Dodaj do ulubionych

Czy też macie takie objawy?? To dla mnie ważne

29.08.06, 13:18
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13008&w=47604242&a=47649804
Przeczytajcie tego linka i odpiszcie bo jutro idę do gastrologa i chcę
wiedzieć co to może być.
Obserwuj wątek
    • asia23bb Nope 29.08.06, 15:08
      Wydaje mi sie, ze skoro nikt Ci nie odpowiedzial na poprzedniego posta, chyba
      nikt nie ma podobnych objawow, nie ma wiec potrzeby dublowac watkow.
      Mozesz ewentualnie zadac to pytanie na forum Zdrowie. A skoro idziesz do
      lekarza, to chyba on diagnozuje, a nie Ty? :))

Powodzenia
      • ptomb Re: Nope 29.08.06, 15:12
        Heh jeżeli nie ma ktoś to też mi zależy, żeby mi odpowiedział, że nie ma, bo
        będe wiedział czy mam jeszcze innej choroby u sibei szukać. Interesuje mnie to,
        bo już nie raz było na tym forum o kompetencjach lekarzy i zastanawiam się czy
        mój wie co czyni bo byłem u niego raz i narazie leczy mnie dietą i twierdzi, że
        choroba jest w mojej psychice.
        • ptomb Re: Nope 29.08.06, 15:14
          dodam jeszcze, że mam wrażenie jakby te wszystkie zjawiska działy się od
          wewnatrz skóry
        • asia23bb Re: Nope 29.08.06, 17:23
          Widzisz, duzo osob tu stwierdzilo, ze IBS ma wlasnie podloze w naszej
          psychice..i ja tez sie sklaniam ku tej teorii. Sama dieta IBS nie wyleczy, wiec
          moze zmien gastrologa albo/i popros o wykonanie kompleksowych badan
          (wyszczegolowienie jakich nieraz juz sie na forum pojawilo). Pamietaj, ze forum
          Cie ani nie zdiagnozuje ani nie wyleczy!
          • ptomb Re: Nope 29.08.06, 17:26
            Miałem wszystkie badania i mam spastyczne skurcze jelita. Natomiast skąd te
            dziwne efekty u mnie to nie mam pojecia dlatego jestem ciekaw czy mam dodatkowo
            szukać jeszcze jednej choroby.
            • magdak75 Re: Nope 29.08.06, 22:22
              miałam odpisac wcześniej , ale jakos czasu nie miałam, wiec ja mam takie
              pieczenia, palenia, ciecia żyletką w prawym śródbrzuszu, i wszyscy twierdzą ze
              to jelito drażliwe (pisząc wszyscy mam namysli gastrologów odwiedzonych przez
              mnie) mialam wiekszosc badan z listy tu podanej na forum oprócz kolonoskopii.
              pozdrawiam
              Magda
              • ptomb Re: Nope 30.08.06, 06:35
                Heh też mam to z prawej strony brzucha.
                • enterol250 do magdak i ptomb 30.08.06, 08:38
                  czy mieliscie kiedykolwiek jakies organiczne zmiany chorobowe w obrebie przewodu
                  pokarmowego? infekcje bakteryjne, stany zapalne?
                  pzdr.
                  • ptomb Re: do magdak i ptomb 30.08.06, 08:50
                    Jakoś sobie nie przypominam. Jedyne co to jako maly chłopiec dorobiłem się
                    owsików. Nic więcej sobie nie przypominam
                  • ptomb Re: do magdak i ptomb 30.08.06, 09:01
                    Pogadam dzisaj z gastrologiem bo objawy mam dziwaczne. Może to jednak nerwica
                    albo inna depresja dodatkowo szaleje. Wiem ze potrafię być bardzo nerwowy i
                    wybuchowy. A dodatkowe moje dziwne objawy to problemy ze snem, nawet proszki
                    nasenne działać nie chcą. Generalnie co nocy od 1 góra 2 nie mogę spać, rano
                    mam niecheć do wstania, za dnia za nic nie mogę się zabrać do roboty, często
                    mam stany, że usiadę i myśle o niczym a dotego zero kontaktu z otoczeniem,
                    jakby życie działo się przez szybkę.
      • kaja3004 Re: Nope 30.08.06, 08:45
        > Wydaje mi sie, ze skoro nikt Ci nie odpowiedzial na poprzedniego posta, chyba
        > nikt nie ma podobnych objawow, nie ma wiec potrzeby dublowac watkow.

Przepraszam, czy ja jestem nikim? Przecież odpowiedziałam, że tez mam takie
        dolegliwości.

• enterol250 kaja 30.08.06, 08:59
          a co Ty z rana taka pod..wiona? :D

do ptomba: owsiki to tez jakis trop. pytalam o to bo sama mialam infekcje
          helicobactera w zoladku i blizej nieokreslonej bakteryjnej mieszanki w jelicie.
          to bylo 5 lat temu i wtedy zaczely sie moje problemy z przewodem pokarmowym.
          infekcje leczono u mnie antybiotykami, niestety objawy chorobowe powrocily w
          kilka tygodni po rzekomym wyleczeniu.

a magdak, mialas jakies stwory w brzuchu?

pozdr :*
          • magdak75 Re: kaja 30.08.06, 09:20
            miałam kiedys owsiki w dzieciństwie, wogole w dziecintwie wiele razy lądowałam
            w szpitalach z powodu bóli brzucha, maialam robiony komplet badan i okazywało
            sie ze to z nerwów ?!? Teraz tez robiłam bad, na pasozyty i lamblie ale nic nie
            wyszło a od dziś znowu mi sie pieczenia zaczeły :(
            • enterol250 Re: 30.08.06, 12:02
              hmm, no to jednak cos jest na rzeczy. sluchajcie moi mili, trza zrobic
              kolonoskopie! moze te nasze dolegliwosci da sie racjonalnie wytlumaczyc, a my
              niepotrzebnie cierpimy calymi latami...
              pozdro
              • magdak75 Re: 30.08.06, 13:38
                enterol a Ty nie miałaś kolonoskopii ?
                • enterol250 Re: 30.08.06, 14:27
                  nie. najwyrazniej bylam za malo chora, a to w koncu drogie badanie :|
                  moze uda mi sie zrobic kolonoskopie w styczniu, jesli uda mi sie zapisac na ten
                  termin. jak nie, trudno, uzbieram kase i zrobie prywatnie.
                  • magdak75 Re: 30.08.06, 14:37
                    no ja też sie przymierzam , ale przeraża mnie to badanie :(
              • ptomb Re: 30.08.06, 16:10
                A jak chcesz racjonalnie to wytłumaczyć??
                • magdak75 Re: 30.08.06, 16:51
                  ptomb, jak po gastrologu, wspominałeś o tym dziwnym bólu? Na nerwicach
                  wyczytałam ze to moze być objaw nerwicy :(
                  • ptomb Re: 30.08.06, 17:15
                    Heh pojechałem a tu zonk, gastrolog odwołał dzisaj wizyty, dopiero we wtorek
                    mnie przyjmie. Natomiast sam się zastanawiam czy to nie sprawy wlaśnie
                    depresyjno-nerwicowe. Ostatnio siedzę prawie nieprzytomny a dotego dziewczyna
                    mnie rzuciła i ze złości rozwaliłem kilka sprzętów w domu więc będe musiał
                    podłubać w tym temacie. Wiem jeszcze tyle, że moja babcia po śmierci mojej
                    prababci miała chorobę w 100% identyczną do naszej- rozwolnienia, zaparcia,
                    śluz, bulgotania, notoryczny ból i dziwne dodatkowe efekty tak jak u mnie.
                    Trwało to u niej rok i przeszło. Natomiast z własnych obserwacji siebie widzę,
                    że oprócz notorycznych problemów ze snem dodatkowo mam efekty samoistego
                    kurczenia się mięsni w rekach i nogach. Więc warto w temacie nerwicy podłubać.
                    A swoją drogą słyszeliście o czymś takim jak Citalopram?? Ponoć znacznie
                    łagodzi skutki IBS,a nie uzależnia i można brać go dłuższy okres. Może warto
                    spróbować jako wspomagacz w czekamniu na właściwe lekarstwo.
                    • magdak75 Re: 30.08.06, 21:55
                      ciekawe co to za cudo, nie słyszałam o tym.
                      Przykro mi z powodu dziewczyny.
                      Wiesz z tego co piszesz moze to byc depresja albo nerwica, ale nie musi , trza
                      jednak badania porobić.
                      • magdak75 Re: 30.08.06, 21:59
                        CIPRAMIL – Citalopram
                        Lek zawiera bromowodorek citalopramu w ilości odpowiadającej 20 citalopramu w
                        tabletce.
                        Właściwości

Cipramil jest silnym i najbardziej wybiórczym inhibitorem wychwytu zwrotnego
                        serotoniny (SSRI) o działaniu przeciwdepresyjnym. Pełne działanie
                        przeciwdepresyjne citalopramu występuje zazwyczaj po 2-4 tygodniach leczenia.
                        Lek ten nie wpływa na układ przewodnictwa mięśnia sercowego ani też w sposób
                        istotny na ciśnienie krwi. Jest to szczególnie ważne, zwłaszcza w przypadku
                        leczenia pacjentów w podeszłym wieku. Ponadto nie oddziałuje na czynność układu
                        krwionośnego, nerek oraz wątroby. Niewielka częstość występowania objawów
                        niepożądanych oraz nieznaczne właściwości uspokajające leku Cipramil sprawiają,
                        że jest on szczególnie zalecany w długotrwałym leczeniu. Ponadto nie powoduje
                        przyrostu masy ciała, ani też nie potencjalizuje działania alkoholu.

No to juz wiemy antydepresant :)
                        • magdak75 Re: 30.08.06, 22:01
                          ale dziś mnoze posty, hehehe, jeszcze wracając do tego bolu zauwazyłam, że
                          naciskając sobe miejsce w ktorym sie bol umiejscowił, mam wrażenia jakby tam
                          była zbrana woda z bąbelkami, bo przy naciskaniu czuć jak bąbelki powietrza sie
                          rozchodzą, dziwne, ale moze macie podobnie, aha i czy zaobserwowaliście kiedy
                          Wam sie ten bol nasila ?
                          • ptomb Re: 31.08.06, 00:38
                            Heh mamy ledwo po 24 a od godziny już spać nie mogę. Prochy nasenne nie
                            działają, a od wczoraj się bóle nasiliły. Może to z nerwów, że kończy się dziś
                            zwolnienie i od piątku do pracy, a może przez to, że psychoterapia zaczęła mi
                            szkodzić.
                          • enterol250 do magdak 31.08.06, 08:14
                            magdak, kolonoskopii nie ma sie co bac, nie taki diabel straszny (szegolnie w
                            narkozie, hyhy). co do bolu to u mnie nasilaja sie one po jedzeniu, a ostatnio
                            maja one rowniez nie do konca jasny zwiazek z cyklem miesiecznym (sa ZNACZNIE
                            nasilone w polowie cyklu). moze ibs ma swoj poczatek w zaburzeniach
                            hormonalnych? to by mialo sens, bo w koncu hormony steruja metabolizmem, a wiec
                            zarowno trawieniem, wchlanianiem jak i wydalaniem. warto chyba zrobic badanie na
                            oznaczenie hormonow kobiecych...
                            pozdro
                            • ptomb Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 08:31
                              Jak widać po połnocy grasowałem po forum a kolo 5 rano mialem przez nascie
                              sekund kolo 4 razy dziwne zjawisko jakbym widzial w ciemnosciach ruszajace sie
                              szare pasy po chwili jakby mi sie przymykaly oczy i tracilem swiadomosc po
                              chwili otwieralem oczy znowu pasy i tak w kolko. Nie mówiac o tym, że teraz
                              siedze prawie nie kontaktujący.
                              • enterol250 Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 08:46
                                ptomb, jesli tak bardzo zle sie czujesz to nie czekaj, tylko jedz na ostry
                                dyzur! w najgorszym wypadku stwierdza, ze jestes hipochondrykiem.
                                pozdro
                                • magdak75 Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:36
                                  zastanawialiście sie moze nad tomografią, albo rezonansem jamy brzusznej ? Ja
                                  zaczynam coraz powazniej o tym myslec, bo ta zlewka lekarzy doprowadza mnie juz
                                  do bialej goraczki.
                                • ptomb Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:39
                                  Heh raczej psychiatra mi się kłania bo zlapalem się na tym, że przez chwile
                                  siedziałem i bałem się nie wiadomo czego. Wiem tylko, że powoli zaczyna mnie
                                  dobijac moje życie i podejście reszty świata do tej choroby. Lakarz od
                                  kolanoskopii stwierdził, że to niewielka dolegliwość do skorygowania proszkami
                                  a jak zaczęli korygować to z samodzielnego i zwinnego faceta zrobiła się ze
                                  mnie wegetująca kaleka zdana na łaskę rodziców. Ba nie mówiąc o tym, że gdzieś
                                  w internecie jakiś frajer napisał artykuł, że nasza dolegliwość jest
                                  przesadzona i napędzają ją firmy farmaceutyczne. Niech go to dopadnie to
                                  zobaczymy, czy będzie taki mądry.
                                  • magdak75 Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:41
                                    a probowałeś juz jakies psychotropy brać ? sproboj moze ta slynny seroxat czy
                                    jakoś tam, wiekszosci pomaga,moze i Tobie pomoze.
                                    • ptomb Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:47
                                      Heh z proszków działających na głowę przez pewien czas równolegle brałem
                                      Sulpiryd i Zalaste (to coś nie widzieć czemu dostałem żebym nie widział rzeczy,
                                      których nie ma, a wtedy nic nie widzialem, więc nie wiem czemu tą Zalastę
                                      dostałem). Generalnie tamte prochy nie pomogły. Właśnie kombinuję, co by zacząć
                                      brać jakiś chwytacz serotoniny.
                                      • magdak75 no i byłeś u gastro? 06.09.06, 09:46
                                        i co powiedział na Twoje dziwne bóle, bo jestem bardzo ciekawa, bo jak wiesz
                                        mam podobne dolegliwosci.
                                        • ptomb Re: no i byłeś u gastro? 06.09.06, 13:42
                                          powiedział, że to efekt jelita.
                                          • magdak75 Re: no i byłeś u gastro? 06.09.06, 15:59
                                            co za twórcza odpowiedź , ehhh no ja ide do swojego w poniedziałek zobaczymy
                                            czy tez to bedzie efekt jelita :)
                            • magdak75 Re: do magdak 31.08.06, 09:38
                              enetrol, a bierzesz moze pigułki? ja mialam badania hormnalne i wszystko ok,
                              bralam, tez przez jakis czas progesteron. Teraz zamierzam brać piguły, bo w
                              koncu mam juz dwoje dzieci, wiecnarazie wiecej nie planuje :)
                              • enterol250 Re: do magdak 31.08.06, 13:56
                                magdak, bralam mnostwo preparatow, ale nasilaly one objawy ibs, wiec odstawilam.
                                pol roku bralam plastry, ale tez zaczelo sie chrzanic (krawienia w trakcie
                                cyklu, bole, wzdecia, tygodniowe zaparcia).
                • enterol250 racjonalnie 30.08.06, 16:53
                  czyli jako skutek organicznego schorzenia, a nie jakiej psychosomatycznej
                  czarnej magii o ktorej wiadomo tyle, ze nic konkretnego nie mozna powiedziec :(
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka