Dodaj do ulubionych

Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówione?

26.07.14, 11:23
Witajcie dziewczyny.
Może coś podpowiecie, bo się stresuję lekko. Jestem w 34 tc i będę miała cesarkę za względu na bardzo obciążoną historię gin, m.in. 3 ciąże obumarłe. Mam skracającą się szyjkę i boję się, że poród może się zacząć zbyt wcześnie. Co powinnam zrobić, aby na pewno nie kazali mi rodzić sn? Raz już rodziłam i nie chcę więcej ... Boję się, żeby nie zaczęło się w nocy, kiedy to nie będę mogła skontaktować się z moim lekarzem. Nie wiem co zrobię, jesli mój lekarz albo nie odbierze albo nie będzie go na dyżurze, kazałam wpisać sobie w karcie ciąży cesarkę i mam, ale nie wiem czy lekarze z mojego szpitala (gin pracuje w szpitalu oddalonym 30 km) wezmą to pod uwagę. Amoże mimo akcji jechać te 30 km z nadzieją, że jego koledzy to wezmą to pod uwagę. Kurcze powiedzcie jak u Was czy udało się spokojnie doczekać do umowionego terminu, a jeśli nie to jak to wyglądało? Może macie jakieś pomysły jak to zorganizować?
Obserwuj wątek
    • kremka2014 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 26.07.14, 23:10
      A nie nasz skierowania od swojego gina? Powinnaś mieć...i jeszcze : jeśli zacznie się akcja porodowa nie podpisuj nic bez przeczytania. Do cc i do sn są nieco inne dokumenty. No i zawsze mozesz pisemnie wyrazić brak swojej zgody na sn z uwagi na trudna przeszlosc położniczą.
      • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 27.07.14, 06:54
        Hm ... skierowanie ... całkiem proste smile Nie mam, bo do planowanej cesarki jeszcze ponad miesiąc, ale na przyszłej wizycie na pewno poproszę. A z tym nie wyrażaniem zgody na sn, no to tak nie do końca się pewnie bym odważyła, ponieważ chyba są sytuacje, w których jest już zbyt późno na cc, nie wiem , ale gin tłumaczył, że jeśli jest już powiedzmy 6 cm rozwarcia no to już się nie robi ... no i chyba bałabym się jakoś specjalnie sprzeciwiać lekarzom.
        • kremka2014 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 27.07.14, 14:13
          No to nie rozumiem... Twój gin uważa,że powinnaś mieć cc? Wydaje mi się,że trudna przeszlosc położniczą jest względnym wskazaniem do cc tak jak stan po cc-u mnie- gdzie moglam wybrać czy chce cc czy sn. Zajrzyj na stronę PTG tam są opisane te zasady.
          • marygirl Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 27.07.14, 21:17
            30km to przecież nie jest dalekosmile ja do swojego szpitala miałam 80km i tez bym jechała w razie rozpoczęcia porodu!u nas twoja przeszłość położnicza nie byłaby zadnym wskazaniem do cc... Umow sie na cięcie ze swoim lekarzem a jakby go na dyżurze nie było to może zadzwonic do kolegi po fachu zeby ci zrobili.nie licz na szczęście
          • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 27.07.14, 21:49
            Tak mój gin uważa, że powinnam mieć cc, problem właśnie w tym, że inni lekarze na pewno będą sądzić inaczej.
        • marygirl Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 27.07.14, 21:21
          Ej cc robi sie do momentu az dziecko nie będzie w drogach rodnych(wtedy w razie powikłań to juz kleszcze)a nie do jakiegośtam rozwarcia!ja miałam robione przy 6cm. A sam wpis w karcie o cc o niczym nie siadczy,zależy na jakiego lekarza trafisz na trakcie porodowym
          • lamciad Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 27.07.14, 22:46
            Żadnego skierowania nie miałam jedynie wpis do książeczki o cc.Zaczęłam rodzic tydzien wczesniej,moj lekarz mial wyłączony telefon,mimo wszystko nikt nie próbował podważyć jego decyzji.Zapytano mnie tylko,jakie były wskazania (u mnie zbyt cienka blizna po pierwszym cc).Rozwarcie nie ma wpływu na to,czy juz jest za pozno na cc.U mnie juz nawet partych się bali,a i tak pojechałam na stół.
            • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 28.07.14, 13:45
              No to mnie dziewczyny nie uspokoiłyście, czyli do samegk porodu w niepewności ; (
          • ruda_beti Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 07.08.14, 15:47
            Witam,
            u mnie lekarze zdecydowali się na cc przy 10 cm rozwarcia. Probowałam urodzic sn ale sie nie udalo. Synek przekrecił glowke i nie mogl prawidlowo wejsc do kanalu rodnego (tzw. wysokie proste stanie glowki) - tak mi to wytlumaczono. Ja rodziłam w szpitalu im Orłowskiego w warszawie. Tam sie nie cackaja, nie czekaja "a moze sie uda sn" - jesli cos jest nie tak - od razu cc. Wlasnie ze wzgledu na to, ze nie ryzykuja zdrowia i zycia dziecka oraz matki po to, aby zgadzaly sie jakies statystyki, czy zeby zaoszczedzic, zdecydowalam sie na kolejny porod wlasnie w tym szpitalu. Bo warunki bytowe tam sa srednie. Ale lekarze, pielegniarki, polozne na najwyzszym poziomie.

Pozdrawiam,
            Ruda_Beti
    • kol.3 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 31.07.14, 13:36
      Jak masz umówione cc to powinnaś mieć umówionego lekarza który to cc wykona. Nie czeka się raczej do rozpoczęcia akcji. Lekarz ocenia donoszenie płodu i robi cc nieco wyprzedzająco, zanim się zaczną bóle porodowe. Pogadaj ze swoim ginem jak to zorganizować.
      • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 31.07.14, 15:18
        Toteż właśnie napisałam, że boję sie sytuacji, że akcja wystąpi zbyt wcześnie ze względu na skracającą sie szyjkę, a lekarz mój oczywiście się ze mną umówi na konkretny termin, ale jeszcze nie taraz, jest 35 tygodni.
        • kol.3 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 01.08.14, 20:11
          No więc zadzwoń do niego i spytaj jak się umawiacie gdyby wcześniej zaczęła się akcja porodowa i jak się umawiacie gdyby akcja porodowa się nie zaczęła wcześniej.
          • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 01.08.14, 21:42
            No będę próbowała się z nim konkretnie umówić, będę w środę u niego. Mam tylko wrażenie, po tym jak wcześniej zaczęłam temat, że On tak nie do końca chce brać odpowiedzialność za to co się będzie za mną działo, jesli zacznę rodzić przedwcześnie, a On akurat będzie miał wolny wieczór. Nie płacę mu dodatkowo za cc, więc jest to zrozumiałe.
            • kol.3 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 04.08.14, 16:15
              To bardzo lekkomyślnie. Zdrowie dziecka jest bezcenne, a lekarze olewają zrobienie cc w nadziei że dziecko urodzi się samo.
    • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 02.08.14, 05:30
      Kremka2014 napisała, żeby zajrzeć na strony PTG, może ktoś wie gdzie dokładnie znajdę zasady, które miała na myśli, bo nie wiem gdzie tego szukać?
      • kremka2014 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 03.08.14, 21:11
        Hejka. Gdzieś mi się obilo,że po obciążonej historii położniczej robi sie cc ze wskazań. Teraz nie mogę tego znaleźć.... Wygooglaj rekomendacje PTG cesarskie cięcie. Moze cos znajdziesz. No i zapytaj swojego Gina czy są jakieś oficjalne wskazania w Twojej sytuacji
        • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 04.08.14, 07:29
          No tak jest to wymienione jako wskazanie ... więc w ostateczności będę głośno krzyczeć, że narobię szumu jak mi nie zrbią. A tak serio to naprawdę jest mi ta cesarka potrzebna już nie tylko ze względu na mój psychiczny stan związany z obciążonym wywiadem, ale także dlatego, że ze względu na łyżeczkowania, które przeszłam, poród naturalny, szew na szyjce w pierwszej ciąży (w tej teraz ryzyko zakładania szwu było zbyt duże, musiałam leżeć 3 miesiące), ryzyko kolejnych łyżeczkowań w razie chęci posiadania trzeciego dziecka (wada genetyczna przez którą statystycznie donoszę 3 na 10 rozpoczętych ciaż) ... To wszystko razem jak dołożyć jeszcze kolejny poród naturalny może zniweczyć jakąkolwiek szansę na dziecko ze wzgledu na fatalny stan szyjki ...
          • kremka2014 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 04.08.14, 16:44
            W razie problemow nie musisz krzyczeć - wystarczy,że zrobisz tak jak napisałam w moim 1 poscie. Współczuję i życzę powodzenia. Trzymam kciuki 😉
            • karina.82 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 04.08.14, 18:44
              A czy orientujecie się czy są przypadki, w których w trakcie skurczów lepiej bedzie będzie dla dziecka żebym urodziła naturalnie. Jak wkręcam się to na maxa, wiec teraz rozpatruję opcję, że lekarz, który nie chce zrobić cc tłumaczy mi, że to dla dobra dziecka, bo jest rozwarcie czy może, że dzidziuś niziutko. Sama nie wiem, ale też bym przecież nie podpisywała jakiejś niezgody na sn, jeśliby mi tlumaczyli, że robię krzywdę dziecku...
              • kremka2014 Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 08.08.14, 23:35
                A co Ci podpowiada intuicja? Co będzie dla Was lepsze?
    • natali-aklos Re: Co robić jeśli zacznie się akcja, a cc umówio 24.08.14, 14:20
      Jak będzie wyglądało wasze dziecko? Wiele par tuż przed narodzinami zadaje sobie to
      pytanie w kółko i w kółko. Od dziś można to sprawdzić za pomocą naszego programu.
      Wystarczy przesłać zdjęcia rodziców i program sam na podstawie analizy punktowej
      zdjęć wygeneruję zdjęcie waszego dziecka. Im lepszej jakości zdjęcie zostanie
      dostarczone, tym wyższy poziom prawdopodobieństwa trafności analizy.
      Zobacz jak będzie wyglądało twoje dziecko na: wyglad-dziecka.rox.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka