mama2b 19.12.12, 17:16 Ostatnio lezalam 24 godziny. Koszmar. Chyba musze zmienic szpital bo z tego co sie orientuje to teraz max 12 godzin. Lekarka. powiedziala, ze po tylu godzinach lezenia mozna miec zakrzepice. Trudno sie chyba nie zgodzic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1ewok Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 20.12.12, 22:14 Zalezy od zastosowanego znieczulenia. Najazybciej po ogólnym - 4-6 godzin, potem zzo - 8-12 godzin, potem zpp - koło 20-24 godzin Odpowiedz Link
doublebubble Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 21.12.12, 12:51 Po zpp u mnie po 12 godzinach. Odpowiedz Link
hanusina_mama Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 21.12.12, 17:32 Moje 8h było po pp, więc nie zawsze się to sprawdza. Odpowiedz Link
agath77 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 28.12.12, 19:09 Rodziłam na Żelaznej. Leżałam 8h po cesarce. Agath Odpowiedz Link
mama2b Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 24.01.13, 16:56 a jaka jest roznica miedzy zpp a zzo? Odpowiedz Link
olga727 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 28.07.13, 17:19 mama2b napisała: > a jaka jest roznica miedzy zpp a zzo? Zpp działa niemalże natychmiast,po wprowadzeniu znieczulenia w kręgosłup. Odpowiedz Link
mama1dawidka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 27.02.13, 20:06 ja mialam pionizacje po ok 3 godzinach Z tym ze rodzilam w niemczech Nie mialam zadnego cewnika Po zabiegu moglam jesc co chce Nawet wypasione sniadanie dostalam Odpowiedz Link
olga727 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 28.07.13, 17:13 1ewok napisała: > Zalezy od zastosowanego znieczulenia. Najazybciej po ogólnym - 4-6 godzin, pote > m zzo - 8-12 godzin, potem zpp - koło 20-24 godzin Mylisz się: ja miałam 2 cc i tak: 1.(2004r.);ZZ0 po 18-u godzinach; (poród w południe,wstałam następnego dnia ok.6 rano). 2.(2007r):zPP-po takim samym czasie. Odpowiedz Link
bluex Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 29.07.13, 22:13 To moze zależy od dawki, bo ja miesiac temu po cc ze znieczuleniem pp wstalam do toalety po 8h. Za to 3 lata temu lezalam plackiem 20h i ledwo wstalam. Odpowiedz Link
minininja Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 26.01.13, 02:51 No to mogę na świeżo napisać. Cc miałam w środę o 13. Pionizacja mogła odbyć się już po 6h, ale ja to trochę przeciągnęłam i w końcu było po 8h. Anastezjolog też mówił, że jak znieczulenie puści mozna ruszać nogami i lekko unosić głowę (żeby wziac łyk wody) - bo igły teraz są tak cienkie i nic nie powinno sie stać (w sensie bólu głowy). Znieczulenie miałam podpajeczynkowkowe Odpowiedz Link
ashraf Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 11.03.13, 23:03 Ja po 8 h, choc powinnam po 4 h, ale mialam (celowo) bardzo silna dawke znieczulenia pp i dlugo wracala mi wladza w nogach. Od razu chodzilam wyprostowana. Glowe podnosilam juz na pooperacyjnej, tam tez pilam i karmilam dziecko. Zaraz po przewiezieniu na oddzial (ok. 2 h po zabiegu) dostalam ciepla trzydaniowa kolacje. Odpowiedz Link
julita165 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 31.07.13, 15:03 Ja po ok 7-8 h, dokładnie nie pamiętam bo kazałam tak się naszprycować morfiną że lewitowałam w okolicach sufitu z euforycznym uśmiechem na ustach i trochę mi się ten pierwszy dzień miesza Odpowiedz Link
kropkaa17 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 01.08.13, 16:57 Po 1 cc- 16 godzin, dla mnie to było za krótko, skończyło się mega zawrotami głowy, wymiotami przez dobry tydzień. Po 2 cc- anestezjolog zalecił 24h, pielęgniarki obrażone ale przeleżałam 23 h po czym bez problemu wstałam i chodziłam. Odpowiedz Link
bluex Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 02.08.13, 14:32 1 cc 3 lata temu - 20h (koszmar) 2 cc miesiac temu - 8h (bajka) Odpowiedz Link
iloveistanbul Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 07.08.13, 16:45 kilka dni temu mialam swoja pierwsza cesarke, wstalam po 8 h, chociaz bylo mi ciezko i zaraz wrocilam do lozka Odpowiedz Link
a_nnak Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 14.12.13, 22:46 Witam, miałam dwie cesarki i dwa różne znieczulenia i za każdym razem leżałam 24 h. Przy czym po 8 godzinach kazano mi się ruszać. Nie wyobrażam sobie wstać po 8 h jak piszą niektóre dziewczyny. Dzielne jesteście! Ja miałam ogromny problem po 24. Odpowiedz Link
bluex Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 22.12.13, 20:54 Zależy jakie miałaś znieczulenie i jaką dawkę. Po 1-szym cc 3 lata temu leżałam plackiem 20h, czucie zaczęło wracać dopiero po 12h. Wiadomo, że wstanie wcześniej było nierealne. Po drugim cc (w tym roku) wstalam po 8h, a zaczęłam czuć stopy już po może 2-3h i nie ma w tym nic dziwnego. Teraz inaczej się znieczula niż te kilka lat temu. Odpowiedz Link
ashraf Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 14.01.14, 20:54 Kiedy właśnie im prędzej, tym lżej i dlatego wstaje się szybko. Odpowiedz Link
dzieciuchowo Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 24.01.14, 11:44 Ja byłam zasypiana do cc, potem dobę leżałam i pionizacja. Prawie zemdlałam przy tym, ale z każdą godziną było lepiej. Odpowiedz Link
fizmedka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 23.08.14, 22:41 Cc planowe ze wzgledow plucnych. Na patologii zspodali mi swinska grype i prawie im sie udusilam... Ale nie o tym teraz. Przed znieczuleniem pytalam anestezjologa o rodzaj znieczulenia bo wiedzialam ze nie dam rady lezec plasko na plecach bo inaczej udusze lub zakaszle na smierc... Szef anestezjologii powiedzial ze jak tylko znieczulenie pusci to moge usiasc i spuscic nogi a jak sie poczuje lepiej to wstac. Pytalam tez o pozycje lezaca i sam zalecil wysoko uniesiony zaglowek lozka do czasu zejscia znieczulenia. Mialam zpp. Po czterech godzinach chodzilam wokol lozka po 12 bylam na normalnej sali i razem z mezem poszlam do lazienki pietro wyzej(jedynej przyzwoitej) po schodach bo winda nie dzialala... Odpowiedz Link
natali-aklos Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 24.08.14, 14:19 Jak będzie wyglądało wasze dziecko? Wiele par tuż przed narodzinami zadaje sobie to pytanie w kółko i w kółko. Od dziś można to sprawdzić za pomocą naszego programu. Wystarczy przesłać zdjęcia rodziców i program sam na podstawie analizy punktowej zdjęć wygeneruję zdjęcie waszego dziecka. Im lepszej jakości zdjęcie zostanie dostarczone, tym wyższy poziom prawdopodobieństwa trafności analizy. Zobacz jak będzie wyglądało twoje dziecko na: wyglad-dziecka.rox.pl Odpowiedz Link
18lipcowa3 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 30.08.14, 22:12 CC miałam o 8 rano, chodziłam sama o 20, prysznic, przebrałam się itp. Odpowiedz Link
olimp.ia Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 10.09.14, 12:55 Dziewczyny a po ilu dniach zostałyście wypisane ze szpitala oraz czy po powrocie musiałyście jeździć do szpitala/ przychodni np. na zmianę opatrunków/ zastrzyki, czy nie ma raczej takiej konieczności? Odpowiedz Link
fizmedka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 10.09.14, 14:29 Po dwoch dniach domek a po tygodniu usuniecie szwow w ambulatorium to bylo sresusjace bardzo bo maz zostal sam z cora w domu. Na szczescie w nawale odciagalam pokarm wiec oboje przetrwali te 3 godziny Odpowiedz Link
kremka2014 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 10.09.14, 21:45 Ja wychodziłam dwukrotnie w 3dobie(bez powikłań) szwy rozpuszczalne. Położna środowiskowa przyciela tylko "wąsy" po bokach. Odpowiedz Link
olimp.ia Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 12.09.14, 11:51 Dziewczyny dzięki za informacje Mam nadzieję, że wszystko będzie ok i odbędzie się bez komplikacji, zastanawiam się jeszcze tylko, jak będzie z karmieniem Myszy po cc, czy nie będzie problemów z laktacją.. Jak wyglądało to u Was? Odpowiedz Link
fizmedka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 12.09.14, 12:35 Mimo, ze core dostalam dopiero po 16 godz to z laktacja nie mam problemow(karmie 21 miesiac). Oczywiscie na poczatku cora zle lapala brodawke i poranila mnie do krwi (polozne jak mnie zaobaczyly to stwierdzily ze "rzez niewiniatek"). Po wypisie do domu wypracowalam technike ssania. Oczywiscie kryzysy byly ale obe zdarzaja sie kazdemu. To po prostu calkiem normalne ze maluch w pewnych okresach ssie na sucho bo musi sobie zamowic wiecej jedzenia dostawa z reguly jest dwa dni pozniej. Ale nie ma sie co martwic bo dziecku przez te dwa dni nic sue nie dzieje bo zssysa najpierw odzywczo a pozniej zamawia wieksza produkcje wiadomo ze bywa wtedy marudny i trudny, ale przeciez to maleństwo Z praktycznych porad polecam masc Maltan na brodawki. (Ja juz w ciazy stosowalam bo bardzo mi sie skora na brodawkach luszczyla.) nie trzeba jej zmywac a wystarczy zetrzec wkladka i przystawic malca do piersi. Przez pierwsze dwa miesiace uzywalam stale poten juz nie byla potrzebna Szczesliwego rozwiazania i dlugiego i radosnego karmienia!!! Odpowiedz Link
olimp.ia Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 15.09.14, 16:38 Dzięki wielkie Zobaczymy jak to się ułoży, ale mam nadzieję, że tak jak piałaś, po trudach w końcu wszystko się unormuje. fizmedka, a powiedz mi, czy przyjmujesz jakieś witaminy dla mam karmiących, bo gdzieś czytałam, że po porodzie jeśli karmi się piersią, warto brać dha i wit.K? Odpowiedz Link
fizmedka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 15.09.14, 20:27 Witamine K podajesz maluchowi razem z witamina D w jednym preparacie.(niestety maluchy lubia miec kolki po nich). Wit k od osmej doby o ile karmisz wylacznie piersia. Jesli mm to nie pidajesz wit k bo w mm jest juz dodana. W pologu bralam witaminy te same co w ciazy ze wzgledu na anemie. O ile nie masz jakis wielkich niedoborow witamin i jesz zdrowo to wcale nie trzeba brac preparatow z DHA dla karmiacych. Jesli juz chcesz dodac te kwasy dziecku to mozesz po 3 moesiacu zamiast samej wit D podac maluchowi bioaronbaby ktory ma i wit D i dha Wit dla dzieciakow sa w roznej formie. Najczesciej sa kapsulki do wyciskania, czasami kropelki ktore podaje sie prosto na jezyk malucha lub takie w aplikatorze podobnym do tantum verde wybor nalezy od Ciebie i Twojej wygody Odpowiedz Link
olimp.ia Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 22.09.14, 15:44 Fizmedka wielkie dzięki za radę. Niestety na witaminy i w tym przede wszystkim żelazo i DHA, jestem skazana ponieważ nie jem ryb, ani mięsa, więc już w ciąży miałam powiedziane przez lekarza co muszę brać i dlaczego Mam nadzieję, że naszą Mychę uda się karmić piersią, więc jak piszesz zacznę podawać jej witaminę D i K. Odpowiedz Link
fizmedka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 22.09.14, 21:34 No to faktycznie jestes skazana na witaminki Jakby co sluze pomoca Odpowiedz Link
olimp.ia Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 25.09.14, 16:44 Bardzo Ci dziękuję, na pewno jeszcze z niej skorzystam Odpowiedz Link
fizmedka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 25.09.14, 23:31 Olimp.io a probowalas uzupelnic diete o olej lniany budwigowy? On ma bardzo duzo dobrych kwasow i jest calkowicie weganski w przeciwienstwie do kapsulek z dha jesli jak piszesz jestes wegetarianka to moze bylaby to lepsza opcja dla Ciebie Ja wlasnie zaczelam podawac go corce z racji tego ze ryby jednak zawsze w jakims stopniu zatrute sa metalami ciezkimi wiec opcja oleju lnianego bardzo mi sie spodobala jako swietna alternatywa tranu Odpowiedz Link
agnieszka_z-d Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 03.10.14, 18:20 Aż taką świetną alternatywą dla tranu nie jest, bo dla odmiany zawiera fitoestrogeny. Poza tym tran w naturalny sposób uzupełnia wit D. Odpowiedz Link
trusia29 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 21.10.14, 19:39 olimp.ia napisał(a): > Dziewczyny a po ilu dniach zostałyście wypisane ze szpitala oraz czy po powroci > e musiałyście jeździć do szpitala/ przychodni np. na zmianę opatrunków/ zastrzy > ki, czy nie ma raczej takiej konieczności? Po dwóch dobach wyszłam na własne żądanie ( w tym szpitalu planowo trzymają dwie doby). Szwy miałam samo rozpuszczalne więc do lekarza poszłam do kontroli dopiero po 3 miesiącach (powinnam po 6 tygodniach ale mi zeszło Odpowiedz Link
trusia29 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 21.10.14, 19:31 mama2b napisała: > Ostatnio lezalam 24 godziny. Koszmar. Chyba musze zmienic szpital bo z tego co > sie orientuje to teraz max 12 godzin. Lekarka. powiedziala, ze po tylu godzinac > h lezenia mozna miec zakrzepice. Trudno sie chyba nie zgodzic? Ja urodziłam o 9 a wstałam następnego dnia o 6 rano. I za nic w świecie nikt by mnie wcześniej z łózka nie wyciągnął. Wieczorem nie czułam się na siłach i pogoniłam pielęgniarkę. Następnego dnia rano czułam się wypoczęta, wyspana i wstałam bez większych problemów. Po 2 dobach wyszłam do domu na własne żądanie a po tygodniu umyłam 200 metrów podłogi w całym domu. Ból czułam do 4-5 dnia (stopniowo coraz mniejszy), brałam ketonal (w szpitalu w kroplówce, w domu w tabletkach). Koleżanka zerwała się po 10 godzinach a rana bolała ją jeszcze 3 tygodnie. Tak więc uważam, ze trzeba wstawać wtedy jak się jest na to gotowym - jedna będzie po 10 godzinach a inna po całej dobie. Odpowiedz Link
olimp.ia Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 11.11.14, 13:17 dokładnie - wszystko w swoim tempie trzeba jednak pamietać że cc to jednak zabieg chirurgiczny i nie ma się co rwać na nogi, ja tak się rwałam do wszystkiego od razu i nie było to najmądrzejsze. dobrze że nie mam 200 m podłogi, bo to mogłoby się źle skończyć Odpowiedz Link
ashraf Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 11.11.14, 19:35 Ale we wczesnej pionizacji nie chodzi o "rwanie się do wszystkiego", mądry lekarz zresztą od razu wytłumaczy, że przez kilka tyg. po porodzie nie wolno intensywnie zajmować się domem, dźwigać czy uprawiać sportów, bo ciało musi się zagoić. Wczesna pionizacja zapobiega chorobie zakrzepowej, poza tym im szybciej się wstanie tym mniej boli i tym szybciej wraca się do formy. Po 12 czy 24 h leżenia (w dodatku plackiem, bo w polskich szpitalach dalej jest taka praktyka) chodzi się zgiętym w pół jak staruszka, noga za nogą. Odpowiedz Link
kluzeczka Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 13.11.14, 17:31 Po sześciu godzinach stawiałam pierwsze kroki po sali Odpowiedz Link
livia25 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 17.11.14, 00:43 po I cc po 4 godzinach-ale tu natura zadecydowala i mnie zmusila po II cc po 8 godzinach po obu super, wyszlam po 2 dobach juz bez przeciwbólowych Odpowiedz Link
magma0806 Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 17.11.14, 23:32 ja też ok. 24h ze względu na powikłania po cc- koszmar... przez 3/4 tego czasu nawet się nie ruszałam, bo położna ze zmiany 'zapomniała' mi powiedzieć, że mogę spokojnie przewracać się na boki... Odpowiedz Link
sloniaa Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 15.12.14, 16:11 po 6 musiałam się przenieść na normalne łóżko, po ok. 8h wstałam do toalety. Po 20h dostałam dziecko do samodzielnej opieki. Odpowiedz Link
kuiad Re: Ile godzin po cc do pionizacji? 25.12.14, 09:35 Ja po naturalnym i dwoch godzinach na sali poporodowej poszlam pod prysznic i smigalam jak nowonarodzona. Po cc i 24 godzinach na płasko bo taka jest taktyka w moim szpitalu co sie nacierpialam to moje. Moze faktycznie im mniej sie lezy tym lepiej. Nie umialam dobry tydzien podniesc sie z lozka bez pomocy. A dzieciaka mialam na patologii pietro nizej i musialam zasuwac z cycami po 10 razy dziennie. Nigdy wiecej cc. Odpowiedz Link