Dodaj do ulubionych

Co czytacie?

26.11.04, 11:37
Nawiązując do wątku Kiedy czytacie książki?
zapytam CO czytacie ostatnio ciekawego?
Proooooszę o jakieś ciekawe recenzje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • olab1 Re: Co czytacie? 26.11.04, 11:41
      Obecnie, teraz w tej chwili "Politykę". Kiedys dużo książek, teraz dużo mniej.
      Ostatnio jakiś triller medyczny, nie pamiętam tytułu. Chyba po przeczytaniu od
      razu zasnęłam:-)
    • i.r Re: Co czytacie? 26.11.04, 11:57
      Przy dziecku najlepiej, kiedy ksiazka sklada sie z krotkich opowiadan albo
      przynajmiej podzielon ajest na rozdzialy.
      Ja teraz Kod Leonarda da Vinci... nie pytajcie, na ktorej jestem stronie :))
      ale super sie czyta i co najwazniejsze, akcja tak sie toczy, ze po tych kilku
      dniach pamietam, o czym bylo :))))
      Polecam Topora, jest zakrecony, Glowackiego, Zadie Smith,o,Woody Alean pt
      Wyrownac rachunki...
      wiecie, ja bym tak mogla dllluuuggoo, jestem ksiazkozerca.

papa
      • agamamaani Re: Co czytacie? 26.11.04, 12:21
        ja Grochole (uwielbiam), ostatnio też "spaloną żywcem" - świetne choć płakać
        się chce, też ostatnio Chmielewską - " Książka nie dokońca kucharska" - ale nie
        pamiętam dokłądnie tytułu.. Oprócz tego niestety podręczniki prawnicze..
        Aga
        • agatkar1 Re: Co czytacie? 27.01.05, 13:47
          Grochola jest rewelacyjna, szczególnie polecam przegryźć dżdżownicę - lekka,
          przyjemna, a zarazem bardzo wartościowa...
    • lippy Re: Co czytacie? 26.11.04, 12:23
      ja tez wreszcie przeczytalam Kod..., nie dlatego, ze mnie nudzil, nie nie,
      pochlonelam w trzy dni, wlasciwie noce, ale jakos nie mialam kiedy sie zabrac
      wczesniej czytalam "Polowalam na terrorystow", oraz "Soudad" ze Swiata Ksiazki,
      staram sie duzo czytac, bo bardzo to lubie, oczywiscie glownie w nocy,jak ANia
      spi
      uwielbiam ksiazki Ludluma, ale od czasu do czasu romansidlo tez przeczytam
      • lippy Re: Co czytacie? 26.11.04, 12:26
        totototot
        "spalona zywcem" tak to szlo, Soudad to autorka
      • kuba1206 Re: "Oskar i Pani Róża" 22.01.05, 18:07
        mnie bardzo poruszyła, czyta się ją jeden wieczór.
        gorąco, polecam.
        krótka ale treściwa.

ale cos bym poczytała fajnego, piszcie, bo w nawale pracy nie mam czasu gonic
        za nowościami.
        raczej korzytam z bibloteki publicznej.
    • ageman Re: Co czytacie? 26.11.04, 15:42
      A ja czytam właśnie "życie Pi", a wcześniej "pamiętnik na trzy głosy: Tereski
      Torres,pana Weisa chyba to było" Między niebem a ziemią", Miłosza "haiku" -
      wspaniałe, chyba sobie jakiś wstawię jako sygnaturka, aha no i Pipi sobie
      poczytałam gwoli przypomnienia, bo kupiłam ostatnio córce :)))
      A mężowi na Mikołaja kupiłam najnowszą ksiązke Henri'ego Kunzru (nie pamiętam
      tytułu) i teraz kombinuję, jak tu ją przeczytać zanim mu ją podaruję.....
    • black_currant Re: Co czytacie? 27.11.04, 11:47
      Aktualnie 'Hokus Pokus' Vonneguta. Zaczęłam dziś w autobusie w drodze do pracy.
      Wciąga :-)

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa :-)
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
      • verdana Re: Co czytacie? 27.11.04, 21:47
        Rosyjskie kryminały - Doncową i Akunina. Pomysleć, ze dozyłam czasów, w których
        sie ciesze jak zobaczę w ksiegarni książkę tłumaczoną z rosyjskiego, a na
        amerykańskie juz patrzeć nie mogę.
        Polecam wielbicielkom Chmielewskiej Doncową, a wszystkim Akunina -
        rewelacyjny!!!!
        • ageman Re: Co czytacie? 29.11.04, 11:32
          Ja też czytałam Akunina - tytuł chyba "Kryptonim Pingwin", świetne i zaskakuje
          zakończeniem ! Polecam :)

Aga
    • beata32 Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." 13.01.05, 12:52
      Właśnie od kilku dni jeżdżąc do pracy metrem czytam "Kod Leonarda da Vinci" -
      nawet wciągająca lektura. A może macie coś ciekawego do polecenia?
      • ageman Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." 13.01.05, 13:11
        Kod..., wyrywaliśmy sobie z mężem tę książkę, jest dobra, chociaż troche
        rozczarowała mnie zakończeniem, ale rozumiem, że trzeba jakoś skończyć taką
        nierozwiązaną zagadkę no i politycznie się nie narazić...
        Ale wyobraź sobie moje zdziwienie, kiedy zauważyłam, że herbem miejscowości, w
        której się urodziłam i wychowałam, jest... pięciolistna róża :0 Musi być, że i
        tam templariusze trafili...
        A wracając do Twojego pytania: przeczytać "grzecne dziewczynki...", te co to do
        emerytury czekają;) Mogę Ci polecić "Transmisję" H. Kunzru - to historia
        pewnego informatyka, będzie Ci bliska a do tego dobrze się czyta. No i może
        Cotzee (nie jestem pewna pisowni) - ten Noblista zeszłoroczny - "Wiek żelaza"
        i "Hańba" - rewelacja.
        A ja osobiście to bardzo lubię Kunderę. Możesz zacząć od "Powolności", to
        najlepsza z jego książek, moim zdaniem oczywiście.
        Aga
        • ageman Re: Aaaa, zapomniałam 13.01.05, 13:20
          jeszcze o książeczkach E.E. Schmitta "Oskar i pani Róża', "Pan ibrahim i kwiaty
          Koranu" - są krótkie, w sam raz na przejazd metrem tam i z powrotem, ale dają
          dużo radości i wiary w sens życia. BARDZO POPRAWIAJĄ SAMOPOCZUCIE !
          Aga
        • margonik Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." 14.01.05, 00:26
          "Kod" na mnie czeka u mojego ojca. Z jakiej miejscowości jesteś? Mamy w domu
          dużo literatury na ten temat templariuszy, więc może coś znajdę.

"Powolności" nie czytałam, ale uwielbiam "Nieznośną lekkość bytu" Kundery -
          zarówno w wersji książkowej, jak i filmowej, z Juliete Binoche. Skoro
          uważasz "Powolność" za najlepszą jego książkę, to koniecznie muszę ją
          przeczytać.

Obok "Nieznośnej lekkości bytu" wśród moich ulubionych jest "Narcyz i
          Złotousty" Hermana Hesse. Przepiękna książka! Akcja dzieje się w Średniowieczu.
          Opowiada o dwóch przyjaciołach, którzy - w poszukiwaniu sensu życia, szczęścia,
          Boga - wybierają dwie różne drogi - jeden zostaje mnichem, drugi rzeźbiarzem-
          włóczęgą. Z jednej strony duchowość i rozum, z drugiej zmysły i uczucia, a
          wszystko to ubrane w przepiękną opowieść.

W ogóle bardzo lubię Hermana Hesse. Gdy brak czasu na większe czytanie, można
          sięgnąć po jego "Baśnie", a ja akurat mam wyjątkową słabość do baśni.
          Uwielbiam, chociaż zawsze się przy nich rozryczę (mój mąż się ze mnie śmieje,
          że nie powinnam czytać bajek, bo zbyt emocjonalnie na nie reaguję). Niedawno
          połknęłam "Baśnie" Oscara Wilda, a wśród moich ulubionych jest też "Dar rzeki
          Fly" Marii Kruger.

Jeśli już jesteśmy przy książkach, które składają się z krótkich opowiadań i
          które są świetne, gdy nie ma się czasu, to dołączam się do polecenia Rolanda
          Topora. Niektóre z jego opowiadań zajmują zaledwie z pół strony, a naprawdę
          bawią. Do tego "Łysiak fiction" - zabawne, krótkie historyjki z zaskakująca
          puentą.

Nie mogę się powstrzymać, aby dla tych, co lubią, polecić jeszcze wiersze -
          moje ulubione, czyli Annę Świrszczyńską (na początek tomik "Jestem baba"):

MIGOCĄ WNĘTRZNOŚCI

Dałeś mi rozkosz,
          dałam ci rozkosz.
          Niepokalani
          patrzymy na siebie
          oczami.

W ciele moim i w ciele twoim
          świeci jak bursztyn
          czysta płeć.
          Pod skórą
          migocą wnętrzności.

Dałeś mi czystość,
          dałam ci czystość.
          Największą czystość
          świata.

Na koniec wracając do pytania, co czytam obecnie, to jest to "Księgę Diny".
          Zachęcił mnie do niej film pod tym samym tytułem. Grubawa, ale warto.

Wspomnę jeszcze tylko o "Pachnidle" Suskind'a. Bardzo, bardzo fajna książka -
          do połknięcia w mgnieniu oka.

Pora kończyć, bo sie za bardzo rozpisałam :-) Pozdrawiam serdecznie!

Gosia

PS. Przy okazji dowiedziałam się, że nie jestem na tym forum jedynym
          informatykiem :-)
          • margonik Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." 14.01.05, 00:29
            Jeszcze tylko jedna książka, taka do przemyśleń, jesli jest jeszcze ktokolwiek,
            kto jej nie zna :-) "Sztuka miłości" Ericha Fromma. Lektura obowiązkowa.
          • ageman Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." 14.01.05, 15:27
            Ta miejscowość to Sochocin, ale nazwa ewaluowała trochę na przestrzeni wieków.
            Zawsze mnie dziwiło, że Sochocin miał nadane prawa miejskie już w XIV w. a tak
            naprawdę to nigdy miastem nie był a znacznie od niego większy Płońsk, leżący
            nieopodal, prawa miejskie otrzymał jakieś 200-300 lat później. No ale może to
            nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o templariuszy....

Hessego też czytuję, mam na stanie "Narcyza..." i kilka innych jego powieści,
            ale "Baśni" nie znam -jak dotąd. Próbowałam kiedyś przeczytać "Grę szklanych
            paciorków", ale nie udało się :( Czytuje też Topora i Świrszczyńską - czy też
            sięgnełaś po nią zachęcona przez Marka Niedźwiedzkiego ?
            pozdrawiam
            Aga

ps. Widzę, że wiele z nas czyta podobne książki, może dlatego tak dobrze się
            rozumiemy ?
            • margonik Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." 26.01.05, 23:11
              Witaj Ageman!

Nie odzywałam się długo, bo niestety trafiłam w zeszłym tygodniu do szpitala,
              no i niestety... Falstart. Także przyjdzie mi pożegnać się z tym Klubem,
              chociaż mam nadzieję, że tylko na kilka miesięcy :-( Całe życie zaczęło nam się
              wokół tego kręcić, a tu ... powrót do książeczek.

Patrzyłam za Sochocinem i Płońskiem, ale niestety nic nie znalazłam. Aczkolwiek
              czas by się zgadzał - templariusze na ziemiach polskich w XIII w., do początku
              XIV. I jeszcze jedno - nie tak daleko od Płońska byli! Mianowicie mieli kilka
              zakonów wzdłuż Bugu, poczynając od Wisły: Orzechowo, Dręszew, Skuszew. Także
              może i po Sochocinie się kręcili :-) W każdym razie nie byli ani w tym czasie,
              ani w tym miejscu abstrakcją.

Cop do Świrszczyńskiej, to pamiętam, że kiedyś dawno, dawno temu znalazłam
              jakiś jej wiersz w gazecie. Przepisałam go sobie, a później gdzieś kiedyś
              natknęłam się na tomik "Jestem baba", później na kolejny i tak się potoczyło.
              Nie wiedziałam, że Niedźwiecki czytał jej wiersze :-) Wiem natomiast, że była
              fascynacją Miłosza.

Pozdrawiam serdecznie!
              Gosia
      • beata32 Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." przeczytałam 18.01.05, 16:50
        ... i poszukuję większej niż to w książece reprodukcji lub skanu "Ostatniej
        wieczerzy" Leonarda da Vinci w celu dokonania własnej interpretacji postaci po
        prawicy Chrystusa.

:D
        • ageman Re: Co czytacie? - "Kod Leonadra ..." przeczytała 18.01.05, 17:16
          Ja w tym celu od dwóch tygodni wybieram się do brata, który ma to bogato
          ilustrowane wydanie "Kodu..."

Acha, widziałam w Empiku albumy z reprodukcjami dzieł Vinci, też można
          spróbować odnaleźć.
          AGAta
    • vernalis1 Re: Co czytacie? 13.01.05, 13:08
      jak ja wam zazdroszczę!!! :( ; ja nie jestem w stanie przeczytac za jednym
      pociągnieciem gazety typu TINA, bo najnormalniej zasypiam przy lekturze, a co
      dopiero ksiązkę? książki to ja narazie kupuje...od poniedziałku do soboty-
      pobudka o 6-ej rano; na 8-ą do pracy do 17-ej( w soboty coprawda do 12-ej); po
      robocie zakupy, pranie, sprzatanie itd..no i zjeść coś trzeba. a w niedziele-
      nadrabianie domowych zaległosci z całego tygodnia? GDZIE JA ROBIE BŁĄD?
      • ageman Re: Co czytacie? 13.01.05, 13:12
        Przy TINIE też bym chyba zasnęła, ale spróbuj "kod Leonarda da Vinci", przy tym
        nie da się zasnąć !!!!!
        Aga
        • vernalis1 Re: Co czytacie? 13.01.05, 13:38
          Nie watpię :); tylko że ja NIE MAM JUZ NA NIC SIŁY! czuję się jak przebita
          dętka rowerowa; ot co..
          • ageman Re: Co czytacie? 13.01.05, 13:42
            A w jakim wieku masz dziecko ?

Ja mam dwoje i obowiązki domowe też, ale nawet jak padam na pysk i nie marzę o
            niczym innym, jak tylko iść do łóżka, to... i tak czytam. Może to kwestia
            przyzwyczajenia ?
            Aga
          • ryskago Re: Co czytacie? 13.01.05, 13:50
            Vernalis,
            Wiem o czym mówisz. Znam to...
            Przydałaby Ci się jazda tramwajami :)
            Próbuj mimo wszystko, bo warto :)
            mr
            • vernalis1 Re: Co czytacie? 13.01.05, 13:52
              dzieki!!!! Tylko ,że w mojej miescince TRAMWAJÓW NIE MA!!!!!! :)
    • re_haj Re: Co czytacie? 13.01.05, 13:57
      "Uwięziona" Maliki Ufkir i Michele Fitoussi - niesamiowita lektura. Historia
      życia Maliki Ufkir, córki ważnego generała w Maroku. Są to wspomnienia kobiety,
      która dorastała na dworze króla Maroka (harem, konkubiny i te klimaty a lata 60-
      te) a po nieudanym zamachu stanu, za winy ojca cała rodzina została skazana na
      więzienie. Żyli w odosobnieniu przez 20 lat - matka i 6 rodzeństwa, a w chwili
      skazania najmłodsze z rodzeństwa miało niecałe 3 lata!
      A czytam tak jak Beata 32 w metrze (kolejny plus powrotu do pracy!).
    • szukaj_mnie Re: Co czytacie? 13.01.05, 14:09
      Obecnie czytam, "Mein Kampf", a za chwilę czeka na mnie "Dancing w kwaterze
      Hitlera"...
      • ageman Re: Co czytacie? 13.01.05, 14:21
        O!?! Zainteresowanie historią czy tak wciągająca lektura ? I gdzie to można
        kupić ?

Aga
        • szukaj_mnie Re: Co czytacie? 13.01.05, 14:35
          Zainteresowanie przede wszystkim Hitlerem i ludzi z jego świty...
          "Mein kampf" można w tej chwili kupić na aukcji allegro... mają tam kilka
          różnych wydań...
          A "Dancing..." to raczej tylko antykwariat... ja mam wydanie z 1968 roku...
          nie wiem, czy jeszcze potem to drukowano...
          • ageman Re: Co czytacie? 13.01.05, 14:41
            No, no. Podziwiam. A oglądałaś ten ostatni film o Hitlerze ? I jakie wrażenia ?
            Aga
            • szukaj_mnie Re: Co czytacie? 13.01.05, 14:46
              Niestety jeszcze nie oglądałam, nie było z kim dziecka zostawić... ale wszystko
              przede mną... na ferie obejrzę...
              • ageman Re: Co czytacie? 13.01.05, 14:48
                Ja też nie :(
                Na szczęśćie te ferie już niedaleko :)
                Aga
                • szukaj_mnie Re: Co czytacie? 13.01.05, 14:50
                  Na szczęście... dzieci sobie odpoczną od szkoły...
    • jajko54 Re: Co czytacie? 13.01.05, 15:11
      Święty Mikołaj przyniósł mi parę dobrych książek :) polecam "Korekty" Franzen -
      współczesna amerykańska saga rodzinna i "Historia rodziny Roccamatio" Martel
      (autor Życie Pi - tez bardzo dobre) - wzruszające opowiadania.
      • mamabruna Re: Co czytacie? 14.01.05, 13:53
        Ostatnio przeczytałam kod Leonardo, a dzisiaj w drodze do pracy zaczęłam Zycie
        Pi.
        jesli chodzi o zmęczenie i brak czasu na czytanie - od urodzenia Małego i
        powrotu do pracy czytam wiecej niż zanim zostałam mama. Jest takie powiedzenie
        (podobno chinskie), ze jak sie ma za mało czasu na wszystko, trzeba znaleźć
        sobie jeszcze jedno zajecie. wszystko jest kwestią organizacji, nie pozwalania
        sobie na bezsensowne tracenie czasu.
        • ageman Re: no coś takiego... 14.01.05, 14:04
          jakbyś czytała w moich myślach... Nawet kiedyś kolega z pracy mi powiedział, że
          jak mam mało pracy to robię ją w nieskończoność a jak mam dużo - to aż dym
          idzie.
          Ci Chińczycy to mądry naród i naprawdę zachodzę w głowę, jak to się mogło stać,
          że wprowadzili u siebie komunizm ?
          Zazdroszczę Ci takiej znajomości chińskich mądrości :)
          Aga
          • mamabruna Re: no coś takiego... 14.01.05, 14:50
            ageman napisała:

>> Ci Chińczycy to mądry naród i naprawdę zachodzę w głowę, jak to się mogło
            stać,
            >
            > że wprowadzili u siebie komunizm ?
            > Zazdroszczę Ci takiej znajomości chińskich mądrości :)
            > Aga
            >
            Oj, faktycznie ten komunizm u nich to jakas zagadka.
            Uprzejmie donoszę, ze wiecej chinskich mądrości nie znam :-((
    • rybkawanda Re: Co czytacie? 14.01.05, 22:15
      OJ babeczki, polecam "Tatuaż" Pani Susanny Moore. Lektura iście wciągająca no
      i troszkę pieprzyku jest :-)
      • maaarta1 Głowacki "Z głowy" 19.01.05, 07:53
        Własnie podrzuciła mi to koleżanka, wcześniej słuchałm w Trójce. zabrałam się
        za czytanie...
        • jajko54 co czytacie? 19.01.05, 09:06
          polecam rewelacyjną książkę "Przedział dla pań" Anity Nair - rzecz o wyzwalaniu
          się kobiet w Indiach :)
          Z tym czasem to prawda, odkąd mam dziecko i pracuję czytam tyle co ostatni raz
          w liceum, a oprócz książek codziennie czytam od deski do deski „Rzepę”.
    • kitiw Re: Co czytacie? 25.01.05, 12:23
      Pochłaniam książki w takich ilościach, że ostatnio już zapisałam się do
      biblioteki - nie nadążałam z kupowaniem a okoliczne, domowe zbiory już dawno
      zaliczyłam.
      Czytam w metrze do pracy, siedząc z dzieckiem na dywanie (gdy niezbędne jest
      tylko moje towarzystwo:), wieczorem przed snem (choć kilka stron) itp.
      A oto moje typy:

Dla miłośników biografi:
      - Irving Stone - napisał kilka wspaniałych powieści biograficznych - "Pasja
      życia" o Van Ghogu; "Udręka i ekstaza" o Michale Aniele?; "Pasje utajone" o
      Zygmuncie Freudzie
      - "Moule Rouge" - o wspaniałym impresioniście Toulusie Lautrecu

Jakiś czas temu przeczytałam (chyba) wszystkie książki Noaha Gordona - głównie
      opisujace środowisko lekarskie - ale jak barwnie. Najciekawsza jest seria o
      rodzinie lekarskiej, która rozpoczyna się od "Medicusa" - to początek drugiego
      tysiąclecia; potem jest "Szaman" - to czasy wojny secesyjnej i na
      koniec "Spadkobierczyni Medicusa" - czasy współczesne.

Ponadto Peter Mayle - fascynujące opowieści o Prowansji, czy Frances Mayes
      pisząca o Toskanii.

Ostatnio - pod wpływem Kodu Leonarda - przeczytałam inne powieści poświęcone
      temu tematowi "Dzieci Graala" oraz "Święty Graal, Święta Krew" - nie tak
      porywajace ale też dość ciekawe.

I cała masa innych - czasem na chybi-trafił. Jeśli spodoba mi się książka
      jakiegość autora, odszukuję jego pozostałe pozycje.

A z dzieckiem czytam Kubusia Puchatka - nigdy nie przebrnęłam przez to w
      dzieciństwie i teraz mam niezłą frajdę.
      • margonik Re: Co czytacie? 26.01.05, 22:08
        "Udręka i ekstaza" jest boska! Jest też chyba film pod tym samym tytułem, ale
        taki stary, czarno-biały bodajże.

A z dziecięcych ja nadrabiam właśnie "Opowieści z Narnii" :-)
        Tak się człowiek cofa na starość ;-)... Jak się w końcu dorobię bejbika to
        i "Rzepa" będzie.
        • agatkar1 Re: Co czytacie? 27.01.05, 13:54
          Przyznam się bez bicia, nie przeczytałam już dawno żadnej książki, ale już
          spisałam tytuły i biorę się do czytania... A najbardziej lubię Kosińskiego,
          Grocholę, Ericę Jong, ci autorzy są mi bliscy i uważam, że książki przez nich
          napisane wniosły w moje życie wiele emocji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka