Dodaj do ulubionych

Kontynuacja języków obcych w liceum -

08.09.16, 11:54
Pierwszym językiem który kontynuuje uczeń na poziomie rozszerzonym to język angielski. Zapisując się do wybranego liceum uznał, że nie będzie kontynuował języka niemieckiego którego uczył się tylko w gimnazjum na poziomie podstawowym. Wybiera Rosyjski. Jednak okazuje się że nie ma takiej opcji bo niby wg ustawy musi kontynuować to co zaczął tak też został zakwalifikowany do grupy z j niemieckim. Dodam że j. rosyjski jest w szkole tylko,że rozpoczynająuczyć się go uczniowie którzy mieli nie najlepsze wyniki z j. niemieckiego w gimnazjum. Oczywiście nie da się tego zmienić. Czy w was w szkołach jest tak samo ?
Obserwuj wątek
    • moadek Re: Kontynuacja języków obcych w liceum - 08.09.16, 12:19
      nie musi kontynuować drugiego języka rozpoczętego w gimanazjum!!!!!!!! gdzie znalazłaś taki zapis w ustawie ????, jestem na bieżaco w rekrutacji u siebie i znajomych i w żadnym ze znanych mi liceów nie ma takiej zasady, uczen ma wybór, ograniczeniem jest tylko logistyka , liczba miejsc w danej szkole, wtedy szkoła moze brac pod uwage liczbę zdobytych punktów w rekrutacji i wtedy ci z mniejszą ichliczbą mogą nie trafić na jezyk najbardziej preferowany,
      • mamasama7777 Re: Kontynuacja języków obcych w liceum - 08.09.16, 18:29
        Dostał z języka niemieckiego 5 na koniec gimnazjum. W liceum dyrektorka zadecydowała, że ci uczniowie którzy mieli 4 lub 5 będą kontynuować ten język natomiast ci którzy mieli mniej niż 4 rozpoczynają inny w tym wypadku rosyjski. Rozmawiałam z dyrekcją i absolutnie nie ma opcji przeniesienia ucznia do grupy z rosyjskim bo tak postanowili i już. Zastanawiam się co z tym zrobić , nie chcę zaszkodzić dziecku ale wybierał podczas wypełniania ankiety do liceum język dodatkowy rosyjski. A z przymusu będzie uczył się tego niemieckiego ....Powiedz mi jeszcze czy moze być tak, ze w szkole mogą mieć swoje wewnętrzne prawa i może musimy się dostosować. Co z tym zrobić
        • moadek Re: Kontynuacja języków obcych w liceum - 09.09.16, 14:23
          niestety nie wiem jak to jest od strony prawnej, ale jeżeli rekrutowaliscie sie przez system i była mozliwosc wyboru jezyka rosyjskeigo od postaw i z tego skorzystaliscie to szkołą powinna sie do tego zastosować, przeciez w niektórych szkołach w rekrutcaji w zaleznosci od wyboru drugiego jezyka bytla inna liczba punktów w rekrutacji, to jak mieliby to zmieniac teraz, ja bym jeszcze raz porozmawiała z dyrekcją, ze dziecku bardzo zależy, ze wybral Państwa liceum własnie ze wzgledu na mozliwosc nauki jezyk rosyjskiego !!!!! ja bym zadzwoniła do kuratorium z Twojego województwa i dopytała się jeszcze jak masz moc wyegzekwowania nauki nowego jezyka, wśród dzieci znajomych wszyscy sa na jezyku na ktorym chcieli, niezaleznie czy kontynuują czy zdecydowali sią zmienić
          • moadek Re: Kontynuacja języków obcych w liceum - 09.09.16, 14:25
            a dodom jeszcze , że powiedziałabym dyrektorce , ze dziecko zostało de facto ukarane za dobrą ocenę , czy tak szkoła motywuje uczniów do nauki?
            • mamasama7777 Re: Kontynuacja języków obcych w liceum - 12.09.16, 12:36
              Dokładnie tak jest. Kara za to ze dobrze się uczył
    • arwena_11 Re: Kontynuacja języków obcych w liceum - 10.09.16, 18:40
      Chyba ktoś cię wprowadził w błąd. Mój syn właśnie zaczął niemiecki od podstaw. w gimnazjum miał hiszpański.

Nie ma możliwości pójścia na podstawowy poziom danego języka, jeżeli uczyło się go w gimnazjum

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka