Dodaj do ulubionych

Guardian - czy ktoś jest podłączony?

04.01.06, 16:07
Pojawilo sie na rynku urzadzenie podobne do pompy insulinowej ale do ciaglego
pomiaru cukru - pomiar co 5 minut z tkanki podskornej. Czy ktos byl juz do
niego podlaczony?
jsk
Obserwuj wątek
    • nowakaga5 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 04.01.06, 21:57
      Chodzi Ci o Holter cukrowy. Jest dobry, ale jeśli potem usiądzie się i
      porządnie przeanalizuje wyniki. Poziomy cukru zczytujesz dopiero po odłączeniu
      Holtera (po 2-3 dobach), więc służy on np. do korekcji bazy. Generalnie uważam,
      że raz na jakiś czas dobrze jest go założyć.
      • jskr1 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 05.01.06, 11:06
        Aga,
        Chodzi mi o Guardian RT sprzedawany przez firme Medtronic Minimed. To podobno
        nowosc. Mozna w nim na biezaca sprawdzac poziomy cukru i na biezaco reagowac.
        Pomiar jest co 5 minut z tkanki podskornej, urzadzenie pokazuje cukier z 8
        godzin wstecz, mozna ustawic alarm wlaczajacy sie gdy cukier spadnie lub
        wzrosnie powyzej podanego poziomu, zapisuje sie tam tez ilosc ww, insuliny,
        wysilek fizyczny itd i mozna przenosic dane do komputera z ostatnich 21 dni.

Do Holtera bylam kiedys podlaczana ale nie byl on bardzo pomocny -nie mozna
        reagowac na biezaco I Holter to dodatkowa smycz jak pompa. W Guardanie sensor
        jest wkluwany w tkanke podskorna i falami radiowymi przesyla dane do monitora
        ktory musi byc w odleglosci do 2 metrow.
        Najbardziej zacheca mnie mozliwosc wlaczania sie alarmu przy nieprawidlowych
        wynikach- wymusza to wrecz natychmiastowa korekte poziomu cukru.

jesli ktos uzywal Guardian prosze o informacje czy warto...
        pzdr
        jola
        • aniek30 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 05.01.06, 14:11
          Witaj. Swojego czasu interesowalam sie pendra i w zwiazku z tym firma, ktora
          juz zrezygnowala z produkcji pendry, przyslala mi informacje o guardianie.
          Mysle ze to super urzadzenie, bo to wazne zeby wiedziec ile ma sie cukru, mozna
          szybciej reagowac. Jezeli jest pompa.... to trzeba wziasc pod uwage dwa
          wklucia. Poza tym..... koszty, koszty, koszty........... Jezeli byloby mnei
          stac od razu bym kupila to urzadznie, moze nawet zamiast pompy, bo jestem
          maniaczka mierzenia cukru. Ale miesieczny koszt uzywania wg mnei jest totalnym
          przegieciem. Z tego co pamietam jedno wklucie (ktore tez sie zmienia co 2-3
          dni) kosztuje ok. 190 zl. Na forum cukrzycy ktos kiedys opisywal ze ma takie
          urzadzenie i ze srednio wydaje miesiecznei 1200 zl. Wole.... jednak za to sobie
          cos kupic a nie cala pensje zuzywac na potrzeby swojej choroby :)
          • jskr1 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 05.01.06, 16:22
            Aniek dzieki!
            Dowiadywalam sie o ceny. Samo urzadzenie 12500pln, ale koszt jednego sensora to
            az 230pln.Sensor powinno wymieniac sie co 3 dni.Mozna wypozyczyc aparacik za
            bagatela 596pln za 3 dni...Dla mnie to zdecydowanie za duzo, zwlaszcza ze koszt
            osprzetu do pompy tez nie jest niski. Poczekam az stanieja.
            pozdrawiam
            Jola
            • aniek30 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 05.01.06, 16:58
              No wlasnie.....ten koszt, jak kazda nowosc. Mysle ze tak szybko nie stanieje,
              zobacz jak dlugo pompy sa drogie... Ale z drugiej strony licze na to ze oni w
              niedlugim czasie polacza funkcje pompy i guardiana w jednym wkluciu, to tylko
              kwestia czasu i dopracowania techniki. Dwoch wkluc.... raczej nie chcialabym
              nosic, hi,hi.....
              • alex359 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 06.01.06, 10:16
                jejku to ile trzeba zarabiac zeby sie utrzymac na samych wkuciach? a gdzie
                insulina i jedzenie do tego? fajnie by bylo jakby pompa byla czula na wyniki
                tego urzadzenia i sama w odpowiednim momencie podawala insuline, a ingerencja
                czlowieka ograniczalaby sie tylko do zmiany wkucia i zmiany fiolki z insulina.
    • nowakaga5 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 08.01.06, 21:14
      Hej,
      wiem już o co chodzi. Ostatnio czytałam artykuł w "Diabetes care", w którym są
      dokładnie opisane te urządzenia i opisane są przeprowadzone na nich badania.
      Powiem Wam, że się zawiodłam. Okazało się, że nie jest tak, jak większości (w
      tym mi) się wydaje. Zakładając "zegarek" nie można wyrzucić glukometru.
      Ponieważ pomiary nie są dokładne, trzeba minimum 4 razy dziennie zmierzyć
      cukier glukometrem i wpisać pomiar do "zegarka", aby skorygować mierzone przez
      niego wartości. Dlatego też urządzienie jest przydatne głównie w celu
      alarmowania, gdy cukier spada lub rośnie. I tu kolejne zaskoczenie. Po
      przeprowadzeniu badań okazało się, że w prawie połowie przypadków alarmy
      niskiego cukru były fałszywe (urządzenia zaniżały cukier). Dużo bardziej
      przydatne są do alarmowania o wysokim cukrze.
      Wydaje mi się, że jeszcze musimy poczekać na doskonalsze modele, bo za te
      pieniądze, to chyba nie warto...
      Postaram się zeskanować ten artykuł i wysłać Wam, jeśli będziecie chcieli.
      • jskr1 Re: Guardian - czy ktoś jest podłączony? 08.01.06, 21:58
        Aga,

Bardzo bym byla wdzieczna za artykul. Guardian jest dla mnie za drogi ale
        ciekawa jestem co mysla o nim eksperci. Wiem ze w Polsce Minimed kieruje
        urzadzenie do rodzicow malutkich dzieci - wlasnie ze wzgledu na mozliwosc
        wlaczania alarmu. Uzywam pompy tej firmy i uwazam ze jest dobra. Pompy i
        osprzet ostatnio stanialy moze z guardienem tez tak bedzie
        pozdrawiam
        Jola

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka