Dodaj do ulubionych

Poradźcie-powrót do pracy, studia, dom dzieci...

22.03.16, 10:22
Mam dylemat. Za pół roku być może będę musiała powrócić do pracy po 1,5 rocznej opiece nad synkiem. Opieka na dzieckiem sprawia mi ogromną przyjemność, radość i kocham go miłością szaleńczą. To właśnie dlatego zdecydowałam się na wychowawczy. Ale nie mam stabilnej pracy (kto dziś ma!)a swoją pracę też bardzo lubię i boję się, że jak przedłużę wychowawczy to może się okazać, że nie będę mieć do czego wracać.Wpadłam na pomysł, że wrócę na 1/2 etatu (pracodawca nie może mi odmówić dopóki mam prawo do urlopu wychowawczego-kodeks pracy) i podejmę studia o których marzę od wieków. (Administracja-kadry i płace) Studia są pokrewne z wykonywanym zawodem. Czuję, że to byłby dobry na to czas. I mam motywację i energię, ale też i obawy czy podołam pracy, studiom, wychowywaniu 2 dzieci, zajmowaniu się domem. Mąż mi pomaga w domu z obowiązkami, ale jest przeciwny studiom. Nie za bardzo co mogę liczyć na jego wsparcie psychiczne. Nie ważne. Najważniejsze, jeśli nie będzie mi przeszkadzał. Chciałabym poznać wasze zdanie, może któraś z was też porwała się na studia wychowując dzieci? Jak dawałyście radę? Wiem, że psychicznie jestem gotowa na te 3 lata wyjęte z życiorysu.
Obserwuj wątek
    • e-m-a-m-a Re: Poradźcie-powrót do pracy, studia, dom dzieci 02.04.16, 08:54
      Jeśli studia to zapewne zaoczne, skoro pracujesz? Ja robiłam podyplomowe z 1,5 roczniakiem, ale na początku nie pracowałam. Skoro weekendy to z pracą nie koliduja. Kwestia ogarnięcia obowiązkow domowych. Licz się z tym, że będzie to od was wymagało dobrej organizacji, inaczej się nie da. Oraz z tym, że czasem opuścisz zajęcia, bo będą pliniejsze sprawy w domu. Macie kogoś do pomocy?
      • su.ri Re: Poradźcie-powrót do pracy, studia, dom dzieci 02.04.16, 13:35
        Niby mamy, ale sądzę, że teściowa nie będzie z tego zadowolona, że idę na studia. Już parę lat temu, kiedy się wybierałam i powiedziałam jej o tym, zrobiła głupią minę i powiedziała: Jak ci mąż pozwoli?!
        Wiedziałam wtedy, że raczej nie ma co liczyć na jej wsparcie...Ona mnie nie cierpi choć sama przed sobą nie chce się do tego przyznać, bo bogobojna jest...
        • monika.oriflame Re: Poradźcie-powrót do pracy, studia, dom dzieci 17.04.16, 23:45
          Dodatkowa praca idealne dla uczących się,dla mam z dziecmi i nie tylko.Zostając konsultantką Oriflame masz możliwośc zakupu naturalnych,szwedzkich kosmetyków ze zniżką dla siebie.
          Kupuj ze znizką dla siebie i rodziny lub ZARABIAJ na sprzedazy tych kosmetyków!!!
          Pamiętaj nic nie tracisz.Jedyne co inwestujesz to swój czas,więc jeśli ukończyłaś/eś 16 lat i szukasz dodatkowych pieniędzy z łatwej i przyjemnej pracy zadzwoń!!
          Ja służę pomocą i wsparciem
          Monika 537408126
    • mirka1212 Re: Poradźcie-powrót do pracy, studia, dom dzieci 07.07.16, 12:42
      Poczytaj sobie ten post zdzieckiemwpracy.pl/10-wskazowek-zarzadzania-czasem-dla-zapracowanych-mam/, który na pewno pomoże ci podjąć słuszną decyzję.
    • anten_ka Re: Poradźcie-powrót do pracy, studia, dom dzieci 28.08.16, 15:23
      Trzy lata studiów to bardzo długo. Piszesz, że nie masz wsparcia psychicznego od męża. Masz też na glowie dom i dzieci, co zapewne jest obciążeniem, ale nie wyklucza nauki. W dzisiejszych czasach studia nic nie znaczą, lub znaczą niewiele, liczy się wiedza i doświadczenie. Nie znam twojej sytuacji wiec radzić nic nie będę. Podpowiem tylko z doświadczenia, że może warto pomysleć o intensywnym certyfikowanym kursie z kadr i płac. Po kursie możesz wykorzystać te 3 lata na intensywną praktykę w biurze ksiegowym lub jako pomoc kadrowa. Pewnie znasz specyfike tego zawodu to jest cały czas nauka, nauka i jeszcze raz nauka, nowe przepisy itd. Studia dadzą ci papierek i wiedzę ogólną a ta wiedza szybko się zmienia. Pozdrawiam cię i życzę samych dobrych wyborów ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka