Dodaj do ulubionych

ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 19:31
Witam,
Mam dosyć ważne dla mnie pytanie, a mianowicie ile należy mi się
urlopu wypoczynkowego po powrocie z macierzyńskiego?
Poród mam co prawda na luty 2009, więc w lipcu 2009 wracałabym do
pracy, i teraz nie wiem ile tego urlopu mi się należy, czy całość
czy tylko część urlopu wypoczynkowego.
Zatrudniona jestem na czas nieokreślony na pełnym etacie.
Bardzo będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • asiu-sia Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 22.09.08, 21:13
      Możesz wykorzystać cały urlop który Ci przysługuje za dany rok a także zaległy jeśli masz niewykorzystany. Po prostu składasz "wniosek o urlop wypoczynkowy bezpośrednio po urlopie macierzyńskim" wppisujesz ilość dni, i to jest dla pracodawcy wiążące-nie może Ci odmówić. Ale radzę -zostaw sobie kilka dni rezerwowych, bo mogą się przydać (np. gdy będziesz chciala iść z dzieckiem do szczepienia) a do końca roku ( a tym samym do nowej puli urlopu) baardzo daleko...
      • Gość: doni Jeszcze 1 pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 13:01
        mam pytanie dodatkowe. Rozumiem że za czas przepracowowany jak
        najbardziej nalezy mi się urlop wypoczynkowy. Ale czy w czasie
        mojego 5-miesięcznego urlopu macierzyńskiego naliczają mi się
        dodatkowe dni wolne, tzn czy okres urlopu macierzyńskiego wlicza się
        również jako czas przepracowany do obliczania wymiaru urlopu
        wypoczynkowego, czy też one się nie dublują ???
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        • Gość: Milena_78 Re: Jeszcze 1 pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 13:55
          powoli ten temat zaczyna być męczący - w kodeksie pracy mowa jest o
          tym, że urlop wypoczynkowy przyznawany jest proporcjonalnie do
          przepracowanych miesięcy. Za każdy przepracowany miesiąc należy się
          1/12 część należnego urlopu (20 lub 26 dni w zależności od satżu
          pracy). W Kodeksie Pracy mowa jest jedynie o tym, że pracodawca nie
          może odmówić udzielenia urlopu wypoczynkowego następującego
          bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. Żaden pracodawca (a
          przynajmniej ja takowego nie znam) nie udzieli urlopu wypoczynkowego
          na zapas - nawet za miesiące nie przepracowane. Dlatego też należy
          się Tobie za każdy miesiąc przepartcowany, na urlopie macierzyńśkim
          lub na zwolnieniu 1/12 należnego urlopu. Także za urlop macierzyński
          (za każdy zaczęty miesąc) należy się urlop wypoczynkowy. Zasada ta
          nie dotyczy urlopu wychowawczego (za który urlop wypoczynkowy nie
          przysługuje).
          pozdrawiam i życzę powodzenia
          • filipianka Re: Jeszcze 1 pytanie 23.09.08, 16:04
            > powoli ten temat zaczyna być męczący

faktycznie
            bzdury, bzdury, bzdury

przepraszam, musiałam

oczywiście że można pojechać na ferie zimowe na 2 tygodnie (10 dni roboczych) mimo że nie "wypracowało się" proporcjonalnych do tego miesięcy, wszystko jest kwestią zgody pracodawcy

> tym, że urlop wypoczynkowy przyznawany jest proporcjonalnie do
            > przepracowanych miesięcy

urlop nie jest przyznawany, w każdym roku nabywa się do niego prawo, czyli 01 stycznia

urlop proporcjonalny oblicza się w przypadku urlopu u starego/nowego pracodawcy w ciągu roku oraz po powrocie z urlopu wychowawczego czy bezpłatnego
            • Gość: Milena_78 Re: Jeszcze 1 pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:21
              niekoniecznie jest to jedynie kwestią ugody z pracodawcą, bo
              inspekcja pracy nie uzna tak udzielonego urlopu za prawidłowy.
              Chyba, że część urlopu, która nie została "wypracowana" zostanie
              wypisana w terminie późniejszym.
    • Gość: tu_mama Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.piotrkow.pilickanet.pl 23.09.08, 15:32
      ale przecież moge iść na 10 dni urlopu w lutym i jechać poopalać sie
      do ciepłych krajów :-) moge i byłam :-)

fakt, że to nie jest moja 1 praca, ani nie 1 rok u nowego pracodawcy.
      • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:24
        W związku z tym, że nie jest to Twój pierzwszy rok u danego
        pracodawcy i zapewne nie wykorzystałaś w grudniu całego urlopu
        wypracowanego rok wcześniej, to spokojnie mogłabyś pojechać i na
        ponad 6 tygodni, czyli 31 dni roboczych (26 dni za poprzedni rok i 5
        dni za styczeń i luty roku bieżącego (przy założeniu, że masz staż
        pracy uprawniający do 26 dni urlopu w roku).
        także nie jest to nic nadzwyczajnego.
        pozdrawiam
    • agnieszka.janowska Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 23.09.08, 21:48
      Szanowna Pani,

każdego roku 1 stycznia, nabywa Pani prawo do kolejnego urlopu
      wypoczynkowego W CAŁOŚCI. Za okres urlopu macierzyńskiego również
      ten urlop się nalicza. A zatem w lipcu może Pani wykorzystać cały
      urlop za rok 2009 i ewentualnie zaległy za rok 2008.
      • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 23.09.08, 22:02
        dziękuję bardzo:-)

mam nadzieję że jest już najjaśniejsze pod słońcem że urlop propocjonalny jest TYLKO I WYłąCZNIE Z art. 155.1 i 155.2 czyli pierwszy w życiu, stary/nowy pracodawca w ciągu roku, POWRóT z urlopu wychowawczego, bezpłatnego, wojska, zakładu karnego

i nie jest oczywistą oczywistością że wszyscy mają mieć urlop zaległy z poprzedniego roku bo to właśnie jest przesłanką uwag PIP-u a nie urlop udzielony zgodnie z przysługującym (nie proporcjonalnym) wymiarem
        • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 22:27
          urlop za rok poprzedni powinien zostać udzielony do końca pierwszego
          kwartału roku następnego, chyba, że w planie urlopów jest inaczej,
          wtedy można np. w listopadzie wykorzystać urlop za rok poprzedni i
          bieżący. I NIGDZIE w Kodeksie Pracy nie ma wzmianki, że pracodawca
          musi udzielić w styczniu urlopu za cały dany rok. Olecam po raz
          kolejny na tym forum kontakt z poradami prawnymi udzielanymi
          telefonicznie przez PIP.
          Tyle przepisy.
          • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 23.09.08, 22:34
            > I NIGDZIE w Kodeksie Pracy nie ma wzmianki, że pracodawca
            > musi udzielić w styczniu urlopu za cały dany rok.

oczywiście że nie musi w styczniu, ale może

Art. 161. Pracodawca jest obowiązany udzielić pracownikowi urlopu w tym roku
            kalendarzowym, w którym pracownik uzyskał do niego prawo.

Art. 163. § 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan
            urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność
            zapewnienia normalnego toku pracy.

> Olecam po raz
            > kolejny na tym forum kontakt z poradami prawnymi udzielanymi
            > telefonicznie przez PIP.

chyba naprawdę tam zadzwonię i zadam to pytanie a następnie uderzę do jakiegoś
            kierownika tych konsultantów i powiadomię jakich speców mają na infolinii

> Tyle przepisy.
            to znaczy które to były przepisy?

• Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 22:43
              W żadnym z przytoczonych artykułów Kodeksu Pracy nie ma mowy o
              udzielaniu w styczniu całego urlopu za dany rok. Art. 161 mówi o
              udzieleniu urlopu w danym roku, a nie w styczniu. Polecam informację
              w PIP. I zaręczam, że specjalistów mają naprawdę dobrych, nie raz
              już korzystałam z pomocy.
              • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 23.09.08, 22:48
                OK, a gdzie jest że można wnioskować tylko o "wypracowany" wymiar?

bo jeśli by tak było to powinien być przepis o podobnej konstrukcji do tej

Art. 153. § 1. Pracownik (...), uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.

a takowego nie ma!
                • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 22:56
                  To chyba mam inny Kodeks Pracy, bo w moim takowy przepis jest:
                  "Art. 1552a.

§ 1. Przy ustalaniu wymiaru urlopu na podstawie art. 1551 i 1552
                  kalendarzowy miesiąc pracy odpowiada 1/12 wymiaru urlopu
                  przysługującego pracownikowi zgodnie z art. 154 § 1 i 2. § 2.
                  Niepełny kalendarzowy miesiąc pracy zaokrągla się w górę do pełnego
                  miesiąca. § 3. Jeżeli ustanie stosunku pracy u dotychczasowego
                  pracodawcy i nawiązanie takiego stosunku u kolejnego pracodawcy
                  następuje w tym samym miesiącu kalendarzowym, zaokrąglenia do
                  pełnego miesiąca dokonuje dotychczasowy pracodawca."

pozdrawiam
                  • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 23.09.08, 23:01
                    mam ten sam:-)

szkoda że BBCode tu nie działa:-(

Przy ustalaniu wymiaru urlopu na podstawie art. 155.1 i 155.2 !!!!!na podstawie art. 155.1 i 155.2 !!!!!!!!!! TYLKO WTEDY!!!!!!!!!!!! PRZY USTALANIU PROPORCJONALNEGO WYMIARU W WYPADKU: ZMIANA PRACODAWCY I POWRóT Z URLOPU WYCH/BEZPł!!!!!!!
                    • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 23:08
                      A art 155.2 mówi o urlopie po conajmniej 1 miesięcznej nieobecności
                      w pracy, przypominam więc, że urlop macierzyński trwa dłużej niż 1
                      miesiąc (chyba, że się mylę :O)). Wobec powyższego dla osób
                      powracających z urlopu macierzyńśkiego zastosowanie ma przytoczony
                      artykuł 155.2a Kodeksu Pracy.
                      • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 23.09.08, 23:16
                        > Wobec powyższego dla osób
                        > powracających z urlopu macierzyńśkiego zastosowanie ma przytoczony
                        > artykuł 155.2a Kodeksu Pracy.

NIE NIE NIE

powyższe ma zastosowanie do nieobecności wymienionych w punktach 1-6 § 1 Art. 155.2a tam nie ma urlopu macierzyńskiego!!!

OK, widzę że jesteś niereformowalna więc pasuję bo więcej argumentów niż zrozumiałe dla mnie przepisy KP nie mam, ale naprawdę nie masz racji w tej kwestii
                        • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 23:27
                          To nie ja jestem niereformowalna, tylko przepisy. Urlop macierzyńśki
                          jest bowiem rodzajem urlopu bezpłatnego - pracodawca nie wypłaca
                          wynagrodzenia i nie odprowadza składek na ZUS, więc w rozumieniu
                          zarówno prawa pracy jak i prawa ubezpieczeń społecznych jest to
                          urlop bezpłatny, spełnia więc wymogi art. 155.2 par.1 pkt1.

i to chyba wyczerpuje naszą dyskusję?
                          • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 23.09.08, 23:36
                            > i to chyba wyczerpuje naszą dyskusję?

nie, jeszcze musimy stwierdzić że okres zasiłku chorobowego i opiekuńczego, jest rodzajem urlopu bezpłatnego, pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia i nie odprowadza składek na ZUS

> więc w rozumieniu (...) prawa ubezpieczeń społecznych jest to
                            > urlop bezpłatny
                            w rozumieniu systemu ubezpieczeń społecznych okres URLOPU MACIERZYńSKIEGO (Art. 180 KP) w odróżnieniu od urlopu bezpłatnego (Art. 174 KP) jest okresem składkowym finansowanym przez budżet państwa
                            • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 23:42
                              urlopów udziela pracodawca, więc urlop macierzyński jest z punktu
                              widzenia pracodawcy urlopem bezpłatnym. I jak zauważyłaś: urlop
                              macierzyński "jest okresem składkowym finansowanym przez budżet
                              państwa", a nie przez pracodawcę.
                              Pozostaje więc faktem, że urlop wypoczynkowy po urlopie
                              macierzyńśkim udzielany jest proporcjonalnie do ilości
                              przepracowanych miesięcy.
                              • ib_k Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 24.09.08, 10:23
                                Matko Milena! Co za bzdury wypisujesz, opublikuj swoje wypociny na
                                pewno zrewolucjonizują wykładnię prawną KP.
                                Napisz proszę gdzie stosujesz(w jakiej firmie) swoją
                                interpretację przepisów, należy ostrzec pracowników!
                                • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 24.09.08, 10:36
                                  ib_k dzięki:-)

bo już zaczynałam wątpić w swoją umiejętność czytania ze zrozumieniem

jeśli dla niektórych urlopem bezpłatnym (w rozumieniu KP) jest nieobecność bez prawa do wynagrodzenia i za każdy taki okres nie przysługuje urlop wypoczynkowy to faktycznie aż strach co do innych "interpretacji"

Milena, jeśli jeszcze tu zajrzysz, wymyśliłaś nową teorię co do powrotu z urlopu macierzyńskiego, OK, a co wymyślisz na temat wnioskowania o wypracowany urlop?
                                  Czy jest w zakładzie pracy jest zatrudnionych 12 osób i wszystkim pasuje wziąć ciągiem urlop miesięczny 20 dni roboczych (reszta dni okazyjnie) i tak się wszyscy dogadają że jeden weźmie w styczniu, drugi w lutym, itd, i pracodawca się na to zgodzi, to co? PIP to zakwestionuje?! Proszę Cię.... Zastanów się spokojnie. Urlop w wysokości 1/12 z każdym przepracowanym miesiącem jest TYLKO w przypadku pierwszego w życiu urlopu!
                                  • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 14:50
                                    ib_k - zajmuję się od kilku lat kadrami w dwóch firmach, w obu
                                    miałam kontrolę PIP, kontrolowane były również urlopy pracownicze -
                                    i inspektor nie miał żadnych uwag co do sposobu naliczania urlopów.
                                    A był on zgodny z tym, co zostało przez mnie przytoczone w
                                    poprzednich wypowiedziach. Dlatego też chyba nie bardzo będziesz
                                    miała przed czym ostrzegać pracowników, którymi się "zajmuję".

filipianka - ze zrozumieniem należy czytać nie tylko KP, ale także
                                    przepisy wykonawcze, interpretacje Inspekcji Pracy, wyroki Sądów
                                    Pracy. Być może wtedy będziesz miała prawidłowy obraz przepisów
                                    regulujących sprawy kadrowe.
                                    Co do wnioskowania o wypracowany urlop przez 12 osób zatrudnionych w
                                    firmie, to nie widzę nic złego w tym, że będą brali urlop

pozdrawiam
                                    • ib_k Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 24.09.08, 15:01
                                      Przeraziłaś mnie Milena, jeżeli masz rację to wychodzi na to że 99
                                      na 100 kadrowych robi błędy! Dobrze że tylko ciebie kontrolują, ufff
                                      Ale mam propozycję pojednawczą, czy mogłabyś podać linki do >
                                      przepisy wykonawcze, interpretacje Inspekcji Pracy, wyroki Sądów
                                      > Pracy,
                                      aktów prawnych i komentarze do nich. Byłabym wdzięczna, ja niestety
                                      nie znalazłam takich interpretacji jak twoje a nie chcę popełniać
                                      błędów w pracy (kontroli na szczęście jeszcze nie miałam).
                                      Pozdrawiam, czekam na pomoc i z góry dziękuję
                                      • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 15:28
                                        Monitor Księgowego, Internetowy System Aktów Prawnych Sejmu RP,
                                        Gazeta Prawna, Rzeczpospolita, czytelnie Inspekcji Pracy i Sądów
                                        Pracy, Monitor Polski, itp.
                                        Życzę miłej lektury.
                                        • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 24.09.08, 16:08
                                          > Monitor Księgowego, Internetowy System Aktów Prawnych Sejmu RP,
                                          > Gazeta Prawna, Rzeczpospolita, czytelnie Inspekcji Pracy i Sądów
                                          > Pracy, Monitor Polski, itp.

to chyba nie jest link do interpretacji na nasz temat?
                                          • Gość: Milena_78 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 18:20
                                            Na poruszany temat linków jest całe mnóstwo - myślę, że każda z nas
                                            na tyle opanowała posługiwanie się internetem, że znalezienie w
                                            wyszukiwarkach hasła urlop wypoczynkowy czy urlop macierzyński, nie
                                            powinien być problemem? Poza tym byłoby trudno podać link do
                                            publikacji Sądów Pracy lub Inspekcji Pracy, które są dostępne
                                            wyłącznie w siedzibach tych instytucji.
                                            • ib_k Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 24.09.08, 18:27
                                              No to ja idiotka komputerowa jestem! NIc na interesujący nas temat nie
                                              znalazłam! Bądź człowiekiem Milena, podeślij coś:)))
                                            • emiliah Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 25.09.08, 09:39
                                              Od razu piszę, że nie jestem kadrowcem tylko księgową. Do moich obowiązków
                                              należy naliczanie płac więc współpraca z kadrami jest nieodzowna i siłą rzeczy
                                              co nieco wiem (nie wszystko rzecz jasna). Do postępowania w sprawie urlopów w
                                              waszej firmie nikt się nie czepił bo to takie limitowanie urlopów nie jest
                                              niezgodne z prawem. A wątpię, czy kontroler pytał pracowników czy brali urlopy
                                              bo tak chcieli czy dlatego, że inaczej im nie pozwoliłaś.
                                              Muszę powiedzieć, że u nas kadrowa wg Ciebie robi źle. Ale tak się składa, że
                                              mieliśmy w zeszłym roku kontrolę NIK i inspektor tego nie zakwestionował.
                                              Jakby ktoś nie wiedział, PIP przy NIK to pikuś - siedzi taki 2 miesiące i
                                              trzepie bardzo dokładnie wszystko i wszystkich.
                                            • mamma320 Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 25.09.08, 11:13
                                              Chcesz powiedzieć ,że pewnie ok 99% firm źle udziela urlopów po macierzyńskim ?
                                              W mojej poprzedniej dużej firmie wtedy państwowej nie raz kontrolowanej (PKO
                                              BP) przy pierwszej córce, po macierzyńskim wykorzystałam cały zaległy urlop i
                                              nabyty z nowym rokiem, zresztą tak jak tysiące pracownic(w tej chwili też w ten
                                              sposób udzielają urlopów). Obecnie też, tak zrobię i kadry nie robią problemu (a
                                              to tez duży bank). Wszystkie znane mi osoby po macierzyńskim w ten sposób
                                              wykorzystały urlop, w przeróżnych firmach, i dużych, i małych, i państwowych, i
                                              prywatnych, więc chyba się mylisz, choć ja na przepisach się nie znam.
                                            • Gość: donna Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 21:25
                                              jestem pracodawcą i Milena ma rację - pracodawca nie ma obowiązku
                                              udzielać pracownikowi w styczniu urlopu za cały ten rok. PIP stoi na
                                              stanowisku, że nie można udzielać urlopu na zapas. Poza tym
                                              wyobraźcie sobie co by było, gdybym udzieliła 28 dni urlopu w
                                              styczniu, a po urlopie kobitka się zwalnia. Czy ktoś mi odda
                                              pieniądze, które zapłaciłam jej za urlop?
                                              • emiliah Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 26.09.08, 07:43
                                                Co najwyżej 26 dni (skąd 28?). I faktycznie nikt nie odda tych pieniędzy w razie
                                                zakończenia umowy. Ryzyk fizyk. Ale urlop, tak czy inaczej, wziąć można (tylko
                                                wyjątki nie mogą).
                                              • filipianka Re: ile urlopu po url.macierzyńskim??? Ważne ! 26.09.08, 11:22
                                                Gość portalu: donna napisał(a):

> jestem pracodawcą
                                                a moją kadrową jest Milena:-)

> pracodawca nie ma obowiązku
                                                > udzielać pracownikowi w styczniu urlopu za cały ten rok

ależ nikt nie mówi że MA OBOWIąZEK, ale pracownik ma PRAWO do całego wymiaru urlopu a pracodawca-szuja ma prawo taki wniosek odrzucić, POZA JEDNYM WYJąTKIEM - nie może odmówić urlopu po macierzyńskim i oczywiście może to być pełny wymiar
                                                i pracownik ma prawo wykorzystać urlop w roku w którym nabrał prawo a nie w następnym bo wtedy ma 26 należnych dni "wypracowane"

> PIP stoi na
                                                > stanowisku, że nie można udzielać urlopu na zapas
                                                tak, jeśli pracownik wykorzystał już cały urlop za dany rok a potrzebuje jeszcze kilka dni urlopu wypoczynkowego to niedopuszczalne jest "wykorzystać" go puli roku następnego bo nabędzie do niego prawo dopiero 01 stycznia
                                                to właśnie ma na myśli PIP pisząc o urlopie "na zapas"

Pomijając kwestie że 99% pracodawców postępuje w sposób jaki uważam za prawidłowy (bo to że "wszyscy" tak robią wcale nie musi oznaczać że robią dobrze) to po prostu NIE MA w KP zapisu o "zapracowaniu proporcjonalnym w roku" na wymiar urlopu

Powtórzę jeszcze raz, gdyby tak było istniałby zapis jak poniżej

Art. 153. § 1. Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.

z tym że wykreślone by było "podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę"

a tymczasem mamy

§ 2. Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym

"w każdym następnym roku kalendarzowym" oznacza że 01 stycznia
                                                Gdyby było inaczej to byłoby określone jak to jest "w roku" tzn czy 1/12 z każdym miesiącem czy 1/365 z każdym dniem, a tak NIE JEST

A już pomniejszanie wymiaru urlopu wypoczynkowego o czas na urlopie macierzyńskim i nazywanie go urlopem bezpłatnym (i to wszystko w rozumieniu KP bo chyba tylko o takim rozumieniu mówimy a nie o tłumaczeniu potocznych tekstów z bazaru) jest.... brak mi słów
                                      • chabereka Urlop wychowawczy ile??? 25.09.08, 23:40
                                        Witam
                                        Mam takie pytanie czy urlop macierzyński i wypoczynkowy wlicza sie
                                        do urlopu wychowawczego ???
                                        Js urodziłam synka w marcu 2006,miałam 16
                                        tyg.ur.macierzyńskiego,pozniej 10 dniu urlopu wypoczynkowego-
                                        bezpłatnego,jestem zatrudniona na pół etatu i powiedziano mi ze
                                        tylko bezpłątny moge wziasc urlop.Po bezpłatnym urlopie korzystam z
                                        urlopu wychowawczego i chciałam sie dowiedziec ile on trwa ???Czy
                                        trzy lata???Czy łacznie wychowawczy,url.macierzynski i wypoczynkowy
                                        trwa trzy lata???Bo zawsze myslałam ze sam wychowawczy trwa trzy
                                        lata.Trochw sie pogubiłam
                                        Prosze o podpowiedz :)
                                        Pozdrawiam ania
                                        • emiliah Re: Urlop wychowawczy ile??? 26.09.08, 07:40
                                          sam wychowawczy trwa 3 lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka