Dodaj do ulubionych

Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gazie.

30.09.05, 11:09
Passat 91, gaz BRC.
Za porady typu: nie wrzuca się głąbie na luz! z góry dziękuję! Nie zamierzam
tłumaczyć po co się wrzuca luz np. przed czerwonym światłem itp.

A wracając do sedna: gaśnie w ciągu pierwszych 3 km - i to kilka dni pod rząd
na tym samym skrzyżowaniu. Potem znów po rozgrzaniu silnika kilkuminutowym
postojem w korkach. Ale zawsze na gazie. W dodatku jak już zgaśnie na gazie
to są olbrzymie trudności z ponownym odpaleniem silnika.

W dodatku na benzynie (silnik 1.8) praktycznie nie da się jeździć -
szczególnie w mieście - dławi się, szarpie, przy przyciśnięciu pedału gazu
efekt jak przy odejmowaniu - dusi się i szarpie. Dymi przy tym z rury (na
benzynie) mocniej niż niejeden diesel.

Na LPG silnik chodzi idealnie poza tym gaśnięciem. Co warsztat to nikt nie
wie co to jest. Gdyby ktoś spotkał się z podobnymi problemami proszę o jakieś
info.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • adams661 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 30.09.05, 16:30
      Mam fiata sienę z 98roku
      mam podobne objawy
      chociaz nie zawsze to wystepuje tzn nie codziennie.
      w momencie gdy wrzucam luz obroty spadają do 0 i albo odbije sie albo zgaśnie.
      w serwisie powiedzieli mi ze 3eba wymienic reduktor.
      Nie znam sie na tym ale mysle ze to cos innego.
      • niwela.zj Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 30.09.05, 16:45
        Czyli regulacja wolnych obrotów!

Nic nie piszecie ile silniki mają przejechane i kiedy był gaz założony, a to
        ma znaczenie.
        Na reduktorze /parowniku/ jest śrubka do regulacji wolnych obrotów na gazie,
        na wolnych obrotach kręcić tą śrubką w lewo lub prawo do momentu zmiany obro-
        tów sinika na niskie lub wysokie. Jesli silnik nie reaguje na kręcenie tą
        śrubką to świadczy, że reduktor wymaga regeneracji lub wymianie. Jeśli reaguje
        to ustawić obroty możliwie najwyższe. Oczywiscie filtr powietrza jest czysty.

Na razie tyle bo muszę wyjść.
        Pozdr.
        • krzychuolsztyn Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 30.09.05, 17:33
          Adams: u mnie też są okresy, że gasnie codziennie a potem nagle przez miesiąc
          jest OK. Strasznie dziwna sprawa. Zauważyłem - może to totalny bzdet - że jak
          był miesiąc suchej, słonecznej pogody nie było problemów. Jak jest trochę
          wilgotniej problemy wracają - choć nie zawsze. Dzisiaj (30 września) w nocy
          trochę pokropiło i gasł mi z 6 razy - najczęsciej gdy był rozgrzany. Ja juz się
          nauczyłem za wczasu wyczuwać moment gasnięcia, bo chwilę przed silnik zaczyna
          nierówno pracować, dławi się i wtedy wystarczy wrzycić luz i klops.

Niwela: silnik ma ze 300 albo i więcej tysiaków. Gaz ze 2 lata, przejechane 30-
          35 tysiecy. Co do śrubki obrotów - trzeba nad tym pomyśleć.
          Znajomy (Audi 100 rocznik 1980) ma przy gazie filtr, który sobie odkręcił,
          przeciścił, bo jak stwierdził "silnik nie miał wolnych obrotów". No to ja
          mówię:" ja też nie mam", i idziemy do mojego wozu a tam pusto - reduktor trochę
          kabli i tyle, a kolega zdziwoiny.

No w każdym razie dz za odpowiedzi.
    • krach1 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 02.10.05, 11:01
      Podobny problem ktos miał w peugeocie 406. Sądząc po objawach może być sprawa
      sterownika silnika w komputerze, a przyczyna tego może być z kolei
      nieprawidłowo dobrana instalacja do rodzaju silnika lub zły montaż. Jeżeli
      włacza ci się kontrolka ostrzegawcza silnika to prawie na pewno jest to ten
      powód. Czasami jednak zmiany w sterowniku silnika są nieodrwracalne i trzeba go
      po prostu wymienić, a to już spory koszt.
      • michu8 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 02.10.05, 13:58
        Witam
        Miałem podobny problem ale u mnie silnik gasł tylko przy wrzuceniu na luz ale
        przy wyższych prędkościach tzn pow 100km/h.; a wmieście obroty mi skakały od 0
        do 1500 obrotów ale silnik nie gasł. Pojechałem na regulacę i wyminę filtra i
        problem zniknął. Proponuję zrobić to samo kosztowało mnie to 60zł i 15 minut
        spędzonych w warsztacie.
    • saxon747 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 08.10.05, 09:09
      Hyundai Accent 1.3 98r.

1. Gasł przy dojeździe do świateł na luzie - gazownicy zatkali gąbką rurę
      doprowadzającą powietrze do filtra powietrza - problem rozwiązany.
      2. Cały czas gaśnie na wolnych obrotach, w korkach, na parkingu - obroty spadaja
      ponizej minimum, i nie zawsze zaskoczy. Najczęściej na nie rozgrzanym silniku -
      pomaga wymiana filtra gazu i tankowanie markowego gazu (shell, statoil). Jednak
      ten problem nadal sie utrzymuje. Byc moze silnik krokowy.
      3. Poza tym jezdzi bardzo dobrze - na gazie i na benzynie. Instalacja
      standardowa, BINGO. UWAGA: plastikowy kolektor :)) Instalacje mam 1,5 roku.
      • niwela.zj Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 09.10.05, 13:27
        > 2. Cały czas gaśnie na wolnych obrotach, w korkach, na parkingu - obroty
        spadaj
        > a
        > ponizej minimum, i nie zawsze zaskoczy. Najczęściej na nie rozgrzanym
        silniku -
        > pomaga wymiana filtra gazu i tankowanie markowego gazu (shell, statoil).
        Jednak
        > ten problem nadal sie utrzymuje. Byc moze silnik krokowy

Podkręcić śrubką na reduktorze wolne obroty i będzie dobrze.

Pozdr.
    • quattro444 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 18.10.05, 16:20
      Witam
      Miałem podobny problem w toyocie carinie pojechałem zazeli mi wymieniać filtr
      potem świece wymieniłem "sro tamto" nawet parownik mi wymienili za 300 zł i nic
      nie pomogło i nagle ktoś mi powiedział żebym sprawdził sobie płyn w chłodnicy
      no i było mało ale kontrolka się nie paliła ale brakowało i normalnie jak ręką
      odjoł wszystko powróciło do normy podobno musi dobre chłodzenie. Pozdrawiam
      spróbój od tego.
      • pegas15 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 21.10.05, 13:05
        Ja miałem podobny problem, z tym, że na luzie gasł mi na zimnym silniku, a w
        korkach silnik szalał do 2,5 tys. obrotów. Okazało się, że to była walnieta
        uszczelka pod głowicą. Samochód chodzi teraz super po wymianie uszczelki.
    • zusto_82 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 21.10.05, 19:02
      Śledząc ten temat nie potrafie znaleźć przyczyny gaśnięcia w moim samochodzie.
      Auto gaśnie na gazie przy wychodzeniu z obciążenia (przy schodzeniu z obrotów).
      Na paliwie jest ok. Zaczęło się to po wymianie uszczeliki pod głowicą
      (konieczny był też szlif). W warsztacie naciągneli mnie na 150 zł wymieniając
      filtr i membrane, a samochód jak gasł tak gaśnie. Nauczyłem się już jeździć z
      tą awarią, chamuje biegami, a na luz wyrzucam dopiero gdy zdławie jego obroty.
      Ale jak długo można tak się męczyć.Regulowanie obrotów nic nie daje.
    • szenfeld Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 27.10.05, 20:01
      Wszyscy macie jeden zasadniczy PROBLEM. siedzicie na forum zamiast pojechać do
      prawdziwego warsztatu i usunąć usterkę, którą zdiagnozować można w 15 min , a
      nie kręcić regulacjami i wymieniać filterki.Tak możecie tyko popsuć silnik.
      (nawiasem mówiąc śruba regulcyjna na reduktorze nie służy do ustawiania obrotów)
      Marek
      • gregor_74 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 30.10.05, 20:53
        Trzeba jeszcze znaleźć ten "prawdziwy warsztat". :)
        Mam za sobą diagnostykę komputerową (bez uwag), wymianę świec, filtrów,
        przewodów WN - bez zmian.
        U mnie gaśnie na benzynie, przed przełączeniem na gaz - gdy silnik jest jeszcze
        zimny.
    • jojacek Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 27.10.05, 20:28
      często zdaża się, że rura doprowadzająca powietrze do filtra dostarcza za mało powietrza tak miłem w passacie 90r., wystarczyło zdjąć rurę z atrapy przedniej i odrobinę powiększyć wlot rury pozostawiając ją skierowaną w dół.
      Zatykanie powietrza gąbką to tylko pozorna naprawa powodująca wzrost spalania gazu lub paliwa - to jak ciągła jazda na ssaniu.
    • chani-nr1 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 01.11.05, 16:04
      Też nie będę mówic czemu - wrzucam luz a czemu nie:) Mi - opel vectra - podobnie
      się dzieje - gasło na każdym skrzyżowaniu, na którym stałam... dowiedziałam się,
      ze tak może się dziać, jak obroty spadają poniżej 1000... A na przeglądzie
      instalacji - powiedzieli mi, że gaśnie, bo się dostaje powietrze do silnika -
      mam nieszczelną uszczelkę w głowicy.. .Cóż... Jak wymiana pomoze , to podzielę
      się info.
      pozdrawiam
      • marekw1954 Re: Silnik gaśnie przy wyrzuceniu na luz - na gaz 01.11.05, 20:08
        Miałem dokładnie to samo. Mam nadzieję,ze nie spotkało Cię to co mnie.
        Przyczyna: powiesił sie zawór .... koszty naprawy straszne (12 tys !!!) ...
        zobacz "Gazowy horror"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka