annanas 22.12.05, 17:00 Witam, O ile wzrasta Wam spalanie gazu zimą? mi wzrosło o około 20% . Czy u Was jest podobnie? Jeżdzę praktycznie w miescie. Czy te 20% nie jest za dużo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annanas Re: Większe spalanie gazu zimą o 20%? 23.12.05, 09:22 A czy nie masz podejrzeń co może być przyczyną? Odpowiedz Link
zubek73 Re: Większe spalanie gazu zimą o 20%? 23.12.05, 09:52 Mam - termostat, albo regulacja instalki. Ale może być sporo innych przyczyn - trudno zgadnąć. Odpowiedz Link
kamilh1 Re: Większe spalanie gazu zimą o 20%? 30.12.05, 09:58 Jeśli pokonujesz odległości mniejsze niż 10km pomiędzy wystygnięciami silnika, to pozostaje tylko czekać do wiosny. Silnik niedogrzany i tak się dzieje. Poprostu. Jeśli jeździsz długie trasy to może wzrosnąć spalanie o ok 5-7% (wynika ze zmiany składu gazu) Odpowiedz Link
macgregor-72 Re: Większe spalanie gazu zimą o 20%? 30.12.05, 10:14 W związku ze zmianą składu gazu na korzyść propanu to wzrasta cena a nie spalanie, natomiast o 2-3 % wzrasta zużycie paliwa bo w zimę cały czas jeżdzi się na światłach. Faktem też jest, że zimą dłużej silnik będzie niedogrzany i przez to wzrasta zużycie paliwa (ale jeśli odpalasz na benzynie i automatycznie przełącza się na gaz po osiągnięciu określonej temp. silnika to zimą praktycznie większy odcinek trasy przejedziesz na benzynie). Odpowiedz Link
bodek106 Re: Większe spalanie gazu zimą o 20%? 30.12.05, 13:07 a chłodnice sobie przytkałeś (szybciej łapie tęperature),a sanie wyłańcza też szybciej. mam gaz od 92 roku zawsze było lepiej.studiobogdan@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
macgregor-72 Re: Większe spalanie gazu zimą o 20%? 30.12.05, 14:17 > a chłodnice sobie przytkałeś (szybciej łapie tęperature),a sanie wyłańcza też > szybciej tego manewru nie robiłem ale się zastanowię, poza tym u mnie ssanie jest nieco zrąbane i będę musiał kupić ssawkę do gaźnika (koszt ok. 250zł z tym, że jest niemal nie do kupienia - tak mi mówił gość co mi robił gaźnik), póki co odpalam na gazie - lepiej mi odpala niż na benzynie Odpowiedz Link
kamilh1 Re: Większe spalanie gazu zimą o 20%? 02.01.06, 08:36 Wzrost spalania tez wynika ze zmianu skladu mieszanki. Propanu jest wiecej zimą niz latem. Jest on bardziej lotny, ale ma mniejsza wartosc opalową na jeden litr (zaznaczam - NA LITR). Na stacji kupujemy na litry a nie na kilogramy (jesli liczyc wartosc opalowa na kilogramy to propan ma wieksza od butanu. No i jak sie to wszystki policzy, te wszystkie wartosci energetyczne itp, to wychodzi, ze zimą w związku ze zmianą składu mieszanki w najgorszym wypadku (maksymalna dopuszczalna ilość propanu) spalanie może wzrosnąć o 5%. Jesli chodzi o światła to jeżdże cały rok, wiec mnie to nie dotyczy :) Oczywiscie przy krótkich odcinkach, auto jest niedogrzane i te 5% to można liczyć na długich trasach. Do tego dochodzą jeszcze opony zimowe... Odpowiedz Link