Dodaj do ulubionych

mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukozy

11.09.06, 11:56
namierzyli mi kilkakrotnie oko 130 (nie pamietam jednostki) na czczo, co z
tego mozna wnioskowac oprocz wizyty u lekarza? trche jestem zagubiony w tym
wszystkim...
Obserwuj wątek
    • nowakaga5 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 11.09.06, 14:57
      1. Zastosuj dietę cukrzycową - bez cukrów prostych (cukru, miodu, dżemu, soków
      owocowych, słodyczy, max. 1 owoc na jeden posiłek)
      2. jedz regularnie co ok 3 godz. (3 duże posiłki i 2 małe-1kromka chleba) i nie
      jedz NIC między posiłkami.
      3. Schudnij, jeśli ważysz za mało.
      4. Dużo się ruszaj
      5. Po zastosowaniu się do powyższego zmierz za jakiś czas cukier na czczo i 2
      godz. po śniadaniu. Jeśli będzie za duży, będziesz musiał zacząć przyjmować
      leki p-cukrzycowe, ale w dalszym ciągu najważniejsza będzie odpowiednia dieta i
      utrzymywanie odpowiedniej masy ciała.
      6. Zmierz cholesterol i jeśli LDL (tzw. zły cholesterol) będzie powyżej
      100mg/dl konieczniej zacznij przyjmować leki obniżające cholesterol na stałę!
      7. Jeśli ciśnienie tętnicze będzie powyżej 130/80mmHg zacznij przyjmować na
      stałę leki obniżające ciśnienie.
      8. A uśmiech jest najlepszym lekarstwem na wszystko, więc nigdy się nie
      poddawaj :)
      Życzę powodzenia.
      • alex359 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 11.09.06, 15:32
        3. Schudnij, jeśli ważysz za dużo :)
        • marekggg Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 11:25
          wiec tak... ruszac to sie ruszam, nie wiem czy duzo, czy malo, ale mniej wiecej
          okolo 60 km na rowerze tygodniowo zaliczam
          cisnienie mam - okolo wlasnie 130/80 (czasami wiecej, czasami mniej)
          LDL mam 98,5
          waga 99 kg i wzrost 175 i 35 lat
          rok temu wazylem okolo 90 kg, ale to robilem wiecej km na rowerze, oraz
          wczesniej zima duzo na lyzwach. z racji tego ze sie przeprowadzilem to i
          narowerze mniej jezdze i na stegnach byl remont.
          wlasnie zamierzam znow plywac jak bedzie paskudna pogoda...
          • alex359 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 13:42
            nie gniewaj się, ale mój mąż 3 lata młodszy od Ciebie przy wzroście 176 waży 78
            kg i czuje się za gruby. Zdrowe jedzenie, częste i małe posiłki do tego sport i
            będzie oki.
            • marekggg Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 14:34
              wcale sie nie gniewam, waga i samopoczucie sa bardzo subjektywne, budowa ciala
              zas czesto zalezy od uwarunkowan genetycznych i od tego co sie robilo
              wczesniej. ja naprzyklad przez kilka ladnych lat uprawialem wyczynowo
              podnoisienie ciezarow i plywalem duzo.
              • nowakaga5 Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 12.09.06, 21:44
                Postaraj się jeszcze wyeliminować z diety:
                - majonez
                - jedz mniej śmietany
                - do 2 jajek/tydzień
                - jogurty owocowe
                - drożdżówki i wszelkiego rodzaju ciasteczka
                - przekąski między posiłkami (zwłaszcza oglądając TV)
                - ogranicz warzywa "mączne" - groszek, kukurydza, fasola
                - soki owocowe

Masa ciała wcale nie jest rzeczą subiektywną. Są konkretne wytyczne i normy.
                Oczywiście lepiej mieć dodatkowe kilogramy w mięśniach niż w tłuszczu, ale coś
                mi się wydaje, że u Ciebie te 20kg to nie są same mięśnie... :)
                • marekggg Re: mam pytanie dot. podwyzszonego poziomu glukoz 13.09.06, 08:18
                  dzieki za wskazowki, cale szczescie z tej listy lubie tylko smietane i jajka,
                  wiec z reszta nie powinno byc problemu.

no i co do subjektywnosci masy ciala - chodzilo mi o to, ze niektorzy czuja sie
                  zle nawet jakby mieli niewiadomo jak niska mase ciala, inni czuja sie z nia
                  dobrze, ale mi chodzilo raczej o uwarunkowania fizyczne/genetyczne, z ktorymi
                  mozna bardziej lub mniej skutecznie walczyc.
                  a moje 20 kg nadwagi napewno nie sa miesnie :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka