marekggg 11.09.06, 11:56 namierzyli mi kilkakrotnie oko 130 (nie pamietam jednostki) na czczo, co z tego mozna wnioskowac oprocz wizyty u lekarza? trche jestem zagubiony w tym wszystkim... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowakaga5 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 11.09.06, 14:57 1. Zastosuj dietę cukrzycową - bez cukrów prostych (cukru, miodu, dżemu, soków owocowych, słodyczy, max. 1 owoc na jeden posiłek) 2. jedz regularnie co ok 3 godz. (3 duże posiłki i 2 małe-1kromka chleba) i nie jedz NIC między posiłkami. 3. Schudnij, jeśli ważysz za mało. 4. Dużo się ruszaj 5. Po zastosowaniu się do powyższego zmierz za jakiś czas cukier na czczo i 2 godz. po śniadaniu. Jeśli będzie za duży, będziesz musiał zacząć przyjmować leki p-cukrzycowe, ale w dalszym ciągu najważniejsza będzie odpowiednia dieta i utrzymywanie odpowiedniej masy ciała. 6. Zmierz cholesterol i jeśli LDL (tzw. zły cholesterol) będzie powyżej 100mg/dl konieczniej zacznij przyjmować leki obniżające cholesterol na stałę! 7. Jeśli ciśnienie tętnicze będzie powyżej 130/80mmHg zacznij przyjmować na stałę leki obniżające ciśnienie. 8. A uśmiech jest najlepszym lekarstwem na wszystko, więc nigdy się nie poddawaj :) Życzę powodzenia. Odpowiedz Link
alex359 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 11.09.06, 15:32 3. Schudnij, jeśli ważysz za dużo :) Odpowiedz Link
marekggg Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 11:25 wiec tak... ruszac to sie ruszam, nie wiem czy duzo, czy malo, ale mniej wiecej okolo 60 km na rowerze tygodniowo zaliczam cisnienie mam - okolo wlasnie 130/80 (czasami wiecej, czasami mniej) LDL mam 98,5 waga 99 kg i wzrost 175 i 35 lat rok temu wazylem okolo 90 kg, ale to robilem wiecej km na rowerze, oraz wczesniej zima duzo na lyzwach. z racji tego ze sie przeprowadzilem to i narowerze mniej jezdze i na stegnach byl remont. wlasnie zamierzam znow plywac jak bedzie paskudna pogoda... Odpowiedz Link
alex359 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 13:42 nie gniewaj się, ale mój mąż 3 lata młodszy od Ciebie przy wzroście 176 waży 78 kg i czuje się za gruby. Zdrowe jedzenie, częste i małe posiłki do tego sport i będzie oki. Odpowiedz Link
marekggg Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 14:34 wcale sie nie gniewam, waga i samopoczucie sa bardzo subjektywne, budowa ciala zas czesto zalezy od uwarunkowan genetycznych i od tego co sie robilo wczesniej. ja naprzyklad przez kilka ladnych lat uprawialem wyczynowo podnoisienie ciezarow i plywalem duzo. Odpowiedz Link
nowakaga5 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 21:44 Postaraj się jeszcze wyeliminować z diety: - majonez - jedz mniej śmietany - do 2 jajek/tydzień - jogurty owocowe - drożdżówki i wszelkiego rodzaju ciasteczka - przekąski między posiłkami (zwłaszcza oglądając TV) - ogranicz warzywa "mączne" - groszek, kukurydza, fasola - soki owocowe Masa ciała wcale nie jest rzeczą subiektywną. Są konkretne wytyczne i normy. Oczywiście lepiej mieć dodatkowe kilogramy w mięśniach niż w tłuszczu, ale coś mi się wydaje, że u Ciebie te 20kg to nie są same mięśnie... :) Odpowiedz Link
marekggg Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 13.09.06, 08:18 dzieki za wskazowki, cale szczescie z tej listy lubie tylko smietane i jajka, wiec z reszta nie powinno byc problemu. no i co do subjektywnosci masy ciala - chodzilo mi o to, ze niektorzy czuja sie zle nawet jakby mieli niewiadomo jak niska mase ciala, inni czuja sie z nia dobrze, ale mi chodzilo raczej o uwarunkowania fizyczne/genetyczne, z ktorymi mozna bardziej lub mniej skutecznie walczyc. a moje 20 kg nadwagi napewno nie sa miesnie :)) Odpowiedz Link