r.ania 25.06.03, 11:48 Dałam taki temat, bo chciałam poznać zdanie na ten temat ludzi spoza mojego środowiska, gdzie wiara jest dla nich godną pożałowania rzeczą. Chciałam zobaczyć, czy dzisiejsza młodzież wierzy. Niezły temacik, co? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caathy Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 13:57 Jeśli człowiek wierzy w Boga (niezależnie od tego,jaką religię wyznaje),to nie powinien się wstydzić tego okazywać. Inaczej sam zaprzecza swoim poglądom Odpowiedz Link
bonk_ts Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 16:23 ..dokładnie... Na pytanie : CZY WIARY NALEŻY SIĘ WSTYDZIĆ? Odpowiedź jest prosta... NIE. Tylko,że w życiu niestety różnie to wychodzi... :/ A`propos wiary w szeroko pojętego Boga to cytat mam: "Nigdy nie dowiemy się czy Bóg istnieje, ale bezpieczniej jest wierzyć, że jest... Po śmierci gdy okaże się, że Boga nigdy nie było, nic nie stracimy, ale jeśli okaże się, że całe życie wierzyliśmy, że istnieje i faktycznie jest, możemy wygrać wszystko... " Odpowiedz Link
kewi Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 16:34 unikam rozmow na temat wiary jesli ktos sie mnie o to zapyta to przyznam ze jestem katolikiem, co w moim srodowisku ( metale ) nie brzmi zbyt zwyczajnie oczywiscie jesli gadam z jakims satanista czy kims w tym stylu to sie nie przyznaje - nie jestem samobojca jednak mimo to co pisze i mowie - jestem wierzacy-praktykujacy Odpowiedz Link
jaya Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 17:00 myślezę nikt nie powinien wstydzic się swojej wiary jest ona istotną części ajego zycia więc wstydząc się wiary wstydziłby sie siebie samego osobiście jestem wierzaca i uwielbiam rozprawiać na temat boga jego istnienia itp itd ja sie nie wstydze bo nie ma czego a mysle że szczereprzyznanie sie do danej wiary jest bardziej cenione niż owijanie w bawełne;) Odpowiedz Link
kewi Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 17:12 samobojca nie jestem - trzeba sie orientowac co mozna komu powiedziac, czyli staram sie omijac te tematy a na temat religii tez lubie gadac, oczywiscie na poziomie Odpowiedz Link
jaya Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 18:49 kewi napisał: > samobojca nie jestem - trzeba sie orientowac co mozna komu powiedziac, czyli > staram sie omijac te tematy w takim razie ja jestem chodzącą samobójczynią ;) ale zaraz nie obnosze sie swoją wiarą jestem poprostu szczera i zapytana odpowiadam szczerą odpowiedzia źle na tym nie wyszłam a jak ktoś nie jest tolerancyjny jego sprawa ja mam czyste sumienie ii nie wstydze sie mówić otwarcie o swojej wierze > a na temat religii tez lubie gadac, oczywiscie na poziomie Odpowiedz Link
kewi Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 19:40 jaya napisała: > kewi napisał: > > > samobojca nie jestem - trzeba sie orientowac co mozna komu powiedziac, czy > li > > staram sie omijac te tematy > w takim razie ja jestem chodzącą samobójczynią ;) no tak, ale zwaz na to jakich ludzi spotykam od czasu do czasu Odpowiedz Link
ekscelencja Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 19:47 Nie powinno sie wstydzic tego w co sie wierzy. Uwazam, że jesli ktos jest katolikiem, buddysta czy kimkolwiek innym, i jesli nawet nie wierz w nic (choc jak spiewa Raz Dwa Trzy: "trudno nie wierzyc w nic") nie powinien sie tego wstydzic. Jesli ktos z moich znajomych ma cos naprzeciwko moim pogladom i wierzeniom, to znaczy ze jest nie na poziomie. Na szczescie jeszcze nie mialem takiego problemu. Moze dlatego, ze niewiele na ten temat dyskutujemy. Po prostu nie wiele nas obchodzi w co kto wierzy, liczy sie to jaki kto jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link
eressea Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 22:22 Sorry, ze psuje temat watku, ale wlasnie taka naszła mysl:) moze spojrzec na problem z innej strony? Ze stony tych niewierzacych i nie- katolików. To wlaśnie oni czesciej spotykaja sie z niezrozumieniem. Ludziom czesto nie miesci sie w glowie, ze ktos moze nie wierzyc w Boga. Czy ateizmu nalezy sie wstydzic? Odpowiedz Link
jaya Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 22:32 eressea napisała: > Sorry, ze psuje temat watku, ale wlasnie taka naszła mysl:) > moze spojrzec na problem z innej strony? Ze stony tych niewierzacych i nie- > katolików. To wlaśnie oni czesciej spotykaja sie z niezrozumieniem. Ludziom > czesto nie miesci sie w glowie, ze ktos moze nie wierzyc w Boga. > Czy ateizmu nalezy sie wstydzic? tzn jeśli chodzi o mnie jestem tolerancyjna jeżeli chodzi o wiare więc do ateistow nic nie mam nie powinni się oni niczego wstydzić bo wbrew pozorom przecież każdy w coś wierzy wiara może być w Boga ale tesh i wira w drugiego człowieka w prawdziwą miłość itd itp wiara jest częścią każdego człowieka czy che on czy nie ale może ona objaiwać się na rozmaite sposoby wiara to również nadzieja a napewno każdy z nas ma jakieś pragnienia o których myślimy z nadzieją i utęskbnieniem a tu przytocze tekst że nadzieja matką glupich co mnie straaasznie nerwuje w związku włąśnie z tym tekstem wynika że wszyscy jesteśmy głupi ii poniekąd jesteśmy dziećmi tej samej matki nadzieja równa się w pewnym wymiarze wierze także moje zdanie człowiek nie powienien sie wstydzić samego siebie i każdy powinien być takim jakim sie czuje a nie spogladac na zdania innych ludzi którzy sa na tyle zacofani ze nie potrafią zrozumieć drugiego człowieka uff... > Odpowiedz Link
kontrowers Czego należy się wstydzić? NIETOLERANCJI!!! 24.07.03, 02:34 eressea napisała: > moze spojrzec na problem [...]ze stony tych niewierzacych i niekatolików. czemu wrzucasz do jednego worka ateistów i np. ortodoksyjnych Żydów? Nieładnie! > Czy ateizmu nalezy sie wstydzic? Jeśli ktoś jest takim ateistą, jakich "poznałem" na niektóryeh str. internetowych, np. Stow. Wolnomyślicieli czy jak się nazywa, to niech się wstydzi, bo to są tak samo nawiedzone świry jak Radio Maryja. [nie mowię o wszyskich ateistach, ale w necie takich sie spotyka] A w ogóle idiotyczne jest twierdzenie, że w Polsce sa dyskryminowani katolicy lub ateisci. Akurat te 2 grupy mają się najlepiej. Katolików jest podobno 95%, zaś ateistów b. niewielu - ale jak wpływowi!!! Gdyby np. zgodnie ze wskazaniami ktoregos biskupa /ja NIE POPIERAM TAKIEGO STANOWISKA!/ katolicy glosowali na katolikow, ateisci na ateistow itp. - SLD nigdy by nie wSzedl do Sejmu... problemem jest natomiast ANTYSEMITYZM - utrzymuje się nadal, choć nie ma praktycznie przeciw komu się kierować... Antysemici widzą więc Żydow WSZĘDZIE!! czego więc nalezy sie wstydzic? PRZEDE WSZYSTKIM NIETOLERANCJI zarówno w wydaniu Rydzyka, jak Urbana, Radia Maryja i "Faktow i Mitów", nawiedzonych dewotow i wscieklych ateistów/antyklerykalow... Odpowiedz Link
jaya Re: czy wiary należy się wstydzić? 25.06.03, 22:21 kewi napisał: > jaya napisała: > > > kewi napisał: > > > > > samobojca nie jestem - trzeba sie orientowac co mozna komu powiedziac > , czy > > li > > > staram sie omijac te tematy > > w takim razie ja jestem chodzącą samobójczynią ;) > > no tak, ale zwaz na to jakich ludzi spotykam od czasu do czasu tak rozumiem cie nio ale jak jush mówiłam nawet sataniście nie wyparłabym się swojej wiary nawiedzona jestem i tyle:D Odpowiedz Link
kolega.maynard Re: czy wiary należy się wstydzić? 26.06.03, 13:33 co by tu powiedzieć .... zbyt łatwo zadane pytanie. Oczywiście, że nie można się wstydzić czegoś w co się wierzy. W ogóle wstyd to coć dziwnego jest, nie wiem kto to wymyslił, pewnie LPR ;) Jak coś robisz i czujesz się z tym dobrze, to nie wiem czemu masz sie wstydzic, nawet jakbys co noc ubierała dres i ganiała z bejsbolem po ulicy. Powiem dosadnie: NIE LICZ SIĘ ZE ZDANIEM INNYCH (w takich sytuacach), bądź kul i rób co chcesz. Odpowiedz Link
r.ania Re: czy wiary należy się wstydzić? 26.06.03, 13:59 Bardzo mnie podbudowaliście tymi opiniami. Są jeszcze tolerancyjni ludzie... Bo w mojej (już byłej, bo dostałam się do Norwida!!!) klasie, wszyscy się wyśmiewali z mojego chodzenia do kościoła i z wiary. Ja zawsze trwardo stałam przy swoim, ale nie mówiłam za dużo, bo już czasami miałam dość. ALe dzięki za wparcie. Odpowiedz Link
ekscelencja Re: czy wiary należy się wstydzić? 28.06.03, 01:48 Sam nie chodze do kosciola ( nie mowie, ze jestem niewierzacy ), ale podziwiam ludzi, ktorzy chodza tam z wlasnej, nieprzymuszonej woli, a nie dlatego, ze tak wypada, bo mama kaze albo inne takie, znane wielu powody. Podziwiam zwlaszcza tych, ktorzy potrafia sie do tego przyznac i bronic swojego zdania na ten temat. Mysle, ze przekonanie o wartosci swoich pogladow jest bardzo wazne. pozdrawiam - zwlaszcza r.anie Odpowiedz Link
kewi Re: czy wiary należy się wstydzić? 28.06.03, 10:17 ekscelencja napisał: > Sam nie chodze do kosciola ( nie mowie, ze jestem niewierzacy ) nie mowisz ze jestes niewierzacy, wiec na czym opiera sie twoja wiara ??? Odpowiedz Link
ekscelencja Re: czy wiary należy się wstydzić? 01.07.03, 11:07 kewi napisał: > ekscelencja napisał: > > > Sam nie chodze do kosciola ( nie mowie, ze jestem niewierzacy ) > > nie mowisz ze jestes niewierzacy, wiec na czym opiera sie twoja wiara ??? Istnieje jeszcze coś takiego jak rozum, ktory (wbrew pozorom) posiadają wszyscy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mamalgosia Re: czy wiary należy się wstydzić? 28.06.03, 12:13 Absolutnie nie należy sie wstydzić, ale nie jest łatwo. W dzisiejszym świecie coraz mniej lubi się ludzi wierzących i coraz gorzej się ich traktuje Odpowiedz Link
deithwen777 Re: czy wiary należy się wstydzić? 29.06.03, 11:58 mamalgosia napisała: > Absolutnie nie należy sie wstydzić, ale nie jest łatwo. W dzisiejszym świecie > coraz mniej lubi się ludzi wierzących i coraz gorzej się ich traktuje zgadzam sie (vide preambula do konstytucji UE) ale trwam przy swoim niestety jednak troce zaczynam przesadzac i czuje niechec do ateistow (ale juz staram sie poprawic) Odpowiedz Link
mamalgosia Re: czy wiary należy się wstydzić? 29.06.03, 12:23 czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź, bo niezbyt rozumiem, o co Ci chodzi? Odpowiedz Link
deithwen777 Re: czy wiary należy się wstydzić? 30.06.03, 14:54 mamalgosia napisała: > czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź, bo niezbyt rozumiem, o co Ci chodzi? popatrz na wypowiedz eressei a zrozumiesz :) Odpowiedz Link
eressea Re: czy wiary należy się wstydzić? 30.06.03, 14:50 deithwen777 napisał :"jednak troce zaczynam przesadzac i czuje niechec do ateistow (ale juz staram sie poprawic)" nie lubisz ateistów? e, to tacy sami ludzie jak katolicy. Ja jako niekatolik mam znajomych i przyjaciół katolików i nigdy nie wyśmiewam ich wiary. Nawet podziwam, chociaz czasem drazni mnie to gdy ktoś chodzi do kościola i obnosi sie ze swoja wiarą, a zaraz potem postepuje wbrew podstawowym przykazaniom. Co do konstytucji europejskiej również uważam, iz powinien w niej byc odnosnik do wiary (kultury) chrześcijańskiej. W końcu to ona dominowała w europie przez wieki, i kłamstwem byłoby stwierdzenie, iz nic dobrego nie wniosła. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: czy wiary należy się wstydzić? 01.07.03, 10:40 Gdy widzę,że ktoś chodzi do kościoła, a potem nie stosuje się do przykazań (ja też tak zapewne robię, bo przecież nie jest łatwo byc dobrym), to myślę sobie: to by dopiero było, gdyby oni nie chodzili do kościoła- wiem po sobie: byłabym o wiele gorsza. Spójrzmy więc na ten problem z tej strony Odpowiedz Link
bonk_ts Re: czy wiary należy się wstydzić? 01.07.03, 13:49 A ja nie uważam żebym miał stać sie gorszym dlatego, że nie chodziłbym do kościoła... Wprost przeciwnie, mi osobiście przerwa w uczęszczaniu na msze święte pomogła... Nie była ona duża , ale zbiegła sie z takim dość sporym życiowym kryzysem , który mnie dopadł i poniekąd trwa do dzisiaj (chociaż już jest on mniejszy) Nabrałem dystansu... do różnych rzeczy,Kościoła,ludzi itp... A do Kościoła teraz chodze. Bez zbytniego entuzjazmu. Pozdro. Odpowiedz Link
kasztann44 Re: czy wiary należy się wstydzić? 31.07.03, 05:01 Matactwo - pachnie lewactwem na maxa jasne ze tak Odpowiedz Link
xavier11 Re: czy wiary należy się wstydzić? 02.08.03, 13:21 kto inny mógłby to napisać? :P Odpowiedz Link
deithwen777 Re: czy wiary należy się wstydzić? 12.08.03, 17:43 xavier11 napisał: > kto inny mógłby to napisać? :P Krzycho ma podobne poglady :P Odpowiedz Link