Dodaj do ulubionych

Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia

30.07.05, 00:11
Hmm... witam po przerwie :) Wyposażyłem się w lepszy sprzęt, więc teraz
zdjęcia będą dobrej jakości i będę też szybciej... i częściej... =] Dlatego
ten nowy temat. Na początek wspomniane już w innym temacie szynobusy. Robione
z daleka, bo kolejowi sokiści na widok aparatu reagują tak, jakby szczegli
najbardziej tajnej bazy wojskowej.

www.tvn.tivi.pl/000_0341.JPG
www.tvn.tivi.pl/000_0342.JPG
www.tvn.tivi.pl/000_0343.JPG
Obserwuj wątek
    • ouimet Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 30.07.05, 00:33
      inny.obserwator napisał:

> reagują tak, jakby s z c z e g l i /.../

nie reaguje ja,skoro tfurca zapomnial zagladnac do slownika...:((((((((

• inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 30.07.05, 00:47
        Hmm... zdarza się :) Ale rzadko. Wszystkim tutaj się zdarza :)
        • ouimet Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 30.07.05, 01:23
          inny.obserwator napisał:

> Hmm... zdarza się :) Ale rzadko. Wszystkim tutaj się zdarza :)

faktycznie,zdarza sie.
          Ale Tobie nie powinno.Wszak podajesz info Wielu Innym.
          Trzymaj sie.:)
    • ouimet Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 30.07.05, 00:34
      a zdjecia SUPER.
    • jasielskieulice Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 31.07.05, 19:05
      Witam pana Obserwatora po wakacyjnej przerwie :)
      Można wiedzieć w jaki sprzęt się zaopatrzyłeś?
      • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 31.07.05, 19:23
        W aparat cyfrowy Kodaka... o parametrach nie będę się rozpisywał :) Zdjęcia
        robi przyzwoite. Ten szynobus był robiony na najniższej rozdzielczości, więc
        jak trzeba to potrafi zrobić ładne zdjęcia :)
    • inny.obserwator DWORZEC KOLEJOWY, GODZINA 13:00, PUSTO =] 31.07.05, 19:33
      Przy okazji, jeśli już wcześniej były pociągi, to poniżej jasielski dworzec
      kolejowy o godzinie 13:00. W cieniu było 35 stopni, a na peronach nie było
      nikogo:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/pkp2.jpg
      A tak było dzień wcześniej o godz. 16:30:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/pkp1.jpg
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 18:08
      Wymyśliłem dziś coś takiego:

jaslo.blox.pl/
      Jeszcze nie dopracowane. Ale ogólnie wiadomo o co chodzi :) Miałoby to
      być "wsparciem" dla tego wątku albo może nawet całkowicie go zastąpić. Okowito,
      Adasiu, Ouimet, Zuzanna, i inni, co o tym sądzicie? ;) Może jakbyśmy się
      postarali, to miałoby szanse znaleźć się w rankingu 20 najpopularniejszych
      blogów. A Okowita lubi rankingi, z tego co pamiętam :>
      • 0kowita Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 18:17
        Lubie rankngi (w tych sprawach jestem jak dziecko).
        Lubię też Twoje zdjęcia.
        Lubię pociągi.... tylko wciąż są kurde puste.
        • zuzanna6 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 18:21
          mnie sie zdjęcia podobają, przyblizają mi Jasełko, nie znam miasta, kiedys
          przejezdzałam z wycieczką
          • zuzanna6 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 18:41
            szkoda, że te zdjęcie z ulicy Jana Pawła jest takie ciemne, słabo widac znicze

a czy mógłys zrobic cykl zdjęć świątyń, czy w Jaśle jest cerkiew, synagoga...to
            moze byc ciekawe
            • 0kowita Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 18:56
              Z tego co ja wiem (może się myle) to w Jaśle ani synagogi ani cerkwi nie ma.
              Cerkwie znajdziesz na stonach Bartka a synagogi ????...nie wiem.
            • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:01
              A mógłbym :) Na początek najstarszy kościół w Jaśle:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/fara.jpg
              Co do starych zdjęć, to były robione telefonem, dlatego takie ciemne...
              • zuzanna6 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:09
                ooo, ładny kościółek, super

jak byłam na mazurach to oczywiście musiałam odnaleźć meczet tatarski
                jak byłam w Bieszczadach, w Sanoku to oczywiście śliczne cerkwie, synagogi,
                muzeum ikon, muzeum Beksińskiego (obrazy )...takie klimaty lubię utrwalc na
                zdjęciach

dawaj tu takie ciekawostki o Jaśle
    • zuzanna6 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:11
      a co z tym szynobusem ? wygląda fajnie, przypomina mi francuski tramwaj, tylko
      nie te kolory, czy one jeżdżą juz w Jaśle?
      • 0kowita Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:19
        Jeżdżą tylko nie wiem gdzie. Wyglądają slicznie... takie kolorowe i błyszczące
        ino puste.... tak ja to widzę bo często wzdłuż torów chodzę.
        • zuzanna6 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:23
          a czemu puste? dokąd one jeżdżą?
          • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:30
            Z tego, co słyszałem to do Rzeszowa. Zresztą jest na nich taka naklejka, że to
            własność województwa podkarpackiego, więc raczej na Stróże, ani w Bieszczady
            nie jeżdżą. Tylko ciekawe na co one są. Jeśli elektryczne, to do Rzeszowa
            jeździć by nie mogly, bo ta linia nie jest zelektryfikowana. W sumie na dachu
            nie widać żadnych takich sprzętów do prądu...
            • zuzanna6 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:34
              hmmm, bo jeśli puste, to znaczy zle zrobili rozpoznanie, powinny kursowac tam
              gdzie największa potrzeba ludzi
              • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 19:47
                Może Okowita widzi, jak wracają do zajezdni. Zaczną być pełne. Wakacje są. A
                jak do Rzeszowa to za dwa miesiące zaczną studenci nimi jeździć, po urlopach
                ludzie do pracy.

Dotychczas do Rzeszowa jeździły takie 40 letnie, ciemnobrązowe, piętrowe
                pociągi, których normalni ludzie unikali, bo nie było zbyt bezpiecznie wracać
                tym w nocy. Jak zamiast tych wielkich pociagów dali szynobus, to ruch będzie.

I jak z Jasła wyjeżdżają puste, to nic nie znaczy. Po drodze zatrzymują się w
                10 wioskach, więc się akurat napełnią.
                • zuzanna6 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.08.05, 20:09
                  yhy, rozumiem, czyli jest potrzeba
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.08.05, 18:35
      Dziś nowe zdjęcie: jaslo.blox.pl/
      Tylko nie wiem jak to się fachowo nazywa.

Poza tym przejeżdżałem koło dworca. Akurat stały dwa szynobusy koło siebie. Z
      jednego wychodziło bardzo dużo ludzi. Tak jakby calutki był pełien.

Okowito, zapraszam jutro na stację o 17:25, przekonasz się, że nie są puste :)
      • 0kowita Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.08.05, 18:42
        inny.obserwator napisał:
        > Okowito, zapraszam jutro na stację o 17:25, przekonasz się, że nie są puste :)

He, he...... zapraszasz mnie na randkę ;) ???
        Może faktycznie ludzie szynobusami jeżdżą. W koncu cały dzień przy torach
        obserwacji nie prowadzę... moze mi się tak trafiło.

A odnośnie tego ekranu akustycznego.... to zauważyłeś jakie tam ptaki
        poprzyklejane ? hmmmm..... kojarzą mi się z ptaszyskami z parku. Czyżby czrne
        ptaszysko miało stac się symbolem naszego miasta ?
        • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.08.05, 19:33
          Zapraszam Cię na wspólną obserwację szynobusów :)

Chciałbym zrobić zdjęcia w środku, tylko jak wytłumaczyć grupie dziesięciu
          prostych chłopów pracujących na kolei, po co mi te zdjęcia? Stoją tam zawsze
          pod tą budką, zawsze ich wielu... Czuję, że ciężko by się z nimi gadało...

A ptaki widziałem. W Krakowie też takich pełno przy obwodnicy. Białych by chyba
          nie było widać, a czerwone wyglądałyby zbyt egzotycznie ;)
        • ellenai Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.08.05, 19:36
          ale fajne zdjecia,dobry pomysl obserwator,chetnie jaslo poogladam!
    • agagor2 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.08.05, 21:20
      Miło powspominać - już tak dawno nie byłam w Jaśle:(
      Cieszę się strasznie z tego lepszego aparatu, bez urazy ale ten wcześniejszy był
      do kitu:) Czekam na następne zdjęcia - jeśli moge zasugerować: Więcej mista,
      mniej szynobusów
      • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 03.08.05, 00:06
        To może zacznijcie też komentować te zdjęcia na blogu :)
      • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 03.08.05, 00:22
        agagor2, z założenia chodziło o to, aby za pomocą zdjęć i trzech, czterech zdań
        obrazować aktualne wydarzenia w mieście. Dlatego i szynobusy i ekrany
        akustyczne (Okowita przypomniała mi nazwę) do tego pasowały :)
        • lemek1 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 03.08.05, 04:20
          bardzo dobre zdjecia
          dla mnie okolice Jasla ,a moze ugory w Bieszczadach poprosze..:)))
        • agagor2 Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 07.08.05, 22:24
          To może jak akurat nic ciekawego się nie będzie "wydarzało" pofotografujesz
          okolice:)
    • inny.obserwator DROGA POŁUDNIOWA 03.08.05, 15:20
      Obwodnica oddana do użytku. Dużo zdjęc, dosłownie sprzed 30 minut, oczywiście
      tutaj: jaslo.blox.pl/ :)

I jeszcze w prezencie ptaszek dla Okowity
      www.tvn.tivi.pl/jaslo/okowita.jpg
      :)))
      • 0kowita Re: DROGA POŁUDNIOWA 03.08.05, 17:19
        No proszę.... droga na zdjeciach wyglada całkiem, całkiem po europejsku.
        Na zdjeciach chyba lepiej wygląda niż "na żywo"... nie widac tych ruder na
        hutniczej.
        A za "ptaszka" wielkie dzięki :))
        • zuzanna6 Re: DROGA POŁUDNIOWA 03.08.05, 20:15
          o kurcze, super, to dobrze ze o drogi dbają, u nas tez coraz więcej dróg w
          kierunku Gdanska i Koszalina przypomina europejskie autostrady
          • inny.obserwator Re: DROGA POŁUDNIOWA 03.08.05, 20:25
            To chyba europejskich autostrad nie widziałaś :)
            • zuzanna6 Re: DROGA POŁUDNIOWA 03.08.05, 22:15
              a czemu, po co te kompleksy...pojeździłam troche, a co, ze niby tak duzo
              pasów...e tam, asfalt, barierki identyczne hi hi hi, aby mozna gnać, było równo
              i bezpiecznie hi hi hi
            • zuzanna6 Re: DROGA POŁUDNIOWA 03.08.05, 22:17
              a tak wogóle to gratuluje ci zainteresowan, ja tez ciągle z aparatem chodze,
              ale ja bardziej tak wiesz, rodzinne zdjęcia robię, układam w albumy i td.
              uwiebiam zdjęcia i mam poukładane od pradziadków, odtatnio zaczynam sie
              przerzucac na albumy na płytach
              • inny.obserwator Re: DROGA POŁUDNIOWA 03.08.05, 23:12
                Rodzinne też robię, tyle, że nie na tle jasielskiego krajobrazu i nie publikuję
                ich w necie.

Wracając do autostrad, to cztery dni temu w Faktach TVN pokazywali chyba
                najsłynniejszą polską autostradę Kraków - Katowice, która zapadła się o 2 metry
                i teraz porobili objazdy. Skarżą się, że to nie ich wina, tylko starej kopalni
                pod spodem. Jak budowali, to chyba wiedzieli, że jest kopalnia i takie rzeczy
                dało się przewidzieć.

Co roku dwa miesiące spędzam we Włoszech, dużo tam jeździłem i naprawdę to nie
                ten sam poziom. Trzy pasy w jedną stronę, porządny, szeroki pas dla służb
                ratunkowych. Supernowoczesne tunele: oświetlone, z gaśnicami, monitoringiem.
                Często znaki informujące o wypadkach, korkach, temperaturze, pogodzie etc.
                Droga cały czas równa. Jak jest niżej, to stawiają gigantyczne filary...
                Zresztą miałem gdzieś zdjęcia z ostatnich wakacji. Zaraz poszukam i wrzucę na
                forum :)

Autostrady mają też na Słowacji i w Czechach, tylko, że takie na zachodzie
                nazwaliliby drogą ekspresową :)
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 04.08.05, 17:12
      Tak się zastanawiam, czy jeśli pojawił się tam napis "Nasze strony" to
      administracja w ten sposób dała do zrozumienia, że w przyszłości mogą pojawić
      się tam linki do innych stron/blogów? :)
      • 0kowita Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 04.08.05, 17:42
        Świetny był ten pomysł by blog był w nagłówku... na pewno uatrakcyjni
        on forum.
        Życzę i Tobie, i nam wszystkim wielu udanych zdjęc :)
        • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 04.08.05, 17:56
          Szczerze mówiąc, to jak zobaczyłem, że administracja przesłała maila do Ciebie,
          pomyślałem, że się nie zgodzisz :)
          • republican Prosze o wiecej zdjec z Jasla! 07.08.05, 02:18
            Kapitalny watek, bardzo prosze o wiecej zdjec, rynek, park, plac Zwirki, etc
            Dziekuje
            R
            • inny.obserwator Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! 07.08.05, 02:24
              Okej, będą dzis :) Tylko nie wszystkie na raz, bo potem nie będą miał czego
              fotografować :)
              • arcio71 Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! 07.08.05, 10:20
                A moze bys tak pare zdieć pstryknął na meczu Czarnych (super oprawa i
                atmosfera),no dzisiaj juz chyba nie zdąrzysz ,ale nastepnym razem,było by super!
                A tak wogóle to fajny wątek z Twoimi czaderskimi zdjeciami-trzymaj tak dalej!
                • inny.obserwator Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! 08.08.05, 00:32
                  Nowe zdjęcie: jaslo.blox.pl

Byłem na tym Placu Żwirki. Niefotogeniczne to jest z poziomu zwykłego
                  przechodnia. Trzeba z jakiegoś okna robić...
                  • republican Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! 08.08.05, 13:52
                    Dzieki, zmienil sie ten budynek.
                    Prosze o wiecj gdy mozliwe.
                    r
                    • 0kowita Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do łukasza 08.08.05, 19:24
                      A specjalnie dla Republicowana musisz (MUSISZ !!!) dac glorietke w parku.
                      Rebulican jest tu rzadko i pewnie go nie znasz ale jest od pierwszych dni tego
                      forum.

Jazda do parku !!!!!!!!!!!!!1
                      • republican Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do łukasza 08.08.05, 21:54
                        0kowita napisała:

> A specjalnie dla Republicowana musisz (MUSISZ !!!) dac glorietke w parku.
                        > Rebulican jest tu rzadko i pewnie go nie znasz ale jest od pierwszych dni
                        tego
                        > forum.
                        >
                        > Jazda do parku !!!!!!!!!!!!!1

Tak, prosze bardzo.
                        I druga laweczke od ul 3 Maja prosto na poludnie od Kawiarni Parkowej.
                        • inny.obserwator Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do łukasza 08.08.05, 22:12
                          Jeśli na przeciw Parkowej, to będzie raczej przy Kołątaja, a nie 3-go maja...
                          Hmm... jeśli o tej samej myślimy.

Nie chcę psuć atmosfery, ale tam często żule lubią siedzieć i może być problem
                          ze zdjęciem =]
                          • republican Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do łukasza 09.08.05, 02:05
                            inny.obserwator napisał:

> Jeśli na przeciw Parkowej, to będzie raczej przy Kołątaja, a nie 3-go maja...
                            > Hmm... jeśli o tej samej myślimy.
                            >
                            > Nie chcę psuć atmosfery, ale tam często żule lubią siedzieć i może być
                            problem
                            > ze zdjęciem =]

Inny obserwatorze
                            Patrze sie na mape Jasla:
                            www.um.jaslo.pl/mapax/index.asp?size=160&mapa_wybor=centrum&index_Y=3&index_X=3
                            I faktycznie widze Kollataja gdzie kiedys byla 3 Maja.
                            Wiec chodzi mi o druga lawke po prawej stronie alejki rownoleglej do ul
                            Sobieskiego idac w strone Dworca.
                            Dzieki i odwagi z zulikami(Rosjanie w Jasle?)

• 0kowita Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 09.08.05, 08:22
                              No to ładne figury musiałeś uskuteczniac na tej ławce bo nie pierwszy raz
                              o niej piszesz ;))
                              A żule to nie "ruskie", to pospolite jasielskie pijaczki.
                              Nawet ciekawe byłoby takie zdjęcie pt. "ławka Republicana z pijaczkami
                              leczącymi kaca" ale niestety......... ale Obserwatorze, nie chcę znów się
                              wymądrzac... ale cichutko przypominam o ostrożności w publikowaniu
                              tzw. "wizerunku".
                              • inny.obserwator Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 09.08.05, 15:25
                                To już nie chodzi o wizerunek, bo ten można potem zasłonić albo "spikselować"
                                tak jak to robią w telewizji. Tylko po prostu głupio wyjąć aparat i robić komuś
                                zdjęcia na ławce =]
                                • inny.obserwator Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 09.08.05, 18:30
                                  Zrobiłem zdjęcie jakiejś ławce, tylko nie wiem, czy o tą chodziło:
                                  jaslo.blox.pl/ . To jest druga ławka idąc od Parkowej, ale... druga po
                                  prawej stronie. Bo jak się idzie to jest pierwsza po prawej, druga po lewej i
                                  trzecia po prawej. Więc ta by była trzecią licząc wszystkie :) Już nie
                                  wiedziałem o którą chodzi. Zrobiłem trzecią, bo tak jakoś wyszło =]

Jeśli to nie ta, to zrobię jeszcze raz przy okazji...
                                  • zuzanna6 Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 09.08.05, 20:44
                                    no tak, ławeczka sliczna, wykadrowana okiem fachowca, ale teraz az kusi wiecej
                                    informacji na jej temat, czego jest symbolem, jakich to wspomnień cudownych, he?
                                    • 0kowita Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 09.08.05, 20:46
                                      Tak ... też mi się podoba. Zdjęcie jest oryginalne i .... jakoby tajemnicze.
                                      • inny.obserwator Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 09.08.05, 22:12
                                        Dobrze, że ławeczka się podoba. Przeczekałem aż żule nie szły :)

Za to bardzo ciekawy jestem Okowito, jakbyś wykadrowała urząd miasta? Bo
                                        wczoraj pisałaś, że źle to zrobiłem. Może trochę za blisko, ale jest to
                                        zrobione na wzór jednej z jasielskich widokówek autorstwa profesjonalnego
                                        fotografa... Poza tym weź pod uwagę trzy rzeczy:
                                        - gdzie w tym czasie jest słońce
                                        - jak wiele wysokich drzew rośnie wokół budynku
                                        - i to, że po lewej stronie często stoją takie dwa wysokie samochody, które
                                        dużoby zasłaniały

Chętnie go poprawię, tylko powiedz jak?
                                        • republican Do Osservatore, Okowity i Zuzanny 10.08.05, 03:56
                                          Nie wiem jak mam podziekowac Ci, to naprawde ta lawka (druga po prawej).
                                          Pokazalem to zonie, mieliamy oboje lzy w oczach .Siadywalismy tam gdy nie bylo
                                          miedzi na mala czarna w Parkowej.
                                          Bylo to oczywiscie kilka lat temu.

Prawda jakie to romantyczne?
                                          Dzieki
                                          • 0kowita Re: Do Osservatore, Okowity i Zuzanny 10.08.05, 06:20
                                            republican napisał:
                                            > Prawda jakie to romantyczne?

Bardzo romantyczne. To piękne, że na tym zepsutm swiecie można jeszcze czasem
                                            dotknąc czegoś romantycznego. Aż... zrobiło mi się ciepło koło serca.
                                        • 0kowita Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 10.08.05, 06:17
                                          inny.obserwator napisał:

> Chętnie go poprawię, tylko powiedz jak?

Nie mam zielonego pojęcia. Nigdy nie robiłam zdjęc.... chyba, że ktoś mnie
                                          ustawił i powiedział "tu patrz, tu naciśnij".Natomiast (kiedyś już o tym
                                          wspominałam) mam w swoim otoczeniu kogoś kto zawodowo zajmuje się
                                          fotografią.Ten ktos ze szczególnym politowaniem patrzy na zdjęcia w których
                                          budynki nie zachowują pionu.... dlatego zwracam na to uwagę. Popatrz na swoje
                                          zdjęcie.... czoło budynku nie jest prostokątem, jest rombem.
                                          Więcej pyskowac nie chcę bo po przeczytaniu postu Republikana autentycznie się
                                          wzruszyłam i za tę ławeczkę wszelkie błędy powinny byc Ci wybaczone.

PS. Dzięki za licznik :)))
                                          • inny.obserwator Re: Prosze o wiecej zdjec z Jasla! do Republicana 10.08.05, 10:53
                                            0kowita napisała:

> Dzięki za licznik :)))

Jeszcze statystyki od kilku minut dostępne są bez hasła:
                                            stat.4u.pl/?jaslo
                                            :)
    • ziutek66 Chcialem wkleic zdjecie z okolic Jasla, ale... 12.08.05, 02:50
      www.trekearth.com/ tutaj znalazlem jedno zdjecie z okolic Jasla.
      Chcialem je wkleic ale nie wiedzialem jak.
      polecam te strone, niedawno ja znalazlem. Jezeli wpiszecie inne miasta czy
      np. love, girl, woman ...no i Chicago, New York...
      Milej zabawy. Honorowy Jaslak z autonadania. Za kazdym wejsciem inny nick!
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 14.08.05, 15:36
      Republican, jaslo.blox.pl =]
      • republican Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 14.08.05, 18:24
        inny.obserwator napisał:

> Republican, jaslo.blox.pl
        =]
        Dziekuje Ossevatore,
        czy wiesz ze ta altanka byla zbudowana na wizyte Cysorza
        Franca Josefa w 1905roku?
        • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 14.08.05, 18:48
          Tego akurat nie wiedziałem, ale widziałem za to zdjęcia jasielskiego parku z
          tamtych czasów. Takie ładnie trawniczki, niskie drzewka i kolorowe krzewy i ani
          jednego czarnego, srającego ptaka... Wtedy było fajnie, teraz strach tam
          wjeżdżać =]
          • republican Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 14.08.05, 19:59
            inny.obserwator napisał:

> Tego akurat nie wiedziałem, ale widziałem za to zdjęcia jasielskiego parku z
            > tamtych czasów. Takie ładnie trawniczki, niskie drzewka i kolorowe krzewy i
            ani
            >
            > jednego czarnego, srającego ptaka... Wtedy było fajnie, teraz strach tam
            > wjeżdżać =]

grala tam w Niedzielne popoludnia przez dlugie lata orkiestra deta um-pa-pa
            walce wiedenskie i marsze.... to byly czasy.
            Czyli ta altanka ma 100 lat!!!
            • lemek1 Re: Zdjęcia z Jasła - czy ta altanka 14.08.05, 22:48
              jest z drewna???????????????
              • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - czy ta altanka 14.08.05, 23:17
                Cała konstrukcja jest drewniana, tak samo barierka do okoła... Dach tylko
                pokryty jakimś czymś blaszanym. Ja się na budownictwie nie znam.
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 16.08.05, 21:49
      A co stało się tutaj www.tvn.tivi.pl/jaslo/000_0473.JPG ? =]
      • georghe Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 17.08.05, 07:30
        Gdzie to jest bo nie mogę skojarzyć ?
        • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 17.08.05, 16:07
          Za tymi kratkami stał kontener na śmieci jasielskiego sądu. To jest po lewej
          stronie budynku sądu, tak trochę z tyłu bardziej.
    • inny.obserwator POMYSŁ 21.08.05, 20:28
      Mam pewien pomysł, który już nie jest nowy, bo często się go stosuje w różnych
      albumach, ale może warto byłoby to zrobić...

Chodzi mi o wybranie kilku punktów w mieście i robienie im zdjęć o każdej porze
      roku. Np. jednym z takich miejsc mogłaby być parkowa alejka. Za każdym razem
      zdjęcie robione z tego samego miejsca i w ten sam sposób kadrowane. Za rok
      mielibyśmy parkową alejkę z zielonymi drzewami, zasypaną jesiennymi liśćmi i
      całkiem zaśnieżoną.

Tylko poza tą alejką nie mam dobrych pomysłów na inne miejsca. Może jeszcze
      widok od strony JDK w stronę Europy - tam też są jakieś drzewa i ruchliwe
      skrzyżowanie...

Hmm...?
      • lemek1 Re: POMYSŁ 22.08.05, 03:43
        znajdz jakas dziewczyne i rob jej zdjecia co 3 miesiace w tym samym miejscu
        mozemy wyznaczyc okowite na ochotniczke
        • inny.obserwator Re: POMYSŁ 22.08.05, 05:16
          Okowita mogłaby się nie zgodzić...
          • 0kowita Re: POMYSŁ 22.08.05, 21:07
            Okowita nie jest dziewczyna ino baba...
            a baby niefotogieniczne są.

PS. skoro Republikan już zaspokojon jest to ja poproszę zdjęcie dla mnie pod
            tytułem (tu cytat z klasyka.... a co, też znam) "na straganie w dzień targowy".
            Baaardzo lubię nasz rynek warzywny i zawsze tam kupuję tyle ile uniosę.
            Prosze o zdjecie z rynku warzywnego.... teraz tam bogactwo smaków i kolorów.
            • inny.obserwator Re: POMYSŁ 22.08.05, 21:24
              A to trzeba rano wstać na ten rynek, prawda? =]

Wypowiedz się jeszcze na temat tego pomysłu czterech pór roku i ewentualnie
              jakie miejsca miałyby to być :)
              • 0kowita Re: POMYSŁ 22.08.05, 21:29
                Na rynek najlepiej iśc tak o dziewiatej do jedenastej.... to chyba wstaniesz ?
                Handlują i do pietnastej ale im dłużej tym brudniej... niestety.

PS. Pomysł o czterech porach roku podoba mi się. Może tylko... alejka w parku
                to trochę nudna by była (tylko drzewa i krzaki)... jest sporo miejsc w naszym
                mieście gdzie i zieleń, i budynki, i ruch.... trza się rozejrzec.
                • 0kowita Re: POMYSŁ 22.08.05, 21:32
                  ... i jeszcze odnosnie tego co mówiłam kiedyś o fotografowaniu budynków...
                  Kościół Farny jeszcze trochę leci na bok ale Starostwo udało Ci się super :)
                  • inny.obserwator Re: POMYSŁ 22.08.05, 21:49
                    A ja znów powtórzę to samo. Nie mając profesjonalnego sprzętu nie można zrobić
                    zdjęć tych budynków tak, żeby nie "leciało". One są za bardzo wciśnięte. Gdy
                    odsunę się dalej, to zasłonią je drzewa, płoty i samochody. Gdy podejdę z innej
                    strony, to przeszkadza słońce. Nie da się... Robiąc Farę byłem przy samym rogu,
                    przy płocie, i to jeszcze tak z dołu robione... lepiej się nie dało, żeby całe
                    ująć.

I jeszcze jedno z moich zdjęc z wakacji:
                    www.tvn.tivi.pl/000_0313.JPG
                    Katedra w Orvieto, we Włoszech wciśnięta na malutkim rynku i do okoła otoczona
                    kamienicami. Nawet na pocztówkach mają z tym problem, a odwiedzają to turyści z
                    całego świata i pocztówki się dobrze sprzedają...

I dla porównania ta sama katedra na profesjonalnych zdjęciach w necie:
                    www.pd.astro.it/othersites/serraoro/images/orvieto.jpg
                    www.finneys.me.uk/photo/public/orvieto/csm007-21-Orvieto-1984.jpg
                    eeyore.astro.uiuc.edu/momdadvisit/Orvieto/OriginalSizePics/P1010229.JPG
                    www.lespighe.it/images/duomo-orvieto.JPG
                    Po prostu są takie budynki, których się nie da tak, jakbyś chciała :) Okej? :)
                    • 0kowita Re: POMYSŁ 22.08.05, 22:09
                      Okej.........:)))
                      Ja sie zresztą na tym nie znam...
                      sama zdjec nie robię.
                      Jak mówiłam.... mam w pobliżu kogos kto zawodowo zajmuje sie fotografią (i nie
                      sa to fotografie do legitymacji ani ślubne) i przez niego widzę te krzywe
                      ściany, przez niego widzę inne błędy na zdjęciach, przez niego widzę też to iż
                      zdjęcie.... nic nie wyraża, jest prymitywne.... pocztówkowe.
                      Kupujacy pocztówki nie patrzą czy zdjecie ma jakąs myśl... oni kupuja obiekt.
                      Tam byli i tylko to ich obchodzi.
                      Pewnie, że można robic tylko pocztówki ale........
                      ..ale czy nie chciałbyś byc artystą ?
                      Czy nie chciałbyś aby z Twoich zdjęc można byłoby wyczytac nie tylko np. "oto
                      starostwo" ale jeszcze coś... coś więcej ???
                      Z tych zdjęc, które są w blogu jedynym "czymś więcej" jest ta ławeczka.
                      Ławeczka, która wzrusza i zmusza do myślenia.
                      • inny.obserwator Re: POMYSŁ 22.08.05, 22:15
                        Ale ciekawe czy powiedziałabyś to samo o ławeczce nie znając wypowiedzi z
                        forum. Gdybyś po prostu zobaczyła samą ławkę i nic więcej o niej nie
                        wiedziała... I co się nie podoba w glorietce? :>

Co do ostatniej fotki... to hmm... tamto zdjęcie przedstawia ładny trawniczek w
                        rynku i przy okazji w tle starostwo, czy odwrotnie - to właśnie starostwo jest
                        tam ważniejsze? :>
                        • 0kowita Re: POMYSŁ 22.08.05, 22:35
                          Glorietka jest wprawdzie zimna ale poprawna technicznie... nic do niej nie mam.

Gdybym nie znała wpisów Republikana też bym sie wzruszyła nad ławeczką...
                          (pewnie mniej ale jednak..)
                          Wzruszaja mnie rzeczy niespotykane. ... a zdjecie zwykłej ławeczki jest
                          niespotykane.
                          W naszym miescie jest sporo miejsc, których nikt nie fotografował.... to nie
                          tylko ta jedna ławeczka, znajdziesz mnóstwo fotogienicznych miejsc gdy będziesz
                          chciał.... a ratusz, starostwo, kościoły itp obfotografowane są ze wszystkich
                          stron już dawno - co tam dodasz nowego ?
                          • inny.obserwator Re: POMYSŁ 22.08.05, 23:06
                            A widziałaś te zdjęcia p. Maczugi w gablocie na jasielskim rynku? :) Takie
                            krajobrazy jasielskie - bardzo ładne. Po zoomach i ostrości widać jaki ma
                            sprzęt :)

P.S. Mam jeszcze bogatą kolekcję pociągów na jasielskim dworcu (różne składy,
                            wagony, ujęcia) ale tego nikt tutaj nie chce oglądać :)
                            • republican Pompa wodna przed Szkola 23.08.05, 04:34
                              A czy istnieje ta pompa wody na placyku trzy stopnie ponizej Placu Zwirki?
                              Byla tam doskonala woda, pilismy tam na wielkiej przerwie.
                              Okoliczne gosposie nosily astamtad wode do picia.
                              • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 23.08.05, 05:02
                                Pompa istnieje.... tutaj o niej pisalismy :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=226&w=20912358&v=2&s=0
                                ale czy ktoś tam teraz bierze wodę to nie wiem.

ps.... no i własnie...zdjecie tej pompy to też byłoby coś oryginalnego...innego.
                                • inny.obserwator Re: Pompa wodna przed Szkola 23.08.05, 05:20
                                  W tej chwili na szczęście nie mogę sobie przypomnieć studni koło szkoły, ale
                                  znajdę ją =]
                                  • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 23.08.05, 05:24
                                    Rany Boskie !! Co Ty robisz tu o tej porze ???
                                    Spac nie możesz ???
                                    • republican Re: Pompa wodna przed Szkola 23.08.05, 11:49
                                      A Ty jeszcze nie spisz? Chwalisz sie czy narzekaz dziewucho?
                                      • inny.obserwator Re: Pompa wodna przed Szkola 23.08.05, 14:55
                                        Wakacje są. Mało się śpi =] A Ty co robiłaś o 5:00 rano na forum? :> Szłaś
                                        spać, czy wstawałaś do pracy?
                                        • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 24.08.05, 05:42
                                          Ja tak wstaję.... czasem i o czwartej. To na starośc tak się z człowiekiem
                                          dzieje, że wstaje wczesniej niż musi :)... ale nie narzekam. Lubię wczesnie
                                          wstac. Cisza, spokój, za oknem ptaszków śpiew. Nikt za uchem nie marudzi.

PS. Do Republikana ... podoba mi się "dziewucha". Pasuje w sam raz do prostej
                                          baby i odmładza :))
                                          • republican Re: Pompa wodna przed Szkola 24.08.05, 15:19
                                            0kowita napisała:

> Ja tak wstaję.... czasem i o czwartej. To na starośc tak się z człowiekiem
                                            > dzieje, że wstaje wczesniej niż musi :)... ale nie narzekam. Lubię wczesnie
                                            > wstac. Cisza, spokój, za oknem ptaszków śpiew. Nikt za uchem nie marudzi.
                                            >
                                            > PS. Do Republikana ... podoba mi się "dziewucha". Pasuje w sam raz do prostej
                                            > baby i odmładza :))

Wiedz dziewczynko ze gdy Ty wstajesz ja ide spac.
                                            Masz mlode mysli, wiec mlode cialo. Odmladzac sie nie potrzebujesz.
                                            • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 24.08.05, 18:41
                                              Nie podoba mi się "dziewczynka"... jest słodka i mdła.
                                              Mów mi "dziewucho" !!!!
                                              A myśli mam nie tyle młode ile ......niedorozwinięte.

PS. Pamietasz gdzie był w naszym odległym dzieciństwie ogródek jordanowski ?
                                              Chodzi o zakład. Ja sie spieram, ze na miejscu obecnego domu kultury.
                                              inni twierdzą, że tam gdzie teraz policyjne bloki.... kto rozsądzi ?
                                              • inny.obserwator Re: Pompa wodna przed Szkola 24.08.05, 20:11
                                                A które to są policyjne bloki? :)
                                                • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 24.08.05, 23:53
                                                  Idąc ulicą Kochanowskiego od centrum bloki po prawej stronie.... tam gdzie
                                                  kiedyś był tzw. "nowy pewex". Taką znam nazwę "policyjne" bo dla policjantów
                                                  (chyba jeszcze wtedy milicjantów) wybudowane.
                                                  Pamietam jak je budowano ale co tam było wczesniej ? hmmm skleroza.
                                                  Ale .... tam ogrodka jordanowskiego nie było jak mi wmawiają.
                                                  • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 24.08.05, 23:54
                                                    Tfu !!!! po LEWEJ stronie.
                                                  • inny.obserwator Re: Pompa wodna przed Szkola 24.08.05, 23:59
                                                    A to już wiem =] Tam gdzie PZU i ta druga mała komenda policji...

Oglądałaś już te zdjęcia w gablocie na rynku? :>
                                                  • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 25.08.05, 00:05
                                                    inny.obserwator napisał:

> A to już wiem =] Tam gdzie PZU i ta druga mała komenda policji...

No własnie.

>
                                                    > Oglądałaś już te zdjęcia w gablocie na rynku? :>

Jeszcze nie.... zapomniałam kurde.
                                                  • inny.obserwator Re: Pompa wodna przed Szkola 25.08.05, 00:09
                                                    To jeszcze jedno pytanie =]

Najpierw mówiłaś, że blog ze zdjęciami powinien być wizytówką miasta i
                                                    miejscem, w którym osoby z poza miasta będą mogły Jasło poznać. Później
                                                    mówiłaś, że zamiast pocztówkowych zdjęć powinna być ławeczka i studzienka.
                                                    Niezdecydowana jesteś =]
                                                  • 0kowita Re: Pompa wodna przed Szkola 25.08.05, 00:41
                                                    Kurza twarz !!!!((((((((((
                                                    Napisałam taką długą odpowiedź to mnie wylogowało ... WRRRRRRRRRRRR((((((((

To napiszę w skrócie....
                                                    Tak to jest wizytówka miasta.
                                                    Już tam jest UM, starostwo, fara.... co dodasz z oficjalnych miejsc ?
                                                    Franciszkanów, US, ZUS i tyle........
                                                    szukaj miejsc nietypowych jakich nikt jeszcze nie fotografował
                                                  • inny.obserwator Re: Pompa wodna przed Szkola 25.08.05, 01:07
                                                    Nie rozumiem, ale niewżne...

To nie są wizytówki, a tych "oficjalnych" miejsc jest znacznie więcej.
                                                  • republican Ogrodek jordanowski 25.08.05, 09:24
                                                    Byl po drugiej stronie ulicy Sobieskiego od mojej laweczki w parku.
                                                    Jestem 100% pewny dziewucho.
                                                    Mow mi wuju (Zagloba)
                                                  • 0kowita Re: Ogrodek jordanowski 25.08.05, 10:13
                                                    republican napisał:

> Byl po drugiej stronie ulicy Sobieskiego od mojej laweczki w parku.
                                                    > Jestem 100% pewny dziewucho.
                                                    > Mow mi wuju (Zagloba)

No właśnie Wuju ..:)))) czyli wychodzi na moje.... był tam gdzie teraz dom
                                                    kultury.
                                                    Ja nie pamiętam czasów ogródka ale mam zdjęcie.... siedzę tam na karuzeli.
                                                    Niezła ze mnie była wtedy laseczka...ech jakie rozkoszne fałdki na nóżkach
                                                    miałam..............hmmmmmmmmmmmmmmmmm.....to naprawdę ja ????????
                                                  • republican Re: Ogrodek jordanowski 25.08.05, 17:10
                                                    0kowita napisała:

> republican napisał:
                                                    >
                                                    > > Byl po drugiej stronie ulicy Sobieskiego od mojej laweczki w parku.
                                                    > > Jestem 100% pewny dziewucho.
                                                    > > Mow mi wuju (Zagloba)
                                                    >
                                                    >
                                                    > No właśnie Wuju ..:)))) czyli wychodzi na moje.... był tam gdzie teraz dom
                                                    > kultury.
                                                    > Ja nie pamiętam czasów ogródka ale mam zdjęcie.... siedzę tam na karuzeli.
                                                    > Niezła ze mnie była wtedy laseczka...ech jakie rozkoszne fałdki na nóżkach
                                                    > miałam..............hmmmmmmmmmmmmmmmmm.....to naprawdę ja ????????
                                                    Wygralas zaklad wiec buziaka lub
                                                    przyslij fotke dla Wuja albo pokaz na Jaslo blog
                                                    O Boze, te faldy!
                                                    A karuzela skrzypiala (w nocy), pamietam.

PS
                                                    Byl tam tez kieys piekny domek /willa w ktorym byl zaklad zegarmistrzowski/
                                                    mechaniki precyzyjnej.
                                                    Dom byl przy obecnej Kollataja w strone Kosciuszki za Ogrodkiem Jordanowskim
                                                  • 0kowita Re: Ogrodek jordanowski 27.08.05, 09:54
                                                    republican napisał:

> Wygralas zaklad wiec buziaka lub
                                                    > przyslij fotke dla Wuja albo pokaz na Jaslo blog

Fotki moje nie na pokaz ale........... hłe hłe....:)))
                                                    Mam lepszą z tamtych czasów....jestem na niej w "stroju Ewy".
                                                    Fotka zrobiona nad Jasiołką pod mostem kolejowym.
                                                    Wierzyć się nie chce widząc teraz to zakrzaczone i brudne miejsce, że wtedy tam
                                                    była tak rozległa, malownicza i uczęszczana choc kamienista plaża.
                                                  • ouimet Re: Ogrodek jordanowski 26.08.05, 05:12
                                                    republican napisał
                                                    > Mow mi wuju (Zagloba)

czy przez "ch" i o z kreska?(potocznie wymawiane)
                                                    Zagloba tego jeszcze nie wykrztuszal...
                                                  • republican Re: Ogrodek jordanowski 26.08.05, 16:30
                                                    ouimet napisał:

> republican napisał
                                                    > > Mow mi wuju (Zagloba)
                                                    >
                                                    > czy przez "ch" i o z kreska?(potocznie wymawiane)
                                                    > Zagloba tego jeszcze nie wykrztuszal...

O co chodzi?

Potop, tom II, rozdzial 17:

"- Mów mi: wuju! - rzekł Zagłoba.

- Masz wuj gorzałki! - rzekł pan Roch. - To mi wolno.

Zagłoba przyjął chętnie manierkę i napił się do woli. Po chwili miłe ciepło
                                                    poczęło mu się rozlewać po wszystkich członkach, w głowie uczyniło mu się
                                                    jasno, a umysł stał się jasny."

• ouimet Re: Ogrodek jordanowski 27.08.05, 01:14
                                                    republican napisał:
                                                    >
                                                    > Zagłoba przyjął chętnie manierkę i napił się do woli. Po chwili miłe ciepło
                                                    > poczęło mu się rozlewać po wszystkich członkach, w głowie uczyniło mu się
                                                    > jasno, a umysł stał się jasny."

-mile cieplo we WSZYSTKICH czlonkach
                                                    -w glowie jasno
                                                    -umysl jasny...

wiec pijmy do dnia...
                                                    >
                                                  • zuzanna6 Re: Ogrodek jordanowski 27.08.05, 11:06
                                                    wszystkie zdjęcia bardzo ładne i przybliżają mi wasze Jasełko
                                                  • inny.obserwator Re: Ogrodek jordanowski 14.09.05, 00:16
                                                    jaslo.blox.pl/
                                                    Nowa nota, chociaż nie bardzo mi to wyszło. Następnym razem będę po drugiej
                                                    stronie ulicy :)
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 27.08.05, 16:59
      jaslo.blox.pl/ - nowa notka =]
      • 0kowita NIE !!!!!!!!!!!!! 27.08.05, 17:50
        inny.obserwator napisał:

> jaslo.blox.pl/ - nowa
        notka =]

O nie, nie, nie !!!
        Czy ja znów muszę się powtarzać ???????
        Znów muszę klepać to samo co klepałam juz parę razy ???????

Po pierwsze.....
        widzisz na tym zdjęciu piony, widzisz na tym zdjęciu coś co można nazwać iż
        połozone jest pod katem 90 stopni ????

kościół leci na lewo
        To sie nawet na pocztówkę nie nadaje... moim zdaniem.
        To zdjęcie nie przedstawia nic tylko przewracajacy sie fragment budynku.

Ja wiem.... uparłeś się by pokazywać wiztówkowe części miasta ale nie idzie Ci
        to,,,,,,,,,
        Te oficjalne miejsca zostaw tym, którzy robią pocztówki.

...robią to znacznie lepiej...

Gdzie są zdjęcia z meczu Czarnych o które prosił Arci ?????
        Gdzie jest zdjęcie z rynku warzywnego o które ja prosiłam ?
        Gdzie jest zdjęcie studzienki przy ekonomiku o którą prosił Republican ?

moje zdanie... zdjęcie kościoła na górce jest tragicznie amatorskie.
        Ktoś ma inne zdanie - niech mnie poprawi.
        • inny.obserwator !!! 27.08.05, 18:15
          www.um.jaslo.pl/galeria/zdjecia/fara.JPG
          www.um.jaslo.pl/galeria/zdjecia/urzad2.JPG
          A te dwa wg Ciebie są okej, czy nie?
          • 0kowita Re: !!! 27.08.05, 18:36
            inny.obserwator napisał:

> www.um.jaslo.pl/galeria/zdjecia/fara.JPG
            > www.um.jaslo.pl/galeria/zdjecia/urzad2.JPG
            > A te dwa wg Ciebie są okej, czy nie?

Nie są okej !!!
            Ale co z tego ? chcesz udowadniać , że ktoś jest gorszy niż Ty.. chcesz sie
            dowartosciowac tym, ze inni są nie mniej amatorscy??? czy chcesz robić swoje
            omijajac innych gusta ?
            Równaj się do najlepszych a nie do tych co robia co bądź między pomidorową a
            leżajskim

Nie szukajmy daleko. Na naszym forum od dawna umieszcza swoje wątki Bartek.
            Mało kto mu odpowiada bo mało osób na tym forum.
            ale nikt go nigdy nie skrytykował....... bo to wielka indywidualność i wielki
            pasjonat.
            Jego strony, jego zdjęcia, jego komentarze to coś na czym powinieneś się
            wzorować(choc wątpię byś kiedykolwiek do tego poziomu doszedł) a i cicho
            siedzieć a nie twierdzić, że to co tam w blogu umieszczaszasz to jest i ważne,
            i piekne, i.... moze nie skończę.
        • inny.obserwator Re: NIE !!!!!!!!!!!!! 27.08.05, 18:15
          I odnośnie meczu, to na mecze nie chodzę...
        • 0kowita Re: NIE !!!!!!!!!!!!! 27.08.05, 18:16
          Nie mniej do mnie żalu Łukasz. Ja Ciebie nie krytykuję ze złośliowości .
          Krytykuję Cię z stympatii....

Zawierzyłam, że będziesz ten blog prowadził tak iż bedzie on nie przedmiotem
          prześmiewców (jak Adaś czy Styksu) ale będzie czymś co przyciąga ludzi do tego
          forum.
          Nadal w to wierzę ale nie wrzucaj tu zdjęć pijanych budynków, miejsc
          pocztówkowych i zlikwiduj tę swoją przemowę........... tak radzę.
          Może nie mam racji.
          • inny.obserwator Re: NIE !!!!!!!!!!!!! 27.08.05, 18:23
            I jeszcze jedno znanego fotografa:

www.fara-jaslo.rzeszow.opoka.org.pl/zdj-wart-k/UM.JPG
            I pewnie gdyby było na blogu, to tez by Ci się nie podobało.

> Nie mniej do mnie żalu Łukasz. Ja Ciebie nie krytykuję ze złośliowości .
            > Krytykuję Cię z stympatii....

Ale ja przecież nic takiego nie powiedziałem. Nawet żadnej emotki nie użyłem, a
            i liczbę wykrzykników w Twoim temacie znacznie zredukowałem =]
    • 0kowita już się zgubiłam w tych postach..i może nie.. 27.08.05, 18:48
      na temat ale do Obserwatora..
      to powiem tyle.... staraj się dorównać najlepszym (dorównaj Bartkowi)
      a nie udowadniaj, ze inni sa gorsi niż Ty.
      gorszych od siebie zawsze wielu znajdziesz.... pokonaj lepszych !!

Ja tego nie wymsliłam to prawda stara jak świat....

• inny.obserwator Re: już się zgubiłam w tych postach..i może nie.. 27.08.05, 19:10
        Ja nie pokazywałem zdjęć "gorszych od siebie", tylko lepszych. Pewnie nawet
        najlepszych. Pan Marek Maczuga jest właścicielem najbardziej renomowanego
        zakładu fotograficznego w Jaśle, wydał album ze swoimi zdjęciami
        pt. "Jasielskie pejzarze", a jego zdjęcia publikowane są w gablotach na rynku i
        wielu książkach.

Dlatego pokazuje Ci jego zdjęcia, bo prawdopodobnie zrobił najlepsze zdjęcia
        tych budynków, jakie można było zrobić. Jeśli jemu nie do końca wyszło i jego
        zdjęcia Ci się nie podobają, to nie miej pretensji do mnie, bo może po prostu
        sama się nie znasz. Zobacz na pocztówki jak to wygląda, zobacz jak to wygląda w
        albumach. I przeczytaj jeszcze raz tego posta, w którym Ci tłumaczyłem, że
        ze "wciśniętymi" budynkami nie da się wiele zrobić.

Nie podważaj największego autorytetu w mieście, bo się kompromitujesz =]
        • inny.obserwator Re: już się zgubiłam w tych postach..i może nie.. 27.08.05, 19:28
          Tam miało być "pejzaże", a nie "pejzarze" jak napisałem =]
          • zuzanna6 Re: już się zgubiłam w tych postach..i może nie.. 28.08.05, 08:25
            to wy sobie dyskutujcie, a ja sobie z radością pooglądam
        • ouimet Re: już się zgubiłam w tych postach..i może nie.. 28.08.05, 12:18
          inny.obserwator napisał:
          >
          > Nie podważaj największego autorytetu w mieście, bo się kompromitujesz =]

no,no...Pan Marek najwiekszym autorytetem w Jasle?
          • inny.obserwator Re: już się zgubiłam w tych postach..i może nie.. 28.08.05, 12:47
            Pod względem fotografii jasielskiego krajobrazu wg mnie tak. A już na pewno
            większym, niż niektórzy forumowicze =]

W każdym razie lepiej uczyć się i podglądać profesjonalistów, a nie słuchać
            osób, które nie mają z tym nic wspólnego.
    • inny.obserwator STUDNIA NA ASNYKA 29.08.05, 21:38
      jaslo.blox.pl
      Proszę Okowito, źle skadrowana, pijana, pochmurna, poniszczona studzienka. Co w
      niej bulgocze?

(zdjęcie z niedzieli)
      • ouimet Re: STUDNIA NA ASNYKA 30.08.05, 02:27
        inny.obserwator napisał:
        źle skadrowana, pijana, pochmurna, poniszczona studzienka.

dla mnie super...

Co w niej bulgocze?

hmmm...nie "dodales" odglosow.Sam wizerunek nic nie mowi o dzwiekach..:((((

• republican Re: STUDNIA NA ASNYKA 30.08.05, 12:07
        inny.obserwator napisał:

> jaslo.blox.pl
        > Proszę Okowito, źle skadrowana, pijana, pochmurna, poniszczona studzienka. Co
        w
        >
        > niej bulgocze?
        >

Jeszcze raz dzieki Osservatore
        Pare uwag
        1. Kiedys tego murka z drzewem nie bylo, to byl raczej plaski (pochyly) plac
        2. Ekonomik to bylo Liceum Leszczynskiego
        3. Raczka pompy byla wypolerowana przez uzycie.
        • inny.obserwator Re: STUDNIA NA ASNYKA 31.08.05, 13:08
          Imienia Leszczyńskiego to jest obecnie I LO w Jaśle.

Wracając do zdjęcia studzienki. Nie wiem czy zauwazyliście, ale na murze szkoły
          ktoś na wakacjach sprayem namalował taki wielki, srebrny napis (na zdjęciu to
          jest trochę widoczne). Po tym wydarzeniu szkoła zamontowała dwie kamery na
          zewnątrz.

Jutro - NIESTETY - się dowiem, czy w środku też jest jakiś monitornig.

I ciekawe, czy obraz z tych kamer nagrywany jest w szkole, czy przesyłany na
          komende policji, tak jak pozostałe kamery na mieście?
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 01.09.05, 18:21
      To się na bloga nie nadaje, więc tutaj:

www.tvn.tivi.pl/jaslo/000_0630.JPG
      Remont w szpitalu, przebudowa podjazdu w związku z przygotowaniami do otwarcia
      oddziału ratunkowego.
      • georghe Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.09.05, 11:20
        A cóż oni tak właściwie ten szpital rozgrzebali ? Zmieniają podjazd dla
        karetek ? Na to mi wyglada.

Inny, w zasadzie się w tym wątku nie wypowiadałem, ale przegladam od czasu do
        czasu i muszę powiedzieć, że mnie sie Twoje fotki podobają - nawet te "krzywe".
        Zeby zrobić "prostą" trzeba mieć odpowiedni sprzęt.
        Dlatego nie przejmuj się, śmigaj dalej po mieście i czyń swoją powinność !
        • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.09.05, 14:07
          Tak, bo ten obecny podjazd nie spełnia polskich norm, nie mówiąc o unijnych. Te
          nowe karetki się nie miesciły. Nowy podjazd ma być zadaszony, z automatycznie
          otwieranymi drzwiami i klimatyzowany. Coś na wzór tego, co kilka lat temu
          zbudowali w szpitalu w Gorlicach. Nie wygląda to ładnie, ale będzie tak jak na
          amerykańskich filmach =]

Nie wiem jak będzie wyglądał ten oddział ratunkowy. Czy wywalą stamtą izbę
          przyjęć i pogotowie, czy jak... Od czasów dr. Banacha/Banaśa tam nie byłem =]

• 0kowita Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.09.05, 18:34
          georghe napisał:

> Dlatego nie przejmuj się, śmigaj dalej po mieście i czyń swoją powinność !
          > :)
          >

A ja dodam do tego.... pamiętaj, że "prawdziwa cnota krytyk się nie boi"
          a bez krytyki nie ma rozwoju.
          Ale chciałam o czym innym.... lubię zaglądac w te statystyki. Teraz
          przynajmniej widac (pi razy drzwi) ile osób tu zagląda... fajne to.
          A dziś ubawiło mnie takie IP jakie tam zobaczyłam :
          02-09-2005, 15:10:13 pa55.klewki.sdi.tpnet.pl, Firefox, Windows XP (NT 5.1)

Klewki ? Te Klewki ? Talibowie ???? :))))))))))))))))
      • jasielskieulice Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 02.09.05, 21:26
        Witam,

O remontach w szpitalu przeczytacie tutaj:
        www.ejaslo.pl/index.php?subaction=showfull&id=1124894675&archive=&start_from=&ucat=3&

A dla zainteresowanych remontem podam ciekawostkę, że na stronach szpitala
        codziennie są umieszczane zdjęcia (wykonane zawsze z tego samego miejsca),
        prezentujące roboty przy remoncie podjazdu dla karetek. "Ciekawskich" odsyłam
        na stronę:
        www.szpital.jaslo.pl/index.php?mgid=2003
        lub bezpośrednio z www.szpital.jaslo.pl

Pozdrawiam.
        PS. Łukasz, fajne fotki są w tym blogu i dzięki za odsyłacz do mojej strony :)
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 04.09.05, 16:59
      Nowa nota: jaslo.blox.pl/ =]
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 10.09.05, 15:47
      W najnowszym "Obiektywie jasielskim" są bardzo fajne zdjęcia drogi południowej.
      Te dwa na okładce. Robione chyba z komina, czy jakiejś wieży pobliskiej
      fabryki.

Poza tym w informacji o remoncie jasielskiego parku napisano, że całość
      inwestycji to prawie 2 mln złotych, z czego 75% z Europejskiego Funduszu
      Rozwoju Regionalnego, 10% z budżetu państwa i tylko z 280 tys. z kasy miasta =]
      To tak z myślą o Jarmułce napisałem...
      • republican Brakuje ci natchnienia, Osservatore Jaslano? 23.09.05, 03:29
        Kosciol Farny, kuta brama i furtka od Rynku.
        • 0kowita Re: Brakuje ci natchnienia, Osservatore Jaslano? 23.09.05, 16:15
          republican napisał:

> Kosciol Farny, kuta brama i furtka od Rynku.

W tym miejscu teraz tam kopara stoi i coś tam kombinują. Zdjęcie byłoby niezbyt
          ciekawe. Ale jest tyle miejsc, tyle drobiazgów jakich nikt dotąd nie zauważył.

Nie bój sie krytyki Łukasz. Rób zdjęcia bo wszyscy tu czekamy na nie......

No.............łokej, nie będę się wypowiadac w imieniu innych...

Ja czekam.
          • inny.obserwator Re: Brakuje ci natchnienia, Osservatore Jaslano? 24.09.05, 15:46
            Jest nowa notka: jaslo.blox.pl/

A tam koło Fary ładnie zaczyna się robić. Jak kopara sobie pojedzie, to
            będziemy robić =]
            • 0kowita Re: Brakuje ci natchnienia, Osservatore Jaslano? 24.09.05, 18:35
              Coś podobnego !! Nie wiedziałam, że ono się "solidarności" nazywa.
              Nie wiedziałam, że ono w ogóle się jakoś nazywa... myślałam, że rondo i już.

Ładnie ujęte wczorajsze słoneczko ;)
              • inny.obserwator Re: Brakuje ci natchnienia, Osservatore Jaslano? 24.09.05, 19:00
                No jeszcze nie wszyscy wiedzą, bo radni go tak nazwali pod koniec sierpnia, gdy
                w Gdańsku miały miejsce te wszystkie uroczystości =]
                • jasielskieulice Re: Brakuje ci natchnienia, Osservatore Jaslano? 24.09.05, 20:14
                  www.ejaslo.pl/index.php?subaction=showfull&id=1125084163&archive=&start_from=&ucat=3&

Tutaj możecie przeczytać o nadaniu nazwy jasielskiemu rondu.
    • inny.obserwator Re: Zdjęcia z Jasła - nowy temat, nowe zdjęcia 28.09.05, 17:16
      Nowa notka, zapraszam: jaslo.blox.pl/ =]