kola101 15.10.06, 17:49 Czy występuje u Was biały nalot na wieżchu języka? Wiem że wystepuje on w chorobach jelit, grzybicy przwodu pokarmowego , chorobach wątroby itd. Interesuje mnie jednak czy jest on przy IBS. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kola101 Re: Biały nalot na języku 15.10.06, 20:26 Dzięki paszczak za odpowiedź ale Ty zdajesie walczysz jeszcze z candidą a mnie interesuje to czy biały nalot może występować u osób cierpiących WYŁĄCZNIE na IBS. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Biały nalot na języku 15.10.06, 20:37 Z moją candidą jest wszystko w porządku. Prawdopodobnie nie miała ona związku z nalotem. Odpowiedz Link
enterol250 Re: Biały nalot na języku 16.10.06, 08:13 miewam zółty, czasem biały nalot na języku. nie mam (nie miałam) candidy :] pzdr Odpowiedz Link
darotka1 Re: Biały nalot na języku 16.10.06, 11:19 Ja też* mam nalot (ni to żółty ni to biały) candida - brak --------------------------- (olina - czyt. - tesz:P) Odpowiedz Link
tomiis Re: Biały nalot na języku 13.12.06, 17:39 2 tygodnie temu lekarz przepisal mi nowe tabletki Anafranil i zauwazylem ze mi rowniez na jezyku pojawil sie bialy nalot, przez 10 lat choroby nigdy nie mialem czegos takiego wiec podejrzewam ze to od tabletek. Strasznie mi po nich sucho w ustach i czuje cierpki, gorzkawy posmak-jeden z wielu skutkow ubocznych. Strasznie niemile i niehigieniczne uczucie. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Biały nalot na języku 17.12.06, 10:25 Biały nalot na języku pojawia się u osób stosujących głodówki. Jest wynikiem zmniejszonego wydzielania soków trawiennych i zmiany ich składu chemicznego. Np. w ślinie stężenie potasu zmniejsza się o około 50 procent. To sprzyja gwałtownemu rozwojowi bakterii na powierzchni języka, które tworzą taki dywanik :P U osób nie poszczących jest oznaką upośledzonego trawienia. Nalot można zlikwidować antybiotykami o szerokim spektrum działania, ewentualnie innymi środkami bakteriobójczymi lecz bedzie to działanie krótkotrwałe. Odpowiedz Link