Dodaj do ulubionych

dramatycznie wysokie spalanie w almerze

02.11.05, 20:38
1,4, 98, sedan. Oto opis problemu. Samochód ma instalację drugiej generacji.
Reduktor: autronic, zawór: tomasetto, układ elektroniczny - autronic,
wielozawór - tomasetto.
Na gazie samochód mi palił w czasie jazdy po mieście jakieś 12 litrów. Dodam,
że po mieście to nie znaczy w korkacj i światłach co kawałek. Korków u mnie
nie ma. Był problem z mikserem - czyli mikser nieodpowiedni do modelu
samochodu, bo zasłaniał przepływomierz i były problemy z obrotami. Mikser
zmienion, samochód nie gaśnie, nie rzuca nim, nic nie szarpie - co miało
miejsce przy złym mikserze. jednocześnie został zmieniony filtr gazu. Gaz
tankuję wyłącznie na markowych stacjach - zazwyczaj BP. Pali mi 12 litrów na
100 km dalej.
Dodam jeszcze, że gaziarz jak mi zmieniał mikser, stwierdził, że na gazie
spaliny są dobre, ale przelewa się na benzynie. Zdiagnozował, ze ma za długi
czas wtrysku ustawiony. Na benzynie też pali o wiele za dużo, niż powinien.
I teraz moje pytania.
1. Czy spalanie na benzynie i gazie ma coś wspólnego?
2. Czy te czasy wtrysku na benzynie mają coś wspólnego z gazem?
3. Dlaczego jest tak duże spalanie?
4. Samochód został kupiony z gazem założonym rok, od zaufanego sprzedawcy na
milion procent. Raczej wątpie, by on tak z tym jeździł, z takim gigantycznym
spalaniem. Coś się raczej niedawno musiało przestawić. Co należy zrobić, by
było spalanie normalne? Nie interesuje mnie ustawianie ubogiej mieszanki, by
samochód jeździł na samym powietrzu i przyspieszał minutę do 100 km/h
1. Czy spa
Obserwuj wątek
    • zubek73 Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 04.11.05, 08:05
      Najpierw ustaw go dobrze na benzynie a potem zajmij się instalacją gazową
      • benitezthegratest Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 07.11.05, 08:38
        MIalem taka almere, wiec sie wypowiem. Po pierwsze, almery maja duzy problem z
        zaslonieciem dolotu powietrza. I tak na malym mikserze bedzie bujal obrotami. Po
        wymianie na mikser z wieksza srednica otworu jest oki, ale na wolnych obrotach
        na gazie dosaje bogata mieszanka. NIemniej jednak podczas jazdy dobrze
        wyregulowany wiekszy mikser bedzie oki. Co do benzyny, to tez to przerabialem.
        Jak przelaczylem na benzyne to zarl jak smok..... bo komputer samochodowy sie
        przestawia na bogata mieszanka. Pojeadzilem ponad 200 km i zaczal na benzynie
        palic normalnie. Po przelaczeniu ponownym na gaz tym razem na gazie chodzil
        slabo, bo sie gazowy rozjechal. I znowu ponad 200km na gazie w trasie i wrocilo
        do normy na gazie. Tak juz almerki maja, i jedynym rozsadnym rozwiazaniem jak
        nie chcesz miec powyzszych problemow jest zamontowanie BLOS-a (BRC) co nie dlawi
        dolotu, albo jakas tania sekwencje. Pozdrawiam
        • wesolutka72 Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 07.11.05, 11:46
          Mam taka sama almere. Kupilam ja od dobrego znajmego. Po tygodniu jezdzenia
          wszystko sie rozregulowalo. Gaz zwariowal, auto gaslo, palil jak szalony, jak
          jezdzilam na benzynie to w oczach wskaznik pokazywal coraz mniej benzyny.
          Moze to jest auto ktore nie lubi zmian wlascicieli :))
          A tak na serio, po jakims czasie powiedzmy ze jest ok ale nadal gasnie jak jest
          gorsza pogoda.
        • sakii Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 07.11.05, 22:16
          co to jest blos i brc?
          • benitezthegratest Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 08.11.05, 07:49
            BLOS to mikser co nie dławi dolotu, a BRC jak nie wiesz co to jest, to sorry,
            ale nie pisz na forum o GAZIE!!! BRC to jedna z największych i
            najpopularniejszych producentów instalacji gazowych!!! Własnie tylko BRC ma w
            swojej ofercie BLOS.
            • 1977olo Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 08.12.05, 19:24
              ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=4707 to jest adres na forum forda
              scorpio tam znajdziesz odpowiedz na wszystkie pytania dotyczace blosa. chlopaki
              sa kumate i chetne do pomocy. ja juz zalozylem blosa i jestem zadowolony, pozdro
            • cooba16 Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 26.08.06, 20:47
              Ty tez nie wiesz wszystkiego, a jak ktoś zaczyna sie czymś interesować, to
              zawsze jest zielony!!!

Zapraszam na forum nurkowe - też Cie obsmaruje za niewiedzę, egoisto pieprzony.
        • hogrzes Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 26.08.06, 18:21
          Nie ma takich problemów w instalacjach polskiej firmy "ELPIGAZ", ponieważ
          montowany jest niezależny "komputerek" sterujący sam gaz.Wówczas nie rozjeżdża
          się komputer benzyny.Zobacz: www.elpigaz.com Pozdro.
    • wiesiek69 Re: dramatycznie wysokie spalanie w almerze 26.12.05, 17:08
      Miałem takie auto i sam założyłem Landi II generacji(znaczy dałem do zrobienia
      w dobrym zakładzie)i z tym samochodem jeśli chodzi o ekspolatację nie było
      żadnych problemów więc nie moge sie zgodzić że stara Almera nie lubi gazu.
      Natomiast co ciekawe to auto czy w korkach w miescie czy poza jadąc 90 km/h,
      czy na autosradzie 170km/h paliła zawsze!!! 11 l. Także spalanie na poziomie
      12l nie jest horendalne. spalanie w przedziale 11-12 l gazu jest typowe dla
      silników 1,4 np. Megane, Brava, Almera, Civic etc pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka