zbigniwe 20.11.05, 21:14 mam calibre 1991r 2.0 zwykła ósemka.od jakiegoś czasu pali mi 17-18l gazu.w lecie paliła ok 12l.teraz w trasie spaliła mi 9l.,ale w miescie szok.co sie moze dziac.prosze pomózcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
programistajava Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 05.12.05, 23:02 1.w zime zawsze wiecej spali 2. czy wymieniales filtr powietrza? U mnie (Siena 98 instalacja z prostym komputerkiem za 1600PLN) po wymianie filtru powietrza palil jak smok, za duzo tlenu dostawl :) Jak sie filtr przybrudzil to jest po staremu . Pali mi w lato 10L mieszana jazda i w zime 12 L (1.4L silnik) Odpowiedz Link
swimrad Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 15.12.05, 20:06 dobry wieczór!!! Wałaśnie mam ten sam problem z laguną 2.0 8V w gazie , automat, przygotowany byłem na spalanie w mieście jakieś 13-14litrów nie więcej, obroty silnika nie przekraczały 3000obrotów, rzeczywiście wymieniłem nowy filtr powietrza, Teraz spaliła mi 18litrów gazu/100km po mieście to szok!!! Czy filtr powietrza może mieć wpływ na takie spalanie? prosze o pomoc swimrad@poczta.onet.pl gg4790602 Odpowiedz Link
januszkos Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 12.01.06, 16:35 Witam może tez dużo palic ze wzgledu na termostat jezeli sie otwiera może sie nie zagrzewac reduktor gazu i duzo palic mialem to samo Odpowiedz Link
swimrad Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 01.01.06, 19:15 dobry wieczór!!! Rozmawiałem z różnymi fachowcami od gazu i powiedzieli mi, że faktycznie przyczyną tak dużego spalania może być wymieniony filtr powietrza pozdrawiam Odpowiedz Link
zubek73 Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 12.01.06, 17:36 swimrad napisał: > przyczyną tak dużego spalania może być wymieniony filtr powietrza raczej chyba nie wymieniony Odpowiedz Link
swimrad Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 12.01.06, 18:33 właśnie , że po wymianie nowego filtra powietrza - silniki różnie reagują słowa mechanika pozdrawiam Odpowiedz Link
maca47 Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 14.01.06, 17:05 Ciekawe jaki osiol pakuje gaz do sportowego auta? zreszta koszty instalkacji, koszty gazu i podwyzszone spalenie juz swiadcza o bezsensownosci takiego dzialania. Jesli Was chloptasie nie stac na spalanie ok 10l benzyny kupcie maluchy, a moze i Skody, bo ponoc sa oszczedne. Ostatnio starlem sie z idiota,ktory zapakowal gaz do Mitsubishi 3000 fura z 300KM silnikiem a ten debil zrobil z tego wozek widlowy echhhh Odpowiedz Link
swimrad Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 17.01.06, 19:38 Słuchaj maca47!!! Nikt pytając nikogo nie obraził, a Ty od razu "znawca motoryzacji" obrażasz wyzywając od osłów i in. Takich odpowiedzi nikt sobie nie życzy! Od kiedy laguna 2.0 8V automat jest sportowym autem? Z kulturą to u Ciebie nie jest za dobrze! pozdrawiam Odpowiedz Link
daax Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 14.02.06, 22:57 może maca47 nie wyraził sie zbyt fortunnie o włascicielu pakującym gaz do sport auta, ale muszę się z nim zgodzić. Jak stać cie na rasowego sportowego ogiera, to musisz też liczyć kasę na obrok. Albo POWER albo ekonomia. A jak nie, to faktycznie skody mało palą.... A tak w kwestii merytorycznej, niskie temperatury i krótkie dystanse (niedogrzanie silnika) będą powodować wzrost zużycia gazu, pośrednio też brudny filtr powietrza i praktykowane przez niektórych gazowników dławienie dolotu powietrza. jeżeli problem ze wzrostem spalania pokrywa sie z czasem mrozów to masz odpowiedź... Mnie peugeot z 9-10 litrów przed mrozami zaczął palić 12-13 w te największe mrozy, a dodam że instalka jest nowa bo została załozona w grudniu ub. roku. Odpowiedz Link
kojaqq Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 12.02.06, 12:37 Witam Mam astre z tym samym silnikiem. Niestety w miescie na bardzo krotkich odcinkach 2-4 km tez mi pali ok 17l/100. W lecie jest to ok 13-14. Najmniejsze spalanie na trasie to tez ok 9l. Odpowiedz Link
swimrad Re: ratunku moja colibra pali mi 17lgazu w miesci 13.02.06, 08:08 Chyba przybrudził mi się filtr powietrza, ponieważ teraz pali mi ok. 15l gazu po mieście (krótki odcinki 2km,wcześniej paliła 18l)- tankuję na orlenie, wcześniej JET co też ma napewno duży wpływ. Jeżeli chodzi o trasę to mieszczę się w 9l/100km przy 2000-3000tys. obr. 100-120km/godz. także już nie jest tak źle - pozdrawiam Odpowiedz Link