krucjatorka.amatorka 26.03.08, 10:29 www.tybet2008.pl/ Zamieszczam link do otwartego listu do Premiera Polski. Jeśli Wasze przekonania są zbieżne z treścią listu- dołączcie się. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z.bednarek Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 12:14 nie oszukujmy sie, ze ktokolwiek kiwnie palcem w sprawie tybetu ... smutna prawda jest taka ze chiny sa wykorzystywane przez gospodarke miedzynarodowa i zaspokaja duza czesc miedzynarodowego pobytu ... chcecie przyklady ... ogromna wiekszosc bawelnianych koszulek ma na etykietce "made in china" ... zdejmijcie obudowy ze swoich komputerow, a zauwazycie ze nawet najlepsze karty graficzne, najnowsze procesory, superpojemne dyski, to wszystko zostalo wyprodukowane w chinach ... tak wiec jakiekolwiek apele z jednej strony, a z drugiej posrednie sponsorowanie oprawcy jest poprostu smieszne ... i to tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
krucjatorka.amatorka Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 12:57 z.bednarek- a kto Ci każe kupować te produkty? Stosując Twoją logikę nie kupujesz, nie wspierasz- proste. Przypominam, że milczenie jest niemym przyzwoleniem. Mnie to się nie podoba- i jak widać po ilości podpisów- nie tylko mnie. I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 14:04 i bardzo dobrze ze to sie Tobie nie podoba, mi tez sie nie podoba ... ale, ja wiem ze kupuje chinskie produkty, bo nawet wloskie kreacje mody sa szyte z chinskich tkanin, bo najnowsze elektroniczne cacka, o ile nie w calosci sa produkowane w chinach, to ich podzespoly bazowe sa z chin ... tak dziala swiatowa gospodarka i dopuki jestes jej elementem, mozesz co najwyzej podpisac sie pod nic nie warta petycja. Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 14:07 Wszelkie zmiany zaczynały się od "nic nie wartych petycji". Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 14:19 o jakich zmianach piszesz?? obalenie komunizmu czy moze lot na ksiezyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 14:38 Weźmy np. straszną sytuację społeczno-ekonomiczną robotników w XIX w. Zaczęło się od pisania nic nie znaczących petycji i organizowania kilkuosobowych wieców. Podobnie postępowali pierwsi abolicjoniści w sprawie niewolnictwa. Podobnie twórcy KOR-u - żeby podać przykład z naszego podwórka. Przykładów jest masa. PS. Chętnie podyskutuję, ale na wszelki wypadek z góry zastrzegam, że nie wchodzę w żadne spory polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 14:49 Czy ktoś mógłby, proszę, wyjaśnić nam ten konflikt chińsko-tybetański? Po czyjej stronie jest racja i dlaczego? O co chodzi z tymi prawami człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 15:12 w wielkim skrocie, jakis zcas temu tybet byl wolny, potem zoltki go sobie przywlaszczyly, teraz tybet znow chce byc wolny, lecz zoltki im nie pozwalaja, tlumiac wszelkie przejawy nieposluszenstwa, a to jest niezgodne z prawami czlowieka ... to tak w wielkim skrocie Szawle, ale w sprawie tybetu sytuacja jest troszke inna ... biorac za przyklad nasz kraj kochany, to polska miala za soba zachod, mielismy naszego kochanego Papieza i wiele innych czynnikow, poza tym w tamtych czasach zachod nie byl uzalezniony od gospodarki zwiazku radzieckiego, a teraz niestety ... powidzmy to sobie wprost ... gospodarka zachodnia umarlaby bez taniej chinskiej sily roboczej ... dlatego zachod nie kiwnie nawet palcem w sprawie tybetu ... US Army nie beda walczyly o niepodleglosc tybetu, tak jak robili to w sprawie kuwejtu ... ONZ nie wysle swoich sil pokojowych jak to mialo miejsce w sprawie balkanow ... NATO nie wysle swoich sil jak to ma miejsce w sprawie afganistanu ... przyklady mozna mnozyc, a ciemny lud bedzie slal petycje, do wybranej przez siebie wladzy, naiwnie wierzac ze ta cos uczyni Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 15:22 Przypominam, że Tybetańczycy to także "żółtki" (jeżeli już chcesz posługiwać się terminami ociekającymi szowinizmem) A co do reszty... Nie jestem politykiem, więc mam ten komfort, że mogę w swoim działaniu kierować się poczuciem przyzwoitości, a nie partykularną racją korzyści. A że chwilowo nie mam możliwości wprowadzić na świecie powszechnej sprawiedliwości, będę, jak na ciemny lud przystało, podpisywał się pod petycjami, które uważam za słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 16:18 sorry ale sa to potocznie uzywane okreslenia: zoltek to chinczyk, yankes to amerykaniec, owszem mozesz byc oryginalny i uzywac swoich okreslen. to nie jest partykularna racja korzysci ale tak dziala miedzynarodowa gospodarka, zwana potocznie gospodarka wykorzystujaca slabszych. rownie dobrze mozesz w lato lapac motyle, tylko po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 15:44 biorac > za przyklad nasz kraj kochany, to polska miala za soba zachod, pfff, dobre. Uśmiałem się jak norka:) > mielismy naszego kochanego Papieza i wiele innych czynnikow m.in ludzi, którzy reprezentowali postawę diametralnie różną wobec postawy z.bednarka ("a co my możemy zrobić, lepiej siedźmy cicho i nie wychylajmy się") Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 16:19 no kurde, a kilka dni wstecz sami pisaliscie zeby sie nie wychylac ... skleroza wieku sredniego?? dosc powszechna i przykra przypadlosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 15:42 > Czy ktoś mógłby, proszę, wyjaśnić nam ten konflikt chińsko-tybetański? > Po czyjej stronie jest racja i dlaczego? O co chodzi z tymi prawami > człowieka? 007, a nie dość masz tego, co piszą media? Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 16:21 Zwierzu nie wymagaj za duzo ... umiejtnosc czytania ze zrozumieniem przekazow medialnych to wyzsza szkola jazdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 18:02 Media naprawdę rzadko wchodzą w istotę sprawy i najczęściej są mało obiektywne. Osobiście, oprócz migawek ozdobionych komentarzem o łamaniu praw człowieka, związanych jak sądzę z dość oczywistą próbą wykorzystania apolitycznej w końcu olimpiady przez nepalczyków do nagłośnienia ich konfliktu z państwem chińskim, nie spotkałem się z zaspokajającym moją ciekawość materiałem przedstawiającym racje obydwu stron. Wiem natomiast, że Chiny zostały skreślone przez USA z listy państw najbardziej łamiących prawa człowieka, a na tej liście nadal są Białoruś czy Kuba, w stosunku do których chyba nikt nie żąda powołania międzynarodowej misji obserwacyjnej. Słyszałem też, że działania Nepalczyków są postrzegane w Chinach jako niezgodne z prawem rozruchy. Sprawia to, że zaczynam się zastanawiać czy nie jest to konflikt podobny do tych znanych nam z własnego podwórka. IRA, ETA, całe zamieszanie z Kosowem jakiego ostatnio byliśmy świadkami, to sprawy wcale nie oczywiste i wcale nie jednoznaczne. Porozmawiajcie z Serbami o Kosowie, porozmawiajcie z Albańczykami o tym samym. Wcale nie będzie takie proste opowiedzenie się po jednej lub drugiej stronie. Nie wiem, czy "problem nepalski" można porównywać do opisanych powyżej. Nie wiem czy jest on tak czarno-biały jak to się przedstawia w mediach. Osobiście zupełnie się tym wcześniej nie interesowałem i coś mi tam zaledwie świtało. Ten właśnie brak wiedzy, wrodzona podejrzliwość w stosunku do chóralnych doniesień, niechęć do prawd niepodważalnych oraz strach przed byciem manipulowanym skłaniają mnie do poszukiwań rzetelnej informacji zanim opowiem się za którąś ze stron. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 18:13 Aha i jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Czy ktoś wie co oznacza wolny Tybet dla tybetańczyków? Bo ja, wybaczcie ignorancję, nie wiem. Czy, aby będzie to na pewno państwo demokratyczne? A może państwo religijne z dyktaturą lamów? Swoją drogą jaka część tybetańczyków popiera ruchy separatystyczne? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 18:21 A słyszałeś kiedyś o prawie narodów do samostanowienia? Może sami chcieliby zadecydować, czy wolą dyktatyrę komunistycznej partii CHRL, swoich przywódców religijnych a może liberalną demokrację. A w sprawie Twojego zapytania, czym są prawa człowieka. Wrzuć sobie te hasło w wyszukiwarkę albo zajżyj do jakiejś encyklopedii. Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 18:24 chciałem powiedzieć: zajrzyj (sorki za byka) Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 19:17 Tak, potrafię sobie wrzucić hasło na google, a nawet przekopać przez stosy różnych banialuk jakie tam się ukażą w odpowiedzi. Nie potrzebuję do tego takich zaleceń jakich mi udzielasz. Postaraj się podnieść nieco poziom swoich porad, proszę. Podyskutuj, a nie ucinaj rozmowy "poszukaj sobie na google". Co do prawa narodów do samostanowienia to spotkałem się kiedyś z opinią, że w interesie każdego państwa jest aby mniejszości narodowe zamieszkujące jego terytorium nie miały prawa do samostanowienia. W tym kontekście działania Chin są całkowicie zrozumiałe (nie wartościuję ich, tylko stwierdzam pewną spójność logiczną). Podobne jest zresztą podejście do tematu przez Rosję, Wielką Brytanię, Hiszpanię, Cypr, i jeszcze parę innych krajów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 19:34 Pewnie trochę się narażę ale mój pogląd na tę sprawę jest nieco inny. Po pierwsze sam temat do zasad obowiązujących na forum ma się nijak i już uprzednio zdarzało mi się zbierać gromy za poruszanie tematów "politycznych", choć dotyczyły naszych spraw - wyborczych. Głownie jednak chodzi mi o to, że inicjatorzy tych akcji na szczeblu centralnym kierują się pobudkami znacznie odbiegającymi od deklarowanej szlachetnej troski o prawa człowieka. Jesteśmy ciągle w trakcie kolejnej politycznej kampanii i spoza tej akcji wyziera zawsze próba gromadzenia czyjegoś politycznego kapitału. Dziwi mnie, że aż tak podatni jesteśmy na manipulację. W ferworze tej wiecznej walki opowiadamy się nie zawsze po właściwej stronie. Dopiero co opowiedzieliśmy się (jako państwo ale w dużej mierze i jako społeczeństwo) za bezprawną aneksją rdzennych terenów Serbii przez kosowskich Albańczyków, choć wszyscy eksperci jednoznacznie uznali to za naruszenie prawa międzynarodowego. Ale czymże jest prawo wobec dyktatu Ameryki ? Co do Tybetu to uważam, że zbyt deklaratywnie angażujemy się zarówno wobec ich spraw jak i Białorusi czy też zbyt pochopnie włazimy militarnie do Iraku, Afganistanu czy gdzie tylko coś się zaczyna dziać. Mesjanizm, zwłaszcza przejawiany w postaci sztucznych i nieskutecznych gestów, to nie jest najlepszy sposób na przetrwanie i współistnienie w dzisiejszym świecie. Ale skoro już chcemy być sumieniem narodów, to nie działajmy wybiórczo tylko ogarnijmy naszą oceną szersze spektrum. Gołym okiem widać, że wytrawnym politycznym graczom nie chodzi o żaden Tybet a jedynie o to, by "dokopać" Chinom. A jaką rolę my tu możemy odegrać ? Chyba tylko rolę kundelka, który jest zbyt mały, by ukąsić więc chociaż nasika na nogawkę. Za sprawą Tybetu niektóre ośrodki wyraźnie zmierzają ku awanturze wokół igrzysk olimpijskich w Pekinie. Pragnąłbym tu przypomnieć, że idea barona de Coubertina zakładała nieobecność na olimpiadzie tych państw, które prowadzą wojny zaczepne i okupacyjne. W przeszłości zasadę tę złamały jedynie hitlerowskie Niemcy. Czy dziś, gdy chcemy być tacy moralni, nie powinniśmy bojkotować imprez sportowych i kulturalnych z udziałem Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej oraz Izrael W dalszej dyskusji na ten temat udziału nie wezmę bo nie widzę szans na przekonanie przekonanych. Jeśli czyjeś zdanie jest odmienne, uznaję że ma do tego prawo. Proszę mi też na to pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 27.03.08, 09:05 Niestety Leo, masz dużo racji. I wsprawie chęci do zdobywania sobie punktów na każdej akcji i wycierania sobie mordy szlachetnymi frazesami, jak i ze sprawą Kosowa. Choć obie sprawy są bardzo złożone i nie ma już prostych rozwiązań. Ale co innego, jeśli jest się politykiem, a co innego zwykłym obywatelem. Czy pozostaje nam po prostu zamknąć się, zatkać uszy i nie wychylać nosa? Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 27.03.08, 09:01 zerozeroseven napisał: > Tak, potrafię sobie wrzucić hasło na google, a nawet przekopać przez > stosy różnych banialuk jakie tam się ukażą w odpowiedzi. Nie > potrzebuję do tego takich zaleceń jakich mi udzielasz. Postaraj się > podnieść nieco poziom swoich porad, proszę. Podyskutuj, a nie ucinaj > rozmowy "poszukaj sobie na google". > Nie najeżaj się. Udzieliłem Ci możliwie najbardziej zwięzłej i najbardziej praktycznej porady na Twoje pytanie, "o co chodzi z tymi prawami człowieka" Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 21:07 > Aha i jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Czy ktoś wie co oznacza > wolny Tybet dla tybetańczyków? Bo ja, wybaczcie ignorancję, nie > wiem. Czy, aby będzie to na pewno państwo demokratyczne? A może > państwo religijne z dyktaturą lamów? > Swoją drogą jaka część tybetańczyków popiera ruchy separatystyczne? wolny Tybet oznacza autonomię w ramach ChRL (a nie niepodległość w sensie państwo z własną stolicą i armią), bo właśnie tego domaga się Dalaj Lama nazywany przez rząd w Pekinie zbrodniarzem i wywrotowcem. Czy byłoby demokratyczne? Nie wiem, buddyzm nie jest religią skłonną do autorytaryzmu; powiedziałbym nawet że to jest religia całkowicie nastawiona na indywidualizm. Wiem za to, że w XVII wieku Tybet był pierwszym państwem na świecie, które całkiem dobrowolnie zrezygnowało z własnej armii, ogłaszając coś w rodzaju neutralności - to jest moim zdaniem znaczący fakt historyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 26.03.08, 21:48 Dziękuję Ci Zwierzu za te rzeczowe informacje. One wpływają na mój pogląd na sprawę. Fakt, że Dalaj Lama domaga się autonomii, a nie niepodległości, wiele zmienia. Od razu jednak nasuwają mi się wątpliwości natury zasadniczej. Jeśli "urzędników o rodowodzie tybetańskim oraz innych mniejszości narodowościowych było w całym regionie 74.9% ogólnej liczby urzędników" (jak podaje Ambasada Chińska), to trudno mówić chyba o braku autonomii. Być może jednak chodzi o wymontowanie się spod wpływów chińskich i budowę teokratycznego państwa kontrolowanego przez lamów, a w dalszej perspektywie po prostu o pieniądze i przejęcie władzy. Być może się mylę i wszystko tam zmierza do budowy państwa opartego na stosunkach demokratycznych. Oby tak było. :) Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 27.03.08, 08:59 zerozeroseven napisał: > Jeśli "urzędników o rodowodzie > tybetańskim oraz innych mniejszości narodowościowych było w całym > regionie 74.9% ogólnej liczby urzędników" (jak podaje Ambasada > Chińska), to trudno mówić chyba o braku autonomii. Widzisz, w Polsce po wojnie też władzę sprawowali Polacy, ale jednak nie uważamy, że PRL był państwem suwerennym. Sorki, ale drażni mnie twoja infanylność, więc wyłączam się z tej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 27.03.08, 09:21 Autonomia to nie do końca to samo co suwerenność. Nie odpowiadaj, bo znowu zastrzelisz mnie jakimś kolejnym banałem przyjacielu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 27.03.08, 08:25 Na stronie HFPR znalazłem ciekawy artykuł. www.hfhrpol.waw.pl/Tybet/raport.php?raport_id=219 Zaciekłość Chin w tłumieniu ruchów separatystycznych dobrze chyba tłumaczy taki jego fragment: "Słabo zaludniony Tybet jest ogromny. Obok Tybetańskiego Regionu Autonomicznego istnieją inne tybetańskie regiony administracyjne, takie jak Tybetańskie Prefektury Autonomiczne Haibei, Hainan, Huangnan, Yushu i Golok, a także Mongolsko-Tybetańsko-Kazachska Prefektura Autonomiczna Haixi w Qinghai, które zajmują niemal całą prowincję. Tybetańska Prefektura Autonomiczna Aba i Tybetańska Prefektura Autonomiczna Ganzi w Sichuanie obejmują połowę prowincji, a mamy jeszcze Tybetańską Prefekturę Autonomiczną Deqin w Yunnanie oraz Tybetańską Prefekturę Autonomiczną Gannan i Tybetański Okręg Autonomiczny Tianzhu w Gansu. Uzyskanie niepodległości przez Tybet oznaczałoby dla Chin utratę czwartej części terytorium. Nie zapominajmy przy tym, że w wymiarze religijnym Mongołowie są całkowicie kontrolowani przez szkołę Żółtych Czapek buddyzmu tybetańskiego. Ujgurski Region Autonomiczny, Xinjiang, też może przypomnieć sobie o historycznych planach budowy królestwa Turkiestanu Wschodniego. Nietrudno więc sobie wyobrazić, że wciągnięcie na maszt flagi ze śnieżnym lwem i ośnieżonymi górami przyniosłoby nie kulturowe szczęście, lecz niekończące się konflikty graniczne." Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier68 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 08:48 właśnie wruciłem z chin i nie rozumiem jak ktoś pisze o wykożystywaniu chinczyków, fury na mieście mają o niebo lepsze niż w naszym niewykożystywanym kraju, podobnie jest ze wszystkim, hotele lepsze, drogi lepsze , ciuchy lepsze, (to do nas wysyłają szajs , bo go chcemy , sami maja lepsze jakościowo ciuch i fajniejsze niż na całym świeciie), nawet w makdonaldzie chamburgery wyglądają normalnie tak jak na zdjęciach, a nie jak u nas jak kapcie, no i najważniejsze że nie ma po nich sraczki... w tybecie Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 10:34 wruciłem, chamburgery, wykożystywaniu.... litości.... zęby same zgrzytają jak się czyta taką wypowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier68 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 10:55 pewnie po co czytać treść ,lepiej szukać błędów, po co robić w swoim kraju pożądek , lepiej uczyć chińczyków jak mają postępować,,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 12:45 dobre Szwagier, bardzo dobre ... tazam sie ze smiechu ... Ty kolego to wiesz jak czlowiekowi poprawic chumorek widzisz, tez smigam do Chin na targi, najblizsze to China Beijing International High-Tech Expo ... wybacz ale odwiedzajac takie Beijing lub jeszcze lepiej Hong Kong to biedy nie zobaczysz, podobnie jak odwiedzajac Warszawe czy Krakow ... Twoja naiwnosc siegnela zenitu ... odwiedz sobie wojewodztwa podkarpackie, zachodnipomorskie, wtedy zobaczysz biede a nie w wielkich miastach ... wiec skoncz wasci plesc glupoty, no chyba ze chciales komus zaimponowac ze byles w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 14:34 Jak to było : "przyganiał kocioł..."? Chyba i zbednarek się nie uchronił przed chęcią zaimponowania nam. Niby to skrytykował oponenta za jego samochwalstwo, ale sam nie omieszkał z wyraźną dumą dodać : "i ja tam jadę". Podziwiamy, podziwiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 23:42 ales sie uczepil, mialem napisac ze widzialem w tv albo czytalem w prasie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 07:02 Tak samo uczepiłeś się szwagra68, bo napisał, że był. Miał też napisać, że widział w TV ? Równość podmiotów ! Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 20:40 oj Leo czepiasz sie, mi nie chodzilo o wypad do chin tylko o fakt ze chiny to nie kraina mlekiem i miodem plynaca. Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 12:55 Gdybym nie przeczytała, nie zauważyłabym jaka jest Twoja znajomość ortografii... Wyjątkowo zgadzam się z z.bednarkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier68 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 13:53 zapewniam cię że i hk pokazano mi prawdziwe slamsy, w pekinie też, zdaję sobie sprawę że to nie wszystko, zdaję sobie sprawę że i u nas tak jest , tylko że zażadne skarby nie rozumiem po jakiego kuta zajmujemy sie czyjąś biedą a nie swoją.... moim zdaniem nasz żąd specjalnie udzielka się w kosowie , stanach czy chinach żeby zamydlić Ci oczy czyjąś bieda, żebyś dawał przyzwolenie na biedowanie ludzi u nas w kraju... chwalić się chinami czy HK nie widzę potrzeby, ja mam się czym chwalić, NIE MA DLA MNIE CIEKAWSZEGO , ŁADNIEJSZEGO MIEJSCA, NIŻ MAZURY, ŚNIARDWY.... jest tam ciekawie , inaczej, ale nasze polskie śniardwy nie mają dla mnie konkurencji , z zasyfiałym morzem wokół hong kongu. może kolorek ma i ładnioejszy ale to szambo.... nie zamienił bym jednego wekendu na mazurach na miesiąc w hong kongu, ale czasem tam muszę pojechać bo etykieta tego wymaga... Odpowiedz Link Zgłoś
z.bednarek Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 29.03.08, 23:47 ale ja od poczatku pisze, ze te petycje sa gucio warte :) co do mazur to sie zgodze, tylko w sprawie jeziora bym dyskutowal, ale to juz kwestia gustu :) Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 07:18 Ja dodałbym, że Śniardwy są fajne ale już zatłoczone jak Marszałkowska ( zwłaszcza, że w sezonie cała warszawka tam siedzi ). Dlatego wolę takie akweny jak Niegocin, Rajgrodzkie czy chociażby Pilaker (Piłakno). Bardzo sympatyczne miejsce to Młynik nad jeziorem Gielądz koło Sorkwit na słynnym kajakowym szlaku Krutyni. Same Sorkwity (jak i Stegnę nad Zatoką) radzę omijać szerokim łukiem, jeśli nie chcecie codziennie spotykać samych znajomych z Pruszkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 07:51 Całkiem zgrabnie z Tybetu dostaliśmy się nad swojskie mazurskie jeziora. Bo tu jest nasze miejsce. Tu jest nasz dom. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 09:03 Możemy nie kupować "Made in China" i co z tego? Pod listem się podpisałem, ale nie wierzę :((( Gdyby SPORTOWCY odmówili udziału w tej "Olimpiadzie" to może byłoby coś Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 09:06 Mogli by pokazać "Kozakiewicza gest" Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 10:10 Nie mogą pokazać bo to już nie jest Kzakiewicza gest. Został on bowiem sprzedany koncernom farmaceutycznym a tym samym utracił rangą narodowej relikwii. No cóż, pecunia non olet. Wszystko na sprzedaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka za przyzwoleniem 30.03.08, 20:55 No to chyba pora umierać. Wszystko na sprzedaż, a gdzie MY? Odpowiedz Link Zgłoś
no_man Re: Łamanie Praw Człowieka... 31.03.08, 03:04 "28.03 - Polish premier will not attend opening ceremony": www.rsf.org/article.php3?id_article=25234 Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka... 31.03.08, 10:00 A po polskiemu nie umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
no_man Re: Łamanie Praw Człowieka... 31.03.08, 11:57 "28.03 - Polski premier nie będzie uczestniczył w ceremonii otwarcia" Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 06:36 Przeciwnicy "łamania" już się łamią ze swym protestem. Coraz więcej ludzi zaczyna dostrzegać, że protest nie tyle bije w Chiny, co narusza cały szereg żywotnych interesów zupłnie innych podmiotów. Ten interes jest natury zarówno gospodarczej, jak i politycznej. Zbyt spektakularne demonstrowanie wrogości może zakończyć się ograniczeniem lub zamknięciem dostępu do chińskiego rynku, na czym skwapliwie skorzystają inni, mniej ideowi a umiejący liczyć. W całej tej dyskusji padło tyle demagogicznych pseudoargumentów, że i ja się takowym posłużę. Otóż, jeśli protest ma polegać na bojkocie firm sponsorskich, to wybierając te najznamienitsze, popełniamy błąd bo one operują w tak wielkiej skali, że protestu nawet nie zauważą. Gdyby jednak sumienie, czy inne względy spowodowały ich wycofanie ze sponsoringu igrzysk, to Chiny w obecnym stanie zaawansowania muszą sięgnąć głębiej do własnych źródeł finansowania. Co zatem zrobią ? Mogą podnieść podatki swoim obywatelom, także tym którzy nie gnębią Tybetu. Albo, co gorsza, przykręcą śrubę w tych fabrykach, gdzie nieludzko wyzyskiwane dzieci swymi malutkimi rączkami, będą musiały jeszcze intensywniej montować zabawki i elektronikę do naszych europejskich domów. Przecież bojkot nie obejmuje płaskich telewizorów różnych światowych firm, które swe wyroby pod dumnie brzmiącymi markami, opatrują dopiskiem "produced by China". Demagogia w tym nie jest nic większa, niż we wszystkich poprzednich apelach. Wybiórcze symboliczne bojkotowanie wybranych produktów jest oszukiwaniem własnego sumienia. I jeszcze pytanie. Jak długo miałby "obowiązywać" bojkot ? Na całe życie czy też po Olimpiadzie znów będziemy biegać w "najkach" a po biegu orzeźwiać się colą. Odpowiedz Link Zgłoś
krucjatorka.amatorka Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 10:51 Może rozumuję błędnie...ale mam wrażenie, że to "odpowiedź" na mój post z równoległego Forum. Tak dla scisłości- w całym swoim dotychczasowym żywocie nie wydałam grosza na ubiór sportowy z paseczkami ani łezką, a brązowawy napój- owszem- zdarzało mi się pić gdy opadałam z sił, tudzież na kaca( więc rzadko). Swój mały bojkot zaczęłam zanim sen Chin o olimpiadzie zaczął się jakkolwiek ziszczać i zanim krew rzekami polała się w Tybecie. Może to i nieroządny bojkot, ale wymuszane aborcje, katorżnicza praca, obozy koncentracyjne, brak wolności słowa i przekonań i wiele wiele innych podstawowych praw, które są tam łamane-i były od dawna, ale dopiero teraz zrobił się wokół tego wielki medialny szum...nie wiem, jak inaczej mogę zaprotestować, ale wiem, że koncern Adidasa i Coca- Coli głównie sponsoruje to przedsięwzięcie. To, że nie kupię pary butów i przejdę na mineralkę(co i zdrowsze) pewnie nic nie zmieni, ale da mi poczucie, że nie dorzuciłam się do tego. Tyle mogę. Polecam artykuł Jacka Żakowskiego w jednej z ostatnich Polityk. Właśnie na temat Tybetu. www.forumpruszkow.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 11:03 No, a te malutkie rączki chińskich dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 11:09 Uważaj na te wody mineralne. Nie wiem czy zwracasz uwagę, kto jest producentem najpowszechniej sprzedawanych: Żywiec (Heineken), Neste, Pepsico, Coca-cola... Produkowane przez polskie firmy można spotkać głównie w małych sklepikach i są to dość niepopularne marki. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 21:33 tak jak i w większości innych dyskusji o sensie lub bezsensie akcji bojkotu i innych form protestu ujawniają się dwie zasadnicze frakcje: ludzie "sumienia", którzy choć może czasem są naiwni, to starają się działać zgodnie ze swoimi przekonaniami i "pragmatycy", którzy przekonują, że wszelki opór jest bez sensu i lepiej godzić się na zastany świat niż próbować go zmieniać. Owszem, może i wszystko, nawet ten komputer, na którym teraz piszę, jest "made in China", ale nadmiar konsekwencji w działaniu jest czasem równie szkodliwy co jej brak, dlatego też bojkotu nie należy rozciągać do karykaturalnych rozmiarów - wystarczy, że pozostanie on na poziomie codziennych świadomych konsumenckich decyzji i rzeczy, na które mamy wpływ. Ja osobiście mam ten luksus, że nie korzystam z produktów większości firm, które sponsorują olimpiadę, więc bojkot jest dla mnie łatwiejszy. Poza tym produktów z Chin unikam niemal mechanicznie ze względu na potwierdzoną empirycznie x razy STRASZLIWIE NISKĄ JAKOŚĆ, która jest ich cechą charakterystyczną. Ja tymczasem z rosnącym niepokojem obserwuję niebywałą eksplozję nacjonalizmu Chińczyków, którą wywołują protesty na rzecz Tybetu na całym świecie i próby zakłócenia trasy sztafety olimpijskiej. Wyszło szydło z worka, lepiej dowiedzieć się o tym wcześniej niż później. Myślę, że to jest zwiastun o wiele poważniejszych kłopotów, i to nie tylko z Chinami, których możemy spodziewać się w ciągu kilku najbliższych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 08:27 Witaj Zwierzu Należę do kategorii, którą określiłeś jako "pragmatycy" Nie znaczy to wcale, że świata nie należy zmieniać. Jeżeli tak byśmy podchodzili do sprawy to pewnie jeszcze dziś byśmy mieszkali w jaskiniach. Mogę kompa z "Made in China" wywalić za okno i kupić takiego bez... Ale założę się, że gdy drania rozkręcę to 3/4 części i tak będzie miało ten napis. pozdrawiam pawian Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 19:21 zwierz.alpuhary napisał: Poza tym produktów z Chin unikam niemal mechanicznie ze względu na potwierdzoną empirycznie x razy STRASZLIWIE NISKĄ JAKOŚĆ, która jest ich cechą charakterystyczną. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Miałem niedawno do czynienia z produktem, który na opakowaniu miał napis (na szczęście nie po chińsku), że zdobył srebrny medal na wystawie chińskiej tandety. Odpowiedz Link Zgłoś
zerozeroseven Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 19:31 stary_pawian napisał: > zwierz.alpuhary napisał: > > Poza tym produktów z Chin unikam niemal mechanicznie ze względu na potwierdzoną > empirycznie x razy STRASZLIWIE NISKĄ JAKOŚĆ, która jest ich cechą charakterysty > czną. > > > Całkowicie się z Tobą zgadzam. > Miałem niedawno do czynienia z produktem, który na opakowaniu miał napis (na > szczęście nie po chińsku), że zdobył srebrny medal na wystawie chińskiej tandet > y. Napis made in China mają najlepszej jakości produkty najbardziej prestiżowych marek, w tym na przykład komputery i iPody Apple. Made in China od kilku lat już nie oznacza niskiej jakości. To stereotyp, na którym już widać wyraźne pęknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 19:55 Witam 07 Masz też rację, że nie wszystko jest be . Światowe firmy lokują się w Chinach nie z sympatii lecz dla zysku. A co my biedne żuczki możemy poradzić? Wziąć się do roboty. pozdrawiam pawian Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 20:09 A ludzie z mojego pokolenia powinni jeszcze pamiętać, jak graliśmy w pingponga w szkolnych świetlicach, gdzie cuińskie piłeczki nie miały sobie równych pod względem sprężystości i wytrzymałości a za pomocą chińskiej rakietki odbierało się najbardziej mordercze ścięcia oraz te wrednie podkręcane piłki. A chińskie wieczne pióra to były złe ? Po co ja przypominam takie rzeczy skoro dziś w pingponga gra się na komputerze (też chińskim), a mało kto potrafiłby podpisać się piórem. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 21:27 > Napis made in China mają najlepszej jakości produkty najbardziej > prestiżowych marek, w tym na przykład komputery i iPody Apple. > > Made in China od kilku lat już nie oznacza niskiej jakości. To > stereotyp, na którym już widać wyraźne pęknięcia. chyba dawno nie robiłeś zakupów:) Produkty, o których wspomniałeś, są na licencjach europejskich i amerykańskich (tak jak Fiat 125 nie był wytworem polskiej myśli motoryzacyjnej ani Grundig elektrotechnicznej) a Chińczycy je tylko powielają (przy okazji kradnąc na potęgę). A wyprodukowanych na kradzionych licencjach samochodów, maszyn czy komputerów nie oferują niemal nigdzie poza swoim krajem, mając świadomość potencjalnych konsekwencji prawnych. Notabene w wielu przypadkach takie nowoczesne towary wykonują (i badają) więźniowie obozów "laogai", których można określić jako superwysoko wykwalifikowanych i luksusowo traktowanych nowoczesnych niewolników z doktoratami i stopniami inżynierskimi - coś a'la konstruktorzy broni i fizycy jądrowi w ZSRR w czasach stalinowskich. Ci ludzie mają cieplarniane warunki do życia, niczego im nie zbywa ale nigdy nie będą wolni ze względu na wiedzę, którą posiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka... 15.04.08, 21:37 Dziś Hołowczyc powiedział mediom "nie mieszajmy idei olimpijskiej z polityką". A oświadczenie to ma związek z demonstracyjnym wycofaniem jego udziału w biesieniu olimpijskiego symbolu. Albo ja nie wiem, co to polityka, albo nie wie tego były mistrz. Swoją drogą, czego to jeszcze człek nie zrobi by znów o nim mówiono. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka... 15.04.08, 21:38 Oczywiście miało być "niesieniu" tylko mi się klawiatura zbiesiła. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 19:43 Witaj Krucjatko Niestety to Leo i 07 mają rację. Wszystko przez tych Fenicjan, którzy wynaleźli pieniądze. Spoglądnij do swego kompa. Ile masz "chipów" bez " made in China"? Nie znaczy to, że się z tym godzę tak "po prostu" To co piszę to piszę na kompku, który ma naklejkę "Made in China", a jest marki bardziej godnej zaufania Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 20:26 Krucjatorka w swj notce wysunęła sugestię, jakoby mój wpis był odpowiedzią na jej komentarz z forum równoległego. Nie masz racji bo Ty trwasz w proteście a ja już w pierwszym zdaniu piszę o jego załamaniu z powodów koniunkturalnych. Co prawda w zasadniczej treści koresponduje on z Twoją postawą ale w istocie jest to kontynuacja moich rozważań na temat, jaki podniosłem w swoim takim sobie blogu leo-blog.blog.onet.pl/2,ID306277412,index.html Wzmiankowana notatka jest datowana przed ponad dwoma tygoniami więc Twój wczorajszy wpis byłby wobec niej wtórny. Zbieżność polega na tym, że ten spontaniczny (rzekomo) protest jakoś dziwnie skupia się tylko wokół dwóch światowych firm. A ile ich jest naprawdę, to się okaże podczas wyświetlania olimpijskich plansz na ekranach naszych telewizorów "z chińskim wkładem". Te niewymienione z nazwy firmy będą beneficjentami protestu przeciw tamtym. Odpowiedz Link Zgłoś
krucjatorka.amatorka Re: Łamanie Praw Człowieka... 13.04.08, 21:50 Ok, rozumiem, faktycznie powstała myląca zbieżność. wiecie...tak Was czytam...i wydaje mi się, że to trochę jak w tragedii antycznej- swoisty konflikt racji, bo tak naprawdę każdy z Was ma rację. Może właśnie i dlatego świat przyjął postawę asekuracyjną względem tego tematu. Tymczasem nacjonalistyczne Chiny rosną...oj, będzie dym. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 08:08 Witaj Krucjatko Świat zwyczajnie liczy kasę. Czemu Amerykanie z takim zapałem wprowadzają demokrację w Iraku, a nie w Angoli (gdzie od ponad 30 lat trwa wojna) lub w Etiopi (gdzie dzieci umierają z głodu)? Pod piaskiem Angoli i Etiopi nie ma ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: Łamanie Praw Człowieka... 14.04.08, 08:12 Winien tu jestem jedno małe wyjaśnienie. W pewnym miejscu określiłem te wszystkie protesty mianem kretyńskich. Zatem gwoli wyjaśnienia dodam, że jeśli taki apel propaguje Kowalski, Nowak czy choćby leo, to określiłbym go po prostu jako bezsensowny. Znamion kretynizmu nabiera on dopiero wtedy, gdy podejmuje go osoba publiczna jak Borusewicz, Lityński czy jeszcze w pewnym stopniu Rokita. Ci bowiem ludzie, szczególnie parlamentarzyści na czas sprawowania funkcji powinni swe osbiste fobie i uprzedzenia schować głęboko do szuflady. Ich działanie w tym czasie musi być działaniem "w imieniu" i na mocy mandatu. Czy stało się coś, co by ich do takich deklaracji upoważniało, nie na zasadzie wywiadu przybliżającego np sylwetkę polityka ? Nie, oni wypowiadają się przed kamerami w Sejmie RP na tle plansz z partyjnym logo. A to jest nadużycie ! Odpowiedz Link Zgłoś
szawel77 Co z Chinami? 16.04.08, 15:00 Chciałbym przywołać wymieniony już w tej dyskusji artykuł Jacka Żakowskiego. Zachęcam do przeczytania całości: www.polityka.pl/polityka/index.jsp?news_cat_id=934&news_id=251335&layout=18&page=text&place=Text01 A na razie posłużę się cytatem z tego artykułu: " (...)Teraz cały ten planetarny, nieogarniony bigos wylądował na głowie każdego z nas. Każdy musi sam podjąć decyzję, czy Tybet go obchodzi i jak się zachowa. Każdy musi się zdecydować, czy poprze bojkot korporacji, które udają, że nic się w Tybecie nie dzieje albo czy przestanie kupować chińskie podkoszulki. Niedługo każdy będzie musiał zdecydować, czy obejrzy transmisję z otwarcia olimpiady, czy może w tym czasie będzie demonstrował pod chińską ambasadą, pod siedzibą PKOl albo przed stacją nadającą transmisję z Pekinu. Nie ma się co łudzić, że ktoś nas z tych decyzji zwolni. Chcieliście demokracji, to ją macie. W demokracji nie ma niewinnych ani bezsilnych. Człowiek wolny ma na głowie cały świat. Nie może być obok. Albo akceptuje zbrodnie dokonywane w Chinach i wtedy może po prostu nic nie robić. Albo ich nie akceptuje i wtedy musi jakoś dać temu wyraz. Trzeciego wyjścia nie ma. Nie ze względu na Chiny. Ze względu na nas samych. Skoro jednak najmądrzejsi ludzie nie wiedzą, co z Chinami począć, to skąd my mamy wiedzieć? Z polskiego doświadczenia wynika, że zwykły człowiek tego wiedzieć nie musi. Wałęsa, Bartoszewski, Michnik ani Niesiołowski nie wiedzieli, co począć ze Związkiem Radzieckim, ale wiedzieli, jak się w PRL zachować. Ta wiedza do dziś jest naszym wielkim kapitałem. A w demokracji równie dobrze jak w PRL stosuje się rada Słonimskiego: „Kiedy nie wiesz, jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie”. Nas brak racjonalnych rozwiązań nie musi paraliżować. Nie musimy przejmować się tym, że poczucie odpowiedzialności paraliżuje największych mężów stanu. (...) (...)Nie jestem maksymalistą. Nie wierzę, że rzucimy Chiny na kolana. I nie jestem pewien, czy chciałbym, żeby Zachód to zrobił. Nie wydaje się, żebyśmy mieli sensowne recepty na chińskie dylematy. Ale program minimum jest taki, żebyśmy nie pozwolili chińskim komunistom zmusić nas do uznania ich władzy za normalną i ich standardów za akceptowalne. Bo jeśli pójdziemy tą drogą, to w zglobalizowanym świecie będziemy musieli stopniowo także u siebie przyjąć ich zwyczaje. Skoro Google dziś godzi się na cenzurę w Chinach, to jutro bez oporów zacznie się cenzurować w Polsce, a pojutrze w Anglii. Ani nieobecność Donalda Tuska w Pekinie, ani bojkot chińszczyzny czy korporacji obojętnych na zbrodnie, ani nawet heroiczny gest Moniki Pyrek – gdyby go wykonała – nie zmienią radykalnie biegu globalnych procesów. Ale jednak jakoś na nie wpłyną. Im więcej nas się do tych gestów przyłączy, tym ten wpływ będzie większy. Bo bez naszych gestów – jak nie dziś, to jutro – Tybet może być wszędzie."" www.forumpruszkow.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
krucjatorka.amatorka Re: Co z Chinami? 16.04.08, 22:28 lepiej bym tego nie ujęła. Dzięki szawel 77:) Odpowiedz Link Zgłoś