ragnar1983 29.08.13, 22:23 Jak w trakcie tego remontu dojść do LiDLA ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atomowyrobot Re: remont mostu na Utracie... 29.08.13, 22:49 Prawie tak samo jak przed remontem. Została tam wybudowana tymczasowa kładka dla pieszych. Jest może 15 metrów od miejsca gdzie był most, w Parku Anielin czyli po lewej stronie Prusa, stojąc twarzą w kierunku Lidla. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 29.08.13, 23:00 Nie rozśmieszajcie mnie. Ludzie, którzy po Pruszkowie poruszają się z planem miasta w ręku, piszą nam przewodnik "Poznaj Pruszków". Innym nie chce się tyłka dźwignąć sprzed monitora i pytają jak dojść. Człowieku, w obcym mieście najlepiej taksówką. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 03.10.13, 19:07 za 4 miesiące będzie most:) bedę informował na bieżąco ,bo akurat zacząłem tam pracę...pozdrawiam forumowiczów, i tych z Pruszkowa i tych przyjezdnych:))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekf76 Re: remont mostu na Utracie... 03.10.13, 20:32 O ile mnie pamięć nie myli Strabag ma termin do końca października... forum-pruszkow.pl/wiadomosci/listopada-2013-nowy-most-rzece-utracie-pruszkowie-t1580.html Odpowiedz Link Zgłoś
catalina81 Re: remont mostu na Utracie... 03.10.13, 21:11 ciekawe czy się wyrobią Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 03.10.13, 21:29 Na pewno nie , cos dzis mruczeli że w grudniu pewno zaczną się"naciski" na przyspieszenie robót , nie wiem na pewno ale 2 zmiany maja robic . Teraz to robi firma z Włocławka .. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 03.10.13, 21:28 Tylko że to nie Strabag buduje... Odpowiedz Link Zgłoś
hg7z2 Re: remont mostu na Utracie... 04.10.13, 09:13 Naprawde, aż taka będzie obsuwa ?!!! ,Mieszkam na Gasinie. Zeby wyjechac przez przejazd kolejowy na "druga strone miasta" w godzinach popołudniowych stoje na Groblowej. 4 otwarcia szlabany, 50 minut w korku i jestem na drugiej stronie. To jakas masakra. Czuje sie jak bym mieszkała w gettcie. Zamknieci, ze wszystkis stron- szlaban, rondo, A2 !!! Teraz jeszcze beda frezować Waryńskiego. Wszedzie korek. Czy tylko ja tak narzekam, czy tylko mnie to przeszkadza, że nasza dzilenica jest tak zaniedbywana od tylu lat. Gdzie obiecany tunel, gdzie przejazd ul. Przyszłości. Ile lat spędzę jeszcze w korku do szlabanu ;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 04.10.13, 11:48 po prostu ktoś , sobie lekceważy mieszkańców ...ciekawe kto ? moze prezydent , starosta i reszta swity...szkoda gadac ... Odpowiedz Link Zgłoś
m1224 Re: remont mostu na Utracie... 22.10.13, 13:20 Akurat naprawy nawierzchni Waryńskiego nie postrzegałbym jako lekceważenia mieszkańców. Ta droga jest w fatalnym stanie (z uwagi na ruch tirów, które nie powinny mieć prawa tam jeździć) i trzeba ją wyremontować. Obecnie pieniędzy jest tylko na nawierzchnię. Lepszy rydz niż nic. A przejazd i sytuacja na rondzie, to faktycznie masakra :( Sytuacja pieszych w sumie nie lepsza z syfiastą kładką pkp. Osoby z wózkami z dziećmi, lub poruszający się na wózkach inwalidzkich faktycznie muszą się czuć jak w getcie. Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 08.10.13, 09:20 Witam, I znowu "normalność" polskiej rzeczywistości, termin zakończenia 30.10.2013 oczywiście nie zostanie dotrzymany i firma strabag zapłaci kary za nie dotrzymanie terminu! Pewnie została wybrana najtańsza oferta, ale 5,5 mln zł za proste prace drogowe to chyba nie jest mało ale w cenie zawsze są zawarte kwoty na kary umowne. I brakuje na przeprowadzenie prac zgodnie ze sztuką budowlaną: 1. chodnik który jest uskładany od strony parku będzie do naprawy za jakieś 2 lata ponieważ obrzeża chodnika są układane bezpośrednio do gruntu a nie na podsypce betonowej i to samo mamy przy układaniu kostki (ziemia+piach), chodnik zostanie rozjeżdżony przez służby porządkowe ponieważ nasi włodarze pozwalają na wjazd samochodów które jeżdżą po chodnikach i przez kostkę będą przerastać rośliny (taka ich natura) 2. przy tak granitowej modernizacji ulicy mogliby się pokusić o ułożenie granitowych ! krawężników drogi, te betonowe będą za jakiś czas pozapadane i pokruszone, Może jest jeszcze czas aby te złe technologie gdzieś zgłosić i w porę zareagować ??? Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: remont mostu na Utracie... 08.10.13, 10:18 to mnie w ogóle nie dziwi, że termin nie będzie dotrzymany, skoro tam w południe nikt nie pracuje... Co idę z synem do parku Potulickich po drodze oglądamy obowiązkowo koparę (która "śpi") i tak przez 2h spaceru cisza i spokój na placu budowy... Czekają na pierwszy śnieg, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: remont mostu na Utracie... 08.10.13, 10:37 rooms napisała: > to mnie w ogóle nie dziwi, że termin nie będzie dotrzymany, skoro tam w południe nikt nie pracuje... Może brak jest nadzoru... Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 08.10.13, 11:03 rano , zdam relacje bo po południu tam , będę . A kopara stoi bo chyba teraz zbrojenie montują...chyba , nie mam pewności . Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 08.10.13, 11:30 więc, może za przykładem Warszawy referendum w sprawie odwołania Pani Starosty, tylko jak znam życie, wszyscy co na nią bluźnią będą mieli w 4 literach głosowanie, a jej poplecznicy zjawią się co do jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 08.10.13, 17:39 Na razie nikt oficjalnie nie powiedział, że termin nie zostanie dotrzymany. Chciałbym jednak zobaczyć kogoś, kto ten termin podtrzyma jako obowiązujący. Dziś to wygląda tak: leo48.flog.pl/wpis/7826822/wielkie-budowy-socjalizmu--pamietacie/ . Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow o inwestycjach słów kilka 08.10.13, 18:31 ale to standard, takich mamy decydentów, podam przykład z życia codziennego mojego zawodowego ... w Warszawie stoi blok, ma lat raptem kilka, no może 8, ale dach już do wymiany bo fachunie tak spartaczyli robotę, że woda ludziom ciurkiem kapie z sufitu, spółdzielnia zleciła opracowanie projektu modernizacji, znajoma pracownia opracowała modernizacje poszycia dachu, mi przypadła instalacja odgromowa, wszystko było gotowe na czas, zgodnie z obowiązującymi przepisami, jednak gdy zaczeła się realizacja, zacząłem otrzymywać nastepujące uwagi: - proszę o rozszerzenie opracowania o ogrzewanie rynien - no sorry kokoszka, ale gdybym o tym wiedział, cena byłaby dwa razy taka jaka była - proszę o doprojektowanie zwodów aktywnych - no żesz kurka, za stosowanie tej chińszczyzny można trafić nawet za kratki to tak w wielkim skrócie, ludzie kierujący robotami nie znają się na swoim fachu, coś gdzieś przeczytają - najczęściej na forach internetowych, i już są wielkimi kierownikami na budowie, bo wujek jest prezesem. w tym kraju nic się szybko nie zmieni, a na pewno nie za naszego żywota. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: o inwestycjach słów kilka 09.10.13, 12:45 most na Utracie robi firma z 20 letnim doświadczeniem, Strabag ich wynajął... Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 10.10.13, 16:32 nie no są i plusy, od początku tego tygodnia praca po prostu pali się w rękach :) Odpowiedz Link Zgłoś
kol Re: remont mostu na Utracie... 10.10.13, 17:52 Najnowsze wieści są takie, że mają bardzo mocną obsuwę. I szybko zakończenia remontu nie doczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 19.10.13, 19:39 z tymi kablami to wierutne kłamstwo, ponieważ wszystkie kable zostały przełożone przez firmę Dawis przed zburzeniem mostu, co do terminu to w tym chorym kraju przystępuje się i wygrywa przetarg bez zabezpieczenia w ludziach do jego realizacji, po wygranym przetargu g.wykonawca ogłasza swój przetarg na podwykonawstwo i przy pracach 2-3 letnich można jakoś tę zwłokę rozłożyć w czasie lecz przy terminie 3- miesięcznym to nie możliwe dlatego na 100% przy podpisywaniu umowy obydwie strony wiedziały że ten termin jest nie realny, oczywiście debilni urzędnicy nie ponoszą ŻADNEJ odpowiedzialności za karygodne działania i pensję mają 28 każdego miesiąca z naszej ciężkiej pracy i oni to totalne nieroby które nie wytwarzają ŻADNEGO PKB tylko są kosztem dla obywateli, w naszym starostwie pracuje ok 200 osób i są po to aby nam obywatelom utrudniać życie i mydlić oczy, temat rzeka Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 20.10.13, 14:09 widzisz , akurat teraz Ty fantazjujesz bo kable przekladali przy mnie , w srodku nocy jakieś półtora tygodnia temu , jak jak polożone były belki na nowym moście , dokładnie , wiem bo nawet im latarka swieciłem ...a że z tym przetargiem tak było to sie zgodzę , teraz robia po 12 godzin , aby nie było zbytniego opóźnienia , ale i tak nie zdążą ....jeśli chodzi o odpowiedzialnośc to ...tragedia ...nawet nie chce sie jednemu z drugim ogrodzic paroma deskami tej budowy , ktoś tam się w końcu połamie albo na drutach przebije ....mówię o ludziach którzy tam wieczorem przechodzą , Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 22.10.13, 14:43 piszesz chyba o umocowaniu przełożonych (metoda przecisku)kabli przed rozbiórką mostu do obecnej konstrukcji mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 22.10.13, 19:19 wiesz ja sie nie znam na tym , przy mnie przeciagali swiatlowody w tych rurach oslonowych... Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 22.10.13, 19:29 obaj macie rację, najpierw przewody były zdejmowane z konstrukcji starego mostu i podwieszane na konstrukcji tymczasowej, a teraz były z tej tymczasowej zdejmowane i montowane do nowej konstrukcji mostu ... niedługo zaczną robić i po 24 godziny, myk jest taki, że musza skończyć w tym roku, aby dostać kasę, bo to jest unijna dotacja i jak nie zostanie wykorzystana w tym roku to przepadnie ... finał zapewne będzie taki, że asfalt wyleją przy -30 stopniowym mrozie, byle skończyć przed sylwestrem, a już na wiosnę będę remontowali 3 miesięczny most. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 22.10.13, 21:33 chyba masz rację z tym asfaltem:) bo podpatrzyłem w ich kalendarzu ,że asfalt na 20 listopada ma przyjechać... Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 22.10.13, 22:25 to standard w tym kraju, zobacz jak wygląda nawierzchnia mostu północnego w Warszawie, u nas zapewne będzie jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 22.10.13, 21:36 w środę sie rozejrzę co i jak , i dam znać na forum co z tymi światlowodami jest obecnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 20.10.13, 07:31 po kładce , która jest obok mostu... Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 26.10.13, 09:56 czy ktoś wie czy udało się złożyć bezkarnie Strabagowi aneks do umowy na przesunięcie terminu zakończenia prac? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 26.10.13, 10:28 w tym temacie to nie Strabag, a Powiat trzęsie tyłkiem, bo jak do końca roku kasy nie wydadzą, to będą musieli oddać i jak wówczas zapłacą? A Strabag mógł napisać, że znaleźli martwego kota w wykopie i na czas ekshumacji wstrzymali roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 26.10.13, 13:54 a dziś na budowie błogi spokój :) Odpowiedz Link Zgłoś
codar Re: remont mostu na Utracie... 26.10.13, 16:56 zibi-pruszkow napisał: > A Strabag mógł napisać, że znaleźli martwego kota w wykopie i na czas ekshumacji wstrzymali roboty To jest przekonywujące... Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 26.10.13, 19:11 na budowie spokój :) ale ja robiłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
aabb13 Re: remont mostu na Utracie... 30.10.13, 09:13 Dopóki ciepło i długie dnie powinni pracować. Przechodzę tamtędy dość często, albo sobie stoją i "tankują", albo siedzą w koparce, albo, i to najczęściej, nikogo tam nie ma. Na marzec będzie skończone na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 30.10.13, 09:43 aabb13 napisał: > Na marzec będzie skończone na 100%. ja bym nie był tego taki pewny. Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 30.10.13, 10:31 zibi nie bądź pesymistą :) Odpowiedz Link Zgłoś
catalina81 Re: remont mostu na Utracie... 30.10.13, 11:18 w tym tempie to marzec naprawdę staje się mało realny... a ja tkwię w korkach Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 31.10.13, 07:30 BRAWO dziś koniec terminu wg umowy STRABAG-STAROSTWO Pruszków a na budowie 2 ludzi zbiera liście żenada!!!!!!!!!!!!! w grodzisku most będzie przejezdny na 4-mc przed terminem zakończenia prac a w brwinowie droga do parzniewa oddana 2 tygodnie przed terminem Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 31.10.13, 09:28 taxipruszkow napisał(a): > 4-mc przed terminem zakończenia prac > 2 tygodnie przed terminem więc aby zachować proporcje u nas będzie 6 miesięcy po terminie ... wypada kwiecień, a nie mówiłem, że marzec to zbyt optymistycznie :) tu naprawdę szkoda nerwów, dziwić to się mogą nowi, ale my starzy mieszkańcy tego cudownego miasta powinniśmy już o tym wiedzieć, że jak za coś bierze się powiat lub miasto to zawsze ma być jak nigdy, a wychodzi jak zawsze ... przykład z innej beczki, od 10.2012 roku Aero2 śmiga na 512kbps, a nasz darmowy necik wyciąga marne 256kbps, wysłałem zapytanie do gabinetu pani prezes UKE, w odpowiedzi dostałem info, że wystarczy złożyć wniosek o zwiększenie transferu, ale nieudaczniki z Kraszewskiego na to nie wpadli, brawo p. Starzyński, brawo p. Seliga. Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 31.10.13, 09:25 a muszę zwrócić honor :) zaczęli lać most i montować oświetlenie, i to najważniejsze pojawiła się dziś tablica informacyjna na temat inwestycji (podobno bardzo ważna rzecz i wymagana od zwykłych śmiertelników) Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: remont mostu na Utracie... 31.10.13, 12:07 Kiedy zatem przewidywane otwarcie? Nerwów juz brakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 31.10.13, 14:02 kwiecień 2014 roku ... radzieccy uczeni przewidują solidną zimę, taką typowo syberyjską. Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: remont mostu na Utracie... 31.10.13, 14:09 Nie no to nie na moje nerwy:)) zibi-pruszkow napisał: > kwiecień 2014 roku ... radzieccy uczeni przewidują solidną zimę, taką typowo sy > beryjską. Odpowiedz Link Zgłoś
catalina81 Re: remont mostu na Utracie... 04.11.13, 12:40 a kto zna sposób jak szybko przedostać się samochodem ze Żbikowa (okolice elektrowni) na osiedle Sztaszica? ostatnio jeżdżę przez przejazd na Działkowej, ale to trwa, szlaban otwierany na krótko Odpowiedz Link Zgłoś
urwiss Re: remont mostu na Utracie... 04.11.13, 13:49 Z szybkich sposobów znam jedynie teleportację. Odpowiedz Link Zgłoś
catalina81 Re: remont mostu na Utracie... 05.11.13, 11:54 hmmm opanowanie teleportacji może potrwać równie długo co remont mostu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
taxipruszkow Re: remont mostu na Utracie... 10.11.13, 22:11 i oczywiście na budowie błogi spokój a sąsiednim lidlu jest rozbudowa sklepu i tam można pracować cały czas !!! ale jak są wydawane pieniądze publiczne i obywatele soją w korkach to jest zaj... dla nierobów urzędników Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 10.11.13, 22:20 ekipa z włocławka sobie weekend długi zrobiła...co zrobisz ? nawet im sie nie chciało ogrodzić wykopów , dopiero po moich prosbach (siedziałem tam jako dozorca) wbili parę kołków i ten wykop ogrodzili... Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: remont mostu na Utracie... 12.11.13, 11:54 Bez problemu. Jest kładka dla pieszych.. Ktoś wie, kiedy otwierają? Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 12.11.13, 11:58 pod koniec listopada...według ich grafika prac ... Odpowiedz Link Zgłoś
kwika Re: remont mostu na Utracie... 12.11.13, 12:00 Wczoraj widziałem jak policja omija zakaz skrętu w lewo. Oczywiście robią to najprościej jak mogą, czyli włączając sygnały świetlne, które zaraz po skręceniu wyłączyli. I można skręcać w lewo, można? Tylko trzeba jechać odpowiednim autem. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 12.11.13, 12:04 hmmm....trzeba to nagrać i na you tube wrzucić:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mati.oszka Re: remont mostu na Utracie... 21.11.13, 22:19 Witam, jakieś nadzieje na zakończenie prac w tym miesiącu ? Czy raczej wiosna ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: remont mostu na Utracie... 22.11.13, 09:30 Właśnie, też bym chciała wiedzieć... Myślicie, że urząd odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 22.11.13, 09:45 A dziś rozpoczęli frezowanie nawierzchni na Waryńskiego. Rano korek potworny. Termin był wcześniej podany do 27 listopada. Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 22.11.13, 09:54 spokojnie, bez paniki, od poniedziałku zawita zima, czyli pani śnieg i dziadek mróz, to chyba wiele wyjaśnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
idnez Re: remont mostu na Utracie... 23.11.13, 12:54 Wczoraj (piątek), ekipa kładła asfalt jeszcze około godziny 22:00 Czyli jednak można, Szkoda, że dotychczas nie było można Odpowiedz Link Zgłoś
mati.oszka Re: remont mostu na Utracie... 24.11.13, 14:16 Albo zbliża się jakiś termin, albo ekipa wystraszyła się prognozy pogody, bo robią nawet w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
3piotr34 Re: remont mostu na Utracie... 24.11.13, 15:02 z tego co pamietam to nieprzekraczalny termin był na 30 listopada...jak byłem dozorcą tam to miałem wgląd w ich kalendarz-terminarz. Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga71 Re: remont mostu na Utracie... 27.11.13, 22:37 i jak , uda sie do koncza miesiaca? Jeszcze barierki tylko zostaly czy cos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 28.11.13, 13:12 co się ma nie udać, fuszerkę się odwali i gra gitara, a na wiosnę dostaną zlecenie na prace naprawcze i to bynajmniej nie w ramach gwarancji. Odpowiedz Link Zgłoś
gauchoo do połowy grudnia 28.11.13, 14:50 Most będzie przejezdny – uspokaja wicestarosta Agnieszka Kuźmińska. Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: remont mostu na Utracie... 06.12.13, 14:48 No i kiedy oni w końcu oddadzą ten mostek, bo mnie już szlag trafia:((( żadna robota, a korki z kosmosu juz tyle czasu, czy Urząd miasta nie może tego towarzystwa jakoś zacnie ukarać? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 06.12.13, 17:38 tam jest napisane, do połowy grudnia, ale nie ma podanego roku :) a tak na marginesie, skąd powiat miał wiedzieć o tym, którędy idą kable monitoringu miejskiego, przecież monitoring należy do miasta, a nie do powiatu :) Odpowiedz Link Zgłoś
glizda80 Re: remont mostu na Utracie... 10.12.13, 15:49 żeby nie zapeszać tej wyjątkowo udanej inwestycje odpalają most w ten piątek o 13:13 Odpowiedz Link Zgłoś
mati.oszka Re: remont mostu na Utracie... 10.12.13, 22:28 Ostatnio sobie często przejeżdżam w okolicach skrzyżowania Prusa/M.Z-S i z zastanowieniem przyglądam się planowanej organizacji ruchu. Niby poszerzenie Prusa ma na celu rozdzielenie ruchu na jadących prosto i w lewo na wiadukt. Ale wg oznakowania poziomego, samochody jadące od strony centrum P-kowa i chcące skręcić w lewo na wiadukt, będą mogły zmienić pas jakieś 20m bliżej niż dotychczas mogli (czyli dopiero za mostkiem). Wcześniej jest tam dosyć długa ciągła linia rozdzielająca pasy ruchu na ten z centrum i ten wjeżdżający z M.Z-S. Nie sądzę żeby potok aut wyjeżdżających z M.Z-S. był większy niż ten jadący od strony centrum. No chyba, że w przyszłości planują ulicę M.Z-S. zrobić dwukierunkową na całej długości od Al.WP. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 18:31 już został rozstrzygnięty przetarg na projekt przebudowy tych 100 metrów drogi M.Z.S. między W.P. a Prusa za cenę 66 tys zł, także wcześniej lub później będzie potok aut z niej wyjeżdżał, bo komu będzie opłacało się jechać obok Znicza? Odpowiedz Link Zgłoś
mati.oszka Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 18:37 A wiadomo coś na temat terminu ewentualnej przebudowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
moldovanu Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 19:45 Skrócenie pasa do skręcania na wiadukt jest poważnym błędem, gdyż największą dotychczasową bolączka jadących Prusa w stronę Warszawy byli kierowcy wjeżdżający na wiadukt, który blokowali pas jadącym na wprost. Dotychczasowy pas do skrętu na wiadukt był bardzo krótki, a będzie on jeszcze krótszy? Planowana jest przebudowa Zimińskiej Sygietyńskiej i z tego co piszesz wynika, że ma ona głównie na celu odciążenie skrzyżowania przy Zniczu tak, aby Ci, którzy chcą jechać na wiadukt, mogli zjechać w Prusa i dalej w stronę autostrady. Skutek będzie taki, że w Prusa zostanie wprowadzony znacznie większy ruch niż dotychczas, bo oprócz zwykłego ruchu od centrum, wprowadzony zostanie ruch z Wojska Polskiego!!!! Rozdzielenie linią ciągłą pasa utrudni zmianę pasa wjeżdżającym od centrum na wiadukt, a także jadącym od Zimińskiej Sygietyńskiej w stronę Warszawy. Problemem mógłby być łatwo rozwiązany poprzez wymalowanie linii przerywanej przynajmniej na połowie długości przebudowanej drogi. W ten sposób jadący od Zimińskiej Sygietyńskiej będą mogli bezproblemowo skręcić w lewo w Prusa, a jadący od centrum w stronę autostrady nie będą blokowali pasa jadącym na wprost. A tak w ogóle, to wprowadzenie ruchu na Zimińskiej Sygietyńskiej jest poważnym błędem, bo tranzyt powinien odbywać się drogami głównymi (WP), a nie lokalnymi (Prusa). Poza tym, wjazd na wiadukt od WP jest niejako naturalny, bo odbywa się bez blokowania ruchu jadącym z naprzeciwka, gdyż cały czas skręca się w prawo (z WP w Pusa i dalej z Prusa na wiadukt). W przypadku jazdy od Z-S będą dwa skręty w lewo, jeden by wjechać w Prusa, drugi, by wjechać w na wiadukt. Krótki pas do skrętu z Prusa na wiadukt oznacza jeszcze większe korki na Prusa niż dotychczas. A miało być tak pięknie... Dodatkowo, w tamtym rejonie jest plac zabaw dla dzieci, który jest nieogrodzony!! Dzieci będą bawić się w miejscu z trzech stron ogrodzonych ruchliwymi ulicami, a z czwartej Utratą. Może być jakaś tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
mati.oszka Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 19:57 Pisząc "20m bliżej niż dotychczas" miałem na myśli, że jest on bliżej w stronę centrum - czyli o te 20m dłuższy. Oczywiście odległość mierzona "na oko" więc może to być ciut więcej, co nie zmienia faktu, że cel przebudowy jakim było ułatwienie skrętu na wiadukt i tym samym odblokowanie pasa dla jadących prosto nie do końca został osiągnięty. A tak powstanie miejsce, w którym będzie nagminnie łamane prawo, bo nie sądzę, żeby ktokolwiek czekał na zjazd na lewy pas tak długo i większość będzie to robiła tuż przed skrętem w M.Z.S. przy okazji przejeżdżając przez "pasiastą wysepkę" Odpowiedz Link Zgłoś
moldovanu Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 20:13 20m więcej to dodatkowe miejsce na 3-4 auta, czyli tyle co nic. Nie bardzo rozumiem, dlaczego kilka metrów za Zimińskiej Sygietyńskiej nie ma linii przerywanej wtedy ci, którzy jadą od centrum na wiadukt mogliby od razu zjeżdżać na lewy pas. Nie byłoby potrzeby jazdy po wysepce. Po prostu auto mija Z-S i zjeżdża na lewy pas nie blokując tym samym ruchu jadącym od centrum w stronę Warszawy. Kilka metrów linii ciągłej jest potrzebne, aby ze skrzyżowania mogli zjechać jadący z Z-S w stronę wiaduktu. Powiem tak, jeśli nie zostanie to zmienione, to mam nadzieję, że kierowcy będą ignorować linię ciągłą i od razu będą wjeżdżać na lewy pas. Bo jak będą jechać do samego końca, a potem będą czekać aż ktoś ich wpuści, to korek na Prusa murowany... Odpowiedz Link Zgłoś
moldovanu Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 20:04 Jeszcze tylko dodam, że nie sądzę, aby ruch z WP na wiadukt przeniósł się na Prusa. A to z tego powodu, że łatwiej jest wjechać na wiadukt jadąc od strony WP niż od strony Prusa. W godzinach szczytu jest duży ruch od Jerozolimskich w stronę wiaduktu i centrum. Auta wjeżdżające na wiadukt mają łatwy wjazd bo skręcają w prawo z prawego pasa, natomiast auta które chcą wjechać na wiadukt od strony centrum, blokowane są przez ruch aut jadących od Warszawy w Prusa. Zdarza się, że podczas zmiany świateł jedynie jednemu, dwu autom udaje się wjechać od centrum na wiadukt i nie dlatego, że pas do skrętu w lewo był za krótki, ale dlatego, że uniemożliwiał to ruch jadących z naprzeciwka. Te auta blokują jazdę Prusa na wprost! Oczywistym było dla mnie, że głównym celem przebudowy jest wybudowanie pasa do skrętu w lewo na wiadukt, tymczasem okazuje się, że główny problem blokowania Prusa przez skręcających na wiadukt nie zostaje usunięty, a wręcz powiększony! Co za kretyn to wymyślił? Chyba nikt, kto nie mieszka w okolicy, kto zna bolączki miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
biotyt Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 20:32 moldovanu napisał: > Co za kretyn to wymyślił ? "Projektant"... Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 11.12.13, 21:24 "Serek" przy zjeździe z wiaduktu w stronę hotelu powinien być mniejszy tak, aby pojazdy jadące od strony świateł do centrum mogły przy wiadukcie jechać z lewego pasa tylko na wprost, ale z prawego zarówno na wprost jak i skręcać w prawo na wiadukt. Jestem pewien, ze nikt nie dysponuje wiarygodnymi (może nawet żadnymi) danymi na temat obciążenia ruchu w tym miejscu. Założenie, że oba kierunki będą jednakowo obciążone może okazać się błędne. Jeśli nawet tak będzie, to w razie sytuacji nietypowej jak awaria, kolizja, konieczność przepuszczenia karetki itp możliwe byłoby znaczne upłynnienie ruchu. Również w przypadku konieczności czasowej zmiany organizacji ruchu łatwiej będzie nanieść żółte oznakowanie na "wysepkę" namalowaną niż walczyć z krawężnikami i klombami. Czy w tym naszym mieście ktoś myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
codar Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 08:03 leo48 napisał: > Jestem pewien, ze nikt nie dysponuje wiarygodnymi (może nawet żadnymi) danymi na temat obciążenia ruchu w tym miejscu. Nie wierzę aby SISKOM (Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji) taką "okazję" przegapił... > Czy w tym naszym mieście ktoś myśli ? Nie za dużo wymagasz... ? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 08:40 Jeśli chodzi o SISKOM, to jego rola polega na "wyrażeniu swojego stanowiska", wszelako bez najmniejszego wpływu na tok spraw. Prezes tejże organizacji kilka lat temu na tym forum aż się żachnął, że uznałem to za równoznaczne z pojęciem SITCOM. A co do myślenia, to nadal naiwnie uważam, że myślenie ma przyszłość. Szkoda tylko, że w Pruszkowie wydaje się to być przyszłością dość odległą. Ale niech żywi nie tracą nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
codar Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 09:58 leo48 napisał: > Jeśli chodzi o SISKOM, to jego rola polega na "wyrażeniu swojego stanowiska", wszelako bez najmniejszego wpływu na tok spraw. Tak się zastanawiam, przez kogo ta instytucja jest finansowana ? Wyrażanie stanowiska... !? > aż się żachnął, że uznałem to za równoznaczne z pojęciem SITCOM. Mnie też tak to się kojarzy... :-) > A co do myślenia, to nadal naiwnie uważam, że myślenie ma przyszłość I to kolosalną - jak głosi stare hasło Teatru STS w Warszawie. > Ale niech żywi nie tracą nadziei. > "Nadzieja nie ma końca. Choć rwie się bez przerwy" (Gustaw Herling-Grudziński) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 11:01 Dziś na portalu wpr przeczytałem: "Jeśli natomiast pojawią się drobne usterki to drogowcy będą je musieli usunąć, a data otwarcia drogi będzie musiała zostać przesunięta." Wydaje mi się, że cynizm też powinien mieć jakieś granice. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 11:16 widzę, że dziadki ciotki i inne nie znają realiów miejscowych ... pamiętacie płatne parkowanie, pierwotnie miasto dogadało się z powiatem i wydawało się, że lada dzień zostanie to wprowadzone, po czym powiat powiedział "nie" i z planu płatnego parkowania wypadły drogi powiatowe, a samego płatnego parkowania nie ma do dziś ... przy moście też były zgrzyty, bo jak to powiat miał wiedzieć, że tamtędy biegną kable światłowodowe kamer miejskiego monitoringu ... także nie zdziwi mnie, jeśli przy odbiorze też coś wyjdzie na jaw ... podobną synergie obserwujemy od lat w temacie poszerzenie Alei przy Zniczu, tylko tam dochodzi jeszcze czynnik wojewódzki. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 11:24 A intelektualne (i fizyczne) karły wszystko wiedzą, realia znają i muszą nos z trawy ze swą "mądrością inaczej" wystawić :) Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 12:36 ciota leokadia zawsze chetna do pyskowki, ale poszukaj sobie zyciowy nieudaczniku gdzie indziej kompanow ... jak ktos cale zycie biegal i stan licznikow spisywal, to na starosc mu na mozg pada. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 15:18 Zibi, weź na wstrzymanie. Twoje przytyki do mojego wieku sprawiają, że moja replika co do Twojego "kurduplowego" gabarytu jest adekwatna. Powszechnie wiadomo, że najbardziej złośliwe są karły i kaleki. W Twoim przypadku mamy do czynienia zarówno z karłowatością fizyczną, jak i kalectwem umysłowym, co tę złośliwość w sposób oczywisty potęguje w dwójnasób. Nie rozumiem jednak, dlaczego uczepiłeś się właśnie mnie. Nie mam życzenia co i raz użerać się z Twoją niewyobrażalną głupotą. Zechciej to uszanować. Po co znów admin ma kasować wpisy? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 17:18 Powszechnie wiadomo panie Leonardzie, żeś pan ze wsi żnińskiej i to upoważnia pana to nazywania nowych mieszkańców Pruszkowa "słoikami". Rozumiem, że życie starca bywa nudne, ale czy to usprawiedliwia robienie z siebie idioty na forum publicznym? Przypomnę tylko historie z zakładaniem Stowarzyszenia "forum Pruszków", w którym brał pan udział, a następnie opluwał byłych już kompanów tu na forum. Kolejna akcja robienia z siebie idioty związana była z klubem filmowym, że niby filmy wyświetlane są na prześcieradle. Długo by można było wymieniać akcje, kiedy robił pan z siebie idiotę. Rozumiem, że jeszcze nie czuje się pan idiotą przed samym sobą i stąd wpisy dotyczące moich 167 cm wzrostu. Życie starca z kompleksami musi być nie tylko nudne, ale zapewne i żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 17:39 Faktycznie maja rację ci, którzy mówią, że u tego konusa zbyt bliska odległość między baniakiem a odbytem powoduje gwałtowne przemieszanie ich treści :( Adminie, do dzieła bo ten powszechnie znany debil za mocno się nakręca Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 17:46 co za merytoryczna i pełna argumentów odpowiedź ... nie karmić trolla, a admini mogą to zostawić dla potomnych, aby wiedzieli jak uciszyć forumowego idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 11:17 codar napisał: > Tak się zastanawiam, przez kogo ta instytucja jest finansowana ? no tak, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
moldovanu Re: remont mostu na Utracie... 12.12.13, 22:39 mati.oszka napisał(a): > Niby poszerzenie Prusa > ma na celu rozdzielenie ruchu na jadących prosto i w lewo na wiadukt. Ale wg oz > nakowania poziomego, samochody jadące od strony centrum P-kowa i chcące skręcić > w lewo na wiadukt, będą mogły zmienić pas jakieś 20m bliżej niż dotychczas mog > li (czyli dopiero za mostkiem). Po inspekcji na miejscu mogę stwierdzić, że masz problemy z oszacowaniem odległości. Jadąc od strony centrum będzie można zmienić pas w około połowie odległości pomiędzy mostem, a Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej, czyli do samego mostu jest tam linia przerywana na odległości jakieś 50-60m. Przed remontem drugi pas zaczynał się tuż za mostem, więc doliczając szerokość mostu, mamy dodatkowo z 80m wolnego pasa dla jadących z centrum na wiadukt. Nie ma zatem tragedii, jak to wynikało z Twojego wpisu Odpowiedz Link Zgłoś
mati.oszka Re: remont mostu na Utracie... 13.12.13, 00:31 Biję się w piersi. Pomiar był dokonywany "na oko" z samochodu, więc był obarczony pewnym marginesem błędu, który w tym przypadku okazał się dosyć spory. Jednak mimo wszystko wydaję mi się że w porannym szczycie znajdzie się wielu kierowców, którzy nie będą czekać na przerywaną i zajmą pozycję "do skrętu na wiadukt" już na pasie do skrętu w M.Z-S. Ale o tym przekonamy się po otwarciu. Miejmy nadzieję że nie będzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
mati.oszka Re: remont mostu na Utracie... 14.12.13, 09:18 Jakby ktoś pytał to otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś