Dodaj do ulubionych

Bolesny seks po cesarce - to normalne???

14.04.10, 17:00
Witajcie!

Mam do Was takie pytanie: czy to normalne, że odczuwa się ból w
trakcie stosunku po cesarskim cięciu?

Ze mną to jest tak, że w trakcie całej ciąży (jak i przedsmile) nie
mieliśmy żadnych problemów z seksem (co tu dużo mówić - lubimy
sekssmile). Dokładnie 19 lutego br. miałam wykonane cesarskie cięcie
(Synuś miał ułożenie miednicowe podłużne), zgodnie z zaleceniem
ginekologa czekaliśmy aż skończą się wszelkie upławy i dopiero teraz
(kilka dni temu) rozpoczęliśmy z mężem pierwsze próby ze zbliżeniem.
Nie ma problemu z wilgotnością (z resztą - zawsze mamy pod ręką
pomoc w postaci żelu intymnego), lecz niestety - są dla mnie bardzo
bolesne. Odnoszę wrażenie jakbym była ciaśniejsza, a mąż już w
połowie drogi jakby uderzał o coś co tworzy spory opór.

Czy to normalne? Czy którejś z Was przydarzyło się to samo? Z czego
to wynika? Jak długo będzie to trwało?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i słowa otuchy, a także
wyrozumiałość dla mojego problemu.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • moka2 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 14.04.10, 20:56
      nie pociesze Cie bo ja nie mialam problemow. nic mnie nie bolalo. choc my po
      porodzie nie robilismy tego za czesto - ja marzylam tylko o spaniu.

moze to zwiazane raczej ze sfera psyche? bo fizjologicznie nic sie tam nie
      zmienilo szczegolnie ze mialas cc. tak mi sie wydaje. moze boisz sie nastepnej
      ciazy i stad jakas "ciasnota" tam na dole.

zycze w kazdym razie poprawy. pozdrawiam
      • kawo-szka Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 14.04.10, 21:22
        moka2 napisała:

> moze to zwiazane raczej ze sfera psyche? bo fizjologicznie nic sie tam nie
        > zmienilo szczegolnie ze mialas cc.

Nie no, macicę miałam szytą, więc owszem, coś się tam jednak zmieniło..

> tak mi sie wydaje. moze boisz sie nastepnej
        > ciazy i stad jakas "ciasnota" tam na dole.

Następna ciąża owszem, zbyt szybko nie jest wskazana, bo chcę rodzić drogami
        natury, ale zabezpieczamy się gumkami, więc to nie kwestia psychiki. Poza tym,
        to nie tylko ciasnota, ale przede wszystkim BÓL, bardzo nieprzyjemny z resztą..

> zycze w kazdym razie poprawy.

Dziękuję smile
        • mwiktorianka Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 15.04.10, 12:49
          Ja jstem po 3cc i nigdy nie mialam takiego problemu.Moze to cos z szyjka
          macicy.W kazdym razie ja zawsze po pologu zglaszalam sie do lekarza na kontrole
          i pytalam czy wszystko ok i czy moge podjac wspolzycie.Mysle,ze sama nic nie
          wymyslisz,najlepiej idz do lekarza i powiedz w czym problem,tym bardziej,ze
          nawet jesli nic złego by sie nie działo to kontrola jest wskazana.Pozdrawiam.
          • jotka_k Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 17.04.10, 11:20
            wróciliśmy do sexu po 4 tygodniach od cc- nic nie bolało
    • kawo-szka Przesunięcie trzonu macicy.. 24.04.10, 10:33
      Nie wiem, czy to kogoś zainteresuje, ale byłam wczoraj u gina i
      stwierdził on, że nie wyklucza wpływu szycia macicy, podczas którego
      mogło dość do naruszenia trzonu macicy, a tym samym przesunięcia
      narządu sad Stwierdził więc: "Możliwe, że trzeba się będzie
      przyzwyczaić.."

Tylko JAK mam się do bólu przyzwyczaić?
      Na forach znalazłam też wypowiedzi tak pokrzywdzonych przez CC
      kobiet, które bolesny seks miały nawet przez 1-2 lata.. Marne więc
      pocieszenie..

W przyszłym tygodniu zadzwonię jeszcze do jednego gina i upewnię
      się, czy taka sytuacja jest możliwa..
      • awrzosok Re: Przesunięcie trzonu macicy.. 24.04.10, 11:28
        sad

Bardzo mi przykro...ja na początku też bardzo przeżywalam stosunki...dyskomfort
        i ból ale było coraz lepiej i lepiej.
        Życzę Ci kochana aby postawiona diagnoza była błędna i Wasze życie seksualne
        znów było tak przyjemne jak przed porodem smile
        • kawo-szka Re: Przesunięcie trzonu macicy.. 25.04.10, 10:33
          awrzosok napisała:

> ja na początku też bardzo przeżywalam stosunki...dyskomfort
          > i ból ale było coraz lepiej i lepiej.

Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi, to jednak Twoje słowa są mi
          nadzieją smile

> Życzę Ci kochana aby postawiona diagnoza była błędna i Wasze życie
          seksualne
          > znów było tak przyjemne jak przed porodem smile

Dziękuję kochana smile
          Z resztą i ja po cichu liczę na to samo smile

Pozdrawiam Cię cieplutko!
    • pol.ina Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 24.05.10, 21:03
      taksad dokłądnie tak jest i to cholerne nawilżenie... to też poniekąd wina
      laktacji a co za tym idzie zmniejszonego popędu.....
      • naamahia Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 09.06.10, 14:00
        a nie stosujecie teraz np azalii ???? bo ona wpływa też na niedobór estrogenu i
        stąd może być cieńsza szyjka macicy i bolesność. Dobre są czopki jest ich duży
        wybór w aptekach smile
    • frizzabella Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 08.06.10, 14:32
      ja mam podobny problem.. gin zalecił mi dopochwowo feminella hyalosoft..czekam
      może pomoże smile
      • dziabula27 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 20.06.10, 21:36
        Witam u nas tez bylo strasznie zaczelismy jakies 5 tygodni po cc i do mniej
        wiecej 6 miesiecy bylo bardzo zle. Bolalo czesto przerywalismy bo nie bylam w
        stanie zniesc bolu i maz tez nie chcial sprawiac mi bolu a pozniej nagle jak
        reka odjal wszystko minelo i jest supersmilesmile chociaz za 6 tygodni bede miala
        kolejne cc i troszke sie boje ze znowu bedzie kiepsko to jednak mam nadzieje ze
        tym razem obejdzie sie bez bolu. Zycze udanego zycia seksualnego bo to przeciez
        bardzo waznesmile
    • anna0581 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 10.10.10, 23:06
      Hej. Jestem prawie 7 miesiecy po porodzie poprzez cc i mam dokladnie taki sam problem. aaaaaaaaaaaaaa okropne to jest....
    • agbr Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 25.03.11, 22:42
      Ha - mam dokładnie tak samo. Pierwszy raz 5,5 tygodnia po i tak samo opór w połowie "drogi". Wielkie rozczarowanie i nie wiem dlaczego tak.
      • ewcik74 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 10.04.11, 13:42
        Jeżeli to będzie dla Ciebie pocieszające, to ja miałam to samo. Okropny ból. Nie chciałam się kochać. Po kilku miesiącach minęło. To sprawa raczej hormonów. Potem się wszystko reguluje.
        Pozdrawiam
        • arava Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 20.07.11, 11:01
          Ja też tak miałam przez prawie pół roku po pierwszym cc, moja ginekolog mówi, że ból spowodowany jest atrofią czyli zanikiem śluzówki w trakcie karmienia piersią i faktycznie kiedy zmniejszyłam częstość kp było lepiej, a ten opór w trakcie to u mnie było obniżenie mięśni miednicy i bardzo pomogły ćwiczenia Kegla.
    • margaret1234567 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 20.09.15, 19:54
      WitAm i wspolczuje i Tobie i partnerowi.
      Bol nie jest normalny ja tez niestety mecze sie z tym juz o 2lat i tez po cesarce. Z poczatku bol byl do wytrzymania jednak ostatnio zaczal sie nasilac sama zaczynam wymyslac juz urojone wymowki aby do tego sexu nie doszlo . Ja rowniesz jak Ty przed cc nie mialam problemu ze stosunkami teraz jest jakby ciasno i boli i to w kazdej pozycji na dodatek co troche jakas infekcja pochwy i nie wiadomo skadsad. W piatek dopiero mam umowiona wizyte (prywatnie) wiec moze sie czegos konkretnego dowiem i bede mogla pomoc jednak mysle ze bedziesz musiala sie wybrac do specjalisty bo kazdy przypadek bywa rozny pomimo ogromnych podobienstw. pozdrawiam.
      • marygirl Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 01.10.15, 20:31
        Ja tak mialam kilka mies po cc w okresie najintensywniejszego kp,gin powiedzial ze to przez hormony i brak nawilzenia pochwy.po pierwszej cc prawie wogole nie kp i nie mialam takich problemow.po ok 6 mies juz bylo normalnie
    • ani_lew Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 06.10.15, 10:08
      Cześć,

Moim zdaniem to normalne. Po porodzie i podczas karmienia wydziela się znacznie mniej śluzu, więc pewnie dlatego masz wrażenie, że jest ciaśniej. Zacznijcie stosować jakieś nawilżacze (ja używałam durex'u).

U mnie wszystko wróciło do normy po 3 miesiącach po zakończeniu karmienia (9 miesięcy od porodu).

Pozdrawiam!
      • dziubasekk Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 13.10.15, 09:02
        Zarówno po pierwszej jak i drugiej cesarce miałam to samo. Na szczęście wszystko w miąrę szybko wracało do normy smile
    • polozna_michalina Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 14.01.16, 23:24
      Szanowne Panie,
      Jestem studentką drugiego roku studiów magisterskich kierunku Położnictwo na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie załączonej ankiety, której wyniki posłużą do napisania pracy magisterskiej na temat cięć cesarskich. Pytania zawarte w ankiecie skierowane są do kobiet, które urodziły drogą cięcia cesarskiego w przeciągu OSTATNIEGO ROKU (2015). Zapewniam, że badanie ma charakter anonimowy.
      docs.google.com/forms/d/1IiUx2dVRlZJ3dzrWaC_f7CofhXLd1mP2Y_2CKdDKIYU/viewform
    • agnies8613 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 28.03.16, 17:39
      Witam
      jestem już prawie rok po porodzie i mam identyczny problem, tzn uczucie oporu w połowie drogi pisała Pani że będzie jeszcze konsultować temat z innym lekarzem, mineło już sporo czasu zastanawiam się na czym ostatecznie u Pani stanęło? mam wizyte u lekarza dopiero za 2 tyg i trochę się przestraszyłam po przeczytaniu Pani posta o przesunięciu trzonu macicy....
      • ewa11120 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 12.09.16, 06:57
        agnies8613 i co powiedzial lekarz?co bylo powodem ?
    • kolpaki78 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 12.02.17, 21:43
      Witajcie, czy u którejś z Was udało się zdiagnozować przyczynę?
    • korali99 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 13.07.17, 20:07
      Ja też tak mam. Zanim zaszłam w ciąże wszystko było ze mną w porządku. Obecnie odczuwam ból jakbym miała za ciasna pochwę. Być może przyczyna są hormony. Unikam zbliżeń jak tylko mogę. Mam nadzieje, że moje życie seksualne wróci do normy bo boje się, że mąż mnie zostawi. www.e-madame.pl/macierzynstwo/problemy-z-seksem-po-porodzie/

• sweetdew Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 23.02.18, 10:08
        Nie załamuj się. Kiedy minął okres połogu i próbowaliśmy wrócić do "normalności" równieże odczuwałam ogromny bol. Do tego stopnia, że balam się, że coś jest nie tak. Poszłam do lekarza, ten stwierdził, że wszystko w środku jest w najlepszym porządku. Kiedy powiedziałam o dolegliwościach przepisał jakieś tabletki, których nawet nie kupiłam... Uznałam, że spróbuję..zacisnęłam zeby kilka razy. Z każdym było troszkę lżej. Przeszłam przez to i wszystko wrócilo do normy! A nawet jest lepiej smile
    • grandissima Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 17.02.19, 16:53
      U mnie też początki były ciężkie, ale bóle ustały kiedy wróciła miesiączka (ok. 8 miesięcy po porodzie).
      • brydzielski1 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 16.04.19, 20:12
        Zapraszam do panelu internautów Opinie.pl.
        Jest to ogólnopolska społeczność badawcza, w której uczestnicy wypełniają ankiety on-line i dzielą się swoimi opiniami na temat produktów, usług, kwestii społecznych. Za każdą wypełnioną ankietę przyznawane są punkty, które można wymienić na wynagrodzenie pieniężne. Dlatego myślę, że może Ci się spodobać!
        10 000 pkt = 50zł
        Wypłata na PayPal lub konto bankowe.
        Jeśli chcesz zostać członkiem panelu Opinie.pl, kliknij na poniższy link:
        i wypełnij ankietę rejestracyjną (zajmie to nie więcej niż 5 min.).
        rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76263220
    • annakowa80 Re: Bolesny seks po cesarce - to normalne??? 26.11.19, 18:50
      U mnie niestety dalej boli, a to już 4 miesiące sad
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka