malina_111 11.04.08, 22:59 No właśnie, które wybrać? Ostatnio miałam podpajęczynkówkowe i musiałam leżeć plackiem 12h. Czy ktoś wie jak jest po zewnątrzoponowym??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enigmatic2 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 12.04.08, 11:44 miałam 2 c.c. i nie mam pojęcia jakie miałam znieczulenia. w obydwu jednak przypadkach mogłam z boku na bok się przekręcać i po 12h kazali mi wstać. Odpowiedz Link
marta2202 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 12.04.08, 12:59 ja miałm jedno cc i nie wiem jakie miałam znieczulenie ale musiałm leżeć 24h koszmar, a wstać później jeszcze gorzej. Odpowiedz Link
anka.76 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 12.04.08, 21:31 po zzo leżałam plackiem 24 godz ,a co szpital to obyczaj ,różnie to bywa. Odpowiedz Link
ola_wrobel Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 12.04.08, 21:52 ja mialam znieczulenie ZZO i przed CC Pani Anestezjolog powiedziala ze czas i wogole koniecznosc leżenia zalezy od tego jak uda sie jej wbić cewnik w kegosłup i od tego jak wyrówna się plyn. Generalnie - wszystko było ok wiec nie musialam leżec plackiem - siedziałam, lezałam i od pasa w górę się ruszałam. Nie chodziłam ponieważ miałam akurat to szczęscie ze znieczulenie zzo pompa dyfyzyjna dawkowała mi - oczywiście w zmniejszonej dawce przez 20 h od cięcia więc nie czułam żadnego bólu połogowego. czytam na forum rózne opinie o wrażeniach po CC i ja szczerze moge powiedzieć ze u mnie obyło się bez bólu a jesli nawet jakis był to porównywalny z drzazga w palcu a nie bólem. Odpowiedz Link
marta2202 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 12.04.08, 23:24 Mnie też nie bardzo bolało ale to takie dziwne uczucie. Bo ja miłam najpierw w kręgosłup, a później na stole zaczęłam im panikować (bo normalnie czułam (nie był to ból) jak mnie lekarz szarpie i rozciąga brzuch) i mnie uspali I dyskomfort jaki pamietam zaraz po cc to ból przy oddychaniu nie mogłam oddychać przeponą tylko klatką piersiową wtedy było ok, drgawki okropne nie do opanowania. Później pionizacja i powrót do normalnego funkionowania. Odpowiedz Link
ola_wrobel Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 13.04.08, 21:25 te szarpanie brzucha tez pamietam - rzeczywiscie dziwne uczucie rozciąganie tych mięśni. Moja Pani Anestezjolog siedziala kolo mnie i opowiadaniem uprzedzła fakty wiec byłam przygotowana na "wyszarpywanie" Małej z brzucha . Odpowiedz Link
malgosiaw32 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 13.04.08, 21:25 ja miałam podpajęczynówkowe i wstałam po 12h Odpowiedz Link
myszamisiowa Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 24.06.08, 11:49 zzo czyli zewnatrzoponowe jest do sn , nie znosi czucia w 100%; do cc jest podpajeczynowkowe , chyba ze sprawa jest pilna to narkoza Odpowiedz Link
laminja Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 26.06.08, 22:51 to nie prawda. CC też się robi w zzo - trzeba jednak podać znacznie więcej leku, bo jest wstrzykiwany "płycej". Odpowiedz Link
oyate Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 29.06.08, 22:27 Zgadza się. Ja miałam 2 cesarki. Przy jednej cesarce miałam znieczulenie zewnatrzoponowe a przy drugiej podpajęczynkowe. Po obu cesarkach wstać mogłam dopiero po 24 godzinach. Odpowiedz Link
laminja Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 26.06.08, 22:49 miałam 2 cc. Pierwsze w zzo - musiałam leżeć 6 godzin - mogłam na boku. Drugie w zpp musiałam leżeć 8 godzin mogłam obracać głowę na boki, lekko unosić - nie można przyginać brody do klatki piersiowej. Operację w zpp zniosłam duuuużo lepiej. Odpowiedz Link
justyszda Re: To jakie jest w końcu przy sn? 30.06.08, 12:04 NIe wiem, jakie miałam, ale nie mogłam się ruszać przez 24 h, przede wszystkim podnosić głowy (straszyli, że będzie później boleć). Tak się właśnie zastanawiam, jakie dają przy naturalnym jako znieczulenie, bo przecież przy sn trzeba się ruszać, przeć itp... No i potem chyba można chodzić? Odpowiedz Link
laminja Re: To jakie jest w końcu przy sn? 22.07.08, 22:55 przy porodzie sn dają zzo, ale mniejszą dawkę - tak żeby zniwelować ból, ale zostawić czucie w nogach. Odpowiedz Link
travka1 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 22.07.08, 22:45 miala zzo i po 12 godzinach wstalam,czytam,ze nie mozna ruszac nogami.Ja ruszalam,wrecz zaraz po cieciu w czasie mycia lekko unosilam nogi pomagajc osobie,ktora sie mna zajmowala oczywiscie bolu zero. Odpowiedz Link
elza78 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 23.07.08, 19:14 zzo jest do przestrzeni zewnatrzoponowej a wiec nie tma gdzie krazy plyn mozgoo rdzeniowy wiec co ma sie wyrownywac?? pryz prawidlowym wkluciu cewnika nie trzeba lezec... pp jest podooponowe do przestrzeni plynowych i tu trzeba lezec... znieczuleniem z wyboru do tego typu zabiegow jest pp wlasnie mniejsza dawka srodka znieczulajacego lepsze znieczulenie... Odpowiedz Link
renixx1 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 09.08.08, 12:06 Po ppo kazali mi lezec bez poruszania nogami ( glowa moglam, moglam tez karmic) 3 godziny, po 8 wstałam i poszłam pod prysznic. Odpowiedz Link
stefania123 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 11.08.08, 13:32 ja miałam podajeczynówkowe i w zasadzie nie musiałam lezec. Lezałam, bo byłam wykończona, ale musiałam wstać po ośmiu godzinach, żeby sie zakrzepy w jamie brzusznej nie porobiły. Odpowiedz Link
poranna_zorza Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 15.09.08, 15:33 a ja miałam pierwsze zzo drugie podpajęczynówkowe i po obu leżałam 24h dla mnie koszmar bóle głowy byłam za słabo znieczulona i bolało bardzo( drugie cc) pierwsze dobrze znieczulone ale bóle głowy straszne i ślinotok teraz bedzie trzecie cc i nie wiem co mam robić okropnie się boję i zaczynam myśleć o narkozie:\ Odpowiedz Link
earl.grey Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 16.09.08, 13:57 miałam zpp, plackiem leżałam tylko 2 godziny, czy nawet półtorej, już dokładnie nie pamiętam, ale na pewno nie dłużej. Pani anestezjolog powiedziała, że długośc leżenia plackiem zależy od rodzaju użytego środka. Wszystko było bardzo fajnie, nic nie bolało, bez problemów ze wstaniem później, wyszarpywanie dziecka czułam, ale też pani anestezjolog mnie ostrzegła, więc nie było to jakieś straszne. Odpowiedz Link
mama-in-spe Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 07.11.08, 20:17 przy pierwszej miałam zzo i wstałam po 4-5 godzinach, przy drugiej podpajeczynówkowe i coś chyba po 10. Odpowiedz Link
olenka81 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 12.11.08, 16:02 no wlasnie - a czemu nie narkoza? Jakos mnie dziewczyny po ZZO postraszyly (choc tu czytam inne opinie), a ja mialam przy pierwszym narkoze (nieplanowana cesarka), ale za to nie mialam zadnych dolegliwosci bolowych. Duzo gorsza dla dziecka jest narkoza? Odpowiedz Link
earl.grey Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 13.11.08, 14:50 podobno gorsza, bo znieczulenia przewodowe nie przechodzą do dziecka. Ale wg mnie gorsza jest dla matki - nic nie wróci ci chwili, kiedy możesz po raz pierwszy usłyszec soje dziecko tuz po wyjeciu z brzucha i dotknąc go. bardzo sie cieszę, ze mogłam to przeżyć chociaz za drugim razem Odpowiedz Link
annam21 Re: Znieczulenie zewnątrzopon. czy podpajęczynków 19.12.08, 22:07 piersze mialam zoo i nie zadzialalo,a trzeba bylo sie spieszyc wiec dali szybko narkoze. 2 podpajeczynkowe ze wzgledu na przeboje z zoo za pierszy razem. 0 jakich kolwiek efektow ubocznych po za lekkim swedzeniem twarzy. wyjeli dziecko ,pokazali,zabrali,mnie szyli,jak po wszystkich zawiezli mnie do pokoju pooperacyjnego,maz przyniosl malego ,pielegniarka pomogla usiasc i moglam go karmic. po godzinie picie, po nastepnych 30 minutach sucharki. Na nogi wstalam 10h po cc,24h po jak juz wstalam to poszlam pod prysznic,wymalowalam ie nawet ale to wlasnie przy drugiej,planowanej piersza mnie zaskoczyla i znioslam ja zle. Odpowiedz Link