matrix_has_you 14.09.04, 19:16 Zniechęcenie? Bierność? Nuda? Brak perspektyw? Czy może wszystko zostało już napisane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kulaszpiegula Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 14.09.04, 20:45 Wszystko napisało już pierwsze pióro Siemianowic Wojciech Kupa... upsss Kempa..... he, he, he.... Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_has_you Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 15.09.04, 19:07 Dobre :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
leafy Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 15.09.04, 12:33 Raczej strach przed zaszczuciem przez innych forumowiczow :) Mało jest tematów związanych z miastem i ludźmi, natomiast 90% to polityka, która się ludziom już dawno znudziła ( no może poza kregiem wzajemniej adoracji kilku osób). Prawie wszyscy wiedzą co się dzieje w UM, co zjedli na śniadanie Szandar/Szyga i inni a jak się spytałem o warsztat samochodowy to tylko jedna osoba się odezwała :) Dzieki temu poprzez wyrazanie swoich niekoniecznie popularnych opinii natychmiast otrzymuje sie etykiete osoby powiazanej z UM lub firmami z nim zwiazanych przez co traci sie ochote na jakiekolwiek pisanie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siwy_27 Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 15.09.04, 14:04 Brawo leafy!!! Masz absolutna rację - już wcześniej apelowałem o wzajemny szacunek na forum i nie obrażanie się wzajemnie:) Przesyt polityka to zjawisko coraz częstsze, aczkolwiek interesowanie sie sprawami miasta jest z natury pozytywną reakcją - pod warunkiem że potrafi się spojrzeć na różne rzeczy z dystansem i tak jak juz podkreślałem - potrafić dostrzegac osiągnięcia innych, nawet nie lubianych osób:) Przykład - obydwie najgłośniejsze obecnie w miescie inwestycje: boisko ze sztuczna nawierzchnią i "Rynek Bytkowski" sa same w sobie bardzo pozytywne i na pewno upiększają nasze miasto, tylko za duzo wokół nich jest propagandy!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich i walczmy o kulture wypowiedzi na forum:) pozdrowionka dla matrixa i leafa:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kulaszpiegula Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 15.09.04, 14:50 Tylko jest pewna subtelna różnica w obu inwestycjach: sztuczna trawa "została zasiana" za pieniędze z budżetu miasta, a Rynek Bytkowski nie! I niech się tu zgłosi choć jedna osoba, która będzie korzystać z tej sztucznej trawy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
siwy_27 Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 16.09.04, 20:56 Odpowiadam na zarzut kuliszpiegiuli:) Po pierwsze rzeczywiście subtelna różnica - dopłacimy do tego albo w czynszu (Rynek) albo w podatkach (boisko):) Swoją drogą radziłbym zapoznać się ze szczegółami inwestycji boiska i nie posługiwać się populistycznymi opiniami. Pewnie zaraz odezwą się głosy że jestem kolejnym "szandarowcem" albo "guzowcem", ale ja po prostu chcę pewne rzeczy oceniać pod kątem merytorycznych argumentów za i przeciw. Tak się złożyło, że zajmowałem się tematem sztucznej trawy w czasie pracy w jednej z regionalnych gazet codziennych (DZ :) ). Dowiadywałem się szczegółów nie tylko w Urzędzie Miasta, ale także w siedzibie PZHT w Poznaniu, a także dawnym UKFiS- ie :) Odpowiadając na pytanie kto będzie korzystał z boiska odpowiem, że może to będzie robił każdy młody chłopoiec który w klubie będzie trenował np. piłke nożną, bo owe boisko nazwano do hokeja na trawie tylko z powodów praktycznych - można było się wtedy ubiegać o spore pieniądze z UKFiS (potem UKFiT, a potem MENiS) za pośrednictwem Polskiego Związku Hokeja na Trawie, na budowę obiektu o znaczeniu strategicznym dla rozwoju polskiego sportu!!!! Siemianowice otrzymały dotację celową tylko na ten cel i nie jest prawdą, że pieniądze otrzymane z Warswzawy można było przeznaczyć na coś innego w mieście (z samej definicji dotacji celowej). Można było wykorzystać przyznane środki dokładając 30 % kosztów inwestycji z własnego budżetu lub nie przyjąć pieniędzy. A co do boiska - spokojnie można na nim trenować piłkę nożną, hokej na trawie, Inpuls mógłby mieć treningi z halówki w lato, bo nawierzchnia jest równa, moogłyby być tam organizowane turnieje dla dzieci z osiedli, bo nie ma żadnych przeciwskazań, poza odpowiednim obuwiem i temperaturą powyżej -1 stopnia Celsjusza:)!! Meczów ligowych z piłki nożnej nie można grac tylko dlatego, że takie są przepisy FIFA, UEFA, a co za tym idzie PZPN, ale jestem przekonany, że szkolenie techniki u dzieci znacznie efektywniejsze będzie na sztucznej trawie niż na "dołach" na "Pszczelniku". Poza tym jaka była alternatywa dla zagospodarowania tego terenu - miasto dokładało do utrzymania, po zrzeczeniu się terenu przez Kopalnię, a postawienie nowego Supermarketu (jak to się stało w Chorzowie na AKS-ie ) na pewno nie poprawiłoby kondycji mieszkańców naszego miasta, biorąc pod uwagę fakt, że hipermarkety najczęściej nie muszą płacić podatków!!! Poza tym niszczenie obiektów sportowych nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem - to oczywiście moja opinia. Zgadzam się natomiast że za dużo w tym wszystkim propagandy i to szkodzi tej inwestycji. Pozdrawiam serdecznie kuleszpiegule i innych forumowiczów:) Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_has_you Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 15.09.04, 19:01 Otóż to - polityka, polityką - ale wzajemne szczucie się rzeczywiście do niczego nie prowadzi. A co do obydwu inwestycji to na otwarcie rynku z chęcią się przejdę. Zawsze to trochę koloru w codziennej miejskiej szarówce. Odpowiedz Link Zgłoś
vestit Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 15.09.04, 19:52 No jasne... tylko trochę tych kolorów zabrakło na ocieplanie budynków np.osiedle młodych a zabrakło z wiadomych powodów-RYNEK BYTKOWSKI spółdzielnia się wypłukała na rynek kosztem ocieplania budynków no bo jaki to ma sens ocieplania tylo jednej części budynku... że też nie zrobiono tego samego w budynkach gdzie mieszkają oficjele spółdzielni urzędu itp... a swoją drogą zastanawiam się po co komu takie coś jak rynek? następne miejsce gdzie będą się spotykać lumpiarze żeby wypić wino czy nasza wspaniała młodzież żeby pokrzyczeć... Odpowiedz Link Zgłoś
vonbytkow Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 15.09.04, 22:50 Rynek Bytkowski! Łał!!! Super!!! Zlikwidowano dawne korty - rewelacja - dzieciaki graja w piłke tuz przy ulicy. Będzie jedna imprezea - otwarcie i koniec. Wiatr bedzie hulał po wybrukowanym placu... Wypisz, wymaluj alegoria Siemianowic... Odpowiedz Link Zgłoś
matrix_has_you Re: Brak tematów na forum Siemianowic? 16.09.04, 07:53 Idąc tym tropem można by zestawićć równą murawę na stadionie do hokeja na trawie z dziurami w chodnikach czy jezdni. Tylko czy na pewno warto iść tym tropem? Odpowiedz Link Zgłoś