Dodaj do ulubionych

podwiązanie jajowodów

01.01.07, 14:05
Może któraś wie coś na ten temat. Jestem ciekawa, czy w Polsce można coś
takiego zrobić? Bo kiedyś czytałam, że u nas jest to nielegalne. Ciekawa
jestem jaka jest prawda, bo na tym Waszym forum (dopiero co tu zawitałam)
przeczytałam, że którejś kobiecie lekarz zaproponował, bo była po kilku cc.
Ja pierwsze dziecko urodziłam naturalnie, ale pękła mi kość ogonowa, co było
wskazaniem przy drugim dziecku do cc. Chcę jeszcze jedno lub dwójke dzieci, a
potem chciałabym mieć właśnie podwiązanie jajowodów. Ale nic o tym nie wiem.
Obserwuj wątek
    • oyate Re: podwiązanie jajowodów 01.01.07, 15:19
      Rzeczywiście jeśli chodzi o sterylizacje w Polsce to przepisy nie określają
      dokładnie co i jak. Generalnie nie wolno dokonywać podwiązania jajowodów czy
      też przecięcia nasieniowodów (u mężczyzn), ponieważ nasze prawo przewiduje kary
      dla osób które pozbawiają płodności innych.
      Jednak prawo sobie, życie sobie. W niektórych szpitalach podwiązanie jest czymś
      normalnym, tj. wykonuje się je bez problemów, w innych szpitalach wykonuje się
      tylko w szczególnych przypadkach (np. ostrej niewydolności krążenia czy chorób
      serca). W każdym jednak przypadku musi być na to pisemna zgoda pacjentki.
      • annakubica Re: podwiązanie jajowodów 01.01.07, 15:31
        dzięki. Więc pewnie będę wszystko ze swoją lekarką uzgadniać, jakby co. Ale to
        jeszcze kupa czasu.
        • lechickachata Re: podwiązanie jajowodów 01.01.07, 22:46
          Hej!
          Myślałam, że to surowo zakazane, ale widać niekoniecznie. Nie siedzę w tych
          tematach za dobrze. Warto jednak zawsze się dokształcić.

Pozdrawiam,
          Gosia
          Michasia
          Fotki
    • nati1011 Re: podwiązanie jajowodów 02.01.07, 09:48
      To ja powiem inaczej, jak ktoś rodzi 3 lub więcej dziecko cesarką to na wszelki
      wypadek nalezy głośno krzyczeć, że nie chce się podwiązania. Niektórzy lekarze,
      robią "przysługę" kobietom nie pytając ich wcale o zdanie.
    • jastokrotka nie 04.01.07, 22:01
      Jako pozbawienie płodnosci jest to w naszym kraju przestępstwo.
      Zapytam się jaki cel miałby ginekolog polożnik w pozbawianiu plodności
      koebiety, takiej którą widzi może pierwszy i JEDYNY raz, jedyny efekt tego
      zabiegu dla ginekologa, to wsadzenia go za kraty.
      Niech mi ktoś odpowie co ginekologa obchodzi plodność p. Kowalskiej, chce
      rodzić 10 razy, niech rodzi.
      Jak podwiąże jej jajowody , a ona go za to zaskarży to pójdzie do kryminału.
      Po co mu to ?
      • oyate Re: nie 05.01.07, 01:25
        Dlatego w razie "w" musi być pisemna zgoda pacjętki. Nasze prawo nie zakazuje
        podwiązania jajników!!! Sęk w tym właśnie, że nie ma przepisu co do tej
        kwestji. Jak już obie pisałyśmy, ukarany może być lekarz za pozbawienie
        pacjętki płodności z art. 155 Kodeksu Karnego ale to też jest problem do
        dyskusji i sprawy w sądzie, gdzie wiemy jak jest.
      • nati1011 Re: nie 05.01.07, 17:37
        To wyobraź sobie, że jak 3 lata temu poszłam na kontrolę po porodzie, to
        ginekolog czytając wypis ze szpitala wyraził zdumienienie, że nie ma tam
        adnotacji o dokonanym podwiązaniu jajowodów! Dopiero po chwili się zreflektował
        i skwitował, że przeciez to była dopiero druga cesarka. Jak opadł mi pierwszy
        szok to zaczęłam się podpytywać o co chodzi, bo ja nigdy nie wspominałam, że
        chcę by ktoś mi taką "przysługę " sprawił, uzyskałam odpowiedź, że tak się
        robi, jak kobieta ma 3 cesarkę. Potem usłuszałam, że po takiej cieżkiej ciąży,
        to przecież i tak nie chcę (JA) mieć dzieci, a na koniec w formie żartu lekarz
        i poradził, że jak jednak chcę mieć ewentualnie 4 dziecko, to przy 3 cesarce
        powinien mi towarzyszyć maż i dokładnie patrzć na ręce chirurgom. Szczerze
        mówiąc byłam przerażona. Że taką operacjęmożna załatwić, to słyszałam, ale nie
        sądziłam że może się to odbywac bez zgody i wiedzy pacjentek. To był rok 2004 i
        duże miasto wojewódzkie. I nie pytaj się mnie jakie motywy kierują lekarzami.
        • oyate Nati! 06.01.07, 13:56
          Zaszokowałaś mnie!! Ja też jestem po drugiej cesarce i mam w planach jeszcze
          dziecko, kurcze jakim prawem lekarz ma decydować za mnie?? Dzisiejszy sposób
          dokonywania cięcia pozwala na większą ilość cesarek, nie jak kiedyś było!!
          Jestem w szoku, będę musiała na poród (gdyby takowy nastąpił) wezwać męża smile)
          Pozdrawiam!!
        • annakubica nati1011 07.01.07, 17:27
          Jestem w szoku. Nie wiedziałam, że w dzisiejszych czasach są tacy lekarze.
          • earl.grey Re: nati1011 16.01.07, 23:00
            ten lekarz to albo szalony albo ma szczególne poczucie humoru. Sama osobiście
            miałam do czynienia ze sprawą karną, w której wyniku skazano lekarza na m.in.
            pozbawienie prawa wykonywania zawodu (na jakis tam czas, ale lekarz chyba musi
            zdawac jakies egzaminy po 3 latach niewykonywania zawodu) z tej przyczyny, że
            podwiązał jajowody dziewczynie niepełnosprawnej umysłowo (ale nie
            ubezwłasnowolnionej), na wyraźna prośbę jej matki, ale bez zgody samej
            zainteresowanej. Było to po urodzeniu przez nia kolejnego dziecka. Tak że ryzyko
            dośc duże.
            kODEKS KARNY:
            Art. 156. § 1. (52) Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci:
            1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia,
            2) innego ciężkiego kalectwa, ciężkiej choroby nieuleczalnej lub
            długotrwałej, choroby realnie zagrażającej życiu, trwałej choroby psychicznej,
            całkowitej albo znacznej trwałej niezdolności do pracy w zawodzie lub trwałego,
            istotnego zeszpecenia lub zniekształcenia ciała,
            podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
            § 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie,
            podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
            § 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 jest śmierć człowieka, sprawca
            podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
            Art. 192. § 1. Kto wykonuje zabieg leczniczy bez zgody pacjenta,
            podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
            § 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

a jeszcze pamiętajcie, że to nawet zabiegiem leczniczym trudno nazwać. A jakie
            łatwe do udowodnienia! Przecież sama se nie podwiążesz.
            • nati1011 Re: nati1011 17.01.07, 07:56
              a skąd niby mam wiedzieć, czy podczas cc ktoś mi podwiązał jajowody czy nie?
              Przecież nie zostawi na wierzchu kokardek!
              Sytuację wcześniej znałam z opowiadań mamy i teściowej, że kiedyś po 3-4 cc
              podwiązywali bez pytania. Sądziłam jednak, że to zamierzchła przeszłość, ale
              przecież część z tych lekarzy nadal pracuje. Może im to w nawyko zostało ???
              • earl.grey Re: nati1011 10.02.07, 00:28
                nati1011 napisała:

> a skąd niby mam wiedzieć, czy podczas cc ktoś mi podwiązał jajowody czy nie?
                > Przecież nie zostawi na wierzchu kokardek!

No co ty? Przecież widać na usg. Wystarczy kontrola po porodzie u innego lekarza.
    • przeciwcialo Re: podwiązanie jajowodów 23.01.07, 08:51
      Trzy cesarki są wskazaniem do podwiązania ale bez zgody pacjentki nikt tego nie
      robi.
      • nati1011 Re: podwiązanie jajowodów 23.01.07, 09:07
        co ty wygadujesz?!! Ten zabieg jest w Polsce zakazany.

Jakim wskazaniem są cesarki? żadnym. Chyba że uznasz, że 3 cc robią z kobiety
        inwalidkę?
        • przeciwcialo Re: podwiązanie jajowodów 23.01.07, 09:49
          Macica nie z gumy. Za każdym razem wycina się blizne i tym samym czśc mięśnia.
          Po prostu macica może nie znieść kolejnej ciąży. To stwarza zagrożenie dla
          matki i dziecka.
          • przeciwcialo A tak swoja drogą... 23.01.07, 09:51
            Jakie to kalectwo jak kobieta nie chce mieć wiecej dzieci i zgadza sie na
            zabieg. Zdrowiej dla niej że przez 20 lat nie bedzie łykać hormonów.
            • earl.grey Re: A tak swoja drogą... 10.02.07, 00:30
              ja tam akurat uważam, że kobiety powinny miec wybór (ale nie lekarze zamiast
              nich!) tylko że zgoda "pokrzywdzonego" nie znosi odpowiedzialności z art 156 kk.
              To tak jakbys kogoś powiedzmy poprosiła, żeby wydłubał ci oko, to dostaniesz
              rentę inwalidzką.
              • oyate Re: A tak swoja drogą... 13.02.07, 13:20
                Pamiętajcie,że sposób dokonywania teraz ceserek stwarza możliwości
                wielokrotnego cięcia, a nie jak kiedyś było 3 to już katastrofa!!
                Cięcie wykonywane jest w miejscu niewidocznym, bezpiecznym jeśli chodzi o
                rozejście się blizny przy kolejnej ciąży.
                • marweg25 Re: A tak swoja drogą... 13.02.07, 17:18
                  Spotkałam się z takim przypadkiem. Podwiązać jajowody można praktycznie w
                  każdej prywatnej klinice, gdzie robią operacje gin. Oczywiście nikt się tym nie
                  chwali i jest to robione na życzenie pacjentki. Jak ktoś już tu powiedział
                  przepisy są niejasne. Nie można więc powiedzieć, że jest to w 100% zakazane.
                  • earl.grey Re: A tak swoja drogą... 13.02.07, 23:50
                    czytałaś orzecznictwo dotyczące cytowanego przeze mnie artykułu? Bo wg mnie jest
                    jednoznaczne.
                    Że sie mimo to robi, to wiadomo, tylko pytanie brzmiało, czy sie robi bez
                    zgody/wiedzy pacjentki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka