Dodaj do ulubionych

Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY!

29.10.08, 18:38
Witam
Właśnie wróciłam od chirurga. Stwierdził stopę cukrzycową. Miałam
niewielkie zadrapanie na stopie, a teraz już martwica i nie wiem co
dalej.
Napiszcie proszę GDZIE i KTO to leczy , jakie macie doświadczenia,
jakie leki, dobrzy specjaliści... w kraju, za granicą. POMÓżCie
proszę. Jestem zrozpaczona :(
Dziękuję za posty.
Obserwuj wątek
    • boooo Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 07.11.08, 01:15
      Witaj magdad74
      Chwilę wcześniej podałam elizabeth namiary na klinikę w Krakowie, w której leczą
      stopę cukrzycową. Kto tam jest najlepszy, naprawdę nie wiem. Szefem jest prof.
      Sieradzki.
    • jolantum1 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 26.04.10, 09:50
      Jak wygoić palec stopy cukrzycowej którego skóra pod spodem ciągle
      się "otwiera"przy chodzeniu?
      Proszę również o sprawdzone informacje.
      • apra_live Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 04.05.12, 10:11
        Takie rany najlepiej goi curiosin żel z kwasem hialuronowym, super działa tworząc warstwę ochraniającą ziarninę, chroni ją przed czynnikami niszczącymi tkankę także rana goi sie dość szybko.
        • l-arginina Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 12.09.12, 22:55
          Twoje jedzenie to Twoje lekarstwo! Hipokrates - tworca medycyny jako nauki 460-375 p. Chr.

leczenie choroby nie usowajac jej przyczyny jest po prostu trendem XXI wieku - trendem koncernow farmaceutycznych - na wszystko pigolka!!! Choremu na raka usuwa sie guz ale nie usuwa sie przyczyny jego powstania !!! nie jestem lekarzem. mimo to znam przypadki ludzi , ktozy WYLECZYLI sie z cukrzycy. I TO NIE JEST ZART !!! trzeba tylko miec otwarty umysl i sie nie podawac. moja misja to pomaganie ludziom. rozwjazanie jest proste tyle ,ze koncernom farmaceutycznym nie zalezy na tym zebysmy byli zdrowi , bo na kim beda ZARABIAC ? "LEKARZE" zamiast dotrzec do tego dlaczego dana choroba nas dotknela to przepisuja tabletki z ktorych maja najwieksza prowizje itd itd. chetnie podpowiem co wiem na temat wyzdrowien z cukrzycy. zainteresowanych prosze o mail. pozdrawiam i zycze duzo zdrowia
          • kasia-1955 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 13.02.14, 03:33
            dzien dobry,
            mam na imie Krystyna , chcialabym sie dowiedziec jak zwalczyc cukrzyce ( na ktora zostalam zdjagnozowana rok temu - ograniczam weglowodany , chodze na szybkie spacery , ale od czasu do czasu mam "wysokie cukry". W ostatnich 6 miesiacach niestety mialam dwa zawaly.
            Bardzo jestem ciekawa jaka lecture czy artykuly zalecalaby Pani dla takich jak ja.
            pozdrawiam serdecznie Krystyna
            • majenkir Re: 13.02.14, 22:50
              Odwiedz forum Moja Cukrzyca :)
              forum.mojacukrzyca.org/viewforum.php?f=29
          • kazia1939 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 23.04.15, 21:47
            Mam cukrzyce od 36 lat. Walcze o stopy cukrzycowe : starając się utrzymywać niskie poziomy cukru; naświetlając lampą biptron: smarując maścią bursztynową:
            chodząc na spacery [płakać i chodzić] utrzymywać rozsądną wagę

;
      • margolka878 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 06.01.15, 22:12
        witam moja mama też ma stopę cukrzycową i zrobiła jej się rana pod palcem dużym ale wyleczyliśmy to maścią IRUXOL na receptę kosztuje 24 zł bez 48 ale naprawdę jest świetna i również curiosin żel jest świetny.POLECAM!
      • paniaga123 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 26.10.16, 07:22
        Proszę zadzwonić do mnie podpowiem jakie zabiegi robić 603270427
        Agnieszka 603270427
      • sadowska_j Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 09.11.16, 13:06
        Ja jestem z Wrocławia, nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja miałam problem z czwartym palcem od prawej nogi. między małym palcem a czwartym zrobiła się rana, siączyło się z niej i palec był siny. Ktoś mi polecił Panią dermatolog i wyleczyła mi ten palec. Przychodnia Starmed Wrocław ul. Młodych Techników dr Gregor. Stosowała maści. Palec już naprawdę żle wyglądał. Polecam Panią doktor.
        Jola z Wrocławia
      • majeczkaa Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 31.07.19, 12:44
        Podstawą jest stała opieka doświadczonych specjalistów. Mojemu tacie, który borykał się z podobnym problemem (otwierające się rany) bardzo pomogła p.Agnieszka z przychodni Centrum Stopy. Dobrane opatrunki, nauka pielęgnacji ran i w bardzo krótkim czasie nastąpiła poprawa. Polecam bardzo!
    • rommoc39 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 27.05.10, 14:24
      Ja jestem już po zabiegu chirurgicznym na lewą stopę .
      A oprócz tego na tzw.siedzeniu miałem dużą ranę.Wyleczyli mi lekarze
      z Jastrzębia Zdroju.
      Nalezy stosować nowoczesne opatrunki ze srebrem.
      Proszę też zaglądnąć na moją stronę intenetową :
      www.cukrzycaseniora.szablon.pl
      • amira112 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 22.08.10, 14:19
        witam!nie zawsze od razu podają opatrunki ze srebrem to zależy od stopnia rany
        czasami potrzeba czasu i walki o zachowanie stopy
        • nowakaga5 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 14.09.10, 23:06
          Kilka zasad:
          - mycie stóp szarym mydłem
          - odkażanie CAŁEJ!!! stopy, na której jest rana Octeniseptem (można kupić w aptece, bez recepty)
          - Nałożyć na ranę dużą ilość kremu - Argosulfan (na receptę)
          - następnie nałożyć sterylne gaziki i zabandarzować (lekko, żeby nie upośledzać krążenia w stopie) bandarzem CAŁA!!! stopę
          - koniec bandarza przykleić plastrem do pozostałego bandarza na nodze. Nie wolno przyklejać bandarza do skóry i nie wolno wiążać supełków (upośledza to przepływ w stopie)
          - następnie pójść do Poradni Stopy Cukrzycowej na ul. Banacha 1a w Warszawie (jedyna na mazowszu i na prawdę dobra)

Najważniejsza zasada - UNIKAĆ ZRANIEŃ - wygodne buty, nie chodzić boso, codziennie oglądać stopy i każde zranienie od razu zdezynfekować i zaopatrzeć, nawet najmniejsze!
          Życzę powodzenia!
          • kasiula8031 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 29.11.11, 18:59
            tak właśnie :))) ja tak robie i mi się goi:)) długo bo długo ale się goi a w stopie cukrzycowej jest to złożony proces
            Pozdrawiam
            • kocham_facebooka colostrum 31.07.12, 20:45
              Polecam środki z colostrum. Ja sam używam i działa, rana goi się szybciej, a wcześniej się jątrzyła, bolala a noga puchla. uzywam colostrigen genactiv, jest tani a dobry.
          • speedy46 Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 11.07.14, 01:16
            nowakaga5@ w Twojej wypowiedzi jest kilka nieścisłości - dotyczą sposobu i kolejności zaopatrywania rany w stopie cukrzycowej. Chodzi np. o użycie Argosulfanu (dr. Rosiński jego nie polecił), osuszania stopy (trzeba jałowym gazikiem po myciu szarym mydłem) oraz użycia soli fizjologicznej.

Przy tak dużej niespójności zalecam lekturę autorstwa dr. Grzegorza Rosińskiego:

www.xido.pl/uploads/pdf/ADC_Stopa_cukrzycowa.pdf
            a nie opowiadanie bajek i w dodatku z błędami ortograficznymi.

Chodzi o śmierć i życie i jak nie masz wiedzy, to siedź cicho.

Mam chorego rodzica, drżę o jego życie (martwica sucha palucha) i przy wskazówkach j/w. nic się od 5 m-cy złego nie dzieje, poza bólami wieczorem (głównie) i nocą. Leczenie - ok 250 - 300 zł w miesiącu na zaopatrywanie ran (bez wizyt lekarskich - szt. 125 - 185 zł):
            octenisept, sól fizjol., gaza, bandaże, ozonella, sorbact, rękawice chirurg., kosmetyki, poza tym specjalne obuwie, skarpety (dalsze 100 zł/2 mies.)
          • dbajozdrowie.info Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 15.01.15, 16:58
            Potrzeba profilaktyki i edukacji jest wielka, niestety nie wszyscy pacjenci biorą na poważnie problem powikłań i go bagatelizują, jak dotrzeć do dziadka które nie traktuje na serio ani diety ani samokontroli?
    • bagarmosen Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 16.09.10, 07:04
      jakas klinika w Polsce prowadzi badania nad lnem!!! ponoc opatrunki dzialaja reweiacyjnie--ale zabij mnie -nie pamietam ktora!!!!!!!!!!
      • 2mimoza Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 29.08.17, 09:52
        Nic prostszego jak robić opatrunki z wywaru z siemienia lnianego lub samego oleju lnianego.
    • kamillo1234 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 10.01.11, 02:29
      Osobiście mogę polecić krem PROGENIC.

Można go kupić na: www.genimed.net

Najważniejsze, że faktycznie działa (w końcu jest rekomendowany przez PSD), tak jak jest to opisane. Dla mnie rewelacja :)

Zdrówka
      • aginess krem Progenic 13.10.11, 14:38
        Zgadzam się, ja też polecam krem Progenic. Jest świetny! Jego głównym skladnikiem jest colostrum (tzw siara) czyli stosowana w medycynie substancja produkowana przez gruczoły mlekowe ssaków w ostatnim okresie ciązy. Siara zawiera się ogromną ilośc bioaktywnych substancji, ma silne właściwości leczące infekcje. Krem dziala rewelacyjnie, mi pomaga! Kosztuje ok 60 zł więc naprawdę warto go kupic. Do kupienia tutaj: www.genactiv24.eu/pl/offer/21/progenic_krem
    • zulewicz1 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 22.10.11, 15:07
      zajmuję się leczeniem stopy cukrzycowej oraz trudno gojące się rany i odleżyny podkarpacie tel.608062072. Żaden lekarz swoim systemem antybiotyków tego nie wyleczy mam pacjentów uratowanych nawet od amputacji.
    • krisk.2 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 23.10.11, 21:42
      Stopa cukrzycowa... tak pisałem o tym gdzieś.. ale nie bede sprzedawał wiedzy,,,
      Znam ten temat wiem co i jak
      Wiem dlaczego tak sie dzieje
      Wiem jak można temu przeciwdziałać
      Wiem bo też zadawałem sobie takie pytania
      To nie jest proste jak chodzisz po lekarzach i od wszystkich wyciągasz po troszeczku info bo oni znają sie tylko na swoim
      a ja to przezyłem wszystko sobie składam w całość i mam tą wiedzę którą Tobie potrzeba...
      ale nie na forum
      Tu mozna tylko dostać poradę od jednego lekarza... który Cie zaprosi na wizytę...
      531 640 932 jakby co pytaj...
      • manka7878 Tylko progenic genactiv 27.10.11, 22:19
        Drogi Panie, szarlatanom dziękujemy..

Osobiście polecam krem Progenic firmy Genactiv. Próbowałam już kilku kremów z colostrum (pomaga w stopie cukrzycowej), ale ten jest zdecydowanie najlepszy, a tańszy od innych dostępnych na rynku. Można go kupić w sklepie internetowym na www.genactiv.eu. Polecił mi go lekarz w poradni dla cukrzyków i rzeczywiście działa. a stopa cukrzycowa może skończyć się amputacją i dlatego nie należy tego lekceważyć...
        • joasia75-1 Re: komora hiperbaryczna 04.11.11, 12:25
          Wiem,że w Poznaniu w ten sposób leczy się się stopę cukrzycową.Efekty widziałam na własne oczy,stopa uratowana.Zabiegi są refundowane przez NFZ.
    • pandzia321 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 25.11.11, 15:40
      Mój tata tez to ma.....
      leczyl sie w szczecinie nie pamietam dokladnie jaki lekarz ale hirug napewno no najpierw w kamieniu pom ale pozniej przeniesli go do szczecina na pomorzany.

• anton.ella progenic GENACTIV najlepszy 27.11.11, 15:11
        podobno najlepszy jest krem Progenic GENACTIV zrobiony na bazie colostrum. Moja znajoma bardzo go zachwala, mówi że uratował jej nogę od amputacji, w poradni diabetologicznej lekarz też go polecał. Ja właśnie zamówiłam go z internetu (genactiv.eu/pl/offer/21/progenic_krem), nie kosztuje dużo (tylko 64 zł), mam nadzieję że mi pomoże.
        • aginess Re: progenic GENACTIV najlepszy 22.12.11, 15:06
          Teraz ten krem nazywa się Genactiv Colostrigen R i ma niższą cenę (53PLN) genactiv.eu/pl/offer/21/colostrigen_r_krem. Jest dość skuteczny, u mnie stosują go w całej poradni diabetologicznej, do której chodzę. Warto go kupić, bo ze stopą cukrzycową nie ma żartów, można stracić stopę, zanim się człowiek obejrzy...
    • kasiula8031 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 29.11.11, 18:54
      No powiem Ci że masz problem:(( ja walczę ze stopą cukrzycową już trzy lata. Za pierwszym razem się przeraziłam bo moja noga wyglądała jakby ją pociąg rozjechał. Trafiłam na Banacha w Warszawie do szpitala tam mają naprawdę sposoby. Jest pielęgniarka która się tylko zajmuje stopą cukrzycową. Naprawdę mi tam pomogli i uratowali mi nogi po złych butach.
      Pozdrawiam
      • i-kosmetyka Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 01.12.11, 11:54
        Polecam lekturę informacji zawartych na stronie www.zdrowe-nogi.pl
        Warto również wklepać w google i poczytać informacje związane z hasłem PODOLOGIA
    • unckle Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 16.03.12, 22:12
      Witam
      proszę powiedzcie mi czy jest prawdopodobne żeby zaczęła się rozwijać stopa cukrzycowa u cukrzyka 25lat który choruje od około 15lat ze średnim poziomem kontroli cukrzycy a szczególnie ostatni okres około miesiąca podwyższonych cukrów???
      • i-kosmetyka Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 17.03.12, 22:05
        witam. Stopa cukrzycowa niestety może rozwinąć się u każdego cukrzyka. Jakiekolwiek skaleczenie, otarcie, zmianę wyglądu skóry stóp należy traktować bardzo poważnie. Zwłaszcza jeśli mówimy o wieloletnim trwaniu choroby i wahaniach poziomu cukru. Cukrzyca upośledza, między innymi krążenie krwi oraz uszkadza nerwy, zaburzając w ten sposób czucie. Dlatego nawet bardzo niewinnie wyglądające ranki trudno się goją, a w skrajnych przypadkach dochodzi do martwicy tkanek (a nie są to wcale rzadkie sytuacje). Jeśli pojawiło się cokolwiek na skórze stóp bezwzględnie należy pokazać to swojemu lekarzowi prowadzącemu (diabetologowi) lub udać się do chirurga. W Polsce funkcjonują także Poradnie Stopy Cukrzycowej w: Poznaniu, Gdyni czy Gdańsku i chyba w Warszawie.
      • unckle Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 18.03.12, 01:09
        ranek ani otarć żadnych nie ma, za to pojawia się drętwienie palców, ale nie wiem czy to już to....
        • i-kosmetyka Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 19.03.12, 21:00
          unckle napisał:

> ranek ani otarć żadnych nie ma, za to pojawia się drętwienie palców, ale nie wi
          > em czy to już to....
          W takim razie faktycznie nie jest to jeszcze stopa cukrzycowa. Są to prawdopodobnie zaburzenia czucia wynikające z tzw. neuropatii cukrzycowej. Sytuacja może się poprawić, gdy już uda się ustabilizować poziom glukozy we krwi. Myślę jednak, że konieczna jest tu konsultacja lekarska (diabetologiczna, a być może też neurologiczna) - diagnoza i terapia leżą w gestii lekarza.
        • erivela Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 02.05.12, 08:06
          Musisz obserwować, w razie czego jak zacznie robić się rana zastosuj od razu curiosin, po trzech miesiącach nie będzie nawet znaku po ranie.
          • white_mouse Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 04.05.12, 23:21
            Rzeczywiście jest bardzo dobry na takie rany i świetnie je leczy
            • erivela Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 06.05.12, 12:28
              Na takie głębokie i trudno gojące się rany curiosin jest idealny, ja już nie jedną ranę u rodzinki wyleczyłam tym żelem .
              • white_mouse Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 14.05.12, 14:40
                Ważne by reagować jak tylko pojawią się jakieś ranki na stopach, nie można dopuścić, by rozwinęły się one w poważne i trudne rany
                • baba_jaga08 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 29.05.12, 15:42
                  Też znam Curiosin i rzeczywiście jest bardzo skuteczny w leczeniu stopy cukrzycowej oraz innych trudnych ran.
                  • i-kosmetyka Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 01.08.12, 10:53
                    Nie neguję zalet tego czy innego specyfiku/żelu, ale zastanawia mnie jeden fakt - dlaczego nikt tu nie pisze o tym, że z tzw. zespołem stopy cukrzycowej powinno się jak najszybciej udać do specjalisty w jakiejś poradni stopy cukrzycowej?
                    Uważam, że są to zbyt poważne sprawy by próby "leczenia" podejmować samemu.
                    Potem są tego efekty takie, że przychodzi do mnie taki jeden człowiek z drugim, przeprowadzam z nim wywiad, oglądam nogę i włos mi się jeży na głowie. Otwarte rany i początki martwicy - no ale znajomy mu powiedział, żeby smarować jakimś kremem, no ale to go nie boli itd. itp.
                    Smarujcie czym chcecie, ale wcześniej skonsultujcie się z lekarzem !!!

IGA

Specjalistyczny Gabinet
                    Kosmetyczno - Podologiczny
                    I-KOSMETYKA
                    www.ikosmetyka.eu
                    • l-arginina Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 12.09.12, 22:59
                      Twoje jedzenie to Twoje lekarstwo! Hipokrates - tworca medycyny jako nauki 460-375 p. Chr.

leczenie choroby nie usowajac jej przyczyny jest po prostu trendem XXI wieku - trendem koncernow farmaceutycznych - na wszystko pigolka!!! Choremu na raka usuwa sie guz ale nie usuwa sie przyczyny jego powstania !!! nie jestem lekarzem. mimo to znam przypadki ludzi , ktozy WYLECZYLI sie z cukrzycy. I TO NIE JEST ZART !!! trzeba tylko miec otwarty umysl i sie nie podawac. moja misja to pomaganie ludziom. rozwjazanie jest proste tyle ,ze koncernom farmaceutycznym nie zalezy na tym zebysmy byli zdrowi , bo na kim beda ZARABIAC ? "LEKARZE" zamiast dotrzec do tego dlaczego dana choroba nas dotknela to przepisuja tabletki z ktorych maja najwieksza prowizje itd itd. chetnie podpowiem co wiem na temat wyzdrowien z cukrzycy. zainteresowanych prosze o mail. pozdrawiam i zycze duzo zdrowia
                      • majenkir Re: 13.09.12, 00:13
                        To zes Ameryke odkryl!
                        Wiadomo, ze mozna sie wyleczyc z cukrzycy dzieki zmianie diety i stylu zycia, ale tylko na poczatku choroby i tylko w przypadku typu 2.
                        • dragonball1985 Re: 22.01.13, 19:26
                          Witam, a jak ma sie sprawa jesli chodzi o jakiegos rodzaju opuchlizny itp? Kilka dni temu pojawila mi sie opuchlizna na duzym palcu, pojawil sie maly krwiaczek (paznokiec fioletowy, bedzie schodzil)i palec spuchniety, czerwony - niestety ubralem zbyt ciasne buty :( . We wtorek ide do poradni w Krakowie ale chcialbym dostac jakies info wczesniej zeby choc troche uspokoic glowe. Macie doswiadczenie z tego rodzaju schorzeniami?
                          Dziekuje bardzo za wzelkie odpowiedzi
                          • majenkir Moze tu cos znajdziesz 23.01.13, 16:00
                            forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=7846&highlight=stopa+cukrzycowa
                            • dragonball1985 Re: Moze tu cos znajdziesz 23.01.13, 21:33
                              Dziekuje bardzo
                          • i-kosmetyka Re: 24.01.13, 10:22
                            A ja polecam www.zdrowe-nogi.pl
                            Oprócz ciekawych artykułów dotyczących tych i podobnych problemów ze stopami czy nogami, znajdziecie tutaj również listę specjalistycznych gabinetów podologicznych.
                            • tubulex Re: Tubulex 28.01.13, 08:32
                              Polecam Tubulex, tampony jałowe, które dezynfekują, eliminując 195 szczepów bakterii i pobudzają Odono-Cemento-Osteoblasty do regeneracji. Taki szwedzko-polski produkt, wymyślony głównie na potrzeby stomatologii i zabiegów krwawych w jamie ustnej. Nie jest to antybiotyk. Pomaga na trudno gojące się rany.
                              Informacje szczegółowe na stronie www.narol-dental.pl
                              • dario800 Re: Tubulex 07.03.13, 13:59
                                Witam
                                Jestem partnerem niemieckiej firmy LR która w swojej ofercie ma colostrum (bez kazeiny i odtłuszczone, nie zawiera konserwantów):
                                w kapsułkach - 1 kapsułka 800mg colostrum 2x dziennie jedna kapsułka
                                w płynie - 8ml dziennie
                                w perełkach - płaska łyżeczka dziennie - 800mg colostrum
                                Colostrum jest certyfikowane przez INSTITUT FRESENIUS

Wzmacnia odporność

Zapraszam do kontaktu jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem
                                darek
                                502829154
                                gg 7433204
                      • keiisz Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 08.11.14, 00:32
                        Witam serdecznie! Chciałabym się skontaktować, ale nie znalazłam adresu mailowego, o którym mowa. Bardzo proszę o jego podanie. Pozdrawiam, Ewa
                        • ejakubowski Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 07.12.14, 01:42
                          Witam,
                          podejmę się skutecznego wyleczenia stopy cukrzycowej.
                          tel. 661 336 858
                          Pozdrawiam Z.E.J.
    • i-kosmetyka Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 27.11.13, 11:33
      Witam - w Twoim przypadku (martwica) ja jako podolog już pewnie nie pomogę, niemniej jednak poniżej zamieszczam wszelkie niezbędne informacje gdzie uzyskać fachową i niezbędną pomoc w tym zakresie.

Poradnie stopy cukrzycowej

W Polsce istnieje kilka zespołów specjalistów leczących kompleksowo Zespół Stopy Cukrzycowej. Poniżej znajdziesz adresy Poradni Stopy Cukrzycowej, gdzie zespół specjalistów oferuje kompleksową opiekę tym w zakresie.

Bydgoszcz – Poradnia Stopy Cukrzycowej, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny AM, ul. Marii Skłodowskiej-Curie 9
      Gdańsk – Gabinet Stopy Cukrzycowej, Regionalne Centrum Diabetologii, ul. Dębinki 7 C
      Kraków – Gabinet Stopy Cukrzycowej, Katedra i Klinika Chorób Metabolicznych CM UJ w Krakowie, ul. Kopernika 15
      Poznań – Poradnia Diabetologiczna, Szpital im. Fr. Rasei, ul. Mickiewicza 2
      Warszawa – Poradnia Stopy Cukrzycowej, Centralny Szpital Kliniczny AM, ul. Banacha 1 A
      Zielona Góra – Przyszpitalna Poradnia Diabetologiczna, Szpital Wojewódzki, ul. Zyty 26

Ośrodki wykonujące procedury endowaskularne w Zespole Stopy Cukrzycowej

Na świecie powszechnie wykorzystywane są endowaskularne metody leczenia Zespołu Stopy Cukrzycowej. Stają się one standardem leczenia w specjalistycznych centrach zapewniających kompleksową opiekę specjalistyczną, m.in. diabetologa, chirurga, ortopedy. Obecnie w Polsce tworzone są ośrodki, gdzie lekarze posiadają wiedzę i doświadczenie z zakresu endowaskularnych metod leczenia stopy cukrzycowej. W podanych poniżej ośrodkach możesz uzyskać poradę dotyczącą możliwości leczenia Zespołu Stopy Cukrzycowej przy użyciu metod endowaskularnych.

Białystok – Uniwersytecki Szpital Kliniczny, Zakład Radiologii, ul. M. Curie-Skłodowskiej 24 A, dr n. med. Kazimierz Kordecki
      Bydgoszcz – Wojskowy Szpital Kliniczny, Zakład Radiologii Lekarskiej, ul. Powstańców Warszawy 5, dr n. med. Cezary Wałęsa
      Katowice – Górnośląskie Centrum Medyczne, Oddział Chirurgii Ogólnej i Naczyniowej, ul. Ziołowa 45/47, dr hab. n. med. Wacław Kuczmik
      Kraków – Lekarska Spółka Partnerska Bodzoń, Krzanowski, Pracownia Naczyniowa – Szpital Bonifratrów, ul. Trynitarska 11, dr n. med. Marek Krzanowski, dr n. med. Wojciech Bodzoń
      Lublin – Szpital Kliniczny nr 4, Zakład Radiologii Zabiegowej i Neuroradiologii, ul. Jaczewskiego 8, dr hab. n. med. Tomasz Jargiełło
      Poznań – Szpital Kliniczny nr 1, Zakład Radiologii, ul. Długa 1/2, dr hab. n. med. Robert Juszkat
      Poznań – Szpital Kliniczny nr 1, Klinika Chirurgii Naczyniowej, ul. Długa 1/2, prof. dr hab. n. med. Grzegorz Oszkinis
      Szczecin – Szpital Kliniczny nr 2, Zakład Radiologii Ogólnej i Stomatologicznej, ul. Powstańców Wielkopolskich 72, dr hab. n. med. Aleksander Falkowski
      Warszawa – Szpital MSWiA, Zakład Radiologii, ul. Wołoska 137, dr Mirosław Nowicki
      Warszawa – Instytut Hematologii i Transfuzjologii Poradnia Chirurgii Naczyniowej, ul. Indiry Gandhi 14, Prof. nadzw. dr hab. n. med. Piotr Szopiński
      Wrocław – Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Zakład Radiologii, ul. Borowska 213, dr hab. n. med. Jerzy Garcarek
      Wrocław – Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Wrocławiu, Zakład Radiologii, ul. Kamieńskiego 73, dr n. med. Stanisław Drelichowski

Powodzenia.

Specjalistyczny Gabinet
      Kosmetyczno - Podologiczny
      I-KOSMETYKA
      www.ikosmetyka.eu
    • jan.malec Polecam Przychodnie w Bedzinie 28.12.13, 22:00
      W będzinie wyleczyli mi ZSC . Moja stopa cukrzycowa to rana na pięcie. Nie musiałem mieć stosowanej larwoterapii ani pijawek. U mnie wystarczyły specjalistyczne opatrunki i leki w postaci maści i żeli ( leki sprowadzane z Niemiec, wszystko certyfikowane, na wszystko dostalem rachunki ) Jezdziłem co kilka dni na zmianę opatrunku,czyszczenie rany i nakładanie nowej porcji leku i specjalnego opatrunku który trzymalem początkowo 3 -4 dni a potem juz 7 dni. Dziś po, w ranie pozostało wspomnienie i nie wielka blizna. Szczerze polecam wszystkim to centrum.
      Oni znajdują się pod adresem al. Kołłątaja nr nie pamietam w Bedzinie w Poliklinice na pierwszym pietrze.
      Tutaj link do ich strony internetowej
      pijawkilekarskie.wix.com/pijawki-slask
      Szczerze wszystkim polecam.
    • kamila_soban Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 24.01.14, 12:36
      Może laseroterapia?
      diamedica.pl/pol_m_Cukrzyca-294.html
    • majenkir Re: 28.01.14, 14:54
      maniekpi napisał:
      > I nikt się tym nie przejmuje,że insulina cukrzycy nie leczy,a tylko osłabia jej
      > objawy,które natychmiast się nasilają,gdy chory przerwie jej przyjmowanie!
      > I błędne koło się zamyka.

Sorry, ale jaki moral ma byc z Twojego postu? Niestety sa przypadlosci nie do wyleczenia, dlatego podtrzymywanie delikwenta w jako takim stanie jest jedyna opcja.
    • twojapodologia.pl Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 04.03.14, 15:45
      Zapraszam do poznawania polskiej podologii.
      Gabinety podologiczne zajmują się również problemami osób z Zespołem Stopy Cukrzycowej.

www.twojapodologia.pl
      • maniekpi Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 13.03.14, 13:59
        Witam.
        U każdego człowieka można spowodować wystąpienie zachorowania na prawie każdą chorobę,odżywiając go w sposób stanowiący przyczynę tej choroby.
        Z tysiąca ludzi karmionych tak,aby musieli zachorować na cukrzycę typu I zachorują wszyscy,bez żadnych wyjątków.
        Podobnie jest z innymi chorobami.
        • majenkir Maniek 24.03.14, 16:30
          maniekpi napisał:
          > Z tysiąca ludzi karmionych tak,aby musieli zachorować na cukrzycę typu I zachorują wszyscy,bez żadnych wyjątków. Podobnie jest z innymi chorobami.

Ty jednak jestes nienormalny.
          Zmien diete.
    • glowa_oo Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 24.03.14, 13:04
      W takich przypadkach trzeba bardzo uważać. Profilaktyka, zero chodzenia na bosaka. Kremy i pielęgnacja. Jeśli jest martwica, to znaczy że jest sprawa zaniedbana. Udaj się do podologa, na przykład ja bywam tutaj, ale koło siebie też kogoś znajdziesz. satin.pl/zabieg/leczenie-stopy-cukrzycowej/
      • granda3 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 02.07.14, 08:38
        A co myslą Ci którzy nosili wkładki ortopedyczne, przegladałam oferte sklepu www.wkladkiortopedyczne.com/ poczytałam co nie co w necie i myślę czy nie sprawić sobie czegoś takiego,aby zapobiec rozwijaniu się tej paskudnej choroby….:/ jak sądzicie?
    • arcydiakon Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 18.10.14, 22:33
      Stopę cukrzycową należy leczyć przez odpowiednią pielęgnację - porozmawiaj z pielęgniarką, jak to robić.
    • aldo-naa Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 28.01.15, 11:39
      Moja babka ma stopę cukrzycową i co jakiś czas wykupujemy jej serię zabiegów w komerze hiperbarycznej i bardzo jej to pomaga. Niestety dosyć drogie to jest, ale różnica po zabiegach jest ogromna.
    • arcydiakon Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 19.02.15, 00:38
      Z tego co wiem, to stopa pojawia się u osób, które mają w nosie poziom glukozy.
    • keiisz Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 28.04.15, 09:51
      U mojej mamy też zaczęło się od niewielkiej ranki, a teraz palec jest czarny, wysuszony. Radzę skorzystać z pomocy chirurga naczyniowego, bo Twoja stopa prawdopodobnie jest cukrzycowo-niedokrwienna. U mamy wykonano angiografię w nodze, przywrócono znaczną część krążenia (niestety tylko kawałek za piętę - reszta nadal działa słabiutko), by rany w końcu zaczęły się goić. Teraz mamy dwie możliwości: obciąć palec lub (jak radzą niektórzy lekarze) pół stopy i liczyć na to, że rany się zagoją (istnieje ryzyko, że martwica szybko posunie się dalej) lub czekać aż "zmumifikowany" palec sam odpadnie. Diabetolodzy stawiają na to drugie, my z mamą również, tym bardziej, że paluszek jest już bliski odpadnięcia (drastyczne, wiem :-) ). Jedno pewne, cokolwiek zrobisz i do jakiegokolwiek lekarza się udasz - NIE ZWLEKAJ! Życzę zdrówka!
    • shelion090 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 15.09.15, 00:13
      U taty stwierdzono stopę cukrzycowa dopiero po natychmiastowej wizycie na pogotowiu. Wczesniej byl u pięciu lekarzy żaden nie zdiagnozował tego schorzenia uznali ze to tak ma byc po poradioterapii efekt uboczny ( mial radioterapię) " proszę trzymac stopę w gorze , samo zejdzie" - slowa cukrzyka, naczyniowca onkologa i dwoch innych.
      Trzy dni pozniej gdy bol byl nie do zniesienia okazalo się ze wdala się martwica. Lala się ciągle woda ze stopy a bol nie pozwalal spac.
      Grozi amputacja. Bardziej amputacja niż oczyszczenie. Wiem ze jest iskierka nadziei na odratowanie nozki ale nie wiem gdzie szukać. Stopa nie byla czarna , widoczny jeden wielki bąbel z ktorego lala się woda i zasinienia. Martwica postąpila tak szybko ze na drugi dzien od diagnozy widoczne ciemne plamy przed kolanem.
      WINA LEKARZY poniewaz ojciec siedzial w domu z poteznym bolem po slowach pieciulekarzy ze tak ma byc (wtedy jeszcze byla spuchnieta tylko stopa) - oni wiedzieli ze ma cukrzyce.
      Drodzy lekarze, bądzcie lekarzami z powolania a nie z przymusu. Proszę.
      • 111norbert Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 27.11.15, 12:12
        W takim wypadku stopę można uratować i doprowadzić do zagojenia się ran.
        Cukrzyca jest odwracalna wbrew temu co twierdzą lekarze.
        Zobacz na www.starlaminine.pl/example.html
    • gonia_38 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 29.07.16, 19:23
      Witam. Mieszkam w Zielonej Górze. Od 18 lat borykam się z cukrzycą. Niestety pojawiły się już powikłania. Co jakiś czas pojawiają mi się na stopach rany "stopa cukrzycowa". Lecze się u dr. MOSPAN. To Ona uratowała mi palec u stopy. Groziła mi amputacja . Jest wspaniałym specjalistą. Gorąco polecam.
    • hitowawa Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 24.10.16, 09:26
      Byłem na tym portalu rok temu ponieważ szukałem w internecie pomocy w leczeniu mojej stopy.
      Po roku mogę się podzielić następującymi doświadczeniami.
      NIE SZUKAJCIE POMOCY W INTERNECIE, PONIEWAż ZA JAKIŚ CZAS BĘDZIECIE PO AMPUTACJI.
      NIE KORZYSTAJCIE Z GABINETÓW KOSMETYCZNYCH I PODOBNYCH PONIEWAŻ JAK JW

MUSICIE UDAĆ SIĘ DO SPECJALISTY, TJ PORADNI STOPY CUKRZYCOWEJ.

Ja na tą chwilę uratowałem stopę po roku walki.
      Alę chcę też [podkreślić, jeżeli będzie konieczna amputacja w celu leczenia- nie rób tragedii, z tym tez da się żyć.
      I kurcze zacznijcie używać glukometru, wiecie o czym piszę.
      Jak chcesz pisz- pts.pawel@wp.pl, może coś podpowiem.
      • tadzikmay43 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 24.10.16, 21:49
        38 lat walczę o stopy używając naświetlań bioptronu smarując heparyną forte pilnując poziomów cukru poza tym higiena i spacery ruch Likwidując zaczerwienienia ranki maścią bursztynową
    • paniaga123 Re: Stopa cukrzycowa-wasze doświadczenia, POMOCY! 26.10.16, 07:12
      Witam serdecznie mogę pomuc jeżeli chodzi ostope cukrzycową podpowiem jakie zabiegi robić
      Pozdrawiam Agnieszka proszę zadzwonić 603270427
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka