Dodaj do ulubionych

termin operacji przesuniety o 2 lata co sie dzieje

04.11.13, 18:07
Corka miala zaplanowany przeszczep kosci na 7 listopada,dzisiaj zadzwonilam do poradni ,a dr.Piwowar powiedzial ze szpital nie ma kasy i termin nastepny ktory moze mi zaproponowac to pazdzernik 2015!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 SZOK CO TO SIE DZIEJE???? MASAKRA NIE WIEM CO MAM TERAZ ZROBIC.
Obserwuj wątek
    • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 04.11.13, 23:56
      Zupełnie tego nie rozumiem... Jak to za dwa lata?! A w między czasie kogo będą operować? I skąd wiadomo już, że w 2014 i 2015 też nie będzie pieniędzy?
      Moja córka ma termin operacji wyznaczony na lipiec 2014... I ma to być trzecia operacja, czyli jeszcze "mniej ważna" niż przeszczep. Założenie było takie, że ma zostać wykonana przed pójściem do szkoły...Ciekawe, czy zdąży się odbyć przed zakończeniem szkoły ...:/
      Bardzo Wam współczuję. Nie wyobrażam sobie czekania dwóch lat w takiej sytuacji...
      Trudna sytuacja dzieci z rozszczepem i problem z terminami operacji był nagłaśniany w mediach. Czy był jakiś ciąg dalszy tej sprawy? Ktoś wie?
      • asik57 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 20.11.13, 20:03
        Tak był. Poszło pismo do NFZ od rodziców. I przyszła odpowiedź - bełkot złożony z paragrafów i wyjaśnień, że to nie wina NFZ. Ot życie.
        A odpowiadając na Twoje pytanie - operować będą te dzieci, które dopiero się urodzą - bo one czekać nie mogą.
        Warszawa ma bardzo dobrą renomę i ludzie wolą przyjechać tu mimo iż nawet w ich miastach robi się operacje, a przez to kolejka się wydłuża.
        • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 23.11.13, 23:56
          No tak rozumiem. Niemowlaki do pierwszej operacji to priorytet. W takim razie pewnie nie ma co liczyć na to, że dalsze leczenie chirurgiczne mojej córki (i innych starszych dzieci) będzie przebiegało zgodnie z planem...
    • jjusta887 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 14.01.14, 12:57
      Hey. Czytalam Pani watek o przesunieciu operacji. Pr osilabym O Kontakt emailowy. Byc more ze u da mi sie Pani pomoc odnosnie terminu. Pozdrawiam Justyna email justa887@buziaczek.pl
      • marzena123marzena Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 11.06.14, 14:44
        No właśnie, może rodzice trochę starszych dzieci wypowiedzą się jak teraz jest z terminami? Ciągle takie obsuwanie terminów, po jakim czasie udało wejść się na operację już zw względów plastycznych/ poprawienie nosa/? Bo wiadomo niemowlaki w pierwszej kolejności.
        • u.too Re: termin operacji 13.06.14, 09:53
          niestety jedynym skutecznym rozwiązaniem jest rozpoczęcie pisemnej dyskusji z NFZ indywidualnie, medialne dyskusje to tylko strata czasu
          jest wyrok w sprawie zwrotu kosztów leczenia za granicą, jeśli NFZ nie uporządkuje kwestii płatności za zabiegi naszych dzieci to musi się liczyć z tym, że z czasem część pacjentów będzie szukać pomocy na terenie innych państw UE
        • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 16.06.14, 20:16
          Za trzy tygodnie mamy termin właśnie takiej operacji. 4 lipca będę tam dzwonić i zupełnie nie wiem, czego się spodziewać. Nie udało mi się nawiązać kontaktu z żadnymi rodzicami w podobnej sytuacji.
          • mariusz9086 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 16.06.14, 22:36
            witam z przykrością muszę powiedzieć że tak teraz niestety się dzieje operacje są odwoływane i przesuwane o dwa lata. My też jesteśmy w takiej sytuacji, badania przed operacją zrobione a pózniej roszczarowanie operacja się nie odbędzie !!!!
            • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 18.06.14, 01:39
              Ja nawet jakiś czas temu dzwoniłam do IMID-u, żeby podpytać, czego się spodziewać. Niestety nic mi nie powiedzieli.
              Zastanawiam się, czy w sytuacji przesunięcia terminu warto pertraktować? Próbować dzwonić bezpośrednio do lekarza? Czy to może poskutkować?
              • mariusz9086 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 18.06.14, 16:06
                Dzwoniłam do lekarza który operuje dziecko nic nie da się zrobić brak kasy fundusz im nie zapłaci ,teraz operują małe dzieci i nagłe przypadki.
                • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 19.06.14, 21:27
                  Czy to miał być przeszczep kości? Szkoda, że nie mogą takiej informacji podać wcześniej. Zwłaszcza, że dzwoniłam i się dopytywałam :(
                  • mariusz9086 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 20.06.14, 23:15
                    Tak to miał być przeszczep kości a u was ? Właśnie to mnie zabolało że nie zadzwonili wcześniej jeśli wiedzieli ze nie ma na to kasy. Jakbyśmy to wiedzieli nie robilibyśmy dziecku badań .Najgorsze jest również to że nowe terminy są tak odległe
                    • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 21.06.14, 21:08
                      U nas korekta nosa i wargi. Córka ma już 5 lat. Szczęście, że przeszczep miała w terminie. Lekarz mówił nam, że korekta ma być zrobiona przed pójściem szkoły, a właśnie od września zaczyna zerówkę. No i urlop już mąż ma zaklepany, nocleg w Warszawie umówiony, do przedszkola ma już do tego czasu nie chodzić, żeby nic nie złapać... :/
                      • shikoba Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 22.06.14, 12:16
                        Mamy podobny problem, dzwoniliśmy w środę do szpitala bo termin wstawienia mieliśmy na 24 czerwca. Badania zrobione, wszystko pozałatwiane. Niestety powiedziano Nam jak i wyżej najbliższy termin 2015 !!! :(
                        Natalka miała pierwszą operację w 2012r., teraz mieliśmy wstawić się na korektę noska oraz wstawienie kości (chodzi o ząbki). Dziecko miało iść do szkoły już po operacji, i pytanie co teraz dalej?? Za dwa lata?? To też mogą jeszcze przełożyć, dziecko rośnie i ząbki również. Więc zgryz ni będzie prawidłowy ;/
                      • mariusz9086 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 22.06.14, 12:30
                        Dlaczego jeśli wiedzą ,że jest taka sytuacja nie dają wcześniej znać ,nie trzeba by było robić dziecku badań, narażać ich na strach.Nasz synek też ma pięć lat i to miała być oprócz przeszczepu korekta noska żeby ładnie wyglądał zanim pójdzie we wrześniu do przedszkola. nie rozumiem że fundusz nie daje pieniędzy to co nasze dzieci zostaną bez dalszych perspektyw na leczenie
                        • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 22.06.14, 22:34
                          Strasznie mi przykro jak czytam Wasze wypowiedzi. Zwłaszcza, że przeszczep to ważniejszy zabieg i naprawdę nie należy zwlekać. Najgorsze jest to, że rodzice są w takiej sytuacji zupełnie bezradni :(
                          Z tego, co czytam wnioskuje, że szanse na to, że moje dziecko będzie miało operację planowo są bliskie zeru :(
    • kasiarek3 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 23.06.14, 14:47
      Witam! My mamy termin przyjecia na 30 czerwca i jestem juz przerazona tym co piszecie, ze operacja przeszczepu bedzie przelozona a dowiadywac mam sie dopiero w piatek....
      • cye Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 01.07.14, 00:11
        I jak u Was? U nas niestety termin przesunięty na 2016 r. :( Niby się tego spodziewałam, ale i tak jestem zawiedziona i trudno mi się z tym pogodzić.
        • marzena123marzena Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 02.07.14, 16:18
          No kto da gwarancję,że ten termin 2016 będzie na pewno aktualny, to może zbierać kasę i iść prywatnie tylko,że to parę tysiączków, albo inne ośrodki ale gdzie? To pewnie trzeba zbierać kasę?
          • kasiarek3 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 03.07.14, 12:57
            Witam! No nam sie udalo, choc nie wiem od czego to zalezy. Przeszczep syn mial we wtorek, teraz dochodzi do siebie a jutro do domku.
    • ad.87 Re: termin operacji przesuniety o 2 lata co sie d 10.07.14, 22:15
      Jestem adminem grupy FB 'Rozszczepwe mamy', szukamy osob chetnych do udzialu w akcji przeciwdzialajacej przesuwaniu operacji!!! Chetnych ktorzy otrzymali z imid list o przesunieciu operacji prosze o kontakt! www.facebook.com/aldona.dzida

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka