ptomb 29.08.06, 13:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13008&w=47604242&a=47649804 Przeczytajcie tego linka i odpiszcie bo jutro idę do gastrologa i chcę wiedzieć co to może być. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia23bb Nope 29.08.06, 15:08 Wydaje mi sie, ze skoro nikt Ci nie odpowiedzial na poprzedniego posta, chyba nikt nie ma podobnych objawow, nie ma wiec potrzeby dublowac watkow. Mozesz ewentualnie zadac to pytanie na forum Zdrowie. A skoro idziesz do lekarza, to chyba on diagnozuje, a nie Ty? :)) Powodzenia Odpowiedz Link
ptomb Re: Nope 29.08.06, 15:12 Heh jeżeli nie ma ktoś to też mi zależy, żeby mi odpowiedział, że nie ma, bo będe wiedział czy mam jeszcze innej choroby u sibei szukać. Interesuje mnie to, bo już nie raz było na tym forum o kompetencjach lekarzy i zastanawiam się czy mój wie co czyni bo byłem u niego raz i narazie leczy mnie dietą i twierdzi, że choroba jest w mojej psychice. Odpowiedz Link
ptomb Re: Nope 29.08.06, 15:14 dodam jeszcze, że mam wrażenie jakby te wszystkie zjawiska działy się od wewnatrz skóry Odpowiedz Link
asia23bb Re: Nope 29.08.06, 17:23 Widzisz, duzo osob tu stwierdzilo, ze IBS ma wlasnie podloze w naszej psychice..i ja tez sie sklaniam ku tej teorii. Sama dieta IBS nie wyleczy, wiec moze zmien gastrologa albo/i popros o wykonanie kompleksowych badan (wyszczegolowienie jakich nieraz juz sie na forum pojawilo). Pamietaj, ze forum Cie ani nie zdiagnozuje ani nie wyleczy! Odpowiedz Link
ptomb Re: Nope 29.08.06, 17:26 Miałem wszystkie badania i mam spastyczne skurcze jelita. Natomiast skąd te dziwne efekty u mnie to nie mam pojecia dlatego jestem ciekaw czy mam dodatkowo szukać jeszcze jednej choroby. Odpowiedz Link
magdak75 Re: Nope 29.08.06, 22:22 miałam odpisac wcześniej , ale jakos czasu nie miałam, wiec ja mam takie pieczenia, palenia, ciecia żyletką w prawym śródbrzuszu, i wszyscy twierdzą ze to jelito drażliwe (pisząc wszyscy mam namysli gastrologów odwiedzonych przez mnie) mialam wiekszosc badan z listy tu podanej na forum oprócz kolonoskopii. pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
enterol250 do magdak i ptomb 30.08.06, 08:38 czy mieliscie kiedykolwiek jakies organiczne zmiany chorobowe w obrebie przewodu pokarmowego? infekcje bakteryjne, stany zapalne? pzdr. Odpowiedz Link
ptomb Re: do magdak i ptomb 30.08.06, 08:50 Jakoś sobie nie przypominam. Jedyne co to jako maly chłopiec dorobiłem się owsików. Nic więcej sobie nie przypominam Odpowiedz Link
ptomb Re: do magdak i ptomb 30.08.06, 09:01 Pogadam dzisaj z gastrologiem bo objawy mam dziwaczne. Może to jednak nerwica albo inna depresja dodatkowo szaleje. Wiem ze potrafię być bardzo nerwowy i wybuchowy. A dodatkowe moje dziwne objawy to problemy ze snem, nawet proszki nasenne działać nie chcą. Generalnie co nocy od 1 góra 2 nie mogę spać, rano mam niecheć do wstania, za dnia za nic nie mogę się zabrać do roboty, często mam stany, że usiadę i myśle o niczym a dotego zero kontaktu z otoczeniem, jakby życie działo się przez szybkę. Odpowiedz Link
kaja3004 Re: Nope 30.08.06, 08:45 > Wydaje mi sie, ze skoro nikt Ci nie odpowiedzial na poprzedniego posta, chyba > nikt nie ma podobnych objawow, nie ma wiec potrzeby dublowac watkow. Przepraszam, czy ja jestem nikim? Przecież odpowiedziałam, że tez mam takie dolegliwości. Odpowiedz Link
enterol250 kaja 30.08.06, 08:59 a co Ty z rana taka pod..wiona? :D do ptomba: owsiki to tez jakis trop. pytalam o to bo sama mialam infekcje helicobactera w zoladku i blizej nieokreslonej bakteryjnej mieszanki w jelicie. to bylo 5 lat temu i wtedy zaczely sie moje problemy z przewodem pokarmowym. infekcje leczono u mnie antybiotykami, niestety objawy chorobowe powrocily w kilka tygodni po rzekomym wyleczeniu. a magdak, mialas jakies stwory w brzuchu? pozdr :* Odpowiedz Link
magdak75 Re: kaja 30.08.06, 09:20 miałam kiedys owsiki w dzieciństwie, wogole w dziecintwie wiele razy lądowałam w szpitalach z powodu bóli brzucha, maialam robiony komplet badan i okazywało sie ze to z nerwów ?!? Teraz tez robiłam bad, na pasozyty i lamblie ale nic nie wyszło a od dziś znowu mi sie pieczenia zaczeły :( Odpowiedz Link
enterol250 Re: 30.08.06, 12:02 hmm, no to jednak cos jest na rzeczy. sluchajcie moi mili, trza zrobic kolonoskopie! moze te nasze dolegliwosci da sie racjonalnie wytlumaczyc, a my niepotrzebnie cierpimy calymi latami... pozdro Odpowiedz Link
enterol250 Re: 30.08.06, 14:27 nie. najwyrazniej bylam za malo chora, a to w koncu drogie badanie :| moze uda mi sie zrobic kolonoskopie w styczniu, jesli uda mi sie zapisac na ten termin. jak nie, trudno, uzbieram kase i zrobie prywatnie. Odpowiedz Link
magdak75 Re: 30.08.06, 14:37 no ja też sie przymierzam , ale przeraża mnie to badanie :( Odpowiedz Link
magdak75 Re: 30.08.06, 16:51 ptomb, jak po gastrologu, wspominałeś o tym dziwnym bólu? Na nerwicach wyczytałam ze to moze być objaw nerwicy :( Odpowiedz Link
ptomb Re: 30.08.06, 17:15 Heh pojechałem a tu zonk, gastrolog odwołał dzisaj wizyty, dopiero we wtorek mnie przyjmie. Natomiast sam się zastanawiam czy to nie sprawy wlaśnie depresyjno-nerwicowe. Ostatnio siedzę prawie nieprzytomny a dotego dziewczyna mnie rzuciła i ze złości rozwaliłem kilka sprzętów w domu więc będe musiał podłubać w tym temacie. Wiem jeszcze tyle, że moja babcia po śmierci mojej prababci miała chorobę w 100% identyczną do naszej- rozwolnienia, zaparcia, śluz, bulgotania, notoryczny ból i dziwne dodatkowe efekty tak jak u mnie. Trwało to u niej rok i przeszło. Natomiast z własnych obserwacji siebie widzę, że oprócz notorycznych problemów ze snem dodatkowo mam efekty samoistego kurczenia się mięsni w rekach i nogach. Więc warto w temacie nerwicy podłubać. A swoją drogą słyszeliście o czymś takim jak Citalopram?? Ponoć znacznie łagodzi skutki IBS,a nie uzależnia i można brać go dłuższy okres. Może warto spróbować jako wspomagacz w czekamniu na właściwe lekarstwo. Odpowiedz Link
magdak75 Re: 30.08.06, 21:55 ciekawe co to za cudo, nie słyszałam o tym. Przykro mi z powodu dziewczyny. Wiesz z tego co piszesz moze to byc depresja albo nerwica, ale nie musi , trza jednak badania porobić. Odpowiedz Link
magdak75 Re: 30.08.06, 21:59 CIPRAMIL – Citalopram Lek zawiera bromowodorek citalopramu w ilości odpowiadającej 20 citalopramu w tabletce. Właściwości Cipramil jest silnym i najbardziej wybiórczym inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) o działaniu przeciwdepresyjnym. Pełne działanie przeciwdepresyjne citalopramu występuje zazwyczaj po 2-4 tygodniach leczenia. Lek ten nie wpływa na układ przewodnictwa mięśnia sercowego ani też w sposób istotny na ciśnienie krwi. Jest to szczególnie ważne, zwłaszcza w przypadku leczenia pacjentów w podeszłym wieku. Ponadto nie oddziałuje na czynność układu krwionośnego, nerek oraz wątroby. Niewielka częstość występowania objawów niepożądanych oraz nieznaczne właściwości uspokajające leku Cipramil sprawiają, że jest on szczególnie zalecany w długotrwałym leczeniu. Ponadto nie powoduje przyrostu masy ciała, ani też nie potencjalizuje działania alkoholu. No to juz wiemy antydepresant :) Odpowiedz Link
magdak75 Re: 30.08.06, 22:01 ale dziś mnoze posty, hehehe, jeszcze wracając do tego bolu zauwazyłam, że naciskając sobe miejsce w ktorym sie bol umiejscowił, mam wrażenia jakby tam była zbrana woda z bąbelkami, bo przy naciskaniu czuć jak bąbelki powietrza sie rozchodzą, dziwne, ale moze macie podobnie, aha i czy zaobserwowaliście kiedy Wam sie ten bol nasila ? Odpowiedz Link
ptomb Re: 31.08.06, 00:38 Heh mamy ledwo po 24 a od godziny już spać nie mogę. Prochy nasenne nie działają, a od wczoraj się bóle nasiliły. Może to z nerwów, że kończy się dziś zwolnienie i od piątku do pracy, a może przez to, że psychoterapia zaczęła mi szkodzić. Odpowiedz Link
enterol250 do magdak 31.08.06, 08:14 magdak, kolonoskopii nie ma sie co bac, nie taki diabel straszny (szegolnie w narkozie, hyhy). co do bolu to u mnie nasilaja sie one po jedzeniu, a ostatnio maja one rowniez nie do konca jasny zwiazek z cyklem miesiecznym (sa ZNACZNIE nasilone w polowie cyklu). moze ibs ma swoj poczatek w zaburzeniach hormonalnych? to by mialo sens, bo w koncu hormony steruja metabolizmem, a wiec zarowno trawieniem, wchlanianiem jak i wydalaniem. warto chyba zrobic badanie na oznaczenie hormonow kobiecych... pozdro Odpowiedz Link
ptomb Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 08:31 Jak widać po połnocy grasowałem po forum a kolo 5 rano mialem przez nascie sekund kolo 4 razy dziwne zjawisko jakbym widzial w ciemnosciach ruszajace sie szare pasy po chwili jakby mi sie przymykaly oczy i tracilem swiadomosc po chwili otwieralem oczy znowu pasy i tak w kolko. Nie mówiac o tym, że teraz siedze prawie nie kontaktujący. Odpowiedz Link
enterol250 Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 08:46 ptomb, jesli tak bardzo zle sie czujesz to nie czekaj, tylko jedz na ostry dyzur! w najgorszym wypadku stwierdza, ze jestes hipochondrykiem. pozdro Odpowiedz Link
magdak75 Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:36 zastanawialiście sie moze nad tomografią, albo rezonansem jamy brzusznej ? Ja zaczynam coraz powazniej o tym myslec, bo ta zlewka lekarzy doprowadza mnie juz do bialej goraczki. Odpowiedz Link
ptomb Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:39 Heh raczej psychiatra mi się kłania bo zlapalem się na tym, że przez chwile siedziałem i bałem się nie wiadomo czego. Wiem tylko, że powoli zaczyna mnie dobijac moje życie i podejście reszty świata do tej choroby. Lakarz od kolanoskopii stwierdził, że to niewielka dolegliwość do skorygowania proszkami a jak zaczęli korygować to z samodzielnego i zwinnego faceta zrobiła się ze mnie wegetująca kaleka zdana na łaskę rodziców. Ba nie mówiąc o tym, że gdzieś w internecie jakiś frajer napisał artykuł, że nasza dolegliwość jest przesadzona i napędzają ją firmy farmaceutyczne. Niech go to dopadnie to zobaczymy, czy będzie taki mądry. Odpowiedz Link
magdak75 Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:41 a probowałeś juz jakies psychotropy brać ? sproboj moze ta slynny seroxat czy jakoś tam, wiekszosci pomaga,moze i Tobie pomoze. Odpowiedz Link
ptomb Re: Co się ze mną dzieje?? 31.08.06, 09:47 Heh z proszków działających na głowę przez pewien czas równolegle brałem Sulpiryd i Zalaste (to coś nie widzieć czemu dostałem żebym nie widział rzeczy, których nie ma, a wtedy nic nie widzialem, więc nie wiem czemu tą Zalastę dostałem). Generalnie tamte prochy nie pomogły. Właśnie kombinuję, co by zacząć brać jakiś chwytacz serotoniny. Odpowiedz Link
magdak75 no i byłeś u gastro? 06.09.06, 09:46 i co powiedział na Twoje dziwne bóle, bo jestem bardzo ciekawa, bo jak wiesz mam podobne dolegliwosci. Odpowiedz Link
magdak75 Re: no i byłeś u gastro? 06.09.06, 15:59 co za twórcza odpowiedź , ehhh no ja ide do swojego w poniedziałek zobaczymy czy tez to bedzie efekt jelita :) Odpowiedz Link
magdak75 Re: do magdak 31.08.06, 09:38 enetrol, a bierzesz moze pigułki? ja mialam badania hormnalne i wszystko ok, bralam, tez przez jakis czas progesteron. Teraz zamierzam brać piguły, bo w koncu mam juz dwoje dzieci, wiecnarazie wiecej nie planuje :) Odpowiedz Link
enterol250 Re: do magdak 31.08.06, 13:56 magdak, bralam mnostwo preparatow, ale nasilaly one objawy ibs, wiec odstawilam. pol roku bralam plastry, ale tez zaczelo sie chrzanic (krawienia w trakcie cyklu, bole, wzdecia, tygodniowe zaparcia). Odpowiedz Link
enterol250 racjonalnie 30.08.06, 16:53 czyli jako skutek organicznego schorzenia, a nie jakiej psychosomatycznej czarnej magii o ktorej wiadomo tyle, ze nic konkretnego nie mozna powiedziec :( Odpowiedz Link