irsila 12.02.13, 04:47 Trzeba być królem, papieżem lub kimś równie wielkim by abdykować, zwykły człowiek może jedynie odpuścić lub zrezygnować lub jeszcze coś mi się myśli... a...poddać się do dymisji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eurytka Re: abdykacja 12.02.13, 05:49 Z wielu rzeczy trzeba umieć zrezygnować warto trzymać się świadomości własnych możliwości. Odpowiedz Link
abeila Re: abdykacja 12.02.13, 06:52 Nie zapomnę nigdy tego widoku jak Jan Paweł II chciał przemówić w oknie papieskim i stracił głos....charczał z ta rurą w krtani. A ileż to było nacisków jak go wożono na platformie, ile kpin i drwin. Widocznie Benedykt XVI chce nam zaoszczędzić podobnego widoku i dlatego abdykował. Odpowiedz Link
rozpustnick Re: abdykacja 12.02.13, 09:31 Niby Rok wiary a papież Benedykt XVI stracił wiarę, że da radę Odpowiedz Link
amifrida Re: abdykacja 12.02.13, 09:43 Można też powiedzieć iż otrzymał wiarę w to, że można postąpić inaczej niż dotychczasowi. Odpowiedz Link
irsila Re: abdykacja 13.02.13, 01:15 "Boże widzisz i nie grzmisz!" A jednak zagrzmiał! Odpowiedz Link
eurytka Re: abdykacja 14.02.13, 07:18 Do mnie osłabienie i sił spadek, trafił wcześniej, gdy miałam wypadek. Dlatego wiele odpuściłam, nie będę z koniem się biła. Zawsze podziwiałam starszych i więcej mogących, jak również ludzi w cichości cierpiących. Szacuję ten wybór papieża. Nikt nie wierzył, a On siły dokładnie zmierzył, racjonalnie postąpił, choć wielu w to wątpi. Nawet największym przychodzi kres możliwości, ze zrozumieniem przyjmuję do wiadomości. Tu wiek dużą role odrywa. Większość ludzi nawet wieku takiego nie dożywa. Do tylu lat dożyć, byłabym szczęśliwa. Odpowiedz Link
irsila Re: abdykacja 14.02.13, 15:15 Przed chwila film na tv1 o Ratzingerze obejrzałam i jak był na Błoniach sobie powspominałam: papiez.wiara.pl/doc/379241.Homilia-Ojca-Swietgo-Benedykta-XVI-na-Mszy-sw-na-krakowskich Oj szło się pieszo spory kawałek... komunikacja na Lubiczu sie zatrzymywała. Odpowiedz Link
mifredo Re: abdykacja 15.02.13, 09:03 Mój syn chory na schizofrenię, stwierdził, że papież wedle prawa kanonicznego nie mógł abdykować. To tylko jego klony, czy wiesz co to atomy, protony i neutrony? Sprzętem elektronicznym namierzają Go, tak jak i jego chorego O! Odpowiedz Link
pomoc-nick Re: abdykacja 16.02.13, 06:10 No bo to dla wszystkich straszny szok, ta abdykacja i każdy na swój sposób to przeżywa i sobie tłumaczy jak może. Odpowiedz Link
irsila Re: abdykacja 28.02.13, 09:55 Poszerzam i ja horyzonty, nie po raz pierwszy ani nie piąty. Dziś dzień ostatni jego, no zobaczymy co wyniknie z tego. Odpowiedz Link