Dodaj do ulubionych

Odpalanie zimnego silnika z gazu ?

08.12.03, 18:21
Witam !
Mam takie pytanie: czym grozi rozruch zimnego silnika przy ujemnych
temperaturach zewnętrznych bezpośrednio z gazu ? Czy warto najpierw rozgrzać
silnik benzyną ? Mam instalację podciśnieniową, parownik Lovtec, silnik
gaźnikowy Polonez 1600 1994 rok .
Dzięki za odpowiedź !
Obserwuj wątek
    • gaziarz Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 08.12.03, 23:50
      niczym konkretnym nie grozi. Przyspiesza zucycie silnika, a przede wszystkim
      parownika.
      Temat walkowany dawno i doglebnie, wiec jak Cie interesuje, poszukaj :)
      W Twoim samochodzie raczej bym sie bardzo nie przejmowal, ale pamietaj, zeby
      po uruchomieniu na gazie rano nie obciazac silnika w ogole (male obroty bez
      jazdy) kilkanascie sekund, a w poczatkowej fazie jechac bardzo spokojnie
      • lopi1 Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 12.02.04, 22:41
        Temat walkowany, to prawda.
        Nie rozumiem tylko dlaczego odpalanie na gazie ma przyspieszac zuzycie silnika.
        Wytlumacz to prosze.
        Co do membran, to wiadomo, ze jest jak mowisz.
        PZDR
        • gaziarz Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 13.02.04, 01:01
          poniewaz benzyna, w fazie zimnego silnika, spelnia oprocz roli paliwa, rowniez
          role smarujaca (do czasu dotarcia oleju), a gaz nie ma tych wlasciwosci.
          Dalsza czesc rozumawania nie musi juz byc przedstawiana?
          Bo jesli tak, to jak odpoczne...
          • djohn Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 26.04.04, 23:06
            nie zgodził bym się z tym że benzyna jest środkiem smarnym - przeciwniebogata
            dawka podczas rozruchu zmywa film olejowy a ponadto przenika do oleju i
            rozrzedza go. O tym jak bardzo go rozrzedza przeczytałem w jednyym artykule
            autoswiata, który mnie zresztą zaszokował. Ale nie wiem z jakiego względu
            niszczą się membrany, byłbym wdzięczny z jakąś odpowiedż.
            PS po przeczytaniu tego artykułu prawie zawsze zapalam na gazie (II generacja)
            a w zimie zeby od razu nie zgasł (załapuje za pierwszym razem) przerzucam na
            benzynę. Nie wiem czy ta metoda przynosi więcej korzyści czy niekorzyści. Lanos
            1,6dohc
            • gaziarz Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 27.04.04, 08:46
              Ok. Zwroc jednak uwage, ze film olejowy pojawia sie po paru sekundach. Na
              poczatku jednak lepiej, jesli nieobciazony silnik chodzi na benzynie.

Zuzywanie sie membrany jest zwiazane z praca w ekstremalnie niskiej
              temperatury. Gaz do rozprezenia potrzebuje energii, ktora pobiera z plynu
              chlodzacego, Jesli ten jest totalnie zimny- zmraza go jeszce bardziej,
              doprowadzajac temperature membrany ponizej temperetury bezpiecznej
              elastycznosci. Potem dosyc szybka zmiana na wyzsza temperature wplywa na
              zmniejszenie elastycznosci membrany w ogole.
              Tak w skrocie
              pzdr
              • djohn Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu mam artykuł. 27.04.04, 18:38
                Znalazłem artykuł, o którym pisałem, szkoda, że nie ma w nim konkretnych
                przykładów.
                autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=4362
                Pozdrowienia.
                • exmrlaguna SHELL PowerGas a smarowanie 14.05.04, 09:17
                  Shell pisze, że PowerGas ma specjalne dodatki smarujące. Czy to znaczy, że tym
                  samym uruchamianie na PowerGas samochodu mniej niszczy silnik niż na benzynie w
                  ujęciu tego artykułu ? Bo to oznaczałoby, że dobrze robię, że jeżdżę tylko na
                  tym gaziku :-)))) Choć muszęprzyznać, że Orlen i Statoil nic nie pisze o
                  swoim gazie oprócz tego że nie jest zły, a też się dobrze jeździ. Ale jak
                  mówią - diabeł twki w szczegółach...
    • pptaku Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 07.03.05, 14:19
      mialem poloneza gaznikowego z gazem, i odpalałem go zawsze z gazu.juz pisalem
      kiedys na ten temat,jesli chodzi o niszczenie silnika to musze powiedziec ze
      silnik bez żadnego remontu zrobił ponad 250tyś a z tego ponad 200 na
      gazie.pozdrawiam.
    • slamaker Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 13.03.05, 22:21
      Mam BMW 735 '89 instalacja II generacji. Raz spróbowałem przelączyć na gaz na
      nierozgrzanym silniku. Efekt - BOOM :-) Całe szczęście miałem zabezpieczenia
      więc nic mi nie rozsadziło. Ale na zimnym już nie przełączam na gaz.
      W sumie to z czego bierze się te BOOM ?
      • tombrider Re: Odpalanie zimnego silnika z gazu ? 23.03.05, 19:32
        Boom jest najprawdopodobniej z powodu ubogiej mieszanki - kręcisz rozrusznikiem
        zanim napełnisz gazem spory kolektor do cylindrów pójdzie powietrze z małą
        ilością gazu (na początku w ogóle bez gazu) i masz zbyt ubogą mieszankę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka