Dodaj do ulubionych

odsyłanie z Damiana itp.

24.04.07, 19:12
może orientujecie się jak często odsyłają z Damiana i innych prywatnych
klinik w razie przepełnienia gdy ma sie wcześniej umówione cc?
ja do tej pory żyłam w przeświadczeniu, że nie odsyłają aż odesłali moją
znajomą zostawiając ją tym samym na lodzie z rozpoczętą akcją porodową - była
wcześniej umówiona na cc.
Obserwuj wątek
    • laminja Re: odsyłanie z Damiana itp. 24.04.07, 21:49
      będą to robić coraz częściej, bo zainteresowanych jest coraz więcej, a klinik
      nie przybywa...
      • weea Re: odsyłanie z Damiana itp. 24.04.07, 22:50
        i jak tu się na dziecko decydować sad(
    • sobotkowa Re: odsyłanie z Damiana itp. 29.04.07, 18:25
      Mnie powiedziano w Damianie, że to niemożliwe, jesli jesteś ich pacjetnką. Ja
      chodzę tam do mojego lekarza prowadzącego i tam mam zamiar rodzić w lipcu.
      Z tego co mi powiedziano, miejsce dla mnie jest już z góry zarezerwowane i nic
      podobnego się nie zdaży.
      Może mówicie o tym, że ktoś jedzie tak po prostu bez żadnych omówionych
      wcześniej szczegółów???
      • weea Re: odsyłanie z Damiana itp. 29.04.07, 23:58
        właśnie ta dziewczyna była umówiona na konkretny dzień itp. jakiś zadatek dała,
        czy część opłaty za cc? i to mnie włąśnie przeraża sad(
        • cobia Re: odsyłanie z Damiana itp. 30.04.07, 15:34
          istotne jest, czy lekarz prowadzacy jest z damiana, czy tez nie. Jesli
          prowadzil cala ciaze w damianie, to ryzyko odeslania jest minimalne.

Na marginesie: niezaleznie od tego co jest na stronie int. CD nie praktykuja
          pobierania zaliczek wczesniej niz w dniu przyjazdu na porod.

• taje Re: odsyłanie z Damiana itp. 30.04.07, 18:09
      Bardzo mnie zaniepokoił Twój post, zwłaszcza że zamierzam rodzić w Damianie
      (choć nie cc). Zadzwoniłam do Damiana zapytać się o częstotliwość i
      prawdopodobieństwo odesłania rodzących pacjentek umówionych wcześniej na poród w
      Damianie (czyli nie "z ulicy") i pani, z którą rozmawiałam stanowczo
      stwierdziła, że żaden taki przypadek nie mógł mieć i nie miał miejsca! Czy
      możesz podać więcej informacji, np. czy Twoja znajoma prowadziłą ciążę w
      Damianie, jaki powód odmowy przyjęcia podano (np. czy akcja porodowa nie
      rozpoczęła się np. przed 36 tygodniem) i kiedy to się zdarzyło?
      • weea Re: odsyłanie z Damiana itp. 30.04.07, 22:17
        kiedy dokładnie to było to nie pamiętem - pod koniec tamtego roku, prowadziła
        ciążę w damianie, jaki powód odmowy - chyba właśnie brak miejsc sad

tu jeszcze jeden taki przypadek - jak widać z postu nie pojedynczy sad

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=54087907&a=54146937
        "ewa_bb napisała:

> rodzilam tam w listopadzie . Moim lekarzem byl Kucharski .Polecam .Gralinska
        > super , rewelacyjna anastezjolog i osoba .danaj nie polecam , nie miala czasu
        > dla nas wcalez.i uwazaj na jedno : ja bylam umowiona na porod najpierw mial
        byc
        >
        > naturalny , potem okazalo sie ze jednak cc.przyszlam na cc i okazalo sie , ze
        > NIE MA miEJSC, zaproponowano mi pokoj z inna osoba .nie bylam jedna
        > pacjentka ,inna zostala odeslana dzien wczesniej , kazano jej przyjsc dzien
        > pozniej. mi Pani DANAJ Z usmiechem zaproponowala inny szpital ....wszysko sie
        > skonczylo ok , ale upewnij sie, ze nie ma podobnej sytuacji , maja coraz
        wiecej
        >
        > pacjentek, a uwierz to potworny stres jak nie ma miejsc ..."

nie chodzi mi o robienie złej opinii Damianowi itp., ja się po prostu
        przeraźliwie boję, to początek ciąży, już kilka lat mam zarezerwowaną kasę na
        poród właśnie w Damianie, jak to przeczytałam to sie prawie poryczałam ze
        stresu sad

a właściwie co sie dzieje jak akcja rozpoczyna sie przed 36 tygodniem? nie
        przyjmuja i się zostaje skazanym na jakikolwiek szpital??
        • weea Re: odsyłanie z Damiana itp. 30.04.07, 22:20
          "juliaaaaa napisała:

> Od mojego gina, który tam pracuje. Pwoiedział, że ostatnio coraz częściej
          mieli
          >
          > sytuacje, gdzie wszystkie sale były zajęte i nie mieli co zrobić z nowymi
          > pacjentkami. (...) "
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=54087907&a=54568385
          • weea Re: odsyłanie z Damiana itp. 30.04.07, 22:22
            "joannas74 napisała:

> Rodziłam tam 22.12 właśnie z Kucharskim i jego zespołem, czyli polożna A.
            Danaj
            > ,
            > anestezjolog - Gralińska (super kobieta), pediatra Balicka. Jak przyjechałam
            > rano to faktycznie nie mieli wolnych miejsc, a ja urodziłam ekspresowo, więc
            > położyli mnie na oddziale dziennym i jak część pacjentek wypisali to
            przenieśli
            > na położnictwo.(...)"
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=54087907&a=54747393
        • cobia Re: odsyłanie z Damiana itp. 01.05.07, 17:17
          Weea - trzeba zrozumiec, ze tramwaj nie z gumy, i jak miejsc nie ma, to ich po
          prostu nie ma... porodow sn nie da sie zaplanowac co do godziny - nie ma
          sily.
          Wole byc poproszona o powrot za dwa dni na planowane cc, bo co to za problem?
          Na pewno mniejszy, niz lezenie na porodowce caly dzien czekajac na zwolnienie
          sie pokoju.

Osobiscie nie wierze w to, ze odsylanie stalych pacjentek (abonamenty) ma
          miejsce, ale skoro komus sie to zdarzylo, to prawdopodobnie tak byc musialo i
          tyle - niezaleznie od dobrej woli szpitala nie sa w stanie tego zaplanowac -
          to chyba logiczne?.

Przed 36 tc - tylko Karowa albo IMID - Damian Cie nie przyjmie - z informacji
          od mojej poloznej wynika, ze dzieci urodzone w damianie przed 36 tc po prostu
          bylyby przewozone na OIOM-y w szpitalach panstwowych i za to damian placi -
          czyli de facto klient - a jest to niemalo, bo 8 tys za dobe pobytu. W zwiazku z
          tym tego nie praktykuja.
          • weea Re: odsyłanie z Damiana itp. 01.05.07, 17:38
            > Osobiscie nie wierze w to, ze odsylanie stalych pacjentek (abonamenty)

ja akurat abonamentu nie mam sad chciałam tam tylko ciążę prowadzić...

ale skoro komus sie to zdarzylo, to prawdopodobnie tak byc musialo i
            > tyle - niezaleznie od dobrej woli szpitala nie sa w stanie tego zaplanowac -
            > to chyba logiczne?.

nie wiem czy logiczne, ale bym nie chciała być na miejscu takich osób sad
            • cobia Re: odsyłanie z Damiana itp. 01.05.07, 20:27
              > ja akurat abonamentu nie mam sad chciałam tam tylko ciążę prowadzić...

Hm... to polecalabym jednakze przemyslec wykupienie abonamentu (chociazby przez
              Signal Iduna) - zdecydowanie bardziej Ci sie to oplaci finansowo jak bedziesz w
              ciazy, dodatkowo bedziesz miala znizke na porod.

> nie wiem czy logiczne, ale bym nie chciała być na miejscu takich osób sad

A znasz kogos, kto by chcial? smile z oczywistami rzeczami nie ma co dyskutowac.
              Maja 5 miejsc, moga powiekszyc do 8 jesli sa miejsca na oddziale, mozesz lezec
              na porodowce caly dzien i czekac, ale to wszystko co da sie zrobic.

To, ze mamy ochote zaplacic za porod wiecej, niz w szpitalu panstwowym, nie
              oznacza automatycznie, ze maja obowiazek trzymac dla nas miejsce - gdyby tak
              bylo, porod kosztowalby nie 8k jak w cenniku, a kilkanascie razy wiecej. Z tym
              sie trzeba liczyc i koniecsmile.

• taje Re: odsyłanie z Damiana itp. 01.05.07, 21:43
                Zgadzam się, że nie ma tragedii z odesłaniem jeżeli chodzi o planowaną cesarkę i
                kobieta może poczekać dzien albo dwa aż zwolnią sie miejsca. Ale zupełnie inna
                jest sytuacja gdy na umówioną wcześniej cc zgłasza się kobieta z już ROZPOCZĘTĄ
                akcja porodową i jest odesłana z powodu braku miejsc (nie mówię o
                przeciwwskazaniach medycznych znanych wczesniej - to inna sprawa). Albo gdy
                odsyłana jest z powodu braku miejsc kobieta umówiona na poród sn. Takie
                postępowanie jest po prostu nieuczciwe i de facto jest zerwaniem umowy.
                Zwłaszcza, że klinika zapewnia, tak jak mnie zapewniono, że podobna sytuacja nie
                może się zdarzyć i się nie zdarzyła! Obawiam się po lekturze forum, że to
                zapewnienie jest nieprawdziwe a zatem kobieta decydując się na poród w Damianie
                działa w oparciu o niepełne informacje.

Klinika kwalifikując do porodu, co jak rozumiem następuje po 30 tc powinna
                umieć zrobic jakieś założenia co do obłożenia w przewidywanym okresie, tym
                bardziej że przyjmuje tylko donoszone ciąże. Znając przewidywany termin porodu
                poczynienie pewnych założeń statystyczno-planistycznych, nawet przy marginesie
                błędu kilku tygodni, nie powinno nastręczać większych trudności. A co
                najważniejsze, powinna byc opracowana jakaś procedura dla sytuacji awaryjnych,
                choćby umowa z Iatrosem albo wynajęcie sal w szpitalach publicznych w ramach
                tzw. "działalności komercyjnej" tychże etc.

Tak naprawdę nie podoba mi się sprzecznośc między tym co Damian mówi a tym czego
                można się dowiedzieć czytając forum.

W kwestii abonamentu - masz rację ale to nie takie proste. W ubiegłym roku
                Damian wycofał się z abonamentów dla osób fizycznych. Są jedynie abonamenty
                korporacyjne, które musi opłacać pracodawca albo ubezpieczenie dla klientów
                indywidualnych, które nie obejmuje niestaty ani prowadzenia ciąży, ani porodu!
                Ja nie mam abonamentu w Damianie (mam w Medicoverze ale nie mam zaufania do
                ichniejszych ginekologów) i sama opłacam sobie prowadzenie ciąży. Później mam te
                koszty częściowo zwracane w ramach innego ubezpieczenia ale to już inna sprawa,
                bo abonamentu w Damianie nie mogę mieć i nie mam. Nie sądze aby pacjentki
                indywidualnie opłacające sobie prowadzenie ciąży miałyby być traktowane gorzej
                niż pacjentki, których prowadzenie ciąży opłaca w ramach abonamentu pracodawca,
                zwłaszcza, że te pierwsze na poród nie mają zniżki.
              • taje Re: odsyłanie z Damiana itp. 01.05.07, 23:36
                Cobia - na wypadek gdybym miała nieaktualne informacje na temat ubezpieczenia w
                Damianie, czy mogłabyś napisać czy abonament przez Signal Iduna obejmuje wg
                Twojej wiedzy prowadzenie ciąży i czy znasz kogoś kto w 2007 wykupił w Signal
                Iduna abonament w CD? Ja dowiadywałam się o abonament we wrześniu 2006 i może
                coś od tego czasu sie zmieniło.
                • cobia Re: odsyłanie z Damiana itp. 02.05.07, 15:37
                  Masz nieaktualne informacje - wystarczy sprawdzic na stronie www - tam sie
                  wszystkiego dowiesz. CD wycofalo sie z indywidualnych ZASTEPUJAC je umowa z
                  prywatnymi ubezpieczycielami.

Nie bardzo juz mi sie chce komentowac to, co napisalas (bez obrazy, po prostu
                  napisalam to, co sadze i wiem i nie widze powodu do dyskusjismile), sprostuje
                  tylko, ze kwalifikacja do porodu jest w 36 tc nie w 30.

Akurat planowaniem i prognozowaniem korzystania pacjentow z uslug szpitali
                  (fakt, ze nie w Damianie) zajmuje sie poniekad zawodowo - wierz mi, przy 5
                  miejscach (w dodatku jesli chodzi o porody, ktore tylko w 5% przypadkow
                  odbywaja sie w terminie) w szpital NIE JEST w stanie zapewnic miejsca dla
                  kazdego na 100%.
                  • taje Re: odsyłanie z Damiana itp. 02.05.07, 18:44
                    Na stronie CD jest informacja o ubezpieczeniach oferowanych tylko przez
                    Interpolska. Rozmawiałam też jesienią 2006 r. z osobą zajmujacą się tymi
                    ubezpieczeniami, która potwierdziła, że abonament w ramach tego ubezpieczenia
                    NIE obejmuje prowadzenia ciąży ani porodu. Dlatego zostałam w Medicoverze, gdzie
                    nadal mam abonament, mimo że ciąży akurat tam nie prowadzę. Powiedziano mi
                    wtedy, że Damian wycofał sie z indywidualnych abonamentów bo "podobno było to
                    zbyt mało dochodowe".

Jeżeli kwalifikacja do porodu jest w 36 tc a nie w 30 tc, tym bardziej zawęża
                    się liczba potencjalnych położnic i okres, w którym poród może nastąpić. Ja nie
                    kwestionuję tego, że trudno wszystko przewidzieć - na pewno masz rację skoro
                    zajmujesz się tym zawodowo ale zwracam uwagę na to, że Damian wprowadza
                    pacjentów w błąd twierdząc, że takie sytuacje się nie zdarzają. Nie podoba mi
                    się ta praktyka - takie moje prawnicze skrzywienie wink. Poza tym, juz z mojego
                    ogródka, to że jest trudno wykonać swoje zobowiązanie nie zwalnia z tego
                    zobowiązania, pacta sunt servanda. Wierzę Ci, że nie sposób zapewnić miejsc dla
                    każdego na 100% ale zamiast pójść po linii najmniejszego oporu i odsyłać
                    "nadmiarowe" pacjentki można tę sytuację załatwić w inny sposób, choćby tak jak
                    zasugerowałam w moim poprzednim mailu. A przede wszystkim informować o takiej
                    ewentualności potencjalne pacjentki zanim zdecydują się na poród w Damianie!
                    • skwarka30 do Taje... 08.05.07, 11:14
                      Taje, sorry ze sie wtrącam, ale chyba coś Ci się delikatnie mówiąc pomyliło.

Nie masz przypadkiem problemów ze wzrokiem? Na stronie CMD jest link do oferty
                      Signal Iduna (nie tylko Interpolska) o ktorej pisze Kobia... może nie
                      odświeżyłaś linka z ulubionych?
                      Jak się wczytasz w ich ofertę, to zobaczysz, ze prowadzenie ciąży jest w
                      zakresie ubezpieczenia... Nie wprowadzaj innych czytających w błąd zanim sama
                      się nie upewnisz, ok?

Poza tym - zadałaś pytanie czy to się zdarza - znalazłaś informację, ze raz
                      odesłano dziewczynę z planowanym cc, raz, że ponoć odesłano jedną już w trakcie
                      porodu, i robisz z tego aferę jakby zdarzało się to codziennie...a tak nie
                      jest.

Dla jasności - pracuję w firmie ubezpieczeniowej ale nie w S. Iduna, stąd
                      trafiłam na ten wątek - w ciąży nie jestem... wink.
                      • taje Re: do Taje... 08.05.07, 23:34
                        Szanowna koleżanko, gdybyś prześledziła wątek zauważyłabyś, że ani nie jestem
                        autorem wątku, ani źródłem elektryzujących dla niektórych informacji o odsyłaniu
                        z Damiana. Wolałabym, żeby nie były prawdziwe. Co do opinii na temat możliwości
                        odesłania - każdy ma własną i cieszę się że Ty również, aczkolwiek byłabym
                        wdzięczna, gdybyś wdając się w dyskusję zadała sobie trud jej wyartykułowania.
                        Może nie do końca rozumiem tak emocjonalne zaangażowanie w sprawę, która Cię
                        chwilowo - jak rozumiem - nie dotyczy ale każdy jest panem swojego wolnego
                        czasu, nic mi do tego.

Po wtóre, na stronie Damiana nie ma linka do konkretnej oferty Signal Iduna dla
                        CMD - ten ubezpieczyciel jest wymieniony jedynie jako partner w zakresie
                        ubezpieczeń a link kieruje do jego głównej strony. Jako ubezpieczyciel oferujący
                        indywidualne ubezpieczenie opisane na stronie CMD wymieniony jest natomiast
                        Interpolska SA a opisana oferta NIE obejmuje prowadzenia ciąży i porodu:
                        www.damian.com.pl/pl/?page=0.048&view=INDYWIDUALNE%20UBEZPIECZENIA%20ZDROWOTNE#INDYWIDUALNE%20UBEZPIECZENIA%20ZDROWOTNE

Informacje o nieobjęciu prowadzenia ciąży i porodu oferowanym ubezpieczeniem
                        pochodzą zresztą od osób z Działu Sprzedaży Damiana, z którymi rozmawiałam
                        jesienią. Jeśli były niepełne albo nieprawdziwe albo sytuacja się w międzyczasie
                        zmieniła, tym bardziej ubolewam. I z pewnością sprawdzę Twoje informacje, bo
                        taka oferta bardzo by mnie interesowała, choć pewnie już bardziej na przyszłość.
                        Jak dysponujesz jakimiś konkretami np. linkiem, będę wdzięczna.

• lipcowa_mama_2007 Re: do Taje... 11.05.07, 09:07
                        Popieram Skwarkę30, rozmawiałam z lekarzem w Damianie i to kompletna bzdura.
                        Nigdy nikt nie został odesłany. Owszem, zdarzyło się że odmówiono porodu
                        kobietom nie będącym pacjentkami CMD ale nigdy pacjentkom prowadzącym ciążę w
                        Damianie. Zdarzało się również przesuwanie terminu cięcia cesarskiego. Nie
                        róbcie paniki i nie stresujcie ludzi plotkami.
                    • cobia Re: odsyłanie z Damiana itp. 09.05.07, 09:33
                      Sorry, ze pozno, ale pare dni lezalam sobie w szpitalu (nota bene wlasnie w
                      Damianiesmile) - juz jestem.

Doprecyzowujac:

- no nie wiem, ile razy jeszcze bede to pisalasmile Signal Iduna MA w ofercie
                      leczenie w CMD - nie rozumiem, dlaczego tego nie widzisz??. Zreszta w samej
                      recepcji np na Foksal jest oddzielne stanowisko dla pacjentow z SI - ciaze
                      prowadza, zreszta popatrz na ich (SI) stronie na zakres uslug - wszystko jest
                      czarno na bialym - ciaza i cala jej diagnostyka jak najbardziej tam jest. Umowe
                      z CMD maja od conajmniej maja 2006 roku (wtedy wykupowala u nich ubezpieczenie
                      moja siostra, wiec wiem to na pewno), chyba Cie ktos zle poinformowal jesienia
                      i nie sprawdzajac dokladniej, ciagle upierasz sie przy swoimsmile.

- na oddziale polozniczym CMD leza nie tylko kobiety rodzace - jestem
                      najlepszym tego dowodem, bo sama wlasnie stamtad wyszlam - bylam na
                      podtrzymaniu ciazy na oddziale (oczywiscie takich jest zdecydowanie mniej), a
                      wiec zajmowalam miejsce zaplanowane dla kogos innego na porod wlasnie...
                      oczywiscie moj tam pobyt byl nagly i nieplanowany, a przyjac mnie musieli, bo
                      mam hospitalizacje w abonamencie zagwarantowana.

- na potrzeby tego watku zapytalam ile razy zdarzylo sie odeslanie kobiety w
                      trakcie porodu niepowiklanego (uwaga - chodzi o te, ktore sa pacjentkami
                      stalymi CMD)- od poczatku (czyli na okolo ponoc 2700 porodow - trzykrotnie (to
                      informacja od personelu). Pare razy ponoc zdarzylo sie przesunac o dzien-dwa
                      porod planowany, ale w tym ja osobiscie problemu nie widze. Mysle wiec, ze
                      spokojnie mozemy sobie te 3/2700 pozwolic na statystyczne uznanie tego za blad
                      nieistotny i poza zakresem badaniawink)).
                      Mam nadzieje, ze to niektore z Was nieco uspokoilowink.

- Twoja sugestia dot. wspolpracy na przyklad z Iatrosem... coz - moze i pomysl
                      dobry, ale niewykonalny biznesowowink. Podobnie szpitale panstwowe - za taka
                      umowe sie placi baaardzo duze pieniadze (przeklada sie to na koszt porodu), a
                      rzadko kiedy nasza sluzba zdrowia takie umowy respektuje jak przychodzi co do
                      czego...

Podsumowujac: nie ma co panikowac, Damian nie odsyla tak czestosmile.

Swoja droga to prywatna sluzba zdrowia w tym kraju ma takie problemy, ze ten to
                      pikussmile). Z zawodu zajmuje sie min. wycenami aktuarialnymi roznego rodzaju umow
                      o sw uslug medycznych i mam taki przeglad roznych dziwacznych case'ow, ze to
                      glowa malasmile

pozdr,

• taje Re: odsyłanie z Damiana itp. 09.05.07, 10:36
                        Cobia - nie upieram się co do SI. Mówię tylko - w odpowiedzi na zarzut, że wzrok
                        mi szwankuje - że polityka informacyjna CMD w tym zakresie jest dalece
                        niewystarczająca. Na stronie CMD nie ma żadnej - ani od Działu Sprzedaży nie
                        uzyskałam - rzetelnej informacji o takiej możliwości, a szkoda. Nie wiem jak
                        długo jeszcze mam udowadniać, że wielbłądem nie jestem smile. Cieszę się, że jednak
                        taka oferta istnieje i dlatego dobrze sie stało, że wywiązała sie ta dyskusja,
                        może skorzystam w przyszłości bo teraz to już musztarda po obiedzie.

Wiem, że moja sugestia o współpracy z Iatrosem może być niewykonalna biznesowo w
                        obecnych realiach na rynku usług medycznych ale to był tylko przykład, jak można
                        spróbować (z naciskiem spróbować) rozwiązać pozornie nierozwiązywalne sytuacje.

A tak w ogóle, to daleka jestem od narzekania na Damiana bo jak dotąd sprawdza
                        się wyśmienicie i mam nadzieję, że bedę tam rodzić. No i przede wszystkim życzę
                        Ci zdrowia i udanego (o czasie) porodu smile. Przede mną jeszcze kilka dobrych
                        miesięcy...
                        • cobia Re: odsyłanie z Damiana itp. 09.05.07, 14:43
                          To ze w Damianie jest balagan informacyjny, to wiem doskonalesmile, dlatego jak
                          cokolwiek chce sie dowiedziec, pytam dwukrotnie u dwoch roznych osobsmile. To
                          raczej chyba problem organizacyjny, a nie zla wola, ale fakt faktem, ze to
                          wkurza. Chociazby dzisiaj spedzialam tam pol godziny upewniajac sie na recepcji
                          co dokladnie wchodzi w zakres mojego abonamentu.. jezu...sad(.

Moim zdaniem Damian nie ma po prostu mocnej presji na "rozwiazanie problemu
                          odsylania", bo tak jak napisalam - powiedzieli, ze dzieje sie to na tyle
                          rzadko, ze praktycznie ten problem nie istnieje. Co do np. rozbudowy szpitala
                          bym nie protestowalawink, bo np na operacje chirurgiczne zapisy sa na dosc
                          odlegle terminy ze wzgledu na brak miejsc.

Ja tez ogolnie na Damiana nie narzekam - powiem nawet, ze jest o niebo lepszy
                          od innych przychodni w ktorym mam i mialam abonamenty (LIM, medicover, falck
                          etc).

Dzieki za zyczeniasmile, mam nadzieje, ze te dwa tygodnie moja corka jeszcze
                          grzecznie posiedzi w brzuchusmile. Powodzenia takze i dla Ciebiesmile, jak juz
                          urodze, to zdam relacje z cc.
                    • stanulka Re: odsyłanie z Damiana itp. 09.08.07, 09:02
                      Mam ubezpieczenie z Inter Polski i obejmuje ono prowadzenie ciąży (natomiast nie
                      obejmuje porodu - chyba, że droższy pakiet się wykupi).
                  • bura-suka Re: odsyłanie z Damiana itp. 02.05.07, 20:30
                    > Akurat planowaniem i prognozowaniem korzystania pacjentow z uslug szpitali
                    > (fakt, ze nie w Damianie) zajmuje sie poniekad zawodowo - wierz mi, przy 5
                    > miejscach (w dodatku jesli chodzi o porody, ktore tylko w 5% przypadkow
                    > odbywaja sie w terminie)

ale tu chyba nie chodzi o porody fizjologiczne, które niewiadomo kiedy
                    nastąpią, tylko o wcześniej umówione cc - z wyznaczonym co do dnia terminem...
                    pacjentki zgłaszające się na cięcie w zarezerwawanym wczesniej terminie są
                    odsyłane aby przyszły później...
          • laminja Re: odsyłanie z Damiana itp. 03.05.07, 22:01
            wydaje mi się, że w Warszawie warto mieć "plan B", bo do wielu szpitalu
            państwowych bardzo ciężko się dostać, a z kliniki prywatnej też można zostać
            odesłanym - np. kiedy w 36tc okaże się, że istnieje ryzyko powikłań. Dlatego
            gdybym wybierała prowadzenie ciąży w Damianie szukałabym lekarza, który pracuje
            też w szpitalu państwowym... Jest to w pewnym sensie wentyl bezpieczeństwa.
            • bura-suka Re: odsyłanie z Damiana itp. 03.05.07, 23:30
              ooo i to jest myśl smile
              zna ktoś lekarza, który np. pracuje w Damianie, Latrosie i w państwowym
              szpitalu? ale tak, zeby np. jak będzie wczesśniak czy ciąża powikłana, to żeby
              też w tym szpitalu przyjęli? bo chyab nie w każdym przyjmą z taką ciążą? w
              praskim nie, a żelazna? chyba też mają oddział dla wcześnieków, czy też dla
              noworodków po innych powikłaniach ciążowych?
              • laminja Re: odsyłanie z Damiana itp. 03.05.07, 23:34
                w Damianie i Instytucie Matki i Dziecka pracuje chyba dr Niemiec
              • lipcowa_mama_2007 Re: odsyłanie z Damiana itp. 11.05.07, 09:31
                Obawiam się, że tak to Ci nawet w Erze nie dopasują.
      • starynkiewicza Re: odsyłanie z Damiana itp. 03.06.07, 11:15
        Cześć Dziewczyny, a może, Drogie Panie,
        w połowie stycznia wraz z żoną rodziliśmy w warszawskim szpitalu przy pl.
        Starynkiewicza. Poród trwał 30 godzin i zakończył się cięciem. Żona ledwo żywa
        (wycieńczenie, utrata krwi), dziecko w kiepskim stanie (poważne deformacje
        czaszki) - konsekwencje zdrowotne ciągną się do dziś. Poród siłami natury nie
        miał szans powodzenia - dziecko było źle ułożone. Gdyby żonę właściwie zbadano
        cięcie odbyłoby się pół godziny po przyjęciu do szpitala, a żona i dziecko
        byliby zdrowi. Niestety lekarze nie byli zainteresowani swoją pracą.
        Od momentu porodu minęło już kilka miesięcy. Zebraliśmy siły i chcemy sprawić
        by sprawiedliwości stało się zadość, a niefrasobliwi lekarze zostali ukarani.
        NIE CHODZI O NAS (bo nam się udało - stan zdrowia małej się poprawia) ale o
        wszystkie rodzące, które trafią na Starynkiewicza w przyszłości.

Prośba do wszystkich Pań (a może i Panów) na forum, które miały zastrzeżenia
        do opieki w tym szpitalu o maila. Z nieformalnych informacji, którymi
        dysponujemy prawie wszystkie komplikacje w tym szpitalu dzieją się przy
        udziale 2 lekarzy (nie zdradzę płci) - jeśli są winni, trzeba sprawić by nie
        mogli dalej leczyć.

UWAGA:
        nie przez przypadek nie zdradzam personaliów ani płci tych dwóch lekarzy.
        Każda negatywna opinia na forum jest bowiem podstawą do oskarżenia o
        zniesławienie. Z tego samego powodu proszę Was o maile a na forum opisujcie
        najwyżej Wasze przypadki ale bez personaliów. Chcemy wszytko zrobić zgodnie z
        prawem. Zebrać dokumentację, oddać do analizy specjalistom, a potem podjąć
        odpowiednie kroki prawne. Mamy już chętnego prawnika. Zróbmy to!!

Jan Kowalski (oczywiście na użytek forum zmienione, na privie się przedstawię)
        Starynkiewicza@gazeta.pl
    • lipcowa_mama_2007 Re: odsyłanie z Damiana itp. 05.05.07, 16:09
      Przestraszyłyście mnie tymi wiadomościami choć mój lekarz prowadzący w CMD
      twierdzi, że wprawdzie mimo, że porodów jest rzeczywiście z miesiąca na miesiąc
      coraz więcej jakoś dają radę, jak się wyraził. Kiedy dowiedział się, że chcę
      mieć cc wtedy oznajmił, że w takim razie problem nie istnieje. Oby tak było i
      oby poród nie zaczął się przed wyznaczonym terminem cc. Trochę to stresujące
      jak na tyle kasy ile płacimy za te usługi. Rzeczywiście mogliby poprawić
      planowanie, to da się zrobić, ale Damian słynie ze złej organizacji. Niestety...
      • kasiapfk Re: odsyłanie z Damiana itp. 13.05.07, 17:55
        Ja też planuję cc w Damianie, pytałąm mjego gina (taka trochę inna historia-
        rpowadził moją poprzednia ciąże, teraz sam powiedział,ze mam dalej u siebie
        prowadzic ją a do niego zgłosić się tylko w 20, 30 i 36 tc na "potwierdzneie"
        prawidłwości prowadzenia ciazy i braku powikłań smile))))
        No więc chadzam sobie do niego owszem i trochę częściej, ogląda moją kartę
        ciąży, gadamy co i jak, byłam na spotkaniu z p.
        Danaj i dostałąm listę rzeczy do zabrania do porodu. Dr Gralińską tez widziałam
        i gadałam, jestem dobrej mysli smile))))))
        A że moga mi przesunąć termin planowego cc o 2-3 czy nawet więcej trochę dni-to
        mnie nie rusza. smile)))
        Trzymamjmy wzajemnie za siebie kciuki smile))))))))))
        • lipcowa_mama_2007 Re: odsyłanie z Damiana itp. 15.05.07, 11:03
          A na kiedy masz wyznaczony termin cc?
          • kasiapfk Re: odsyłanie z Damiana itp. 26.05.07, 15:21
            HA! mogę już napisać, że na 22.07. dzisiaj oficjalnie wpadłąm na listę
            planowych cesarek.
            ufff- na kontroli wszystko ok., więc spotkamy sięjeszcze tylko raz przed cc i
            wtedy dogramy szczegóły.
            pozdowionka,
            Lipcowa_mama, a ty wiesz już co i jak i kiedy?
          • kasiapfk Re: odsyłanie z Damiana itp. 29.07.07, 14:07
            Jestem po...
            <Miło wspominam smile)))) opieka b. dobra.
            Horror był tylko gdy naraz jednego dnia bło 12!!! oań a dziećmi (co prawda
            część tego samego dnia wypisana, część "na bieżąco" przychodziła.
            Polecam gorąco.!

p.s. dr Gralińska powinna dostać medal za opiekę nade mną smile)))))))))))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka