Dodaj do ulubionych

wybory 2014 - kandydować?

20.03.14, 19:21
trochę znajomych w realu, a i Pawian tu na necie, zachęciło mnie do startu w najbliższych wyborach samorządowych. wielu sądzi, że skoro z WiFi się udało, to warto zrealizować inne projekty.

wybór, co do ugrupowania z którym zrealizuję ten plan, jest w zasadzie oczywisty, żadna partia nie odpowiada moim przekonaniom, ani PiS, ani PO, pozostaje SPP (Samorządowe Porozumienie Pruszkowskie). wybór taki podyktowany jest kilkoma względami:
- Starzyński zostanie prezydentem na kolejną kadencję, a ja lubię trzymać ze zwycięzcami,
- każda partia chciałaby abym punktował obecne władze za błędy popełnione w realizacji WiFi.

a teraz chętnie zapoznam się z Waszymi pomysłami, czym powinien zająć się radny, bo samo udoskonalanie WiFi to za mało. osobiście chciałbym stworzyć w Pruszkowie inkubator młodego przedsiębiorcy, skoro młodzi nie mają pracy, a maja jakieś pomysły, to należy im - w miarę możliwości - pomóc w ich realizacji.
Obserwuj wątek
    • codar Re: wybory 2014 - kandydować ? 20.03.14, 20:35
      Kandydować ? Oczywiście ! Przed wyborami stworzyć sobie jakieś młodzieżowe zaplecze. SPP to dobry pomysł bo Starzyński bez dwóch zdań (jak będzie kandydował) zostanie prezydentem na następną kadecję.
      • crimson86 Re: wybory 2014 - kandydować ? 21.03.14, 12:01
        Lepiej nie wiązać się z żadną parlamentarną siłą polityczną zwłaszcza, że za chwilę są wybory do Europarlamentu i do Sejmu. Niezależność jest dziś w cenie. Młodzieżowe zaplecze to dobry pomysł. Jako 28 latek proponuję jakąś formę aktywizacji młodzieży gimnazjalnej w czasie wolnym od lekcji. W szczególności należałoby zająć się młodzieżą z rodzin zagrożonych wykluczeniem. Może warto zastanowić się nad zajęciami sportowymi czy warsztatami z różnych dziedzin (np. programowanie, elektronika, fotografia).
        • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować ? 23.03.14, 19:34
          wielu mieszkańców Pruszkowa narzeka na zbyt dużą ilość środków finansowych przeznaczanych na sport, a czy problemem jest założenie kółka fotograficznego czy informatycznego w jednym z miejskich ośrodków kultury?
          • ibor25 Re: wybory 2014 - kandydować ? 23.03.14, 22:24
            w MDK sa zajecia komputerowe/kolko informatyczne.
            www.palacyk.pl.pl/zajecia-stale/15-zajecia-stale/19-pracownia-komputerowa.html
            w szkolach sa rowniez kolka informatyczne.
            Moze narzekaja bo nie wiedza, ze takie sa?
    • ibor25 Re: wybory 2014 - kandydować? 21.03.14, 14:31
      jestes już w szeregach SPP? czy to na razie sfera marzeń?
      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 21.03.14, 17:19
        na chwile obecną, przechodzę od marzeń do realizacji.
        • ibor25 Re: wybory 2014 - kandydować? 30.07.14, 11:50
          Zrealizowane
          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 30.07.14, 14:56
            nie wierze w reinkarnację, więc wszystkie plany realizuje w tym życiu :)

SPP nie daje legitymacji partyjnych, to jeden z powodów, aktualni włodarze nie są idealni, ale brakuje konkurencji, więc reelekcję mają jak w banku, a jak wiemy lepiej trzymać z wygranymi, po trzecie to ta ekipa zrealizowała projekt WiFi, więc po co szukać alternatyw.
            • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 30.07.14, 14:58
              zapraszam na facebooka: www.facebook.com/SPPZbigniewBednarek
    • gaz.lupkowy Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 10:58
      Do Twojego programu oprócz inkubatorów przedsiębiorczości proponuję włączyć również tzw. "budżet obywatelski", który pozwoliłby mieszkańcom aktywniej kształtować inwestycje rozwojowe Miasta i jakoś ich może zaktywizował.

• zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 19:25
        więc mamy 3 punkt:
        1. udoskonalenie wifi, na tyle na ile pozwalają ograniczenia prawne
        2. inkubator młodego przedsiębiorcy
        3. budżet obywatelski
        • taxipruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 19:35
          Zibi,

Jeszcze jedna rzecz która spędza mi sen z powiek, jak można było wydać 1,9 mln zł na zmianę ekspozycji w Muzeum Hutnictwa jak reszta rzeczy leży w mieście Pruszkowie m. innymi fatalny stan nawierzchni ulic, przecież za 2 mln można było wykonać wiele frezowań ulic i ułożenie nowego asfaltu np. na ulicy z wiaduktu w prawo wjazd na żbików, czyli reasumując patrzenie władzy na co wydaje pieniądze publiczne i ustalanie priorytetów względem mieszkańców a nie nadchodzących wyborów.
          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 19:43
            Tak rzeczy można załatwić od ręki na posiedzeniu Rady Miasta, zawsze jednym z punktów są pytania do włodarzy od mieszkańców. Poza tym z drogami jest ten bajzel, że mają one róznych właścicieli: miasto, powiat, województwo.
            • taxipruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 20:33
              i już gadasz jak polityk ;( co gó...any włodarz który zasłania się nie właściwością jego kompetencji na terenie miasta które reprezentuje i tak samo mam w d.. jakieś centru dziedzictwa, najpierw załatwmy sprawy miejskie tak aby mieszkańcą żyło się lepiej :) a później wydawajmy nadwyżki na bzdury tego typu
              • gaz.lupkowy Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 22:41
                Ja bym poszedł nawet o krok dalej i skomercjalizował muzea, domy kultury, biblioteki. Zastanawiam się nad parkami i placami zabaw. Może by były mniejsze, ale za to prześliczne. Jednak socjalizmu się u nas już nie wypleni. Jakby ktoś spróbował to 90% obywateli błagałoby na kolanach Putina, żeby przyłączył Mazowsze do Rosji.
              • gaz.lupkowy Re: wybory 2014 - kandydować? 24.03.14, 06:37
                Przy okazji przypomniało mi się... Jeśli pomysł ze skomercjalizowaniem parków ktoś uznałby za zbyt daleko idący, zapraszam do Ahlbeck, Herringsdorf i Bansin na wyspie Uznam. Każdy kto wchodzi na plażę lub korzysta z placów zabaw dla dzieci przy promenadzie płaci kurtaxe w wysokości 3 euro od osoby za dzień... Efekt? Na niemieckiej części Uznamu jest prze-pięk-nie, a polskie kurorty nadmorskie w tym Międzyzdroje (tfu, najgorsze miasteczko w jakim kiedykolwiek w Polsce przyszło mi wypoczywać) wyglądają przy ich niemieckich odpowiednikach jak obozowiska uchodźców z krajów 3 świata po wybuchu bomby domowej roboty w prowizorycznym sraczu. Dodatkowy efekt? Brak polskich łysoli z piwem w ręku na plaży. Po tamtej stronie siedzą w kuchni i szorują gary.
                • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 24.03.14, 15:16
                  prywatne parki, przynajmniej na dzień dzisiejszy, mogą co najwyżej funkcjonować obok parków miejskich, może gdyby wprowadzaniu odpłatnych parków czy placów zabaw towarzyszyła obniżka podatków to miałoby sens.
      • ibor25 Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 22:56
        w WPR jest juz cos takiego jak budzet obywatelski, zostal wpisany w strategie miasta na najblizsze lata, bodajze do 2020. Ze slow prezydentow Starzynskiego i Krolikowskiego wynika, ze w tym roku taki budzet nie zostanie uruchomiony ze wzgledy na slaba kondycje finasowa gminy ale na pocieszenie dodaja, ze kazdy budzet WPR jest budzetem wszystkich obywateli;)
    • gaz.lupkowy Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 11:02
      www.gdansk.pl/budzet-obywatelski
      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 19:33
        bardzo dobry przykład, myślę, że u nas można tych kilkanaście procent budżetu uchwalić w trybie głosowania przez mieszkańców, pozostała część to koszty stałe jak edukacja czy komunikacja, które po prostu muszą funkcjonować i muszą być finansowane z budżetu.

inkubator, kierowany do ludzi młodych, wśród których jest znaczne bezrobocie, to dobry pomysł na aktywizację zawodową, a co za tym idzie kolejne wpływy do budżetu miasta, a wówczas można pomyśleć o zwiększeniu procentowego udziału budżetu obywatelskiego.
    • pustegatki Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 14:04
      Jedno jest pewne: żaden polityk nie będzie moim przedstawicielem. Nie jestem statystycznym Polakiem, którego poznać po przeczytaniu analiz statystycznych. Więc proszę mnie nie kwalifikować do określonej grupy wyborców na podstawie moich wyborów.
      Skąd socjologowie mają tę pewność, że oddałem głos na tego kogo chciałem?
      Skoro politycy posługują się fałszującą propagandą, to wyborców nie obowiązuje szczerość wobec polityków.
      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 19:28
        mam to szczęście, że nie byłem, nie jestem i nie będę politykiem, natomiast jestem działaczem społecznym, posiadającym na koncie zrealizowany projekt, w sumie kolejne mógłbym realizować będąc poza Radą Miasta, ale po co jeździć do Zakopanego przez Gdański?
        • ibor25 Re: wybory 2014 - kandydować? 23.03.14, 22:36
          SPP jest sila polityczna w WPR. I to nie podlega dyskusji.
          Wchodzac w jego szeregi staniesz sie politykiem, czy chcesz tego czy nie.
          Spolecznicy nie maja przebicia, nie maja zaplecza, jest im ciezko i trudno, choc niewatpliwie czerpia przyjemnosc z tego co robia i ze swoich sukcesow.

Mala rada - jesli zaczniesz uzywac zdecydowanego "chce" w miejsce "chcialbym (chce ale nie do konca...)" bedziesz bardziej wiarygodny dla przyszlego elektoratu i moze zdobedziesz ich glosy.

Taxipruszkow ma racje, w pierwszej kolejnosci trzeba wyjsc do ludzi (nie w necie), wsluchac sie w ich potrzeby a nastepnie je zrealizowac. Co mi po Centrum Kultury gdy nie bede mial tam czym dojechac (kulejaca komunikacja miejska - chwala, ze jest jaka jest) i po czym dojechac (drogi).
          Wiem, ze kazdy ma inne priorytety, potrzeby, kazda grupa wiekowa ma tez inne spojrzenie na swiat ale pamietajmy, ze to wladza reprezentuje spoleczenstwo, wladza z ich wyboru, jest ich glosem.

Szkoly, przedszkola, komunikacja, drogi - to jest to co boli ludzi. Ach...i jeszcze tzw oplata smieciowa;)
          W czasach gdy 500 dzieciakow rok w rok nie zostaje przyjetych do publicznych przedszkoli to sprawy typu Wi-Fi (sory, w czasach gdy kazdy ma neta w komorce zwiekszenie publicznego neta nie ma znaczenia) czy Centrum Kultury to zwykla kielbasa wyborcza.

"radny -to przedstawiciel mieszkańców i reprezentujący ich interesy" pieknie to brzmi, nieprawdaz?

wywal WiFi, zamien chcialbym na chce, obiecaj zmniejszenie oplaty smieciowiej i masz szanse na moj glos;)
          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 24.03.14, 15:13
            Centrum Kultury to, moim zdaniem, nietrafiona inwestycja, jednak nikt przeciw temu nie protestował, a przecież wystarczyło iść na posiedzenie Rady Miasta i zaprotestować, zapewne każdy z nas chce robić wszystko czego się podejmuje jak najlepiej, jednak napotykamy różne ograniczenia, miasto nie może wydać ani złotówki na remont drogi wojewódzkiej czy powiatowej, bo zostanie pociągnięte do odpowiedzialności. Tu, po części, odpowiedzialność spoczywa na wyborcach, bo to my wybraliśmy p. Smolińska na starostę, a p. Starzyńskiego na prezydenta. Problem polega na tym, że p. Smolińska realizuje odgórnie narzucony przez szefostwo PO program, który nie jest zgodny z obrazem miasta prezentowanym przez p. Starzyńskiego. Wszyscy wiemy dlaczego nie doszło do realizacji płatnego parkowania, to starostwo nie zgodziło się na parkomaty na drogach powiatowych.
    • gaz.lupkowy Re: wybory 2014 - kandydować? 24.03.14, 07:05
      Zainteresuj się też tym hasłem: Smart City
      Na nim w ciągu najbliższych 10 lat będzie można pojechać daleko. Oj, daleko ... :)
      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 24.03.14, 15:04
        Najpierw osiągnijmy poziom "standard", a potem "smart" :)
    • aniawiz Re: wybory 2014 - kandydować? 24.03.14, 10:58
      Zibi a jakie władza popełniła błędy przy realizacji Wi-Fi? Z tego co wiem inwestycję zakończono, internet działa, rozliczyli dotację z UE, więc pewnie mieli jakieś kontrole po drodze.
      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 24.03.14, 15:02
        Jako przyszły członek SPP nie mam zamiaru punktować obecnych władz, które wywodzą się z SPP. Żeby jednak nie być gołosłownym podam przykład, który tu na forum się pojawił. Nikt nie pilnuje tematu WiFi. UKE od półtora roku wydaje pozwolenia z limitem 512kbps, Aero2 od 10.2012 roku także śmiga na 512kbps. Do UKE wpłynęło pismo z Pruszkowa 20.01.2014 (a więc po zamieszczonym przeze mnie zapytaniu do prezydenta) i jeszcze jakiś czas zajmie analiza sytuacji rynkowej, więc może przed wakacjami pożegnamy się z archaiczną szybkością transmisji na poziomie 256kbps. Na faceboookowym profilu "WiFi Pruszków" od czasu do czasu zamieszczam wyniki pomiarów dokonanych smartfonem, z niecierpliwością czekam na zmianę.
        • aniawiz Re: wybory 2014 - kandydować? 25.03.14, 09:36
          OK, ale piszesz o błędach czyli w liczbie mnogiej a ciągle podajesz jeden. Poza tym piszesz o błędach w realizacji co kojarzy się np. z jakimiś zaniedbaniami na etapie budowy tej sieci, zakupem nieodpowiedniego sprzętu, nieprzestrzeganiem procedur czy innymi niedopatrzeniami. A tak naprawdę chodzi o to, że po zakończonej inwestycji można było zwiększyć szybkość transferu, więc to raczej nie są błędy w realizacji.
          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 25.03.14, 12:15
            Rozumiem, że w odpowiedzi oczekiwała pani pełnej listy argumentów, no cóż, naiwność jest mi obca, i nie należę do stada ptaków co własne gniazdo kalają.
            • aniawiz Re: wybory 2014 - kandydować? 25.03.14, 12:26
              Oczekiwałam, że ktoś kto pisze o kimś innym, że popełnił wiele błędów potrafi te błędy wskazać a może ma na to jakieś dowody...a tak na marginesie to Szanowny Pan z dnia na dzień zrobił się wielkim politykiem, który ma "własne gniazdo", to nic, że z tego co można przeczytać na forum do tej pory (zanim gniazdo stało się jego gniazdem) dosyć mocno je krytykował.
              • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 25.03.14, 20:03
                nie trzeba być wybitnie inteligentnym, aby dopatrzeć się pod nickiem aniawiz p. Anny S., miejskiego informatyka, to wyjaśnia sens powyższych wpisów.
                • ibor25 Re: wybory 2014 - kandydować? 27.03.14, 08:49
                  a jakie ma to znaczenie kto kryje sie pod nickiem?
                  Padlo pytanie, wazne, a jako przyszly "kandydat" by nie stracic twarzy powinienes odpowiedziec a nie odwracac kota ogonem.
                • aniawiz Re: wybory 2014 - kandydować? 27.03.14, 09:37
                  Zbigniewie czy każdy kto kto zada ci niewygodne pytanie czy poprosi o odrobinę konsekwencji musi być pracownikiem urzędu? Nie przyjmujesz do wiadomości, że skoro ogłosiłeś się kandydatem w wyborach samorządowych to potencjalni wyborcy czegoś od ciebie oczekują i zadają pytania? Poza tym nie mogę zrozumieć jednego, skoro przy internecie popełniono tyle błędów, o których ty wiesz, ale nie powiesz (chociaż kiedyś byłeś łaskaw napisać, że jeden z przetargów odbył się z naruszeniem prawa, a właściwie to się nie odbył tylko "dali komuś znajomemu") to po co startujesz z list ugrupowania, które w twojej opinii jest za te błędy odpowiedzialne? Po co się bratasz z takimi "nieudacznikami" co to nawet internetu nie potrafią wybudować?
                  • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 27.03.14, 17:42
                    kochani, bardzo Was proszę, nie obrażajcie inteligencji mieszkańców Pruszkowa.

zagrajmy w otwarte karty, a gdybyście nie chcieli, zawsze mogę poprosić administratorów tego forum, aby [podali IP użytkownika aniawiz, który nadaje w godzinach rzędowych, zapewne z Kraszewskiego.

a więc konkretnie.
                    Nazywam się Zbigniew Bednarek. Jestem absolwentem Politechniki Warszawskiej. Praca inżynierska nt.: bezprzewodowej transmisji danych pomiarowych. Praca magisterska nt.: poprawy bezpieczeństwa bezprzewodowej transmisji danych w sieciach WiFi. Pozyskaną na studiach wiedzę miałem okazję sprawdzić w praktyce, testując urządzenia światowych liderów (Cisco/Linksys, D-Link, Netgear), a na podstawie tych testów przygotowałem wiele materiałów prasowych dla Wydawnictwem IDG Poland.

Zawsze możecie zainwestować w dostęp do płatnych materiałów na serwerach IDG, aby poznać zasady funkcjonowania sieci WiFi, ale nie wymagajcie ode mnie, abym z ramach pracy społecznej podał Wam na tacy gdzie popełniliście błędy.

Aby nie być gołosłownym podałem przykład zaniedbania, a w zasadzie niedopełnienia obowiązków przez osobę administrującą tą siecią. Jednak nie krzyczałem na prawo i lewo, jakie to lenistwo lecz poinformowałem prezydenta o tym, że UKE chętnie wyda odpowiedni dokument, że wystarczy jedynie złożyć wniosek. Moja korespondencja z UKE, jeszcze za czasów prezesury p. Streżyńskiej wskazuje że wiele rozwiązań zostało ustalonych na zasadzie widzimisię, bo prawo nie definiuje pewnych rzeczy, nie narzuca pewnych obostrzeń czy nie wskazuje konkretnych rozwiązań. Jednak nie jest moim zamiarem punktowanie tych "zaniedbań", gdyż wychodzę z założenia, że ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi. Wszystko można naprawić. Była ankieta, były wyniki, wiemy jak mieszkańcy to oceniają.

Jednak WiFi to projekt, który został zrealizowany. Czy któryś z kandydatów może pochwalić się realizacją tego typu projektu?

Jednak to nie jedyny punkt programu, który chcę realizować jako radny.
                    Zajmę się:
                    - wysokością opłaty śmieciowej,
                    - wdrożeniem budżetu obywatelskiego,
                    - aktywacją zawodową młodzieży, poprzez wspieranie przedsiębiorczości, np. wspomniany inkubator.
                    • stary_pawian Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 10:23
                      zibi-pruszkow napisał:

> kochani, bardzo Was proszę, nie obrażajcie inteligencji mieszkańców Pruszkowa.
                      >
                      > zagrajmy w otwarte karty, a gdybyście nie chcieli, zawsze mogę poprosić adminis
                      > tratorów tego forum, aby [podali IP użytkownika aniawiz, który nadaje w godzina
                      > ch rzędowych, zapewne z Kraszewskiego.
                      >
                      Witaj
                      Nie obrażaj też proszę mojej inteligencji.
                      Co Ty jesteś UOP, CBŚ, CBA itp., a i oni muszą prosić sąd o nakaz (choć w praktyce to różnie bywa)
                      Tak sobie zwyczajnie poprosisz adminów, a oni Ci podadzą dane?
                      Chcesz wprowadzić Pruszków policyjny?
                      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 19:03
                        Jak widzisz Pawianie, po powyższym moim wpisie adwersarze się ulotnili, co wiele tłumaczy.
                        • aniawiz Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 23:33
                          Zbigniewie drogi odkąd rzucasz oskarżenia ( "wiele błędów przy realizacji wifi" oraz "wiele zleceń na mniejsze nie roboty odbyło się bez przetargów" w tym I etap budowy sieci wifi") niemające żadnego potwierdzenia w faktach oraz odkąd zmieniasz zdanie o 180 stopni w przeciągu miesiąca ("wolę swoje skromne i uczciwe życie elektryka niż politykę" - jakoś tak napisałeś, a teraz mienisz się być kandydatem do rady miejskiej) nie kontynuuję dyskusji z tobą...
                        • ibor25 Re: wybory 2014 - kandydować? 30.03.14, 21:32
                          bo moze maja lepsze zajecia niz sleczenie przed monitorem?
                          w dalszym ciagu nie odpowiedziales na pytanie zadane przez aniawiz.
                          wskazujesz na cos co mi nie wyglada ani na blad ani na zaniedbanie, biorac oczywiscie pod uwage czas trwania projektu i jego zlozonosc.
                          brniesz dalej piszac "przykład zaniedbania, a w zasadzie niedopełnienia obowiązków".
                          znow liczba mnoga a zero konkretow.
                          znasz pelny zakres obowiazkow admina, czy tylko jego zarys? znasz dokladna tresc projektu, umow z wykonawcami? masz wiedze na temat ryzyk zwiazanych ze zmiana parametrow w trakcie trwania projektu na sam projekt?

podsumowujac:
                          bledy, zaniedbania, niedopelnienia obowiazkow = mala predkosc publicznego internetu, ktora zostanie zwiekszona po zakonczeniu i rozliczeniu projektu, realnie ten rok.
                          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 31.03.14, 08:06
                            krótko i na temat, wniosek do UKE mógł być złożony już półtora roku temu (Aero2 512kbps od 10.2012), jednak fakty są takie, że został złożony 20.01.2014 roku po mojej interwencji u prezydenta, zapewne wielu by chciało aby było inaczej, ale z faktami się nie dyskutuje.
                          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 31.03.14, 08:11
                            dla ścisłości odpowiedzi wklejam za www.pruszkow.pl

Zbigniew Bednarek Dodany: 31 12 2013 11:12

Witam Panie Prezydencie

Byłem jednym z inicjatorów Miejskiego Internetu, i chociaż zawodowo nie jestem już związany z branżą komputerową, to nadal uważnie śledzę ten temat.

Od półtora roku UKE wydaje decyzje w sprawie darmowego internetu z limitem 512kbps. Od października 2012 roku Aero2 (bezpłatny internet w technologii GSM) także oferuje transfer 512kbps. Zainteresowany tym faktem, pozwoliłem sobie na zadanie pytania p. Magdalenie Gaj, prezes UKE. Z odpowiedzi jaką otrzymałem wynika, że wystarczy, aby Pruszków złożył wniosek o zwiększenie limitu, a stosowna decyzja zostanie wydana.

Bardzo proszę o złożenie odpowiedniego wniosku, co prawda 512kbps to wciąż bardzo wolny transfer, ale obecne 256kbps to po prostu średniowiecze.

Życzę wszelkiej pomyślności w Nowym 2014 Roku.

z poważaniem
                            Zbigniew Bednarek

Odpowiedź Prezydenta »
                            Szanowny Panie,
                            Dziękuje bardzo za Pana zainteresowanie i zaangażowanie w projekt "Bezprzewodowa Sieć Dostępu do Internetu w Pruszkowie".
                            Oczywiście złożymy odpowiedni wniosek do UKE celem zwiększenia transferu w miejskich Hotspotach i PIAP-ach, zajmuje się tym Wydział Organizacyjny zgodnie z kompetencjami.
                            Pozdrawiam
                            Jan Starzyński
                            prezydent Pruszkowa
                        • stary_pawian Re: wybory 2014 - kandydować? 05.04.14, 18:12
                          zibi-pruszkow napisał:

> Jak widzisz Pawianie, po powyższym moim wpisie adwersarze się ulotnili, co wiel
                          > e tłumaczy.

Witaj
                          Jak dla mnie to niczego nie tłumaczy.
                          Może po prostu im - tak jak i mnie - znudziło się WiFi.
                          Są chyba dla mieszkańców Pruszkowa rzeczy ważniejsze niż dostęp do internetu.
                          Ja osobiście wolał bym dostęp do lekarza (wiem - nie zależy od miasta), mniej dziur w drogach, usunięcie "kilku" bezsensownych znaków drogowych, niższego czynszu, niższego podatku za mieszkanie i co tam komu przeszkadza.
                          W ogóle, chciał bym ogólnego dobrobytu:) i "se moge chcieć":(
                • stary_pawian Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 10:05
                  zibi-pruszkow napisał:

> nie trzeba być wybitnie inteligentnym, aby dopatrzeć się pod nickiem aniawiz p.
                  > Anny S., miejskiego informatyka, to wyjaśnia sens powyższych wpisów.
                  Witaj
                  Przeginasz :(
                  • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 19:04
                    Przepraszam, ale w jakim sensie?
                    • stary_pawian Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 19:15
                      zibi-pruszkow napisał:

> Przepraszam, ale w jakim sensie?

Jarosław W. syn Prezydenta RP - mówi Ci to coś. (wiele lat temu).
                      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 20:15
                        najmocniej przepraszam, ale ja szczypiorek w polityce jestem, możesz oświecić co Jarek ma z moim wpisem wspólnego?
                        • stary_pawian Re: wybory 2014 - kandydować? 30.03.14, 07:36
                          Anna S. miejski informatyk
                          Jarosław W. syn Prezydenta RP

Naprawdę nie widzisz związku?
                          Co z tego, że nie podajesz nazwiska p. Anny jak dodana informacja pozwala bez trudu na identyfikację.
                          • stary_pawian Re: wybory 2014 - kandydować? 30.03.14, 07:44
                            Ilu jest Jarosławów W. będących synem Prezydenta?
                            Ile jest Ann (kurcze, nie wiem jak to napisać) będących miejskim informatykiem

ps
                            Do p. Anny (niezależnie czy jest, czy nie jest tą osobą) jak Pani imię jest w liczbie mnogiej?:(
                            • codar Re: wybory 2014 - kandydować? 31.03.14, 10:31
                              stary_pawian napisał:
                              > Do p. Anny (niezależnie czy jest, czy nie jest tą osobą) jak Pani imię jest w liczbie mnogiej?

M - Anny, D - Ann (kiedyś było Anien...), C - Annom, B - Anny, N - Annami, M - Annach, W - Anny.

• zpp_pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 25.03.14, 12:09
      prosto, krótko i na temat- widzę możliwość współpracy w zakresie rozwijania lokalnego biznesu, proszę o kontakt. t.stalmierski@zpp.net.pl
      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 25.03.14, 12:17
        mail wysłany.
        • zpp_pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 26.03.14, 12:08
          zibi-pruszkow napisał:
          > mail wysłany.
          jeżeli do mnie, to niestety- nie dotarł :)
          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 26.03.14, 21:58
            poszło raz jeszcze
    • stary_pawian Re: wybory 2014 - kandydować? 29.03.14, 10:33
      zibi-pruszkow napisał:

> trochę znajomych w realu, a i Pawian tu na necie, zachęciło mnie do startu w na
      > jbliższych wyborach samorządowych. wielu sądzi, że skoro z WiFi się udało, to w
      > arto zrealizować inne projekty.
      Witaj
      pawian po przeczytaniu tego wątku pomału zmienia zdanie.
      Strefy WiFi dla mnie osobiście nie mają znaczenia, ale ciągłe podpieranie się tym jednym (projekt sztandarowy, ale czy konieczny?) już mnie nudzi.
      Inkubator przedsiębiorczości to już lepiej (mój egoizm - to Wy będziecie tyrać na moją ew. emeryturę)
    • dorosz95 Re: wybory 2014 - kandydować? 18.08.14, 14:04
      Zibi a z którego okręgu będziesz kandydował?
      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 18.08.14, 21:27
        jeszcze nie ma oficjalnych list wyborczych, ale nieoficjalnie ma to być jeden z dwóch okręgów na os. Prusa, czyli rzut beretem od miejsca zamieszkania, prawie u siebie :)
        • kwika Re: wybory 2014 - kandydować? 18.08.14, 21:58
          Jako kandydat z os. Prusa proszę powiedz mi dlaczego mam na Ciebie głosować. Jakie argumenty mają mnie przekonać, że właśnie Ty masz być moim przedstawicielem? Co zmieni się w tej części miasta?
          I żeby było jasne, na Pruszków nie patrzę tylko przez pryzmat osiedla, ale chciałbym, aby i tu na os. Prusa było lepiej.
          Szacunek, że jako jedyny kandydat, rozmawiasz z nami - wyborcami. Jak do tej pory inny się tu nie pojawił.
          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 18.08.14, 22:36
            Jestem absolwentem Politechniki Warszawskiej, lokalnym przedsiębiorcą. I na tym chciałbym się skupić. Na poprawie infrastruktury miasta, na skoordynowaniu komunikacji miejskiej z PKP/SKM - tu jest mega problem, który był bardzo widoczny podczas obecnych wakacji, nocne kursy L1 woziły powietrze, bo nie było kursów SKM a ludzie którzy wrócili późniejszym PKP maszerowali z buta. Inny problem, to kwestia parkingów. W Pruszkowie buduje się sporo obiektów mieszkalnych, ale brakuje miejsc parkingowych. Brakuje także ścieżek rowerowych, zwłaszcza rekreacyjnych, np. wzdłuż Utraty czy WKD. Brakuje wsparcia dla młodych i przedsiębiorczych ludzi.
            To tak w wielkim skróci, kilka tematów, które podesłało mi samo życie. Tematy, znane mi z autopsji, na które mam pewne pomysły, warte wdrożenia.
            Chętnie poznam problemy mieszkańców os. Prusa, przeanalizujemy możliwe rozwiązania i najlepsze wdrożymy w życie.
            • vandikia Re: wybory 2014 - kandydować? 19.08.14, 07:12
              Jak w takim razie wyobrażasz sobie zapewnienie większej ilości miejsc parkingowych? Kosztem terenów zielonych? Nikt nie sfinansuje przecież parkingów podziemnych.
              • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 19.08.14, 08:27
                W wielu miejscach są dzikie miejsca parkingowe, powstałe na skutek notorycznego pozostawiania pojazdów na trawnikach. Trudno nazwać takie miejsce zielonym. Należy takie miejsca uporządkować, zalegalizować, wytyczyć miejsca postojowe. Tam gdzie dziś chaotycznie parkuje 5 samochodów, jutro w uporządkowany sposób będzie mogło zaparkować ich 7.
                • sqz Re: wybory 2014 - kandydować? 19.08.14, 17:58
                  I w taki sposób nie będzie za chwile terenów zielonych. Dla mnie to nie jest rozwiązanie, to że samochody parkują na trawnikach i likwidują miejsca zielone, moim zdaniem źle tylko świadczy o włodarzach miasta i Straży Miejskiej, która nie realizuje swoich podstawowych zadań. żeby nie było że wypowiada się ktoś kto nie korzysta z parkingów to posiadam samochód, nawet nim jeżdżę i też narzekam na brak miejsc parkingowych, ale nie widzę potrzeby zamieniania miasta w parking kosztem zieleni. Acha i nie mam pomysłu jak to rozwiązać ale ja nie startuje w wyborach :)
                  Osobiście życzę powodzenia w wyborach. :)
                  • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 19.08.14, 20:38
                    Proszę zauważyć, że uporządkowanie dzikich parkingów poprzez uporządkowanie w nich miejsc parkingowych pozwoli na maksymalne wykorzystanie i tak już zdewastowanego terenu zielonego. Poprzez uregulowanie tego obszaru zyskamy tam gdzie do tej pory parkowało 5 samochodów miejsca dla 7 aut, a to z kolei pozwoli na przywrócenie części zdewastowanych terenów do rangi terenów zielonych.

Nie twierdzę, że jest to pomysł genialny ani idealny, jednak w istniejącej sytuacji jest to krok w dobrym kierunku. Chętnie zapoznam się z lepszymi pomysłami.
                    • vandikia Re: wybory 2014 - kandydować? 19.08.14, 21:26
                      no właśnie chodzi o to, że lepszych pomysłów raczej nie ma ale ja też jestem zdania, że postawienie słupków na terenie gdzie powinien być trawnik nie jest rozwiązaniem problemu, a hasło wyborcze "więcej miejsc parkingowych" okazuje się kiepskim pomysłem

a skala problemu jest ogromna, to co się dzieje chociażby wzdłuż całego parkingu przy pizzerii Corrado aż do Dragona jest dramatem, a tereny na których parkingi były sprzedawane są kolejnym developerom i w maksymalnie zatkaną blokami przestrzeń wciska się kolejny i kolejny... może tu tkwi problem.
                      • kwika Re: wybory 2014 - kandydować? 20.08.14, 11:39
                        Jeden z problemów mieszkańców os. Prusa poruszany jest tu:
                        wiadomosci.wpr24.pl/dwojka-zmieni-oblicze;20916.html
                        Oczywiście mam na myśli komentarze, a nie artykuł.
                        • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 20.08.14, 17:56
                          Akurat brałem udział w pracach projektowych instalacji elektrycznych dla SP2 i SP8, znam stan techniczny tych szkół i wiem, że wymagają one remontów.

Problem mnogości klas pierwszych jest mi znany z autopsji. To był wrzesień 1981 roku, rozpocząłem naukę w pierwszej klasie SP 6. Zajęcia rozpoczynałem o godz. 14, kończyłem o 18.
                          Już w pierwszym tygodniu rodzice udali się do dyrekcji szkoły, ponieważ taki system edukacji pierwszaków to nieludzkie traktowanie dzieci. Rodzice wracali z pracy, a ja 7 latek wybierałem się do szkoły. Niestety, rozmowy z dyrekcją nie przyniosły efekty. Podobnie jak podjęte tydzień później rozmowy z kuratorium. Wówczas rodzice wysłali list do Komitetu Radia i Telewizji, było wówczas takie gremium. Dosłownie po kilku dniach do Pruszkowa przyjechała tv, pani dyrektor przeprosiła rodziców za zaistniałą sytuację, a ja od następnego dnia do szkoły chodziłem na godziny przedpołudniowe. Kilka tygodni później, jakimś cudem udało się zlikwidować klasę pierwszaków popołudniowych. Dziś należałoby zaprosić panią redaktor Jaworowicz i zapewne też byłoby po problemie.
                          • kwika Re: wybory 2014 - kandydować? 21.08.14, 08:30
                            Miło, że zerknąłeś na komentarze w wpr24.pl i ustosunkowałeś się do nich. Ale Twoja odpowiedź bardzo mnie zdziwiła. Myślisz, że ściąganie posiłków w postaci mediów to dobry sposób rozwiązywania problemów w mieście?
                            • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 21.08.14, 09:05
                              Rok szkolny zaczyna się we wrześniu, wybory są dopiero w listopadzie, czasami lepiej raz wezwać posiłki niż tułać się od urzędu do urzędu dniami czy tygodniami bez efektu. Jak wspomniałem jest to autentyczna historia z Pruszkowa, sprzed 33 lat. Nalezy mieć nadzieję, że wiele się przez ten okres zmieniło na plus.

Może rozwiązaniem jest przemianowanie jednego z gimnazjum na podstawówkę, to należałoby dobrze przeanalizować, nie tylko na podstawie aktualnych roczników, ale i tych, które wejdą do tych gmachów za 2-3 lata. Faktem jest także, że Pruszków się rozrasta dość szybko, napływają nowi mieszkańcy i potrzebne są nowe placówki edukacyjne.
                              • vandikia Re: wybory 2014 - kandydować? 21.08.14, 23:13
                                a co z tymi miejscami parkingowymi? temat zakończony, uznałeś że grodzenie terenów zielonych to jednak zły pomysł i puste hasło wyborcze, czy będziesz się tego dalej trzymał,a może znajdzie się trzecie rozwiązanie?

ze swojej strony czekam jeszcze na kandydata, który obieca kino i np. wspólny bilet z komunikacją miejską waw.
                                • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 08:57
                                  Kino, temat stary jak świat, skoro żaden przedsiębiorca tego tematu nie rusza, to znaczy że to kiepski interes.

Wspólny bilet mamy już od jakiegoś czasu, może warto być na bieżąco.
                                  • kwika Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 09:28
                                    Niestety nie mamy wspólnego biletu na WKD. Daleko idące wnioski moga być takie, że miasto faworyzuje jeżdżących skm i km.
                                    Kwestia kina jest w programach SPP od dawna. Teraz UM robi chyba jakieś projekty (nie wiem dokładnie na jakim jest to etapie). Ciekawe czy wyjdzie to poza fazę projektową. Być może są szanse na to, bo właściciel gruntów pod MOK dopomina się o swoje.

• zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 10:30
                                      Pruszków bardzo chętnie by dopłacał do wspólnego biletu na WKD, ale blokuje to gmina Michałowice, a niestety w tym przypadku wszyscy muszą być za.

Tak kino ma być w CDK na Zniczu, jest w projekcie. Zrozumiałem, że chodzi o multipleks, tego raczej się nie doczekamy, ale przecież i w Jankach i w Galerii Mokotów mamy a to rzut beretem.
                                    • vandikia Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 10:57
                                      wspólny bilet i godzinę stania w polu, to ja dziękuję :) niestety ale rozwiązania komunikacyjne pod kątem organizacji i pod kątem finansowym jak na tak bliskie sąsiedztwo stolicy są strasznie marne, szczerze mówiąc lepiej wspominam czasy gdy funkcjonowała linia Rapid, teraz tylko wkd mimo dość drogich biletów
                                      • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 11:10
                                        Doskonale pamiętam Rapid, w połowie lat 90-tych zacząłem pracę w Elektroprojekcie na Świętokrzyskiej, więc połączenie idealne: spod bloku pod biuro. Atrakcji co nie miara, w zimę należało zabrać ze sobą termos gorącej herbaty, a lato jakiś wentylator przy sobie mieć. Wspominam to jako brud, smród i ubóstwo, a plus był taki, że wszyscy pasażerowie się znali.

Poza Skm przydałaby się linia autobusowa, taka jak 717 w Piastowie.
                                        • vandikia Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 12:10
                                          no widzisz, a ja wspominam to tak, że jak stałam na przystanku autobusowym na Śródmieściu, to w ciągu kwadransa na ogół przyjeżdżał albo Rapid albo linia, która jeździła do Grodziska Mazowieckiego z bardzo dogodnie (dla mnie) rozłożonymi przystankami

• zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 12:18
                                            Rapid to był dziki zachód, gdy był korek w alejach, przed Łopuszańską, to kierowca potrafił jechać poboczem już od Ryżowej, wszyscy wiemy jakie tam były wertepy, co wyżsi pasażerowie wówczas uderzali głową w sufit ... nieszczelne okna, przez które przeciekała woda podczas silniejszego deszczu ... faktem jest, że w godzinach szczytu kursował często, ale jakość środków transportu pozostawiała wiele do życzenia.
    • mi-tu Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 20:11
      kandyduj.....
      -klatka schodowa na Kopernika-chlew....połączony z palarnią i pijalnią piwa....schody...sprzątane raz na kwartał??? panie krzątają się z miotłą, ale jedynie po chodnikach
      -zapytałam prezydenta o sprzątanie-olał...-nic nie znaczę dla niego, on dla mnie jeszcze mniej

• zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 22.08.14, 22:16
        Bloki na Kopernika należą do PSMu, nie do miasta.
        A chlew zrobili zapewne sąsiedzi.
        Ja bym zmienił miejsce zamieszkania, gdybym miał takich sąsiadów.
        • mi-tu Re: wybory 2014 - kandydować? 23.08.14, 09:23
          Bloki na Kopernika należą do PSMu, nie do miasta.
          A chlew zrobili zapewne sąsiedzi.
          Ja bym zmienił miejsce zamieszkania, gdybym miał takich sąsiadów.

Fakt, sąsiedzi, zapewne zasiedleni w tych blokach w latach 70-tych... nie mogą, jako emeryci napić się w domu tylko lecą biegiem na klatkę schodową. Cóż, przy tak ogromnych emeryturach dla 60-70 latków frajdą jest picie na klatce schodowej, na pub ich nie stać....wiesz co...przy tak empatycznym podejściu...lepiej nie kandyduj, po co Ci to, jak masz kasy jako lodu...patrz wpis:"Ja bym zmienił miejsce zamieszkania"....a wziąłeś pod swoją szlachetnie myślącą uwagę, że kogoś nie stać ??? Cofam poparcie na Twoje kandydowanie
          • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 23.08.14, 14:30
            W Polsce wszystko zależy od kasy.
            To naprawdę już jest nudne.
            Ludzie siedzą w domu, bo nie mają kasy. A na przykład za spacer po parku, przynajmniej na razie, nikt opłat nie pobiera.
            Mieszkanie można zamienić, nie trzeba od razu kupować.
            • mi-tu Re: wybory 2014 - kandydować? 27.08.14, 09:10
              "W Polsce wszystko zależy od kasy.
              To naprawdę już jest nudne.
              Ludzie siedzą w domu, bo nie mają kasy. A na przykład za spacer po parku, przynajmniej na razie, nikt opłat nie pobiera.
              Mieszkanie można zamienić, nie trzeba od razu kupować. "

Fakt niezaprzeczalny, jak nie mam kasy, to sobie pospaceruję po parku......
              Jak dla ewentualnego "KANDYDATA" nudna jest mowa o "kasie" czyli pieniądzach i, jako alternatywę, proponuje spacer po parku..to człowieku...z choinki zeszłorocznej spadłeś, czy z tegorocznego jajka wielkanocnego się jeszcze nie wyklułeś???? i TY chcesz kandydować???? jako kto??, jako CO??? i PO CO
              • mi-tu Re: wybory 2014 - kandydować? 27.08.14, 11:31
                zapomniałam dodać, że aż łzy poleciały mi ze śmiechu nad "elekwetną" odpowiedzią kandydata, kandyduj, będzie się z czego/kogo pośmiać
                • afjoasia1 Re: wybory 2014 - kandydować? 28.08.14, 20:53
                  A ja mam pytanie o wspólny bilet na WKD w Pruszkowie; kilka lat temu taka koncepcja była rozważana ale upadła - czy SPP planuje umieszczenie tego punktu w swoim programie?
                  • zibi-pruszkow Re: wybory 2014 - kandydować? 29.08.14, 09:32
                    z WKD jest ten problem, że gmina Michałowice nie chce dopłacić do wspólnego biletu, a tu niestety wszystkie gminy muszą się zgodzić.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka