Dodaj do ulubionych

Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje?

18.05.08, 17:48
Wycieczka do Włoch, środek lata, bardzo gorąco...Jakie macie sposoby
na przechowywanie w chłodzie insuliny gdy nie ma lodówki? Coś
małego, podręcznego ale co? Termos? Może ktoś z doświadczonych
podrózników ma jakieś fajne sposoby? Bedę wdzieczna za pomomoc.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 18.05.08, 22:55
      www.genmedical.com/store/index.html?lang=en-uk&target=d66.html
      • aggie8 Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 19.05.08, 23:15
        Jejku! Tego się nie spodziewałam. Dokładnie to czego potrzebuję!
        Muszę się tylko dowiedziec jak kupic tu w Polsce coś z brytyjskiego
        sklepu internetowego. Tego jeszcze nie przerabialam :-( Mam
        nadzieję, że jest to mozliwe.
        • jan-w Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 20.05.08, 21:37
          No problem. Np:
          cgi.ebay.pl/Insulin-fridge-line-travel-wallet-frio-insulated-lg_W0QQitemZ120262358978QQihZ002QQcategoryZ1277QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
          Kupuję regularnie w GB. Dociera w ciągu ok tygodnia.
          • aggie8 Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 23.05.08, 12:00
            Dzięki serdeczne!
            • diabbb Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 28.06.08, 20:08
              etui frio mozna tez kupic w polsce:)

www.allegro.pl/show_item.php?item=391175637
              ja juz jestem zadowolonym uzytkownikiem i goraco polecam -
              wyprobowany w samochodzie bez klimatyzacji:)
              • jan-w Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 29.06.08, 09:40
                To bardzo miło. Szkoda tylko że dwa razy drożej niz za granicą. Nawet po dodaniu
                kosztu przesyłki, to znacznie drożej niż kupno np w GB.
                • diabbb Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 29.06.08, 10:08
                  przeliczalam w kazda strone i zawsze wychodzi taniej niz sprowadzenie - zauwaz, ze w gb jest podana cena bez vatu;)
                  a poza tym w razie czego mozna zworocic - a przesylka do gb...
                  • acidsugar Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 29.06.08, 10:51
                    racja, robiłam już zakupy za granicą i po pierwsze oclili mi to a za transfer
                    pieniążków też zapłaciłam i suma summarum więcej zachodu niż korzyści
                    • jan-w Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 29.06.08, 13:41
                      1. Kupuje za granicą od lat, kilka razy w miesiącu. Trafienie takiego małego
                      pakietu do UC jest minimalne. U mnie poniżej 1%. Zakupy o wartości do 50 euro są
                      zwolnione z kosztów celnych (obrót gospodarczy - 22 euro). Vatu oczywiście w
                      ramach UE nikt nie dolicza. Przy przesyłkach z poza eu w wyjątkowych wypadkach
                      przy dużych przesyłkach z zadeklarowaną wartością.
                      2. Oczywiście że cena w GB jest z VAT i nikt nic nie dolicza.
                      3. Nie istnieje coś takiego jak koszt transferu pieniędzy. Przy płaceniu
                      Paypalem lub KK koszt = 0. No chyba że ktoś jest śmiertelnie naiwny i wysyła
                      przekaz bankowy kosztujacy kilkadziesiąt złotych. Ale tacy chyba dawno już wymarli?
                      4. Sądząc Diabb że podciągnąłeś aż 2 wątki na ten temat aby zamieścić 2 razy
                      link do tej aukcji internetowej, a teraz wbrew faktom piszesz że cena w GB jest
                      bez vat i jest wyższa, twój związek z reklamowanym towarem wygląda na oczywisty.

Każdy sam może sobie policzyć:
                      GB ebay (nie najtańsza wersja) z przesyłką = 90 zł
                      USA - 26USD + 10 USD USPS FRE = 36 USD = prawie 80 zł
                      Opłaty celne tak tanich przesyłek zgodnie z prawem nie dotyczą.
                      Koszt transferu - bądźmy powaźni ;-)
                      Opłata paypalem daje 100% pewności i nic nabywcę nie kosztuje. Jeżeli towar nie
                      dotrze paypal zwraca pieniądze. Wysłanie firmie krzk w Polsce, wiadomo jak się
                      może skończyć
                      Przedobrzyłeś kochany z tą reklamą. Wysstarczyło zamieścić ją raz i nie dodawać
                      kłamliwych uzasadnień. Myślę że teraz nikt ci już nie zaufa i nie zaryzykuje
                      wysłania ci pieniędzy.
                      • diabbb Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 29.06.08, 20:24
                        Drogi Janie:)
                        1. Milo mi rozmawiac z tak swiatowa osoba jak Ty. Ja nie kupuje za
                        granica, a jeśli kupuje w przez internet to nawet w Polsce uwazam,
                        żeby nie dac się oszukac. Jednak robiac zakupy w Polsce mimo
                        wszystko czuje się pewniej (może to blad).
                        Z powodu mojego malego „obycia” w swiecie nie wiedzialam, ze w unii
                        nie placi się vatu a male kwoty nie podlegaja ocleniu – wybacz, nie
                        mialam potrzeby tego wiedziec, ale to nie powod zebys od razu
                        posadzal mnie o klamstwa.
                        2. informacje ze towar jest w gb bez vatu wzielam ze strony
                        producenta – www.friouk.com
                        na tej stronie jest podana bez vatu.
                        3. ponieważ nie mialam nigdy takiej potrzeby (nie prowadze sprzedazy
                        przez internet o co mnie posadzasz) nie posiadam i nie uzywam
                        paypala ani podobnych „mozliwosci” – nie ufam takim systemom i do
                        tego mnie nie namowisz. Wole tradycyjny bank – jak widac „tacy”
                        jeszcze nie wymarli.
                        4. zamiescilam az 2 watki z linkiem do frio, ponieważ sama
                        poswiecilam duzo czasu, żeby znalezc dla siebie taki produkt, a nie
                        chcialam zamawiac na ebayuJ. Z kilku powodow:
                        po 1 strona tamtego sklepu wydawala mi się niezbyt czytelna i
                        przejrzysta, żeby dowiedziec się wiecej o produkcie odwiedzilam
                        strone producenta. Po 2 lubie wiedziec od kogo kupuje, a tam ani
                        nazwiska ani adresu firmy nie moglam znalezc (może zle szukalam, nie
                        posadzaj mnie proszę o to ze jestem oszustka). Co do moich
                        kalkulacji – wyliczylam ze cena w gb jest wyzsza, gdyz bralam pod
                        uwage podatek vat oraz koszty transferu pieniedzy. Mój blad.
                        Ale gdybym miala zamowic frio jeszcze raz, na pewno wybralabym zakup
                        u producenta, zwlaszcza ze ma on w Polsce oficjalnego dystrybutora,
                        który podaje swoje dane (jak już pisalam to dla mnie wazne).
                        5. nie chce żeby ktokolwiek wysylal mi pieniadze czy ufal w
                        czymkolwiek, gdyz nie jestem organizacja charytatywna i takiej
                        pomocy nie potrzebuje. Nie posadzaj mnie tez o reklame, ponieważ
                        wyslalam ten link w nadziei, ze pomoge osobom takim jak ja (czyli
                        chorym na cukrzyce i o nieco przestarzalym i asekuranckim wedlug
                        niektórych podejsciu do zakupow przez internet).
                        Ciekawi mnie tylko dlaczego az tak bardzo zdenerwowaly Cie moje
                        posty...zaczelam nawet myslec, ze to to Ty reklamujesz frio
                        sprzedawane na ebayu :)- ale jeśli nie to przepraszam – po prostu
                        przyszlo mi to do glowy, kiedy dosc agresywnie posadziles mnie o”
                        związek z reklamowanym towarem”. No i to ostatnie zdanie o zaufaniu
                        i wysylaniu pieniedzy:). Dobre.
                        „Wysłanie firmie krzk w Polsce, wiadomo jak się może skończyć” –
                        tutaj rzeczywiscie masz racje – dlatego na ebayu nie kupilam, bo
                        firma sprzedajaca na allegro podaje się za licencjonowanego
                        dystrybutora i mam jej pelne dane teleadresowe. Oczywiście upewnilam
                        się na stronie producenta, ze firma nie klamie – sa na liscie
                        dystrybutorow. A towar otrzymalam, nikt mnie nie okradl, wiec
                        uwazam, ze warto było poszukac, nawet jeżeli rzeczywiscie
                        przeplacilam te 13 zl.
                        Pozdrawiam, a wracajac do tematu – ciekawa jestem co sadzisz o frio?
                        Bo domyslam się ze posiadasz ten gadzet jeśli tak często bez oporow
                        robisz zakupy za granica:)
                        • jan-w Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 29.06.08, 21:42
                          1. E-bay, podobnie jak allegro (ale bardziej) ma rozbudowany system ocen.
                          Omawiany sprzedawca ma (co widać w prawym górnym rogu tytuł Super sprzedawca, na
                          który trzeba sobie zasłużyć nieskazitelną opinią. Otrzymał 3226 ocen, w tym
                          99,4% pozytywnych. W tej sytuacji można przyjąć że pozostałe 0,6% neutralnych i
                          negatywnych to wypadki przy pracy. Klikając tam można przeczytać pozytywne
                          opinie wystawione mu od lutego 2005 przez ponad 3000 klientów, trudno więc mówić
                          o kupnie od niewiadomo kogo. W przypadku linkowanego przez ciebie sprzedawcy na
                          allegro, liczba ocen = 0. Kupowanie od takiej osoby jest obarczone dużym
                          ryzykiem. Może to być ktoś początkujący, ale to jedna wielka loteria. Po co
                          ryzykowac skoro to samo można kupić od kogoś kto ma ponad 99% opinii pozytywnych
                          i sprzedaje taniej. W aukcji na e-bay nie ma informacji o tym jakoby cena była
                          bez vat. To że firma podaje także cenę netto jest normalne także w Polsce, ale
                          nie ma to wpływu na warunki sprzedaży przez innych.
                          Poza faktem kupna na e-bay od firmy o potwierdzonej reputacji, jak pisałem,
                          towar jest objęty bezpłatnym ubezpieczeniem. Nawet jeśli poczta polska zgubi lub
                          zniszczy przesyłkę otrzymuję pełny zwrot pieniędzy. W przypadku allegro, może
                          się skończyć dobrze, może źle i nikt mi nie zwróci pieniędzy. Aby używać paypal,
                          nie trzeba być sprzedawcą. Ja nic nie sprzedaję, ale podobnie jak setki tysięcy
                          innych korzystam z Paypal jako wygodnej, szybkiej, bezpiecznej i bezpłatnej
                          formy przekazywania pieniędzy za granicę. Wiele firm i osób nie przyjmuj innych
                          form płatności. Ja nie płacę nic za przesyłke. Odbiorca płaci ok 0,2% kwoty. Do
                          tego towar jest ubezpieczony i często jest objęty trackingiem (możliwością
                          śledzenia gdzie jest w danej chwili).
                          Twoje posty mnie nie zdenerwowały. Napisałem nawet że to miło że można je kupić
                          w Polsce. Nie lubię natomiast spamu. Umieszczanie tej samej wiadomości w kilku
                          miejscach tak jest traktowane przez netykietę i zakazane na forach. Także tym.
                          Linki do netykiety i regulaminu znajdziesz w stopce forum. Umieszczenie linków
                          do aukcji na allegro w dwóch sąsiadujących ze sobą wątkach jest raktowane jako
                          ewidentny spam.
                          Co sądzę o Frio? Pewnie jest dobry, ale go nie posiadam. Kupiłem Poucho który
                          działa podobnie ale chłodzi 2 razy dłużej - ok 96 godzin. Za 26USD (czyli ok 55
                          zł) plus przesyłka z USA. Opis:
                          www.amazon.com/Diabetic-Insulin-Between-Degrees-Refrigeration/dp/B000Q8Y0LG/ref=sr_1_8?ie=UTF8&s=hpc&qid=1214767947&sr=1-8
                          Dobra rzecz. Szkoda tylko że nie może być zapakowana do szczelnej torebki bez
                          przewiewu.
                          • mondzia.p Re: Jak jechać z insuliną w ciepłe kraje? 02.03.09, 21:50
                            A czy ktoś może się wypowiedzieć na temat samego produktu? jak to się sprawdza w praktyce? Chcemy wyjechać na 3 tygodnie do Azji, będzie gorąco, będziemy się przemieszczać, nie zawsze będzie w pobliżu lodówka..

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka