecnie po
      wyeliminowaniu wielu produktów również zdarzają mi się biegunki ale znacznie
      łagodniejsze i trochę rzadziej. POZDRAWIAM GORĄCO :))
      • tiga11 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 08.07.06, 20:16
        oo to dziekuje Ci bardzo Tomiis za pocieszenie :)) Czyli z tego by wynikało, że
        macie po konkretnych produktach, a ja raz mam raz nie mam :/ To jest w sumie
        nawet gorsze, bo nigdy nie wiem czego sie moge spodziewac..;) Oby to była
        bakteria, bo juz mam dosyc...:((((
        • tomiis Re: do TIGA 09.07.06, 12:33
          Zapomniałem jeszcze napisać że nie moge jesc nic ostrego i slodkiego (zadnych
          ciast, ciasteczek, czekolad, lodów...)
          A uscislając swoją poprzednią wypowiedz to sprecyzuje, że biegunki prawie zawsze
          dostawałem po wymienionych "niebezbiecznych" produktach ale to nie znaczy że
          teraz jedząc ryż, chleb, czy zupe tez nie mam biegunek-mam tyle że troche
          rzadziej.
          • rounder Re: do TIGA 09.07.06, 13:03
            Tomiis czy próbowałeś leku Questran(Cholestyramine) na biegunki po posiłkach?
            bo spotkałem sie z opiniami ze jest rewelacyjny na to.
            • tomiis Re: 09.07.06, 13:24
              Nie, nawet nie słyszałem o tym leku. A z drugiej strony to nie wiem czy taki lek
              dobrze jest brac, bo chyba musiałbym go zażywać po każdym posilku a ja jem kilka
              razy w bardzo malych ilosciach.
              • rounder Re: 09.07.06, 17:23
                Tak z tego co wiem bierze sie go przed posiłkami,ja osobiscie go nie probowalem
                jeszcze ale czytałem na zagranicznych forach wiele opinii ze jest to jeden z
                niewielu lekow ktory jest skuteczny przy ibsie.Podobno wiele osob ktore mialy
                biegunki po jedzeniu podczas stosowania go nie miały biegunek.
    • liii_luuu Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 08.07.06, 22:19
      u mnie to się zmieniało na przestrzeni 1,5 roku. najpierw biegunka zdarzała się
      sporadycznie. raz na miesiąc lub rzadziej. potem miałam jakieś zaostrzenie i
      zaczęła sie pojawiać po obiedzie. i to było np. tak, że jadłam to samo przez
      dwa dni,a pierwszego nie było mi nic, a drugiego masakra.
      ale początkowo mogłam jeszcze zjeść coś na stołówce, w McDonaldzie. teraz nie
      ma szans. w wakacje wykryto u mnie gliste ludzką. po przeleczeniu dalej było i
      jest źle, ale już inaczej. nie dostaje nigdy biegunki po obiedzie. zwykle
      wieczorem albo rano. i nie chodzi tylko ot, że tego dnia zjem i dostanę.
      wydaje mi isę że to wszytsko mi zalega w jelitach az przychodzi chwila
      gdy "eksploduje".
      raz jem pizzę i jest ok, innym razem masakra.
      • monias88 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 12.07.06, 17:58
        oj.. z tymi biegunkami to jest masakra... podobnie jak wy, musze unikac tłustych
        rzeczy,(typu Mcdonald)warzyw strazckowych,owocow cytrusowych, produktow
        mlecznych i takich..... ale nawet czesto jest tak, ze jesli jak zjem produikty
        ktore sa mi dozwolone to itak mam biegunke.... :( albo naet dzisiaj... nie iwem
        co sie stało... zjadlam o 7.oo bułke z wedlina (jak zwykle0 i przez aly dzien
        nic tylko wode pilam.. a kolo 14 taaaaki scisk w brzuchu.... i uz w kiblu
        byłam.. apotemjeszcze samym sluzem robiłam..... ciezko jest.. ale si enie
        poddaje i zyje dalej!!!!! :) musze wytrwac :)
    • tiga11 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 09.07.06, 10:52
      Lii_luu to Ty mnie teraz zdołowałaś, bo ja mam dokładnie tak samo :(((
      • liii_luuu Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 09.07.06, 12:02
        ojojoj, nie chciałam cię dobić:/
        z tego co wiem to wiele osób z rzekomym IBSem tak ma.
        tylko, że powodów, że tak się nam dzieje może być wiele, niekoniecznie IBS. i
        ja chciałabym w końcu sie dowiedzieć o co chodzi. albo mieć pewnośc , że
        wszytsko inne zostało wykluczone i to faktycznie IBS.

a ty dopiero zaczynasz bieganie po lekarzach i robienie badań?
        • tiga11 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 09.07.06, 17:56
          Ja dopiero zaczynam, ale te biegunki męcza mnie juz od ok. roku, a tak zwlekam
          z tymi lekarzami, bo nie mam czasu na to za bardzo. Mam nadzieje, że mi cos
          wreszcie wykryją i bedzie po wszystkim..
          • liii_luuu Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 10.07.06, 10:21
            ty sobie sama tak wstępnie postawiłas diagnoze, że to moze być IBS, prawda?
            tylko, że takie IBSowe objawy może dawać szereg innych chorób, dolegliwości.
            możesz mieć jakieś pasożyty, zapalenie jelit,a może to przez stres, jakas
            depresję, może alergia pokarmowa..albo to coś drobnego, co da się łatwo i
            szybko wyleczyć.
            moim zdaniem, nie mozna mówic o IBSie dopóki nie wykluczy się wszytskiego co
            powoduje takie własnie dolegliwości.
            jak sobie pomyslę, że moge miec np. lamblie które sa winne wszytskiemu i
            mogłabym się z tego wyleczyć, a jest mi wmawiane, że to IBS, że po prostu za
            bardzo sie stresuje, to narasta we mnie ogromna złość i żal do lekarzy:/

ale nie dostanę nastepnych skierowań na lamblie od lekarza, z krwi nie mam
            gdzie zbadac, a sama sobie nie zapłacę za badania bo nie mam kasy:(

też mam nadzieję, że coś ci wykryją (fajnie to musi brzmieć dla kogoś zdrowego,
            kto nie wie jak to jest mieć IBS:) zyczymy sobie wykrycia jakiejś choroby:)
            ale w IBSie najgorsze jest dla mnie to, że nie mogę go leczyć, nie mogę się go
            pozbyć, jakaś tajemnicza choroba wywoływana nie wiadomo do końca przez co.

póki lekarz, kilku lekarzy po badaniach nie stwierdzili IBSu to nie masz co się
            przejmowac na zapas.

• tiga11 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 10.07.06, 19:35
              tak sama sobie "wykryłam" IBS..Jeszcze porobie badania i mam nadzieje, że cos
              wreszcie wyjdzie..A jak nie to sie chyba zalamie, nie chce tak żyć do końca
              życia..:(
              • liii_luuu Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 10.07.06, 22:32
                jak alkohol zaczynał mi coraz bardziej szkodzić i musiałam z niego zrezygnować,
                to myslałam sobie, że tak się nie da zyć, nie mogąc sobie nic wypic, że ja tak
                nie chcę żyć.
                teraz widze jaka byłam głupia:/ mogłabym nic nie pić, jeśc jakieś minimum
                pokarmowe byleby było dobrze:/

nikt z nas nie chce tego mieć, i żyć z tym . ale co możemy zrobić?
                ale zamartwianie się i dołowanie zostaw sobie na czas gdy ewentualnie lekarz
                potwierdzi twoje przypuszczenia.

• enterol250 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 11.07.06, 10:16
                  ogolnie mam postac zaparciowa, ale bywaja biegunkowe zawieszki (po 2 tygodnie
                  np) i wtedy biegunka jest po wszystkim czy jak kto woli po czymkolwiek, nie
                  wylaczajac herbaty z cytryna. oczywiscie sa jeszcze biegunki sytuacyjne,
                  wywolane stresem (np 10 min do wyjscia na rozmowe kwalifikacyjna, impreza
                  rodzinna z tlumem malo znanych osob itp.).

pozdro,
                  ent.
    • mycha_best Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 16.07.06, 00:27
      Biegunki mam przed wyjściem z domu, rano zawsze. Duzo jednak dało mi przejście
      na wegetarianizm, przypuszczalnie dlatego że zrezygnowałam z tłuszczów i cukrów
      złozonych,do tego żadnych sosów, nwet keczupu. Po owocach nie zauważyłam
      pogorszenia i po żadnych warzywach, nawet strączkowych (po tych mam tylko
      turbodoładowanie)...
      • enterol250 do mycha_best 16.07.06, 08:32
        jestem wegetarianka od wielu lat, wiec z doswiadczenia polecam odstawienie
        straczkowych w czystej formie (procz czerwonej soczewicy i o czasu do czasu
        ciecierzycy) na rzecz przetworzonych - tutaj mam na mysli tofu i produkty z
        niego. tofu robione jest z mleczka sojowego, wiec nie zawiera tyle
        fermentujacego cukru co gotowane ziarenka - po tofu Twoje turbodoladowania znikna.

pozdrawiam,
        ent.
    • milkusia11 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 17.07.06, 21:10
      Każdy inaczej reaguje na różne jedzenie jedni nie mogą jeśc owoców inni
      warzyw.Z tego co wiem od lekarza nie należy jeśc warzyw wzdymających
      (np.fasola,groch,kapusta),mleka,alkoholu,napojów gazowanych,nic
      ostrego,smażonego,pieczonego. Z owoców należy obiera skórke, unikac tez owocow
      ktore maja małe pesteczki np.truskawki,agrest bo one tez podrazniaja jelita.Ale
      Ty sama nie wiesz jeszcze co masz moze to wrzodziejace zapalenie jelita albo co
      innego objawy przy tych chorobach sa podobne.
      • tiga11 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 17.07.06, 22:43
        o nie, tylko nie wrzodziejące zapalenie jelita...Już nie wiem co
        gorsze...Dzisiaj byłam u lekarza i chociaż sie pocieszyłam, że to nie jest rak
        (a wczesniej sie mnie znajoma lekarka pytała czy mialam robione w kale na krew
        utajona i sie nieźle wystraszyłam..).
        Narazie mi przepisał jeszcze inne lekarstwa i później mnie czeka kolono :((
        Helicobacter miałam ujemny..
        Tak sobie ciągle mysle, że to może byc coś, co przywiozlam rok temu z Tunezji
        (bo wtedy sie to zaczęło), ale nie mam pojęcia jakie badania zrobić i co to
        może być..
        • mango19 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 28.07.06, 01:08
          a ja nigdy nie wiem kiedy moge sie spodziewac..chociaz ostatnio mam po wszystkim
          co zjem:/ dzis np zjadlam pare lyzeczek takiego mlecznego ryzu z torebki i od
          razu musialam leciec co wc..:/ zaczelam brac dzis efectin, oby byly jakies
          rezultaty..pozdrawiam:)
          • paszczak44 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 28.07.06, 09:17
            Mango, a Seroxat nie działał?
            • mango19 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 31.07.06, 23:29
              oj Paszczak, ja juz daawno nie biore seroxatu, pisalam o tym na forum, zmienilam
              na lexapro, pomoglo tylko na depresje, leki zostaly wiec od 5 dni biore efectin
              i czekam na efekty:)
    • jenna86 Re: Po czym macie biegunkę? (Proszę, przeczytajci 07.09.06, 12:34

biegunki to nie jedyny objaw IBS-u. Do glownych objawow naleza

sluz w kale
      Uczucie przelewania się w brzuchu, burczenia, któremu towarzyszą biegunki
      Epizody spastycznych bólów brzucha z towarzyszącą biegunką lub zatwardzeniem
      (czesto na przemian)
      uczucie niecalkowitego wyproznienia
      czesto wzdecia, sennosc, uczucie zmeczenia

Jesli masz te objawy to mozliwe ze masz IBS. Jesli masz tylko biegunki, to
      raczej na pewno diagnoza bedzie inna.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka