Dodaj do ulubionych

drugie cesarskie ciecie bez skierowania?

29.04.15, 11:53
Witam, mam pytanie do dziewczyn, ktore oczekuja na drugie cesarskie ciecie. Wczoraj pytalam lekarza czy wystawi mi skierowanie do szpitala skoro porzedni porod byl cc. Troche sie zdziwil, ze o to pytam, gdyz jak stwierdzil po 1 cesarce zaden szpital nie odmowi mi cc wiec nie potrzebuje skierowania. Pytanie tylko, czy na druga cesarke jakikolwiek szpital umowi mnie na konkretny dzien np.tydzien przed terminem (na podstawie poprzedniego wypisu w ktorym jest informacja o tym ze mialam cc) czy kaza czekac na rozpoczecie porodu. Jak jest ta kwestia rozwiazana w waszym przypadku?
Obserwuj wątek
    • melory_nox Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 29.04.15, 13:12
      Nie wiem, czy potrzebujesz skierowanie w tym przypadku, ale lekarka też mi mówiła, że po pierwszej cesarce, drugi poród co do zasady to też cesarka, chyba, że chcesz naturalnie i podpiszesz zgodę na poród sn.
      W Warszawie na Żelaznej wyznaczają planowe cięcia po skończeniu 38 tc. Trzeba jednak wcześniej umówić się na tzw. "klasyfikację do cc" i na wizytę z anestezjologiem. Nie pamiętam dokładnie terminów, ale po 32 tc to już szybko trzeba załatwiać termin cc. Kumpela poszła w 36 tc i powiedzieli, że już za późno na planowe cc. Ja miałam termin ustalony własnie w 32 tc i w 34 anestezjologa.
      • marygirl Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 03.05.15, 20:04
        Lublin i okolice:1cc nie jest wskazaniem do kolejnego,co do tego musisz miec inne wskazania w kolejnej ciazy.wiec to naprawde zalezy od szpitala
        • cykorka1 Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 05.05.15, 07:50
          Na pewno masz wybór, nie musisz godzić się na poród naturalny. Ja miałam 2cc i teraz będzie 3.
          Pierwsze cięcie wyszło podczas porodu na drugi nie wyraziła zgody na naturalny i dobrze bo szew zaczął mi pękać i tak by skończyło się cięciem. Różnica między 1 a 2 porodem 7lat i nie ma znaczenia czy rodzisz rok po roku czy po 10 latach. Napewno będziesz mieć konsultacje bliżej porodu.
          • jojka84 Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 09.05.15, 21:34
            A czy ktoś z warszawy może podpowiedziec w którym szpitalu nie robią problemów z drugą cesarką? ja właśnie od poczatku ciąży byłam święcię przekonana, że czeka mnie druga cesarka, a na ostatniej wizycie mój lekarz prowadzący uświadomił mi, że wszystko zależy od lekarza i szpitala i jak tak mi strasznie zależy mi na cc, to żebym sobie załatwiła zaświadczenie od psychiatry....
            • cykorka1 Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 11.05.15, 09:54
              Masz prawo wyboru i NIE MUSISZ się godzić na naturalny poród. Ja miałam dwa cięcia i na drugi nie wyraziłam zgody.
              • jojka84 Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 12.05.15, 19:15
                no dobra, ale gdzie masz to napisane? Bo ja znalazłam tylko taki zapis w zaleceniach towarzystwa ginekologicznego- czyli że tak się zaleca, a nie nakazuje....I tak samo twierdzi mój lekarz.... A Ty przy drugim cc umawiałaś sie wcześniej, czy czekalaś na rozpoczęcie porodu? I jesteś z warszawy?
                • kremka2014 Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 17.05.15, 23:03
                  No nie nakazuje. Fakt. Ale jeśli nie podpiszesz zgody na poród sn to nie mogą Ciebie do niego zmusić. Wystarczy Czytać to co podpisujemy
      • bednulka Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 11.05.15, 15:33
        A gdzie umawiasz się na tą kwalifikację? I czy można tak z ulicy czy też musisz mieć lekarza prowadzącego na Żelaznej?

• bednulka Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 11.05.15, 15:34
          To pytanie to oczywiście do melory_nox smile
          • cykorka1 Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 15.05.15, 08:35
            Ja np chodzę na inflancka i tAm będę mieć klasyfikację ale na żelazną tez będę próbować. Ja tam mam zamiar dzwonić i do pytać się jak tam stoją sprawy z cesarka.
            • jojka84 Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 15.05.15, 16:30
              Jak się coś dowiesz to daj znać😁 ja bardziej celuję w bielański lub Madalińskiego,ale jak tam mi będą robić problemy to pójdę gdzie indziej. A jakie masz wskazania do cc?
        • melory_nox Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 18.05.15, 01:20
          lekarz z Żelaznej otwiera wszelkie "drzwi" - taki maja system
          znam jednak dziewczyny, które załatwiały kwalifikacje przez Przychodnie szpital, bez lekarza i też się udało
          trzeba tylko zgłosić się wcześniej
          • bednulka Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 20.05.15, 11:19
            a do anestezjologa zapisywałaś się już po konsultacji w punkcie czy od razu?
            • my.sz Re: drugie cesarskie ciecie bez skierowania? 27.05.15, 09:26
              Ja miałam drugą cesarkę ze skierowaniem, ale na pewno przysługuje po pierwszej. Wg zaleceń izby lekarskiej, gdyby lekarz chciał przeprowadzić naturalny poród musi mieć podpisany przez ciebie dokument, że świadoma zagrożenia dla ciebie i dziecka zgadzasz się na naturalny.
              O mojej cesarce i dochodzeniu do siebie po można przeczytać na moim blogu
              www.mamik.online-24.pl/na-planie-serialu-dr-house-czyli-jak-wyglada-cesarskie-ciecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka