alrada 25.04.06, 12:04 łnosprawności ? Czy ma tu znaczenie wiek chorego, natężenie choroby. Czy wogóle gra jest warta świeczki ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex359 Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 25.04.06, 14:40 jasne można, ale czy warto? to zależy, ja się nie starałam bo z rentą chyba nikt by mnie nie zatrudnił... Moi znajomi mają, jeden z mazowieckiego dostał 500 zł, a drugi z podkarpackiego tylko 260. Na czym to wszystko polega nie mam pojęcia zawsze jednak myślałam, że renta jest stała we wszystkich regionach a tu się okazuje zupełnie inaczej... Odpowiedz Link
dwamartaki Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 25.04.06, 18:59 Ale stopień niepoełnosprawności to nie znaczy, że się rentę dostaje, co? Orzeczenie o niepełnosprawności najlżejszego stopnia pozwala np. odliczać osprzęt czy leki od podatku. Bez tego odliczać nie można. Ale moja dr powiedziała, że nie mam sznas na takie orzeczenie, póki nie mam powikłań. Bo państwu opłaca się inwestować w skomplikowane leczenie powikłań, a w to żeby ich nie było nie opłaca się:). Na to wychodzi:). Ale niektórym się jakoś udało dostać takie orzeczenie za samą cukrzycę. Ja nie próbowałam. Odpowiedz Link
nowakaga5 Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 25.04.06, 21:42 Ja dostałąm takie orzeczenie przed laty, jak byłam jeszcze w liceum (mimo, że do tej pory nie mam żadnych powikłań). Dostawałam rentę uczniowską (ponad 600zł miesięcznie) do końca studiów. Po skończeniu studiów zrezygnowałam z renty i poszłam normalnie do pracy. ALe przepisy, na podstawie których dostałam stopień niepełnosprawności już dawno się pozmieniały i teraz już nie jest tak łatwo. Na pewno przed rozpoczęciem starania się o to trzeba się poważnie zastanowić, czy to nie przeszkodzi więcej w przyszłości niż pomoże. Odpowiedz Link
gosiawd Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 25.04.06, 21:42 chyba ta pani doktor jest zle poinformowana........ cukrzyca insulinozalezna daje mocne podstawy uzyskania lekkiego stopnia niepełnosprawnosci, a to z kolei mozliwosc roznych odliczen od podatku i to nie tylko dla samej chorej osoby uzyskujacej dochody- jezeli ta osoba ma za niskie dochody członek rodziny moze odliczyc wydatki utrzymywanej niepełnosprawnej osoby Mysle, ze warto sie o takie orzeczenie starac. Mam lekki stopien niepełnosprawnosci orzeczony na stałe. Nie znam osoby z cukrzyca insulinozalezną, ktorej odmówiono by takiego stopnia Pozdrawiam słodko :)))) Odpowiedz Link
dwamartaki Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 25.04.06, 22:48 Ale jakoś niedawno go dostałaś czy dawno? Bo ja jak zachorowałam w podstawówce to też takie coś miałam, chociaż najwyraźniej nie na stałe. Już nie pamiętam:) No to może spróbuję. Jakich papierów potrzeba i gdzie z tym się idzie? Odpowiedz Link
gosiawd Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 26.04.06, 22:21 Mam orzeczenie od 2002 roku na stałe- mam w planach zmiane stopnia niepełnosprawnosci z lekkiego na umiarkowany. Moze się uda. Choruję 16 lat. Kiedys tez pobierałam rente uczniowska jak Nowakaga z ZUSu. Dwamartaki, więcej info znajdziesz tutaj... www.niepelnosprawni.info/ledge/x/2435 Odpowiedz Link
dwamartaki Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 26.04.06, 23:37 Dzięki Gosia. Spróbuję! Ja choruję lat czternaście. Odpowiedz Link
alrada Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 26.04.06, 10:00 Dziękuję za wszystkie wyjaśnienia. Ja mam cukrzycę typu 2. Bez powikłań jak mi się wydaje. Ale w połączeniu z lekami na towarzyszące nadciśnienie, wysoki cholesterol, hiperlipidemię itp. na leki te lepsze wydaję większe kwoty w skali miesiąca. Więc bardziej chodziło mi o ulge np. na leki. Na całe szczęście nie w głowie mi renta. Mam pracę, kolejne studia więc o orzeczenie niepełnosprawności pytałam w zakresie orzeczenia nie związanego z rentą. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
aniek30 Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 29.04.06, 14:04 Witajcie. Ja dostalam orzeczenie o niepelnosprawnosci w styczniu. Choruje 10 lat, nie mam zadnych powiklan. Praktycznie nic nie musialam zmyslac, zanioslam tylko ksero potwierdzone kartoteki + wyniki (dobre) + ksero wypisu ze szpitala (sprzed 10 lat) i to wszystko. Czekalam miesiac na termin, badanie bylo krotkie, bardzo ogolne, troszke rozmowy na temat warunkow bytowych i takie tam. Wspominam to milo. We wniosku zaznaczylam ze nie staram sie dla celow rentowych. Potrzebowalam to orzeczenie zeby odliczac sobie wklucia i pompe bo to mozna odliczyc w 100% w przeciwienstwie do lekow. Poza tym wpisali mi tam ze moge uczestniczyc w rehabilitacji wiec pewnie i jakies dofinansowanie do sanatorium by mi sie nalezalo. Mam stopien lekki, dozywotnio. W razie pytan chetnie odpowiem. Anna Odpowiedz Link
dwamartaki Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 29.04.06, 15:45 Rany, wypisu ze szpitala sprzed 14 lat to ja chyba nie odnajdę. Nie wystarczy aktualna dokumentacja od diabetologa? Odpowiedz Link
aniek30 Re: Czy przy cukrzycy mozna starać się o stopień 02.05.06, 12:37 Witaj. Mi przyslali wykaz co mam dostarczyc, na szczescie mam zwyczaj trzymania wszystkich papierow, ale wydaje mi sie ze nie bedzie koniecznosci. No a juz na upartego mozna poprosic o duplikat ze szpitala. Wiele zalezy od komisji. Ja np. mam niedoczynnosc tarczycy i nie moglam dostac kartoteki do reki wiec mi odpuscili i wystarczylo orzeczenie lekarza endokrynologa na kartce papieru. Mysle ze w roznych komisjach sa rozne zwyczaje... najlepiej poprosic o wykaz dokumentacji a pozniej sie martwic i pytac jak czegos nie bedziesz mogla dostarczyc..... Odpowiedz Link