Dodaj do ulubionych

Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ?

31.03.07, 13:56
Witam! Chciałabym skontaktować się z kobietami, które mogą mi coś doradzić w
sprawie ciąży. Mam cukrzycę typu 1 i nie wiem czy powinnam decydować się na
dziecko. Liczy się dla mnie każdy kontakt zarówno na tak jak i na nie (a może
zwłaszcza na nie). Mój adres mailowy aniazolsztyna@gazeta.pl
Dziękuję - Ania
Obserwuj wątek
    • alex359 nasze słodkie plotkowanie 01.04.07, 17:38
      dwamartaki ma już paroletnie bobo, zzuza1 5 miesięcznego Mikołaja, joanna_dark
      miesięcznego Kubusia, ja alex359 3 miesięczną Blankę i nowakaga5 już prawie 3
      miesięczną Olę więc my jesteśmy już mamami i służymy radą :)
      Każda z nas przygotowywała się do ciązy w poradni planowania rodziny dla
      chorych na cukrzycę. Hemglobina glokowana musi być na poziomie 6 aby można było
      zajść i urodzić zdrowe dziecię (ja miałam akurat 6.3, ale też było ok)
      Polecam poczytać wątki jak to u nas było (każda z nas ma cukrzycę t1 od min 15
      lat). Znalazłam Ci parę żebyś nie musiała szukać :) Powodzenia!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=40049933
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=43818265
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=47790875
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=44363867
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=49898106
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=53067694
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=55070411
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13315&w=58602734

Moje szczęście blanka_bielecka.eu.interia.pl
      • dwamartaki Re: nasze słodkie plotkowanie 02.04.07, 19:24
        Hej alex;), dla ścisłości mam synka lat 5 i córeczkę lat 3,5:), nie
        przygotowywałam się do ciąż w poradni planowania rodziny:)
        • alex359 ups :) 04.04.07, 11:31
          no przepraszam :) widocznie niektórzy panują nad cukrami i nie muszą czekać
          na "pozwolenie" ze strony lekarza prowadzącego :)
          Ja póki co pozostanę przy jednym dziecku bo po 1 dużo stresu o zdrowie małej a
          po 2 nie mam żadnej pomocy i bywa, że nie mam czasu się nawet zbadać nie mówiąc
          o jedzeniu :/
          • dwamartaki Re: ups :) 04.04.07, 17:46
            Myslę, że o tych stresach i zmęczeniu zapomina się, gdy pewnego dnia znowu
            przychodzi TO pragnienie:). Ja po każdym dziecku mówiłam, że już nigdy chyba, a
            teraz...:))) Cukrowe wyrównywanie trwa i... zakończyłam podleczanie innej
            choroby, o której chyba mailowałyśmy kilka miesięcy temu, więc czuję się
            przygotowana na kolejną przygodę.
            Co do poradni to wiesz - wkurzało mnie to, że w tak intymną sferę pani doktor
            wchodziła z buciorami. Jakoś tak bez poszanowania moich przekonań np. odnośnie
            antykoncepcji. I tyle. Po prostu dbałam o cukry z pomocą dobrego diabetologa;)
            A Blanka ma jeszcze jakieś kłopoty zdrowotne? marta
            • alex359 Re: ups :) 13.04.07, 10:09
              no to gratuluję kochana :) i trzymam kciuki.
              Z Blanka ok, ale fakt, że jest wcześniakiem i ma mamusię chorą na cukrzycę
              wszyscy pediatrzy są nadwyraz ostrożni co nie zawsze jest dobre dla niej. Każdą
              diagnozę potwierdzam u mojej kochanej pani dr od cukrzycy :) (z mlodzieńczych
              lat oczywiscie)
    • konika1 napisz do mnie na priv 03.04.07, 21:33
      proszę o napisanie do mnie prywatnej wiadomości na moje konto. Jestem z Olsztyna
      i w podobnej sytuacji.
      • dwamartaki Re: napisz do mnie na priv 03.04.07, 21:59
        Hej, Olsztynianki! A znacie to forum?:
        www.forum.akcjasos.pl/viewforum.php?f=3
    • jskr1 Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 04.04.07, 19:43
      i jeszcze ja - juz prawie czteroletni synek
      pozdr
    • lilka-lilka Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 12.04.07, 11:33
      No i jeszcze ja :)
      Mama prawie rocznego Pawełka.
      Dzidziusia planowaliśmy, bardzo szybko nam się udało czyny w fakt przeistoczyć :)
      Pani doktor w poradni dowiedziała się gdy byłam w czwartym tygodniu, zaraz też
      dostałam pompę. Pawełek jest zdrowy i wspaniały!
      • aniazolsztyna Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 12.04.07, 13:38
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam jednak pytanie czy ktoś zna dzieci, które
        jednak urodziły się chore z powodu cukrzycy mamy?
        • lilka-lilka Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 12.04.07, 21:53
          Moje dziecko było badane zaraz po urodzeniu, w ramach programu TRIGR.
          Okazało się, że ma predyspozycje do zachorowania na cukrzycę.
          Oczywiście bardzo to przeżyłam, ale uświadomić też sobie musiałam, że
          predyspozycje nie są równoważne z zachorowaniem. Dzięki temu że wiem o tych
          predyspozycjach od początku staram się inaczej ustawiać kuchnię.
          Pawełek nie zna smaku cukru i czekolady, mam nadzieję, że uda mi się wychować
          dziecko nie lubiące słodyczy :), wychowane na niskowęglowodanowej kuchni.

Przede wszystkim nie martw się na zapas! Nie myśl od początku, że skoro Ty masz
          cukrzycę to Twoje dziecko też będzie ją miało! Myśl pozytywnie! Poza tym
          cukrzyca to jeszcze nie koniec świata ...

A to mój Paweł:

Pawełek
          • aniazolsztyna Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 13.04.07, 14:35
            Nie boję się cukrzycy u dziecka, bo to da się opanować. Boję się wad serca,
            którymi straszyła mnie pani doktor i innych chorób
            • lilka-lilka Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 14.04.07, 10:00
              Straszyła ... no pięknie !
              Jeśli będziesz o siebie dbać, będziesz miała wyrównane cukry, najlepiej jeśli
              będziesz miała pompę i dobrą opiekę medyczną to urodzisz zdrowe dziecko!

Ja też się bałam.
              To naturalne.
              Pawełek był badany jeszcze w moim brzuchu pod kątem wad serca między innymi.
              Rodziłam w dobrej klinice, gdzie nie rzadko przychodzą dzieci matek z cukrzycą
              (ciężarną i II typu) na świat.
              Za jakiś czas pragnę mieć drugie dziecko.

uszy do góry!

pozdrawiam

Lila
    • alex359 tego już za dużo 27.05.07, 22:37
      glukogryk czy Ty masz świadomość co wyprawiasz na tym forum? gdybyś chorował
      tak jak my po 10, 15, 20 i więcej lat to szybciutko byś pomyślał, że jakiś
      troll się tu wdarł. A może napiszesz jeszcze, że herbatka wyleczy nas z
      cukrzycy, tym co tracą wzrok będą super widzieli i po retinopatii nie będzie
      śladu, tym co ujęli stopę - ona nagle odrośnie, a tym co mają dializy nerki
      ozdrowieją?
      Ciąża to bardzo poważna decyzja w życiu cukrzyczki więc proszę nie wciskaj kitu
      z herbatką.
      • aniazolsztyna Re: tego już za dużo 30.05.07, 21:39
        Dzięki... mnie szkoda aż było tego komentować
        A swoją drogą to wyniki mam super i możemy się starać o kolejnego szkraba!
        ...no to idziemy się starać :)
        • alex359 Re: tego już za dużo 31.05.07, 21:16
          hehe no starania są bardzo przyjemne, bez zabezpieczenia i stresu :) Ja teraz
          mam lepszą hemoglobinę glikowaną niż w czasie ciąży i lekarka pytała kiedy
          następne? No cóż, Blanka skończyła 5 miesięcy, ale mi się jakoś nie spieszy. Do
          końca roku posiedzę na wychowawczym, później trzeba się zająć naszym "innym
          dzieckiem" czyli nowo postawionym domkiem i jak wyjdziemy na prostą z czasem i
          kasą to może wtedy weźmiemy się za Jasia :) Ja sobie daję jakieś 4, 5 lat na
          następne.
          Kochana powodzenia tam i czekam na posta typu "hurrra mam 2 kreski" :)))
    • panpaniscus Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 14.12.07, 22:21
      To ja się tylko dopiszę: mama dwuletniej niemal córeczki. Ciąża bez powikłań,
      córeczka w 50 centylu (czyli nie za duża, co grozi przy źle prowadzonej cukrzycy
      podczas ciąży). W ciąży miaam dobre cukry, trzy miesiące przed zaczęłam częściej
      się mierzyć i lepeij kontrolować. Bardzo mi się zmieniało zapotrzebowanie na
      insulinę, a najbardziej niesamowite było że po porodzie z ogromnego (hormony
      łożyska) spadlo do minimalnego (moje własne plus produkcja mleka to jednak duże
      obciążenie).
      Miałam pompę duzo wcześniej.
      Serdeczne podrowienia i życzę powodzenia:)
      • aniazolsztyna Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 15.12.07, 21:31
        Jestem w 19 tc. Jak na razie jest super. Cukry bardzo wyrównane-to pewnie
        zasługa pompy, którą od razu dostałam. Ciąża przebiega prawidłowo. Czekam co
        będzie dalej. Pozdrowienia
        • dwamartaki Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 22.12.07, 15:15
          O, ja też jestem w 19tc:) Pozdrowienia
          • dwamartaki Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 26.12.07, 13:44
            Napisałam do Ciebie maila.
            • alex359 do aniazolsztyna i dwamartaki 21.01.08, 21:51
              hej brzuchatki co u Was, jak się czujecie? Brzuszki już duże? Na
              kiedy macie terminy i czy wiadomo co będzie?
              Dwamartaki chyba trzeba będzie zmienić nicka na trzymartaki co? :)))
              Moja Blaneczka już rok skończyła 28 grudnia, jeny kiedy to
              przeleciało...
              • aniazolsztyna Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 21.01.08, 22:44
                U mnie 24 tydzień a w brzuszku córeczka - no to będę mieć dwie :)Czuję się super
                chodź właśnie cukry zaczęły mi szaleć. Lecą w górę mimo, że nic nie jem - buuu
                • alex359 Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 23.01.08, 10:26
                  czyli wszystko ok bo to charakterystyczne dla cukrów po 20 tc :) Ja
                  też w ciąży czułam się super, zero nudności ani zachcianek. To
                  powodzenia życzę!
                  No a jak już wiecie to wybraliście już imię? Choć wiem, że przed
                  rozwiązaniem to się 1000 razy zmienia :)
                  • aniazolsztyna Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 24.01.08, 10:21
                    Nie możemy dojść z mężem do kompromisu. Każdemu podoba się inne imię. Więc na
                    razie śmiejemy się, że będzie Scholastyka Mercedes ;)
                    • dwamartaki Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 26.01.08, 11:57
                      Hej
                      Ja mam termin na połowę maja czyli tak pod koniec kwietnia będzie cc. No i ponoć
                      to dziewczynka. U nas od dawna na top liście imion dla dziewczynek była Rut:)
                      Tak więc póki co w domu baby górą. Córeczka się cieszy, że będzie siostrzyczka,
                      a synek twierdzi, że trudno - może następnym razem będzie chłopiec:)
                      Brzuchata jestem bardzo. Ale to pierwsza ciąża, w której czuję się tak dobrze:)
                      Bardzo szybko mija.
                      • aniazolsztyna Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 26.01.08, 20:44
                        ja też mam taki sam termin - 13 maja. Tylko dlaczego Ty już wiesz, że urodzisz
                        przez cesarkę?
                        • dwamartaki Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 27.01.08, 10:08
                          Bo miałam już dwie, a w Polsce po dwóch z góry jest trzecia.
                          • melodyka Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 10.04.08, 15:12
                            Jakaś moda na dzieci?! :/czy wyścigi?!"kto więcej"?
                            • tebacha Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 10.04.08, 18:08
                              Nie rozumiem tego komentarza.?
                              • melodyka Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 10.04.08, 22:00
                                taka luźna myśl, do nikogo nie piję;)
                                przepraszam, jeśli ktoś poczuł się urażony:)
                                Jakoś generalnie ostatnio wiele dzieci "się
                                namnożyło":)
                                • dwamartaki Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 11.04.08, 17:11
                                  No mój wyżowy rocznik 80 teraz powraca na scenę:) A najgorsze, że przy
                                  jednoczesnym totalnym kryzysie służby zdrowia. Historie na Izbach przyjęć w
                                  szpitalach położniczych są nieciekawe:(. Jak ja bym chciała mieć już tę
                                  przeprawę za sobą...
                                  Ania, a jak w Olsztynie pod tym względem?
                                  • aniazolsztyna Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 12.04.08, 07:47
                                    W Olsztynie tylko jeden szpital przyjmuje pacjentki z cukrzycą. Jest tam
                                    patologia ciąży dla całego regionu więc tłok jest niesamowity. Ja jestem jednak
                                    zupełnie spokojna, bo dla mnie miejsce się na pewno znajdzie. 29 kwietnia idę
                                    już do szpitala i czekam na drugą córeczkę. Pozdrawiam
                                    • dwamartaki Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 03.05.08, 15:44
                                      Urodziłam córeczkę. Miała 3716g i 55cm i jest śliczna. To moje
                                      pierwsze bez oznak matki cukrzycowej:)! Od razu miałam ją przy
                                      sobie, już na pooperacyjnej. Miałam stracha
                                      przed tym kolejnym cc i na stole się bałam, bo długo trwało otwarcie
                                      i zamknięcie powłok, ale wszystko o.k. Opływam w mleko:) No i przy
                                      każdym karmieniu cukier spada momentalnie b. nisko, więc się
                                      obstawiam sokami:)
                                      Pozdrawiam słodkie mamy.
                                      • jan-w Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 03.05.08, 21:11
                                        Niech zdrowo rośnie :-)
                                      • aniazolsztyna Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 12.05.08, 08:23
                                        Ja urodziłam 1 maja. Dopiero teraz jesteśmy w domu, bo Ola miała żółtaczkę.
                                        Udało mi się urodzić naturalnie. Mała ważyła 3500g i dostała 10pkt. Apgar.
                                        Bardzo się cieszę, że wszystko się udało.
                                        • dwamartaki Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 14.05.08, 13:14
                                          Gratuluję i pozdrawiam;)
                                          • podpalaczkaa Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 30.05.08, 15:12
                                            Aniu, Marto
                                            GRATULACJE

JESLI MNIE KTOS PAMIĘTA Z FORUM Z GAZETY I AKCJASOS to ja aania79
                                            (teraz pod innym nickiem)
                                            Choruję na typ 1 od 20 lat (teraz mam 29 lat)
                                            mam już zdrową córeczkę (4 latka) a obecnie jestem w 23 tc.
                                            Będę rodziła na Karowej we wrześniu.
                                            Boję się.
                                            Pozdrawiam.
                                            • jan-w Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 30.05.08, 20:10
                                              Nie bój się. Na pewno tak będzie zdrowiej dla ciebie i dziecka.
                                              Wiem, wiem. Łatwo tak doradzać ;-)
                                              • dwamartaki Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 05.06.08, 21:12
                                                Cześć Ania79.
                                                Bardzo mi brakuje forum z akcjasos;)
                                                Karowa poprawiła się pod wieloma względami od kiedy tam byłam ostatnio. Nie
                                                pamiętam gdzie rodziłaś pierwsze dziecko. Też tam?
                                                • podpalaczkaa Re: do aniazolsztyna i dwamartaki 09.06.08, 22:20
                                                  tak, dobrze pamietasz, rodzilam na Karowej.Widzialam , że warunki
                                                  lepsze...
                                                  Holera dziś odebralam HBa1c = 6,8 % :(
      • d.ewcia Re: Przyszła mama z cukrzycą typu 1 ? 04.05.10, 17:31
        Mam pytanie dotyczące pomiaru cukru. W ciąży nie powinno po godzinie przekroczyć 140. Często mi się zdaża że po godzinie mam ok , ale jak wcześnie zmierze np po półgodzinie to mam ok 150. Jak to jest z tym cukrem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka