Dodaj do ulubionych

druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarczajacy

10.02.10, 09:58
Witam,
druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarczajacy okres czasu by starac sie o drugie dziecko i pytanie ktore nie daje mi spokoju czy dalyscie rade z malym dzieckiem i nastepna ciaza?Czy dzwiganie dzidzi i ogolnie duzo jest pracy przy takim maluszku jest bezpieczne dla ciazy.Czy lepiej poczekac?Bardzo prosze o rade doswiedczonych mamusieksmile
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 10.02.10, 15:27
      doświadczona nie jestem ale według mojej lekarki rok to bezpieczny
      okres do odczekania
      • miki1989x Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 14.02.10, 00:08
        ja miałam 2,5 miesiąca następną ciąże po cc..
        • acicja Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 14.02.10, 10:59
          czy ktoś pomagał Ci w wychowaniu młodszego dziecka.Jak dałas rade donosić zdrową ciaze i opiekowac sie trzymiesiecznym dzieckiem?A jak blizna?
          • miki1989x Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 14.02.10, 17:57
            z ciążą nie miałam problemów ale tak w 8 miesiącu zaczynała mnie boleć
            blizna..rodzice i siostra trochę mi pomagali ale nie za wiele..
    • moniaaa8701 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 16.02.10, 22:46
      Drogie Panie studentka 3 roku poloznictwa prosi o wypelnienie ankiety
      dotyczacej karmienia piersia po cieciu cesarskim. z gory dziekuje big_grin

www.ankietka.pl/ankieta/34870/laktacja-po-porodzie-naturalnym-i-po-ci.html

jezeli pojawia sie jakies problemy prosze o kontakt pod adres
      moniaaa8701@wp.pl
    • monia1907 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 21.02.10, 17:52
      Moja lekarka kazała czekać do starań 1,5 roku, ale ja bym chciała szybciej
      spróbować - tak po roku - i ciągle się zastanawiam....
      • monaliska1985 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 22.02.10, 21:17
        ja zaszlam po 13 miesiacach i moj gin nie byl z tego powodu
        zadowolony. zaleca sie roznice 2 lat,uznawana za bezpieczna. no ale
        jesli sie zajdzie wczesniej to trudno , za to nikt nie moze.
        obecnie jestem w 37tyg i czeka mnie 2 ciecie.
        • w_isienka Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 29.03.10, 20:09
          Musi być minimum 18 m-cy między jednym porodem cc a drugim.
          • monia1907 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 03.04.10, 15:28
            Ale piszesz między 1 cc, a drugim.
            A mi ginka powiedziała, że 18 m-cy między 1 cc, a zajściem w kolejną ciążę.
            Rodziłam w październiku, a chciałabym starać się o drugiego maluszka jakoś na
            jesieni - wrzesień, październik
            Wciąż się zastanawiam....
    • jowitaiczterykoty Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 07.04.10, 08:09
      mi mówili że 2 lata między cięciami.
      tak rodziłam i nikt się nie czepiał smile
      • moka2 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 08.04.10, 22:21
        u mnie bedzie 20 mies roznicy mieszy dzieciaczkami.
        jak masz ciaze nie zagrozona to nie jest źle. to nie to samo jak przy pierwszysm
        dziecku gdzie mozesz sie pooszczedzac i powypoczywac z racji ciazy. niestety.
        z maluchem trzeba sie narobic, nie powiem. czasem trzeba ponosic bo takie male
        to nie rozumie za bardzo czemu mamusia nie chce na raczki wziąć.
        dla mnie koniec ciazy jest dosc ciezki bo nawet na kolana nie wchodzi taki maly
        czlowiek bo brzuch zajmuje cale miejsce - przynajmniej u mnie tak jest.
        powiem Ci ze bardziej jak ciazy przy maluchu boje sie tego co bedzie jak juz sie
        urodzi drugie...
        ale dasz rade. tyle kobiet dalo wink) to tylko kwestia organizacji i checi.
        pozdrawiam
        • acicja Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 12.04.10, 14:44
          dziekuje bardzo.
          zaczeliśmy sie starać o drugie dziecko myśle ze bedzie dobrze musi być.Pozdrawiam serdeczniesmile
          • kasienka.dabrowska Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 23.04.10, 01:38
            zaszłam w drugą ciąże po 6-ściu miesiącach od cc, za dwa tygodnie mam planowane kolejne cięcie smile nikt nie pomagał mi przy opiece nad pierwszym dzieciątkiem w czasie kolejnej ciąży, mąż pracuje, jakoś dałam radę smile powiedziałam sobie, że muszę i już.. poza tym te ostatnie tygodnie to w ogóle meksyk, bo jesteśmy w trakcie przeprowadzki i remontu nowego lokum.. zatem sił potrzeba duuużo smile pozdrawiam i życzę powodzenia
            • acicja Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 27.04.10, 08:13
              dzieki Kasienka trzymam kciuki za szczesliwe rozwiazaniesmile
              Dzis zobaczylam dwie kreski na tescie jestem bardzo szczesliwa z duza nutka strachu no ale coz teraz tylko zakasac rekawy i wierzyc ze bedzie wszystko dobrze.Czekam na potwierdzenie od lekarza by moc powiedziec coreczce ze bedzie miala rodzenstwo cho pewnie jezcze tego nie zrozumie ale co tam radocha jest wielka.
              • awrzosok Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 27.04.10, 10:37
                Gratulacje Kochana smile

Ja w kolejną ciążę niespodziewanie zaszłam 7 miesięcy po cc. Obecnie 18-sty tydzień smile Wszystko pomyślnie smile Tez sie bardzo boję ale wierze że teraz donoszę do końca w końcu tylko jeden bobasek. Już wiem od tygodnia że chłopczyk smile Damy radę - musimy wink ja też dzwigam małą jak mąż w pracy ale staram się to robić nie za często i dbać o siebie smile

Życzę dużo zdrówka i siły smile Uda nam sie napewno smile
                • multisoft1 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 29.04.10, 22:13
                  A ja dzisiaj byłam u lekarza i powiedział że po cc jeżeli wszystko się goi ok to
                  można po 8 tygodniach rozpocząć starania.
                  Ja jestem pięć miesięcy po drugim cięciu i powiedział że nie ma przeciwwskazań.
                  Co o tym myślicie ????????
                  POzdrawiam
                  • acicja Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 30.04.10, 09:47
                    to dlaczego ci lekarze trabią o przerwie dwuletniej a potem mowia ze 8 tygodni wystarcza?
                    • jotka_k Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 30.04.10, 10:50
                      no błagam, jak po 8 tygodniach ? w 8 tygodni to przecież macica się
                      na pewno nie zrośnie jak należy uncertain ja bym na pewno nie ryzykowała po
                      8 tyodniach
                  • matylda07_2007 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 12.10.10, 17:12
                    Hehe... a nie chodziło o to, że po 8 tygodniach można wrócić do bzykania? wink
                    Przecież nawet po porodzie sn tak krótka przerwa nie jest wskazana.
    • alisa222 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 05.05.10, 22:47
      wg mojego gina od 1 cc do nastepnej ciazy warto zaczekac 2 l bo wtedy organizm
      jest zregenerowany. Drugą ciążę stwierdziłam mc po 2 urodzinach mojej pierwszej
      córki.
      Ale powiem tak: to co gin mowi to jedno a świadomosc tego jak sobie poradzisz
      będąc w ciąży i mając małe dziecko ktore nie do konca rozumie dlaczego nie
      mozesz go ponosic to dwa, trzecia sprawa to taka ze 3 latek juz jest w miare
      samodzielny tzn bez pieluch, sam zje czy pobawi sie na placu zabaw pod twoja
      opieka.
      U mnie jest 2 i 8 mcy (rocznikowo 3) różnicy jak byłam w ciąży z młodszą córką
      starsza nie chciała żadnego dzidziusia i złościła się jak tlumaczyłam dlaczego
      nie mogę jej ponosic, jak tylko zobaczyła siostrę nie chciała jej nikomu oddac.
      Teraz trzymają taka sztame, ze az miło.
      • justyska.0 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 30.05.10, 17:29
        U mnie między pierwszym a drugim cięciem jest 21 miesięcy.
        Gin po pierwszej cesarce mówił że kolejna ciąża może być już po 3 miesaiącach pod warunkiem że wszystko się dobrze goi, ale to trzeba uzgodnić ze swoim lekarzem. Ale podobno optymalne jest dwa lata między pierwszym a drugim cięciem.
        Myślę że wszystko zależy od tego jak bardzo masz zaborcze starsze dziecko. Moja córcia na początku nie mogła zrozumieć czemu nagle się coś zmienia ale później przyzwyczaiła się że musi szukać kogoś innego do tego by ją podniósł. Jeżeli masz w miarę samodzielne dziecko i przynajmniej jedną osobę skłonną do pomocy to nie ma się czego bać.
        Ja za dwa tygodnie mam wyznaczony termin drugiego cięcia a już od trzech tygodni mam przykaz "reżimu łóżkowego" co jest oczywiście nierealne przy małym dziecku no ale staram się wykorzystywać męża i więcej odpoczywać.
        • mroofka94 Re: druga ciaza po cc czy 6 miesiecy to wystarcza 04.10.10, 12:14
          Witajcie!

Moja ginka twierdzi ze po cc trzeba odczekac 6 tygodni.
          Przewertowalam co moglam [zagramaniczne] na ten temat i ma racje!!!
          Moj znajomy studiowal medycyne i praktykowal w UK - mowil to samo ze 6-8 tygodni po cc mozna juz zachodzic w ciaze.
          W druga ciaze zaszlam po 7 miesiacach od pierwszego cc.
          Czulam sie bardzo dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka