Dodaj do ulubionych

gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz.

21.04.05, 20:42
odkąd założyłam gaz (od pażdzier.2004) ciagle to samo....najpierw strzelanie
i wymiana przepływomierza i innych "tanich" rzeczy które mnie doprowadziły
niemalże do szału i próby -bezskutecznej- sprzedaz omegi..(nie opłaca sie bo
za bardzo spadły ceny, a za duzo już włożyłam.. :-( ...
A teraz konkretnie !!!jak ustawić komp.samoch. żeby wreszcie przestała
szarpać i dusić się przy ruszaniu na benzynie?...a może to kwestia innych
części...doradźcie...
Obserwuj wątek
    • akrystian Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 22.04.05, 15:03
      Miałem omegę 2.0/16v i podobne problemy - sprzedałem. Ojciec tez miał omegę
      sprzedał i gość który kupił założył gaz i ma te same problemy. Przyczyną tego
      zachowania jest komuter auta który "adaptuje" sie do warunkow jazdy i na gazie
      łapie błędy.
      Podobno są jakieś urządzenia które resetują pamięć komputera po zgaszeniu auta
      popytaj gazowników czy słyszeli o czymś takim.
      • maliziosa Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 22.04.05, 20:11
        ..mi sie nie udaje sprzedać.. :-( przynajmniej za przyzwoite pieniądze....

gazownik(mój) już to robił..i to kilka razy... chłopcy kombinują w warsztacie i
        się starają jak mogą...ale po jakims czasie znów jest to samo...
        trudno
        dziękuje za odp.
        pozdrawiam
        • bartoo Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 27.04.05, 08:52
          Znajomy miał to samo w 206. reklamował instalację gazową i założył inną.
          Pomogło.
          • niwela.zj Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 27.04.05, 16:55
            13.04.br założyłem gaz do mojej Omy 2,0 16V z 94r i chodzi idealnie. Wcześniej
            robiłem rozeznanie u znajomego inż.gazownika, który pierwszy gaz zakładał mi
            13lat temu.
            Mam instalację Lambda JUST i parownik BRC AT90E.
            W Twoim przypadku podejrzewam, że albo nie ma emulatora albo jest żle podłaczo
            ny i stąd te kłopoty.
            Jesli chcesz to napisz jaką masz instalację i parownik a ja zapytam mojego
            inz.gazownika jaki jest bład zrobiony, że masz takie kłopoty./możesz na priv./
            • maliziosa Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 27.04.05, 19:49
              dziękuje za pomoc

mam instalacje BIGAS ale nie wiem jaki parownik jutro zadzwonie do mojego
              mechanika i zapytam ale w papierach nie znalazłam nic takiego, same czesci
              firm reduktor-Tomasetto, zawor gazowy Bigas, Zbiornik gazowy IRENE, wielozawór
              Tomasetto, obudowa wielozaworun IRENE, zawór tankowania Tomasetto, Lambda gas
              system AL 700 Autronik .
              Nadmieniam że to już drugi mechanik , który założył mi gaz, bo po pierwszym to
              w ogóle mialam kłopoty...a ten sie bardzo stara, jest po prostu fajny gośc, ale
              Omeszka i tak szarpie....
              emulatora tez nie znalazłam w papierach...
              jutro napisze o tym parowniku,

dzięki wielkie
              pozdr.
              • niwela.zj Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 28.04.05, 14:41
                > mam instalacje BIGAS ale nie wiem jaki parownik jutro zadzwonie do mojego
                > mechanika i zapytam ale w papierach nie znalazłam nic takiego, same czesci
                > firm reduktor-Tomasetto, zawor gazowy Bigas, Zbiornik gazowy IRENE,
                wielozawór
                > Tomasetto, obudowa wielozaworun IRENE, zawór tankowania Tomasetto, Lambda gas
                > system AL 700 Autronik

Już wiem, możesz nie pisać. Parownik to jest inna nazwa reduktora.
                Jak skontaktuję się z gazownikiem to dam odpowiedż.
                • maliziosa Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 28.04.05, 17:06
                  dziękuje
                  pozdr.i czekam na odp.
                  • niwela.zj Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 01.05.05, 10:32
                    maliziosa napisała:

> dziękuje
                    > pozdr.i czekam na odp.

Odpowiedzi udzielę po weekendzie bo nie mogłem skontaktować się z inż.
                    • maliziosa Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 01.05.05, 21:04
                      ok, pa
                      • niwela.zj Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 05.05.05, 12:25
                        Zgodnie z obietnicą odpowiadam.

Sprawa wygląda gorzej niz by sie wydawało. Inż. twierdzi, że prawdopodobnie
                        żle została podłączona emulacja sondy i komputer benzynowy nie może odczytać
                        prawidłowo sygnału i jedzie na błędzie. Poza tym ten system AL 700Autronik nie
                        nadaje się do Omegi bo tu jest jakoś inaczej podłączona sonda i nie odczytuje
                        właściwie sygnału.
                        Radził sprawdzić ustawienie komputera benzynowego na Tech w ASO lub u gazowni-
                        ków spaliny na benzynie i ustawienie na benzynie komputera.
                        Może dojść do trwałego uszkodzenia komputera benzynowego i dlatego radzi
                        jezdzić na benzynie do czasu właściwego ustawienia komputera.

Mnie auto chodzi idealnie, ale mam instalację BRC - niektórzy mogą się śmiać.

Pozdr.
                        • maliziosa Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 05.05.05, 17:55
                          bardzo dziękuje za informację,
                          jutro podjadę do chłopaków i przekażę im info.
                          żeby zmienili jak napisałeś

pozdr.
                          pa
        • river25 Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 06.05.05, 10:29
          Panowie glupoty piszecie... a tego inz. za jaj... powiesic...
      • river25 Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 06.05.05, 10:30
        PS. przeczytajcie post "akrystian"-a , on jest najblizej prawdy...
        • niwela.zj Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 06.05.05, 11:26
          > PS. przeczytajcie post "akrystian"-a , on jest najblizej prawdy...

Jeśli jesteś taki mądry, to dlaczego kobiecie wcześniej nie pomogłeś tylko
          teraz mędrkujesz, to co po przeczytaniu "akrystian" ma auto zmienić bo nikt
          nie potrafi prawidłowo instalacji podłączyć.

Na gazie jezdżę 13lat i na ogół z nikim nie polemizuję w tym temacie, bo jak
          mam jakieś wątpliwości to pytam inż. który aktualnie ma uprawnienia experta.
          Jesienią ubr. kupiłem Omegę B 2,0 16V i teraz 13.04. on mi gaz założył i
          chodzi idealnie, czyli mozna dobrze zrobić, ale trzeba rozumieć zagadnienie.

"Maliziosa", jeśli jeszcze będziesz miała problemy to skontaktuj się ze mną na
          priv. /niwela.zj@gazeta.pl/ a ja postaram się pojechać do inż.i dokładnie
          spisać co i w jaki sposób połączyć. Bo dalsze działanie na forum nie ma sensu.
          • river25 Re: gaz w OMEDZE 2,0 16v kombi....szarpie na benz 06.05.05, 12:32
            niwela.zj napisał:

> > PS. przeczytajcie post "akrystian"-a , on jest najblizej prawdy...
            >
            > Jeśli jesteś taki mądry, to dlaczego kobiecie wcześniej nie pomogłeś tylko
            > teraz mędrkujesz, to co po przeczytaniu "akrystian" ma auto zmienić bo nikt
            > nie potrafi prawidłowo instalacji podłączyć.
            >
            > Na gazie jezdżę 13lat i na ogół z nikim nie polemizuję w tym temacie, bo jak
            > mam jakieś wątpliwości to pytam inż. który aktualnie ma uprawnienia experta.
            > Jesienią ubr. kupiłem Omegę B 2,0 16V i teraz 13.04. on mi gaz założył i
            > chodzi idealnie, czyli mozna dobrze zrobić, ale trzeba rozumieć zagadnienie.
            >
            > "Maliziosa", jeśli jeszcze będziesz miała problemy to skontaktuj się ze mną n
            > a
            > priv. /niwela.zj@gazeta.pl/ a ja postaram się pojechać do inż.i dokładnie
            > spisać co i w jaki sposób połączyć. Bo dalsze działanie na forum nie ma sensu
            > .

Bo jeszcze wtedy nie siedzialem w tym temacie omegi i z problememi jej ECU....
            A ostatnio prawie ze zeby zjadlem na tym i juz moge co nieco o tym powiedziec...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka